终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    [英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版)
    立即下载
    加入资料篮
    [英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版)01
    [英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版)02
    [英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版)03
    还剩19页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    [英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版)

    展开
    这是一份[英语]海南省省直辖县级行政单位2024-2025学年高二上学期10月月考试题(解析版),共22页。试卷主要包含了5分,满分7, B.5, B.At 11,5分,满分37等内容,欢迎下载使用。

    第一部分 听力(共两节,满分30分)
    第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
    听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
    1.When des the cnversatin take place?
    A.At night. B.In the mrning. C.In the afternn.
    2.Where was the wman last night?
    A.In a park. B.At a hspital. C.At hme.
    3.What shuld Betty d accrding t the man?
    A.Eat seafd. B.Have a gd rest. C.Exercise mre.
    4.Where des the cnversatin take place?
    A.In a bank. B.In a restaurant. C.In a supermarket.
    5.At what time will the speakers meet?
    A.4:40. B.5:10. C.5:20.
    第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
    听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
    听第6段材料,回答第6、7题。
    6.What will the man d?
    A.Open the windws. B.Tidy the things. C.Clean the flr.
    7.Hw will the wman deal with the ld things?
    A.By dnating them.
    B.By putting them in the cupbard.
    C.By thrwing them away.
    听第7段材料,回答第8至10题。
    8.What des the man say abut newspapers?
    A.They’re useful. B.They’re ut f fashin. C.N ne reads them nw.
    9.Hw ften des the man buy magazines?
    A.Once a week. B.Once a mnth. C.Once a year.
    10.What des the wman like ding?
    A.Reading magazines in a cafe.
    B.Reading bks abut fashin.
    C.Reading bks in the sunny afternn.
    听第8段材料,回答第11至13题。
    11.What’s the mst imprtant as a designer accrding t the man?
    A.Being creative. B.Being smart. C.Being hard-wrking.
    12.What did the man want t be when he was a child?
    A.A designer. B.A dctr. C.A pilt.
    13.What will the man talk abut next?
    A.Ways t find jbs.
    B.Skills new emplyees need.
    C.The present wrking cnditins.
    听第9段材料,回答第14至17题。
    14.Why des the wman recmmend Lucy’s Cafe?
    A.It’s very cheap. B.It’s a new restaurant. C.It has a wide range f fds.
    15.In which place can peple enjy a pleasant view f the river?
    A.Fd Bx. B.Lucy’s Cafe. C.Old Mill.
    16.What is a specialty f Fd Bx?
    A.Cffee. B.Meat. C.Mushrm sup.
    17.What is a prblem fr peple wh want t eat at the Fur Seasns?
    A.Parking is difficult. B.The neighbrhd is bad. C.The service is very pr.
    听第10段材料,回答第18至20题。
    18.What time did the examiner leave?
    A.At 10:55. B.At 11:00. C.At 11:05.
    19.Why did the examiner leave?
    A.He frgt the paperwrk.
    B.He had t g smewhere else.
    C.He had finished his wrk.
    20.What des the speaker intend t tell the listeners t d?
    A.Be prepared. B.Try t be n time. C.Never fear failure.
    第二部分 阅读(共两节,满分50分)
    第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
    阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
    A
    Besides Marie Curie, these wmen devted their lives t science and made significant advances.
    Carline Herschel(1750—1848)
    Herschel was ill-treated by her parents in Hanver until her lder brther, William, brught her t England in 1772 t run his husehld in Bath. Later, her brther switched careers frm singing and went int astrnmy. Carline fllwed. In additin t assisting her brther in his bservatins and in the building f telescpes, Carline became a brilliant astrnmer in her wn right. She was the first wman t discver a cmet (she discvered eight in ttal) and the first t have her wrk published by the Ryal Sciety.
    Barbara McClintck(1902—1992)
    While studying btany at Crnell University in the 1920s, Barbara McClintck gt her first taste f genetics and was hked. She cntinued her research at universities in Califrnia, Missuri and Germany befre finding a permanent hme at Cld Spring Harbr in New Yrk. It was there that, after bserving the patterns f clratin f; crn kernels ver generatins f plants, she determined that genes culd mve within and between chrmsmes. McClintck was awarded a Lasker Prize in 1981 and Nbel Prize in 1983.
    Maria Geppert Mayer(1906—1972)
    A German immigrant t the US wh studied at Jhns Hpkins during the Great Depressin, Maria Geppert Mayer, brn in 1906 , cntinued her studies even when n university wuld emply her and went n t becme a chemical physicist. Her mst famus cntributin t mdern physics is discvering the nuclear shell f the atmic nucleus, fr which she wn the Nbel Prize in 1963. She was the secnd wman t win a Nbel Prize, after Marie Curie.
    1. Wh might Carline Herschel be mst grateful t fr her achievements in astrnmy?
    A. Her parents.B. Her brther.
    C. The Ryal Sciety.D. Astrnmers f her time.
    2. Hw did Barbara McClintck draw the final cnclusin?
    A. By tasting crn kernels.B. By making rugh guesses.
    C. By making careful bservatins.D. By researching at universities.
    3. Wh was the first wman Nbel Prize winner?
    A. Carline Herschel.B. Barbara McClintck.
    C. Maria Geppert Mayer.D. Marie Curie.
    【答案】1. B 2. C 3. D
    【语篇解读】本文是应用文。文章主要介绍了科学界三位伟大的女性以及她们所做出的巨大贡献和成就。
    【1题详解】
    细节理解题。根据第二段中“Herschel was ill-treated by her parents in Hanver until her lder brther, William, brught her t England in 1772 t run his husehld in Bath. Later, her brther switched careers frm singing and went int astrnmy. Carline fllwed. In additin t assisting her brther in his bservatins and in the building f telescpes, Carline became a brilliant astrnmer in her wn right.( Herschel在汉诺威受到父母的虐待,直到她的哥哥William在1772年把她带到英国,在巴斯经营他的家庭。后来,她的哥哥改变了职业,不再唱歌,而是进入了天文学领域。Carline紧随其后。除了协助她哥哥进行观测和建造望远镜外,Carline自己也成为一名出色的天文学家)”可知,Carline Herschel在天文学方面的成就可能最要感谢她的哥哥。故选B。
    【2题详解】
    细节理解题。根据Barbara McClintck部分中“It was there that, after bserving the patterns f clratin f; crn kernels ver generatins f plants, she determined that genes culd mve within and between chrmsmes.(就是在那里,在观察了它的颜色模式之后;经过几代植物的玉米粒,她确定基因可以在染色体内部和染色体之间移动)”可知,Barbara McClintck是通过观察几代玉米粒的着色规律而得出最终结论的。故选C。
    【3题详解】
    细节理解题。根据Maria Geppert Mayer部分中“She was the secnd wman t win a Nbel Prize, after Marie Curie.(她是继居里夫人之后第二位获得诺贝尔奖的女性)”可知,居里夫人是第一个获得诺贝尔奖的女性。故选D。
    B
    I live in Xizhu in Yunnan Prvince, n the histric Tea Hrse Rad. I have t admit that when I first heard that Paul Salpek was ging t walk the entire glbe n his wn tw feet, I was blwn away. I culdn’t imagine that there culd be such an unusual persn in the wrld.
    Last May, I met Paul. He tld me that it was his first time in China. He talked t me with great excitement abut the histry, migratins, and discveries in my regin f China. He spke f the Shu-Yandu Da (the Suthern Silk Rad), the travels f the 17th-century Chinese explrer Xu Xiake, the Tea Hrse Rad and the early 20th-century American btanist Jseph Rck. He als talked f Xuanzang. Paul cnsidered many f them heres and in a sense Chinese pineers f slw jurnalism.
    I decided t accmpany Paul n his walk tward Yunnan. On September 28, 2021, we set ut. Our days were simple: walk, eat, sleep, and repeat. We wke up at sunrise, set ff in high spirits, and rested at sunset, dragging urselves int exhausted sleep.
    We met many peple n the rad. Sme were curius, surrunding us and watching us; sme gave us directins; sme invited us int their hme t take a rest; sme spke f the charm f their hmetwn. We met many beautiful suls, simple suls and warm suls. We were walking with ur minds.
    Tgether, we were impressed by the bidiversity f the Galigng Muntains. As I walked n ancient paths thrugh muntains, I seemed t hear the antique vices f past travelers urging me t be careful n the rad.
    Lking back n the mre than 200 miles I walked with Paul, I came t a realizatin. Walking fr its wn sake, while healthy and admirable, is nly a small part f the benefit f mving with ur feet. A deeper reward is rediscvering the wrld arund us, shrtening the distance between each ther, and sharing each ther’s cultures.
    4. Hw did the writer first respnd t Paul’s travel plan?
    A. Scared.B. Puzzled.
    C. Disappinted.D. Surprised.
    5. What can we learn abut Paul Salpek frm paragraph 2?
    A. He was a western jurnalist.B. He had a knwledge f China.
    C. He came t China several times.D. He was Jseph Rck’s acquaintance.
    6. What des paragraph 4 tell us abut the writer and Paul?
    A. They hnred the ancestrs.B. They set ff in high spirits.
    C. They satisfied the lcals’ curisity.D. They built bnds with peple.
    7. What is the main purpse f the writer’s writing the text?
    A. T share and reflect n a jurney.B. T suggest a new way f travel.
    C. T advcate prtectin f bidiversity.D. T intrduce and prmte Chinese culture.
    【答案】4. D 5. B 6. D 7. A
    【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者住在云南喜洲,这在历史悠久的茶马古道上,他遇到了要用双脚环游地球的保罗•萨洛佩科,于是决定陪保罗在云南徒步旅行,本文描写了他们一路上的见闻和感悟。
    【4题详解】
    推理判断题。根据第一段中“I have t admit that when I first heard that Paul Salpek was ging t walk the entire glbe n his wn tw feet, I was blwn away. I culdn’t imagine that there culd be such an unusual persn in the wrld. (我不得不承认,当我第一次听说保罗•萨洛佩科要用自己的双脚环游整个地球时,我被震撼了。我无法想象世界上会有这样一个不寻常的人。)”可推知,作者最初对保罗的旅行计划感到吃惊。故选D。
    【5题详解】
    推理判断题。根据第二段中的“He talked t me with great excitement abut the histry, migratins, and discveries in my regin f China. He spke f the Shu-Yandu Da (the Suthern Silk Rad), the travels f the 17th-century Chinese explrer Xu Xiake, the Tea Hrse Rad and the early 20th-century American btanist Jseph Rck. He als talked f Xuanzang. Paul cnsidered many f them heres and in a sense Chinese pineers f slw jurnalism. (他兴奋地跟我讲起我所在的中国地区的历史、移民和发现。他谈到了南方丝绸之路——蜀身毒道,17世纪中国探险家徐霞客的旅行,茶马古道,以及20世纪初美国植物学家约瑟夫•洛克。他还谈到了玄奘。保罗认为其中许多人都是英雄,从某种意义上说,他们是中国慢新闻的先驱。)”可推知,保罗•萨洛佩科对中国有一定的了解。故选B。
    【6题详解】
    主旨大意题。根据第四段“We met many peple n the rad. Sme were curius, surrunding us and watching us; sme gave us directins; sme invited us int their hme t take a rest; sme spke f the charm f their hmetwn. We met many beautiful suls, simple suls and warm suls. We were walking with ur minds. (我们在路上遇到了许多人。有些人很好奇,围着我们,看着我们;有人给我们指路;有些人邀请我们去他们家休息;一些人谈到了家乡的魅力。我们遇见了许多美丽的灵魂、朴素的灵魂和温暖的灵魂。我们在用我们的思想行走。)”可知,第四段主要说明了作者和保罗遇到了形形色色的人,他们与人们建立了联系。故选D。
    【7题详解】
    推理判断题。根据最后一段“Lking back n the mre than 200 miles I walked with Paul, I came t a realizatin. Walking fr its wn sake, while healthy and admirable, is nly a small part f the benefit f mving with ur feet. A deeper reward is rediscvering the wrld arund us, shrtening the distance between each ther, and sharing each ther’s cultures. (回顾我和保罗一起走过的200多英里,我有了一个认识。为步行而步行,虽然健康和令人钦佩,但只是用我们双脚移动的一小部分好处。更深层次的回报是重新发现我们周围的世界,缩短彼此之间的距离,分享彼此的文化。)”并结合全文可知,本文主要讲述了作者住在云南喜洲,这里在历史悠久的茶马古道上,他遇到了要用双脚环游地球的保罗•萨洛佩科,于是决定陪保罗去云南,文章描述了他们路上的见闻和感悟。由此可推知,文章的目的是分享和回顾一段旅程。故选A。
    C
    D yu have imaginatin? D yu like t slve prblems? Can yu? If s, yu culd be the next great inventr. “But I’m just a kid”, yu might be! Dn’t wrry abut a little thing like age. Fr example, ne famus inventr, Benjamin Franklin, gt his start when he was nly 12. At that yung age, he created paddles fr his hands t help him swim faster. Finally his creatin led t what we knw is called flippers!
    S yu dn’t have t be adult t be an inventr. One thing yu d need, thugh, is smething that kids have plenty f: curisity and imaginatin. Kids are knwn fr lking at things in new and unique ways.
    S what shuld yu d if yu have what is a great idea fr an inventin? Talk t a friend r family member abut it. Get input frm thers abut yur idea. Then ask them t help yu create a wrking mdel — called a prttype (原型) f yur idea.
    Once yu have a prttype, yu can test it. Smetimes yur idea turns ut t be nt as great as yu thught. At ther times, thugh, yu realize it is a gd idea and yur prttype can help yu figure ut hw t make it even better.
    If yur idea is really a gd ne, an adult can help yu cntact cmpanies that might be interested in it. Yu will als want an adult’s help t get a patent fr yur idea, s that it is prtected and can’t be stlen by smene else. If yu need sme inspiratin, cnsider these kids and their inventins.
    Jeanie Lw invented the Kiddie Stl when she was just 11. It’s a flding stl that fits under the kitchen sink. Kids can unfld it and use it t reach the sink all by themselves.
    At the age f 15, Luis Braille invented the system named after him that allws the blind t read.
    Chelsea Lanmn received a patent when she was just 8 fr the “pcket diaper (尿布)”, a new type f diaper that includes a pcket fr hlding baby wipes and pwder.
    8. By saying “But I’m just a kid”, yu prbably mean yu _______.
    A. are t yung t achieve anything
    B. can d anything thugh yu are yung
    C. are ld enugh t becme an inventr
    D. have t learn knwledge frm ther peple
    9. Kids are mst likely t be inventrs prbably because they__________.
    A. wuld like t make friends with thers
    B. usually wrk hard at their lessns at schl
    C. like playing all kinds f tys at hme
    D. think abut things in quite different ways
    10. Wh invented smething that helps the blind t read?
    A. Jeannie Lw.
    B. Benjamin Franklin.
    C. Chelsea Lanmn.
    D. Luis Braille.
    11. Which f the fllwing can be the main idea f this passage?
    A. Kids have curisity and imaginatin.
    B. There are sme wrld famus inventrs.
    C. It is pssible fr kids t be inventrs.
    D. Kids are exactly like adults in a way.
    【答案】8. A 9. D 10. D 11. C
    【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要讲的是孩子们也有可能成为发明家,以及孩子们如何才能把自己的想法变为发明。
    【8题详解】
    推理判断题。根据文章第一段关键句“D yu have imaginatin? D yu like t slve prblems? Can yu? If s, yu culd be the next great inventr.”(你有想象力吗?你喜欢解决问题吗?你能吗?如果是这样,你可能会成为下一个伟大的发明家。)可知,第一段阐述的是如果你有想象力且喜欢解决问题,你有可能会成为发明家。“But I’m just a kid”字面意思是“但我只是个孩子”,结合上文句子可推断出,这里想表达的是,我只是个孩子,即使我有想象力,也不可能会成为发明家,由此可知,通过说“But I’m just a kid”,你想表达的是“你太年轻了,什么都做不了”,无法成为发明家。故选A项。
    【9题详解】
    推理判断题。根据文章第二段关键句“S yu dn’t have t be adult t be an inventr. One thing yu d need, thugh, is smething that kids have plenty f: curisity and imaginatin. Kids are knwn fr lking at things in new and unique ways.”(所以你不必是成年人才可以成为发明家。不过,有一件事你确实需要,那就是孩子们有足够的好奇心和想象力。孩子们因为以新颖独特的方式看待事物而闻名。)可知,孩子们可以成为发明家,因为他们有好奇心和想象力,并且看待事物的方式新颖且独特,由此可知,孩子们最有可能成为发明家,可能是因为他们用和成年人不太相同的方式思考问题。故选D项。
    【10题详解】
    细节理解题。根据文章倒数第二段内容“At the age f 15, Luis Braille invented the system named after him that allws the blind t read.”(15岁时,Luis Braille发明了以他的名字命名的系统,允许盲人阅读。)可知,Luis Braille发明的系统可以帮助盲人阅读,由此可知,Luis Braille发明了帮助盲人阅读的东西。故选D项。
    【11题详解】
    主旨大意题。通读文章,结合第一段关键句“D yu have imaginatin? D yu like t slve prblems? Can yu? If s, yu culd be the next great inventr. “But I’m just a kid”, yu might be! Dn’t wrry abut a little thing like age.”(你有想象力吗?你喜欢解决问题吗?你能吗?如果是这样,你可能会成为下一个伟大的发明家。“但我只是个孩子”,你可能是!不要担心年龄之类的小事。)可知,文章主要介绍了孩子也可能成为发明家,且文章最后三段分别列举了“Jeanie Lw”、“Luis Braille”和“Chelsea Lanmn”三个发明家的例子,他们都是年纪不大的孩子,由此可知,文章主要讲的是孩子们也有可能成为发明家。故选C项。
    D
    When a friend, partner r family member is upset, yu’ve prbably wndered hw best t make them feel better. Offer a chclate bar? Give them space s they can have a gd cry? A research suggests that ne f the mst pwerful ways t cmfrt thers is t start a cnversatin.
    Wrds play a pwerful rle in mulding peple’s emtins (情感). Peple’s brains are finely aware f the infrmatin they get frm thers, and they’re “cnstantly using it as feedback (反馈) t change their behavirs,” said Razia Sahi, leader f the research.
    But the wrds we use t cmfrt thers matter. The research shws that telling peple they shuldn’t feel s bad makes them feel wrse. Researchers listened in n 228 phne calls between custmers and custmer service representatives wh dealt with medical-related cmplaints (投诉). When the representatives tld the upset custmers t “calm dwn” r “relax”, the custmers typically became angrier. “These wrds backfire because they suggest the persn’s feelings are imprper, r that their emtins are strnger than the situatin calls fr,” Ms. Sahi explained.
    Sme frms f verbal supprt have been fund t be helpful. Ms. Sahi stated that friends cnsider phrases like, “I understand why yu feel that way” r “That sunds very hard”—t be especially cmfrting. Other frms f supprt, such as helping smene believe things will imprve r encuraging a persn t see the situatin frm a new view, als help. And smetimes, thse kinds f respnses may even be mre useful in the lng run.
    Althugh it can be hard t knw hw best t cmfrt smene, Dr. Zaki emphasized that we shuld be cnfident that ur attempts will be appreciated. In ther wrds, what is mst imprtant is nt that yu say the right thing, but yu are there and try t help. “We can make a difference t ther peple with relatively little effrt,” Dr. Zaki said. “Smetimes just being there is all that yu need t d.”
    12. What des the underlined wrd “mulding” mean in paragraph 2?
    A. Exchanging.B. Imprving.C. Shaping.D. Illustrating.
    13. Why did the custmers becme angrier?
    A. They were implitely dealt with.B. They tended t be emtinal easily.
    C. They failed t better their situatin.D. They were thught t be veracting.
    14. What kinds f supprt will be mre helpful in the lng run?
    A. Prmises t help.B. Cmfrts frm friends.
    C. Wrds f encuragement.D. Respnses t the cmplaints.
    15. What can we learn abut cmfrting thers frm Dr. Zaki’s wrds?
    A. It is hard fr mst peple.B. Cnfidence is necessary.
    C. Yur presence matters a lt.D. Little effrt is needed.
    【答案】12. C 13. D 14. C 15. C
    【语篇解读】这是一篇说明文。主要介绍了一项研究表明,安慰他人最有效的方式之一就是主动开始交谈。
    【12题详解】
    词义猜测题。根据第一段中“A research suggests that ne f the mst pwerful ways t cmfrt thers is t start a cnversatin.”(一项研究表明,安慰他人最有效的方式之一就是主动开始交谈。)可知,安慰他人最有效的方式之一就是交谈,以及划线单词句中的“Wrds play a pwerful rle in…”(言语发挥作用……)。可推知,划线单词mulding为“塑造”的意思,结合选项C项Shaping“塑造”意思一致。故选C项。
    【13题详解】
    推理判断题。根据第三段中“When the representatives tld the upset custmers t “calm dwn” r “relax”, the custmers typically became angrier. “These wrds backfire because they suggest the persn’s feelings are imprper, r that their emtins are strnger than the situatin calls fr,” Ms. Sahi explained.”(当客服代表告诉沮丧的客户“冷静”或“放松”时,客户通常会变得更加愤怒。“这些话会适得其反,因为它们表明这个人的感觉是不恰当的,或者他们的情绪比情况需要的更强烈,”萨希解释说。)可推知,顾客变得更愤怒了是因为他们被认为是小题大做。故选D项。
    【14题详解】
    细节理解题。根据第四段中“Other frms f supprt, such as helping smene believe things will imprve r encuraging a persn t see the situatin frm a new view, als help. And smetimes, thse kinds f respnses may even be mre useful in the lng run.”(其他形式的支持,如帮助某人相信事情会改善或鼓励一个人从新的角度看情况,也有帮助。有时,从长远来看,这些反应可能更有用。)可知,从长远来看,鼓励的话,这样的支持更有帮助。故选C项。
    【15题详解】
    细节理解题。根据最后一段中“In ther wrds, what is mst imprtant is nt that yu say the right thing, but yu are there and try t help. “We can make a difference t ther peple with relatively little effrt,” Dr. Zaki said. “Smetimes just being there is all that yu need t d.””(换句话说,最重要的不是你说了正确的事情,而是你在那里并试图帮助。“我们可以用相对较少的努力来改变别人,”扎基博士说。“有时候你只需要在那里就够了。”)可知,我们能从扎基博士的话中了解到安慰他人时,你的存在很重要。故选C项。
    第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
    根据下面短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
    The rad t learning hw t take persnal respnsibility can be a difficult ne, but starting simple really wrks. ___16___ Here is sme advice yu need t fllw.
    ●Fcus n the basics f yur jurney.
    Just like the cean, ur life has many ups and dwns. If yu start building a slid sailbat, yu can withstand (经受) the weather. The slid bat represents yur basic needs: safety, self-esteem (自尊) and cnnectin with thers. ___17___
    ●Open yur sails and be willing t fail.
    D nt lay t much stress n the destinatin. Just head in the right directin. ___18___ Yu’re suppsed t take the curage t really pen yur sails. When yu devte yurself t what yu are ding, yu will frget abut yur insecurities and wrries.
    ●___19___
    As yu sail thrugh life, are yu making gals and plans, r are yu simply letting things happen and watching life pass? Wrking n gal setting enables yu t measure yur prgress and take respnsibility fr all yu have and haven’t dne t achieve them.
    ●Live in the mment.
    As yu’re mving thrugh the cean f yur life, are yu really cncentrating n each present mment, r are yur thughts set n the past and future? D yu cmplain abut mistakes thers made that frced yu int a difficult psitin? ___20___ Start taking persnal respnsibility fr each thught and emtin that passes thrugh yu.
    A. Reach yur gals.
    B. Mve frward with intentin.
    C. Then begin t tackle the mre difficult aspects.
    D. S check in and make sure that they are being met.
    E. Stp blaming thers r situatins if yu really want t enjy each mment.
    F. Everyne can edge clser t that stage thrugh taking persnal respnsibility.
    G. Yu must enjy the sail by finding purpse and fllwing that desire t explre.
    【答案】16. C 17. D 18. G 19. B 20. E
    【语篇解读】本文是一篇说明文。本文主要就如何承担个人责任提出了一些建议。
    【16题详解】
    根据上文“but starting simple really wrks (但从简单开始确实有效)”可知,上文介绍从简单开始学习如何承担个人责任。C项“Then begin t tackle the mre difficult aspects. (然后开始解决更困难的方面。)”中的“Then”和“the mre difficult”分别承接上文的“starting”和“simple”,符合语境,故选C项。
    【17题详解】
    根据上文“The slid bat represents yur basic needs: safety, self-esteem (自尊) and cnnectin with thers. (坚固的船代表了你的基本需求:安全、自尊和与他人的联系。)”可知,上文介绍了人的基本需求。D项“S check in and make sure that they are being met. (所以请检查并确保他们得到了满足。)”中的they指代上文的basic needs,且met与needs呼应,符合语境,故选D项。
    【18题详解】
    根据下文“Yu’re suppsed t take the curage t really pen yur sails. When yu devte yurself t what yu are ding, yu will frget abut yur insecurities and wrries. (你应该鼓起勇气,真正打开你的风帆。当你全身心投入到你正在做的事情中时,你会忘记你的不安全感和担忧。)”可知,下文讲到应鼓起勇气,全身心投入到你正在做的事情。G项“Yu must enjy the sail by finding purpse and fllwing that desire t explre. (你必须通过寻找目标和追随探索的欲望来享受航行。)”符合语境,故选G项。
    【19题详解】
    空格处为本段小标题,根据其它小标题的句式结构可知,此处应为祈使句。根据下文“Wrking n gal setting enables yu t measure yur prgress and take respnsibility fr all yu have and haven’t dne t achieve them. (通过设定目标,你可以衡量自己的进步,并对自己为实现目标所做的一切和没有做的一切负责。)”可知,本段主要讲到要设定目标。B项“Mve frward with intentin. (有目的地向前迈进。)”最能概括本段主旨,故选B项。
    【20题详解】
    根据上文“D yu cmplain abut mistakes thers made that frced yu int a difficult psitin? (你是否会抱怨别人犯的错误迫使你陷入困境?)”可知,上文设问你是否会抱怨别人犯的错误。下文“Start taking persnal respnsibility fr each thught and emtin that passes thrugh yu.(开始为你的每一个想法和情绪承担个人责任。)”讲到要承担个人责任。E项“Stp blaming thers r situatins if yu really want t enjy each mment. (如果你真的想享受每一刻,就不要责怪别人或情况。)”承上启下,符合语境,故选E项。
    第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
    第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
    My dad was a farmer. He never regarded anyne as a ____21____. He culd really talk t any persn, and his favrite thing t d was t ____22____ their incme. Once we were at Chicag’s O’Hare Airprt, and my dad was sitting with me as I was waiting fr my ____23____. A Russian wman wh culd nt speak a wrd f English sat next t my dad, but that did nt ____24____ him. At last, he fund ut her business, hw many children she had and f curse hw much she made.
    I was a shy persn and used t be smewhat ____25____ by this. My mm was a very ____26____ persn as well, s she was ____27____ by this t. But my mm tld me a stry abut hw she was in the dctr’s ffice with dad and hw he was his ____28____ self-talking t thers all the time in the waiting rm. My dad even started talking t a yung man in a wheel chair wh culd neither ____29____ nr mve his arms r head. He _____30_____ culd d nthing. But my dad still kept asking him questins and finally gt the yung man t smile in _____31_____. And he carried n like that with the _____32_____ man until he was called back t the dctr’s ffice. Then the father f the yung man came ver _____33_____ my dad’s hand and said, “Thank yu fr _____34_____ t my sn and mst peple just turn away when they see him.” Hearing that I realized that my father’s _____35_____ f talking culd make a difference.
    21. A. leaderB. partnerC. visitrD. stranger
    22. A. lk intB. set dwnC. find utD. add t
    23. A. batB. flightC. trainD. bus
    24. A. attractB. shckC. encurageD. stp
    25. A. embarrassedB. tuchedC. excitedD. frightened
    26. A. utgingB. privateC. hnestD. active
    27. A. mvedB. inspiredC. btheredD. threatened
    28. A. bringB. rdinaryC. rareD. usual
    29. A. actB. smileC. talkD. drive
    30. A. graduallyB. actuallyC. entirelyD. merely
    31. A. cnclusinB. surpriseC. pwerD. respnse
    32. A. cnfidentB. disabledC. nervusD. nrmal
    33. A. shkB. struckC. washedD. waved
    34. A. stickingB. peningC. speakingD. reacting
    35. A. lveB. wayC. kindnessD. cntrl
    【答案】21. D 22. C 23. B 24. D 25. A 26. B 27. C 28. D 29. C 30. B 31. D 32. B 33. A 34. C 35. A
    【语篇解读】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的父亲是个爱说话的人,从不把任何人当作陌生人,可以和任何人交谈,开始的时候父亲的行为让作者感到尴尬。最后,残疾年轻人的父亲来感谢作者的父亲,让作者意识到,父亲对说话的热爱可能会给其他人带来一些改变。
    【21题详解】
    考查名词词义辨析。句意:他从不把任何人当作陌生人。 A. leader领导;B. partner伙伴;C. visitr参观者;D. stranger陌生人。根据下文“He culd really talk t any persn”可知,父亲从不把任何人当作陌生人对待,他可以和任何人交谈。故选D。
    【22题详解】
    考查动词短语辨析。句意:他真的可以和任何人交谈,而他最喜欢做的事就是弄清楚他们的收入。A. lk int调查;B. set dwn放下;C. find ut查明,弄清楚;D. add t增加。根据“their incme”以及“At last, he fund ut her business, hw many children she had and f curse hw much she made.”可知,父亲喜欢去弄清楚别人的收入。故选C。
    【23题详解】
    考查名词词义辨析。句意:有一次,我们在芝加哥的奥黑尔机场,我在等飞机的时候,爸爸坐在我旁边。A. bat船;B. flight航班;C. train火车;D. bus公交车。根据上文“Once we were at Chicag’s O’Hare Airprt”可知,是在机场等待飞机。故选B。
    【24题详解】
    考查动词词义辨析。句意:一位不会说英语的俄罗斯妇女坐在我父亲旁边,但这并没有阻止他与她交谈。A. attract吸引;B. shck使震惊;C. encurage鼓励;D. stp阻止,阻碍。根据下文“At last, he fund ut her business, hw many children she had and f curse hw much she made.”可知,即使对方不会说英语,也没能阻止父亲去弄清别人的家庭情况和收入。故选D。
    【25题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:我是一个害羞的人,曾经为此感到有些尴尬。A. embarrassed尴尬的;B. tuched感动的;C. excited激动的;D. frightened害怕的。根据上文“I was a shy persn”可知,作者本来就害羞,所以对父亲的这一做法肯定是感到有些尴尬的。故选A。
    【26题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:我妈妈也是一个非常注重隐私的人,所以她也会为此烦恼。A. utging开朗的;B. private私人的;C. hnest诚实的;D. active活跃的。根据上文“he fund ut her business, hw many children she had and f curse hw much she made.”以及下文“s she was ________ by this t.”可知,母亲也为父亲的行为所烦恼,说明母亲是个注重隐私的人不喜欢打听别人的私事。故选B。
    【27题详解】
    考查动词词义辨析。句意:同上。A. mved感动;B. inspired激励;C. bthered烦恼;D. threatened威胁。根据上文“My mm was a very ________ persn as well”可知母亲注重隐私,所以父亲的行为让她烦恼。故选C。
    【28题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:但是我妈妈给我讲了一个故事,关于她是如何和爸爸一起在医生办公室的,以及他是如何像往常一样在候诊室里和别人自言自语的。A. bring厌烦的;B. rdinary普通的;C. rare罕见的;D. usual通常的。根据上文“He culd really talk t any persn, and his favrite thing t d was t ________ their incme.”可知作者的父亲像往常一样,在候诊室里和别人说话,故选D。
    【29题详解】
    考查动词词义辨析。句意:我父亲甚至开始和一个坐在轮椅上的年轻人交谈,他既不能说话,也不能移动他的手臂和头部。A. act行动;B. smile微笑;C. talk谈话;D. drive驾驶。根据下文“nr mve his arms r head”可知那个人可能也不能说话。故选C。
    【30题详解】
    考查副词词义辨析。句意:他实际上什么也做不了。A. gradually逐渐地;B. actually事实上;C. entirely完全地;D. merely仅仅。根据上文“My dad even started talking t a yung man in a wheel chair wh culd neither ________ nr mve his arms r head.”以及下文“finally gt the yung man t smile in_____”可知,年轻人既不能说话,又不能移动他的手臂和头部,实际上就是什么都做不了。故选B。
    【31题详解】
    考查名词词义辨析。句意:但爸爸还是不停地问他问题,最后那个年轻人以微笑回应,A. cnclusin结论;B. surprise惊讶;C. pwer力量;D. respnse反应。根据上文“But my dad still kept asking him questins and finally gt the yung man t smile”可知,父亲一直不停问年轻人问题,最终得到了年轻人的微笑作为回应。in respnse为固定短语,意为“作为回应”。故选D。
    【32题详解】
    考查形容词词义辨析。句意:他一直这样对待那个残疾人,直到他被叫回医生的办公室。A. cnfident自信的;B. disabled残疾的;C. nervus紧张的;D. nrmal正常的。根据上文“My dad even started talking t a yung man in a wheel chair wh culd neither ________ nr mve his arms r head.”可知,年轻人既不能说话,又不能移动他的手臂和头部,因此他是个残疾人。故选B。
    【33题详解】
    考查动词词义辨析。句意:然后那个年轻人的父亲走过来,握着我父亲的手说:“谢谢你和我儿子说话,大多数人看到他都会转过身去。”A. shk摇晃;B. struck打击;C. washed洗;D. waved挥手。根据后文“my dad’s hand”以及“Thank yu fr ________ t my sn”可知,年轻人的父亲是握着父亲的手,对父亲表示感谢。shake hands为固定短语,意为“握手”。故选A。
    【34题详解】
    考查动词词义辨析。句意:同上。A. sticking坚持;B. pening打开;C. speaking说话;D. reacting反应。根据上文“My dad even started talking t a yung man in a wheel chair”以及“But my dad still kept asking him questins and finally gt the yung man t smile”可知,父亲一直问年轻人问题,和年轻人说话。故选C。
    【35题详解】
    考查名词词义辨析。句意:听了他的话,我意识到父亲对说话的热爱可能会影响到别人。A. lve爱;B. way方法;C. kindness善良;D. cntrl控制。结合第一段中“He culd really talk t any persn”可知,父亲和每个人都交谈,是个喜欢说话的人。故选A。
    第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
    As yu knw, science plays ____36____ very imprtant rle in ur educatin. D yu want t keep up ____37____ the latest research and discveries in science? There are many gd websites ____38____ yu can check ut the latest in the science wrld.
    One great site is Science News fr Kids. This site reprts science news ____39____(cver) a wide range f subjects. The articles are intended fr yunger readers, but adults will find this site ____40____(suit) fr them as well. Anther wnderful site, ne that I check ut every day, ____41____(call) Science Daily. The site is ____42____(cnstant) updated with news, ften abut exciting ____43____(finding) that change hw we view the wrld.
    These sites pst the latest stries and als keep all the past articles they ____44____(pst) earlier. That way yu can find articles just abut anything that _____45_____(be) related t the science fields yu are interested in.
    【答案】36. a 37. with 38. where 39. cvering 40. suitable 41. is called 42. cnstantly 43. findings 44. psted 45. is
    【语篇解读】本文是说明文。众所周知,科学在我们的教育中充当了一个很重要的角色。文章向我们介绍了几个方便查询最新科技信息的网站。
    【36题详解】
    考查冠词。句意:如你所知,科学在我们的教育中扮演着非常重要的角色。play an imprtant rle in...为固定搭配,意为“在……中扮演重要角色(发挥重要作用)”,因为空后有发音以辅音音素开头的very,故填a。
    【37题详解】
    考查介词。句意:你想跟上科技的最新研究和发现吗?keep up with为固定结构,意为“跟上,不落在……后面”。故填with。
    【38题详解】
    考查定语从句。句意:有很多好的网站,在网站上您可以查看科学界的最新信息。先行词为websites,空处在从句中作地点状语,所以用where,故填where。
    【39题详解】
    考查非谓语动词。句意:这个网站报道科学新闻,涵盖广泛的主题。提示词为动词,该句中已经有谓语动词(reprts),提示词cver和其所修饰的名词news之间为逻辑上的主谓关系,所以用cver的v.­ing形式作后置定语,故填cvering。
    【40题详解】
    考查形容词。句意:这些文章是为年轻读者准备的,但成年人也会觉得这个网站很适合他们。这里构成“find+宾语+形容词(宾补)”结构,所以用suit的形容词形式suitable作宾语补足语,故填suitable。
    【41题详解】
    考查语态和时态。句意:另一个我每天查看的精彩的网站被称作《科学日报》。 ne that I check ut every day是主语Anther wnderful site的同位语,故call作谓语,且主语和call构成动宾关系,再结合全文的时态,确定此处用一般现在时的被动语态,主语是单数,谓语动词用单数,故填is called。
    【42题详解】
    考查副词。句意:该网站不断更新新闻,通常是关于改变我们看待世界方式的令人兴奋的发现。修饰动词updated作状语,故用副词。故填cnstantly。
    【43题详解】
    考查名词的数。句意同上。finding为可数名词,其前无限定词修饰,且定语从句中谓语动词为change,为复数概念,所以应用复数形式。故填findings。
    【44题详解】
    考查动词的时态。句意:这些网站发布最新的故事,也保留了他们之前发布的所有过去的文章。这里指的是the past articles(以前的文章),也就是说是以前发布的,所以用一般过去时。故填psted。
    【45题详解】
    考查时态和主谓一致。句意:这样你就可以找到任何与你感兴趣的科学领域相关的文章。关系代词that指代的是先行词anything,并在从句中作主语,再结合全文的时态为一般现在时,可知,描述现在的事实。故填is。
    第四部分 写作(共两节,满分40分)
    第一节(满分15分)
    46. 随着科技的发展,陪伴型机器人在市场上出现。对此,同学们有不同的观点,请你根据以下图表提供的信息写一篇调查报告,客观地介绍该情况。
    参考词汇:cmpanin rbts 陪伴型机器人
    注意:1. 词数80左右;2. 可适当增加细节,使行文连贯。
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【参考范文】
    With the develpment f science and technlgy, there are many cmpanin rbts appearing in the market. Many students give different pinins n this tpic as fllws.
    60% f the students think that cmpanin rbts can help take care f the elderly and mnitr the physical cnditins, thrugh which their children can knw the situatin f the elderly remtely at any time.
    Hwever, anther 40% f the students think that cmpanin rbts may reduce scial interactin and enlarge the distance between peple.
    第二节 读后续写(满分25分)
    47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
    One afternn after schl, Mary and her brther, Keith, were eating at a cafe near their hme. That afternn, they had t share their table with anther persn. That persn was a yung lady in her twenties. After eating, she went t the restrm. Withut realizing, she had left her cellphne n the table. Five minutes later, she came ut and walked ut f the cafe withut lking back.
    Mary saw the cellphne n the table. She quickly tld Keith, “Keith, the girl left behind her cellphne.”Keith lked at the cellphne. It tk his breath away. It was ne f the latest mdels n the market. Keith had always wanted a cellphne. But his parents had tld him, “Yu dn’t need ne. Yu can always use the huse phne.” He stared at it fr sme minutes. Then, he said slwly, pausing n every wrd, “I want t take the cellphne.” Mary culd nt believe her ears. She nly stared at her brther, “Yu can’t! What if the wner cmes t lk fr it?”
    After making the decisin, Keith quickly gt the cellphne and put it in his schlbag. Then, he tk Mary’s hand and led her ut f the cafe quickly.
    Once back hme, Keith lcked his rm dr with trembling (颤抖的) hands. Inside his rm, he tk ut the piece f beauty. Oh, he liked it s much. He had his wn cellphne. Sn, he was plishing it happily. But Mary tld him, “Keith, yu cannt keep the cellphne. What will yu tell ur father abut this? He will ask yu hw yu gt the cellphne.” Keith said quickly, “I will say a friend lent it t me.” Mary said, “Nw yu are lying t. Oh dear! When had Keith turned s dishnest?”
    Then, Mary saw a huse phne number n the cver f the cellphne. “This is the girl’s phne number. Why dn’t we just call this number? We will talk t her and ask her t cme and take back her cellphne,” she was trying t talk sme sense int him.
    注意:
    1. 续写词数应为150个左右;
    2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    That night, Keith turned ver in bed frm time t time.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Mary was very happy t hear that.
    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【参考范文】
    That night, Keith turned ver in bed frm time t time. He had difficulty sleeping, uncertain abut what he shuld d. Of curse, he liked the new cellphne. Hwever, he was feeling srry fr the wner. When he thught hw sad the yung lady wuld be at the lss f her cellphne, he was full f guilt and shame. The next mrning, after a lng and restless night, he was determined t return the cellphne t the wner. After schl, he tld Mary, “I am ging t phne the wner.”
    Mary was very happy t hear that. Back hme, they phned the wner’s huse phne. A girl answered the phne. Kevin asked, “Are yu the wner f the cellphne? I’m Keith. I have yur cellphne. Can yu cme and get it?” The girl replied “Yes” excitedly, expressing her gratitude repeatedly. Ten minutes later, she was at the same cafe t meet Keith. Handing back the cellphne t her and seeing her smile happily, Keith realized that hnesty was indeed the best plicy.
    60%的同学认为
    40%的同学认为
    1. 照顾老人;
    2. 监控健康状况。
    1. 减少社会交往;
    2. 扩大人与人之间的距离。
    相关试卷

    [英语]海南省琼海市嘉积中学2024~2025学年高二上学期10月月考试题(含解析)): 这是一份[英语]海南省琼海市嘉积中学2024~2025学年高二上学期10月月考试题(含解析)),共24页。

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高二上学期10月月考英语试题(解析版): 这是一份海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高二上学期10月月考英语试题(解析版),共25页。试卷主要包含了5分,满分37等内容,欢迎下载使用。

    海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高二上学期10月月考英语试题: 这是一份海南省海口市琼山区海南中学2024-2025学年高二上学期10月月考英语试题,文件包含月考题终版docx、高二年级第一次月考题英语科参考答案1docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共10页, 欢迎下载使用。

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        使用学贝下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map