安徽省萧县鹏程中学2023-2024学年高二下学期第一次月考英语卷
展开
这是一份安徽省萧县鹏程中学2023-2024学年高二下学期第一次月考英语卷,文件包含萧县鹏程中学高二第二学期第一次月考英语卷答案docx、萧县鹏程中学高二第二学期第一次月考英语卷docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共24页, 欢迎下载使用。
一、听力答案
5:CBCAC
6 -10: CBACB
11-15:CCBAB
16-20:ACCBA
二、阅读理解答案
21-25:ABCBD
26-30:CACDD
31-35:BABDC
三、七选五答案
-40:BFCGE
四、完形填空答案
41-45:BCABD
46-50:AADCB
51-55:BADDC
五、语法填空答案
56. lying 57. by 58. Cvered 59. began 60. was based
61. the 62. safely 63. which 64. length 65. harmnius
六、写作
第一节
As we knw, mst peple have a natinal her r heres in their hearts. Fr me, Yuan Lngping, a Chinese great agricultural scientist and academician f the Chinese Academy f Engineering, is actually my natinal her.
He was brn n September 7th, 1930. In the 1960s, China experienced famine and he came up with an idea fr hybridizing rice. In 1973, he develped a new way f grwing rice and hence new rice was develped. In 1979, his technique fr hybrid rice was intrduced int the United States, which was the first case f intellectual prperty rights transfer in the histry f China. With the develpment f new rice, gne are the days when Chinese peple suffer frm terrible starvatin, and mre cuntries f the wrld are able t grw mre rice t feed the grwing wrld ppulatin.
We shuld learn frm him the spirit f striving fr the well-being f mankind. His perseverance, indifference t persnal fame and frtune, his devtin t research wrk and prfund insight are als great merits we shuld fllw!
第二节
A bright idea fr grandpa’s birthday came t my mind. “Why nt give grandpa a surprise?” I said t myself. I immediately gt dwn t carrying ut my plan. Luckily, I cntacted all the players in the pht. T my great delight, they were greatly tuched by the plan and all agreed t jin in. T make the scene real, I even managed t find all the basketball jerseys, equipment and arrange fr a similar-lking basketball curt. The big day finally came. After wheeling my grandpa t the curt, we began the special game. While playing, I kept an eye n grandpa, waiting fr smething deep dwn.
Seeing “the same players” playing there, grandpa seemed t have thught f smething. Glancing at grandpa again, I fund him cheering us n just like 20 years befre. Sitting in the warm sunlight, he cheered and clapped, with a bigger smile. Fr a while, my mind seemed t flash back t thse beautiful days. Indeed, my plan smewhat wrked. I was verjyed that I culd d smething t delight Grandpa, an imprtant persn in my 1ife. I was nt sure whether this birthday wuld stick in his mind, but ne thing was certain: it’d definitely stick in mine.
答案详解
一、听力答案
1.What des the man like ding?
A.Dancing.B.Walking.C.Singing.
【答案】C
【原文】W: Hi, Sam. D yu want t dance?
M: N, thank yu. I’m nt a gd dancer at all. I prefer t sing.
2.Hw will the speakers g t the exhibitin?
A.By bicycle.B.By subway.C.By car.
【答案】B
【原文】W: Yu knw what? An exhibitin f Picass’s paintings is being held in the Art Gallery. D yu want t g with me?
M: Hw can I miss it? But it is burning ht. We will melt if we cycle there.
W: S we have n chice but t take the subway. If nly we had a car!
3.Where is the necklace nw?
A.In the sitting rm.B.In the kitchen.C.In the bedrm.
【答案】C
【原文】W: Oh, dear. I can’t find my necklace nw. I remember I put it in the sitting rm.
M: It is in the bedrm. Yu left it here when ur daughter called yu t the kitchen.
4.Why is Ann sad?
A.She failed her maths exam.
B.She’s wrried abut the cming exam.
C.She has n time t prepare fr the exam.
【答案】A
【原文】W: Ann is upset. D yu knw what happened t her?
M: Yes. She didn’t pass the maths exam thugh she prepared well. And she is als wrried abut the results f her ther exams.
5.What are the speakers ging t d next?
A.Buy a map.B.Climb the muntain.C.G back hme.
【答案】C
【原文】M: Oh, we left ur map at hme. Can yu find the muntain withut it?
W: Well, since we haven’t gne very far, we might as well just turn arund.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.What des the man say abut the first shirt?
A.It is similar t ne f his ld shirts.
B.Its clr desn’t suit him.
C.Its price is t high.
7.Which shirt will the man buy?
A.The white ne.B.The green ne.C.The black ne.
【答案】6.C 7.B
【原文】W: Hell, sir. May I help yu?
M: Yes, can I see that shirt n the left shelf please?
W: Sure. Here yu are.
M: Hw much is it?
W: 55 dllars.
M: 55 dllars? That’s t expensive.
W: Hw abut the ne next t the yellw sweater? It’s cheaper and very similar t this ne. It cmes in three clrs: white, black and green.
M: Well, white ne gets dirty easily and black wuld make me lk dull.
W: Then I’ll pack the green ne fr yu?
M: OK.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8.What is the cnversatin mainly abut?
A.What made Alexa’s plants dead.
B.Where Alexa planted her plants.
C.Why it’s hard t keep huse plants.
9.What did Alexa d with her yellw plant?
A.She put it in the sunlight.
B.She returned it t the shp.
C.She gave it t much water.
10.What des the man suggest Alexa d?
A.Thrw all her plants away.
B.Find ut mre abut plants nline.
C.Mve all her plants ut f the sun.
【答案】8.A 9.C 10.B
【原文】M: Oh, n. What happened in here, Alexa? Why are there sme dead plants?
W: I knw. Every plant cmes in alive and ends up dead. I definitely d nt have a green thumb.
M: Peple always say that, but it’s nt that hard t keep huse plants. What did yu d t care fr this ne?
W: That ne had a big flwer n it, s I put it in the sunlight.
M: This is a winter plant frm nrth China. It desn’t d well in direct sunlight. Just mve it here. Didn’t yu lk up hw t care fr it when yu gt it?
W: N. I just thught it was pretty, and it was ding OK in the shp.
M: And this ne here is all yellw; That means yu gave it t much water.
W: T much water? I think if it desn’t need the water, it desn’t have t drink it.
M: That’s nt hw plants wrk. I’m afraid the rt system f this ne is destryed. Yu’ll have t thrw this ne away. Lk, here’s an app with plant infrmatin.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11.What did Vicky d t imprve her Chinese?
A.She traveled t China.B.She had classes with her mther.C.She learned frm a tutr nline.
12.Hw much has Vicky paid t imprve her Chinese s far?
A.$600.B.$700.C.$800.
13.Hw des Vicky sund in the end?
A.Anxius.B.Grateful.C.Surprised.
【答案】11.C 12.C 13.B
【原文】M: Gd mrning, Vicky. Yu really impressed me in the Chinese class yesterday. Mr. Cllis praised yu t the skies. Did yu travel t China during the summer hliday?
W: I didn’t g anywhere this summer. My mther helped me sign up fr sme nline classes.
M: That’s unbelievable. I mean yu are able t speak Chinese as fluently as a native speaker.
W: Thanks. Well, if yu are interested, I’d like t intrduce yu t the prgram.
M: Of curse, I am. Hw des it wrk?
W: The prgram ffers beginners’ curses at $300, intermediate classes at $500 and advanced nes at $600. The teacher will test yur Chinese befre deciding which class t put yu in.
M: That sunds reasnable. Which type f curses did yu take?
W: I started frm the beginners’ curses in July and will finish the intermediate classes next mnth.
M: Ww, yu are learning at such a fast pace.
W: Yep. I have never thught f that until I met my nline teacher, Mrs. Wu. She is s knwledgeable, patient and cncerned abut my learning prcess.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14.By 2020, where shuld trash srting happen?
A.In all majr cities f China.
B.Only in Zhejiang prvince.
C.In Ms. Chu’s neighbrhd.
15.What is Ms. Chu’s prfessin?
A.Trash cllectr.B.Reprter.C.Plitician.
16.What is ne f Mr. Tang’s slutins?
A.Dr-t-dr training.B.Free trash cans.C.Plastic trash bags.
17.Hw will a trash cllectr find a bag’s wner?
A.He will call a vlunteer
B.He will see a name n the bag.
C.He will scan the bag with a phne.
【答案】14.A 15.B 16.A 17.C
【原文】M: In cnclusin, we hpe t have all majr cities in China srting their garbage by the year 2020. This will be a big imprvement in ur cmmunities. Our children and grandchildren deserve t live in a beautiful envirnment, just like ur ancestrs did. Let’s make ur cuntry clean again!
W: A questin fr yu, Mr. Tang!
M: Yes, Ms. Chu?
W: As a resident f Zhejiang prvince, I see the waste that has piled up in ur neighbrhds ver the years. As a cmmunity member, I want t d smething abut it. But as a reprter; I have interviewed many peple in this regin. And I have fund ut that they just dn’t knw hw t recycle. Hw are yu ging t slve this prblem?
M: That’s a gd questin. I want everyne here t knw that we have already cme up with a slutin. We have emplyed hundreds f vlunteers t teach everyne. They are available t cme t yur hme and shw yu hw t crrectly srt trash. One f ur tp vlunteers has als designed a new kind f trash bag. Each bag has a unique cde n it If ur trash cllectrs find a bag that has nt been prperly srted, they will scan the cde with their phne. The cde tells us wh the bag belngs t. We will then send a vlunteer t the persn’s hme fr assistance and training.
听下面一段独白,回答以下小题。
18.What percentage pems will g t the semi-final rund?
A.20%.B.30%.C.65%.
19.What d we knw abut the editrs?
A.They read every pem twice.
B.They have a heavy wrklad.
C.They pst their wn pems nline.
20.Why are the first-place winners required t call the ffice?
A.T prvide prf f identity.
B.T give their mail address.
C.T discuss the psting f their pem.
【答案】18.C 19.B 20.A
【原文】
W: Tday I’ll share sme petry cntest infrmatin with yu. This is a free cntest. N entry fee is required. The cntest is held twice a year. Cntest dates are January 1 — January 30 and July 1 — July 31. Fr each cntest, we receive between 20,000 — 25,000 pems. Only 65% f these pems will advance t the semi-final rund.
At the cnclusin f each cntest, ur editrial staff begins the task f the final rund f judging. Please understand, the judging f this cntest is just as imprtant t us as it is t yu. We read every single semi-finalist pem, smetimes even tw r three times. With abut 15,000 pems t g thrugh, ur editrs will be ccupied with wrk! It takes abut 8 — 10 weeks t prduce the final results.
All winners will receive a letter and their prize thrugh regular mail. The first-place winners will be cntacted by phne r emailed and asked t call ur ffice t prve their identity befre their prize is mailed. As sn as the cmplete list f winners is drawn up, it will be psted n ur hme page. That’s all frm my side.
二、阅读理解
21.A 22.B 23.C
【分析】本文为说明文。文章说明了五个孩子在英国最大最著名的公立学校——伦敦伊顿公学的同一个班学习,他们成为了最好的朋友。然而,他们每个人都有相当不同的生活方式。
【详解】1. 细节理解题。根据短文对这五个孩子(Jane、Rbert、Jhn、Rse、Jack)的介绍可知,他们分别来自联合王国的苏格兰、伦敦、威尔士、曼切斯特和北爱尔兰。故选A 项。
2. 推理判断题。根据第五段“She is s much interested in dancing. Never is there a weekend past withut seeing her spending several hurs in the schls dance rm. And this Saturday, she is asking her friends frm ther schls ver t dance with her.(她对跳舞很感兴趣。没有一个周末不看到她在学校的舞蹈室里待上几个小时的。这个星期六,她邀请了其他学校的朋友来和她跳舞)”可知,她着迷于跳舞,每到周末她都在学校舞厅跳舞,还常常邀请其他学校的朋友与其跳舞,由此可以推断,她友善、开朗、外向。故选B项。
3.主题大意题。根据短文第一段“Five children are learning in the same class f Etn in Lndn, the largest and mst famus f England's public schls and becme the best friends. Hwever, each f them has quite a different lifestyle.(五个孩子在英国最大最著名的公立学校——伦敦伊顿公学的同一个班学习,成为了最好的朋友。然而,他们每个人都有相当不同的生活方式)”可知,短文主要介绍了英国五个孩子的不同生活方式。故选C项。
24.B 25.D 26.C 27.A
【分析】这是一篇应用文。文章作者谈到了自己的现在学习情况,对未来的点滴想法,也有对过去时光的怀念。
24.词句猜测题。根据文章第二段“Since schl started, I have made sme new friends(自从开学以来,我交了一些新朋友)”可知,划线词所在的句子意为“他们对于Aarn 来说都是很好的同伴。故可推知 cmpany 在此语境中意为“同伴,陪伴”。故选B。
25.细节理解题。根据文章第二段“But I keep remembering what a great time we had during ur summer vacatins.(但是我一直记得我们在暑假里度过了多么美好的时光。)”可知,他和劳拉度过了一个愉快的暑假。故选D。
26.细节理解题。根据文章第三段“They all sund s difficult, but I have t learn them.(它们听起来都很难,但我必须学。)”可知,自然科学课程对于 Aarn 来说较难理解,所以他不喜欢。故选C。
27.推理判断题。根据文章第四段“Hw have things been with yu? Hw abut yur schl and all thse great friends yu keep talking abut? Did yu jin that guitar class yu wanted t s badly? Lk frward t hearing frm yu.(你过得怎么样?你的学校和你一直说的那些好朋友呢?你有没有去上你非常想上的吉他课?期待你的来信。)”可知 ,Aarn 想了解 Laura 的学校生活和一些好朋友的情况。故选A。
【答案】28. C 29. D 30. D 31. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。新的研究发现包括日语、汉语、土耳其语和蒙古语在内的泛欧亚语系起源于9000年前在中国东北的粟农。研究人员指出,农业的发展推动了语言的传播。
【28题详解】
细节理解题。根据第二段中“The study’s findings shw hw the use f agriculture fllwing the Ice Age pwered the mvements f sme f the wrld’s majr language families.”(这项研究的发现表明,在冰河时代之后,农业的使用是如何推动了世界上一些主要语系的迁移。)可知,古代农业的发展是推动跨欧亚语言运动的根本原因。故选C项。
【29题详解】
主旨大意题。根据第三段“There are 98 Transeurasian languages. Amng these are Krean and Japanese as well as several Turkic languages, Mnglic languages, and Tungusic languages in Manchuria and Siberia. The language family’s beginnings were fllwed t ancient millet farmers in the Lia River valley, which includes parts f the Chinese prvinces f Lianing and Jilin, as well as Inner Mnglia. As the ancient farmers mved acrss nrtheastern Asia, related languages spread int Siberia, Krea and Japan ver thusands f years.”(有98种跨欧亚语言。其中包括朝鲜语和日语,以及一些突厥语、蒙古语和满洲和西伯利亚的通古斯语。这个语系的起源是辽河流域的古代粟农,辽河流域包括中国辽宁、吉林和内蒙古的部分地区。随着古代农民在东北亚的迁徙,相关的语言在数千年的时间里传播到了西伯利亚、韩国和日本。)可知,第三段的重点是介绍泛欧亚语系语言的分布和传播。故选D项。
【30题详解】
推理判断题。根据第四段中“The researchers studied data f vcabulary frm the 98 languages. They identified a grup f wrds related t agriculture and created a language family tree.”(研究人员研究了98种语言的词汇数据。他们确定了一组与农业有关的词汇,并创建了一个语言家谱。)以及第五段“Mark Hudsn, writer f the study, said the researchers examined data frm 255 archaelgical sites in China, Japan, Krea and eastern Russia. They studied ancient bjects including ptteries, stne tls and plant and animal remains. They als included the dating f 269 ancient crp remains frm different areas.”(该研究的作者马克·哈德森说,研究人员检查了来自中国、日本、韩国和俄罗斯东部255个考古遗址的数据。他们研究了包括陶器、石器和动植物遗骸在内的古代物品。它们还包括对269具来自不同地区的古代作物遗骸的年代测定。)故可推知,这项研究是通过结合语言学和考古学证据进行的。故选D项。
【31题详解】
主旨大意题。根据文章大意以及第一段“A recent study shws a shared genetic ancestry fr millins f peple wh speak what the researchers call Transeurasian languages. Such languages had their rigin with millet farmers wh lived in an area in nrtheastern China abut 9,000 years ag.”(最近的一项研究表明,数百万人都有共同的基因祖先,他们说的是研究人员所说的跨欧亚语言。这种语言起源于大约9000年前中国东北地区的粟农。)可知,文章讲的是跨欧亚语言起源于大约9000年前中国东北地区的粟农,故可推知,文章合适的标题为“庞大的语系在中国源远流长”。故选B项。
【答案】32. A 33. B 34. D 35. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了华为克服挑战在技术方面取得巨大进步,即使未来也会遇到何种困难,这种精神也会克服挑战。
【32题详解】
细节理解题。由文章第二段中“Therefre, it was crucial fr Huawei t have its wn cre technlgy, especially when it came t chips. (因此,对于华为来说,拥有自己的核心技术至关重要,尤其是在芯片方面。)”可知,华为解决问题最重要的是独立开发芯片。故选A。
【33题详解】
推理判断题。由文章第三段中“Huawei’s difficulties are similar t thse faced by mdern China in its early days. During that time, China lacked advanced technlgy. Despite this, China managed t develp its wn atmic bmbs, aircraft carriers, satellites, and fighter jets starting frm zer. These advancements guided the cuntry t prsperity and pwer. (华为面临的困难与现代中国早期面临的困难类似。当时,中国缺乏先进技术。尽管如此,中国还是从零开始研制出了自己的原子弹、航空母舰、卫星和战斗机。这些进步指引着国家走向繁荣富强。)”可知,这几项技术,我国都是从零开始的,但最终都取得了成功,因此作者在第三段提到了这四个进步想说明即使面对种种困难,华为也一定会成功。本题选B。
【34题详解】
词句猜测题。由文章最后一段中“As a strm f truble apprached (当麻烦的风暴逼近时)”和“rather than give up (而不是放弃)”可知,当麻烦的风暴逼近时,华为不是放弃,选择了面对,故cnfrnt 的意思为“解决(问题或闲境)”。A. escape frm逃离;B. understand理解;C. separate分开;D. challenge接受挑战。故选D。
【35题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是由文章最后一段中“As a strm f truble apprached, Huawei chse t cnfrnt it rather than give up. Huawei’s attitude f struggling and pushing ahead is the best presentatin f the Chinese natinal spirit and serves as an example fr thers t fllw. In the face f life’s unknwn challenges, the key is t lk ahead and nt give in. (当麻烦的风暴逼近时,华为选择了面对,而不是放弃。华为奋斗进取的态度是中华民族精神的最好体现,也是其他企业学习的榜样。面对生活中未知的挑战,关键是向前看,不要屈服。)”可知,文章主要介绍了华为克服挑战在技术方面取得巨大进步,即使未来也会遇到何种困难,这种精神也会克服挑战。故选C。
三、七选五
【答案】36. B 37. F 38. C 39. G 40. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了四种表明你变得成熟的迹象。
【36题详解】
根据本段内容“Often, we see hw badly peple lk when they get verly upset due t unimprtant things. S the first sign f maturity (成熟) is letting the small things g and nt getting angry ver a tiny detail that didn’t g as yu planned.(通常,我们看到人们因为不重要的事情而过度沮丧时的样子是多么糟糕。所以成熟的第一个标志就是让小事过去,不要因为没有按计划进行的小细节而生气)”可知,本段提到“让小事过去,不要因为没有按计划进行的小细节而生气”,即建议不计较小事情。故B项“你不计较小事”适合作本节的小标题。故选B。
【37题详解】
根据标题“Yu start frgiving and understanding ther peple(你开始原谅和理解别人)”;空前“As we mature, we are better able t understand the wrld beynd black and white.(随着我们的成熟,我们能够更好地理解非黑即白的世界)”及空后“It enables us t lk beynd the bvius and let g f simple judgments.(它使我们能够超越显而易见的事物,放弃简单的判断)”可知,本段的主旨是理解他人,更好地理解非黑即白的世界,F选项中understanding对应标题中understanding。故F项“变得更加善解人意是一种力量,而不是软弱”符合语境。故选F。
【38题详解】
根据空前“Immature peple dn’t knw when t cmmit (承诺) themselves and their energy r resurces are always nt well emplyed.(不成熟的人不知道什么时候该承诺自己,他们的精力和资源总是没有得到很好的利用)”及空后“In this way, they can ften keep their prmises and hnr their cmmitments.(通过这种方式,他们通常可以遵守他们的承诺和履行他们的承诺)”可知,上文提到了不成熟的人的做法,可知本句是在说明成熟的人会怎么做。C选项中mature peple与上文Immature peple相对应。故C项“相反,成熟的人专注于完成重要的事情”符合语境。故选C。
【39题详解】
根据本节的小标题“Yu accept the pssibility f being wrng(你接受错误的可能性)”及空后“They are always able t accept the pssibility that they are wrng, that they dn’t knw smething, because there is always mre t learn.(他们总是能够接受自己错了的可能性,接受自己不知道的可能性,因为总有更多的东西需要学习)”可知,后文提到了某种人能够接受自己错了的可能性,认识到有更多的东西需要学习,G选项中Mature peple对应后文They。故G项“成熟的人看起来更自信,然而,他们并不是过度自信”符合语境。故选G。
【40题详解】
根据空前“Yu are never dne learning and develping. This means that yu dn’t set yurself up as the highest authrity.(你永远不会停止学习和发展。这意味着你没有把自己设定为最高权威)”可知,上文提到了“没有把自己设定为最高权威”,故本句与上文构成转折,指出这种特性会导致的结果:你会敞开心扉接受其他的想法和新的可能性。故E项“相反,你会敞开心扉接受其他的想法和新的可能性”符合语境。故选E。
四、完形填空
【答案】41. B 42. C 43. A 44. B 45. D 46. A 47. A 48. D 49. C 50. B 51. B 52. A 53. D 54. D 55. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了当作者的弟弟被诊断出自闭症后,作者才意识不应该取笑那些有智障的人,并身体力行的纠正老师和其他学生的问题,并且更加坚定自己的信念。
【41题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当人们耳语时我并没有注意到他可能会感到受伤。A. amazed吃惊的;B. hurt受伤的;C. uncertain不确定的;D. cld冷的。根据上文“I never lked up when my friends were talking and jking abut the retarded (智障的) by a few tables away.”及下文“when peple whispered abut him. S I just let them talk.”可知,人们议论一个智障的孩子,我并没有注意到他可能会受到伤害,所以我就让他们继续说。故选B。
【42题详解】
考查动词短语辨析。句意:我崩溃了,哭了。A. (break) ff突然停止;B. (break) in闯入;C. (break) dwn崩溃;D. (break) away脱离。根据上文“Then came the day when I learned my yunger brther Tm’s testing fr autism (自闭症) came ut psitive (阳性)”和下文“crying”可知,我情绪崩溃了。故选C。
【43题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他不再是一个正常的小男孩了。A. nrmal正常的;B. nisy吵闹的;C. utstanding杰出的;D. impressive印象深刻的。根据上文“Then came the day when I learned my yunger brther Tm’s testing fr autism (自闭症) came ut psitive (阳性).”可知,我的弟弟得了自闭症,他不再是一个正常的小男孩了。故选A。
【44题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们不得不搬家,因为汤姆需要治疗。A. change改变;B. mve搬家;C. quit放弃;D. study学习。根据下文“S Tm and I bth started at a new schl.”及“My family mved again.”可知,为了给汤姆治疗,我们搬家了。故选B。
【45题详解】
考查动词短语辨析。句意:有一天,我站在公共汽车排队时,一辆“短”公共汽车(为智障人士准备的)来接一些孩子。A. set (up)设置;B. tk (up)占据;C. brught (up)提出;D. picked (up)接人。根据上文“One day, I was standing in the bus line waiting when a “shrt” bus (fr the retarded) came”可知,此处是指有些(智障)孩子等着公交车来接。故选D。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:另一排的孩子们开始拿那辆公共汽车上的“智障”开玩笑,我心里有一种奇怪的感觉。A. jkes玩笑;B. cmplaints抱怨;C. chices选择;D. discveries发现。根据下文“I said quietly that thse cmments weren’t very nice, but n ne listened.”可知,另一排的孩子们对这些“智障”的孩子们开玩笑,很不友好。固定搭配make jkes“开玩笑”。故选A。
【47题详解】
考查名词词义辨析。句意:在新学校,我很快就有了发言的机会。A. chance机会;B. psitin位置;C. tpic主题;D. pint要点。根据下文“t speak up pretty sn”可知,此处指有了发言的机会。固定搭配get a chance t d sth.“有机会做某事”。故选A。
【48题详解】
考查动词词义辨析。句意:那天,在乐队课上,我的老师停止了我们的演奏,对我们说:“……伙计们,我们演奏得就像巴士上的孩子一样!来吧!”A. encuraged鼓励;B. bthered打扰;C. enjyed喜欢;D. stpped停止。根据下文“t make sme cmments, “… Guys, we’re playing like the kids n the shrt bus! Cme n!””可知,此处指师停止了我们的演奏,对我们讲话。固定搭配stp ding sth.“停止/终止做某事”。故选D。
【49题详解】
考查动词词义辨析。句意:全班都安静下来了。A. sat坐;B. slwed放慢速度;C. quieted安静;D. lked看。根据上文“Then, I raised my hand. I wasn’t sure what I was ging t say but I wanted t be heard.”可知,我举起手,要求发言,所以全班都安静下来。固定搭配quiet dwn“安静下来”。故选C。
【50题详解】
考查名词词义辨析。句意:我能感觉到我的声音越来越大。A. pace步伐;B. vice声音;C. pulse脉搏;D. breath呼吸。根据上文“I felt very bad. Then, I raised my hand. I wasn’t sure what I was ging t say but I wanted t be heard.”可知,当时我很激动,所以声音越来越大。故选B。
【51题详解】
考查动词词义辨析。句意:所以如果你不取笑他们,我会很感激的。A. excuse原谅;B. appreciate感激;C. stand站;D. permit允许。根据上文“I dn’t think we shuld make fun f the shrt bus, because there are peple n that bus wh have a lt in cmmn with us and have the same feelings as we d”可知,我认为大家不应该取笑他们,所以说“如果你不取笑他们,我会很感激的”。固定句型I wuld appreciate it if yu...“如果你……我将不胜感激”。故选B。
【52题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的老师为这些话道歉,然后又开始唱歌。A. aplgized道歉;B. fught战斗;C. allwed允许;D. argued争论。根据上文“… Guys, we’re playing like the kids n the shrt bus! Cme n!”及常识可知,当时老师说了一些不恰当的话,因此为这些话道歉。固定搭配aplgize fr sth“因为某事而道歉”。故选A。
【53题详解】
考查动词词义辨析。句意:但是我不在乎,因为我知道三件事:我所说的真相。A. understand理解;B. ntice注意;C. return返回;D. care关心。根据上文“At the end f the class, everyne was giving me strange lks. But I didn’t”可知,此处指每个人都用奇怪的眼神看着我,但是我不在乎。故选D。
【54题详解】
考查名词词义辨析。句意:但是我不在乎,因为我知道三件事:我所说的真相。A. wisdm明智;B. imprtance重要性;C. matter事情;D. truth真相。根据上文“I dn’t think we shuld make fun f the shrt bus, because there are peple n that bus wh have a lt in cmmn with us and have the same feelings as we d.”可知,此处指我所说都是真相。故选D。
【55题详解】
考查名词词义辨析。句意:我教会了每个人一些东西,当教室里的每个人都是追随者的时候,我决定走一条不同的路,因为我想成为一个领导者和榜样。A. reprter记者;B. thinker思想家;C. leader领导者;D. trainer教练。根据上文“while everyne in the classrm was being a fllwer”及下文“a rle mdel”可知,教室里的每个人都成了我的追随者,我要成为他们的领导者和榜样。故选C。
五、语法填空
【答案】56. lying 57. by 58. Cvered 59. began 60. was based
61. the 62. safely 63. which 64. length 65. harmnius
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国首座野生动物迁徙立交桥投入使用以及它的环保设计。
【56题详解】
考查非谓语动词。句意:新建的214国道上的这座桥能够把被公路分隔的动物栖息地连接起来。本句已有谓语is,设空处为非谓语动词,修饰名词The bridge作定语,和名词之间是主动关系,应用现在分词,故填lying。
【57题详解】
考查介词。句意:同上。根据句意和语境可知设空处为介词,这里表示被公路分隔,应用介词by,故填by。
【58题详解】
考查非谓语动词。句意:立交桥上覆盖着沙子—就像周围的土地一样,它可以很好地适应环境。本句已有谓语can fit,设空处为非谓语动词,和主语之间是被动关系,应用过去分词作状语,句首单词首字母大写,故填Cvered。
【59题详解】
考查时态。句意:这条国道已经建成两年了,在设计时就把环保放在了第一位。设空处为从句谓语, since引导的时间状语从句中从句谓语用一般过去时,主句用现在完成时,故填began。
【60题详解】
考查时态语态。句意:高速公路的一名环境工程师表示,这些人工走廊的建设是基于对该地区野生动物迁徙的多年观察。设空处为从句谓语,根据主句的said,可知应用一般过去时,主语the cnstructin f these man-made crridrs(通道)和谓语之间是被动关系,应用被动语态并且谓语应用第三人称单数,故填was based。
【61题详解】
考查冠词。句意:例如,这座桥是根据该地区的自然条件建造的,目的是大大减少高速公路对动物的影响。短语with the purpse f,意为“以……为目的”,符合句意,故填the。
【62题详解】
考查副词。句意:野生动物立交桥和地下通道帮助动物安全地穿过繁忙的道路,并允许它们继续使用它们习惯的路径,否则这些路径将被封锁。设空处修饰crssing ver r under busy radways,应用副词作状语,故填safely。
【63题详解】
考查定语从句。句意:同上。设空处引导非限制性定语从句,修饰先行词their custmary paths,关系词在从句中作主语,指物,故填which。
【64题详解】
考查名词。句意:这些通道总长59公里,使羚羊和其他动物可以自由穿越铁路。设空处前有a修饰,应用名词单数,故填length。
【65题详解】
考查形容词。句意:迄今为止,中国一直在努力实现人类发展与保护野生动物的和谐共存。设空处修饰名词cexistence作定语,应用形容词,故填harmnius。
写作
第一节
As we knw, mst peple have a natinal her r heres in their hearts. Fr me, Yuan Lngping, a Chinese great agricultural scientist and academician f the Chinese Academy f Engineering, is actually my natinal her.
He was brn n September 7th, 1930. In the 1960s, China experienced famine and he came up with an idea fr hybridizing rice. In 1973, he develped a new way f grwing rice and hence new rice was develped. In 1979, his technique fr hybrid rice was intrduced int the United States, which was the first case f intellectual prperty rights transfer in the histry f China. With the develpment f new rice, gne are the days when Chinese peple suffer frm terrible starvatin, and mre cuntries f the wrld are able t grw mre rice t feed the grwing wrld ppulatin.
We shuld learn frm him the spirit f striving fr the well-being f mankind. His perseverance, indifference t persnal fame and frtune, his devtin t research wrk and prfund insight are als great merits we shuld fllw!
【分析】本篇书面表达是夹叙夹议的文章,要求给学校英语报写一篇短文,谈谈心中的民族英雄。
【详解】1.词汇积累
想到/提出:think f→cme up with经历/遭受:experience→suffer frm
养活:supprt→feed学习:study→learn frm/fllw
2.句式拓展:合并简单句
原句:We shuld learn frm him the spirit f striving fr the well-being f mankind. His perseverance, indifference t persnal fame and frtune, his devtin t research wrk and prfund insight are als great merits we shuld fllw!
拓展句:Nt nly shuld we learn frm him the spirit f striving fr the well-being f mankind, but als we shuld fllw his perseverance, indifference t persnal fame and frtune, his devtin t research wrk and prfund insight.
【点睛】[高分句型1]In 1979, his technique fr hybrid rice was intrduced int the United States, which was the first case f intellectual prperty rights transfer in the histry f China.( 1979年,他的杂交水稻技术被引进美国,这是中国历史上第一个知识产权转让案例。) 运用了which引导的非限制性定语从句
[高分句型2]With the develpment f new rice, gne are the days when Chinese peple suffer frm terrible starvatin, and mre cuntries f the wrld are able t grw mre rice t feed the grwing wrld ppulatin. (随着新型水稻的发展,中国人民遭受可怕的饥饿的日子一去不复返了,世界上更多的国家能够种植更多的水稻来养活不断增长的世界人口。) 运用了when引导的定语从句
第二节
【答案】A bright idea fr grandpa’s birthday came t my mind. “Why nt give grandpa a surprise?” I said t myself. I immediately gt dwn t carrying ut my plan. Luckily, I cntacted all the players in the pht. T my great delight, they were greatly tuched by the plan and all agreed t jin in. T make the scene real, I even managed t find all the basketball jerseys, equipment and arrange fr a similar-lking basketball curt. The big day finally came. After wheeling my grandpa t the curt, we began the special game. While playing, I kept an eye n grandpa, waiting fr smething deep dwn.
Seeing “the same players” playing there, grandpa seemed t have thught f smething. Glancing at grandpa again, I fund him cheering us n just like 20 years befre. Sitting in the warm sunlight, he cheered and clapped, with a bigger smile. Fr a while, my mind seemed t flash back t thse beautiful days. Indeed, my plan smewhat wrked. I was verjyed that I culd d smething t delight Grandpa, an imprtant persn in my 1ife. I was nt sure whether this birthday wuld stick in his mind, but ne thing was certain: it’d definitely stick in mine.
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者的爷爷在作者小的时候经常给作者讲故事,现在爷爷老了,得了失忆症,住进了老人院。作者在爷爷生日前为爷爷策划了一个生日惊喜。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“我想到了一个给爷爷过生日的好主意。”以及第二段首句“看到‘同一批打球的人’在那里玩,爷爷似乎想到了什么。”可知,第一段讲述的是作者为爷爷准备的惊喜就是把当年一起打球的人都聚集了起来。
②由第二段首句内容“看到‘同一批打球的人’在那里玩,爷爷似乎想到了什么。”可知,第二段可叙述爷爷的反应和作者的感触。
2.续写线索:作者小时候爷爷的陪伴——爷爷患病住进老人院——爷爷状态不好——作者想为爷爷准备惊喜——作者联系当年打球的人——爷爷似乎想到了以往的时光
3.词汇激活
行为类:①着手做……:get dwn t/set abut ding ②成功做……:manage t d/succeed in ding/be able t d
情绪类:①开心:with a big smile n his face/wearing a big smile n his face/smiling happily
②感动:be tuched/be mved
【点睛】【高分句型1】I was verjyed that I culd d smething t delight Grandpa, an imprtant persn in my 1ife. (运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】I was nt sure whether this birthday wuld stick in his mind, but ne thing was certain: it’d definitely stick in mine.(运用了whether引导的宾语从句)
相关试卷
这是一份安徽省安庆市怀宁县高河中学2023-2024学年高二下学期第一次月考英语试题,共11页。试卷主要包含了5分,满分7等内容,欢迎下载使用。
这是一份安徽省青阳中学2023-2024学年高二下学期第一次学情诊断英语试卷(含答案),共16页。试卷主要包含了阅读理解,七选五,完形填空,短文填空,书面表达,读后续写等内容,欢迎下载使用。
这是一份2023-2024学年安徽省怀宁县高河中学高二上学期第一次月考英语试题含答案,文件包含安徽省怀宁县高河中学2023-2024学年高二上学期第一次月考英语试题原卷版docx、安徽省怀宁县高河中学2023-2024学年高二上学期第一次月考英语试题解析版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共45页, 欢迎下载使用。

