


2022-2023学年湖南省长沙市雅礼中学高一上学期第一次月考英语试题(解析版)
展开雅礼2022-2023年高一第一学期第一次月考
英语
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
From interactive games to unique ways to explore the past, Ontario museums are filled with family-friendly programs and activities that make learning fun.
Ontario Science Centre
At Ontario Science Centre, there’s no room for boredom with the exciting and endless interactive activities and programs. Special exhibits and entertaining live performances continue to amaze minds full of curiosity. The Family Innovative Centre challenges families to be more creative in their problem solving.
Muskoka Heritage Place
Spend a day at Muskoka Museum, Muskoka Pioneer Village, Rotary Village Station and Portage Flyer Train. Discover the history of Huntsville and the native people at the museum. Next, take a 3-minute train ride along the Muskoka River to Fairy Lake Station aboard the vintage Portage Flyer Train. Tour guides at the Pioneer Village help recreate the way of life in the area over 100 years ago.
Simcoe County Museum
Simcoe County Museum is the perfect combination between exciting family-friendly exhibits and a true learning experience. It is filled with all kinds of tools to sharpen young minds. Check the daily programming schedule for available activities.
Toronto Railway Museum
Take your family to a full day exploring the Toronto Railway Museum, located minutes from the CN Tower in Toronto’s historic Roundhouse Park. Beyond learning about the history of Canadian railroads, you can also take an exciting ride on the mini train with your little ones. Be sure to visit the gift shop, which is filled with fun train-themed toys, so your family can remember your day at the roundhouse.
1. What can you do at Ontario Science Centre?
A. Buy some special train-themed toys. B. Discover the history of Huntsville.
C. Try solving problems creatively. D. Take a 30-minute train ride in the centre.
2. What should you do before going to Simcoe County Museum?
A. Get a passport to the museum. B. Make sure its environment is safe and clean.
C. Make sure it is internationally recognized. D. Find out what activities are available.
3. Which museum is close to CN Tower?
A. Ontario Science Centre. B. Toronto Railway Museum.
C. Simcoe County Museum. D. Muskoka Heritage Place.
【答案】1. C 2. D 3. B
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了加拿大安大略省四个独特的博物馆。
【1题详解】
细节理解题。根据Ontario Science Centre中“The Family Innovative Centre challenges families to be more creative in their problem solving.(家庭创新中心鼓励家庭在解决问题时更有创造力)”可知,在Ontario Science Centre,你可以尝试创造性地解决问题。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据Simcoe County Museum中“Check the daily programming schedule for available activities.(检查每日节目安排是否有活动)”可知,在去Simcoe County博物馆前,你应该了解有哪些活动。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据最后一段“Take your family to a full day exploring the Toronto Railway Museum, located minutes from the CN Tower in Toronto’s historic Roundhouse Park.(带你的家人去多伦多铁路博物馆参观一整天,该博物馆距离多伦多历史悠久的圆形公园的CN塔只有几分钟的路程)”可知,多伦多铁路博物馆距离CN Tower很近,只有几分钟路程。故选B。
B
A few years ago, I stood in a small classroom just outside of New York City, watching a high schooler named Serena Stevenson answer math questions. A teacher read out numbers—74,470, 70,809, 98,402—and Stevenson added them in her head. For each question, she closed her eyes, and then the fingers of her right hand began to move. She answered most of the problems correctly.
The key to her success was an ancient technology called the abacus (算盘). Stevenson used a practice called “mental abacus”, imagining the abacus in her mind and then using her fingers to work through the problems.
From watching Stevenson, I knew that gaining skill at the abacus was more than a matter of counting beads (珠子), so I decided to sign up for an abacus course with my two daughters to see if we could also improve our math skills. I was one of the many who had some math doubts and I felt a touch of fear. My normal solution was escape, and if I had to calculate something like a percentage change, I would go online.
Then after a few abacus classes and a good amount of practice, math seemed a little less frightening. I didn’t become Euclid, the founder of geometry (几何学). But the practice brought my numerical fears down. This is a time-tested power of the abacus. Confidence grows easily in the device (设备), and abacus students are less likely to be nervous about an upcoming math test, according to one study. Part of the reason, it seems, is that practice and results appear to move in step.
My kids gained much as well. My youngest daughter could work out those math problems that once confused her, while my older child brought her abacus to school to show it to her classmates and teacher. These were just small successes for them, but that was how they finally developed confidence.
4. What is the main purpose of the first paragraph?
A. To prove the difficulty of math. B. To introduce the topic of the abacus.
C. To show the cleverness of Stevenson. D. To stress the importance of abacus learning.
5. What do we know about the author from paragraph 3?
A. He was weak in math. B. He was good at computer.
C. He regarded math as useful. D. He had a close relationship with kids.
6. What does the author realize from his learning experience?
A. All roads lead to Rome. B. It’s never too late to learn.
C. Faith can move mountains. D. Practice makes perfect.
7. What is the best title for the text?
A How I develop confidence B. The secret to my success
C. The power of abacus D. A rough ride—learning math
【答案】4. B 5. A 6. D 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述了作者自己和孩子学习珠算的故事,得出了“熟能生巧”的道理。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“For each question, she closed her eyes, and then the fingers of her right hand began to move. She answered most of the problems correctly.(对于每一个问题,她都闭上眼睛,然后她右手的手指开始移动。她正确地回答了大部分问题)”以及第二段“The key to her success was an ancient technology called the abacus.(她成功的关键是一种叫做算盘的古老技术)”可推知,第一段的主要目的是引出算盘这个主题。故选B。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段“From watching Stevenson, I knew that gaining skills on the abacus was more than a matter of counting beads, so I decided to sign up for an abacus course with my two daughters to see if we could also improve our math skills. I was one of the many who held some math doubts and I felt a touch of fear of math. My typical solution was avoidance, and if I had to calculate something like a percentage change, I would go online.(通过观察史蒂文森,我知道掌握珠算技能不仅仅是数珠子,所以我决定和我的两个女儿报名参加一个珠算课程,看看我们是否也能提高我们的数学技能。我是许多对数学有疑虑的人之一,我对数学有一丝恐惧。我的典型解决方案是回避,如果我必须计算一个百分比变化,我会上网)”可推知,作者的数学不好。故选A。
【6题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“Then after a few abacus classes and a good amount of practice, math seemed a little less frightening. I didn’t become Euclid, the founder of geometry. But the practice brought my numerical fears down. This is a time-tested power of the abacus.(经过几节算盘课和大量的练习,数学似乎没那么可怕了。我没有成为欧几里得,几何学的奠基人。但这种做法消除了我对数字的恐惧。这是一种久经考验的算盘的力量)”可推知,作者从他的学习经历中意识到熟能生巧。故选D。
【7题详解】
主旨大意题。根据文章最后一段“My kids gained much as well. My youngest daughter could work out those math problems that once confused her, while my older child brought her abacus to school to show it to her classmates and teacher. These were just small successes for them, but that was how they finally developed confidence. (我的孩子们也收获了很多。我最小的女儿能解出那些曾经把她弄糊涂的数学题,而我的大女儿则把她的算盘带到学校给她的同学和老师看。这些对他们来说只是小的成功,但这就是他们如何最终建立起信心的)”可知,这些小小的成功是他们最终建立信心的方式。A项“How I develop confidence(我是如何培养自信的)”为最好的标题。故选A。
C
The Andler Hillclimb is an annual dirt bike competition that has dirt bikers from around Europe try, to reach the top of a dangerous hillside course in Belgium. It’s been held every year for the last two decades, but so far, no one has been able to reach the top.
The so-called “impossible climb” starts out as rough gravel and then switches over to a rough uneven cliff (悬崖) face designed to throw riders off and roll them and their bikes back down to the base of the hill. It’s not the angle of the course that is the problem, according to most riders, but the sudden change of ride surface that makes keeping control of the bike and reaching the top so hard. Some fly off their bike early during the climb. While others get painfully close to the finish line, yet in the end they all succumb to the power of gravity (重力) before reaching their goal.
Despite gathering the most talented dirt bikers in Europe at the start line every year, the Andler Hillclimb has so far remained unconquered. The closest one to success was a Suzuki bike rider who once reportedly crossed the finish line with the front wheel before rolling back down the slope like the rest of the competitors. Sadly, his achievement didn’t count as a valid climb, as the entire bike and its rider must make it to the top of the hill.
With so many riders having failed to conquer the Andler Hillclimb over the last 20 years, why are people still trying every year? Why not just call the climb impossible and stop it? Well, maybe it has something to do with the bragging rights (胜者为王)? Can you imagine what it would be like to be the very first dirt biker to reach the top of this famous hill?
In case you want to try your luck, or if you simply want to see the hill make fools of dozens of daredevils (蛮干者), this year’s event is scheduled for August.
8. What makes it difficult for bikers to reach the top of the Andler Hillclimb?
A. The bikers’ poor riding skills. B. The steep angle of the slope.
C. The rough gravel road surface. D. The sudden changes in ride surface.
9. What do the underlined words “succumb to’’ in the second paragraph probably mean?
A. Give in to. B. Break through.
C. Learn about. D. Fight against.
10. Why does the author mention the example in the third paragraph?
A. To criticize the strict rules of the competition.
B. To express regret over the Suzuki bike rider’s failure.
C. To show how difficult it is to win the competition.
D. To explain why the competition is popular with bikers.
11. What do we know about the Andler Hillclimb from the passage?
A. It is the most dangerous European competition.
B. It is expected to be held in August this year.
C. It is attended by the world’s best dirt bikers every year.
D. It aims to throw riders and their bikes back down the hill.
【答案】8. D 9. A 10. C 11. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了每年一度的山地越野车比赛——The Andler Hillclimb。
【8题详解】
细节理解题。根据文章第二段“It’s not the angle of the course that is the problem, according to most riders, but the sudden change of ride surface that makes keeping control of the bike and reaching the top so hard. (大多数骑手认为,问题不在于赛道的角度,而在于骑行路面的突然变化使得保持对自行车的控制和到达顶部变得非常困难)”可知,路面的突然变化使得骑自行车的人很难到达Andler Hillclimb的顶部。故选D。
【9题详解】
词句猜测题。根据上句“While others get painfully close to the finish line,(而其他人则痛苦地接近终点线)”以及后句“the power of gravity (重力) (重力的力量)”yet表示转折,可知,在最后他们没有到达终点,即在达到他们的目标之前,他们都屈服于重力的力量无法登顶。设空处和A项:Give in to(屈服于)含义相近。故选A。
【10题详解】
推理判断题。根据文章第三段“Despite gathering the most talented dirt bikers in Europe at the start line every year, the Andler Hillclimb has so far remained unconquered. (尽管每年都有欧洲最具天赋的越野车手聚集在起跑线上,但到目前为止,Andler Hillclimb仍然没有被征服)”可知,作者举了一个例子来说明赢得比赛是多么的困难。故选C。
【11题详解】
细节理解题。根据文章最后一段“In case you want to try your luck, or if you simply want to see the hill make fools of dozens of daredevils (蛮干者), this year’s event is scheduled for August.(如果你想碰碰运气,或者你只是想看看这座山如何愚弄几十个冒失鬼,今年的活动定于8月举行)”可知,Andler Hillclimb预计将于今年8月举行。故选B。
D
Have you ever wondered if you see the same colours as other people? Most people know what blue is when they see it. They call it "blue” because they were taught the word and connected it with what they saw. But how do you know what you see as blue isn’t someone else s red?
The ability to perceive (感知) different colours is up to receptors (接受器) in our eyes. Light waves hit these receptors and they react depending on which colour the light is, sending signals to the brain. The brain then reads these signals to determine which colour light the eyes are receiving.
Some people’s receptors are more developed than others. The inability of the receptor to feel the light waves correctly means that some people cannot tell the differences between similar colours.
Those with more developed receptors can see more colours. We sometimes hear people having an argument about whether something is dark blue or black. It might be because one person has stronger receptors to feel the light than another.
In the past, most scientists would argue that everyone saw colours in the same way. However, research was conducted on monkeys, in which their receptors were changed. This enabled them to see more colours than usual. Normally monkeys can only see blue and green, but the change allowed them to see red. Their brains automatically (自动地) got used to new colours. This suggests that our brains may adapt depending on our stimulus (刺激) and find new colors of the things we see. Colours could be a very personal experience, unique to everyone.
So, the next time you talk about your favourite colour, just remember if yours is blue and your friend says red, you two might actually be thinking about the same colour. What if everyone in the world has the same favourite colour, but just calls it different names?
12. What is Paragraph 2 mainly about?
A. How we perceive colours.
B. The inability to see colours.
C. What the brain does with signals.
D. The connection between receptors and light waves.
13. Which of the following might the author agree with?
A. Some people cannot feel colours with their developed receptors.
B. The more light people feel, the weaker receptors they have.
C. People with poor receptors usually have colour weakness.
D. People who have strong receptors can see dark blue.
14. What’s the purpose of conducting the research on monkeys?
A. To test the monkeys with colours.
B. To develop the receptors of humans.
C. To enable monkeys to find more colors.
D. To prove everyone sees colours in a different way.
15. Where does the text probably come from?
A. A film review. B. A science magazine.
C. An art magazine. D. A business newspaper.
【答案】12. A 13. C 14. D 15. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人眼分辨颜色背后科学。
【12题详解】
主旨大意题。根据第二段“The ability to perceive (感知)different colours is up to receptors (接受器)in our eyes. Light waves hit these receptors and they react depending on which colour the light is, sending signals to the brain. The brain then reads these signals to determine which colour light the eyes are receiving( 感知不同颜色的能力取决于我们眼睛里的感受器。光波击中这些感受器,感受器根据光的颜色做出反应,向大脑发送信号。然后大脑读取这些信号,以确定眼睛接收到的是哪种颜色的光)”可知本段主要讲我们如何感知不同的颜色。故选A。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段“Those with more developed receptors can see more colours.(接受器更发达的人能看到更多的颜色)”可知,接受器发达的人能看见更多的颜色,由此可推知接受器不发达的人看到的颜色少,可能存在辨别色彩的障碍。故选C。
【14题详解】
推理判断题。根据第五段“In the past, most scientists would argue that everyone saw colours in the same way. ( 在过去,大多数科学家会认为每个人看到颜色的方式都是一样的)”及后面的转折“However, research was conducted on monkeys, in which their receptors were changed. This enabled them to see more colours than usual. Normally monkeys can only see blue and green, but the change allowed them to see red.( 然而,在猴子身上进行的研究发现,它们的接受器发生了变化。这使他们能比平时看到更多的颜色。通常猴子只能看到蓝色和绿色,但这种变化让它们看到了红色)”可知,前后意思是相反的,即:对猴子进行研究的目的是证明每个人看颜色的方式不一样。故选D。
【15题详解】
推理判断题。本文第一段以一个例子发问引出接下来文章要讨论的主题,故第二段首句“The ability to perceive (感知)different colours is up to receptors (接受器)in our eyes.( 感知不同颜色的能力取决于我们眼睛里的感受器)”是本文主题,主要讲感知色彩和眼中接收器的关系,故本篇文章可能出现在科普杂志上。故选B。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
Maybe you are an average boy or girl. You probably think you will never be a top student. This is not necessarily so, however. Anyone can become a better student if he or she wants to. Here’s how:
____16____. When planning your work, you should make a list of things that you have to do. After making this list, you should make a schedule of your time. First set your time for eating, sleeping, dressing, etc. Then decide a good, regular time for studying. Don’t forget to set aside enough time for entertainment. A weekly schedule may not solve all your problems, but it will force you to realize what is happening to your time.
Find a good place to study. ____17____. Keep this space, which may be a desk or simply a comer of your room, free of everything but study materials. Do stay away from games, radios, or television. When you sit down to begin, concentrate on the subject.
Make full use of your time in class. ____18____. Focusing on each class means less work later. Taking notes will help you remember what the teacher says.
Study regularly. When you get home from school, go over your notes. Review the important points that your teacher is going to discuss the next day, read that material. ____19____. If you do these things regularly, the material will become more meaningful, and you’ll remember it longer.
Develop a good attitude towards tests. The purpose of a test is to show what you have learned about a subject. They help you remember your new knowledge. The world won’t end if you don’t pass a test, so don’t be overly worried.
____20____. You will probably discover many others after you have tried these.
A. Have confidence in yourself.
B. Arrange your time carefully and wisely.
C. This will help you understand the next class.
D. Look around the house for a good study area.
E. There are other methods that might help you with your study.
F. No one can become a top student unless he or she works hard.
G. Take advantage of class time to listen to everything the teacher says.
【答案】16. B 17. D 18. G 19. C 20. E
【解析】
【导语】本文为说明文。本文围绕如何成为更优秀的学生提出了几种建议,包括学习时间,地点,方法和考试等方面。
【16题详解】
设空处概括本段内容,为本段小标题, 设空处与上下段的首句句式保持一致,即应是祈使句。根据后句“When planning your work, you should make a list of things that you have to do. After making this list, you should make a schedule of your time. First set your time for eating, sleeping, dressing, etc. Then decide a good, regular time for studying. (在计划你的工作时,你应该列出你必须做的事情。在列出这个清单之后,你应该为你的时间做一个时间表。首先设定好吃饭、睡觉、穿衣等时间。然后确定一个好的、有规律的学习时间)”可知,说明应该明智地安排时间。B项:Arrange your time carefully and wisely(仔细而明智地安排你的时间)概括本段内容,合乎题意。故选B。
【17题详解】
根据上句“Find a good place to study. (找一个好地方学习)”可知,应该找个学习的地方。D项:Look around the house for a good study area(环顾房子周围,寻找一个好的学习区域)承接上句,说明在房子周围找个学习的地方,话题一致。故选D。
【18题详解】
空格前的“Make good use of your time in class.(好好利用你上课的时间)”可知,我们要在上课的时候充分利用每一分钟。G项:Take advantage of class time to listen to everything the teacher says(利用上课时间听老师说的每一句话)说明在上课的时候应充分的利用每一分钟,符合题意,故选G。
【19题详解】
根据上文“Review the important points that your teacher is going to discuss the next day, read that material (复习你的老师第二天要讨论的要点,阅读材料)”可知C项:This will help you understand the next class(这将有助你理解下一节课)承接上句,说明复习你的老师第二天要讨论的要点,阅读材料的好处是能更好的理解下一节课。故选C。
【20题详解】
根据后句“You will probably discover many others after you have tried these.(在你尝试了这些之后,你可能会发现许多其他的)”结合本文主要叙述成为一名优秀生的方法,而上文只是列举了一些方法可知,除此之外还有其他的方法可帮助你学习从而成为优等生。E项:There are other methods that might help you with your studying(还有其他方法可以帮助你学习)符合题意,故选E。
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When 29-year-old artist Sophia recalls her mother, Marilyn, she remembers her singing. “She loved karaoke and funny 80s’ ___21___ Sophia says. “She sang all the time.” In late 2017, before cancer ___22___ Sophia’s mom of her voice, she ___23___ a message in English and ___24___ it inside a teddy bear: “You make Mommy so proud. No matter where you are, a part of me will always be with you. I love you forever.”
After her mother’s death in 2019 at age 53, that teddy bear became Sophia’s most priceless ___25___. Therefore, when the backpack containing it was ___26___ in the mess of moving, Sophia was ___27___. She spent that night crazily ___28___ dustbins in downtown Vancouver. When her ___29___ proved fruitless, she took her hunt to the Internet, ___30___ photos of her lost Mamabear and the security video on Twitter. A local CBC reporter ___31___ the story, and the news made it all the way to an actor, who encouraged his 17 million Twitter followers to help Sophia, ___32___ a £5,000 reward for the bear’s safe return.
___33___ Mamabear made it back to Sophia’s arms four days later, thanks to some good-hearted people, who ___34___ the thief from the security video Sophia had shared on social media. Sophia was excited: I feel like ___35___ that bear and recovering it was just my mom telling me, “The world is okay, kid. You’re going to be fine. I will always be with you.”
21. A. stories B. songs C. topics D. adventures
22. A. cured B. robbed C. reminded D. informed
23. A. recorded B. made C. left D. took
24. A. protected B. gathered C. kept D. pressed
25. A. option B. award C. facility D. possession
26. A. hidden B. destroyed C. stolen D. burned
27. A. disappointed B. upset C. guarded D. regretful
28. A. breaking down B. looking for C. combing through D. putting up
29. A. effort B. routine C. performance D. determination
30. A. providing B. exchanging C. designing D. sharing
31. A. covered B. noticed C. selected D. interviewed
32 A. winning B. offering C. saving D. stressing
33. A. Confidently B. Hopefully C. Amazingly D. Anxiously
34. A. passed B. attracted C. followed D. recognized
35. A. losing B. discovering C. contributing D. selling
【答案】21. B 22. B 23. A 24. C 25. D 26. C 27. B 28. C 29. A 30. D 31. A 32. B 33. C 34. D 35. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。Sophia在搬家的混乱中弄丢了已故母亲送给她的宝贵小熊娃娃,里面保存着母亲录给她的信息。在寻找无果的时候,她在网上求助,被一位演员得知,这位演员号召他的关注者一起寻找并悬赏,最终有人找到丢失的泰迪熊,归还给了Sophia,同时她意识到一切都会变好,母亲一直陪伴着她。
21题详解】
考查名词词义辨析。句意:她喜欢卡拉OK和80年代的歌曲。A. stories故事;B. songs歌曲;C. topics话题;D. adventures冒险。根据前文“she remembers her singing(她记得她的歌声)”和“She loved karaoke(她喜欢卡拉OK)”可知,母亲她喜欢的是歌曲。故选B项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:在癌症夺走母亲声音之前,她用英语录了一个信息并把它保存在一只泰迪熊里。A. cured治好;B. robbed抢劫;夺取;C. reminded提醒;D. informed告知。根据“cancer(癌症)”可知,癌症使得母亲失去了声音,说不了话。故选B项。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:在癌症夺走母亲声音之前,她用英语录了一段语音并把它保存在一只泰迪熊里。A. recorded记录;B. made制作;C. left留下;D. took拿。根据前文“In late 2017, before cancer ___2___ Sophia’s mom of her voice(在2017年末,在癌症夺走母亲声音之前)”和下文““You make Mommy so proud. No matter where you are, a part of me will always be with you. I love you forever.”(你让妈妈很骄傲。无论你身在何处,我的一部分永远与你同在。我永远爱你)”可知,母亲在失去声音之前录好了一段语音。故选A项。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:在癌症夺走母亲声音之前,她用英语录了一段语音并把它保存在一只泰迪熊里。A. protected保护;B. gathered聚集;C. kept保存;D. pressed按;压。根据“inside a teddy bear (在一个泰迪熊里面)”可知,是把语音保存在泰迪熊玩具的身体里。故选C项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:2019年,53岁的母亲去世之后,那只泰迪熊就成了Sophia最宝贵的东西了。A. option选择;B. award奖;C. facility设施;D. possession所有物。根据后文“a $5,000 reward for the bear’s safe return(如果这只熊能安全回来,悬赏五千美元)”可知,泰迪熊是Sophia所拥有的东西被偷了。故选D项。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:当装有泰迪熊的背包在搬家的混乱中被偷了时,Sophia心烦意乱。A. hidden躲藏;B. destroyed毁掉;C. stolen偷;D. burned燃烧。根据下文“a $5,000 reward for the bear’s safe return(如果这只熊能安全回来,悬赏五千美元)”和“the thief from the security video Sophia had shared on social media(索菲娅在社交媒体上分享的监控视频中的小偷)”可知,这只泰迪熊被一个小偷偷走了。故选C项。
【27题详解】
考查形容词词义辨析。句意:当装有泰迪熊的背包在搬家的混乱中被偷了时,Sophia心烦意乱。A. disappointed失望的;B. upset心烦意乱的;C. guarded被监视的;D. regretful后悔的。根据前文“Therefore, when the backpack containing it was ___6___ in the mess of moving(当装有泰迪熊的背包在搬家的混乱中被偷了时)”可知,最宝贵的泰迪熊被偷了,Sophia是感到心烦的。故选B项。
【28题详解】
考查动词短语词义辨析。句意:那个晚上,她疯狂地翻看垃圾桶。A. breaking down打碎;损坏;B. looking for寻找;C. combing through梳理;仔细翻找;D. putting up张贴。根据前文“the backpack containing it was stolen(装有它背包被偷了)”和“dustbins(垃圾箱)”可知,Sophia疯狂地在垃圾桶里看,仔细翻找不见的泰迪熊。故选C项。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:当她的努力证明没有结果时,她到网上寻找,把Mamabear安保录像分享到了网上。A. effort努力;B. routine常规;C. performance表演;D. determination决心。根据前文“She spent that night crazily ___8___ dustbins in downtown Vancouver (那天晚上,她在温哥华市中心疯狂地翻垃圾箱)”可知,Sophia整晚疯狂地寻找,非常努力。故选A项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:当她的努力证明没有结果时,她到网上寻找,把Mamabear的图片分享到了网上。A. providing提供;B. exchanging交换;C. designing设计;D. sharing分享。根据前文“she took her hunt to the Internet(她开始在网上寻找)”和后文“the thief from the security video Sophia had shared on social media(索菲娅在社交媒体上分享的监控视频中的小偷)”可知,Sophia在网上寻找,把Mamabear图片分享到了社交媒体。故选D项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:一个当地的记者报道了这个故事,该故事被一个演员看到了,他鼓励自己的一千七百万推特粉丝关注着帮助Sophia,并给出奖金。A. covered覆盖;报道;B. noticed注意;C. selected挑选;D. interviewed采访;面试。根据后文“the news made it all the way to an actor(消息传到了一位演员的耳朵里)”可知,这个事情被作为新闻报道了。故选A项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. winning赢得;B. offering提供;C. saving节省;拯救;D. stressing强调。根据“a $5,000 reward for the bear’s safe return.( 悬赏5000美元,以确保这只熊安全返回)”可知,演员提供丰厚奖金来帮助寻回泰迪熊。故选B项。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:令人惊讶的是,4天后Mamabear被送回给了Sophia。A. Confidently自信地;B. Hopefully有希望地;C. Amazingly惊讶地;D. Anxiously焦虑地。根据后文“Mama bear made it back to Sophia’s arms(Mamabear回到了索菲亚的怀里)”可知,艰难寻找无果的妈妈熊被送回来了,让人意外。故选C项。
【34题详解】
考查动词词义辨析。句意:好心的人认出了安保录像中偷Mamabear的小偷。A. passed经过;B. attracted吸引;C. followed跟着;D. recognized认出。根据后句“the thief from the security video Sophia had shared on social media.(索菲娅在社交媒体上分享的监控视频中的小偷)”可知,小熊被找到,是因为安保录像中的小偷被人认出。故选D项。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:Sophia 感觉失去Mamabear和找回Mamabear就像母亲在告诉她:世界是美好的;你将一切都好;我将一直跟你在一起。A. losing失去;B. discovering发现;C. contributing贡献; D. selling卖。根据前文“Therefore, when the backpack containing it was ___6___ in the mess of moving, Sophia was ___7___(当装有泰迪熊的背包在搬家的混乱中被偷了时,Sophia心烦意乱)”可知,Mamabear被偷了。Sophia失去了Mamabear。故选A项。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个或括号内单词的适当的单词或用括号内单词的正确形式。
Lazy people will never achieve anything in life. However, laziness can be defeated once a few changes ____36____ (make) in your mind.
One way to fight laziness is to get enough sleep. Many people lack sleep, since they stay up too late and get up too early ____37____ (prepare) for work. These people have little motivation (动力) once they arrive home. By ____38____ (adjust) your sleep schedule to provide a few more hours of meaningful rest, you can fight laziness throughout the day.
Another way to fight laziness is to change your mind from passive ____39____ active. Some people treat their lives as if they were pushed to do all their ____40____ (task). Others take a more proactive (积极主动的) approach, ____41____ (view) each task as a challenge they must overcome alone. Laziness sets in ____42____ you no longer feel in charge of your own life.
Finally, taking exercise ____43____(regular) can help you fight laziness. Enough exercise and a ____44____ (balance) diet can help you to develop ____45____ healthy way of life, thus enabling you to have more energy and help lift your spirits.
【答案】36. have been made
37. to prepare
38. adjusting
39. to 40. tasks
41. viewing
42. when 43. regularly
44. balanced
45. a
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了克服懒惰的一些方法。
【36题详解】
考查谓语动词。句意:然而,一旦你的思想做了一些改变,懒惰就会被打败。设空处在句中作谓语,和句子的主语changes之间是被动关系,叙述过去发生的事情对现在的影响,应用现在完成时,故填have been made。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:许多人缺乏睡眠,因为他们睡得太晚,起床太早去准备工作。设空处在句中作非谓语,表示目的,应用动词不定式的形式。故填to prepare。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:通过调整你的睡眠时间表,提供更多几个小时有意义的休息,你可以在一天中战胜懒惰。设空出在句中作非谓语,根据空前的介词by,可知设空处应用动名词的形式。故填adjusting。
【39题详解】
考查介词。句意:另一种对抗懒惰的方法是将你的思想从被动转变为主动。from…to…从……到……,故填to。
【40题详解】
考查名词。句意:有些人对待自己的生活就好像他们是被迫去做所有的事情。设空处前为形容词性的物主导词,设空处应用名词的形式,根据空前的their,可知,应用名词复数的形式。故填tasks。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:其他人则采取更积极主动的方法,将每项任务视为必须独自克服的挑战。设空处在句中作非谓语,和句子的逻辑主语others之间是逻辑的主动关系,应用动词的现在分词的形式作状语,故填viewing。
【42题详解】
考查状语从句的引导词。句意:当你觉得不能主宰自己的生活时,懒惰就开始了。设空处引导状语从句,表示“当……的时候”。故填when。
【43题详解】
考查副词。句意:最后,经常锻炼可以帮助你战胜懒惰。设空处应为副词的形式修饰动词help,故填regularly。
【44题详解】
考查形容词。句意:充足的锻炼和均衡的饮食可以帮助你养成健康的生活方式。修饰名词diet应用形容词balanced,作定语。故填balanced。
【45题详解】
考查冠词。句意见上题解析。空后为名词单数life,表示泛指,空后的形容词为辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
阅读下列句子,在空白处填入适当的单词(1个单词)或用括号内单词的正确形式填空。
46. To fully realize your potential, ________ is important for you to make the most of your school resources. (用适当的词填空)
【答案】it
【解析】
【分析】
【详解】考查it作形式主语。句意: 为了充分发挥你的潜力,充分利用学校资源是很重要的。It is important for sb. to do sth.做某事对某人来说是重要的,固定句型,此处it作形式主语,真正的主语是动词不定式。故填it。
47. Of equal _________ (important) are good study habits, useful skills and a positive attitude.(所给词的适当形式填空)
【答案】importance
【解析】
【详解】考查名词。句意:句同样重要的是良好的学习习惯、有用的技能和积极的心态。设空处前为形容词,形容词修饰名词,设空处应为名词的形式,分析句子的结构可知,此处是be of+抽象名词=be +adj.结构,故填importance。
48. I found maths quite easy and _________ (enjoy) because the material was less advanced in the UK than in China. (所给词的适当形式填空)
【答案】enjoyable
【解析】
【详解】考查形容词。句意:我发现数学很容易且令人愉快,因为这些材料在英国不如在中国先进。分析句子结构可知,该空处应填形容词作宾补,且并列连词and前后的词性应该相同,均应为形容词。故填enjoyable。
49. Teenagers physical changes may result _________ such family tensions. (用适当的词填空)
【答案】in
【解析】
【详解】考查介词。句意:青少年的身体变化可能会导致这种家庭紧张。分析句子可知,此处应填“rusult in导致”为固定搭配,故填in。
50. When you are struggling _________ (control) your feelings, you wish they could be more caring and patient. (所给词的适当形式填空)
【答案】to control
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:当你努力控制自己的情绪时,你希望他们能更关心你,更有耐心。设空处在句中作非谓语,固定用法struggle to do sth尽力做某事;挣扎着做某事。故填to control。
第四部分 写作 (共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
51. 假如你是李华,你的新西兰朋友Jenny给你写信求助,因为她的妈妈经常偷偷翻看她的日记,为此Jenny感到很苦恼,请你给她回信并提出合理建议。
要点:
1、表示安慰
2、提出至少2条建议
注意:
1、词数80左右
2、可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Jenny,
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Jenny,
I am very glad to hear from you. Thank you for trusting and telling me your trouble.
Now I have known your problem clearly. I do think that the best way to stop it is to make a friendly talk with your mum as soon as possible. In a way, your mum loves you very much so she wants to know anything about you. But as a teenager, we have the right to keep something secret by ourselves. So you should tell her politely that you do not want her to read your diary again, even though she is your parent. Of course you would like to ask her for help if you have some trouble. Then I am sure she will keep away from your diary and you will be happy again.
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于劝慰信。Jenny的妈妈经常偷偷翻看她的日记,为此Jenny感到很苦恼,要求考生给新西兰朋友Jenny回信,进行劝慰并提出建议。
【详解】1.词汇积累
相信:trust→believe in
问题:trouble→problem
向某人寻求帮助:ask sb. for help→turn to sb. for help
收到来信:receive a letter from →hear from→receive a letter from
2.句式拓展
同义句
原句:So you should tell her politely that you do not want her to read your diary again, even though she is your parent.
拓展句:What you should do is to tell her politely that you do not want her to read your diary again, even though she is your parent.
【点睛】【高分句型1】So you should tell her politely that you do not want her to read your diary again, even though she is your parent(运用了even though引导的让步状语从句以及that引导的宾语从句)
【高分句型2】Then I am sure she will keep away from your diary and you will be happy again.(运用了省略that的宾语从句)
第二节 (满分25分)
52. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In the first and second grades, I was extremely shy. I had friends, but it just wasn’t in my personality to be very outgoing, even if I knew someone well. I was even quieter with strangers, and so I wasn’t very good at meeting new people. I was afraid that I would do or say something wrong.
So in our school’s annual grand play, I usually sat in a secluded (僻静的) corner to watch the performance alone. I hoped to sit in the background and watch the actors sweat in front of all those pairs of eyes.
One day in the third grade, my teacher Mrs. Sally called me into her office and said, “Oh, Mary, you re great at memorizing things, and you have such a sweet personality. Perfect for Jenny! ‘ But I bowed my head and dared not speak. The teacher saw this and then said, “Of course, plenty of girls would love the role, and I could find somebody else. But I hope you could try it for me. I had you in mind for Jenny while writing the play! If you really don’t want to, I won’t force you. It’s your choice.”
My mind was spinning (快速旋转) faster than the windmill (风车) on the school playground. Mrs. Sally, whom I loved and admired, wanted me to play this role. She believed in me. My eyes moved across the room to a poster I had never noticed before. It showed a shooting star and read, “If you reach for the stars, you might at least grab a piece of the moon.” I looked into Mrs. Sally’s shining blue eyes and said, “Okay, I’ll try.” I realized it was time to throw off my shy mask and show the world who I really was.
In the following five months, the teacher taught me how to set, put on makeup, memorize lines, create costumes and so on. Gradually, I mastered (掌握) my lines and songs.
注意:1、续写词数应为150左右;
2、请按如下格式作答。
The big day came at last.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
At that time, Mrs. Sally came backstage for her final check-up and noticed my nervousness.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 The big day came at last. I jogged all the way to the backstage of the school hall. Cameras were lighting up in all directions. Looking back on five months practise, I seemed to have confidence in myself. I found a new person inside me, a much more daring and outgoing person who had been hidden all along. However, when I was about to go on stage, my heart was pounding so hard that my throat tightened and my knees felt weak.
At that time, Mrs. Sally came backstage for her final check-up and noticed that my nervousness. “It doesn’t matter how you do tonight,” she said. “You’ve already shown how wonderful you are.” Looking into Mrs Sally’s shining blue eyes, I calmed down and then walked onto the stage with his warm words like a ray of sunshine. When I finished my performance, the audience burst into applause. The scene made me feel myself floating in an ocean of happiness. I knew that all this was due to the encouragement from my teacher, who helped me find the confidence to succeed.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,在一年级和二年级的时候,作者非常害羞,所以在学校一年一度的盛大演出时,作者总是坐在一个僻静的角落独自观看。上三年级的时候,Sally老师认为作者很适合演一部剧中的Jenny,便鼓励作者演这一角色。经过五个月的练习,作者登台演出前感觉非常紧张,但在Sally老师的鼓励下作者成功完成了演出。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“大日子终于来了。”可知,第一段可描写作者在登台演出前的紧张情绪和心理活动等。
②由第二段首句内容“这时,Sally老师来到后台做最后的检查,注意到我的紧张。”可知,第二段可描写Sally老师对作者的鼓励以及作者在Sally老师的鼓励下成功完成演出。
2.续写线索:演出来临——感到紧张——老师鼓励——演出成功
3.词汇激活
行为类
①慢跑:jog/canter/run slowly
②完成:finish/accomplish
③帮助某人做某事:help sb. do sth./aid sb. to do sth.
情绪类
①(心脏)狂跳:pound/beat quickly and loudly
②镇定下来:calm down/collect oneself
【点睛】
[高分句型1] I found a new person inside me, a much more daring and outgoing person who had been hidden all along. (a much more daring and outgoing person和前面的a new person是同位语;who引导的限制性定语从句)
[高分句型2]However, when I was about to go on stage, my heart was pounding so hard that my throat tightened and my knees felt weak. (运用了由when引导的时间状语从句和so...that...引导的结果状语从句)
[高分句型3]I knew that all this was due to the encouragement from my teacher, who helped me find the confidence to succeed. (由连词that引导的宾语从句和关系代词who引导非限制性定语从句)
2022-2023学年湖南省长沙市雅礼中学高三上学期月考试卷(二)英语试题含解析: 这是一份2022-2023学年湖南省长沙市雅礼中学高三上学期月考试卷(二)英语试题含解析,共31页。试卷主要包含了5分,满分7,15等内容,欢迎下载使用。
湖南省长沙市雅礼中学2022-2023学年高三上学期月考卷(五)英语试题含解析: 这是一份湖南省长沙市雅礼中学2022-2023学年高三上学期月考卷(五)英语试题含解析,共36页。试卷主要包含了5分),15等内容,欢迎下载使用。
2022-2023学年湖南省长沙市雅礼中学高一上学期期中考试英语试题(解析版): 这是一份2022-2023学年湖南省长沙市雅礼中学高一上学期期中考试英语试题(解析版),共23页。试卷主要包含了5分,满分7, Wh is Mr等内容,欢迎下载使用。