


2024年吉林省长春市绿园区中考英语一模试卷(含听力和解析)
展开
这是一份2024年吉林省长春市绿园区中考英语一模试卷(含听力和解析),文件包含2024年吉林省长春市绿园区中考英语一模试卷doc、听力音频mp3等2份试卷配套教学资源,其中试卷共37页, 欢迎下载使用。
1.(1分)A.In the park.
B.Tday.
C.At 10:00.
2.(1分)A.Gd idea.
B.Gd luck t yu.
C.Yu are welcme.
3.(1分)A.It's up t yu.
B.What a pity!
C.I agree.
4.(1分)A.He is a dctr.
B.He is tall.
C.He likes ftball.
5.(1分)A.Have a gd time.
B.It's kind f yu.
C.Dn't wrry.
II.听描述,选择你所听到的图片,其中有一幅图片是多余的。
6.(5分)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
Ⅲ.听较长对话,根据所听到的对话,选择正确答案。
7.(2分)(1)Wh has Jseph gne t visit?
A.His aunt.
B.His uncle.
C.His grandparents.
(2)When will Jseph cme back?
A.Tmrrw mrning.
B.Tmrrw evening.
C.The day after tmrrw.
8.(3分)(1)What is Jim ding?
A.Reading a bk.
B.Watching TV.
C.Making a traveling plan.
(2)What is Jim's plan fr his summer vacatin?
A.Staying at hme.
B.Traveling.
C.Ding his hmewrk.
(3)What's the suggestin frm Rse?
A.Ging t Tianjin.
B.Ging t New Yrk.
C.Ging t Thailand.
IV.根据所听到的短文内容,选择正确答案,
9.(5分)(1)Why didn't the writer want t get up in the mrning?
A.Because she was t sleepy.
B.Because she was ill.
C.Because she wrried abut ging t the new schl.
(2)What was the writer surprised abut at the new schl?
A.The unkind teacher.
B.The friendly classmates.
C.The beautiful new schl.
(3)Which bk was the same as the writer learned at the ld schl?
A.The reading bk.
B.The math bk.
C.The science bk.
(4)Hw did the writer feel at the end f the day?
A.She felt happy.
B.She felt lnely.
C.She felt wrried.
(5)Which f the fllwing is true?
A.The writer didn't change schls befre.
B.The writer ate lunch alne at the new schl.
C.It was Nvember when the writer went t the new schl.
二、基础知识 从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
10.(1分)Tm tried several ways t avid catching the flu,but ______ wrked.( )
A. bthB.allC. neitherD. nne
11.(1分)______mre time n yur study and yu will pass the exam easily.( )
A.spendingB.t spendC.SpendD.Spent
12.(1分)This bk ______ be great.My mther has read it three times.( )
A.can'tB.mustC.mightD.culd
13.(1分)Please remember t______ the lights when yu leave a rm.( )
A.put ffB.cut ffC.take ffD.turn ff
14.(1分)一____des it take yu t get t Fuyang?
一Abut half an hur.( )
A.Hw snB.Hw lngC.Hw ftenD.Hw far
15.(1分)In summer,fd will g bad quickly ________ we put it int a fridge.( )
A.ifB.unless
C.as sn asD.when
16.(1分)﹣Why d yu want t take yur mther t anther hspital?
﹣Because the dctrs here can't say ______ what's wrng with her.( )
A. quicklyB.wiselyC.simplyD.exactly
17.(1分)_____ wnderful music it is!I like it very much.( )
A.WhatB.Hw aC.What aD.Hw
18.(1分)﹣Which seasn d yu like better in Changchun,winter r summer?
﹣______.I like making a snwman with my family.( )
A. Yes,I dB.N,I dn't
C.WinterD.Summer
19.(1分)﹣Culd yu tell me ______?
﹣I didn't arrive there until 4:00 p.m.( )
A.hw d yu reach Shanghai
B. hw yu gt t Shanghai
C.when did yu g t Shanghai
D.when yu arrived in Shanghai
三、交际运用根据对话内容,运用方框中所给的选项补全对话。选项中有一项是多余的。
20.(5分)(Sheng Li met Lu Yuan n the playgrund.)
Sheng Li:Hi,Lu Yuan. (1)
Lu Yuan:I'm heading fr the ping﹣png training in the sprts club.
Sheng Li:That's cl! (2)
Lu Yuan:Since I was five years ld.In my free time,I ften watch ping﹣png games.
Sheng Li: (3) .I knw that Chinese Wmen's Ping﹣png Team wn ITTF Wrld Team Table Tennis Champinships again.I'm s prud f the wmen ping﹣png players.
Lu Yuan:Me,t. (4)
Sheng Li:Ping﹣png is really ppular.It seems that every Chinese can play it.
Lu Yuan:That's true. (5)
Sheng Li:I'd lve t!I really want t learn it frm yu.
Lu Yuan:Then yu must be a bright student.
Sheng Li:Let's g.I just can't wait.
Lu Yuan:OK.Let's g!
四、完形填空阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
21.(15分)Many years ag,when I was fresh ut f schl and wrking in Denver,I was driving t my parents' hme in Missuri fr Christmas.Suddenly(1) what I was suppsed t d.A car pulled up behind me.A(2) came ut.They said they wuld take me t my parents' hme.We(3) n the way int the city,and (4) I gt ut f the car,the husband gave me his business card.
I(5) him and his wife a thank﹣yu nte fr helping me.Sn afterwards,I gt a Christmas(6) frm them.A nte in it said that helping me had made their hlidays meaningful.
Years later,I(7) t a meeting in a nearby twn in the mrning.In the late afternn,I returned t my car and fund that the battery(电池) was (8) .Then I (9) that the Friendly Frd dealership,a shp selling cars,was right next dr.I walked ver and fund tw salesmen (10) beside the dr.
"Just hw friendly is Friendly Frd?"I asked befre (11) my truble.They quickly drve a pickup truck t my car and started it.They wuld nt (12) any payment.When I gt hme,I wrte them a nte t say thanks.I (13) a letter back frm ne f the salesmen. (14) had ever taken the time t write t him and say thank yu,and it meant a lt,he said "Thank yu"﹣tw pwerful wrds.They're (15) t say but mean s much.
Friends,"thank yu"are magic wrds.We feel happy t say"thank yu"because we get help.We feel even happier t hear"thank yu"because we are able t help thers.
五、阅读
22.(5分)
根据短文和图表内容,选择最佳答案。
(1) is a suitable temperature t plant sunflwers.
A.10℃
B.15℃
C.30℃
D.36℃
(2)Which f the fllwing can be put in▲?
A.Planting Sunflwer Seeds
B.Cnsidering Seeds Quality
C.Watering Sunflwer Plants
D.Checking the Temperature
(3)If yu plant yur seeds in April,yu may harvest in .
A.January
B.May
C.July
D.Nvember
(4) can be used when the sunflwers are 95 cm tall.
A.Sticks
B.Nets
C.Paper twels
D.Plastic bag
(5)The article is prbably frm .
A.a ntice bard
B.a travel guide
C.a stry bk
D.a gardening magazine
23.(5分)As a teenager,schl was difficult fr me.I had a kind f attentin disrder,which means I culdn't direct my attentin t what I was ding.S when everyne else in the class was centering their attentin n tasks
In my first reading class,Mrs.Smith asked us t read a stry and then write n it,all finished in 45 minutes.I immediately put up my hand and said,yu see,the dctr said I have attentin prblems.I might nt be able t finish the task."
She lked dwn at me thrugh her glasses,saying,"Yu are nt different frm yur classmates,I tried.But I didn't finish the reading when the bell rang.I had t take it hme.
In the quietness f my bedrm,the stry suddenly all became clear t me.It was abut a blind persn,Luis Braille.He lived in a time when the blind culdn't get much educatin.But Luis didn't give up.Instead(点),which pened up a whle new wrld f knwledge t the blind.
Wasn't I the"blind" in my class,being made t learn like the"sighted"students?With thughts running thrugh my head,I fund myself deeply attracted in reading and writing.I cmpleted the task in less than 40 minutes.I realized that I was nt different frm thers.I just needed a quieter place.If Luis culd find his way ut f his prblem,why shuld I ever give up?
I didn't expect anything when I handed in my paper t Mrs.Smith,s it was quite a surprise when it came back t me the next day with an"A"n it.At the bttm f the paper were these wrds,"See what yu can d when yu keep trying?"
根据短文内容,选择最佳答案。
(1)Why was schl difficult fr the writer?
A.Because he didn't like the teacher.
B.Because he gt a kind f attentin disrder.
C.Because the tasks were t bring t him.
D.Because his classmates talked with him in class
(2)What did Mrs.Smith's wrds in Paragraph 3 shw?
A.She encuraged him.
B.She laughed at him.
C.She felt srry fr him.
D.She was pleased with him.
(3)What des the underlined wrd"sighted"in Paragraph 5 mean?
A.Able t listen.
B.Able t speak.
C.Able t run.
D.Able t see.
(4)What is the crrect rder f the fllwing events?
①Mrs.Smith asked us t read a stry and then write n it.
②I read the stry again in my quiet rm.
③Mrs.Smith gave an"A"n my paper.
④I had a kind f attentin disrder.
A.④①③②
B.④①②③
C.①④②③
D.①④②③
(5)What can we learn frm the passage?
A.Never stp reading.
B.Hw t be a great teacher.
C.Never give up easily.
D.Hw t learn as a blind.
24.(5分)Grwing up,we've heard a lt f steretypes(刻板印象) f hw sex(性别),mst bys d math better than girls,while mst girls are better at learning languages.We usually think this is because f differences in hw bys' and girls' brains wrk.But is it true?
Accrding t past studies,sme parts f ur brains can be different in size.Scientists used t think these differences might influence hw well men and wmen think and d things.They fund this by scanning(扫描) peple's brains.Hwever(几十个) peple.As said in a 2022 study,fr such research t be believable
In 2023,the UK Bibank scanned the brains f 40,000 peple in the UK.It shwed differences between men and wmen in the size f certain brain parts.Abut ne﹣third f these parts were fund t be larger in men,these differences were very small.The differences are nt big enugh t frm a cnclusin(结论) frm them.
Als,ur brains might change in structure(结构) and size accrding t ur life experiences.Fr example,respnsible fr ding math,is larger than that f a wman,any brain differences between men and wmen culd be a result,nt a cause
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1)It is true that all bys can d math better than girls.
(2)The results f the 2022 study are believable.
(3)In 2023,the UK Bibank scanned the brains f 40,000 peple in the US.
(4)There are small differences in the brain between sexes(性别).
(5)Life experiences can influence a persn's brain.
25.(5分)In Chinese culture,there are 24 slar terms(节气) in a year.Awakening(醒来)(雷) and that the earth begins t cme back t life.
(1)
Spring plughing(春耕)
During this perid,mst parts f China experience warmer weather.It prvides a natural envirnment fr farming. (2) Just as an ld Chinese saying ges,"Once the Awakening f Insects cmes,spring plughing never rests."
Offering sacrifices(祭祀) t the white tiger
Accrding t an ld Chinese flk stry,a white tiger always begins hunting(打猎) during the Awakening f Insects.Smetimes it hurt peple and brings bad luck.Therefre,and put pig's bld and prk n its muth. (3) It's seen as a way t avid bad luck.
Eating pears
(4) As the weather gets warmer and the air becmes dry,peple will feel thirsty and dry mre ften than usual,which can cause clds r cughs.A pear is sweet and juicy
(5) We shuld learn frm ur ancestrs and spread it t the whle wrld.
阅读短文,把 A﹣E 五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
26.(10分)Karlssn,a freign teacher at Beijing Unin University(BUU),has lived in China fr ver 15 years.He shwed great interest in China when he jined in a prgram fr East Asian studies in Switzerland in 1997.Back then,dictinaries and tapes.He learned Chinese in that way.
In 2006,with a high scre in the Chinese language test,he wn a schlarship fr a five﹣week summer prgram in Beijing.
After finishing the study prgram,Karlssn was ffered a Beijing﹣based jb as a market researcher.In the next year,he started t teach business at BUU.
Life in Beijing has been a wnderful experience.It has ffered him many chances fr persnal grwth.Tday,thanks t high﹣speed bradband(宽带) and 5 G
Althugh he was busy n teaching days,Karlssn applied(申请) fr a full﹣time schlarship(奖学金),he gt his ecnmics(经济学博士)."I am quite interested in blckchain(区块链),and I knw that China is quickly becming the leader in blckchain applicatins.S,I always write my articles in this area
"There is always time t fllw yur dreams if yu wrk hard,"he said."Taking challenges and als helping thers are what makes life wrth living."
根据文章内容,回答下列问题。
(1)Hw did Karlssn learn Chinese in Switzerland?
(2)Hw lng was the summer prgram in Beijing?
(3)Why culd Karlssn cnnect with students frm freign cuntries n the subway?
(4)When did Karlssn get his Ph.D in ecnmics?
(5)What can yu learn frm Karlssn's experiences?
六、语言运用阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
27.(10分)The elephant﹣ft drum is a classic musical instrument f the Dai peple.The drum﹣making skill(1) (list) as a natinal intangible cultural heritage(非物质文化遗产) in 2011.
The elephant﹣ft drum dance is very ppular with the Dai peple.It is ften perfrmed during festivals.And it is (2) way fr the Dai peple t shw their jy as well as their village culture.
Xie Wenping,32,used t learn hw t make a drum frm his grandfather(3) made elephant﹣ft drums fr a living."At a yung age,I decided t make mre and(4) (gd) drums,"Xie said.
While elephant﹣ft drums carry great cultural(5) (imprtant),making an elephant﹣ft drum is n easy task."It takes abut thirty(6) (step),"Xie explained.
The repetitin(重复) f the wrk might nt be (7) (excite),but whenever Xie sees his grandfather's smile while making the drum,he feels encuraged again."Over the years the number f peple skilled in making elephant﹣ft drums(8) (g) dwn,"Xie said. "I feel like it's my respnsibility t carry it n."
Xie is creative in the frm f the drum.T make (9) easier fr the elephant﹣ft drum t spread t places utside Yunnan,Xie came up (10) the idea f making a mini versin(版本) f the drum and designed(设计) key chains shaped like the elephant﹣ft drum.
七、书面表达
28.(5分)我校为一批英国小学交换生成立了课后汉语辅导班,需要招募志愿者。请你根据如下提示,用英语完成一则不少于40词的招聘启事。
提示:
(1)乐于助人,与孩子相处融洽;
(2)擅长汉语和英语;
(3)时间:每周五下午3:00﹣5:00;
(4)联系人:Mrs Li,联系电话:89109688
要求:要点齐全;表述通顺;表达得体。40词左右
Vlunteers Wanted fr After﹣schl Classes
_____________
29.(15分)生活中,有很多无形却珍贵的东西,比如时间、青春、信念、品质、亲情、友情等。请以"What I Value Mst"为题,写一篇文章并谈一谈你珍惜它的理由。
要求:
(1)文中不得出现真实校名及姓名;
(2)不少于80词。
____________
2024年吉林省长春市绿园区中考英语一模试卷
参考答案与试题解析
一、听力Ⅰ.听句子,选择正确的应答语。
1.(1分)A.In the park.
B.Tday.
C.At 10:00.
【分析】略
【解答】略
Where did it happen?
【点评】略
2.(1分)A.Gd idea.
B.Gd luck t yu.
C.Yu are welcme.
【分析】略
【解答】略
Why dn't yu ask jhn t jin yu?
【点评】略
3.(1分)A.It's up t yu.
B.What a pity!
C.I agree.
【分析】略
【解答】略
I think Mmister Green is a nice headmaster.
【点评】略
4.(1分)A.He is a dctr.
B.He is tall.
C.He likes ftball.
【分析】略
【解答】略
What des yur father lk like?
【点评】略
5.(1分)A.Have a gd time.
B.It's kind f yu.
C.Dn't wrry.
【分析】略
【解答】略
Srry.I made ur team lse the game.
【点评】略
II.听描述,选择你所听到的图片,其中有一幅图片是多余的。
6.(5分)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
【分析】略
【解答】略
1.The desk is t heavy fr me t lift.Culd yu please help me t mve it?
2.On ur way t schl,we passed by a flwer stre.
7.This is the mst exciting ftball match that I have ever watched.
4.Linda gt a lt f presents n her birthday.
5.The weather reprt says there will be a heavy rain tmrrw.
【点评】略
Ⅲ.听较长对话,根据所听到的对话,选择正确答案。
7.(2分)(1)Wh has Jseph gne t visit?
A.His aunt.
B.His uncle.
C.His grandparents.
(2)When will Jseph cme back?
A.Tmrrw mrning.
B.Tmrrw evening.
C.The day after tmrrw.
【分析】略
【解答】略
W:Hell.
M:Hell.Is that Maria?
W:Yes,this is Maria.
M:Hi,Maria.This is Jhn speaking.Is Jseph there?
W:N,he isn't.He's gne t visit his aunt.
M:When will he be back?
W:I'm afraid he wn't be back until tmrrw evening.Shall I take a message fr yu?
M:It's nice f yu.
【点评】略
8.(3分)(1)What is Jim ding?
A.Reading a bk.
B.Watching TV.
C.Making a traveling plan.
(2)What is Jim's plan fr his summer vacatin?
A.Staying at hme.
B.Traveling.
C.Ding his hmewrk.
(3)What's the suggestin frm Rse?
A.Ging t Tianjin.
B.Ging t New Yrk.
C.Ging t Thailand.
【分析】略
【解答】略
W:Hell,Jim.What are yu ding?
M:Hi,Rse.I'm reading a bk abut traveling.
W:Abut traveling?Are yu planning t travel?
M:Yes.I'm planning t travel during my summer vacatin.
W:I see.Have yu decided where t g?
M:Nt yet.D yu have any suggestins?
W:I think yu can g t Thailand.The fd there is special
M:Gd idea.Thanks fr yur suggestin.What's yur plan fr the summer vacatin?
W:I will stay at hme.
【点评】略
IV.根据所听到的短文内容,选择正确答案,
9.(5分)(1)Why didn't the writer want t get up in the mrning?
A.Because she was t sleepy.
B.Because she was ill.
C.Because she wrried abut ging t the new schl.
(2)What was the writer surprised abut at the new schl?
A.The unkind teacher.
B.The friendly classmates.
C.The beautiful new schl.
(3)Which bk was the same as the writer learned at the ld schl?
A.The reading bk.
B.The math bk.
C.The science bk.
(4)Hw did the writer feel at the end f the day?
A.She felt happy.
B.She felt lnely.
C.She felt wrried.
(5)Which f the fllwing is true?
A.The writer didn't change schls befre.
B.The writer ate lunch alne at the new schl.
C.It was Nvember when the writer went t the new schl.
【分析】略
【解答】略
It was 6:30 in the mrning.But I didn't want t get up.It was my first day at new schl.
Althugh I had changed the schls befre,I was still wrried.
It was Nvember and the ther students at the new schl have knwn each ther fr mnths.
When I entered the classrm nervusly,the teacher welcmed me and asked me t sit beside a girl
Named Amanda.Everyne was friendly and wanted t be my first friend.
I was surprised.Then we started the lessns.Amanda helped me find the pages.It was the same kind f math I did at my ld schl.The reading bk was different.It had new stries in it.
At lunchtime,Amanda asked me t stay with her in the line.S she culd shw me where everything was
In the afternn,we had free reading time.I read with my new friends.At the end f the day
【点评】略
二、基础知识 从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳答案。
10.(1分)Tm tried several ways t avid catching the flu,but ______ wrked.( )
A. bthB.allC. neitherD. nne
【分析】汤姆试了几个办法去避免患上流感,但是没有一个有效。
【解答】A两者都;B三者或三者以上的都;D三者或三者以上的都不,以及but但是,可知选项D符合语境,但是没有一个有效″。
故选:D。
【点评】考查nne的用法,分析题干,选出答案。
11.(1分)______mre time n yur study and yu will pass the exam easily.( )
A.spendingB.t spendC.SpendD.Spent
【分析】花更多的时间在学习上,你会很容易通过考试。
【解答】根据选项和句式,可知句子为祈使句,你最终会取得很大的进步;祈使句的肯定句是以动词原形开头。
故选:C。
【点评】考查动词词义的辨析,要抓出关键词结合句意选择合适的一项。
12.(1分)This bk ______ be great.My mther has read it three times.( )
A.can'tB.mustC.mightD.culd
【分析】这本书一定很好,我妈妈已经读了三遍了。
【解答】A.不能;B.一定;D.能,此处表示肯定的推测。
故选:B。
【点评】掌握情态动词的用法是解答本题的关键。
13.(1分)Please remember t______ the lights when yu leave a rm.( )
A.put ffB.cut ffC.take ffD.turn ff
【分析】离开房间时请记住关灯。
【解答】A.put ff推迟 ff切断 ff脱下 ff关,空处意思是"关"。
故选:D。
【点评】做题时要注意辨别每个动词短语的意义。
14.(1分)一____des it take yu t get t Fuyang?
一Abut half an hur.( )
A.Hw snB.Hw lngC.Hw ftenD.Hw far
【分析】﹣﹣到达阜阳花费了你多长时间?
﹣﹣大约半个小时。
【解答】A.多久以后;B;C.多久一次;D;结合回答:﹣﹣大约半个小时,故提问的是多久。
故选:B。
【点评】解题时首先应熟悉常见hw词组短语的含义及用法,再根据题干中的回答作出正确选择。
15.(1分)In summer,fd will g bad quickly ________ we put it int a fridge.( )
A.ifB.unless
C.as sn asD.when
【分析】在夏天,食物会很快变坏,除非我们把它放进冰箱。
【解答】A.如果,B.除非,D.何时,食物会很快变坏。可推知划线部分意为"除非"。
故选:B。
【点评】主要考查的是对句子意思的理解和对连词用法的掌握。
16.(1分)﹣Why d yu want t take yur mther t anther hspital?
﹣Because the dctrs here can't say ______ what's wrng with her.( )
A. quicklyB.wiselyC.simplyD.exactly
【分析】﹣你为什么要带你妈妈去另一家医院?
﹣因为这里的医生说不出她到底得了什么病。
【解答】quickly迅速地;wisely聪明地;exactly 精确地?"可知。
故选:D。
【点评】考查副词词义辨析。根据句意和选项得出正确答案。
17.(1分)_____ wnderful music it is!I like it very much.( )
A.WhatB.Hw aC.What aD.Hw
【分析】多么美妙的音乐啊!我非常喜欢它.
【解答】答案:A. 根据wnderful 可知,它是一个不可数名词,在这里修饰music!故选A.
【点评】本题考查的是感叹句.掌握感叹句的基本句型是解答本题的关键.三种常用句型:What a/an+adj.+名词单数+主语+谓语动词!What+adj.+名词复数或不可数名词!Hw+副词或形容词+主语+谓语动词!
18.(1分)﹣Which seasn d yu like better in Changchun,winter r summer?
﹣______.I like making a snwman with my family.( )
A. Yes,I dB.N,I dn't
C.WinterD.Summer
【分析】﹣你更喜欢长春的哪个季节,冬天还是夏天?
—冬天。我喜欢和家人一起堆雪人。
【解答】 Yes,I d是的;N,I ,是一般疑问句的否定回答;Summer夏天 like a snwman my 。)可知。
故选:C。
【点评】考查特殊疑问句,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
19.(1分)﹣Culd yu tell me ______?
﹣I didn't arrive there until 4:00 p.m.( )
A.hw d yu reach Shanghai
B. hw yu gt t Shanghai
C.when did yu g t Shanghai
D.when yu arrived in Shanghai
【分析】—你能告诉我你什么时候到上海的吗?
—我直到下午四点才到那里。
【解答】A你怎么到上海。B你是怎么到上海的。D你什么时候到上海,即"主语+谓语+宾语"的形式,可以一并排除,所以宾语从句应该询问时间,与回答不符。选项D"when yu arrived in Shanghai"是询问到达上海的时间,所以D选项正确。
故选:D。
【点评】考查宾语从句,根据句子,选出正确答案。
三、交际运用根据对话内容,运用方框中所给的选项补全对话。选项中有一项是多余的。
20.(5分)(Sheng Li met Lu Yuan n the playgrund.)
Sheng Li:Hi,Lu Yuan. (1) C
Lu Yuan:I'm heading fr the ping﹣png training in the sprts club.
Sheng Li:That's cl! (2) E
Lu Yuan:Since I was five years ld.In my free time,I ften watch ping﹣png games.
Sheng Li: (3) B .I knw that Chinese Wmen's Ping﹣png Team wn ITTF Wrld Team Table Tennis Champinships again.I'm s prud f the wmen ping﹣png players.
Lu Yuan:Me,t. (4) A
Sheng Li:Ping﹣png is really ppular.It seems that every Chinese can play it.
Lu Yuan:That's true. (5) F
Sheng Li:I'd lve t!I really want t learn it frm yu.
Lu Yuan:Then yu must be a bright student.
Sheng Li:Let's g.I just can't wait.
Lu Yuan:OK.Let's g!
【分析】本文是盛丽和陆缘见面后谈论乒乓球的对话。
【解答】(1)根据I'm heading fr the ping﹣png training in the sprts club.(我要去体育俱乐部参加乒乓球训练。)可知。所以此处是问"你为什么这么着急。
(2)根据Since I was five years ld.(从我五岁起。)可知是说自己从五岁起开始学乒乓球?"故选:E。
(3)根据In my free time,I ften watch ping﹣png games.(在我空闲的时候。)和I knw that Chinese Wmen's Ping﹣png Team wn ITTF Wrld Team Table Tennis Champinships again.(我知道中国女子乒乓球队再次获得国际乒联世界团体乒乓球锦标赛冠军。所以此处是说"我也是。
(4)根据I'm s prud f the wmen ping﹣png players(我为女子乒乓球运动员感到骄傲。)和Me。)可知说的是为女子乒乓球运动员感到骄傲。"故选:A。
(5)根据I'd lve t!I really want t learn it frm yu.(我很乐意。)可知说的是自己愿意接受邀请?"故选:F。
【点评】根据语境选择合适的问句或答语,注意汉语意思以及一些常用问题的回答术语。
四、完形填空阅读短文,掌握其大意,然后从每小题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
21.(15分)Many years ag,when I was fresh ut f schl and wrking in Denver,I was driving t my parents' hme in Missuri fr Christmas.Suddenly(1) D what I was suppsed t d.A car pulled up behind me.A(2) C came ut.They said they wuld take me t my parents' hme.We(3) A n the way int the city,and (4) B I gt ut f the car,the husband gave me his business card.
I(5) D him and his wife a thank﹣yu nte fr helping me.Sn afterwards,I gt a Christmas(6) A frm them.A nte in it said that helping me had made their hlidays meaningful.
Years later,I(7) C t a meeting in a nearby twn in the mrning.In the late afternn,I returned t my car and fund that the battery(电池) was (8) D .Then I (9) A that the Friendly Frd dealership,a shp selling cars,was right next dr.I walked ver and fund tw salesmen (10) B beside the dr.
"Just hw friendly is Friendly Frd?"I asked befre (11) B my truble.They quickly drve a pickup truck t my car and started it.They wuld nt (12) C any payment.When I gt hme,I wrte them a nte t say thanks.I (13) C a letter back frm ne f the salesmen. (14) A had ever taken the time t write t him and say thank yu,and it meant a lt,he said "Thank yu"﹣tw pwerful wrds.They're (15) D t say but mean s much.
Friends,"thank yu"are magic wrds.We feel happy t say"thank yu"because we get help.We feel even happier t hear"thank yu"because we are able t help thers.
【分析】这是一篇记叙文。文中主要讲述了别人帮过作者的两件事,在别人帮助作者后,作者都写了感谢信,对方因作者写的感谢信而感动。通过此文,作者告诉我们表达感谢是很重要的。
【解答】(1)考查动词。句意:我停下来想我该怎么办;imagined想象;wndered想知道。)可知。故选D。
(2)考查名词。句意:一对夫妇走了出来;teacher教师;friend朋友。)可知。故选C。
(3)考查动词。句意:我们在进城的路上聊天;argued争论;interviewed采访,我们在进城的路上聊天。
(4)考查连词。句意:当我下车时。where在哪里;hw如何。根据"I gt ut f the car,丈夫给了我他的名片,这里是由when引导的时间状语从句。
(5)考查动词。句意:我给他和他的妻子写了一封感谢信。chse选择;heard听到。根据"a thank﹣yu nte"(一封感谢信)可知。故选D。
(6)考查名词。句意:不久之后。present礼物;treat对待。根据"I gt a Christmas…frm them."(他们给了我一个圣诞节的,这里指圣诞礼物。
(7)考查动词。句意:几年后的第二天早上。rde骑;drve开车。根据"I returned t my car"(我回到我的车里)可知。故选C。
(8)考查形容词。句意:下午晚些时候,发现电池没电了;sleepy困乏的;dead死去的,启动了它,我回到车里。故选D。
(9)考查动词。句意:然后我注意到Friendly Frd经销店,就在隔壁;watched注视;reminded提醒,a shp selling cars,一家销售汽车的商店)可知。故选A。
(10)考查动名词。句意:我走过去。hiding躲藏;arriving到达。根据"fund tw salesmen…beside the dr."(发现两个推销员在门旁边,这里是两个推销员在门口等着。
(11)考查动名词。句意:在解释我的麻烦之前。bringing带来;aviding避免。根据"my truble."(我的麻烦)可知。故选B。
(12)考查动词。句意:他们不接受任何付款;ffer供应;mind介意。)可知。故选C。
(13)考查动词。句意:我收到一封推销员的回信;brrwed借入;sent发送。)可知。故选C。
(14)考查代词。句意:从来没有人花时间写信给他说谢谢,他说了"谢谢"——两个强有力的词;Smebdy某人;Everyne每个人,"(曾经花时间给他写信说谢谢你,这里是没有人花时间写信给他说谢谢。
(15)考查形容词。句意:它们说起来很容易。hard艰难的;happy快乐的。根据"They're…t say but mean s much."(它们…...说起来很难。)可知。故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
五、阅读
22.(5分)
根据短文和图表内容,选择最佳答案。
(1) C is a suitable temperature t plant sunflwers.
A.10℃
B.15℃
C.30℃
D.36℃
(2)Which f the fllwing can be put in▲? A
A.Planting Sunflwer Seeds
B.Cnsidering Seeds Quality
C.Watering Sunflwer Plants
D.Checking the Temperature
(3)If yu plant yur seeds in April,yu may harvest in C .
A.January
B.May
C.July
D.Nvember
(4) A can be used when the sunflwers are 95 cm tall.
A.Sticks
B.Nets
C.Paper twels
D.Plastic bag
(5)The article is prbably frm D .
A.a ntice bard
B.a travel guide
C.a stry bk
D.a gardening magazine
【分析】本文主要介绍了如何种植和照料向日葵。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段Start with best 。)可知温度在18~33℃最合适,故选C。
(2)推理判断题。根据第8段Plant seeds hles.Plant 5.5 and cm the with after 。种植种子2.7厘米深。播种后用土覆盖种子,空处应填"种植葵花籽"符合题意。
(3)推理判断题。根据第12段Sunflwers take t days mature and new 。)可推知,你可能会在七月收获。
(4)细节理解题。根据最后一段Supprt ver cm sticks.(用棍子支撑90厘米以上的植株,向日葵长到95厘米高的时候可以用棍子支撑。
(5)推理判断题。通读全文 article walk thrugh t yur seeds care them.(这篇文章将告诉你如何种植葵花籽并照顾它们,文章可能来自于园艺杂志。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
23.(5分)As a teenager,schl was difficult fr me.I had a kind f attentin disrder,which means I culdn't direct my attentin t what I was ding.S when everyne else in the class was centering their attentin n tasks
In my first reading class,Mrs.Smith asked us t read a stry and then write n it,all finished in 45 minutes.I immediately put up my hand and said,yu see,the dctr said I have attentin prblems.I might nt be able t finish the task."
She lked dwn at me thrugh her glasses,saying,"Yu are nt different frm yur classmates,I tried.But I didn't finish the reading when the bell rang.I had t take it hme.
In the quietness f my bedrm,the stry suddenly all became clear t me.It was abut a blind persn,Luis Braille.He lived in a time when the blind culdn't get much educatin.But Luis didn't give up.Instead(点),which pened up a whle new wrld f knwledge t the blind.
Wasn't I the"blind" in my class,being made t learn like the"sighted"students?With thughts running thrugh my head,I fund myself deeply attracted in reading and writing.I cmpleted the task in less than 40 minutes.I realized that I was nt different frm thers.I just needed a quieter place.If Luis culd find his way ut f his prblem,why shuld I ever give up?
I didn't expect anything when I handed in my paper t Mrs.Smith,s it was quite a surprise when it came back t me the next day with an"A"n it.At the bttm f the paper were these wrds,"See what yu can d when yu keep trying?"
根据短文内容,选择最佳答案。
(1)Why was schl difficult fr the writer? B
A.Because he didn't like the teacher.
B.Because he gt a kind f attentin disrder.
C.Because the tasks were t bring t him.
D.Because his classmates talked with him in class
(2)What did Mrs.Smith's wrds in Paragraph 3 shw? A
A.She encuraged him.
B.She laughed at him.
C.She felt srry fr him.
D.She was pleased with him.
(3)What des the underlined wrd"sighted"in Paragraph 5 mean? D
A.Able t listen.
B.Able t speak.
C.Able t run.
D.Able t see.
(4)What is the crrect rder f the fllwing events? B
①Mrs.Smith asked us t read a stry and then write n it.
②I read the stry again in my quiet rm.
③Mrs.Smith gave an"A"n my paper.
④I had a kind f attentin disrder.
A.④①③②
B.④①②③
C.①④②③
D.①④②③
(5)What can we learn frm the passage? C
A.Never stp reading.
B.Hw t be a great teacher.
C.Never give up easily.
D.Hw t learn as a blind.
【分析】本文为一篇记叙文。讲述了作者患有注意力障碍,但是在盲人故事和老师的鼓励下,他坚持努力,克服了自身的缺点的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段"As a teenager,which means I culdn't direct my attentin t what I was ding."(十几岁时。我有一种注意力障碍。)可知作者患有注意力障碍。故选B。
(2)推理判断题。根据第3段"She lked dwn at me thrugh her glasses, 'Yu are nt different frm yur classmates,I tried."(她透过眼镜俯视着我,你和你的同学没有什么不同,我试了试,史密斯女士的话对作者来说是鼓励。
(3)词义猜测题。根据第8段"Wasn't I the 'blind' in my class,)可知,此处应该表示"能看见"。
(4)推理判断题。根据第1段"I had a kind f attentin disrder"(我有一种注意力障碍)确定④在第一位,然后写一篇稿子)确定①在第二位,the stry suddenly all became clear t me."(在我安静的卧室里。)确定②在第三位,s it was quite a surprise when it came back t me the next day with an "A" n it."(当我把论文交给史密斯夫人时。所以,我大吃一惊。)确定③在第四位。
(5)推理判断题。根据第5段"If Luis culd find his way ut f his prblem?"(如果路易斯能找到解决问题的方法?)可知,受到了鼓舞。而这也是作者讲述这个故事的目的。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
24.(5分)Grwing up,we've heard a lt f steretypes(刻板印象) f hw sex(性别),mst bys d math better than girls,while mst girls are better at learning languages.We usually think this is because f differences in hw bys' and girls' brains wrk.But is it true?
Accrding t past studies,sme parts f ur brains can be different in size.Scientists used t think these differences might influence hw well men and wmen think and d things.They fund this by scanning(扫描) peple's brains.Hwever(几十个) peple.As said in a 2022 study,fr such research t be believable
In 2023,the UK Bibank scanned the brains f 40,000 peple in the UK.It shwed differences between men and wmen in the size f certain brain parts.Abut ne﹣third f these parts were fund t be larger in men,these differences were very small.The differences are nt big enugh t frm a cnclusin(结论) frm them.
Als,ur brains might change in structure(结构) and size accrding t ur life experiences.Fr example,respnsible fr ding math,is larger than that f a wman,any brain differences between men and wmen culd be a result,nt a cause
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
(1)It is true that all bys can d math better than girls. F
(2)The results f the 2022 study are believable. F
(3)In 2023,the UK Bibank scanned the brains f 40,000 peple in the US. F
(4)There are small differences in the brain between sexes(性别). T
(5)Life experiences can influence a persn's brain. T
【分析】本文主要介绍了性别对大脑结构和功能的影响。最新研究表明,男女大脑结构的差异非常小,大脑结构和大小可能会根据个体的生活经历而改变。
【解答】(1)细节判断题。根据第一段mst d better girls(大多数男孩比女孩更擅长数学)可知。题干句子与文章不符。
(2)细节判断题。根据第二段Hwever nly dzens peple.As in a study such t believable wuld t the f a thusand at ,研究人员只扫描了几十个人,要让这样的研究可信。)可知。题干句子与文章不符。
(3)细节判断题。根据第三段In ,the Bibank the f ,000 in UK.(2023年。)可知,英国生物银行对英国4万人的大脑进行了扫描,故填F。
(4)细节判断题。根据第三段It differences men wmen the f brain ,男性和女性在大脑某些部分的大小上存在差异,these were small.(然而。)可知。题干句子与文章相符。
(5)细节判断题。根据第四段Als brains change structure(结构) size t life ,我们的大脑可能会根据我们的生活经历改变结构和大小,生活经历会影响一个人的大脑,故填T。
【点评】做好简单推理判断题。以具体事实为依据进行推理,做出判断。只要弄清事实,即可结合常识推断出合理的结论。
25.(5分)In Chinese culture,there are 24 slar terms(节气) in a year.Awakening(醒来)(雷) and that the earth begins t cme back t life.
(1) C
Spring plughing(春耕)
During this perid,mst parts f China experience warmer weather.It prvides a natural envirnment fr farming. (2) A Just as an ld Chinese saying ges,"Once the Awakening f Insects cmes,spring plughing never rests."
Offering sacrifices(祭祀) t the white tiger
Accrding t an ld Chinese flk stry,a white tiger always begins hunting(打猎) during the Awakening f Insects.Smetimes it hurt peple and brings bad luck.Therefre,and put pig's bld and prk n its muth. (3) D It's seen as a way t avid bad luck.
Eating pears
(4) E As the weather gets warmer and the air becmes dry,peple will feel thirsty and dry mre ften than usual,which can cause clds r cughs.A pear is sweet and juicy
(5) B We shuld learn frm ur ancestrs and spread it t the whle wrld.
阅读短文,把 A﹣E 五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。
【分析】这篇短文主要介绍了中国文化中的二十四节气之一的"惊蛰",它代表了动物在冬眠中被春雷唤醒,大地开始复苏。文章还提到了"春耕"、"祭白虎"和"吃梨"这些与"惊蛰"相关的习俗和活动。同时,文章也强调了中国文化的丰富和智慧,以及这些传统习俗对健康的重要性。
【解答】(1)细节推理题。根据"Spring plughing (春耕)"(春耕)"Offering sacrifices (祭祀) t the white tiger"(向白虎献祭)以及"Eating pears"(吃梨)可知,选项C"以下是一些你可能不知道的关于惊蛰的事情。故选C。
(2)细节推理题。根据前句"It prvides a natural envirnment fr farming."(它为农业提供了自然环境,设空处应说农民要开始忙碌,这是一个重要而忙碌的时间。故选A。
(3)细节推理题。根据前句"Therefre,and put pig's bld and prk n its muth"(因此,并把猪血和猪肉涂在它的嘴上)可知。选项D"这意味着老虎被喂食。"符合语境。
(4)细节推理题。根据后句"As the weather gets warmer and the air becmes dry,which can cause clds r cughs."(随着天气变暖,人们会比平时更频繁地感到口渴和干燥。)可知,选项E"在惊蛰前后吃梨是中国的传统习俗。故选E。
(5)细节推理题。根据后句"We shuld learn frm ur ancestrs and spread it t the whle wrld."(我们应该向我们的祖先学习。)以及设空处的位置,这里应该为总结性的语言,充满智慧。故选B。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。
26.(10分)Karlssn,a freign teacher at Beijing Unin University(BUU),has lived in China fr ver 15 years.He shwed great interest in China when he jined in a prgram fr East Asian studies in Switzerland in 1997.Back then,dictinaries and tapes.He learned Chinese in that way.
In 2006,with a high scre in the Chinese language test,he wn a schlarship fr a five﹣week summer prgram in Beijing.
After finishing the study prgram,Karlssn was ffered a Beijing﹣based jb as a market researcher.In the next year,he started t teach business at BUU.
Life in Beijing has been a wnderful experience.It has ffered him many chances fr persnal grwth.Tday,thanks t high﹣speed bradband(宽带) and 5 G
Althugh he was busy n teaching days,Karlssn applied(申请) fr a full﹣time schlarship(奖学金),he gt his ecnmics(经济学博士)."I am quite interested in blckchain(区块链),and I knw that China is quickly becming the leader in blckchain applicatins.S,I always write my articles in this area
"There is always time t fllw yur dreams if yu wrk hard,"he said."Taking challenges and als helping thers are what makes life wrth living."
根据文章内容,回答下列问题。
(1)Hw did Karlssn learn Chinese in Switzerland?
By using textbks,heavy dictinaries and audi tapes.
(2)Hw lng was the summer prgram in Beijing?
Fr five weeks.
(3)Why culd Karlssn cnnect with students frm freign cuntries n the subway?
Because he culd use high﹣speed bradband and 5 G.
(4)When did Karlssn get his Ph.D in ecnmics?
At the age f 44.
(5)What can yu learn frm Karlssn's experiences?
There is always time t fllw my dreams if I wrk hard.
【分析】本文主要介绍一名瑞典老师在北京工作的情况。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段"Learning Chinese meant using textbks、字典和磁带,他是通过教材。故填By using textbks
(2)细节理解题。根据第2段"he wn a schlarship fr a five﹣week summer prgram in Beijing."(他获得了在北京为期五周的暑期项目的奖学金,北京的暑期项目有五天时间
(3)细节理解题。根据第4段"Tday G,he can cnnect with students at BUU's partner universities in Russia r Mexic while riding n the Beijing subway."(如今 G高速宽带。)可知,因为他可以使用高速宽带和5 G G.
(4)细节理解题。根据第5段"At the age f 44,他获得了经济学博士学位,44岁时。故填At the age f 44.
(5)观点表达题。从卡尔松的经历中我学到了:如果我努力工作。故填There always t my if I hard.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
六、语言运用阅读下面短文,在空白处填入一个恰当的词或填入括号中所给单词的正确形式。
27.(10分)The elephant﹣ft drum is a classic musical instrument f the Dai peple.The drum﹣making skill(1) was listed (list) as a natinal intangible cultural heritage(非物质文化遗产) in 2011.
The elephant﹣ft drum dance is very ppular with the Dai peple.It is ften perfrmed during festivals.And it is (2) a way fr the Dai peple t shw their jy as well as their village culture.
Xie Wenping,32,used t learn hw t make a drum frm his grandfather(3) that/wh made elephant﹣ft drums fr a living."At a yung age,I decided t make mre and(4) better (gd) drums,"Xie said.
While elephant﹣ft drums carry great cultural(5) imprtance (imprtant),making an elephant﹣ft drum is n easy task."It takes abut thirty(6) steps (step),"Xie explained.
The repetitin(重复) f the wrk might nt be (7) exciting (excite),but whenever Xie sees his grandfather's smile while making the drum,he feels encuraged again."Over the years the number f peple skilled in making elephant﹣ft drums(8) has gne (g) dwn,"Xie said. "I feel like it's my respnsibility t carry it n."
Xie is creative in the frm f the drum.T make (9) it easier fr the elephant﹣ft drum t spread t places utside Yunnan,Xie came up (10) with the idea f making a mini versin(版本) f the drum and designed(设计) key chains shaped like the elephant﹣ft drum.
【分析】这篇短文主要介绍了傣族的传统乐器——象脚鼓,以及制作象脚鼓的技艺在2011年被列为国家非物质文化遗产。象脚鼓舞在傣族人民中非常流行,常在节日表演,展示他们的快乐和村落文化。文中提到了32岁的谢文平,他从小跟随祖父学习制鼓技艺,立志要制作更多更好的鼓。尽管制作象脚鼓的过程复杂且耗时,但谢文平受到祖父的鼓励,感到有责任传承这项技艺。为了让象脚鼓更易于传播,谢文平创新性地设计了迷你版鼓和象脚鼓形状的钥匙链。
【解答】(1)考查动词。句意:在2011年。根据"The drum﹣making skill(制鼓技巧)"与"list列入"构成被动关系,且由"in 2011"可知,故该空要填一般过去时的被动语态。
(2)考查冠词。句意:这是傣族人表达他们的喜悦和乡村文化的一种方式,且空格后所接单词首字母发音为辅音音素。故填a。
(3)考查代词。句意:32岁的谢文平曾跟随靠象足鼓谋生的祖父学习如何制作鼓,先行词是"his grandfather他的爷爷",在从句中充当主语。故填that/wh。
(4)考查形容词。句意:"很小的时候,"谢说,前后形式要一致,括号单词"gd"也要变成比较级better。
(5)考查名词。句意:虽然象足鼓具有重要的文化意义。根据提示词前单词"cultural文化的"是一个形容词。而"imprtant重要的"的名词是"imprtance重要性"。
(6)考查名词。句意:"大约需要30个步骤。由提示词前的"thirty三十"可知。而"step步骤"的复数名词是steps。
(7)考查形容词。句意:重复的工作可能并不令人兴奋,他就会再次受到鼓舞,指物,所以该空要填一个形容词作表语,对应的形容词分别是"exciting令人兴奋的"和"excited感到兴奋的"。故填exciting。
(8)考查动词。句意:"多年来,"谢说,这是现在完成时。该句的主语是"the number f peple skilled in making elephant﹣ft drums"。故填has gne。
(9)考查代词。句意:为了使象足鼓更容易传播到云南以外的地方,并设计了象足鼓形状的钥匙链 adj t d sth使得做什么是怎样的"可知,该空要填it作形式宾语。
(10)考查介词。句意:为了使象足鼓更容易传播到云南以外的地方,并设计了象足鼓形状的钥匙链。故填with。
【点评】语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。对于同义词和近义词的选项,在充分考虑到上下文具体语境下特别注意这些同义词和近义词搭配。
七、书面表达
28.(5分)我校为一批英国小学交换生成立了课后汉语辅导班,需要招募志愿者。请你根据如下提示,用英语完成一则不少于40词的招聘启事。
提示:
(1)乐于助人,与孩子相处融洽;
(2)擅长汉语和英语;
(3)时间:每周五下午3:00﹣5:00;
(4)联系人:Mrs Li,联系电话:89109688
要求:要点齐全;表述通顺;表达得体。40词左右
Vlunteers Wanted fr After﹣schl Classes
_____________
【分析】【高分句型一】
Are yu gd at Chinese and English?你擅长语文和英语吗?
be gd at擅长……
【高分句型二】
If yu wuld like t jin us,please call Mrs Li at 89109688.如果您想加入我们,请致电89109688与李女士联系。if引导条件状语从句。
【解答】
Vlunteers Wanted After﹣schl
Our schl has set up an after﹣schl Chinese class and it needs vlunteers.Are yu helpful?(乐于助人?【高分句型一】(擅长汉语和英语)If s,please call Li 89109688.【高分句型一】(联系人:Mrs ,联系电话:89109688)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
29.(15分)生活中,有很多无形却珍贵的东西,比如时间、青春、信念、品质、亲情、友情等。请以"What I Value Mst"为题,写一篇文章并谈一谈你珍惜它的理由。
要求:
(1)文中不得出现真实校名及姓名;
(2)不少于80词。
____________
【分析】【高分句型一】
In rder t finish ur wrk,we must prepare t d everything we shuld d.为了完成我们的工作,我们必须准备做我们应该做的一切。in rder t d sth为了做某事;we shuld d是定语从句。
【高分句型二】
Because I knw time is life ,we can't affrd t waste it.因为我知道时间就是生命,我们不能浪费它。can't affrd t d sth负担不起;because引导原因状语从句。
【解答】
What I Value Mst
There are many things we shuld value in ur life.Rich r pr,everyne has time.We shuld save time like an ld saying "time is life .(点题
Hw t save time ,we must prepare t d everything we shuld d. 【高分句型一】When I want t achieve a gal.I will wrk hard and stick t the plan.Get up early.I never spend my time n the internet r game.Because I knw time is life
In a wrd
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
A.I'm als inspired by their spirit.
B.S d I.
C.Why are yu in such a hurry?
D.Hw ften d yu play ping﹣png?
E.Hw lng have yu learned ping﹣png?
F.Wuld yu like t cme with me and have a try?
(1)
A.thught
B.imagined
C.created
D.wndered
(2)
A.pliceman
B.teacher
C.cuple
D.friend
(3)
A.chatted
B.argued
C.questined
D.interviewed
(4)
A.where
B.when
C.hw
D.why
(5)
A.chse
B.picked
C.heard
D.wrte
(6)
A.present
B.meal
C.treat
D.sng
(7)
A.rde
B.walked
C.drve
D.flew
(8)
A.ld
B.sleepy
C.mad
D.dead
(9)
A.nticed
B.watched
C.researched
D.reminded
(10)
A.hiding
B.waiting
C.arriving
D.leaving
(11)
A.bringing
B.explaining
C.aviding
D.prviding
(12)
A.refuse
B.ffer
C.accept
D.mind
(13)
A.lent
B.brrwed
C.received
D.sent
(14)
A.Nbdy
B.Smebdy
C.Anybdy
D.Everyne
(15)
A.hard
B.strange
C.happy
D.easy
D yu lve sunflwers?This article will walk yu thrugh hw t plant yur sunflwer seeds(种子) and care fr them.Start it with the best temperatures :18~33℃
Part 1 Germinating (使发芽)Sunflwer Seeds
①Chse ne kind yu like.
②Put the seeds in a plastic bag.Cver the seeds with wet paper napkins.Put them in plastic bags.
Once the seeds germinate,plant them.
Part 2▲
①Chse a sunny lcatin.Sunflwers grw best with six t eight hurs f sunlight a day.
②Plant the seeds in hles.Plant seeds 2.5 cm deep and 15 cm apart.Cver the seeds with sil(土壤) after planting.
Part 3 Caring fr Sunflwer Plants
①Water plants weekly.Water plants nce a week.
②Fertilize(施肥) a little r nt at all.If yu are grwing sunflwers fr yur wn enjyment,there is n need t fertilize.
③Harvest(收获)the seeds.Sunflwers usually take 80 t 120 days t mature(成熟) and prduce new seeds.
Tips:
Prtect the yung plants frm pests (害虫).Cver the grund with nets.
Supprt plants ver 90 cm with sticks.
A.It's an imprtant and busy time fr farmers.
B.Chinese culture is clrful and rich in wisdm.
C.Here are sme things yu may nt knw abut Awakening f Insects.
D.This means the tiger is fed s that it wuld nt hurt peple.
E.Eating pears arund the Awakening f Insects is a traditinal custm in China.
A.I'm als inspired by their spirit.
B.S d I.
C.Why are yu in such a hurry?
D.Hw ften d yu play ping﹣png?
E.Hw lng have yu learned ping﹣png?
F.Wuld yu like t cme with me and have a try?
(1)
A.thught
B.imagined
C.created
D.wndered
(2)
A.pliceman
B.teacher
C.cuple
D.friend
(3)
A.chatted
B.argued
C.questined
D.interviewed
(4)
A.where
B.when
C.hw
D.why
(5)
A.chse
B.picked
C.heard
D.wrte
(6)
A.present
B.meal
C.treat
D.sng
(7)
A.rde
B.walked
C.drve
D.flew
(8)
A.ld
B.sleepy
C.mad
D.dead
(9)
A.nticed
B.watched
C.researched
D.reminded
(10)
A.hiding
B.waiting
C.arriving
D.leaving
(11)
A.bringing
B.explaining
C.aviding
D.prviding
(12)
A.refuse
B.ffer
C.accept
D.mind
(13)
A.lent
B.brrwed
C.received
D.sent
(14)
A.Nbdy
B.Smebdy
C.Anybdy
D.Everyne
(15)
A.hard
B.strange
C.happy
D.easy
D yu lve sunflwers?This article will walk yu thrugh hw t plant yur sunflwer seeds(种子) and care fr them.Start it with the best temperatures :18~33℃
Part 1 Germinating (使发芽)Sunflwer Seeds
①Chse ne kind yu like.
②Put the seeds in a plastic bag.Cver the seeds with wet paper napkins.Put them in plastic bags.
Once the seeds germinate,plant them.
Part 2▲
①Chse a sunny lcatin.Sunflwers grw best with six t eight hurs f sunlight a day.
②Plant the seeds in hles.Plant seeds 2.5 cm deep and 15 cm apart.Cver the seeds with sil(土壤) after planting.
Part 3 Caring fr Sunflwer Plants
①Water plants weekly.Water plants nce a week.
②Fertilize(施肥) a little r nt at all.If yu are grwing sunflwers fr yur wn enjyment,there is n need t fertilize.
③Harvest(收获)the seeds.Sunflwers usually take 80 t 120 days t mature(成熟) and prduce new seeds.
Tips:
Prtect the yung plants frm pests (害虫).Cver the grund with nets.
Supprt plants ver 90 cm with sticks.
A.It's an imprtant and busy time fr farmers.
B.Chinese culture is clrful and rich in wisdm.
C.Here are sme things yu may nt knw abut Awakening f Insects.
D.This means the tiger is fed s that it wuld nt hurt peple.
E.Eating pears arund the Awakening f Insects is a traditinal custm in China.
相关试卷
这是一份2024年吉林省长春市绿园区中考二模英语试题,共8页。
这是一份2024年吉林省长春市绿园区中考二模英语试题,共8页。
这是一份2023年吉林省长春市绿园区中考一模英语试题(含解析),共24页。试卷主要包含了单项选择,补全对话6选5,完形填空,阅读单选,阅读判断,阅读还原5选5,阅读回答问题,语法填空等内容,欢迎下载使用。
