终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    资料中包含下列文件,点击文件名可预览资料内容
    • 原卷
      试题导练(十五).docx
    • 解析
      最新名校真题(含答案解析).docx
    • 练习
      首尾呼应的方式.docx
    试题导练(十五)第1页
    试题导练(十五)第2页
    试题导练(十五)第3页
    最新名校真题(含答案解析)第1页
    最新名校真题(含答案解析)第2页
    首尾呼应的方式第1页
    还剩3页未读, 继续阅读
    下载需要40学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    练习 专题一0五:首尾呼应的方式

    展开

    这是一份练习 专题一0五:首尾呼应的方式,文件包含试题导练十五docx、最新名校真题含答案解析docx、首尾呼应的方式docx等3份试卷配套教学资源,其中试卷共14页, 欢迎下载使用。
    Simn transferred (转学) t the schl which Jerry attended after his parents business clsed dwn. Jerry had met Simn lng befre. After all, his mther nce wrked as the husekeeper in the large huse that was Simn’s hme. Since yung Jerry had lked at all that Simn had with envy and anger. Jerry’s mther ensured that Jerry treated Simn’s family with pliteness, unaware that each time she made him d s, her yung sn’s hatred increased.
    Jerry was seen as the leader in class, being the captain f the schl sccer team. The ther students lked n him as their her. When Simn transferred t the schl, Jerry knew that it was payback time. He wuld shw Simn that he was the superir ne even withut all the trappings f wealth. Thus,he always tried t ensure Simn was unwelcme in his class. He always said,“Smetimes, we have t treat peple unkindly fr their wn gd.”
    One day, Jerry’s teammate ran t him with the message that his frm teacher and sccer cach wanted t see him in the teachers’ ffice. Jerry ran t the teacher’s ffice. The expressins n the faces f his frm teacher and cach wrried him. He sat dwn quietly, hping that the wrst wuld nt happen. He knew that he had nt managed t get the minimum scre required fr a schl athlete t remain in the schl team. But he was cnfident that his superb perfrmance in the sccer team wuld vercme all thse pr results. The lk n their faces shwed that he was mistaken.
    As he left the ffice, Jerry was upset. Hw was he t achieve the results required by the schl befre they wuld let him play in the game due t start in a mnth’s time? T catch up n all his schlwrk in a mnth was clearly impssible. His mther wuld never be able t affrd a private teacher and he had n gd friends wh were capable f helping him.
    注意:
    1.续写词数应为150左右;
    2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
    Just then, Jerry saw Simn and he brightened up.
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    After a lng stp, Simn’s vice rang ut lud and clear.
    ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】One pssible versin:
    Just then, Jerry saw Simn and he brightened up. Simn was the tp by in his class and wuld surely be able t help him. Jerry’s smile bradened even mre as he thught f hw thankful Simn wuld be t be given a chance t help a ppular by in class. Jerry walked quickly ver t Simn and put frward his prpsal t Simn that he shuld stay back in schl after lessns every day t help Jerry achieve the required results. Jerry was cnfident that Simn wuld agree.
    After a lng stp, Simn’s vice rang ut lud and clear. “Thank yu fr yur kind ffer Jerry. But I’m afraid I cannt help yu. Yu may think that I’m unkind, but smetimes, we have t treat peple unkindly fr their wn gd.” With that, he turned arund and walked away leaving a shcked Jerry in the crridr. Jerry realized he had hurt Simn deeply. Withut hesitatin, Jerry ran up t Simn and said srry sincerely. Sensing Jerry’s sincerity, Simn frgave him.
    【导语】本文以人物为线索展开,讲述了西蒙在父母的公司倒闭后转到了杰瑞就读的学校。杰瑞的母亲曾经在西蒙家的大房子里做过管家,那时杰瑞就妒忌并仇恨西蒙。杰瑞是班上的领袖,是学校足球队的队长,当西蒙转学到学校时,杰瑞开始报复西蒙。他总是试图让西蒙在他的班里不受欢迎。有一天,杰瑞被体育老师叫去,告诉他要想留在校足球队,需要设法获得学校运动员留在校队所需的最低分数。他不知道自己怎样才能达到学校要求的成绩?他的母亲永远也请不起私人教师,他也没有能够帮助他的好朋友。
    【详解】1.段落续写:
    ①由第一段首句内容“就在这时,杰瑞看到了西蒙,他高兴起来。”可知,第一段可描写杰瑞想要成绩好的西蒙帮助自己。
    ②由第二段首句内容“停了很长时间后,西蒙的声音响亮而清晰。”可知,第二段可描写西蒙刚开始拒绝杰瑞,杰瑞意识到自己以前的行为伤害到了西蒙,于是向西蒙道歉,最终西蒙决定帮助杰瑞。
    2.续写线索:看到西蒙——跑过去寻求帮助——西蒙拒绝——杰瑞意识到自己以前错了——道歉——原谅
    3.词汇激活
    行为类
    ①向某人走过去:walk ver t sb./walk up t sb.
    ②提出:put frward/cme up with
    ③帮助某人:help sb./d sb. a favr
    情绪类
    ①感谢的:thankful/grateful
    ②不友好的:unkind/unfriendly
    【点睛】[高分句型1] Jerry’s smile bradened even mre as he thught f hw thankful Simn wuld be t be given a chance t help a ppular by in class.(由hw引导的宾语从句)
    [高分句型2] Jerry walked quickly ver t Simn and put frward his prpsal t Simn that he shuld stay back in schl after lessns every day t help Jerry achieve the required results.(由that引导的同位语从句)
    [高分句型3] Yu may think that I’m unkind,but smetimes,we have t treat peple unkindly fr their wn gd.(由that引导的宾语从句)
    2.(2023春·黑龙江大庆·高一大庆四中校考期末)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
    “If mum finds ut that I’m ging t the beach, I’ll be in big truble.” I said t myself sftly in a lw vice.
    I went dwnstairs slwly and tried t walk int the kitchen. As I was walking twards the back dr, mum asked withut lking up frm her dish-washing, “Where are yu ging?” I answered back withut hesitatin (毫不犹豫地), “I am ging t the garden t play.” After I gt ut f the kitchen, I breathed in relief. My plan had wrked s far! I climbed the fence and jumped nt the muddy field next t my huse and started running twards the bus stp at full speed.
    After half an hur I was at the beach seeking fr my friends, Jimmy and Bbby. Tw yung men were racing in the canes (独木舟). After a while, I saw them near a ccnut tree. I ran twards them and gt int my swimming trunk (游泳裤). Fr abut an hur, we played vlleyball happily.
    Suddenly, Bbby hit the ball t hard and it fell int the sea. Just as Bbby was ging t pick up the ball, the tide (潮水) came in and carried the ball further away frm the shre, I was excited. Hwever, just as I was ging t get the ball, a very strng current ((海洋或江河的)水流) swept the ball further away frm me. At that mment, a string f weed (海草) tangled (缠绕) up with my feet and I culd nt swim prperly.
    I struggled t keep aflat (漂浮的) but it was n use. “If I had listened t my parents, this wuld never have happened,” I thught silently.
    注意:1. 续写词数应为150左右;
    2. 请在答题卡的相应位置作答。
    Paragraph 1:
    Finally, after struggling fr a minute r tw, I still gt pulled underwater.
    _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Paragraph 2:
    When I wke up, I was in an empty rm lying n a bed.
    _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】Finally, after struggling fr a minute r tw, I still gt pulled underwater. I tld myself I shuld never give up. Then I pulled the weed again with great effrts. The weed finally brke. I swam back t the surface t take a deep breath. I saw tw yung men in the canes, racing each ther. I was exhausted and shuted fr help. The tw men saw me and raced twards me. By the time they reached me, I had been already uncnscius.
    When I wke up, I was in an empty rm lying n a bed. It was nt until a dctr came int the rm that I realized that I was in the hspital. Jimmy and Bbby tld me the tw yung men brught me t the shre and sent me t the hspital. After a few minutes, my parents with half angry and half wrried faces walked in. My parents sclded me fr running ut f the huse secretly but were als glad that I was nt seriusly injured. I will never frget that terrifying experience. Neither will I ever want t shw ff again.
    【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者偷偷溜去海滩玩耍险些被淹死的故事。
    【详解】1.段落续写:
    ①由第一段首句内容“最后,在挣扎了一两分钟后,我还是被拉到了水下。”可知,第一段可描写作者没有放弃挣扎,最终得救了。
    ②由第二段首句内容“当我醒来时,我躺在一个空房间的床上。”可知,第二段可描写作者在医院醒来见到了朋友和父母。
    2.续写线索:继续挣扎——摆脱水草——得救——苏醒——得知情况——见到父母——后怕
    3.词汇激活
    行为类
    ①.深呼吸:take a deep breath/breathe deeply
    ②.求救:shut fr help/cry fr help
    ③.责备:scld/blame
    情绪类
    ①.担心:wrried/cncerned/fearful
    ②.高兴:glad/pleased/delighted
    【点睛】[高分句型1] It was nt until a dctr came int the rm that I realized that I was in the hspital. (运用了it强调句句式和that引导的宾语从句)
    [高分句型2] Neither will I ever want t shw ff again. (运用了部分倒装)

    相关试卷

    练习 专题一0:环境描写:

    这是一份练习 专题一0:环境描写,文件包含试题导练十docx、最新名校真题含答案解析docx、环境描写docx等3份试卷配套教学资源,其中试卷共15页, 欢迎下载使用。

    练习 专题一0六:主题:人与自我:

    这是一份练习 专题一0六:主题:人与自我,文件包含试题导练十六docx、最新名校真题含答案解析docx、主题人与自我docx等3份试卷配套教学资源,其中试卷共14页, 欢迎下载使用。

    练习 专题一0八:主题:人与自然:

    这是一份练习 专题一0八:主题:人与自然,文件包含试题导练十八docx、最新名校真题含答案解析docx、主题人与自然docx等3份试卷配套教学资源,其中试卷共13页, 欢迎下载使用。

    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map