


2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试16湖北专用
展开高三册13~16单元阶段测试
Ⅰ.听力理解(共两节,满分30分)(略)
Ⅱ.多项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)
21.Yu ______ pay t much attentin t yur reading skill, as it is s imprtant.
A. cannt B. shuld
C. must D. needn’t
22.—I put him dwn fr a well-educated man.
—______?
—I mean that he’s a well-educated man.
A. Speak luder, will yu
B. I beg yur pardn
C. What’s that
D. Will yu repeat wrd fr wrd
23.I tried hard t get sme infrmatin abut the new technlgy ut f his muth, but he remained ______.
A. quiet B. secret
C. silent D. calm
24.______ alng the quiet street at frty miles an hur, and an ld man suddenly started t crss the rad in frnt f me.
A. T drive B. Driven
C. Having driven D. I was driving
25.What did the mnitr suggest ______ that mrning? S far as I remember that weather was s lvely.
A. them t d B. they ding
C. they d D. them d
26.—What are yu planning t d in the future?
—N idea. ______, I still have three terms t g befre I graduate.
A. Abve all B. After all
C. In additin D. Hwever
27.—What d yu think f my suggestin?
—’m srry. I ______ abut smething else.
A. hadn’t thught B. thught
C. was thinking D. have been thinking
28.—Is the huse yu advertised still n sale?
—N, it ______ t a Mr. Wilsn tw days ag.
A. went B. had belnged
C. was ging D. wuld have belnged
29.—Hw culd yu say that?
—______. I didn’t mean t hurt yu.
A. Excuse me B. I wn’t regret
C. That’s all right D. I’m awfully srry
30.They blamed the failure n Gerge. Actually, he ______.
A. is nt t blame B. is t blame
C. is nt t be blamed D. shuld nt blame
[答案]
21.A。“无论如何……也不过分”。
22.B。从语境判断,B最佳。“请再说一遍”。
23.C。remain silent“保持沉默”,符合题意。
24.D。“and”连接的是两个并列句。
25.C。suggest引导宾语从句用虚拟语气,d前省去了“shuld”。
26.B。本题考查介词短语的用法。after all表示“毕竟”,后接表示原因的句子。
27.C。本题考查动词的时态,从上下文判断,“你”刚才对我说话时我在想别的事,因此本题用过去进行时。
28.A。本题选项中belng t表示“属于;是……的”,而g用于sth. g t sb.表示变化与动作,“归某人所有/所得”。
29.D。本题考查交际用语。从语境判断选D,向对方表示道歉,我不该这么说的,不过我是有口无心,无意伤人。
30.A。sb. be t blame表示“某人被责备”。又由Actually知此处应用A。
Ⅲ.完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)
(2009·安徽联考)
Sme peple wh find themselves unable t slve a prblem react by just giving up. But it is nt gd t __31__ prblems by giving up r make excuses fr __32__. Yu may be sure that all yung peple __33__ the same difficult prcess that yu are ging thrugh: meeting new situatins, develping new skills, and testing their abilities.
If yu are unhappy abut smething, face it. Try t __34__ the prblem in a few wrds, s that yu will knw exactly what yu are __35__. Then see if yu can “put yur finger” n the __36__ f yur unhappiness.
In many cases, we nly “think” there is n __37__ t a particular prblem. But ften we can __38__ the prblem and achieve the gal by making a direct __39__.
Fr example, a by wanted t be a debater(辩论家). When he tried fr the debating team as a __40__, the cach thught he was __41__. He was shy; he had a high-pitched vice and his psture(姿态) was pr. Althugh he was given little hpe f success, he tk __42__ f every __43__ t debate. He studied frm successful speakers and __44__ his wn weakness and assets. Then he __45__ many hurs learning all the facts n the tpics fr the debate, and wrked at develping gd psture and at speaking clearly. In his junir year, he made the schl __46__ team, and in his senir year, he was n the winning team in his state. He __47__ his gal because he had made a direct attack n his prblem.
__48__ direct attack is ften the best way t face prblems, we have t be __49__ in judging situatins and smetimes it is necessary t __50__ the gal. S it is imprtant t study the situatin and make a wise decisin abut what t d.
31.A. escape B. ntice
C. clear up D. dismiss
32.A. success B. failure
C. change D. himself
33.A. g thrugh B. experienced
C. escape frm D. give up
34.A. say B. state
C. find D. slve
35.A. dealt with B. up t
C. escaping D. up against
36.A. cause B. purpse
C. pint D. statement
37.A. way B. slutin
C. methd D. hpe
38.A. give up B. think f
C. cnsider D. vercme
39.A. attack B. methd
C. change D. catch
40.A. directr B. instructr
C. adviser D. freshman(新人)
41.A. hpeful B. great
C. hpeless D. grateful
42.A. use B. advantage
C. value D. effect
43.A. minute B. pprtunity
C. effrt D. ther
44.A. sized up B. thught up
C. made up D. gave in
45.A. cst B. fund
C. spent D. wasted
46.A. speaking B. successful
C. debating D. member
47.A. gave up B. escaped
C. caught D. achieved
48.A. Althugh B. Since
C. Because D. Hwever
49.A. false B. realistic
C. hpeful D. valuable
50.A. give up B. change
C. attack D. strike
[答案]
作者用夹叙夹议的方式向我们展示了面对困难的态度和方法:逃避困难是下策,要勇敢地面对,千方百计解决困难,才能取得最后的成功。
31.A。展示作者的态度:逃避困难或为失败找借口不是上策。因此答案为A。
32.B。根据行文逻辑,该处意为:为失败寻找借口。因此答案为B。
33.A。所有年轻人都会经历你正在经历的困难过程。因此答案为A。B项时态不对。
34.B。遇到问题,用简单的语言陈述它,以便知道你真正面临的问题。其他三项不符合句意。因此答案为B。
35.D。这是一个宾语从句,同时考查学生的细致思维。因为句中有yu are,故A不符合语言结构;B、C两项不符合文意。up against“面临”,符合文意。因此答案为D。
36.A。cause“原因,导致某事发生的人或事”。put ne’s finger n“准确地指出(问题的症结,原因)”。因此答案为A。
37.B。slutin与t连用表示“解决……的方法”,符合文意,因此答案为B。
38.D。vercme the prblem“解决问题”。因前面讲“我们”只是认为没有解决问题的办法,由句中的but可知这里与前句为转折关系,因此答案为D。
39.A。从第四段的最后一句话“ had made a direct attack...”可得出答案为A。
40.D。作者举了一个男孩想成为辩论家的例子,这里指刚开始男孩试着成为一个新手,故选D。
41.C。根据后文陈述,孩子的好多方面都表明他不适合做辩论家,因此他的教练认为他没有希望(做辩论家)。hpeless意为:“无望的,没有好转(或成功)希望的”。因此答案为C。
42.B。虽然别人觉得他做辩论家的希望很渺茫,但他还是利用一切机会学习辩论。take advantage f“利用”,因此答案为B。
43.B。他利用一切“机会”学习辩论。因此答案为B。
44.A。他学习成功演讲者的长处,并将之和自己的弱点和优点进行分析对比。size up“估计;估量,判断”。因此答案为A。
45.C。表示“在……上花时间”;用spend time ding...因此答案为C。
46.C。通过努力,他成为了学校辩论队的成员。make sb. sth.“使某人成为……”因此答案为C。
47.D。男孩实现了他的目标。选项中只有achieve“达到,实现”符合题意,因此答案为D。
48.A。虽然直面困难是解决问题的最佳方法,(但)我们要很现实地判断情况。因此答案为A。
49.B。告诫人们要现实地判断情况,有时(在目标不可能实现的情况下)需要改变自己的目标。因此答案为B。
50.B。改变目标是必要的。故选B。
Ⅳ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
(2009·陕西)
Brian arrived at the San Francisc airprt tw hurs befre the flight t Paris. He was wearing three shirts, a jacket, tw pairs f scks, a pair f shrts, and tw pairs f jeans. He was carrying ne small backpack, which was very full, but he didn’t have any ther luggage. Brian needed t meet a man named Tny befre he checked in fr his flight. He fund Tny near the Air France cunter. Tny gave him a rund-trip ticket and a small package.
“Give this package t Jean-Paul at the airprt in Paris. He will have a sign with yur name n it. I think yu can find him easily,” Tny said. “Yu dn’t have any luggage, right?”
“Only this backpack,” Brian answered. “Yu said I culd bring ne carry-n bag.”
“That’s right. One carry-n bag is fine. Have a gd trip.”
“Thanks.”
Is Brian a criminal(罪犯)? Nt at all. He is an air curier. And he paid nly $110 fr the rund-trip ticket t Paris. Air curiers get cheap airline tickets because they take imprtant packages and papers t freign cuntries. Businesses smetimes need t get packages and papers t peple in freign cuntries by the next day. Often, the nly way they can d this is t use an air-curier cmpany. It is nt cheap fr a business t send a package with an air curier, but it is quick.
Every year abut 80,000 peple wrldwide travel as air curiers. The number f tickets fr curier travel is grwing by abut 10 percent a year. Hwever, air-curier travel isn’t fr everyne. But if yu have very little mney, can be flexible(灵活的) abut yur travel plans, and dn’t mind wearing the same clthes fr a week, it can be a great way t take a vacatin!
51.Why was Brian wearing s many clthes fr his travel?
A. Because they were the unifrms fr air curiers.
B. Because that made him easier t be recgnized.
C. Because his backpack had n rm fr his clthes.
D. Because he did nt have any luggage with him.
52.An air curier is a persn wh ______.
A. manages a business cmpany in freign cuntries
B. rganizes internatinal flights fr turists
C. travels arund the wrld with cheap tickets
D. delivers papers and packages t freign cuntries
53.Businesses chse the air-curier service because ______.
A. it csts less B. it is flexible
C. it saves time D. it grws fast
54.One f the disadvantages f traveling as an air curier is that he ______.
A. cannt decide when and where t travel
B. cannt take any luggage with him
C. has t wear tw pairs f jeans
D. saves little mney frm the travel
55.The authr f the text mainly ______.
A. describes the activities f a law-breaker
B. suggests an ideal way t travel
C. argues against the air-curier travel
D. tells us abut a develping business
[答案]
文章大意是说明一个新型的职业——航空投递员。航空投送员可以享受相当便宜的机票优惠,他们的主要职责是及时给跨国公司投送重要的包裹或文件。
51.C。推理判断题。由第一段第三句中的“He was carrying ne small backpack, which was very full.”可知本题选C。
52.D。细节理解题。由第六段第五句中的“Air curiers get cheap airline tickets because they take imprtant packages and papers t freign cuntries.”可知本题选D。
53.C。细节理解题。由倒数第二段的最后一句可知本题选C。
54.A。推理判断题。根据文章最后一句可以推断出本题选A。
55.D。主旨大意题。本文主要是介绍一个新型的职业——航空投送员,故本题选D。
B
(2009·苏锡常镇四市高三教学调查)
A yung Australian wman’s trip f a lifetime tk an unexpected turn int the freezing Hudsn River n 15 January 2009.
Perth singer Emma Cwan, 26, travelling verseas fr the first time, was leaving New Yrk after a week f sightseeing when the pilt f an Airbus was frced t ditch int the Hudsn. The plane lst pwer in bth engines just minutes after take-ff frm LaGuardia Airprt utside New Yrk City. Initial reprts frm the FAA suggested the plane’s engines stpped after it hit a flck f birds. All passengers and crew survived the crash.
Ms Cwan emerged frm a rescue raft, wet and cld, but uninjured. Afterwards, Ms Cwan managed a brief chat t her mther Wendy at their Swan View hme. She said, “Mum, can yu believe I’ve survived a plane crash?” The yung wman had lst all her luggage.
“But, as she said t me, there was a chice between the lifejacket and the purse,” Mrs Cwan said. “The thught f treading water withut a lifejacket wuld have been unbearable.”
Mrs Cwan said her eldest daughter had carefully planed the trip fr tw years and intended t visit friends in Nrth Carlina.
The hliday was nt intended fr wrk, but Emma was pen t any pprtunities that arse fr singing in the US, Mrs Cwan said.
“She’ll cntinue t have a great time while she’s ver there.”
The family, staunch(忠实的) Christians, said it was the hand f Gd that saved their daughter.
“It wasn’t her time t g.”
56.What happened t Emma Cwan n a cld January day in 2009?
A. She flew t Nrth Carlina t visit her friends.
B. She was sightseeing in New Yrk.
C. She was injured in a plane crash.
D. She survived a water landing.
57.Which f the fllwing culd be the cause f the plane crash?
A. The engines that explred suddenly.
B. The weather that changed quickly.
C. Smething that appeared unexpectedly.
D. Smene that reacted imprperly.
58.What wuld Emma Cwan d after the plane crash?
A. She wuld g back hme in n time.
B. She wuld g n with her travel plan.
C. She wuld try t find a jb in the States.
D. She wuld stay in New Yrk t be cmpensated.
[答案]
一位澳大利亚姑娘第一次境外旅行就遇上了危险——飞机由于意外事故迫降于Hudsn River。
56.D。细节理解题。根据文章第二段第一句和该段最后一句可知她在这场空难中幸免于难。
57.C。细节理解题。根据文章第二段第三句“ the plane’s engines stpped after it hit a flck f birds.”可知答案为C项。
58.B。细节理解题。根据文章倒数第三段可知她还将继续她的旅行。
C
(2009·湖南)
Eddie McKay, a nce-frgtten pilt is a subject f great interest t a grup f histry students in Canada.
It all started when Graham Brad, a prfessr at the University f Western Ontari, fund McKay’s name in a ftnte in a bk abut university histry. McKay was included in a list f university alumni(校友) wh had served during the First Wrld War, but his name was unfamiliar t Brad, a specialist in military histry. Out f curisity, Brad spent hurs at the lcal archives(档案馆) in a fruitless search fr infrmatin n McKay. Tired and discuraged, he finally gave up. On his way ut, Brad’s glance happened t fall n an exhibiting case shwing sme ld newspapers. His eye was drawn t an ld picture f a yung man in a rugby unifrm. As he read the wrds beside the picture, he experienced a thrilling realizatin. “After lking fr him all day, there he was, staring up at me ut f the exhibiting case,” said Brad. Excited by the find, Brad asked his students t cntinue his search. They cmbed ld newspapers and ther materials fr clues. Gradually, a picture came int view.
Captain Alfred Edwin McKay jined the British Ryal Flying Crps in 1916. He dwned ten enemy planes, utlived his entire squadrn(中队) as a WWI flyer, spent sme time as a flying instructr in England, and then returned t the frnt, where he was eventually sht dwn ver Belgium and killed in December 1917. But there’s mre t his stry. “Fr a brief time in 1916 he was prbably the mst famus pilt in the wrld,” says Brad. “He was credited with dwning Oswald Belcke, the mst famus German pilt at the time.” Yet, in a letter hme, McKay refused t take credit, saying that Belcke had actually crashed int anther German plane.
McKay’s war recrds were destryed during the Wrld War Ⅱ air bmbing n Lndn—an explanatin fr why he was all but frgtten.
But nw, thanks t the effrts f Brad and his students, a marker in McKay’s memry was placed n the university grunds in Nvember 2007. “I fund my eyes filling with tears as I read the wrd ‘deceased’(阵亡) next t his name,” said Crey Everrett, a student wh fund a picture f McKay in his unifrm. “This was such a simple example f the fact that he had been a student just like us, but instead f finishing his time at Western, he chse t fight and die fr his cuntry.”
59.What made Prfessr Brad cntinue his search fr mre infrmatin n McKay?
A. A unifrm f McKay.
B. A ftnte abut McKay.
C. A bk n McKay.
D. A picture f McKay.
60.What did the students find ut abut McKay?
A. He trained pilts fr sme time.
B. He lived lnger than ther pilts.
C. He died in the Secnd Wrld War.
D. He was dwned by the pilt Belcke.
61.McKay’s flying dcuments were destryed in ______.
A. Belgium B. Germany
C. Canada D. England
62.We can learn frm the last paragraph that McKay ______.
A. preferred fight t his study
B. went t war befre graduatin
C. left a picture fr Crey Everrett
D. set an example fr his fellw students
63.What is the text mainly abut?
A. The research int war histry.
B. The finding f a frgtten her.
C. The pilts f the tw wrld wars.
D. The imprtance f military studies.
[答案]
本文为一篇记叙文。全文讲述了一战时期加拿大一位著名的空军士兵McKay,在大学教授Graham Brad的努力研究下,从销声匿迹到重新写入人们的记忆的事情。
59.D。细节理解题。根据第二段第六句中的“His eyes were drawn t an ld picture f a yung man”可知,答案选D。
60.A。细节判断题。根据第三段第二句中的“ sme time as a flying instructr”可知答案选A,其他选项与文章内容不符。
61.D。细节判断题。根据第四段的内容可知答案选D。
62.B。理解推测题。根据最后一段的最后一句话“ instead f finishing his time at Western, he chse t fight and die fr his cuntry”可知,答案选B。
63.B。中心归纳题。文章讲述了大学教授Graham Brad与其学生共同研究一位曾被遗忘的英雄的过程。
D
(2008·安徽卷)
When I was a child, I ften dreamed f the time when I culd leave hme and escape t the city. We lived n a farm and, in the winter especially, we were quite cut ff frm the utside wrld. As sn as I left schl, I packed my bags and mved t the capital. Hwever, I sn discvered that city life has its prblems t.
One big disadvantage is mney—it csts s much t g ut, nt t mentin basics like fd and husing. Anther disadvantage is pllutin. I suffer frm asthma(哮喘), and at times the air is s bad that I am afraid t g utside. Then there is the prblem f traveling rund. Althugh I have a car, I seldm use it because f the traffic jams. One chice is t g by bicycle, but that can be quite dangerus.
Of curse there are advantages. First, there is s much t d in the city, whatever yur tastes in culture r entertainment(娱乐活动). Besides, there are wnderful jbs and greater chances f mving t a mre imprtant jb r psitin. Finally, if yu like shpping, the variety f gds is very surprising—and, what is mre, shps are ften nly a shrt walk away.
Is life better then, in the city? Perhaps it is, when yu are in yur teens(十几岁) r twenties. Hwever, as yu get lder, and especially if yu have small children, the peace f the cuntryside may seem preferable. I certainly hpe t mve back there sn.
64.What was the writer always thinking abut when he was a child?
A. Staying n the farm.
B. Mving t the cuntryside.
C. Leaving hme fr the city.
D. Running away frm the schl.
65.Which f the fllwing is TRUE abut the writer?
A. He is very ld nw.
B. He is in gd health.
C. He prefers driving a car.
D. He lives in the city nw.
66.In the passage, the writer tries t ______.
A. express his pinins abut way f life
B. describe his life in the cuntryside
C. shw an interest in the utside wrld
D. persuade the reader t live in the city
67.Hw is the passage mainly develped?
A. By inferring. B. By cmparing.
C. By listing examples. D. By giving explanatins.
[答案]
这是一篇议论文,作者通过列举城市生活的利弊,意在表达自己的生活观点。
64.C。细节理解题。根据首句“当我还是孩子时,我经常梦想着我能够离开家走向城市”可知答案。
65.D。细节理解题。根据文章最后一句可知答案。
66.A。推断题。作者通过列举城市生活的利和弊,意在表达自己不同时期不同的生活观点。
67.B。写作方法判断题。作者先写在城市生活的缺点,再写其优点。故作者是通过对比安排写作的。
E
(2008·湖北八校二联)
*Thmas Jeffersn culd read Greek, Latin, French and English.
*Jhn Quincy Adams used t get up tw hurs befre sunrise t g skinny-dipping in the Ptmac River.
*Andrew Jacksn was the nly president t ever kill a man in a duel(决斗).
*Franklin Pierce was arrested fr running ver a wman while driving his carriage in Washingtn DC. The charges were later drpped.
*Ulysses S Grant was arrested fr speeding while driving a hrse and buggy in Washingtn DC. He had t pay a fine f $20 and walk back t the White Huse.
*Benjamin Harrisn was s afraid f electric lights that he used t have White Huse staff turn them n and ff.
*Warren G. Harding nce lst all the White Huse china, gambling n ne hand f cards.
*Franklin Delan Rsevelt’s mther frced him t wear dress until he was five years ld.
*Lyndn Baines Jhnsn used t g thrugh the White Huse at night turning lights ff that were nt needed. He didn’t want t waste the taxpayers’ mney. At fifteen he ran away frm hme and traveled t Califrnia where he wrked as a grape picker and aut mechanic.
*Gerald Frd als lved glf, but spectatrs had t watch carefully because the President was knwn fr hitting peple n the head with his wild shts.
*Rnald Reagan annunced Chicag Cubs games fr WHO radi in Des Mines. Later he became a famus mvie and televisin actr.
*Gerge Bush was the captain f the baseball team at Yale University.
68.The list is made here t entertain the readers with American presidents’ ______.
A. special hbbies
B. utstanding achievements
C. fun facts
D. plitical life
69.The President wh liked playing cards was ______.
A. Franklin Pierce B. Andrew Jacksn
C. Jhn F. Kennedy D. Warren G.Harding
70.Lyndn Baines Jhnsn frmed a habit f turning ff lights at White Huse because ______.
A. he was afraid f electric lights
B. he valued the taxpayers’ mney
C. he ran away frm hme when yung
D. he used t wrk like wrkers
[答案]
本文介绍美国几任总统不为人知的轶事,有的才华横溢,有的有过不良行为或爱好。
68.C。考查归纳判断。全文介绍美国几位总统鲜为人知的轶事,有的精通几国语言,有的有不良爱好,有的甚至有犯罪前科,从全文内容可知本题选C。
69.D。考查细节理解。文章说沃伦·G·哈定曾经玩一把扑克就输掉了白宫所有的瓷器,文中没有提到其他总统有玩扑克牌的爱好。
70.B。考查细节理解。在对林登·约翰逊的介绍中,作者说他每天晚上都要在白宫走走,把不需要的灯关掉,他不希望浪费纳税人的钱。
Ⅴ.完成句子(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下列各小题,根据括号内的汉语提示,用句末括号内的英语单词完成句子。
71.Ask him t lend yu sme mney, ______(我自己目前也缺钱用).
72.______(你以前总是每天抽20到30支烟), didn’t yu?
73.______(他把他大部分的钱都捐给了) charity, thugh he had three children f his wn t supprt.
74.Yur statement ______(与他的报道有冲突).
75.The trusers are ______(有点紧).
76.That was ______(时间和精力的浪费).
77.What I said abut Smith ______(也适合于他).
78.______(用不着讲究衣着) -cme as yu are.
79.______(大部分) f his article is abut transprtatin.
80.______(你的目的是什么) in ging t Canada?
[答案]
71.fr I myself am shrt f mney at present
72.Yu used t smke twenty t thirty cigarettes a day
73.He gave away mst f his mney t
74.is in cnflict with his reprt
75.a bit tight
76.a waste f time and energy
77.ges fr yu, t
78.Dn’t bther t dress up
79.the majr part
80.What’s yur purpse
Ⅵ.短文写作(共1题;满分25分)
(2008·北京)
请根据下面提示,写一篇短文,词数不少于50。
In an English speech cmpetitin, yu are asked t describe the fllwing picture and explain t the judges hw yu understand it.
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
[参考答案]
Frm the picture I can see a pair f prud cmpasses and a hard-wrking pencil. The cmpasses are big, drawing a circle with ease, while the pencil is small, drawing a line with great effrt. I think the cmpasses are reasnable t be prud because n ne else can d the jb better. At the same time, hwever, he shuld realize the pencil has his wn advantages. The pencil can d ther shapes better than the cmpasses, even pictures. S in my pinin, while we are cnfident in urselves, we shuld recgnize strengths in thers and shw ur respect fr them.
2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试5湖北专用: 这是一份2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试5湖北专用,共11页。
2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试4湖北专用: 这是一份2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试4湖北专用,共11页。
2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试3湖北专用: 这是一份2022年高考英语第一轮总复习高考满分练兵场阶段性测试3湖北专用,共11页。