|试卷下载
终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)
    立即下载
    加入资料篮
    中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)01
    中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)02
    中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)03
    还剩5页未读, 继续阅读
    下载需要20学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)

    展开
    这是一份中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案),共8页。

    一、阅读理解(共5题)

    1、  We have two new students in our school. They are Mike and Kate. They look the same, but they are not twins.

    Kate is American. She’s twelve. She is in Class Four. She has a little sister. She often looks after(照顾) her.

    Mike is English. He is twelve, too. He is in Class One. He likes football. Mike and Kate are good friends. They are both in No.20Middle School.

    (   ) 1. Kate is    .

    A. Japanese    B. Chinese    C. English    D. American

    (   ) 2. Mike    Kate.

    A .looks like   B. looks after    C. looks at    D .looks

    (   ) 3. Kate and Mike are in   .

        A. the same class     B. different classes

        C. different school    D. different grades.

    (   ) 4. Mike likes   .

         A. bird   B. football   C. cat   D. basketball

    (   )5. Which is right? ________.

    A. Kate is thirteen

    B. Kate and Mike are good friends.

    C. Mike often looks after his little sister.

    D. Kate and Mike are twins.

    2、 I don't ever want to talk about being a woman scientist again.There was a time in my life when people asked constantly for stories about what it's like to work in a field dominated by men.I was never very good at telling those stories because truthfully I never found them interesting.What I do find interesting is the origin of the universe,the shape of space-time and the nature of black holes.

    At 19,when I began studying astrophysics(天体物理学),it did not bother me in the least to be the only woman in the classroom.But while earning my Ph.D.at MIT and then as 3 post-doctor doing space research, the issue started to bother me.My every achievement-jobs,research papers,awards-was viewed through the lens of gender(性别)politics.So were my failures.Sometimes,when I was pushed into an argument on left brain versus(相对于)right brain,or nature versus nurture(培育),I would instantly fight fiercely on my behalf and all womankind.

    Then one day a few years ago,out of my mouth came a sentence that would eventually become my reply to any and all provocations:I don't talk about that anymore.It took me 10 years to get back the confidence I had at 19 and to realize that I didn't want to deal with gender issues.Why should curing sexism be yet another terrible burden on every female scientist?After all,I don't study sociology or political theory.

    Today I research and teach at Barnard,a women's college in New York City.Recently,someone asked me how many of the 45 students in my class were women.You cannot imagine my satisfaction at being able to answer;45.I know some of my students worry how they will manage their scientific research and a desire for children.And I don't dismiss those concerns.Still,I don't tell them"war"stories.Instead,I have given them this:the visual of their physics professor heavily pregnant doing physics experiments.And in turn they have given me the image of 45 women driven by a love of science.And that's a sight worth talking about.

    1.From Paragraph 2,we can infer that people would attribute the author's failures to ______.

    A.the very fact that she is a woman

    B.her involvement in gender politics

    C.her over-confidence as a female astrophysicist

    D.the burden she bears in a male-dominated society

    2.What did the author constantly fight against while doing her Ph.D.and post-doctoral research?

    A.Lack of confidence in succeeding in space science.

    B.Unfair accusations from both inside and outside her circle.

    C.People's stereotyped attitude towards female scientists.

    D.Widespread misconceptions about nature and nurture

    3.Why does the author feel great satisfaction when talking about her class?

    A.Female students no longer have to worry about gender issues.

    B.Her students'performance has brought back her confidence.

    C.Her female students can do just as well as male students.

    D.More female students are pursuing science than before.

    4.What does the image the author presents to her students suggest?

    A.Women students needn't have the concerns of her generation.

    B.Women have more barriers on their way to academic success.

    C.Women can balance a career in science and having a family.

    D.Women now have fewer discrimination problems about science career.

    3、 We moved away from my grandmother when I was eight years old. I missed her a lot. I was her favorite granddaughter and she was my favorite grandma.

    Two years later my mother and father separated and soon divorced. I felt as if my world was falling apart. I lived with my mother for a time, next door to my grandma and grandpa in an apartment while my father was away during World War Ⅱ.

    Grandma never had much in the way of money or material things. But it was the little things she gave me that let me feel warm, like letting me dip my fingers in the sugar bowl, letting me sip the coffee from her cup or allowing me to sit on the table as I had meals.

    Though she didn’t have much, she did something for my brother and me. I will always remember she saved her coins in a glass jar. I thought my grandma could have used these coins herself, but she saved them to give us when we came to visit her.

    I don’t remember how much we collected on our visits, nor was the amount(数目)important. It was the idea that she remembered us, and cared about us when we were away from her.

    1.What happened to the writer when she was eight years old?

    A. She moved away from her grandma.    B. She moved away from her parents.

    C. She lived with her grandparents.    D. She lived with her aunt.

    2.What does the underlined word“divorced” mean in Chinese in Paragraph 2?

    A. 和好    B. 打架   C. 离婚      D. 生气

    3.The writer’s grandma allowed her to do many things. Which of the following is not mentioned?

    A. The writer could dip her fingers in the sugar bowl.

    B. The writer was allowed to sip the coffee from her grandma’s cup.

    C. The writer could sit on the table while having meals.

    D. The writer was allowed to collect coins in a glass jar.

    4.For whom did the writer’s grandma save her coins?

    A. For her son.       B. For her grandchildren.

    C. For the poor.       D. For herself.

    5. What can we learn from the passage?

    A. The writer disliked her childhood.     B. The writer complained about her parents.

    C. The writer missed her grandma so much.     D. The writer wanted to have her grandma’s money.

    4、     My family and I have visited our friend, Dennis, in Chicago several times in summer, but we hardly visited him in winter. It’s December now, and here we are in Chicago. We have been here for two weeks. It’s much colder in Chicago than in New Orleans at this time of year.

    This winter has been very cold. It has snowed a lot and people have had trouble with their cars. Last night, it snowed again. Now there is 60cm of snow on the ground. This has been fun for me, but Dennis didn’t have fun this morning when his car got stuck(抛锚 )in snow. Schools have closed because students can’t get to school. Many people have stayed inside.

    According to Dennis, spring and fall are lovely seasons here. In the spring time, everything comes alive. People seem happy and spend more time outside. The sun shines almost every day. Dennis says that the leaves turn orange, yellow and red in the fall. The weather is still warm and comfortable. People drive to the country in order to see the fall colors. This is our friend’s favorite season.

    Summer is a good season in the north-central part of the United States, too. Our last visit was in the summer time. It was hot, but there were fun things to do. We went on picnics, swam a lot and had parties in Dennis’ backyard.

    People’s lives change with the weather. My life would be different in Chicago. I’m glad that I don’t live here. Dennis likes Chicago, but he doesn’t like its winter, either.

    31.How long has the writer been in Chicago?

    A.One week.     B.Two weeks.    C.One month.      D.Two months.

    32.What does Paragraph 2 mainly talk about?

    A.Why it is so cold in winter in Chicago.

    B.This winter brought lots of fun to Dennis.

    C.What winter activities are popular in Chicago.

    D.This winter caused many problems for people in Chicago.

    33.Which season does Dennis like best?

    A.Spring.      B.Summer.       C.Fall.       D.Winter.

    34.What can we know about the writer?

    A.His car got stuck in the snow.       B.He wants to move to Chicago.

    C.He has visited Chicago alone for many times.    D.He had a good time during his last visit to Chicago.

    35.According to the passage, which of the following is “TRUE” about Chicago?

    A.It is in the north-central part of the USA.

    B.It has a large populaton than New Orleans.

    C.Schools there closed early for winter vacation.

    D.Snow falls continuously(连续) for months in winter there.

    5、 On a Friday night in New York, a poor young man called Jay stood near the subway station, playing the violin. The music was so great that many people slowed down and put some money into his hat. 

        The next day, Jay came again. He took out a large piece of paper and laid it on the ground. Then he began playing. Before long, many people came, looking at the paper. It said, “Last night, a gentleman named George Sang put an important thing into my hat. Please came to claim (认领) it soon.”  After about half an hour, a middle-aged man rushed through the crowd to the young man and said, “I’m the George. I knew you’d surely come here!”

        Then George explained the whole story. He bought a lottery(彩票) ticket a few days ago. Yesterday he found that he won a prize of $500,000. He was very excited. On his way home, he felt the music was so wonderful that he took out $100 and put it on the hat. However, the lottery ticket with his name on was also thrown in.

        Jay was a student at an art school in Paris. He had booked the flight and would fly that morning. However, when he found the lottery ticket, he cancelled the flight and came back to the subway station.

        Later someone asked Jay,” Why didn’t you take the lottery ticket for yourself?” He said, “Although I don’t have much money, I live happily; but if I lose honesty, I won’t be happy forever.”

    根据短文内容,选择最佳答案。

    (  )76. George Sang put      into the violinist’s hat on a Friday night.

          A. money            B. lottery     C. money and lottery  D. nothing

    (  )77. Jay went back because he wanted to ____.

        A. return the lottery ticket        B. make more money 

    C. go to the art school            D. perform for people

    (  )78. George Sang was very      to see the young violinist the next day.

          A. worried       B. sorry       C. sad                 D. happy

    (  )79. The underlined word “cancelled” means     .

          A. 取消          B. 延误      C. 预定              D. 结束

    (  )80. The best title(标题)for this passage is_______.

          A. A Poor Young Musician       B. The Price of Love

        C. A Story of the Subway Station     D. The Importance of Being Honest

     

    ============参考答案============

    一、阅读理解

    1、  1.D   2.A   3.B   4.B   5.B  

       

    2、 答案:

    1-4: ACDC

    3、 1.A

    2.C

    3.D

    4.B

    5.C

    【解析】

    试题分析:这篇短文主要介绍了作者祖母虽然没有多少金钱或物质,但是通过用心的为孙子(女)做的小事情,让作者感到非常的温暖,感受到浓浓的爱。

    1.A细节理解题。根据短文开头We moved away from my grandmother when I was eight years old.,可知作者八岁时和祖父母分开了,故选A。

    2.C词义猜测题。根据上文Two years later my mother and father separated我的父母分居及后文I felt as if my world was falling apart.作者感到世界分崩离析,可知父母离婚了,故选C。

    3.D细节理解题。根据letting me dip my fingers in the sugar bowl, letting me sip the coffee from her cup or allowing me to sit on the table as I had meals.可知不包括在玻璃罐子里收集硬币。故选D。

    4.B细节理解题。根据I thought my grandma could have used these coins herself, but she saved them to give us when we came to visit her.可知祖母是为了孙子(女)赞硬币。故选B。

    5.C细节理解题。根据作者对祖母温情的回忆,可知作者非常爱自己的祖父母,非常想念她。对比选项,故选C。

    考点:日常生活类短文阅读。

    4、 31.B

    32.D

    33.C

    34.D

    35.A

    【解析】

    【分析】

    本文讲述了作者和他的家人在夏天拜访了他们的朋友丹尼斯几次,文中描述了芝加哥的天气,冬天很冷,雪下的很大,根据丹尼斯的说法,那里的春天和秋天是可爱的季节。秋天是他们朋友最喜欢的季节。作者认为夏天也是美国中北部的一个好季节。天气很热,但有有趣的事情要做,可以去野餐,去游泳,在丹尼斯的后院举行聚会。丹尼斯喜欢芝加哥,但他不喜欢它的冬天。

    31.细节理解题。根据文中We have been here for two weeks. 我们在这里已经两周了。可知呆了两周了,故选B。

    32.段落大意题。通读第二段,可知第二段主要讲述了芝加哥的这个冬天很冷,下了很多雪,人们的车也出了问题。昨晚,又下雪了。地面上有60厘米的雪。丹尼斯的车被困在雪中。学校关门了。很多人呆在里面。选项D This winter caused many problems for people in Chicago. 这个冬天给芝加哥的人带来了许多问题。描述符合主旨。故选D。

    33.推理判断题。结合According to Dennis, spring and fall are lovely seasons here和People drive to the country in order to see the fall colors. This is our friend’s favorite season.可知秋天是他最喜欢的,故选C。

    34.推理判断题。根据文中Our last visit was in the summer time. It was hot, but there were fun things to do. We went on picnics, swam a lot and had parties in Dennis’ backyard. 我们最后一次拜访是在夏天。 天气很热,但有有趣的事情要做。 我们去野餐,游泳很多,在丹尼斯的后院举行聚会。可知最后一次去拜访很开心。和选项D意思一致,故选D。

    35.推理判断题。根据文中Summer is a good season in the north-central part of the United States, too. Our last visit was in the summer time.可知他们去的芝加哥在美国中北部,A描述正确。其他三个文中没有明确说明。故先A。

    5、 76----80 CADAD


     

     

    相关试卷

    中考英语二轮复习专项突破练习专题09 阅读理解人物传记类(含答案): 这是一份中考英语二轮复习专项突破练习专题09 阅读理解人物传记类(含答案),共9页。

    中考英语二轮复习英语语法专项突破+题型特训专题09 阅读理解人物传记类(含答案): 这是一份中考英语二轮复习英语语法专项突破+题型特训专题09 阅读理解人物传记类(含答案),共9页。

    中考英语二轮专题复习 完形填空 人物传记类二(含答案): 这是一份中考英语二轮专题复习 完形填空 人物传记类二(含答案),共16页。

    英语朗读宝

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        使用学贝下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        即将下载

        中考英语二轮专题复习 阅读理解 人物传记类二(含答案)
        该资料来自成套资源,打包下载更省心 该专辑正在参与特惠活动,低至4折起
        [共10份]
        浏览全套
          立即下载(共1份)
          返回
          顶部
          Baidu
          map