终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)
    立即下载
    加入资料篮
    资料中包含下列文件,点击文件名可预览资料内容
    • 教师
      2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(教师版).docx
    • 学生
      2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版).docx
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)01
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)02
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)03
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)01
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)02
    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)03
    还剩19页未读, 继续阅读
    下载需要15学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版)

    展开
    这是一份2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题(学生版+教师版),文件包含2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题教师版docx、2024年内蒙古自治区乌兰察布市中考二模英语试题学生版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共34页, 欢迎下载使用。

    注意事项:
    1. 本试卷共12页,满分为120分。考试时间为120分钟。
    2.答题前,考生务必先将自己的座位号、准考证号、姓名等信息填写在试卷和答题卡的指定位置。请认真核对条形码上的相关信息后,将条形码粘贴在答题卡的指定位置上。
    3.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,修改时用橡皮擦干净,再选涂其他答案。
    4.答非选择题时,必须使用 0.5毫米的黑色字迹签字笔书写,要求字体工整,笔迹清晰。严格按题号所示的答题区域作答,超出答题区域书写的答案无效;在试题卷、草稿纸上答题无效。
    5.保持答题卡清洁、完整。严禁折叠、破损,严禁在答题卡上做任何标记,严禁使用涂改液、胶带纸、修正带。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
    第一部分 听力(共两节,20分)
    听录音,根据各题要求选择最佳答案,并将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。每项内容读两遍。
    第一 节
    1. 听下面五段对话,选出与录音内容相一致的图片。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    1. ________2. ________3. ________4. ________5. ________
    【答案】1. B 2. C
    3. A 4. E
    5. D
    【解析】
    【原文】略
    第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。
    听材料,回答各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    2. Where will Sam g?
    A T the bkstre.B. T the museum.C. T the library.
    3. What subject is Sam gd at?
    A. Music.B. Histry.C. Science.
    4. Why wn’t the girl g with Sam?
    A. Because she desn’t like reading bks.
    B. Because she has t ck dinner.
    C. Because she has t lk after her little brther.
    【答案】2. C 3. B 4. C
    【解析】
    【原文】略
    听材料,回答各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    5. Why is Bb nervus?
    A. He has never been t Lndn alne befre.
    B. He is wrried that nbdy will lk after his sn.
    C. He is afraid that he can’t d well at the meeting.
    6. What des Bb think f Rbert?
    A. Active.B. Brave.C. Cl.
    7. What did the wman d befre?
    A. A dctr.B. A dancer.C. A teacher.
    【答案】5. B 6. A 7. C
    【解析】
    【原文】略
    听材料,回答各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    8. What is Helen ding?
    A. Enjying a cncert.B. Taking sme phts.C. Preparing fr a cmpetitin.
    9. Wh is the by n the right f the picture?
    A. The singer.B. The guitar player.C. The drummer.
    10. Hw des the man like Helen’s pht?
    A. Perfect.B. Just s s.C. Terrible.
    【答案】8. C 9. B 10. B
    【解析】
    【原文】略
    听材料,回答各小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    11. Where is the new Cultural Activity Center?
    A. On Lng Rad.B. On Bridge Street.C. On Statin Rad.
    12. Wh did Tmmy g t the new Cultural Activity Center with last mnth?
    A. His mther.B. His sister.C. His friend.
    13. When will the speakers g t the new Cultural Activity Center?
    A. Next Thursday.B. Next Friday.C. Next Saturday.
    【答案】11. A 12. A 13. B
    【解析】
    原文】略
    听材料,回答各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
    14. Hw many students are there in Tina’s study grup?
    A. Three.B. Five.C. Seven.
    15. Hw ften d Tina’s study grup get tgether?
    A. Once a week.B. Twice a week.C. Three times a week.
    16. What des Tina think f the study grup’s activities?
    A. Interesting.B. Successful.C. Bring.
    【答案】14. B 15. C 16. A
    【解析】
    【原文】略
    第二部分 语言知识运用(共15 小题;每小题1分,共15分)
    阅读短文,从短文后各题所给的三个选项(A、B和C)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    My 6-year-ld brther, Jnas and I were at hme watching cartns while Mm and Dad were ut shpping. I went t get sme drink and left my brther in the living rm. While puring the drink, I ____17____ smething break. I rushed int the living rm nly t find that my brther had brken my mm’s favrite vase (花瓶). He std frzen, repeatedly saying it was an accident.
    Seeing his ____18____ lk, I didn’t want him t get int truble, and decided t help him t fix the brken vase. I ____19____ ran and gt sme glue (胶水). Nt knwing what time Mm and Dad were ging t be back, I had n time t waste. I carefully ____20____ all the brken pieces tgether.
    Just when I thught it was ver, then came the real disaster. I did fix the vase. Hwever, I had ____21____ glued my hair t it! After running t the bathrm, I was ____22____ t see what used t be shiny and neat hair was nw ruined. “My beautiful hair,” I ____23____. Realizing that there was n way t pull my hair frm the vase, I cut my hair. My hair was ruined and the vase lked as if a wig (假发) was attached t it! ____24____ I prmised my little brther that his big sister culd deal with it, I had butterflies in my stmach. We went back, and I ____25____ the vase in the same place but at a different angle (角度), hping my mm wuldn’t discver it.
    When hearing a key turn in the frnt dr, Jnas ran away, leaving me ____26____ in the living rm. At the sight f my ____27____ hairstyle, my parents sensed smething wrng. Finally, their eyes ____28____ n my mm’s favrite vase. “Hw did yu break the vase?” She asked. As a big sister, I tk the blame (责怪). “I’m srry”. At that mment, Jnas appeared with a lk f ____29____ and guilt n his face. “I brke it ____30____. It was nt my sister's fault (错误).” After knwing the truth, my mm tk us in her arms, mved ____31____ wrds. Jnas aplgized t Mm again. But this vase will always be a reminder f the lve in my family.
    17. A. heardB. sawC. smelt
    18. A. surprisedB. wrriedC. relaxed
    19. A. angrilyB. plitelyC. quickly
    20. A. mixedB. keptC. glued
    21. A. accidentallyB. purpsefullyC. carefully
    22. A. disappintedB. excitedC. frightened
    23. A. saidB. wnderedC. cried
    24. A. AlthughB. ButC. If
    25. A. carriedB. placedC. sent
    26. A. aheadB. alneC. alud
    27. A. familiarB. differentC. strange
    28. A. putB. fellC. depended
    29. A. pityB. shameC. pleasure
    30. A. by accidentB. by mistakeC. by hand
    31. A. inB. thrughC. beynd
    【答案】17. A 18. B 19. C 20. C 21. A 22. A 23. C 24. A 25. B 26. B 27. C 28. B 29. B 30. A 31. C
    【解析】
    【导语】本文主要讲了我的弟弟Jnas打破花瓶,我帮弟弟把碎片粘好,并主动承担责任,父母发现真相后,为作者和他弟弟的感情感到欣慰,这个花瓶也成了母亲的心爱之物。
    【17题详解】
    句意:当我正在倒喝的东西时,我听到某物碎的声音。
    heard听到;saw看到;smelt闻到。根据“ break”可知,听到某物破碎的声音。故选A。
    【18题详解】
    句意:看到他担心的样子,我不想让他惹上麻烦,决定帮他把坏了的花瓶修好。
    surprised吃惊的;wrried担心的;relaxed放松的。根据“He std frzen, repeatedly saying it was an accident.”可知,弟弟不小心打碎了花瓶,站在那里愣住了,说明他很担心。故选B。
    【19题详解】
    句意:我快速地跑去拿一些胶水。
    angrily生气地;plitely有礼貌地;quickly快速地。根据“ t help him t fix the brken vase.”可知,作者决定帮他修好花瓶,所以会快速跑去拿胶水。故选C。
    【20题详解】
    句意:我认真地把所有的碎片粘好了。
    mixed混合;kept保持;glued粘。根据“ sme glue.”可知,空处指用胶水粘好花瓶。故选C。
    【21题详解】
    句意:然而,我不小心把我的头发粘到花瓶上了。
    accidentally偶然地;purpsefully有目的地;carefully认真地。根据“ my hair t it”可知不小心把我的头发粘到花瓶上了。故选A。
    【22题详解】
    句意:跑到卫生间后,我失望地发现原本闪亮整齐的头发现在被毁了。
    disappinted失望的;excited兴奋的;frightened受惊的。根据“ see what used t be shiny and neat hair was nw ruined.”可知,看到原本闪亮整齐的头发现在被毁了,肯定会感到失望。故选A。
    【23题详解】
    句意:“我美丽的头发。” 我哭着说。
    said说;wndered想知道;cried哭。根据“t see what used t be shiny and neat hair was nw ruined”可知,头发被毁,心情不美丽,所以会哭着说。故选C。
    【24题详解】
    句意:尽管我向弟弟保证他的姐姐能处理好这件事,我心里忐忑不安。
    Althugh虽然;But但是;If如果。前后两句是让步关系,用Althugh引导让步状语从句。故选A。
    【25题详解】
    句意:我们回去了,我把花瓶放在同一个地方,但角度不同,希望我妈妈不会发现它。
    carried搬;placed放置;sent送。根据“ vase in the same place”可知,把花瓶放在同一个地方。故选B。
    【26题详解】
    句意:当听到前门钥匙转动的声音时,Jnas跑了,把我一个人留在客厅里。
    ahead在前面;alne独自;alud大声地。根据“Jnas ran away, leaving me...”可知,Jnas跑了,留在我一个人在客厅。故选B。
    【27题详解】
    句意:看到我奇怪的发型,父母就察觉到了不对劲。
    familiar熟悉的;different不同的;strange奇怪的。根据“My hair was ruined and the vase lked as if a wig (假发) was attached t it! ”可知,我的头发毁了,所以现在的发型看上去很奇怪。故选C。
    【28题详解】
    句意:最终,他们的眼睛落到了我妈妈最心爱的花瓶上。
    put放;fell落到;depended依靠。根据“their my mm’s ... ”可知,他们的眼睛落在了花瓶上。故选B。
    【29题详解】
    句意:就在那时,Jnas出现了,脸上满是惭愧和内疚。
    pity遗憾;shame惭愧;pleasure乐趣。根据“ guilt n his face.”可知,他脸上满是惭愧和内疚。故选B。
    【30题详解】
    句意:我不小心打破了它。
    by accident偶然地;by mistake错误地;by hand手工。根据“repeatedly saying it was an accident.”可知是不小心打破的花瓶。故选A。
    【31题详解】
    句意:妈妈知道真相后,把我们抱在怀里,她感动了,胜于言语的表达。
    in在……里;thrugh通过;beyng超过。根据“my mm tk us in her arms, ”可知,我的妈妈感动了,胜于言语的表达。故选C。
    第三部分 阅读理解(共15 小题;每小题2分,共30分)
    阅读短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    A
    32. In which picture can we see the yurt?
    A. B. C. D.
    33. It’s clear that ________.
    A. Siheyuan is nly fund in Beijing
    B. the hle n the tp f each yurt is always pen
    C. the Palace Museum has halls, twers and parks
    D. the Palace Museum was built in Tang Dynasty
    34. What d all these buildings have in cmmn?
    A. They can be seen everywhere.B. They are mdern and ppular.
    C. They are big and tall buildings.D. They are traditinal Chinese buildings.
    【答案】32. B 33. C 34. D
    【解析】
    【导语】本文主要介绍了中国传统的三种建筑,包括:四合院、宫殿和蒙古包。
    【32题详解】
    细节理解题。根据“They lk like big tents. On the tp there is a rund hle which is pened during the day and clsed at night.”可知,蒙古包看起来像大帐篷,顶部有一个圆洞,与图片B所展示的内容相符。故选B。
    【33题详解】
    细节理解题。根据“The Palace Museum f Beijing was used as the palace fr-bth Ming, Dynasty and Qing Dynasty. It has many halls, twers, and small-parks in it.”可知,北京故宫博物院有许多大厅、塔楼和小公园。故选C。
    【34题详解】
    推理判断题。根据“A Siheyuan is a kind f Chinese yard huse. It is a histrical kind f living place.”,“The Palace Museum f Beijing was used as the palace fr-bth Ming, Dynasty and Qing Dynasty.”以及“Huses f this kind are mstly fund in Inner Mnglia (内蒙古). They have been very ppular fr lng.”可推断,这三种建筑都有悠久的历史,都属于中国传统的建筑。故选D。
    B
    “Why can’t Grandpa just be nrmal? Why des he take wave ski as a hbby? He’s s weird,” Carter asked Grandma.
    Grandma laughed. “I’ve wndered that fr many years.”
    They were sitting n the beach watching Grandpa and sme f his friends in the cean.
    “Nne f my friends even knws what a waveski is,” Carter cntinued.
    “Just tell them it’s a lt like surfing but the riders sit n tp f a waveski. When the waves cme, they will ride the wave just like a surfer, nly they paddle (划桨) t get ut t the waves.”
    “Nbdy’s grandpa des this.”
    Grandma laughed. “Well, what shuld he be ding instead?”
    “I dn’t knw. Maybe things that ld peple d.”
    “Lk! A big wave is cming in!” Grandma pinted t the cean.
    Carter saw Grandpa in frnt f his friends. He was leaning (倾斜) frward and paddling hard, just ahead f the large incming wave. Carter was surprised at hw hard Grandpa was paddling and hw fast he was mving. Just then, anther huge wave came. Carter jumped t his feet and held his breath. This was nt gd. What if smething bad happened?
    As the wave drew near, Grandpa paddled harder. He was suddenly lifted by the water and stpped paddling. He leaned tward the wave, changing the directin f the waveski. Nw, he was riding the wave, mving fast. Carter was amazed. Grandpa was ttally in cntrl.
    Carter nw realized his grandpa wasn’t weird at all. He was amazing. Abslutely amazing! “G Grandpa!” Carter shuted, even thugh he knew Grandpa culdn’t hear him.
    When the wave was gne Grandpa turned tward the beach and waved t Carter and Grandma. He lked s happy.
    Carter waved back. He wasn’t sure why, but he had tears in his eyes. He quickly dried them and then waved again.
    “D yu think I can be the ne riding waves like him?”
    “Of curse,”Grandma said.
    35. What des the underlined wrd “weird” in paragraph 1 mean?
    A. strange and unusualB. nrmal and shy
    C. utging and generusD. friendly and helpful
    36. When did Carter cme t understand his grandpa?
    A. When he learned frm Grandma what waveski was.
    B. When he saw Grandpa paddling ahead f the wave.
    C. When Grandpa was riding the wave and mving fast.
    D. When Grandpa turned tward the beach and waved t him.
    37. What wuld Carter prbably after talking with Grandma?
    A. Buy a new waveski fr Grandpa.B. Share his wn hbby with Grandma.
    C. Encurage Grandma t try waveski.D. Ask Grandpa t teach him t waveski.
    38. What can be the best title f the passage?
    A. An exciting experience.B. A “weird” grandpa.
    C. A happy family.D. A smart grandsn.
    【答案】35. A 36. C 37. D 38. B
    【解析】
    【导语】本文主要讲述了Carter的爷爷很喜欢一种叫做waveski的冲浪运动,起初Carter觉得爷爷很怪异,但是当他目睹爷爷做这项运动后,他彻底改观了。
    【35题详解】
    词句猜测题。根据“Why can’t Grandpa just be nrmal? Why des he take waveski as a hbby? It’s s weird.”可知,Carter觉得爷爷不正常,他认为爷爷把waveski这种冲浪运动作为爱好很怪异。由此可知weird意为“怪异的”,与strange and unusual同义。故选A。
    【36题详解】
    推理判断题。根据“Nw, he was riding the wave, mving fast. Carter was amazed. Grandpa was ttally in cntrl.”和“Carter nw realized his grandpa wasn’t weird at all. He was amazing. Abslutely amazing!”可推知,当爷爷乘风破浪快速前进时,Carter开始理解他的爷爷。故选C。
    【37题详解】
    推理判断题。根据“D yu think I can be the ne riding waves like him?”可知,Carter问奶奶他是否能像爷爷那样乘风破浪。由此推知,Carter可能会要爷爷教他waveski这项运动。故选D。
    【38题详解】
    最佳标题题。根据“Why can’t Grandpa just be nrmal? Why des he take waveski as a hbby? It’s s weird.”可知,Carter觉得爷爷不正常,他认为爷爷把冲浪作为爱好很怪异。起初Carter觉得爷爷很怪异,但是当他目睹爷爷做这项运动后,他彻底改观了。“一位‘怪异’的爷爷”作为标题最为合适。故选B。
    C
    D yu knw anyne brn in the Year f the Tiger? What’s their persnality like? Are they brave, strng and tenacius (坚韧的)? If s, then they are a typical “tiger”.
    In Chinese culture, tigers are cnsidered the king f all animals. They stand fr pwer, energy and prtectin. Tigers are regarded as fearless animals, s that’s why in China yu can see pictures f tigers n the walls f huses t keep away danger.
    Tigers have an imprtant cultural meaning nt just in China, but acrss Asia. As they mstly live in Asia, fr many peple in the West, they have becme a cultural symbl f Eastern cuntries and regins. Fr example, strng ecnmies in the East—Singapre, Suth Krea, China’s Hng Kng and Taiwan—were called “The Fur Asian Tigers”. In the bk Life f Pi, Canadian writer Yann Martel chses a Bengal tiger as the partner fr the Indian by Pin his adventure in the Pacific Ocean.
    In the West, ▲ . A famus phrase is “eye f the tiger”, which means pwer and strength. In English, if yu want smene t calm dwn, yu can say t them, “Easy, tiger.”
    Tigers are als ne f my favurite animals. I first learned abut the beauty f tigers as a child, while watching animal prgrams. If yu ask my mm, she’ll tell yu that my favurite ty was my ty tiger, which I have treasured dearly t this day. As an animal lver, I feel s sad that they are in danger and I want t help prtect them.
    Just as tigers serve as a symbl f prtectin in Chinese culture, we hpe that in the Year f the Tiger mre peple can learn abut tigers and help prtect them.
    根据材料内容选择最佳答案。
    39. What’s the purpse f asking the questins in Paragraph 1?
    A. T discuss the imprtance f tigers.
    B. T lead int the tpic f the passage.
    C. T ask readers t answer the questins.
    D. T check readers’ knwledge abut tigers.
    40. Why can we see pictures f tigers n the walls f Chinese huses?
    A. Because they mean wealth.
    B. Because they are welcmed by kids.
    C. Because they can make peple becme brave.
    D. Because they serve as a symbl f prtectin.
    41. If yu want smene t calm dwn, which ne can yu use?
    A. Eye f the tiger.
    B. Wrk like a tiger.
    C. Easy, tiger.
    D. Chse a tiger as the partner.
    42. Which f the fllwing is the best t fill in “ ▲ ” in Paragraph 4?
    A. tigers als have special meanings in their culture
    B. peple can make friends with tigers easily
    C. tigers are als seen as a very pwerful animal
    D. different peple have different ideas abut tigers
    43. What des the writer mainly want t tell us in the last tw paragraphs?
    A. The writer can’t wait t enjy the Year f the Tiger.
    B. The writer really lved the tiger when he was a child.
    C. Mre and mre peple will lve the tiger in the future.
    D. The writer is wrried abut the tigers and hpes t prtect them.
    【答案】39. B 40. D 41. C 42. C 43. D
    【解析】
    【导语】本文主要讲述老虎在东西方文化中的象征以及作者呼吁人们保护老虎。
    【39题详解】
    推理判断题。根据“D yu knw anyne brn in the Year f the Tiger? What’s their persnality like? Are they brave, strng and tenacius (坚韧的)? If s, then they are a typical ‘tiger’.”及下文可知,第一段的目的是向读者介绍主题,故选B。
    【40题详解】
    细节理解题。根据“They stand fr pwer, energy and prtectin. Tigers are regarded as fearless animals, s that’s why in China yu can see pictures f tigers n the walls f huses t keep away danger.”可知,它们代表力量、能量和保护。老虎被认为是无所畏惧的动物,这就是为什么在中国你可以在房子的墙上看到老虎的照片来躲避危险。故选D。
    【41题详解】
    细节理解题。根据“In English, if yu want smene t calm dwn, yu can say t them, ‘Easy, tiger.’”可知,如果你想让某人冷静下来,你可以对他们说,“Easy, tiger.”,故选C。
    【42题详解】
    推理判断题。根据“ means pwer and strength.”可知,此处讲的是老虎的强大,选项C“老虎也被视为一种非常强大的动物”符合,故选C。
    【43题详解】
    推理判断题。根据“As an animal lver, I feel s sad that they are in danger and I want t help prtect them .”以及“we hpe that in the Year f the Tiger mre peple can learn abut tigers and help prtect them”可知作者很担心老虎,希望能保护它们。故选D。
    D
    Arund the wrld, peple are mre and mre wrried abut the envirnment. Many peple nw prefer prducts and cmpanies (公司) that care abut the earth and cause less pllutin. This need fr green prducts has led large cmpanies t change their business.
    Befre, custmers used cheap plastic (塑料) bags, and then threw them away. But nw mst supermarkets and stres usually prvide reusable shpping bags fr them. This causes less waste. They als ffer mre lcal prducts, because less energy is needed fr carrying them frm ne place t anther.
    T help lwer air pllutin, big car factries are lking fr ther ways t cntrl the amunt f il. Cars that use much less il are very ppular. Many cmpanies are als develping fully electric cars. They prduce n air pllutin at all. Bth kinds f cars have anther advantage: They are cheaper t run and peple dn’t need t wrry abut il prices.
    The airline cmpanies face an even greater green challenge. Airplanes use much mre il than cars. S many airlines are nw develping planes that can run n sme ther kinds f il. They create less pllutin and cst less. The cmpanies are als develping a new kind f planes, and sme f them use nly slar panels (太阳能板) t fly!
    Green businesses used t be ppular with nly a small grup f peple. But nw, mre and mre cmpanies have t shw they care abut the envirnment. Many prducts are marked “green” in rder t lk nice. Hwever, peple still have t be careful when chsing green prducts. It’s imprtant t make sure the prducts are as envirnmentally friendly as the businessmen say.
    44. What are the advantages f electric cars accrding t the passage?
    a. Using cheap il. b. Making little nise. c. Running at lw csts. d. Prducing n air pllutin.
    A. a and bB. c and dC. b and cD. a and d
    45. The last sentence f the passage is written t ________.
    A. shw the green prducts are healthy
    B. encurage peple t buy green prducts
    C. explain the imprtance f the envirnment
    D. tell peple t chse green prducts carefully
    46. Which is the right structure f the passage?
    (①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2, …)
    A. B. C. D.
    47. What’s the best title fr the passage?
    A. Green Is CheaperB. Green Saves the Earth
    C. Green Is Gd BusinessD. Green Makes Life Easier
    【答案】44. B 45. D 46. A 47. C
    【解析】
    【导语】本文主要讲述了人们越来越担心环境问题,很多人倾向于选择环保产品,这种需求使大公司改变了业务,纷纷生产绿色环保的产品。
    【44题详解】
    细节理解题。根据“Many cmpanies are als develping fully electric cars. They prduce n air pllutin at all. Bth kinds f cars have anther advantage: They are cheaper t run and peple dn’t need t wrry abut il prices.”可知,电动汽车有两个优势:不产生空气污染和运行成本低。故选B。
    【45题详解】
    细节理解题。根据“Hwever, peple still have t be careful when chsing green prducts. It’s imprtant t make sure the prducts are as envirnmentally friendly as the businessmen say.”可知,最后一段告诉我们要谨慎选择绿色产品。故选D。
    【46题详解】
    篇章结构题。通读全文可知,第一段总领全文,引出话题;第二、三、四段分别介绍了一些公司为了保护环境而生产的绿色环保产品;最后一段总结全文。故选A。
    【47题详解】
    最佳标题题。通读全文可知,文章主要讲述了人们越来越担心环境问题,很多人倾向于选择环保产品,这种需求使大公司改变了业务,纷纷生产绿色环保的产品,所以选项C项符合。故选C。
    第四部分情景交际(共两节,15分)
    第一节 (共5题,每小题1分,共5分)
    根据对话内容,从选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
    (Li Hua came back frm a trip t Xi’an. He bught a gift fr the exchange student, Tm.)
    Li Hua: Hey, Tm. Guess what? A gift frm Xi’an.
    Tm: Ww! ___48___
    Li Hua: It’s a shadw puppet (皮影). It is used in the shadw puppet play.
    Tm: Cl! I’ve never heard f it befre. ___49___
    Li Hua: Sure. It is an ancient Chinese art different frm cmmn plays.
    Tm: What’s the difference?
    Li Hua: The perfrmers (表演者) stand behind a white screen with lights behind it.
    Tm: Very special. ___50___
    Li Hua: They mve the puppets arund and d the vices f the characters.
    Tm: It must be interesting. Can I watch it?
    Li Hua: ___51___ There will be ne this Friday.
    Tm: Where is it n?
    Li Hua: At the Grand Theater. ___52___
    Tm: Great! I can’t wait.
    A. What is it?
    B. Yes, yu’re s lucky.
    C. Let’s g tgether then.
    D. Thanks fr yur advice.
    E. Hw d the perfrmers act?
    F. Culd yu intrduce it t me?
    G. I want t make ne by myself.
    【答案】48. A 49. F 50. E 51. B 52. C
    【解析】
    【导语】本文是两人谈论皮影戏的对话。
    【48题详解】
    根据“It’s a shadw puppet (皮影).”可知,此处是问是什么礼物,选项A“是什么”符合语境,故选A。
    【49题详解】
    根据“Sure. It is an ancient Chinese art different frm cmmn plays.”可知,此处是问对方是否可以介绍一下,选项F“你能给我介绍一下它吗?”符合语境,故选F。
    【50题详解】
    根据“They mve the puppets arund and d the vices f the characters.”可知,此处是问怎样进行表演,选项E“表演者是如何表演的?”符合语境,故选E。
    【51题详解】
    根据“Can I watch it?”和“There will be ne this Friday.”可知,此处是说对方很幸运,正好将要有一场表演,选项B“是的,你太幸运了。”符合语境,故选B。
    【52题详解】
    根据“At the Grand Theater.”和“Great! I can’t wait.”可知,此处是邀请汤姆一起看,选项C“那我们一起去吧。”符合语境,故选C。
    第二节(共 5小题;每小题2分,共10分)
    根据下面的对话情景,在每个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
    Sun Lan: Hi! This is Sun Lan. May I speak t Li Yue?
    Li Yue: Hi, Sun Lan! _______53_______. Are yu in Qiqihar nw?
    Sun Lan: Yes, I came back last night.
    Li Yue: That’s great. I miss yu very much. _______54_______?
    Sun Lan: Gd idea! I’m available this evening and I can’t wait t see yu.
    Li Yue: I heard a new restaurant just pened. The name is Hme-made BBQ. Let’s meet there fr dinner.
    Sun Lan: Sunds like fun. But _______55_______?
    Li Yue: It’s acrss frm Fu-Mart. Yu can find it easily.
    Sun Lan: Let’s make it six ’clck this evening.
    Li Yue: All right, see yu later.
    (At 6:00 PM in the restaurant)
    Waiter: _______56_______?
    Li Yue: Yes, I’d like sme beef, vegetables and fish.
    Waiter: Anything else?
    Sun Lan: Oh, a bwl f Krean ndles.
    Li Yue: _______57_______?
    Sun Lan: Large, please.
    Waiter: Wait a minute. Yur fd will be ready sn.
    【答案】53. This is Li Yue speaking/This is Li Yue/Li Yue speaking/It’s Li Yue/It’s Li Yue speaking
    54. What abut/Hw abut meeting this evening/ Why dn’t we meet this evening/Shall we meet this evening
    55. where is the restaurant/where is it
    56. May I take yur rder/Can I take yur rder/May I have yur rder/Can I have yur rder
    57. What size wuld yu like/What size d yu want
    【解析】
    【导语】本文是孙兰和李悦两人很久没见,相约今晚在饭店见面的情景。
    【53题详解】
    根据“May I speak t Li Yue?”以及“Hi, Sun Lan!”可知,李悦已经接通了电话,应该说“我是李悦”,电话用语中回答自己用this ’s...,故填This is Li Yue speaking/This is Li Yue/Li Yue speaking/It’s Li Yue/It’s Li Yue speaking。
    【54题详解】
    根据“Gd idea! I’m available this evening and I can’t wait t see yu.”可知,这里应该是提出建议今晚要与对方见面,故填What abut/Hw abut meeting this evening/ Why dn’t we meet this evening/Shall we meet this evening。
    【55题详解】
    根据“It’s acrss frm Fu-Mart”可知,这里应该是问饭店的地址,故填where is the restaurant/where is it。
    【56题详解】
    根据“At 6:00 PM in the restaurant”以及“Yes, I’d like sme beef, vegetables and fish.”可知,这里应该是饭店服务员问顾客是否可以点餐了,故填May I take yur rder/Can I take yur rder/May I have yur rder/Can I have yur rder。
    【57题详解】
    根据“a bwl f Krean ndles.”以及“Large, please.”可知,这里应是问面要多大碗的,故填What size wuld yu like/What size d yu want。
    第五部分词语运用(共两节,25分)
    第一节 (共10小题;每小题1分, 共10分)
    用括号中所给单词的适当形式完成句子(每空仅限1个单词)。
    58. ChatGPT is cnsidered as ne f the biggest ________ which have greatly changed the technlgy wrld. (invent)
    【答案】inventins
    【解析】
    【详解】句意:ChatGPT被认为是极大地改变了技术世界的最大发明之一。根据“ChatGPT”可知ChatGPT是一个发明,ne f后加可数名词复数inventins“发明”。故填inventins。
    59. Accrding t sme studies, the ________ yu study, the mre yu understand yu have learned. (far)
    【答案】further
    【解析】
    【详解】句意:根据一些研究,你研究地越深,你对所学的内容理解的就越多。固定搭配:the+比较级,the+比较级,表示“越……,就越……”。空格处修饰动词study,所以用副词比较级further。故填further。
    60. On the Duble ________ Festival last year, we visited the ld peple’s hme nearby. (nine)
    【答案】Ninth
    【解析】
    【详解】句意:去年重阳节,我们参观了附近的老人院。此处表示“重阳节”,即the Duble Ninth Festival。故填Ninth。
    61. Since the day we met, we have ________ each ther fr ten years. (knw)
    【答案】knwn
    【解析】
    【详解】句意:从我们相遇的那一天起,我们就认识了十年。根据“Since the day we met”可知句子用现在完成时,故此处用过去分词knwn。故填knwn。
    62. Jerry played the guitar n the shw, and his ________ was s wnderful that peple cheered happily. (perfrm)
    【答案】perfrmance
    【解析】
    【详解】句意:杰瑞在节目中弹吉他,他的演奏非常精彩,人们为他的表演欢呼雀跃。his是形容词性物主代词,应修饰名词perfrmance“表演”。故填perfrmance。
    63. She is such a________ girl that everyne wuld like t make friends with her. (care)
    【答案】caring
    【解析】
    【详解】句意:她是一个很有爱心的女孩,每个人都想和她交朋友。根据“girl that everyne wuld like t make friends with her”可知她是一个有爱心的女孩,修饰名词用形容词caring“有爱心的”。故填caring。
    64. —Which teacher will yu miss the mst after graduatin?
    —Mr. Chen. He ________ me nt t lse heart when I failed the exam. (encurage)
    【答案】encuraged
    【解析】
    【详解】句意:——毕业后你最想念哪位老师?——陈老师。当我考试不及格时,他鼓励我不要灰心。根据“when I failed the exam”可知,句子为一般过去时,动词应用过去式。故填encuraged。
    65. Let’s remember the imprtant peple wh helped and supprted us in ur lives. Never fail t be ________ t them. (thank)
    【答案】thankful
    【解析】
    【详解】句意:让我们记住那些在我们的生活中帮助和支持我们的重要人物。永远要感谢他们。作be动词的表语用形容词thankful“感激的”。故填thankful。
    66. Vlunteers in ur cmmunity are ________ fr the charity shw at the mment. (prepare)
    【答案】preparing
    【解析】
    【详解】句意:我们社区的志愿者正在为慈善演出做准备。根据“at the mment”可知句子用现在进行时,此处用现在分词和be动词构成现在进行时。故填preparing。
    67. The difficulties will be vercme as lng as yu face them __________ enugh. (brave)
    【答案】bravely
    【解析】
    【详解】句意:只要你勇敢地面对困难,困难就会克服。分析句子可知,此处应用副词修饰动词face。故填bravely。
    第二节 (共 10 小题, 每小题 1.5 分, 共 15 分)
    What des taking the train mean t yu? Perhaps it’s just a way f getting t ___68___ (yu) destinatin. In fact, the train itself can be part f the fun.
    On March 28, China’s ___69___ (ne) panda-themed turist train left Chengdu in Sichuan fr Zunyi in Guizhu. It sn became the talk f China with its special design and ___70___ (cmfrt) service. It’s ne f ___71___ mst interesting trains in China.
    Its inside and utside are decrated with giant panda ___72___ (picture). Attendants carry panda tys and passengers can try panda-shaped fd, as well as Sichuan snacks. ___73___ there are many kinds f rms t have fun, sme peple call it a “mbile star htel”. Passengers can take shwers and use its 5G netwrk as well. This excellent service is ne thing that has ___74___ (excite) travelers. And train travel fascinates peple fr ther reasns.
    In the fast-paced times we live in, train travel is a gd way ___75___ (slw) dwn. It gives yu time and space t read, sleep, chat with friends, r ___76___ (simple) d nthing but watch the changing views utside. Train travel is als full ___77___ surprises. Yu might meet new peple and becme friends with them.
    【答案】68. yur
    69. first 70. cmfrtable
    71. the 72. pictures
    73. Because##Since##As
    74. excited
    75. t slw
    76. simply 77. f
    【解析】
    【导语】本文介绍了中国首列熊猫主题旅游列车的情况介绍以及人们对这列火车的看法。
    【68题详解】
    句意:也许这只是到达目的地的一种方式。由“…destinatin”可知,此处应用形容词性物主代词。故填yur。
    【69题详解】
    句意:3月28日,中国首列熊猫主题旅游列车从四川成都出发,前往贵州遵义。由“China’s…panda-themed turist train”可知,此处应用序数词表示顺序。故填first。
    【70题详解】
    句意:它以其独特的设计和舒适的服务很快成为中国的话题。由“…service”可知,此处应用形容词作定语。故填cmfrtable。
    【71题详解】
    句意:这是中国最有趣的火车之一。由“…mst interesting”可知,最高级前需用定冠词the。故填the。
    【72题详解】
    句意:它的内外都装饰着大熊猫的图片。由“Its inside and utside are decrated with giant panda…”可知,不止一张照片,应用复数形式。故填pictures。
    【73题详解】
    句意:因为有各种各样的房间可以玩,有些人称之为“移动星级酒店”。由“…there are many kinds f rms t have fun, sme peple call it a ‘mbile star htel’”可知,此处表原因,应用表原因的连词连接两个句子。故填Because/Since/As。
    【74题详解】
    句意:这种优质的服务是让旅客兴奋的一件事。由“has…travelers”可知,应用excited。故填excited。
    【75题详解】
    句意:在我们生活的这个快节奏的时代,坐火车旅行是一种放慢节奏的好方法。a gd way t d sth.“做某事的好方法”,固定用法。故填t slw。
    【76题详解】
    句意:它给你时间和空间去阅读、睡觉、和朋友聊天,或者什么都不做,只是看看外面不断变化的景色。此处应用副词修饰动词d。故填simply。
    【77题详解】
    句意:火车旅行也充满了惊喜。be full f“充满”,固定短语。故填f。
    第六部分 书面表达 (15 分)
    78. 假设你是李华。你的好朋友 Peter正在参与筹备他们学校的“校园劳动日”活动,他写信向你征求创意。请你根据下列提示用英语给他写一封回信。
    提示词语:clean up repair, garden, fun, respnsibility
    提示问题:1. What activities wuld yu like t suggest?
    2. Why d yu suggest s?
    注意:
    1.词数80左右,开头已经写好,不计入总词数;
    2.可适当增加细节,以使行文连贯;
    3.文中不得出现反映考生信息的真实人名、地名等内容。
    Dear Peter,
    I’m excited t hear that yu’re rganizing activities fr Schl Service Day.
    _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    I d hpe that my suggestins will be helpful.
    Yurs,
    Li Hua
    【答案】例文
    Dear Peter,
    I’m excited t hear that yu’re rganizing activities fr Schl Service Day. And I’d like t share sme ideas with yu.
    First, I think it’s a gd idea t rganize clean-up activities. Fr example, students can clean the classrm and playgrund, which can make the schl much cleaner and mre beautiful. What’s mre, yu can ask students t repair the brken desks and chairs. It will be great fun. Mrever, yu can arrange fr students t water the garden. They will feel a strng sense f respnsibility t beautify the schl.
    I d hpe that my suggestins will be helpful.
    Yurs,
    Li Hua
    【解析】
    【详解】[总体分析]
    ①题材:本文是一封书信;
    ②时态:时态为一般现在时;
    ③提示:根据提示内容给他一些建议的活动,适当增加细节。
    [写作步骤]
    第一步,引出话题;
    第二步,介绍你想建议哪些活动以及这样建议的原因;
    第三步,表达希望。
    [亮点词汇]
    ①fr example例如
    ②ask sb. t d sth.要求某人做某事
    ③a strng sense f respnsibility强烈的责任感
    [高分句型]
    Fr example, students can clean the classrm and playgrund, which can make the schl much cleaner and mre beautiful. (which引导的定语从句)
    A Siheyuan is a kind f Chinese yard huse. It is a histrical kind f living place. We can easily find it all ver China, especially in Beijing. Siheyuan is made up f fur buildings. These huses usually face suth in rder t get mre sunlight during winter.
    The Chinese wrd fr “palace” is Gng. The Palace Museum f Beijing was used as the palace fr-bth Ming, Dynasty and Qing Dynasty. It has many halls, twers, and small-parks in it. It is ne f the greatest palaces in the wrld.
    Huses f this kind are mstly
    fund in Inner Mnglia (内蒙
    古). They have been very ppular fr lng. They lk like big tents. On the tp there
    is a rund hle which is pened during the day and clsed at night.
    相关试卷

    2024年北京市顺义区中考二模英语试题(学生版+教师版): 这是一份2024年北京市顺义区中考二模英语试题(学生版+教师版),文件包含2024年北京市顺义区中考二模英语试题教师版docx、2024年北京市顺义区中考二模英语试题学生版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共28页, 欢迎下载使用。

    2024年内蒙古自治区包头市东河区中考二模英语试题(学生版+教师版): 这是一份2024年内蒙古自治区包头市东河区中考二模英语试题(学生版+教师版),文件包含2024年内蒙古自治区包头市东河区中考二模英语试题教师版docx、2024年内蒙古自治区包头市东河区中考二模英语试题学生版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共31页, 欢迎下载使用。

    2024年内蒙古自治区赤峰市翁牛特旗中考二模英语试题(学生版+教师版): 这是一份2024年内蒙古自治区赤峰市翁牛特旗中考二模英语试题(学生版+教师版),文件包含2024年内蒙古自治区赤峰市翁牛特旗中考二模英语试题教师版docx、2024年内蒙古自治区赤峰市翁牛特旗中考二模英语试题学生版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共38页, 欢迎下载使用。

    英语朗读宝

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map