开学活动
搜索
    上传资料 赚现金

    江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷

    江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷第1页
    江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷第2页
    江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷第3页
    还剩20页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷

    展开

    这是一份江苏省南京市建邺区2024-2025学年八年级(上)期末(解析版)英语试卷,共23页。试卷主要包含了完形填空,阅读理解,语言基础知识,书面表达等内容,欢迎下载使用。
    第Ⅰ卷(选择题 共50分)

    二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
    请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    Once a trtise and tw swans lived n a lake. They were very gd friends. They spent many hurs ____1____ tgether.
    T their bad luck, there was n rain at all that year. The lake became dry. S, they had t leave the lake t lk fr anther place t live. The tw swans culd fly easily, ____2____ fr the trtise it was difficult. The three f them didn’t knw what t d next.
    At last, the tw swans had an idea. They said t the trtise, “We will place a stick in yur muth. We will carry the stick in ur muth n either side. This will make us fly tgether. But remember, yu must nt pen yur muth. If yu d, yu knw what ____3____ t yu.” The trtise was sad t leave the lake, but it agreed t the idea.
    One fine mrning, while they ____4____ ver a large twn, the peple f the twn were very surprised and started shuting excitedly. The trtise heard the nise and wanted t knw ____5____ it was abut. It frgt its wrds and pened its muth with wnder, asking, “Why is Oh...!”
    Luckily, just in time, the trtise didn’t fall and stayed safe. The swans quickly swam t supprt it and made sure it was alright. They all felt very happy and fund anther wnderful lake.
    1. A. happilyB. happy
    C. happierD. happiness
    2. A. sB. r
    C. andD. but
    3. A. happenB. happens
    C. happenedD. will happen
    4. A. flewB. were flying
    C. flyD. are flying
    5. A. hwB. when
    C. whyD. what
    【语篇解读】本文主要讲述了乌龟和两只天鹅为了寻找新的家园,想出了一个共同飞行的办法,但乌龟差点因为好奇而掉落,最后成功到达新湖泊的故事。
    【答案】1. A 2. D 3. D 4. B 5. D
    【1题详解】
    句意:他们愉快地在一起度过了许多小时。
    happily高兴地,副词;happy高兴的,形容词;happier更高兴的;happiness幸福,名词。spent为实义动词,用副词修饰。故选A。
    【2题详解】
    句意:这两只天鹅飞起来很容易,但对乌龟来说很难。
    s所以;r或者;and和,而且;but但是。根据“fly easily”和“it was difficult”可知,句意之间表示转折,用but连接。故选D。
    【3题详解】
    句意:如果你这样做了,你知道会发生什么事。
    happen发生,动词原形;happens发生,动词第三人称单数形式;happened发生,动词过去式;will happen发生,一般将来时。if引导的时间状语从句,主句常用一般将来时。故选D。
    【4题详解】
    句意:一个晴朗的早晨,当他们飞过一个大城市时,镇上的人们非常惊讶,开始兴奋地喊叫起来。
    flew飞,过去式;were flying正在飞,过去进行时;fly飞,原形;are flying正在飞,现在进行时。根据“the peple f the twn were very surprised and started shuting excitedly”可知,时态是过去时,且本句是while引导的时间状语从句,强调从句的动作正在发生,所以用过去进行时,故选B。
    【5题详解】
    句意:乌龟听到了噪音,想知道这是怎么回事。
    hw如何;when什么时候;why为什么;what什么。根据“knw... it was abut”可知,空处是宾语从句的引导词,作abut的宾语,所以用what。故选D。
    请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    Arund ur huse, we make sure a small lawn (草坪) space remains green by watering regularly (定期地). I live in an area with a very large garden. There are many fruit trees ____6____ here alng with many plants and lts f grass. That leads t the flying beauties—the birds visiting the space regularly. At first sight, the garden appears (似乎) very ____7____, but in fact, many birds live in it r visit it quite ften, singing happily. Sme peple keep birds in cages t listen t their sngs, but I say it is far better fr the birds t live ____8____.
    Every mrning I am wken up by the wnderful ____9____ f a magpie-rbin (鹊鸲). The sund is s sweet and I lie in bed listening t the sngs ____10____ the bird flies away. Small plants and bushes prvide gd ____11____ fr insects and very small birds, while larger trees will attract (吸引) visits frm mre birds. They cme t sing, rest a bit r lk fr fd. S it is always a ____12____ t see them. I just sit quietly and watch them g abut their business.
    It’s easy t attract birds t yur ____13____ n matter hw small and clse it is t a city. I have seen the sptted-dve, pigen and even ther little birds that are t unusual fr me t ____14____. They sing, dance and ____15____ their beautiful clurs. It is quite a treat. On the ther hand, thse little sparrws are s naughty that they cme int the huse t steal fd.
    6. A. shakingB. mving
    C. grwingD. changing
    7. A. strangeB. quiet
    C. tidyD. clurful
    8. A. bravelyB. freelyC. prlyD. alne
    9. A. sngsB. shutsC. actinsD. dances
    10. A. becauseB. whenC. untilD. since
    11. A. memryB. viewC. careD. cver
    12. A. surpriseB. shameC. pleasureD. prblem
    13. A. gardenB. fficeC. truckD. building
    14. A. greetB. nameC. fightD. cunt
    15. A. checkB. paintC. acceptD. shw
    【语篇解读】本文讲述了作者自家花园因绿植吸引众多鸟儿,认为鸟儿应自由生活,表达对它们的喜爱。
    【答案】6. C 7. B 8. B 9. A 10. C 11. D 12. C 13. A 14. B 15. D
    【6题详解】
    句意:这里和许多植物、大片草地一起,有很多果树正在生长。
    shaking摇晃,震动; mving移动;grwing生长;changing改变。根据前文“I live in an area with a very large garden”可知这里描述的是花园里的景象,果树应该是处于生长的状态。grwing表示“生长”,符合语境。故选C。
    【7题详解】
    句意:乍一看,这个花园似乎非常安静,但实际上,很多鸟儿住在里面或者经常来这里欢快地唱歌。
    strange奇怪的;quiet安静的;tidy整洁的;clurful多彩的。根据“but”表转折可知,后面提到有很多鸟儿欢快唱歌,所以前面应是看起来很安静,quiet符合语境。故选B。
    【8题详解】
    句意:有些人把鸟关在笼子里听它们唱歌,但我说鸟儿自由自在地生活要好得多。
    bravely勇敢地;freely自由地;prly贫穷地、糟糕地;alne独自地。根据“Sme peple keep birds in cages t listen t their sngs”以及“but”可知,作者不认同把鸟关在笼子里,认为鸟应该自由地生活。freely表示“自由地”,符合语境。故选B。
    【9题详解】
    句意:每天早上我都会被一只鹊鸲美妙的歌声唤醒。
    sngs歌曲、歌声;shuts呼喊、大叫;actins行动;dances舞蹈。根据后文“The sund is s sweet”可知,这里描述的是鹊鸲的歌声把作者唤醒。故选A。
    【10题详解】
    句意:这声音如此悦耳,我躺在床上听着歌声,直到鸟儿飞走。
    because因为;when当……时候;until直到;since自从、因为。结合语境,作者躺在床上听着歌声,这种状态应该是持续到鸟飞走,until符合语境。故选 C。
    【11题详解】
    句意:小植物和灌木丛为昆虫和非常小的鸟儿提供了良好的掩护,而较大的树木会吸引更多的鸟儿前来。
    memry记忆;view观点、景色;care关心、照顾;cver遮盖物、掩护。根据常识,小植物和灌木丛能为小动物提供隐蔽的地方,也就是起到“掩护”的作用。故选D。
    【12题详解】
    句意:所以看到它们总是一件令人愉快的事。
    surprise惊喜;shame羞耻、遗憾;pleasure愉快、乐事;prblem问题。根据“They cme t sing, rest a bit r lk fr fd”以及“I just sit quietly and watch them g abut their business”可知,作者很享受看鸟儿活动,看到它们是一件愉快的事。故选C。
    【13题详解】
    句意:无论你的花园多么小,离城市多么近,都很容易吸引鸟儿到你的花园来。
    garden花园;ffice办公室;truck卡车;building建筑物。根据文章开头“I live in an area with a very large garden”以及围绕花园里吸引鸟儿的情况可知,这里说的是很容易吸引鸟儿到你的花园里。故选A。
    【14题详解】
    句意:我见过斑鸠、鸽子,甚至还有其他一些我都叫不出名字的小鸟。
    greet问候;name命名、叫出……的名字;fight打架;cunt数数。根据“even ther little birds that are t unusual fr me”可知,对于这些不常见的小鸟,作者应该是叫不出它们的名字。故选B。
    【15题详解】
    句意:它们唱歌、跳舞,展示它们美丽的颜色。check检查;paint绘画;accept接受;shw展示。根据“They sing, dance”可知鸟儿通过唱歌、跳舞等行为展示它们美丽的颜色,shw符合语境。故选D。
    三、阅读理解(共15小题;每小题1分,满分15分)
    请认真阅读下列材料,从材料后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    A
    When Puppies Play Baseball
    When puppies play baseball
    they like t have fun.
    They race and they rll
    as they run in the sun.
    They jump and they bump and
    they tumble (翻跟头) all day.
    It’s always exciting
    t watch as they _______.
    But nbdy wins and
    they dn’t scre at all.
    Because, if they catch it,
    they chew up the ball.
    16. What d the puppies d when playing baseball?
    A. They race and rll.B. They sing and dance.
    C. They walk slwly.D. They sit and watch thers.
    17. Which is the best wrd fr the blank?
    A. hideB. playC. mveD. arrive
    18. Which f the fllwing may puppies care mre abut when playing baseball?
    A. Fllwing the rules f baseball.
    B. Shwing ff their skills t thers.
    C. Winning the game and getting the treat.
    D. Having a gd time playing with the ball.
    【语篇解读】本文是一首描写小狗打棒球的诗。
    【答案】16. A 17. B 18. D
    【16题详解】
    细节理解题。根据“When puppies play race and they rll...”可知,它们玩棒球的时候,又奔跑又打滚。故选A。
    【17题详解】
    推理判断题。根据“It’s always exciting t watch as they...”可知,此处表示看它们打棒球令人兴奋,空处表示打棒球,动词play“打(球)”符合语境。故选B。
    【18题详解】
    推理判断题。根据“But nbdy wins and they dn’t scre at all. Because, if they catch it, they chew up the ball.”可知,小狗们打棒球最重要的是快乐地玩球,它们不在乎输赢。选项D“快乐地玩球”符合语境。故选D。
    B
    China has its first grup f fur natinal parks t prtect sme endangered animals.
    19. Match the parks a—d with tw tpics:
    ①The park lies within ne prvince;
    ②The park lies in mre than ne prvince.
    Which f the fllwing is RIGHT?
    A. ①—ab ②—cdB. ①—ad ②—bc
    C. ①—ac ②—bdD. ①—a ②—bcd
    20. Which animal may NOT be seen at Wuyi Muntain Natinal Park?
    A. B.
    C. D.
    21. Why des the writer use numbers in the last paragraph?
    A. T ask peple t plant mre trees.
    B. T shw the imprtance f the park.
    C. T intrduce different kinds f animals.
    D. T tell why the Natinal Park is in Hainan.
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国首批四个国家公园的相关信息。
    【答案】19. B 20. C 21. B
    【19题详解】
    细节理解题。根据表格信息可知,Sanjiangyuan Natinal Park位于青海省,Hainan Trpical Rainfrest Natinal Park位于海南省,这两个公园都在一个省内,对应①;Wuyi Muntain Natinal Park位于福建和江西两省,Giant Panda Natinal Park位于四川、陕西和甘肃三省,这两个公园位于不止一个省内,对应②,即:①—ad ②—bc。故选B。
    【20题详解】
    细节理解题。根据“Wuyi Muntain Natinal Park | It is knwn as the birds’ fun park, the kingdm f snakes and the wrld f insects.”可知,武夷山国家公园被称为鸟类的乐园、蛇的王国和昆虫的世界,并未提及金丝猴,所以在武夷山国家公园可能看不到金丝猴。故选C。
    【21题详解】
    推理判断题。本段提到海南热带雨林国家公园占地面积不到全国陆地面积的 0.046%,却拥有全国近20%的两栖动物和38.6%的本土鸟类;通过数字对比,突出了该公园虽面积小,但在生物多样性方面的重要性。故选B。
    C
    Natural disasters, such as earthquakes, rainstrms and strng winds, usually make a big difference t human life. They nt nly cause prperty (财产) lss but als take away peple’s lives.
    Strng winds can be very terrible. On March 31st, 2024, strng winds hit Nanchang, Jiangxi prvince. The strng winds brke the windws int pieces and blew ff three peple sleeping at hme, causing their deaths. What’s wrse, mre than 1,600 trees were blwn dwn vernight. This deadly disaster was mainly caused by funnelling (狭管效应).
    When the earthquake happens, the grund and buildings will shake terribly. In serius situatins, buildings may even fall dwn and will bury peple in the grund. Recently, in Taiwan, the mst pwerful earthquake in a quarter century rcked the island n April 3rd. At least nine peple were killed and hundreds f peple were hurt.
    Anther example is rainstrms. They can fld many places. Dubai lies n the cast f the Persian Gulf and in the nrtheast f the U. A. E. with a lng and beautiful castline. It desn’t rain a lt. But n April 16th, a big rainstrm hit Dubai. It rained s much in just 12 hurs that it was like a year’s wrth f rain. The heavy rain flded rads, shpping malls, and even airprts, causing a lt f damage (破坏).
    T better deal with natural disasters, we need t make ur disaster preventin, mitigatin, and relief crdinatin system (防灾救灾机制) better. Als, peple shuld learn ways t prtect themselves when facing natural disasters. But mst imprtantly, we shuld realize that we are nt the master f nature, we need t care abut it and respect (尊重) it.
    22. Hw many pieces f news abut natural disasters are mentined?
    A. Tw.B. Three.C. Fur.D. Five.
    23. What kind f damage can an earthquake prbably cause?
    A. It can blw dwn a lt f trees vernight.
    B. It can make buildings fall and kill peple.
    C. It can fld many places like rads and airprts.
    D. It can make plants die because f t little water.
    24. Hw des the writer develp Paragraph 2?
    A. Fact—Opinin—WayB. Fact—Way—Opinin
    C. Opinin—Fact—ReasnD. Opinin—Reasn—Fact
    25. What might be talked abut in the fllwing paragraph?
    A. Why natural disasters can take away peple’s lives.
    B. Hw we can respect nature and live better with it.
    C. Where we can learn abut different natural disasters.
    D. Which kind f natural disasters is the mst dangerus.
    【语篇解读】本文主要介绍了强风、地震、暴风雨等自然灾害的危害,以及人类应该如何应对它们。
    【答案】22. B 23. B 24. C 25. B
    【22题详解】
    细节理解题。根据“Strng winds...”、“When the earthquake happens...”和“Anther example is rainstrms.”可知,文章一共提到了三种自然灾害的新闻。故选B。
    【23题详解】
    细节理解题。根据“When the earthquake happens, the grund and buildings will shake terribly. In serius situatins, buildings may even fall dwn and will bury peple in the grund.”可知,地震会造成房屋的倒塌和人员的伤亡。故选B。
    【24题详解】
    推理判断题。根据“Strng winds can be very terrible. On March 31st, 2024, strng winds hit Nanchang, Jiangxi prvince. The strng winds brke the windws int pieces and blew ff three peple sleeping at hme, causing their deaths. What’s wrse, mre than 1,600 trees were blwn dwn vernight. This deadly disaster was mainly caused by funnelling.”可知,本段第一句表述了作者认为“强风非常糟糕”的观点,接下来讲述了江西南昌遭受强风自然灾害的事实,最后说明了此次灾害发生的原因。故选C。
    【25题详解】
    推理判断题。根据“But mst imprtantly, we shuld realize that we are nt the master f nature, we need t care abut it and respect it.”可知,文章结尾告诉大家要关心和尊重大自然,所以推测接下来会讲述尊重大自然的方法,选项B“我们如何尊重大自然,更好地与之相处”符合。故选B。
    D
    Once upn a time, there was a large, lvely garden. Its grass was sft and green. Its trees were filled with singing birds. Every afternn, children wuld play in the garden after schl.
    One day the children were playing in the garden. Suddenly, a giant shwed up and cried in a lud vice. “This is my garden! Yu must leave at nce!” The children ran away and dared nt (不敢) cme back.
    The next day, the giant built a high wall arund his garden and put a ntice n a bard: TRESPASSERS WILL BE DRIVEN AWAY! The pr children n lnger had a place t play.
    Summer turned t fall and fall turned t winter. When spring came, flwers came ut and the birds began t sing acrss the land. But in the giant’s garden, it was still winter. The green grass was cvered with snw, and the cld winds kept the birds away. He felt sad as he lked at his frzen, white garden.
    One mrning the giant heard lvely music cming thrugh the windw. He lked utside and saw a wnderful sight. Birds were flying abut and singing, and flwers were peeking (偷看) up thrugh the green grass. The trees were waving their arms sftly in the warm wind. Children were sitting in the branches f the trees and mre children were mving n their hands and knees thrugh a hle in the wall. When seeing all these things, the giant’s heart started melting. “Hw selfish I have been!” he said. “Nw I knw why spring wuld nt cme here!”
    When the children saw the giant, they were s afraid that they all ran away, and the garden turned t winter again. But ne little by did nt run because he did nt see the giant cming. He was trying t reach up t the spreading branches f a tree. The giant tk him gently in his hand, and put him up int the tree. At nce the tree brke ut in blssm. The birds came and sang in it. The little by stretched (伸出) ut his arms, put them arund the giant’s neck and kissed him.
    When the ther children saw the giant was n lnger that hrrible, they came running back. Alng with them came the spring. “It is yur garden nw, little children,” said the giant as he tk his great axe and kncked dwn the wall. Ever since then, the giant’s garden has been a children’s playgrund.
    26. What is the meaning f the underlined wrd “TRESPASSERS”?
    A. Animals that are kept secretly.B. Plants that are grwing wildly.
    C. Peple wh g int thers’ places.D. Birds wh like flying t the gardens.
    27. What’s the crrect rder f the stry?
    ①Children came back and the giant’s garden has becme children’s playgrund.
    ②The giant built a wall arund his garden and put a ntice t keep children away.
    ③When spring came, it was still winter in the giant’s garden, making the giant sad.
    ④A little by stayed in the garden and shwed his kindness t the giant with a kiss.
    A. ②③④①B. ②④①③
    C. ④③②①D. ④②③①
    28. Why wuldn’t the spring cme int the giant’s garden?
    A. Because the children tk away spring when leaving the garden.
    B. Because he was a selfish gardener and he didn’t welcme spring.
    C. Because he treated the children s badly that spring isn’t willing t cme.
    D. Because a lt f strange flwers and trees were planted in the giant’s garden.
    29. Which sentence in the stry shws the giant’s kindness?
    A. He heard lvely music cming thrugh the windw.
    B. He said, “This is my garden! Yu must leave at nce!”
    C. He tk him gently in his hand, and put him up int the tree.
    D. He built a high wall arund his garden and put a ntice n a bard.
    30. What can we learn frm the stry?
    A. Sharing leads t mre happiness.B. Success needs the supprt f thers.
    C. Lst years are wrse than lst dllars.D. Friendship is lve with understanding.
    【语篇解读】本文主要讲述了巨人和花园的故事。
    【答案】26. C 27. A 28. C 29. C 30. A
    【26题详解】
    词句猜测题。根据“the giant built a high wall arund his garden and put a ntice n a bard: TRESPASSERS WILL BE DRIVEN AWAY! The pr children n lnger had a place t play”可知,孩子们不能够再进入花园,没有地方玩了。故TRESPASSERS指的是那些进入别人地方的人。故选C。
    【27题详解】
    细节理解题。根据“The next day, the giant built a high wall arund his garden and put a ntice n a bard: TRESPASSERS WILL BE DRIVEN AWAY!”和“When spring came, flwers came ut and the birds began t sing acrss the land. But in the giant’s garden, it was still winter.”和“The little by stretched ut his arms, put them arund the giant’s neck and kissed him.”和“When the ther children saw the giant was n lnger that hrrible, they came running back.”可知,正确的顺序是②③④①。故选A。
    【28题详解】
    推理判断题。根据“When the ther children saw the giant was n lnger that hrrible, they came running back. Alng with them came the spring.”可知,当孩子们回来花园迎来春天,所以春天不来是因为巨人对孩子们不好,所以春天不愿意来。故选C。
    【29题详解】
    推理判断题。根据“The giant tk him gently in his hand, and put him up int the tree”可知,巨人轻轻地把他放在手里,然后放在树上,展示出巨人对他人的关爱,这体现了巨人的善良。故选C。
    【30题详解】
    主旨大意题。通读全文可知,如果巨人不和孩子们分享花园,花园就会一直处于寒冬,而当他和孩子们分享花园后,花园就恢复生机,他自己也收获了快乐,所以这个故事传达的是分享会带来更多的快乐这一主题。故选A。
    第Ⅱ卷(非选择题 共50分)
    四、语言基础知识(共15小题;每小题1分,满分15分)
    A)根据括号中所给的汉语或音标写出单词,使句子意思完整正确,并将答案填写在答题卡标号为51—55的相应位置上。
    31. This mrning, ur Bilgy teacher intrduced a new experiment in detail s that every student culd ________ (理解) the steps.
    【答案】understand
    【解析】句意:今天早上,我们的生物老师详细介绍了一个新实验,以便每个学生都能理解步骤。“理解”understand,culd后接动词原形。故填understand。
    32. After listening t the teacher carefully, we all wrte dwn ntes s we culd make a ________ (报告) n the steps crrectly after we did the experiment.
    【答案】reprt
    【解析】句意:在仔细听了老师的讲解后,我们都做了笔记,这样我们就可以在做实验后把正确的步骤做一个报告。“报告”reprt,a后跟单数名词。故填reprt。
    33. When we finally started the experiment, an ________ /ˈɔːfl/ smell filled the classrm. Everyne had t cver their nses.
    【答案】awful
    【解析】句意:当我们最终开始做实验时,一股难闻的气味弥漫在教室里。每个人都不得不捂住鼻子。根据“Everyne had t cver their nses.”和音标提示可知,每个人都不得不捂住鼻子,说明气味很难闻;考查awful“可怕的;极坏的”,形容词,在句中作定语,修饰名词“smell”。故填awful。
    34. The smell seemed t be ________(到处), s we pened the windws and sn the air was fresh again.
    【答案】everywhere
    【解析】句意:气味似乎到处都是,所以我们打开了窗户,很快空气又变得清新了。到处的英文是everywhere,表示“在所有地方”,符合句子的语境。故填everywhere。
    35. By the end f the lessn, we were asked t make a shrt summary f what we learnt frm ur ________ (错误) during the experiment.
    【答案】mistakes
    【解析】句意:到课程结束时,我们被要求对实验过程中从自己的错误里学到的东西做一个简短的总结。“错误”对应的英文是mistake,可数名词。结合语境可知,此处应使用复数形式mistakes,表示不止一个错误。故填mistakes。
    根据短文内容,从下面方框中选择5个适当的单词或词组填空,使短文内容完整正确。
    Finally, the nise and shaking ended. It was dark and ____36____ arund me. I culd nt see anything at all, and I did nt knw if anyne else was near me. I felt nervus and my heart was ____37____ fast. “I’m trapped,” I said t myself. A mment f fear ____38____, but I tld myself t calm dwn ____39____ I was still alive.
    I shuted fr help, but n ne came. I started t pull myself slwly ____40____. Luckily, there was just enugh space fr me t mve.
    【语篇解读】本文主要讲述了作者在黑暗中经历恐惧和紧张,最终冷静下来,尝试自救的过程。
    【答案】36. silent
    37. beating
    38. went thrugh my mind
    39. since 40. thrugh the dark
    【36题详解】
    句意:我周围一片漆黑,一片寂静。根据“the nise and shaking ended. It was dark...”可知,此处应是描述周围的环境,噪音和震动停止了,结合备选词,silent“安静的”符合语境,故填silent。
    【37题详解】
    句意:我感到紧张,心跳得很快。根据“my heart was ”及备选词可知,此处指“心跳很快”,beat“跳动”,was后跟现在分词构成进行时结构。故填beating。
    【38题详解】
    句意:一阵恐惧闪过我的脑海,但我告诉自己冷静下来,因为我还活着。根据“A mment f fear..., but I tld myself t calm dwn”及备选词可知,应是恐惧闪过脑海,备选词went thrugh my mind符合语境,故填went thrugh my mind。
    【39题详解】
    句意:一阵恐惧掠过我的脑海,但我告诉自己冷静下来,因为我还活着。根据“but I tld myself t calm dwn ... I was still alive.”可知,应是因为还活着,所以要冷静,since“因为”符合语境,故填since。
    【40题详解】
    句意:我开始慢慢地在黑暗中前行。根据“I started t pull myself slwly ...”及备选词可知,应是在黑暗中前行,thrugh the dark“在黑暗中”符合语境,故填thrugh the dark。
    C)根据中文提示完成句子,并将答案填写在答题卡标号为61—65的相应位置上。
    41. 在冬天,一些鸟儿飞往很远的地方去寻找温暖晴朗的日子。
    Sme birds fly far away t find ______________ in winter.
    【答案】a warm and sunny day##warm and sunny days
    【解析】对比中英文可知,空处缺少“温暖晴朗的日子”;根据英文题干和汉语提示可知,warm“温暖的”,形容词;sunny“晴朗的”,形容词,两词是并列关系,一起修饰名词day“一天,日子”,可数名词,应用不定冠词表泛指,且“warm”是以辅音音素开头的单词,应用“a”修饰,或者用名词复数形式days表泛指。故填a warm and sunny day/warm and sunny days。
    42. 更多的建筑物会导致野生动物的空间越来越少。
    Mre buildings will cause ________ fr wild animals.
    【答案】less and less space
    【解析】“空间”space,不可数名词,“越来越少”less and less,修饰不可数名词。故填less and less space。
    43. 如果我们不采取措施保护熊猫,未来它们可能一只也不剩。
    If we dn’t d anything t prtect pandas, _______________ in the future.
    【答案】there may be nne left
    【解析】对比中英文可知,空处缺少“它们可能一只也不剩”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查there may be“可能有”;nne left“一个也没有剩下”,其中nne指代前文提到的“pandas”,left“剩下的;留下的”是过去分词作后置定语,修饰“nne”。故填there may be nne left。
    44. 大多数鸟类在白天活跃,所以你可以很容易地在那里观察它们。
    Mst birds are active ________, s yu can easily watch them there.
    【答案】in the daytime
    【解析】空处表示“在白天”,用介词短语in the daytime表示,故填in the daytime。
    45. 他花五个小时在房间里安装一盏更亮的灯,但是他失败了。
    He ________ a brighter light in his bedrm, but he failed.
    【答案】spent five hurs (in) putting in
    【解析】根据中英文对照可知,空处缺“花五个小时安装”的英文,本句需spend time (in) ding sth.,意为“某人花费时间做某事”,five hurs“五个小时”,putting in“安装”,根据“failed”可知,本句时态为一般过去时,谓语动词用过去式spent,故填spent five hurs (in) putting in。
    阅读下列短文,根据所读内容,在文章后的空格里填入一个最恰当的单词,回答两个问题。
    Our wrld is facing many dangerus situatins. We must d smething t prtect the envirnment.
    The greenhuse effect
    When we burn fuels such as petrl and cal, a gas called CO₂ is prduced. T much f this gas pllutes (污染) the atmsphere (大气), and causes it t keep in t much heat. As a result f the greenhuse effect, the earth’s temperature is ging up s quickly that the sea level is caused t becme higher and higher, and in the future, yu may have difficulty seeing any city in the wrld.
    Cutting dwn frests
    Every year, we destry (破坏) nature by cutting dwn huge areas f frests. This makes the greenhuse effect wrse because trees take in CO₂ and give ut O₂. Cutting dwn trees als destrys the hmes f the animals that live in ur frests, and causes the surface f the sil t be mre easily destryed by rain. This can lead t flds and even mre damage t the envirnment.
    Bad habits
    Many f ur habits cause pllutin. Peple ften use things nce and then thrw them away, r leave them n the grund as litter. This creates tns f rubbish and pllutes ur land and seas all the time.
    In rder t prtect the envirnment, we need t take prper actin. Chinese gvernment has made laws and rules abut dealing with the waste. We need t give up bad habits and try t develp gd habits. We shuld buy and use envirnmentally-friendly prducts. T reduce air pllutin, we can walk r take public transprt.
    If we just learn t live in new and different ways, we can make a difference.
    【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界面临的环境问题并提出相应解决措施。
    【答案】46. Danger
    47. rising##increasing
    48. hard##difficult
    49. nwhere
    50. easier 51. Actin##Actins
    52. instead
    53. friendly
    54. 开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I ften use plastic bags while shpping.
    55. 开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I will use reusable bags instead f plastic bags when shpping.
    【46题详解】
    根据第一段“Our wrld is facing many dangerus situatins.”可知,世界处于危险状况;考查in danger“处于危险中”,介词短语,这里是标题,首字母要大写。故填Danger。
    【47题详解】
    根据第二段“As a result f the greenhuse effect, the earth’s temperature is ging up s quickly”可知,由于温室效应,地球温度上升得很快;考查rise“上升”或increase“增长”,动词;空前为“is”,这里应用现在进行时,其结构为is ding,动词rise/increase的现在分词为rising/increasing。故填rising/increasing。
    【48题详解】
    根据第二段“and in the future, yu may have difficulty seeing any city in the wrld.”可知,在未来,你可能很难看到世界上任何一个城市;此处考查find it + adj. + t d sth.“发现做某事……”,这里应用hard/difficult“困难的”,形容词。故填hard/difficult。
    【49题详解】
    根据第二段“Cutting dwn trees als destrys the hmes f the animals that live in ur frests”可知,砍伐森林使动物无处可住;考查have nwhere t live“无处可住”。故填 nwhere。
    【50题详解】
    根据第三段“Cutting dwn trees als... causes the surface f the sil t be mre easily destryed by rain.”可知,砍伐树木使土壤表面更容易被雨水破坏;考查make it + adj. + fr sb./sth. t d sth.“对某人来说做某事……”,这里应用形容词比较级easier,在句中作宾语补足语。故填easier。
    【51题详解】
    根据第五段“In rder t prtect the envirnment, we need t take prper actin.”可知,本段讲述为保护环境应采取的行动;考查take actin(s)“采取行动”,动词短语,位于句首,首字母要大写。故填Actin(s)。
    【52题详解】
    根据第五段“We need t give up bad habits and try t develp gd habits.” 可知,要养成好习惯而不是保留坏习惯;考查instead f “代替,而不是”,固定搭配。故填instead。
    【53题详解】
    根据第五段“We shuld buy and use envirnmentally-friendly prducts.”可知,购买和使用对环境友好的产品;考查friendly“友好的”,形容词;be friendly t“对……友好”,prducts friendly t the envirnment“对环境友好的产品”。故填friendly。
    【54题详解】
    开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I ften use plastic bags while shpping.
    【55题详解】
    开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I will use reusable bags instead f plastic bags when shpping.
    根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词
    Have yu ever heard f Earth Day? On Earth Day, we think abut life n ur beautiful planet. Peple celebrate Earth Day n April 22 f every year. That is the middle f spring, s____56____ it is a gd time fr planting trees and flwers. Many peple plant things in hnur f Earth Day. Sme peple c____57____ up rubbish. At schl n Earth Day, students learn abut h____58____ the earth. Teachers ften talk abut pllutin. Students learn abut reducing pllutin.
    D yu knw w____59____ it started? The first Earth Day was celebrated by 20 millin peple wh came frm t____60____ f schls and cmmunities acrss America n April 22, 1970. The 30th anniversary f Earth Day was in 2000. At that time, imprtant peple frm many cuntries gathered tgether and wrte a paper. It says ur planet is in truble. We can f____61____ it, hwever. We just need t d certain things. We must think abut ur planet every day. Als, we shuld r____62____ Earth Day every year.
    Tday, many cuntries d things in hnur f Earth Day. D yu want t d s____63____ fr Earth Day, t? Here are sme things we can d. First, plant new trees. Secnd, dn’t thrw cans r paper n the grund. Yu shuld pick up garbage that is n the grund. Third, save water. Dn’t keep the tap r____64____ when yu leave. Furth, turn ff the lights that we are nt u____65____. It’s nt that difficult t help. Let’s think f every day as Earth Day.
    Jin us t help prtect ur beautiful planet!
    【语篇解读】本文是一篇记叙文,文章介绍了地球日的相关情况及其意义,倡议人们一起保护地球。
    【答案】56. (s)
    57. (c)lean
    58. (h)elping
    59. (w)hen 60. (t)husands
    61. (f)ix 62. (r)emember
    63. (s)mething
    64. (r)unning
    65. (u)sing
    【56题详解】
    句意:那是在春天中旬,所以是种树和花的好时节。根据“That is the middle f spring”和“it is a gd time fr planting trees and flwers”为因果关系,可知s“所以”符合语境,故填(s)。
    【57题详解】
    句意:有些人会清理垃圾。根据“Many peple plant things in hnur f Earth Day”并结合首字母可知clean up“清理”符合语境,由语境可知句子时态为一般现在时,主语sme peple为复数,故填(c)lean。
    【58题详解】
    句意:在学校过地球日的时候,学生们学习帮助地球。根据“Teachers ften talk abut pllutin. Students learn abut reducing pllutin.”并结合首字母可知此处是说学生们学习帮助地球,help“帮助”,实义动词,符合语境,而“abut”为介词,所以此处应用其动名词形式,故填(h)elping。
    【59题详解】
    句意:你知道它是什么时候开始的吗?根据“The first Earth Day was celebrated by 20 millin peple wh came frm schls and cmmunities acrss America n April 22”并结合首字母可知应是问地球日开始的时间,故填(w)hen。
    【60题详解】
    句意:1970年4月22日,第一个地球日由来自美国各地学校和社区的2000万人庆祝。根据首字母可知thusands f“成千上万的”,修饰可数名词复数schls和cmmunities,表示数量,符合语境,故填(t)husands。
    【61题详解】
    句意:然而,我们能够修复它。此处应填动词原形,根据“It says ur planet is in truble”和“hwever”并结合首字母可知fix“修理”符合语境,故填(f)ix。
    【62题详解】
    句意:而且,我们应该每年都纪念地球日。此处应填动词原形,根据“We must think abut ur planet every day”和“als”及首字母可知remember“纪念”符合语境,故填(r)emember。
    【63题详解】
    句意:你也想在地球日为保护地球做些什么吗?根据“Tday, many cuntries d things in hnur f Earth Day”和“Here are sme things we can d”可知此处询问读者是否想在地球日为保护地球做些什么,由首字母和语境可知smething“一些事”,用于希望得到肯定回答的疑问句,符合语境,故填(s)mething。
    【64题详解】
    句意:当你离开的时候不要让水龙头一直开着。根据“when yu leave”及首字母可知run“流动”符合语境,keep sth ding表示“让某物持续做某事”,故填(r)unning。
    【65题详解】
    句意:关掉我们不使用的灯。根据“turn ff the lights”可知此处表示我们不在使用的灯,由首字母可知use“使用”符合语境,而由其前的be动词可知此处应用动词的现在分词形式,表示正在使用的,故填(u)sing。
    七、书面表达(满分15分)
    66. 你在学校英文校刊KIDS MAG上看到征稿启事。请根据征稿要求,用英语写一篇短文投稿。
    注意:
    1.内容涵盖要点,全文连贯通顺;
    2.不少于 80词(已给出的文章开头,不计入总词数);
    3.文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。
    My favurite seasn at schl
    My favurite seasn at schl is _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】
    My favurite seasn at schl
    My favurite seasn at schl is spring. With clurful flwers and green leaves arund, ur schl lks like a beautiful garden. We can always enjy the fresh air and hear birds sing.
    In my free time, I ften lve reading under the trees and relaxing in the warm sunshine. I als like ding sprts after schl, as the weather is neither t ht nr t cld.
    I hpe a spring sprts meeting will be held. Students can bth have fun and develp teamwrk spirit during different games.
    Spring, full f new life and energy, is my favurite seasn at schl.
    a
    Name: Sanjiangyuan Natinal Park
    Lcatin: in Qinghai Prvince
    Lcated n the Qinghai-Xizang Plateau, Sanjiangyuan is hme t hundreds f wild animals. The Sanjiangyuan area is als called China’s water twer.
    b
    Name: Wuyi Muntain Natinal Park
    Lcatin: in Fujian and Jiangxi prvinces
    The park has the mst cmplete, mst typical (典型的), and largest area f the native frest. It is knwn as the birds’ fun park, the kingdm f snakes and the wrld f insects.
    c
    Name: Giant Panda Natinal Park
    Lcatin: in Sichuan, Shaanxi and Gansu prvinces
    The park hlds mre than 70% f China’s wild giant pandas. Besides “the natinal treasures” f China, the park is als hme t sme highly prtected animals, including the snub-nsed mnkeys (金丝猴).
    d
    Name: Hainan Trpical Rainfrest Natinal Park
    Lcatin: in Hainan Prvince
    The park cvers less than 0.046% f the cuntry’s land, yet it is hme t almst 20% f the cuntry’s amphibians (两栖动物) and 38.6% f China’s birds, which are native t the island.
    Mini-dictinary
    Facts are true statements. They include names, dates, events and numbers. Opinins tell what we believe, feel r think. They may nt be true.
    thrugh the dark; silent; shuting; went thrugh my mind; beating; since
    The Wrld Is in ____46____
    Prblems we are facing
    The greenhuse effect
    ▶ CO2 is prduced when fuels are burnt. T much CO₂ causes the atmsphere t keep in t much heat.
    ▶ The earth’s temperature is ____47____ s fast that the sea level ges higher and higher and yu may even find it ____48____ t see any city in the wrld.
    Cutting dwn frests
    ▶ Make the greenhuse effect wrse.
    ▶ Cause animals t have ____49____ t live.
    ▶ Make it ____50____ fr the rain t destry the surface f the sil.
    ▶ Lead t flds and even mre damage.
    Bad habits
    ▶ Peple create tns f rubbish, which pllutes ur land and seas.
    ____51____ that shuld be taken
    ▶Make laws and rules t deal with the waste.
    ▶Develp gd habits ____52____ f keeping bad nes.
    ▶Buy and use prducts ____53____ t the envirnment.
    9. Please list (列举) ne f yur habits that cause pllutin. (不限词数)
    _______________54_______________
    10. Hw will yu turn yur bad habit int a gd ne t help prtect the envirnment? (不限词数)
    _______________55_______________
    Yur favurite seasn at schl
    Different seasns give us different feelings. We wuld like yu t share yur ideas abut yur favurite seasn at schl. Yu need t write abut:
    ★What des the schl lk like during that seasn?
    ★What d yu ften d at schl in that seasn?
    ★What kind f activity wuld yu like yur schl t hld in that seasn?

    相关试卷

    2024-2025学年江苏省南京市建邺区七年级上学期期末(解析版)英语试卷:

    这是一份2024-2025学年江苏省南京市建邺区七年级上学期期末(解析版)英语试卷,共23页。试卷主要包含了完形填空,阅读理解,语言基础知识,根据汉语提示完成句子,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    江苏省南京市建邺区2024-2025学年七年级上学期期末(解析版)英语试卷:

    这是一份江苏省南京市建邺区2024-2025学年七年级上学期期末(解析版)英语试卷,共23页。试卷主要包含了完形填空,阅读理解,语言基础知识,根据汉语提示完成句子,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    2024-2025学年江苏省南京市建邺区七年级(上)期末考试英语试卷(含详细答案解析):

    这是一份2024-2025学年江苏省南京市建邺区七年级(上)期末考试英语试卷(含详细答案解析),共23页。试卷主要包含了完形填空,阅读理解,任务型阅读-简答,选词填空-短文,首字母短文填空,短文填空,单词拼写-单句,完成句子等内容,欢迎下载使用。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map