精品解析:2020年山东省东营市东营区初中学业水平模拟(二模)英语试题(解析版+原卷板)
展开(总分120分 考试时间120分钟)
注意事项:
1.本试题分第I卷和第II卷两部分。第I卷为选择题, 65分; 第II卷为非选择题, 55分; 共120分。
2.答题前请务必将姓名、准考证号和座号填写在试卷和答题卡相应位置上, 考试结束后, 试卷和答题卡一并收回。
3.答题前请务必认真阅读答题卡上的注意事项, 试题答案必须填涂或填写在答题卡上相应位置。
4.听力填表题为第II卷的第四大题。
第I卷 (选择题)
一、听力选择
(一)录音中有五个句子, 每个句子听两遍, 然后从每小题A、B、C中选出能对每个句子做出适当反应的答语。
1. A. Gd idea. B. Sure. N prblem. C. Srry, I dn't knw.
2. A. Thank yu. B. I agree C. Very well.
3. A. My pleasure. B. Dn't say s. C. Yu are right
4. A. That's fine. B. What a pity! C. It desn't matter.
5. A. Well dne. B. Yu are welcme. C. I'm afraid I can't
(二)录音中有五组对话, 听对话两遍后, 从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。
6. Did Eric g t Dave's party?
A. Yes, he did. B. N, he didn't. C.I dn't knw.
7. Hw ften des Peter g swimming nw?
A. Every day. B. Once a week C. Twice a week
8. Where des the cnversatin take place?
A. At a restaurant. B. In a supermarket. C. At a ndle factry.
9. Hw lng has Tny lived here?
A. Fr a week. B. Fr ne year. C. Fr tw years.
10. What are the flwers made f?
A. Plastic. B. Silk. C. Paper.
(三)录音中有一段对话, 听对话两遍后, 从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。(录音播放前你有40秒钟的读题时间)
Nte:final ['famal] n.决赛
11. Why des Daniel lk s excited?
A. Because Judy cngratulated him.
B. Because they have just wn a game.
C. Because they are N.1 in the schl games.
12. What des Daniel think f the game with Class Five?
A. Hard B. Interesting C. Wnderful
13. Why is Daniela little wrried abut the final?
A. Because they believe in themselves
B Because they dn't wrk well enugh as a team.
C. Because each member f his team plays with gd skill
14. What will Daniel d right away?
A. Ask Judy t cheer them n.
B. Talk with his teammates abut teamwrk
C. Tell his teammates t believe in themselves
15. When is the final?
A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Thursday.
(注意:请同学们翻到第II卷第四大题, 继续做听力填表题。)
二、单项选择
从每小题A、B、C、D中选出一个能填入句中空白处的最佳答案。
1.I want t get ________ part-time jb because I think I shuldn't always depend n my parents.
A. aB. anC. theD. /
【答案】A
【解析】
【详解】句意:我想找份兼职工作,因为我认为我不应该总是依赖父母。
考查冠词。不定冠词a/an用于单数可数名词前表泛指,a用在以辅音音素开头的单词前,an用在以元音音素开头的单词前;定冠词the表特指;从文字的表层意思推断空格指“找份兼职工作”——表泛指,所以,空格用不定冠词;part-time以辅音音素开头,不定冠词用a;故选A。
2.If we want t ________ sciety in a useful way, we shuld learn useful skills.
A. actB. fferC. serveD. wrk
【答案】C
【解析】
【详解】句意:如果我们想以有用的方式为社会服务,我们应该学习有用的技能。
考查动词辨析。act行动;ffer提供;serve服务;wrk工作;从文字的表层意思推断空格指以有用的方式为社会服务;故选C。
3.Everyne is ding their ________ in the fight against the new crnavirus (病毒) We will win the battle.
A. jbB. cntributinC. partD. dnatin
【答案】C
【解析】
【详解】句意:每个人都在与新型冠状病毒的斗争中发挥自己的作用。我们将赢得这场战斗。
考查名词辨析。jb 工作;cntributin 贡献;part 部分;dnatin 捐赠。d ne's part in “在……扮演角色/发挥作用”。是固定搭配。故选C。
4.Why d many Chinese peple ________ t cut their hair during the first mnth f the lunar (阴历的) year?
A. likeB. wantC. refuseD. nt
【答案】C
【解析】
【详解】句意:为什么许多中国人拒绝在农历正月理发?
考查动词辨析。like喜欢;want想要;refuse拒绝;nt不;根据中国的风俗习惯,在正月不能理头,要到二月二才能理,故选C。
5.It's ________ imprtant fr yung peple t get plenty f sleep. If they dn't get enugh sleep at night, they might sleep in schl and dn't learn anything.
A. seriuslyB. especiallyC. patientlyD. heavily
【答案】B
【解析】
【详解】句意:对年轻人来说,充足睡眠尤其重要。如果他们晚上睡眠不足,他们可能会在学校睡觉,什么也学不到。
考查副词辨析。seriusly认真地;especially特别地;patiently耐心地;heavily在很大程度上、大量地;根据下文“If they dn't get enugh sleep at night, they might sleep in schl and dn't learn anything”年轻人晚上睡眠不足,可能会在学校睡觉,什么也学不到;由此判断空格指睡眠对年轻人来说尤其重要;故选B。
6.—________ have we learned frm the nvel crnavirus utbreak (新冠病毒爆发) ?
—Frm lifestyle changes t new industries, it has frced us t reflect and get creative.
A. HwB. WhatC. WhereD. Which
【答案】B
【解析】
【详解】句意:———我们从新冠状病毒爆发中学到了什么?——从生活方式的改变到新兴产业,这迫使我们反思和发挥创造力。
考查特殊疑问词。Hw怎么样;What 什么;Where 哪里;Which 哪一个。根据答语Frm lifestyle changes t new industries, it has frced us t reflect and get creative.可知生活方式的改变等是具体的内容,因此用what。故选B。
7.— I’m afraid that yu lk a bit fatter than befre.
— Yeah. I need t start exercising and get back in ______
A. sizeB. heightC. styleD. shape
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——恐怕你看起来比以前胖了一点。——是的。我需要开始锻炼,恢复体形。考查名词辨析。size尺寸;height身高;style款式;shape形状。根据I need t start exercising and get back,可知in shape(在形体上)符合语境,故选D。
8.Sme animals can ________ the clur arund t prtect themselves.
A. see ffB. take nC. put awayD. give up
【答案】B
【解析】
【详解】句意:有些动物可以呈现周围的颜色来保护自己。
考查动词短语辨析。see ff送别; take n呈现,接受; put away把……收起来;give up放弃。根据“t prtect themselves.”可知,这里是呈现周围颜色。故选B。
9.Vivian ________ missed the train this afternn. It started t leave right after she gt n it.
A. seldmB. alreadyC. reallyD. almst
【答案】D
【解析】
【详解】句意:Vivian今天下午差点没赶上火车。她刚上去,火车就开始启动了。
考查副词辨析。seldm很少;already已经;really真地;almst几乎,差点。根据句意她刚上去火车就开始启动,可知Vivian差点错过火车,almst符合题意,故选D。
10.It desn't need t be true! Yu can a stry.
A. set upB. stay up
C. put upD. make up
【答案】D
【解析】
句意:它可以不必是真的,你可以编造一个故事。set up建立;stay up熬夜;put up张贴,搭建;make up编造。根据句意It desn’t need t be true可知,它不必是真实的,可以编造,故应选D。
11.Facing the same virus as China, the rest f the wrld has taken measures t prevent the spread f COVID-19 (新冠肺炎), ________ sme f them are quite different.
A. sB. asC. althughD. fr
【答案】C
【解析】
【详解】句意:面对与中国相同的病毒,世界其他地区已采取措施防止COVID-19(新冠肺炎)的扩散,尽管其中一些措施与中国截然不同。
考查连词。s 所以;as 随着;althugh 尽管;fr 为了。根据sme f them are quite different.可知此处应是“尽管其中有些差异很大”,althugh引导让步状语从句。故选C。
12.The clever "scial distancing" hats (一米帽) ________ by Hangzhu students can be traced back t a style shared by Sng Dynasty fficials.
A. createdB. discveredC. influencedD. gt
【答案】A
【解析】
【详解】句意:聪明的“一米帽”是由杭州学生创造的,它可以追溯到宋代官员的一种风格。
考查动词辨析。created创造;discvered发现;influenced影响;gt得到。根据句意可知一米帽子是由杭州学生创造的,be created by意为“由……创造”,故选A。
13.The self-driving plane prves t be useful in many ways. ____ smart inventin it is!
A. What aB. Hw aC. WhatD. Hw
【答案】A
【解析】
【详解】句意:事实证明,自动驾驶飞机在许多方面都很有用。这是多么聪明的发明啊!
考查感叹句。在感叹句中,what修饰名词,hw修饰形容词/副词,根据smart inventin it is可知句型结构为:What +a/an+形容词+单数名词+主语+谓语动词! smart 以辅音音素开头,不定冠词用a。故选A。
【点睛】本题考到了感叹句,常见感叹句结构有:
1. What +a/an+(形容词)+单数可数名词+主语+谓语!
2. What+名词词组+主语+谓语!
3. What+(形容词)+可数名词复数或不可数名词+主语+谓语!
4.Hw+形容词(副词)+主语+谓语!
5. Hw+主语+谓语!
14.—What d yu think f the T-shirt?
—Wnderful. I dn't think I can find a ________ ne.
A. gdB. betterC. bestD. wrst
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你觉得这件T恤怎么样?——太棒了。我想我找不到更好的了。
考查形容词比较级。gd好的,原级;better比较好,比较级;best最好,最高级;wrst最差,最高级;从文字的表层意思推断空格处指我想我找不到更好的了;I dn't think +宾语从句是否定转移,“can’t+比较级”意为再……也不为过,由此判断空格填比较级,故选B。
15.—Learning t lve is like learning t walk
—Yes, ______we step ut bravely, we’ll find it’s nt s difficult.
A. as ifB. even thughC. as lng asD. as far as
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——学会爱就像学会走路一样。——是的,只要我们勇敢的走出去,我们就会发现它并不是这么难。
考查连词。as if好像;even thugh即使,尽管;as lng as只要;as far as据,就;像……一样远。根据句意可知,这是一个条件状语从句,故应选C。
16. —I will buy yu a new bike if yu get gd grades in the final exam.
— Is that a _____ ? I’m sure I’ll get the bike
A. chanceB. trickC. prmiseD. treat
【答案】C
【解析】
【分析】
【详解】句意:——如果在期末考试中你取得了好成绩,我会给你买一辆新的自行车。
——这话算数吗?我相信我能得到这辆自行车。
考查名词辨析。chance机会;trick伎俩;prmise许诺;treat对待,治疗。根据第一句可知,这是一种许诺,故选C。
17.Except fr wrking hard, we shuld give mre attentin t prper exercise and enugh sleep. ________ health always cmes first.
A. Fr exampleB. After allC. S farD. as well
【答案】B
【解析】
【详解】句意:除了努力工作,我们应该更注意合适的运动和足够的睡眠。毕竟,健康总是第一。
考查介词短语。Fr example例如;After all毕竟;S far到目前为止;as well也。根据句意“毕竟健康总是第一”结合选项可知,After all符合题意,故选B。
18.—Yu cme frm England, dn't yu?
—________.Hw d yu knw that?
A. N. I dB. N, I dn'tC. Yes, I dn'tD. Yes, I d
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——你来自英国,不是吗?——是的。你怎么知道?
考查反意疑问句的答语。N. I d 表述错误;N, I dn't 不,我不是;Yes, I dn't 表述错误;Yes, I d 是的。根据Hw d yu knw that?可知此处反问对方怎么知道,由此推知的确来自英国,用肯定回答。故选D。
19.―Hw far is it frm the muntaintp, Dad? I'm really tired ut.
—________, dear! We are reaching it.
A. That's all rightB. It's up t yuC. Cme nD. N wnder
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——爸爸,离山顶有多远? 我真的好累。——加油,宝贝,我们快到了。
考查情景交际。That's all right 没关系;It's up t yu 取决于你;Cme n 加油;N wnder 怪不得。根据 We are reaching it.可知快到山顶了,父亲鼓励孩子,加油。故选C。
20.—Mum, can we g t the art museum tmrrw?
—Sure. But first we shuld find ut ________.
A. what can we dB. where we can g
C. hw can we g thereD. if it will be pen
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——妈妈。我们明天能去艺术博物馆吗?——当然可以。但是首先我们应该搞清楚它是否开门。
考查宾语从句。从句语序应该用陈述语序,A/C是一般疑问句的语序,故排除A和C;本身题中已经说去博物馆了,所以排除B。故选D。
三、阅读理解
阅读下列短文, 然后从每小题A、B、C、D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。
A
Our huse was acrss the street frm a big hspital, s we rented ur empty upstairs rms t utpatients (门诊病人) .One evening, there was a knck at the dr. I pened it t see a truly sick-lking man.
His face lked terrible—it was swllen (肿胀的) and red. Yet his vice was pleasant He tld me that he came fr treatment and that he'd been hunting fr a spare rm since nn, but n ne wuld give him ne because f his face.
Fr a mment I hesitated (犹豫), but he said he wuld be happy t just sleep n ur prch (门廊), I agreed.
The ld man had a huge heart inside his tiny bdy. He tld me that he fished fr a living t supprt his daughter, her five children, and her crippled (残废的) husband.
He didn't cmplain while telling me his stry. He was grateful that he didn't feel any pain frm his disease, which was seemingly a frm f skin cancer (皮肤癌).
The next mrning, he said, "Can I cme back and stay the next time I need treatment?" I tld him he was welcme t cme again.
On his next trip, as a gift, he brught a big fish and sme large ysters (牡蛎) .In the years that he stayed with us, there was never a time that he did nt bring us gifts like these.
My neighbr warned me that I culd lse ptential (潜在的) renters by putting up the ld man after he left the first mrning.
Maybe we did lse renters nce r twice. But if nly they culd have knwn him, perhaps their illnesses wuld have been easier t bear. I knw ur family always will be grateful t have. Knwn him; frm him we learned what it was t accept the bad withut cmplaint and the gd with gratitude (谢意).
21. The authr hesitated t answer at first, which suggests that ________.
A. his decisin was nt an easy neB. he was happy t accept the ld man
C. there were n empty rms upstairsD. he wndered hw the ld man fund him
22. Which f the fllwing shws that the ld man had a big heart?
A. He culd sleep n the prch.B. He supprted a large family.
C. He didn't care abut his wife's lifeD. He was grateful t have skin cancer
23. What did the writer think f the neighbr wh warned him?
A. The neighbr wanted gifts frm the ld man.
B. The neighbr didn't want t see the ld man's face
C. The neighbr might d smething bad t the ld man.
D. The neighbr didn't see the kind sul inside the ld man.
24. The authr's family will be grateful t have knwn the man because he ________.
A. stayed nly vernight with themB. ften brught precius gifts t them
C. paid them a lt f mney fr his stayingD. taught them hw t accept the bad withut cmplaint
25. What is the main message f this article?
A. A kind wrd is like a spring day
B. Where there is a will, there is away
C. Never judge thers by their appearance.
D. N attentin is paid t thse wh are always cmplaining.
【答案】21. A 22. B 23. D 24. D 25. C
【解析】
这篇短文主要讲述了一位患有皮肤癌的善良的老人到医院接受治疗,却因为他的脸而无法在医院附近找到住处,于是找到医院对面的作者家,作者让他住在了门厅,在相处的过程中,作者从他身上学到了很多积极面对生活的态度。
【21题详解】
推理判断。根据文中“His face lked terrible-it was swllen (肿胀的) and red.” 他的脸看上去糟透了,又肿又红。及“but n ne wuld give him ne because f his face.” 但是因为他的脸,没有人愿意给他一个。可知,“Fr a mment I hesitated (犹豫)”作者犹豫是因为很难做出决定。故选A。
【22题详解】
细节理解。根据文中“The ld man had a huge heart inside his tiny bdy. He tld me that he fished fr a living t supprt his daughter, his five children, and his crippled (残废的) wife.” 这位老人在他小小的身体里有一颗巨大的心。他告诉我,他以捕鱼为生,养活女儿、五个孩子和她残废的妻子。故选B。
【23题详解】
细节理解。根据文中“Maybe we did lse renters nce r twice. But if nly they culd have knwn him, perhaps their illnesses wuld have been easier t bear. I knw ur family always will be grateful t have. Knwn him; frm him we learned what it was t accept the bad withut cmplaint and the gd with gratitude (谢意).” 也许我们确实失去了一两次租客。但如果他们能认识他,也许他们的病就更容易忍受了。我知道我们的家人会永远感激你。我们认识他,从他那里我们学到了什么是不抱怨地接受坏事,感激地接受好的。可知,警告作者的邻居可能没有看到老人内心的善良。故选D。
【24题详解】
细节理解。根据文中“frm him we learned what it was t accept the bad withut cmplaint and the gd with gratitude (谢意).” 我知道我们的家人会永远感激你。我们认识他,从他那里我们学到了什么是不抱怨地接受坏事,感激地接受好的。可知,那位老人教他们如何毫无怨言地接受不好的事情。故选D。
【25题详解】
主旨大意。A kind wrd is like a spring day一句温暖的话像春天一样;Where there is a will, there is a way 有志者事竟成;Never judge thers by their appearance. 不要以貌取人;N attentin is paid t thse wh are always cmplaining. 总是抱怨的人没有受到重视。这篇短文主要讲述了一位患有皮肤癌的善良的老人到医院接受治疗,人们因为他的病,决绝让他住,作者最后答应他住在了门厅,在相处的过程中,作者从他身上学到了很多积极面对生活的态度。可知,通读整篇短文可知,我们不能以貌取人。故选C。
B
Spring is beautiful But nt everyne lves this seasn. The wind in spring brings pllen (花粉) and dust(灰尘) .This makes sme peple sneeze and itch (发痒) .Why des this happen? Let's find ut!
Yur eyes itch. Yur nse is running. Yu are sneezing. And yu have rashes (疹子) n yur skin (皮肤) .This is caused-by allergies (过敏)! Allergies are caused by yur immune system (免疫系统) , Usually, yur immune system fights against germs (细菌) t keep yu healthy but when yu have allergies, it acts differently and fights against things like grass, pllen r sme fds. This makes yu feel uncmfrtable.
There are many different kinds f allergies. Fd allergies are sme f the mst cmmn. Many children are allergic t fds like milk, eggs and peanuts.
Sme peple are als allergic t pllen. They may sneeze r cugh when pllen gets int their nse r eyes.
Medicine may als give peple allergies. Fr example, penicillin (青霉素) can be fatal t sme peple.
Sme peple can't even tuch water. They have a hard time taking baths.
Hwever, there is a way t find ut what yu are allergic t: Skin testing. Dctrs put samples f different allergens n yur skin. Then they wait t see if the skin arund the sample becmes red. Once yu knw what yu are allergic t, the best thing t d is try t stay away frm them.
26. What is Paragraph 2 abut?
A. What rashes lk like.B. Why peple feel uncmfrtable.
C. What happens when smene has allergies.D. What t d when smene's eyes are itchy.
27. When smene is allergic, her r his immune system ________.
A. fights against germsB. is different frm thse f ther peple
C. helps keep them healthyD. fights against allergens like pllen
28. What d we knw abut allergies frm the passage?
A. Water will nt cause allergies.
B. Sme peple can die frm allergies.
C. Peple sneeze t prtect themselves frm allergies.
D. Eating t many eggs and peanuts can make children allergic.
29. Dctrs use skin testing t ________.
A. find ut what peple are allergic tB. find ut why peple's skin becmes red
C. help peple cure their allergiesD. find differences amng different peple
30. This passage is mainly abut ________.
A. what allergies areB. nt everyne lves spring
C. what makes peple feel uncmfrtable.D. all peple have smething what they are allergic t
【答案】26. C 27. D 28. C 29. A 30. A
【解析】
文章介绍的是春季是过敏的高发季,为什么会这样呢?文章做了一些介绍以及过敏的一些症状的类型的介绍。
【26题详解】
段落大意题。根据文章第二段的描述Yur eyes itch. Yur nse is running. Yu are sneezing. And yu have rashes (疹子) n yur skin (皮肤) .This is caused-by allergies (过敏)! …and fights against things like grass, pllen r sme fds. This makes yu feel uncmfrtable.可知,这里主要是介绍当有人过敏时会有什么症状。故选C。
【27题详解】
细节理解题。根据文中when yu have allergies, it acts differently and fights against things like grass, pllen r sme fds. 当你有过敏症时,它的行为会有所不同,会对抗草、花粉或一些食物。可知当有人过敏时,他的免疫系统会对抗过敏原,故选D。
【28题详解】
细节理解题。根据文中Yur eyes itch. Yur nse is running. Yu are sneezing. And yu have rashes (疹子) n yur skin (皮肤) .This is caused-by allergies (过敏)! Allergies are caused by yur immune system (免疫系统) , Usually, yur immune system fights against germs (细菌) t keep yu healthy你的眼睛痒。你流鼻涕了。你在打喷嚏。你的皮肤上有皮疹。这是由过敏引起的!过敏是由你的免疫系统引起的,通常,你的免疫系统对抗细菌来保持健康。可知人们打喷嚏是为了阻止过敏,故选C。
【29题详解】
细节理解题。根据文中Hwever, there is a way t find ut what yu are allergic t: Skin testing…the best thing t d is try t stay away frm them.可知,有一个办法可以找出你对什么过敏: 皮肤测试... ,故选A。
【30题详解】
主旨大意题。根据整个文章的介绍可知,主要是介绍什么是过敏,过敏会有什么症状以及过敏的类型以及医生如何检测人们对什么过敏,所以A选项描述是比较符合的,故选A。
C
Earlier this mnth, the city f Shenzhen annunced that it will ban (禁止) the sale and cnsumptin (食用) f dg and cat meat, accrding t The paper. There have been sme hints (提示) that this ban culd be put int place acrss the cuntry.
On April 8, the Ministry f Agriculture and Rural Affairs (农村农业部) intrduced a draft dcument (文件草案) .It says dgs will n lnger be treated as livestck (家畜) .Public pinins n the draft will be cllected until May 8.
"Dgs have been 'specialized' t becme cmpanin (伴侣) animals, and internatinally are nt cnsidered t be livestck, "the ntice said. In fact, the cnsumptin f dgs, cats and ther pets is widely banned in western cuntries.
This change has been cheered by animal rights grups arund the wrld. Althugh there is a widespread steretype (刻板印象) f Chinese peple enjying dg meat, mst Chinese d nt eat it and say they never wuld, the BBC reprted.
Hwever, sme business wners in China are against the draft. Many f them are frm the Guangxi Zhuang autnmus regin (自治区) , where thusands f peple make a living frm Selling dg meat.
One business wner tld the Glbal Times that the draft shuld cnsider lcal living cnditins. Once the dg meat industry is banned, many peple will lse their jbs.
31. What des the phrase "put int place" mean in Paragraph I?
A. 禁止B. 传播C. 放置D. 落实
32. The draft banned the cnsumptin f dgs based n the belief that ________.
A. Westerners dn't eat dgsB. dgs are cmpanin animals
C. dgs are special livestckD. dgs carry as many viruses as bats
33. Accrding t the BBC, ________.
A. pets are nt regarded as livestck
B. eating dg meat is nt gd fr us
C. mst Chinese peple enjy dg and cat meat
D. peple wrngly think that many Chinese peple eat dg meat
34. The last tw paragraphs are mainly abut
A. peple wh are against the draftB. hw the draft will be carried ut
C. lcal living cnditins in pr areasD. why we shuldn't eat dgs and cats
35. We can read this passage in a ________.
A. magazineB. newspaperC. bkD. dictinary
【答案】31. D 32. B 33. D 34. A 35. B
【解析】
文章大意:本文就深圳发布禁食和贩卖狗和猫肉的禁令而引起了国内外对这件事情的评论。且我们国家可能会将这一禁令落实到实处。
【31题详解】
词义猜测题。根据第一段句子“There have been sme hints that this ban culd be put int acrss the cuntry.”(已经有一些提示,这条禁令可能会落实到全国),虽说put int place 有安置的意思,但是表达上禁令被落实更为合适。故答案为D。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段“dgs have been “specialized”t becme cmpanin animals,and internatinally are nt cnsidered t be a livestck ”(狗狗们已经“专门”变成了动物伙伴,国际上也不认为狗狗是牲畜。)由此我们得知狗狗是动物伙伴,并不是食用的牲畜,所以草案禁止食用狗。所以我们可以判断B为正确选项,而从这句话我们也可以否决C,狗狗是特别的牲畜。A选项并不能作为我们发布这条禁令的的依据。D选项文中没有提到。故答案为B。
【33题详解】
细节理解题。根据第四段英国广播公司说:“althugh there is a widespread steretype f the Chinese peple enjying meat ,mst Chinese d nt eat it and say they never wuld ,the BBC reprted.”(尽管有刻板印象中国人喜欢吃猫和狗肉,但是大部分中国人并不吃并且说以后也不会吃)由此可知人们错误地认为许多中国人吃狗肉,故答案为D。
【34题详解】
理解概括题。根据文中“Hwever, sme business wners in China are against the draft.” 然而,中国的一些企业主反对该草案。和“Once the dg meat industry is banned, many peple will lse their jbs.” 一旦狗肉业被取缔,许多人将失业。可知,最后两段主要是关于反对草案的人。给答案为A。
【35题详解】
推理判断题。根据文章内容可知,此篇就深圳发布禁食和贩卖狗和猫肉的禁令而引起了国内外对这件事情的评论。由此推断我们可以在报纸中读到这段文章,故答案为B。
D
In mst places children are frbidden t wrk. But at the theme park in Japan, bys and girls can fight fires, catch thieves and als perfrm the mre bring tasks f making hamburgers and delivering parcels (投递包裹) .
Kidzania, in a shpping centre in Tky, is like a real twn where children can act ut their dreams f future careers (职业) .There are shps and even a bank n the streets. Everything inside is tw-thirds nrmal size t hld the yung wrkers. After their parents buy the ticket, children can try several jbs.
Being a fireman is a dream f many children. Children are being trained in fire statin f the twn. Suddenly, an alarm bell rings and they put n firefighter clthes befre running twards the scene. The scene is created with lighting and fake (伪造的) smke, but fr children it is real enugh. "Smetimes it's t hard fr them," says the wrker Ryk Ish ikura."Sme kids are in tears when they hear the alarm and the firebreaks ut. But even with tears in their eyes they g n running and fight the fire bravely.
The idea f fr Kidzania started in Mexic. It arrived in Japan three years ag and there are als theme parks in Chile, Indnesia and Prtugal. Anther ne is pening in Dubai.
The children are paid fr their effrts in"Kidzs", the theme park mney. In mst cuntries it is quickly spent in shps and restaurants. But in Japan, children frm lng queues at the theme park's bank. "I'll keep it in the bank," said nine-year-ld Na Mrita, wh wants t be a fashin designer.
36. What is the passage mainly abut?
A. A shpping centreB. A training centre
C. A children's twnD. A theme park named Kidzania in Japan
37. What d children mainly d in Kidzania?
A. They are trained t be a vlunteersB. They play rles in children's mvies
C. They experience different jbs fr their future.D. They d part time jbs t make mney.
38. When the children arrive data fire scene in Kidzania, they ________.
A. are t frightened t runawayB. are trained t fight the fire
C. call the firefighters quickly fr helpD. tried t put ut the fire bravely
39. Hw did Na Mrita deal with her Kidzs?
A. She put it in the park's bank.B. She paid it fr her fashin designing
C. She asked her parents t keep it fr herD. She spent it quickly in the shps and restaurants
40. Which f the statements is TRUE accrding t the passage?
A. The idea f Kidzania came frm America.B. Children can try ne jb with a ticket.
C. Japan is the furth cuntry t build KidzaniaD. Everything inside it is almst half nrmal size
【答案】36. D 37. C 38. D 39. A 40. C
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了一家名为Kidzania的主题公园。在这里孩子们可以实现自己的未来职业梦想。
【36题详解】
主旨大意题。根据第一段“at the theme park in Japan, bys and girls can fight fires, catch thieves and als perfrm the mre bring tasks f making hamburgers and delivering parcels”和第二段“Kidzania, in a shpping centre in Tky, is like a real twn where children can act ut their dreams f future careers”可知在日本东京的购物中心,名为Kidzania的主题公园中,孩子们可以在这里实现自己的未来职业梦想。故选D。
【37题详解】
细节理解题。根据第二段“Kidzania, in a shpping centre in Tky, is like a real twn where children can act ut their dreams f future careers”可知在日本东京的购物中心的Kidzania主题公园中,孩子们可以在这里实现自己的未来职业梦想。故选C。
【38题详解】
细节理解题。倒数第三段的最后一句“But even with tears in their eyes they g n running and fight the fire bravely.”可知孩子们奔跑着勇敢地扑灭大火。故选D。
【39题详解】
细节理解题。根据最后一段“ ‘I'll keep it in the bank,’ said nine-year-ld Na Mrita”可知Na Mrita把Kidzs留在银行里。故选A。
【40题详解】
推理判断题。根据倒数第二段“The idea f fr Kidzania started in Mexic.”可知Kidzania的想法始于墨西哥。故A错误。根据第二段最后一句话“After their parents buy the ticket, children can try several jbs.”可知孩子们可以尝试好几分工作。故B错误。根据第二段“Everything inside is tw-thirds nrmal size t hld the yung wrkers. ”可知里面的所有东西都是正常尺寸的三分之二。故D错误。根据倒数第二段“It arrived in Japan three years ag and there are als theme parks in Chile, Indnesia and Prtugal. ”可知日本是第四个修建Kidzania的国家。故C正确,故选C。
第II卷 (非选择题)
四、听力填表
录音中有一篇短文, 听录音两遍后, 根据所听到的内容完成下面的表格(每空不多于三个词)。(录音播放前你有40秒钟的读题时间)
五、动词填空
阅读下面短文, 用括号内所给动词的适当形式填空(必要时可加情态动词或助动词)。
Althugh yu may nt be familiar with the name Celeste Ng, maybe yu ___41___(see) her wrks in bkcases. The Chinese-American writer is actually the nvelist f the mment.
Celeste Ng has always lved writing. She kept ___42___(write) stries, pems and plays thrughut her middle schl and high schl years. She was als an editr at her high schls literary (文学的) magazine. In her senir year f high schl, a play she wrte ___43___(perfrm) at a lcal theater.
Hwever, Ng didn't believe she ___44___(becme) a writer until she gt her master's degree in writing. She wrte fr many famus magazines after graduatin. Her wrks always ___45___(deal) with the relatinship between mther and daughter and the key rles that race and class play in American sciety.
Ng made quite a name fr herself after her first nvel Everything I Never Tld Yu ___46___(becme) ht in 2014.It tk her six years ___47___(write) the nvel. She had prduced fur different drafts f the nvel befre she sent it t a publisher. It was a New Yrk Times bestsellers and reached the tp Amazn's best bks f the year list in 2014.Ng's secnd nvel, Little Fires Everywhere, was als a bestseller. It was name dne f the best bks f 2017 by ver 25 publishers.
Fr thse wh ___48___(want) t becme a writer in the future, Ng says the best piece f writing advice she knws ___49___(be) that smetimes yu just have t stp waiting fr inspiratin and ___50___(get) t wrk.
【答案】41. have seen
42. writing
43. was perfrmed
44. culd becme
45. deal 46. became
47. t write
48. want 49. is
50. get
【解析】
【分析】
文章介绍了作家Celeste Ng的成名过程。
41题详解】
句意:尽管您可能对Celeste Ng这个名字不熟悉,但也许您在书架上看到过她的作品。Althugh引导的让步状语从句,主句译为“but”,表转折。根据“nt be familiar with”可知转折后为“已经看见”,用现在完成时态。故填have seen。
【42题详解】
句意:在整个中学和高中期间,她一直在写故事,诗歌和戏剧。keep ding sth. “一直做某事”,是固定搭配。故填writing。
【43题详解】
句意:高中三年级时,她写的戏剧是在当地剧院表演的。主语“a play”与谓语动词之间是逻辑上的动宾关系,即“被表演”;且根据wrte可知是一般过去时态。故填was perfrmed。
【44题详解】
句意:但是,吴女士直到获得文学硕士学位后才相信自己会成为作家。根据“believe”可知此处是吴女士的主观上的“能成为作家”用情态动词can,又因为“didn't”可知是一般过去时态。故填culd becme。
【45题详解】
句意:她的作品总是处理母女之间的关系以及种族和阶级在美国社会中扮演的关键角色。此处缺少谓语,根据“always”可知是一般现在时态,主语“wrks”是复数,故填deal。
【46题详解】
句意:Ng在2014年,她的第一部小说《我从来没有告诉过你的一切》成为热点之后,为自己取了一个名声。根据“in 2014”可知事情发生在过去,用一般过去时态。故填became。
【47题详解】
句意:她花了六年的时间写这本小说。it takes/tk sb. sme time t d sth. 意为“做某事花费某人多长时间”。故填t write。
【48题详解】
句意:对于那些希望将来成为一名作家的人,Ng说,她所知道的最好的写作建议是,有时您只需要停止等待灵感就可以开始工作。此处缺少“wh”的谓语,“wh”代指“thse”为复数,根据“says”可知是一般现在时态。故填want。
【49题详解】
句意:对于那些希望将来成为一名作家的人,Ng说,她所知道的最好的写作建议是,有时您只需要停止等待灵感就可以开始工作。根据“says”可知是一般现在时态。主语为“ the best piece f writing advice ”,此时谓语用单数形式。故填is。
【50题详解】
句意:对于那些希望将来成为一名作家的人,Ng说,她所知道的最好的写作建议是,有时您只需要停止等待灵感就可以开始工作。此处and连接的并列动词短语,都在情态动词“have t”之后,故用动词原形。故填get。
【点睛】
六、综合填空
阅读短文, 根据短文内容及首字母提示, 在空白处填入一个适当的单词。
Marty had n manners. He acted like a pig. He was rude, lud, and bring, and he thught it was funny. At the t___51___, he hiccupped after each bite. He cleaned his muth n his cat. He chewed with his muth ___52___. He drank his sup nisily.
At schl, he always annyed thers. He tk peple's things w___53___ asking. He made rude cmments withut saying srry.
On the bus he rubbed dirty hands n his neighbrs. He snred (打呼噜) ludly, even if he wasn't really a___54___.He tk his shes ff and put t___55___ up n the next seat.
Marty didn't get invited t birthday parties. He had t clean up his rm n weekends i___56___ f playing. N ne wanted t s___57___ near him n the bus. He made peple uncmfrtable. He missed a lt f chances. Even his grandmther didn't want him t v___58___ her!
Marty gt tired f b___59___ alne. He decided t clean up his act. At last, he made a few friends a___60___ few gd habits.
Always remember yur manners!
【答案】51. table
52. pen 53. withut
54. asleep 55. them
56. instead
57. sit 58. visit
59. being 60. and
【解析】
本文主要讲了Marty在生活中没有任何礼仪,不懂得尊重他人。他做事粗鲁,说话大声,是一个很无趣的人。
【51题详解】
句意:在餐桌上,他每咬一口后就打嗝。table桌子,名词,此处讲Marty在桌子上吃饭;at the table在桌子前,故填table。
【52题详解】
句意:他张着嘴咀嚼。根据“He cleaned his muth n his cat”可以推知此处为Marty张着嘴咀嚼这一粗鲁的行为。pen张开的,形容词;with his muth pen张着他的嘴,with是介词,his muth是介词的宾语,pen是形容词,用来修饰宾语,故填pen。
【53题详解】
句意:他不问就拿走别人的东西。根据“At schl, he always annyed thers”可知在学校他总是惹恼其他人,可以推知后面他不告诉别人的情况下就拿走别人的东西,所以此处填介词withut,withut ding sth没有做某事,故填withut。
【54题详解】
句意:即使他不是真的睡着了。asleep睡着的,形容词,此处是讲述他在公交车上的粗鲁行为,即使不是真的睡着,他也会大声打呼噜。was是系动词,后接形容词,be asleep睡着了的,故填asleep。
【55题详解】
句意:他脱下鞋子,放在隔壁座位上。them他们,它们,作代词;句中代指his shes他的鞋子,故填them。
【56题详解】
句意:他必须在周末打扫房间而不是去玩。根据前文“Marty didn't get invited t birthday parties”可知Marty之所以没有被邀请去生日聚会,是因为他要打扫卫生;instead f ding sth代替做某事,故填 instead。
【57题详解】
句意:在公交车上没人愿意坐在他旁边。横线处缺少动词,又根据“ n the bus”可知Marty是坐在公交车上;sit坐,动词;sit near sb坐在某人旁边,故填sit。
【58题详解】
句意:甚至连他的祖母都不想让他去看望她。根据前文“He made peple ……a lt f chances”可知Marty使很多人感到不舒服,可以推知他的祖母不想让他去拜访;visit拜访,动词;visit sb拜访某人,故填visit。
【59题详解】
句意:Marty厌倦了一个人呆着。alne表示“独自的”,形容词,空格处应填be动词。get tired f ding sth厌倦做某事,所以用be的动名词形式being,故填being。
【60题详解】
句意:最后他交了几个朋友和养成了很少的好习惯。横线后面句子缺少主语和谓语;and和,其在句中作连词,用来连接前后两个句子,故填and。
七、阅读表达
阅读短文, 根据要求完成下面各小题
"I will never find time t learn this difficult lessn, "said Rbert t Frank as they left schl. "I can't d it by tmrrw."
"Yu have ten minutes befre lunch. Why nt begin right away?" asked his brther.
"Ten minutes! That's nthing. Besides, I must have a run with Rver nw, "replied Rbert
After lunch, the tw bys walked t schl again. Frank tk ut his bk and began t learn part f it while he walked alng. "What a bkwrm (书呆子)!"said Rbert, laughing. He lked fr birds' nests in the trees all the way t schl.
"Cme ut t play sccer!" shuted a grup f schl friends when they finished schl fr the day. Rbert ran away with the bys. (A)Frank prmised t jin them in 15 minutes, and tk ut his bk again. After he finished, Frank played with the bys, and enjyed the game. The tw brthers we retired that evening, and went t bed early. But when they returned t schl the next day, Frank knew his lessn perfectly. (B)Hwever, Rbert tld the teacher that he did nt have time t learn it.
"Hw did yu find time, Frank?" asked his teacher.
"I had 10 minutes befre lunch yesterday; 15 minutes when I walked back t schl; and anther 15 minutes befre sccer. Then I lked ver my lessn befre I went t bed; and tk 10 minutes befre breakfast this mrning t make it perfect."
"That makes an hur's preparatin, "replied his teacher. "Frank, yu may run and play at break time. Rbert, g t the back f the class. Yu will spend break time learning that lessn And yu will cntinue t d that until yu have learnt this imprtant lessn:Yu'll never find time fr anything. If yu want time, yu must make it. Take care f the minutes."
61. 根据短文内容简要回答问题。Why did Frank have time t learn the lessn, but Rbert didn't?
___________________
62. 根据短文内容简要回答问题。In rder t tell us hw Rbert is different frm Frank, the writer gives us sme examples. Please list tw f them (USE YOUR OWN WORDS).
___________________
63. 将短文中(A)划线的句子译成汉语。
___________________
64. 将短文中(B)划线的句子译成汉语。
___________________
65. 请给短文拟一个适当的英文标题。
___________________
【答案】61. Frank tried t make time fr his study, but Rbert didn't. / Frank made gd use f his time, but/while Frank didn't. /Frank managed his time well, but Rbert didn't.
62. (1) Frank studied while Rbert ran with Rver. / Frank made full use f the ten minutes befre lunch t learn the lessn while Rbert had a run with Rver.
(2) When they walked t schl, Frank studied as he walked alng, but Rbert lked fr birds' nest. / On their way t schl, Frank learned part f the lessn, Rbert lked fr the nests in the trees.
(3) Befre playing sccer, Frank studied fr minutes, but Rbert didn't.
(4) Frank lked ver his lessn befre he went t bed , but Rbert didn't.
(5) Frank studied befre breakfast, but Rbert didn't.
63. 弗兰克承诺在15分钟后加入他们的行列去踢球, 并再次拿出了他的书。
64. 然而, 罗伯特告诉老师他没有时间学习这课内容。
65. Take care f the minutes /Take care f time/ Manage yur time/ Make gd use f yur time
【解析】
【分析】
本文是一篇记叙文,讲述了Frank和Rbert都参加各种活动,Frank能利用每一分钟空闲时间来学习,而Rbert却没有,最后Frank学会了课程,而Rbert却没有。这告诉我们要时间是要自己去挤的,要充分利用好每一分钟。
【61题详解】
根据倒数第二段Frank的回答可知,Frank挤出每一分钟的空闲时间来学习,而Rbert却没有,故答案为:Frank tried t make time fr his study, but Rbert didn't. / Frank made gd use f his time, but/while Frank didn't. /Frank managed his time well, but Rbert didn't.
【62题详解】
根据倒数第二段Frank的回答可知,故答案为:
(1) Frank studied while Rbert ran with Rver. / Frank made full use f the ten minutes befre lunch t learn the lessn while Rbert had a run with Rver.
(2) When they walked t schl, Frank studied as he walked alng, but Rbert lked fr birds' nest. / On their way t schl, Frank learned part f the lessn, Rbert lked fr the nests in the trees.
(3) Befre playing sccer, Frank studied fr minutes, but Rbert didn't.
(4) Frank lked ver his lessn befre he went t bed , but Rbert didn't.
(5) Frank studied befre breakfast, but Rbert didn't.
【63题详解】
prmise t d 允诺做某事;jin sb.加入某人;in+一段时间,表示……以后;take ut sth.拿出……。故答案为:弗兰克承诺在15分钟后加入他们的行列去踢球, 并再次拿出了他的书。
【64题详解】
hwever然而;tell sb. sth.告诉某人某事;have time t d有时间做某事。故答案为:然而, 罗伯特告诉老师他没有时间学习这课内容。
【65题详解】
根据文章内容,以及文章的最后一句可知,文章主旨就是要我们学会充分利用时间,故答案为:Take care f the minutes /Take care f time/ Manage yur time/ Make gd use f yur time.
【点睛】
八、书面表达
66.由于新冠病毒肺炎肆虐,同学们肯定经历了一个不同寻常的假期,请根据自身经历描述一下自己假期所做、所想、所感,谈自己下一步的打算。
要求:
1.题目可自拟,语句通顺,意思连贯;
2.100词左右;
3.文中不得出现真实姓名及校名。
参考词汇:prlng延长;COVID-19新冠肺炎
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
My Special Winter Hliday
As we all knw, after the utbreak f the COVID-19 in ur cuntry, ur hliday was prlnged fr mre than tw mnths, s we all had a very special winter. It was s special that we must stay at hme and culdn’t g utside.
During the vacatin, I had nline classes given by ur hardwrking teachers. At the same time, I started t help with husewrk mre ften, frm which I learned hw t get n well with my family members. And I realized the imprtance f understanding each ther. In rder t keep healthy, I did exercise at hme with my father three times a week. Besides, I fllwed the dctrs’ advice t drink mre water and keep the balance f my diet.
Althugh we’ve stayed at hme fr ver tw mnths, I believe after the special winter vacatin, we all have grwn up a lt and ur cuntry will be better and better.
【解析】
【详解】1.题干解读:该题目属于记叙文写作.主题是新冠病毒肺炎肆虐之下的假期所做、所想、所感以及下一步的打算。第一段交代背景;第二段叙述假期生活;第三段表达对未来的美好期待。
2.写作指导:本文应该用第一人称来叙述故事内容;时态采用一般过去时为主,并且要叙述完整,保证条理清晰。
New Schl Library
Opening time
8:00am t 5:30pm frm Sunday t Friday
Rules fr the library
1. Yur 56 are needed t brrw r read bks.
2. Yu can brrw 57 at a time and keep them fr tw weeks.
3. Ten 56 are always ready t help yu.
4. Once the bks yu brrwed are lst, yu have t pay fr them at 59 .
5. Yu can als d sme reading in the reading rm.
Telephne number
Call at 60 if yu have any questins
精品解析:2020年6月山东省东营市初中学业水平模拟(二模)英语试题(解析版+原卷板): 这是一份精品解析:2020年6月山东省东营市初中学业水平模拟(二模)英语试题(解析版+原卷板),文件包含精品解析2020年6月山东省东营市初中学业水平模拟二模英语试题解析版doc、精品解析2020年6月山东省东营市初中学业水平模拟二模英语试题原卷版doc等2份试卷配套教学资源,其中试卷共39页, 欢迎下载使用。
精品解析:2020年山东省东营市广饶县初中学业水平模拟考试(二模)英语试题(解析版+原卷板): 这是一份精品解析:2020年山东省东营市广饶县初中学业水平模拟考试(二模)英语试题(解析版+原卷板),文件包含精品解析2020年山东省东营市广饶县初中学业水平模拟考试二模英语试题解析版doc、精品解析2020年山东省东营市广饶县初中学业水平模拟考试二模英语试题原卷版doc等2份试卷配套教学资源,其中试卷共42页, 欢迎下载使用。
精品解析:2021年山东省东营市广饶县中考二模英语试题(含听力)(解析版+原卷板): 这是一份精品解析:2021年山东省东营市广饶县中考二模英语试题(含听力)(解析版+原卷板),文件包含精品解析2021年山东省东营市广饶县中考二模英语试题含听力解析版doc、精品解析2021年山东省东营市广饶县中考二模英语试题含听力原卷版doc、2021年中考英语试题听力mp3等3份试卷配套教学资源,其中试卷共45页, 欢迎下载使用。

