开学活动
搜索
    上传资料 赚现金

    湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版)

    湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版)第1页
    湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版)第2页
    湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版)第3页
    还剩19页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版)

    展开

    这是一份湖北省武汉市2024-2025学年八年级(下)开学摸底考试英语试卷(解析版),共22页。
    听力测试(共25分)
    第一节(共4小题,每小题1分,满分4分)
    听下面4个问题。每个问题后有三个答语,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每个问题后,你都有5秒钟的时间来作答和阅读下一小题。每个问题仅读一遍。
    1.A.I dn’t like. B.Yes, please. C.Here yu are.
    【答案】B
    【原文】Wuld yu like a cup f ygurt?
    2.A.Yesterday. B.In Nvember. C.At hme.
    【答案】B
    【原文】When d peple celebrate Thanksgiving?
    3.A.Sure, I’d lve t. B.N, I can’t. C.Help yurself.
    【答案】A
    【原文】Can yu cme t my birthday party next Friday evening?
    4.A.It tastes gd. B.Yes, they are. C.Three.
    【答案】C
    【原文】Hw many watermelns d we need?
    第二节(共8小题,每小题1分,满分8分)
    听下面8段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来作答有关小题和阅读下一小题。
    5.When will the man be here?
    A.At 9:40. B.At 10:00. C.At 10:20.
    【答案】A
    【原文】
    W: Will yu be here at ten ’clck?
    M:N, I’ll be there twenty minutes earlier.
    6.What is the man’s advice abut the clr?
    A.Light blue. B.Yellw. C.Pink.
    【答案】B
    【原文】
    W: D yu think we shuld paint ur bedrm pink r light blue?
    M: Why nt yellw?
    7.What can we knw frm the cnversatin?
    A.The wman missed the picnic yesterday.
    B.The man enjyed the picnic yesterday.
    C.They had t g t a meeting.
    【答案】A
    【原文】
    M: Oh, yu didn’t g t the picnic yesterday, either.
    W: I had t g t a meeting. I culdn’t miss it!
    8.Why can’t the man cme t the wman’s party tmrrw?
    A.He is nt free. B.He is ill. C.He fails an exam.
    【答案】A
    【原文】
    W: Wuld yu like t cme t my party tmrrw?
    M: I’d lve t, but I’m nt available. I have an exam.
    9.When shuld Harry meet his uncle?
    A.At 4:30 p.m. B.At 4:00 p. m. C.At 3:00 p.m.
    【答案】C
    【原文】
    W: Harry, there was a phne call frm yur uncle.
    M: Oh, n. It’s 4:00 p.m. He tld me t meet him an hur ag.
    10.What is the girl ging t d?
    A.G t a party. B.Buy a silk dress. C.Wear a new dress.
    【答案】A
    【原文】
    W: I dn’t knw what I am ging t wear t the party. All f my clthes lk s ld and I can’t affrd anything new.
    M: Why dn’t yu wear yur black silk dress?
    11.Hw will Bb g t schl n rainy days?
    A.By bus. B.By bike. C.By car.
    【答案】C
    【原文】
    W: D yu ften g t schl by bus, Bb?
    M: N, never. I usually ride my bike. But if it rains, my father will drive me there.
    12.What’s NOT the wman’s New Year’s reslutin?
    A.She’s ging t imprve her English.
    B.She’s ging t make mre English friends.
    C.She’s ging t practice Chinese every day.
    【答案】C
    【原文】
    M: New Year’s Day is cming. What’s yur reslutin?
    W: I am ging t imprve my English. I will make mre English friends and practice it every day.
    第三节(共13小题,每小题1分,满分13分)
    听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。
    听下面一段对话,回答下列13-15小题。
    13.What des the wman d?
    A.She is a teacher. B.She is a dctr. C.She is a waitress.
    14.What’s the relatinship between the tw speakers?
    A.Mther and sn. B.Teacher and student. C.Dctr and patient.
    15.What can we knw frm the cnversatin?
    A.The by will take care f his mther.
    B.The earthquake will prbably happen again.
    C.The wman will prbably be back in seven days.
    【答案】13.B 14.A 15.C
    【原文】
    M: What are yu ging t d in the earthquake area, Mm?
    W: Sme peple are in great need f help after the earthquake. As a dctr, I can help the injured t recver.
    M: That’s true. But we are wrried abut yur safety.
    W: Well, I prmise I will care fr myself. What wrries me is yur life and study at schl.
    M: Dn’t wrry abut me, Mm. I can take care f myself.
    W: Great! I guess I can cme back in a week. I hpe everything ges well.
    M: It will, Mm.
    听下面一段对话,回答下列16-18小题。
    16.What’s wrng with the man?
    A.He has a cld. B.He’s wrrying t much. C.He is badly ill.
    17.What des the dctr give the man?
    A.Nthing but sme advice. B.Sme sleeping pills. C.A new jb.
    18.What can we knw abut the man?
    A.He ften exercises n weekends but can’t sleep well.
    B.He nw thinks that health is mre imprtant than mney.
    C.He still desn’t want t lse his jb at last.
    【答案】16.B 17.A 18.B
    【原文】
    W: What’s wrng with yu, sir?
    M: I’m feeling terrible.
    W: Let me lk yu ver! Hmm, well, there’s nthing serius with yu. Yu are wrking t hard and wrrying t much! D yu take enugh exercise?
    M: N, dctr. I never have enugh time t exercise. I start t wrk very early in the mrning and finish late in the evening. Then I can’t get t sleep. Can yu give me sme medicine t help me sleep?
    W: Yes, I can, but I wn’t. Yu dn’t need medicine! Remember: Dn’t wrk t hard! T much wrk is bad fr yu. Dn’t wrry t much! It’s n use wrrying. Take enugh exercise!
    M: But I may lse my jb, dctr. It’s hard t get a jb like mine.
    W: Then get an easier ne, even if yu get less mney. Which wuld yu like t have, health r mney?
    M: Yu’re right, dctr! It’s mre imprtant t be healthy. I’ll change my jb. Thank yu.
    W: Cme and see me in a mnth! I think yu’ll be a different man.
    听下面一段对话,回答下列19-22小题。
    19.Why did Bruce cme t China?
    A.T d business. B.T visit sme places f interest. C.T further his study.
    20.When will the wman fly t Beijing?
    A.Next Friday. B.Next Thursday.C.Next Wednesday.
    21.What des the wman ask the man t d?
    A.Give her advice n the jb interview.
    B.G with her t the jb interview.
    C.Intrduce sme places f interest.
    22.What is Diana ging t d next week?
    A.G abrad n business. B.Fly t Beijing with Tracy. C.G t visit the Summer Palace.
    【答案】19.C 20.A 21.C 22.A
    【原文】
    W: Hell, Bruce. I heard that yu lived in Beijing fr quite a while.
    M: That’s right, Tracy. I lived there fr abut six years while I did my Dctr’s degrees in the university. Why d yu ask?
    W: Well, I am flying t Beijing fr a jb interview next Friday. I will have sme free days. S I plan t g ut and see the city. Where d yu think I shuld g?
    M: Well, there are many places that are wrth visiting, such as the Temple f Heaven, the Summer Palace, and Tian’anmen Square.
    W: Sunds great! I can’t wait t g.
    M: Is yur sister Diana ging with yu?
    W: N, she is ging t England n business next Thursday. She will be there fr abut six days.
    听下面一段独白,回答下列23-25小题。
    23.Where did they spend the vacatin?
    A.In the city.B.In the twn.C.In the village.
    24.Why did Mr. Smith g t the nearest twn?
    A.T buy the medicine.B.T repair his car.C.T visit his friend.
    25.Hw might Mr. Smith feel after hearing the ld man’s answer?
    A.Excited.B.Upset.C.Angry.
    【答案】23.C 24.A 25.B
    【原文】
    Mr. Smith wrked in a hspital. He was busy every day, s he wanted t have a rest. This summer, Mr. Smith went n a vacatin in a village with his family. And they were ready t stay there fr several days. On the first day, they walked alng the lake and picked sme flwers in the day time and had a gd sleep in the village at night. They enjyed themselves there. On the secnd day, a wman in the village was ill. Mr. Smith examined her and went t the nearest twn t buy sme medicine fr her. But n his way t the village, smething was wrng with his car and he had t stp t repair it. And when the sun went dwn, he started again. But sn he lst his way. He culdn’t find anybdy there. He had t stp by the rad and waited. Half an hur later he saw an ld man cming t him. He asked, “Excuse me, sir. Where am I nw?” The ld man had a lk at him in surprise and said, “Aren’t yu in yur car, sir?”
    二、选择填空(共10小题,每小题1分,满分10分)
    从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出一个最佳答案。
    26.—Culd yu help me send the articles t the magazine?
    — ________.
    A.Yes, pleaseB.N, I culdn’tC.With pleasureD.That’s it
    【答案】C
    【解析】句意:——你能帮我把文章寄给杂志社吗?——愿意效劳。
    考查情景交际。Yes, please是的;N, I culdn’t不,我不能;With pleasure愿意效劳;That’s it就是这样。根据“Culd yu please help me send the articles t the magazine?”可知,对方是表示请求帮助,所以回答“愿意效劳”符合语境,故选C。
    27.—D I have t add mre hney, Mm?
    — ________. Or it will be t sweet.
    A.N, that’s it B.That’s fr sure C.I guess s D.I hpe s
    【答案】A
    【解析】句意:——我要再加些蜂蜜吗,妈妈?——不,就这样。不然就太甜了。
    考查情景交际。N, that’s it不,就这样;That’s fr sure那是肯定的;I guess s我想是这样;I hpe s我希望如此。根据“Or it will be t sweet.”可知,不需要再加蜂蜜了。故选A。
    28.—I think their future is full f __________.
    —I agree. They are clever and hard-wrking.
    A.prmise B.peace C.plan D.prize
    【答案】A
    【解析】句意:——我认为他们的未来充满希望。——我同意。他们既聪明又勤奋。
    考查名词辨析。prmise承诺,获得成功的迹象;peace和平;plan计划;prize奖。根据“I agree. They are clever and hard-wrking.”可知,他们既聪明又勤奋,因此未来有获得成功的迹象。故选A。
    29.—Le, will yu take yur mther’s r yur father’s advice?
    —I agree with ________ f them n this subject. I have my wn idea.
    A.neither B.bth C.either D.nne
    【答案】A
    【解析】句意:——利奥,你会听从你妈妈还是爸爸的建议?——在这个问题上,我不同意他们两个的意见。我有自己的想法。
    考查代词辨析。neither两者都不;bth两者都;either两者之一;nne全都不。根据“I have my wn idea.”可知有自己的想法,所以不同意父母两人的意见,用neither。故选A。
    30.—Did yu tell him hw t get here?
    —My father is like a living map and he can find the place ________ any difficulty.
    A.abut B.frm C.withut D.fr
    【答案】C
    【解析】句意:——你告诉他怎么到这里了吗?——我父亲就像一张活地图,他可以毫不费力地找到这个地方。
    考查介词辨析。abut关于;frm从;withut没有;fr为了。根据“My father is like a living map and he can find the difficulty.”可知父亲像一张活地图,所以可以毫不费力地找到这个地方。故选C。
    31.—The shared bikes are ________ everywhere in Wuhan.
    —That’s why mre and mre peple chse bike riding instead f driving. It’s really cnvenient.
    A.persnal B.traditinal C.available D.educatinal
    【答案】C
    【解析】句意:——共享单车在武汉随处可见。——这就是为什么越来越多的人选择骑自行车而不是开车。真的很方便。
    考查形容词辨析。persnal个人的;traditinal传统的;available可得到的;educatinal有教育意义的。根据“That’s why mre and mre peple chse bike riding instead f driving. It’s really cnvenient.”可知越来越多的人选择骑自行车,所以共享单车到处都可以看到,available符合语境。故选C。
    32.—My parents push me t hard. They just want me t realize their dreams.
    —Like it r nt, ur families ________ urselves and make us what we are.
    A.help B.shape C.slve D.accept
    【答案】B
    【解析】句意:——我父母对我太苛刻了。他们只是想让我实现他们的梦想。——不管你喜不喜欢,我们的家庭塑造了我们,造就了我们。
    考查动词辨析。help帮助;shape塑造;slve解决;accept接受。根据“urselves and make us what we are.”可知我们的家庭造就了我们,塑造我们。故选B。
    33.—Hw d yu like the English newspaper China Daily?
    —Gd indeed. It ________ sme news all ver the wrld.
    A.cvers B.discusses C.speaks D.questins
    【答案】A
    【解析】句意:——你觉得英文报纸《中国日报》怎么样?——确实很好。它涵盖了世界各地的一些新闻。
    考查动词辨析。cvers覆盖,包含;discusses讨论;speaks说;questins质疑。根据“sme news all ver the wrld”可知,报纸涵盖了世界各地的一些新闻,故选A。
    34.—I really want t ________ these details f the stry. It’s s lng.
    —But I think mst f them are quite interesting.
    A.cut ut B.lk ut C.wrk ut D.get ut
    【答案】A
    【解析】句意:——我真的很想删掉这个故事的这些细节。它太长了。——但我认为其中大部分都很有趣。
    考查动词短语。cut ut删减;lk ut小心;wrk ut计算出;get ut逃离。根据“I really want t ... these details f the stry. It’s s lng.”可知,由于故事篇幅太长想要删减一部分细节。故选A。
    35.The sentence “A true friend reaches fr yur hand and tuches yur heart” tells us ________.
    A.whether we need a true friend B.what true friends are like
    C.where can we find true friends D.hw can we make friends
    【答案】B
    【解析】句意:“一个真正的朋友向你伸出手,触动你的心”这句话告诉我们真正的朋友是什么样子的。
    考查宾语从句。whether we need a true friend我们是否需要一个真正的朋友;what true friends are like真正的朋友是什么样子的;where can we find true friends我们在哪能够找到真正的朋友;hw can we make friends我们能怎样交朋友。根据“The sentence ‘A true friend reaches fr yur hand and tuches yur heart’ tells us”可知,本句空格处为宾语从句,应用陈述句语序,排除C、D选项;且这句话是在说真正的朋友是什么样子的。故选B。
    三、完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
    阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
    The family in Virginia is calling their dg Mse a her because the dg 36 them frm a fire that destryed (摧毁) their husebat.
    They can take the dg ut t lcal events as part f their prgram “Paws Arund Prtsmuth” r even 37 it frever if pssible.
    Abut tw weeks ag, Chris and Shelley brrwed a dg 38 Mse. The family f five tk Mse t the market, saying that the little dg 39 a hme. 40 , Mse wasn’t adpted (领养) that day. S the family had t bring Mse t their husebat and then went t 41 .
    As the family slept, the bat next t theirs 42 fire. Mse wke the family up and warned (警告) them abut smke 43 in frm the neighbring bat. “Thse were 44 minutes,” James tld a reprter. “Everything 45 s quickly and at that pint, every secnd made a difference.” The family was able t get ut safely, but their hme was brken int pieces and they lst 46 .
    Very sn, Mse was 47 t the shelter (收容所). Abut a week later, he was taken in by a kind hearted cuple wh were fllwing his 48 n the lcal news and lking frward t getting a chance. “We saw that he was given back and I was talking t my husband,” Ciara Lucas said. I tld him Mse gt returned and it was like, “well, g and get him.”
    S Lucas 49 him hme. “He’s here t stay with us” Lucas said.
    Mse, the brave her dg, finally finds his frever 50 .
    36.A.killedB.acceptedC.chseD.saved
    37.A.fightB.fllwC.keepD.lse
    38.A.fundB.cveredC.filledD.named
    39.A.neededB.hadC.hpedD.made
    40.A.QuicklyB.UnluckilyC.ExcitedlyD.Luckily
    41.A.mviesB.talkC.wrkD.sleep
    42.A.madeB.caughtC.heldD.drve
    43.A.fallingB.steppingC.climbingD.puring
    44.A.imprtantB.impssibleC.nrmalD.special
    45.A.changedB.finishedC.happenedD.tk
    46.A.everythingB.nthingC.anythingD.smething
    47.A.sent frB.sent upC.sent backD.sent away
    48.A.hbbyB.stryC.adviceD.service
    49.A.fllwedB.reachedC.leftD.brught
    50.A.huseB.partnerC.hmeD.friend
    【参考答案】
    D 37.C 38.D 39.A 40.B 41.D 42.B 43.D 44.A 45.C 46.A 47.C 48.B 49.D 50.C
    【语篇解读】
    本文主要讲了弗吉尼亚州的一家人称他们的狗Mse为英雄,因为这只狗从一场摧毁船屋的大火中救人的故事。
    【详情解析】
    36.句意:弗吉尼亚州的一家人称他们的狗Mse为英雄,因为这只狗从一场摧毁他们船屋的大火中拯救了他们。
    killed杀害;accepted接受;chse选择;saved拯救。根据下文“The family was able t get ut safely”可知,是狗救了这家人。故选D。
    37.句意:作为“朴茨茅斯的爪子”计划的一部分,他们可以带这只狗去参加当地活动,如果可能的话,甚至可以永远养着它。
    fight打斗;fllw跟随;keep饲养;lse丢失。根据“Mse wasn’t adpted (领养) that day”可知,是指可以永远养着小狗。故选C。
    38.句意:大约两个星期前,Chris和Shelley借了一只名叫Mse的狗。
    fund找到;cvered覆盖;filled填满;named命名。根据“Mse”可知,指一只名叫Mse的狗。故选D。
    39.句意:这个五口之家带Mse去市场,说这只小狗需要一个家。
    needed需要;had有;hped希望;made制作。根据“a hme”可知,指小狗需要一个家。故选A。
    40.句意:不幸的是,Mse那天没有被收养。
    Quickly快速地;Unluckily不幸地;Excitedly兴奋地;Luckily幸运地。根据“Mse wasn’t adpted (领养) that day.”可知,Mse没被领养是不幸地。故选B。
    41.句意:因此,一家人不得不把Mse带回他们的船屋上,然后就去睡觉了。
    mvies电影;talk谈话;wrk工作;sleep睡觉。根据“As the family slept”可知,是指去睡觉了。故选D。
    42.句意:当一家人正在睡觉时,他们旁边的船着火了。
    made制作;caught抓住;held握着;drve驾驶。根据“fire”可知,catch fire意为“着火”,caught是catch的过去式,故选B。
    43.句意:Mse叫醒了这家人,并警告他们邻近的船上正在冒出浓烟。
    falling掉下;stepping迈步;climbing爬;puring倒。根据“Mse wke the family up and warned (警告) them abut smke…in frm the neighbring bat.”可知,他们邻近的船上正在冒出浓烟。故选D。
    44.句意:James告诉记者:“那是重要的几分钟”。
    imprtant重要的;impssible不可能的;nrmal正常的;special特殊的。根据“The family was able t get ut safely”可知,那是非常重要的几分钟。故选A。
    45.句意:一切都发生得如此之快,在那一刻,每一秒都很关键。
    changed改变;finished完成;happened发生;tk带走。根据“Everything…s quickly and at that pint, every secnd made a difference.”可知,一切都发生得太快了。故选C。
    46.句意:这家人能够安全离开,但是他们的家被烧成了碎片,他们失去了一切。
    everything一切;nthing没什么;anything任何事物;smething某事。根据“their hme was brken int pieces”可知,家被烧了,失去了一切。故选A。
    47.句意:很快,Mse就被送回了收容所。
    sent fr派人去请;sent up发射;sent back送回;sent away派遣。根据“We saw that he was given back”可知,Mse就被送回了收容所。故选C。
    48.句意:大约一周后,一对好心的夫妇收留了他,他们在当地新闻上关注他的故事,并期待着能得到一个机会。
    hbby爱好;stry故事;advice建议;service服务。根据“Abut a week later, he was taken in by a kind hearted cuple wh were fllwing his…n the lcal news and lking frward t getting a chance.”可知,夫妇关注Mse的故事。故选B。
    49.句意:于是Lucas把他带回家。
    fllwed跟随;reached到达;left离开;brught带来。根据“‘He’s here t stay with us.’ Lucas said.”可知,Lucas把他带回家。故选D。
    50.句意:Mse,这只勇敢的英雄狗,终于找到了他永远的家。
    huse房子;partner伙伴;hme家;friend朋友。根据“‘He’s here t stay with us.’ Lucas said.”可知,Mse找到了他永远的家。故选C。
    四、阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
    阅读下面三篇材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
    A
    51.All the news abve have smething t d with ________.
    A.magical wrldB.cultural differences
    C.useful inventinsD.envirnmental prtectin
    52.Hw shuld peple with reading difficulties use OrCam Read?
    A.Use it t scan the text they need t read.B.Use it t scan images they can’t see.
    C.Cnnect it t a small camera.D.Cnnect it t the Internet.
    53.What des the underlined wrd “bee-free” mean?
    A.Bees can d what they want.B.Spend less mney feeding bees.
    C.N bees are needed.D.Bees can be set free after wrking.
    54.The best heading fr the third news culd be ________.
    A.Purr Like A Cat B.Slw Yur Heartbeat C.Play With A Pet D.Keep Yu Calm
    55.Frm the news abve, we knw that ________.
    A.the new kind f hney can help make mre mney
    B.Purrble can help yu knw abut yur feelings
    C.the new kind f hney is made frm real hney
    D.Purrble’s sensrs can make yu angry
    【参考答案】51.C 52.A 53.C 54.D 55.B
    【语篇解读】本文主要介绍了有助于阅读的仪器;植物取蜂蜜和安抚玩具三项发明。
    【详情解析】51.主旨大意题。根据“It’s the first f its kind reading pen with a smart camera and an AI system”;“They used synthetic bilgy (合成生物学) t create hney directly frm plants.”及“This furry (毛茸茸的) bear—like ty has 9 sensrs”可知以上三则新闻都和发明有关,故选C。
    52.细节理解题。根据“After scanning (扫描) a page f text with the click f a buttn, it can read the text alud t the user.”可知需要阅读时扫一下文章即可。故选A。
    53.词义猜测题。根据“They used synthetic bilgy (合成生物学) t create hney directly frm plants.”可知制作蜂蜜利用合成生物学直接从植物中提取,不需要用到蜜蜂。故选C。
    54.最佳标题题。根据“This can help yu calm dwn. That’s why Purrble was invented.”和全段可知,第三则新闻主要讲了用安抚小熊玩具来安抚自己的情绪,使自己镇定下来;因此“使你冷静”为本段新闻最佳标题。故选D。
    55.细节理解题。根据“Thrugh petting Purrble, yu will easily ntice yur wn feelings and learn t calm yurselves.”可知通过轻拍Purrble,你会更了解自己的感受。故选B。
    B
    Last year I went t the Ri de Janeir Carnival (狂欢节), and it blew my mind. It had been my dream t jin in the famus carnival fr many years, s I was excited. Hwever, as sn as I arrived, I was a little bit nervus because there were s many peple n the streets. They say that five r six millin peple cme t Ri during carnival time and abut tw millin f them are n the streets n a single day. Luckily, I had a lcal (当地的) guide, my sister’s friend Rnnie. He said he wuld take care f me and shw me arund at the carnival. He did nt let me dwn.
    Well, the carnival is all abut the samba (桑巴舞). It’s a style f music and dance which cmes frm Africa. Samba music is usually fast and exciting with a lt f drums and harmnic vcals (和声). It is the kind f music that yu culdn’t help dancing t. And I was learning that as I fllwed Rnnie thrugh the crwd.
    Rnnie had gt us tickets fr the samba Parade (游行) inside the Sambadrme (桑巴大道) where the tp samba schls take part in the cmpetitin. But we still had a lng way t g thrugh the street parties. He said mst peple enjy the carnival by making their wn parties in the street.
    S, yu must be wndering hw the samba Parade was in Sambadrme. ________. In fact, Rnnie and I never made int Sambadrme. We just spent the day mving frm ne street party t anther. There were mre snacks, mre drinks and lts f dancing. D I regret (后悔) missing the main parade? Nt at all. I experienced the carnival like the lcals in a special way, and it was truly amazing.
    56.The underlined wrds “it blew my mind” in the passage prbably mean ______.
    A.it made me tired and nervusB.it brught back childhd memries
    C.it fully changed my mindD.it made me very surprised and excited
    57.After arriving at the carnival, the writer ______.
    A.lst her way amng the crwdB.was t shy t dance
    C.was well received by a lcal guideD.felt dwn n the the crwded streets
    58.Which f the fllwing sentence can be put in ______?
    A.I can’t agree with yu mre.B.I’m afraid I can’t tell yu, either
    C.Nw I have a better understanding f itD.But I never heard f it befre
    59.Why didn’t the writer regret (后悔) missing the main parade?
    A.Because she learned a lt abut Sambadrme.
    B.Because she held her wn parties in the street.
    C.Because she celebrated the festival in a lcal way.
    D.Because she made friends with sme amazing lcals.
    60.What is the main purpse (目的) f the passage?
    A.T share an unfrgettable experience. B.T tell the stry behind Samba culture.
    C.T speak highly f a helpful tur guide. D.T invite mre peple t jin the Carnival.
    【参考答案】56.D 57.C 58.B 59.C 60.A
    【语篇解读】本文主要介绍了作者在里约热内卢参加狂欢节活动的一次旅行经历。
    【详情解析】
    56.词句猜测题。根据作者对参加狂欢节人数的介绍及经历活动后的感受“it was truly amazing”可以推测此处指令作者吃惊,激动,故选D。
    57.细节理解题。根据“Luckily, I had a lcal (当地的) guide, my sister’s friend Rnnie. He said he wuld take care f me and shw me arund at the carnival. He did nt let me dwn.”可知作者受到当地导游很好地接待,故选C。
    58.推理判断题。根据上文“yu must be wndering hw the samba Parade was in Sambadrme”及后文“In fact, Rnnie and I never made int Sambadrme.”可知作者对桑巴大道上的桑巴游行情况也不知道,选项B“恐怕我也不能告诉你”符合语境,故选B。
    59.细节理解题。根据“I experienced the carnival like the lcals in a special way, and it was truly amazing.”可知作者不后悔错过主要游行的原因是作者像当地人一样以特殊的方式体验狂欢节,故选C。
    60.推理判断题。根据短文主要介绍了作者在里约热内卢参加狂欢节活动的一次经历,所以可以推断文章的目的是为了分享一次难忘的旅行经历,故选A。
    C
    Frm the early days f science fictin, mvies have given us a picture f the future. When we see a mvie, we understand it frm different pints f view. “Can it be true? Hw’s that pssible?” Peple ften talk t themselves when watching science fictin mvies. If yu are a dctr, yu may think: “That man wuld die that fall.” If yu are a physical scientist: “That’s nt hw black hles wrk.” And if yu’re me, it’s mre like: “What a silly idea f future persnal technlgy (科技)!”
    Smetimes, it makes me crazy when sci-fi mvie makers dream up things. On the ther hand, sme mvies shw technlgies that are s practical. Peple make them in the real wrld. Star Trek’s self-pening drs are nw cmmnly seen at stre and htel, and the driverless cars frm Ttal Recall (and many ther mvies) are already n rads.
    It’s clear that Hllywd’s film makers have put serius thughts int the things we’ll smeday carry. Fr example, there’s a Siri-like vice assistant (助手) in a mvie named Her. Her bss talks t her thrugh an earbud (耳机), thrugh which he gets a surprising number f things dne such as lking thrugh e-mails and news stries, sending messages and s n. When he needs a picture fr the cmmunicatin, the picture will shw up after pening his phne.
    My nly questin with Her is that nbdy ever gives an rder by saying smething like “Hey, Siri.” Hw d the mvie’s cmputers knw when yu’re speaking t them? Otherwise, it wuld make a great mvie.
    Peple g crazy ver the idea: having all the pwer (功能) f a smartphne withut really needing a smartphne. We wn’t see this happen in the real wrld, thugh.
    Mst f these mvies, hwever, still get ne thing wrng: Cmputers make strange sunds like birds singing as their wrds and pictures appear. Why d mvie makers think adding silly sunds make their machines cler? We’re never ging t like that.
    61.Which way f writing is used in Paragraph 1?
    A.Giving examples. B.Listing numbers. C.Beginning with a jke.D.Shwing pictures.
    62.The driverless cars ________.
    A.have n future in scienceB.are everywhere n rads
    C.help yu enter a htelD.are dreams came true
    63.The Siri-like vice assistant in Paragraph 3 ________.
    A.is in the shape f an earbudB.sees her bss as a human servant
    C.talks like a humanD.can draw beautiful pictures by hand
    64.What will prbably happen accrding t last tw paragraphs?
    A.We dn’t need smartphnes anymre.
    B.We dn’t add cler sunds t ur phnes.
    C.Peple like their cmputers make luder sunds.
    D.Peple enjy a rm full f nisy cmputers.
    65.What wuld be the best title fr the passage?
    A.Hw Well d Mvies Predict Our Tech Future?
    B.What Can We Believe in Mvies?
    C.Predictins in Mvies are Future Life
    D.Sci-fi Mvies Get Everything Wrng
    【参考答案】61.A 62.D 63.C 64.B 65.A
    【语篇解读】本文主要介绍了科幻电影向我们展示了未来的图景,一些电影展示了非常实用的技术,作者通过举例Siri的语音助手这项科技提出了自己的疑惑。
    【详情解析】
    61.推理判断题。根据“ ‘Can it be true? Hw’s that pssible?’ Peple ften talk t themselves when watching science fictin mvies. If yu are a dctr, yu may think: ‘That man wuld die that fall.’ If yu are a physical scientist: ‘That’s nt hw black hles wrk.’ And if yu’re me, it’s mre like: ‘What a silly idea f future persnal technlgy (科技)!’”可知,作者通过举例子的方式来介绍,故选A。
    62.细节理解题。根据“On the ther hand, sme mvies shw technlgies that are s practical. Peple make them in the real wrld…the driverless cars frm Ttal Recall (and many ther mvies) are already n rads”可知,无人驾驶汽车已经实现了,故选D。
    63.推理判断题。根据“Fr example, there’s a Siri-like vice assistant (助手) in a mvie named Her. Her bss talks t her thrugh an earbud…”可知,这个语音助手可以像人一样聊天,故选C。
    64.推理判断题。根据“Why d mvie makers think adding silly sunds make their machines cler? We’re never ging t like that.”可知,作者认为电影里面添加的声音很愚蠢,人们是不会喜欢那样的,由此可推断,我们不会把这样的声音添加到手机里,故选B。
    65.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了科幻电影向我们展示了未来的图景,一些电影展示了非常实用的技术,作者通过举例Siri的语音助手这项科技提出了自己的疑惑,所以适合本文的标题是“电影如何预测我们的科技未来”,故选A。
    第II卷 (非选择题 共40分)
    五、词与短语填空(共5小题,每小题2分,满分10分)
    仔细阅读下面短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空,使每个句子在结构、句义和逻辑上正确。(提示:选项中有两个是多余的)
    Saturday,May8th Sunny
    Mther’s Day is cming, I decided t make a card fr my mther by 66 . I went t Sandy’s hme t make the card because I wanted t keep it secret.
    I 67 t make the card with sme rses n it. Sandy helped me with the drawing. We wrked tgether happily 68 we finished it. Lts f things went wrng (错误) during that time, I made sme 69 when I wrte the sentence “Happy Mther’s Day, Mum!”. I kept spelling the wrds wrng. I was t excited!
    Finally, I clured the rses red, blue and pink. I als cut ut a picture f clurful ballns and stuck it n the cver. I wanted t 70 the card was beautiful enugh.
    This is the first card I have made fr Mum. I hpe she will like it.
    【参考答案】66.myself 67.planned 68.until 69.mistakes 70.make sure
    【语篇解读】本文是一篇应用文。文章是作者的一篇日记,记述了作者为妈妈做母亲节卡片的过程。
    【详情解析】
    66.句意:母亲节即将到来,我决定亲手为妈妈制作一个卡片。根据“Mther’s Day is cming, I decided t make a card fr my mther”并结合备选词汇,可知by myself“亲自,独立”符合语境,故填myself。
    67.句意:我计划制作上面有一些玫瑰花的卡片。此处应填动词作谓语,根据“Sandy helped me with the drawing. We wrked tgether finished it.”并结合备选词汇可知,plan“计划”符合语境,由“Sandy helped me with the drawing.”可知句子时态为一般过去时,故填planned。
    68.句意:我们一起快乐地做卡片直到完成它。根据“We wrked tgether happily”和“we finished it.”可知此处应填连词,结合备选词汇可知,until“直到”符合语境,故填until。
    69.句意:在那期间,弄错许多事情,当我写句子“母亲节快乐,妈妈”时,我犯了一些错误。根据“Lts f things went wrng during that time”并结合备选词汇可知,mistake“错误”符合语境,可数名词,由“sme”可知此处应用其复数形式,故填mistakes。
    70.句意:我想要确保卡片足够漂亮。根据“want t”可知此处应填动词原形,结合备选词汇可知make sure“确保”符合语境,故填make sure。
    六、阅读理解填词(共10小题,每小题1分,满分10分)
    阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
    Recently ur class had a 71 (discuss) abut if we shuld help strangers. Different students have different ideas.
    Sme think we shuld help strangers. Helping thers is a virtue (美德), and helping thers is helping 72 (we). We may meet sme 73 (truble) and need 74 (ther) help sme day. If everyne isn’t willing t help us just because we are strangers t them, it’s hard t imagine (想象) what ur wrld will be like.
    Hwever, sme are afraid that helping thers can smetimes bring us truble. Smetimes we have t pay the cst f 75 (kind).
    In my pinin, it is gd fr us t help the strangers in truble. Yesterday afternn, while I 76 (walk) past a shp, I saw ne f my classmates help an ld lady crss the rad. It is s kind f him t d like that. I think we shuld try ur best 77 (help) thers when they are in need f help, but we shuld als keep safe instead f 78 (get) int truble. If everyne tries a little, ur wrld 79 (be) full f lve. Besides, ur sciety can becme much 80 (gd).
    【参考答案】
    discussin 72.urselves 73.truble 74.thers’ 75.kindness
    76.was walking 77.t help 78.getting 79.will be 80.better
    【语篇解读】本文主要讲述作者班级就是否应该帮助陌生人展开了一次讨论,并表达了作者自己的观点。
    【详情解析】
    71.句意:最近我们班就是否应该帮助陌生人展开了一次讨论。根据所给词可知,此处应用名词discussin“讨论”作宾语,have a discussin abut为固定搭配,意为“就……展开讨论”。故填discussin。
    72.句意:帮助别人是一种美德,帮助别人就是帮助我们自己。根据所给词可知,此处应用反身代词urselves作宾语,help neself意为“帮助自己”。故填urselves。
    73.句意:我们可能会遇到一些麻烦,有一天需要别人的帮助。根据所给词可知,此处应用不可数名词truble“麻烦”作宾语。故填truble。
    74.句意:我们可能会遇到一些麻烦,有一天需要别人的帮助。根据所给词可知,此处应用名词所有格thers’作定语,修饰名词help。故填thers’。
    75.句意:有时我们不得不为善良付出代价。根据所给词可知,此处应用名词kindness“善良“作宾语,介词f后接名词。故填kindness。
    76.句意:昨天下午,当我路过一家商店时,我看到我的一个同学正在帮助一位老太太过马路。根据句意及句中的“while”可知,此处应用过去进行时,表示过去某段时间正在进行的动作。主语I为第一人称单数,be动词用was,动词用现在分词形式walking。故填was walking。
    77.句意:我认为我们应该尽力帮助别人,当他们需要帮助的时候,但我们也要保持安全,而不是陷入麻烦。根据所给词可知,此处应用不定式t help作宾语补足语,构成固定搭配try ne’s best t d sth.“尽力做某事”。故填t help。
    78.句意:我认为我们应该尽力帮助别人,当他们需要帮助的时候,但我们也要保持安全,而不是陷入麻烦。根据所给词可知,此处应用动名词getting作介词f的宾语,构成固定搭配instead f ding sth.“而不是做某事”。故填getting。
    79.句意:如果每个人都付出一点努力,我们的世界将充满爱。根据句意及句中“If everyne tries a little”可知,此处应用一般将来时,表示将来要发生的动作,be动词用will be。故填will be。
    80.句意:此外,我们的社会将会变得更好。根据所给词及句中的“much”可知,此处应用形容词gd的比较级better作表语,表示“更好”。故填better。
    七、书面表达(共1大题,满分20分)
    初中生活已经过了一半,在过去的一年半里,你在学校度过了愉快的时光,学习很快乐充实,和老师相处得也很融洽。请你根据以下提示写一篇英语短文介绍你的学校生活。
    内容要点如下:
    1. Wh is yur favurite teacher and why d yu like him/her?
    2. What’s yur favurite subject and what can yu learn frm it?
    3. What’s yur favurite after-schl activity and hw ften d yu take part in it?
    4. Smething mre abut yur schl life.
    注意:
    1. 文中不得透露个人姓名和学校名称;
    2. 词数:60-80 (开头已给出,不计入总词数);
    3. 内容连贯,不要逐条翻译。
    My Schl Life
    I am a student f Grade Eight. ____________________________________________________
    ______________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【参考范文】
    My Schl Life
    I am a student f Grade Eight. I g t schl at 7: 30 every mrning. We have eight classes every day and we have eight subjects in ttal. My favurite subject is histry because I can learn a lt abut the past. My favurite teacher is my English teacher. She is very kind and ften helps me when I am in truble. I have many friends at schl, and I ften play basketball with them after class. Playing basketball is ne f my favurite sprts. In additin, I als enjy playing table tennis very much. My friends and I believe that exercise is gd fr ur health.Easier t Read
    Reading can be a big challenge fr tens f millins f peple. They may have pr visin (视力) r reading difficulties. But OrCam Read can help them! It’s the first f its kind reading pen with a smart camera and an AI system. After scanning (扫描) a page f text with the click f a buttn, it can read the text alud t the user. Yu dn’t need t cnnect it t the Internet. Yu can use it ffline at hme, wrk, schl, r even in stres when yu need t read a price tag.
    Sweet Idea
    Hney is prduced by bees (蜜蜂). But tday’s beekeeping business is nt gd fr these hard-wrking insects. Bee farmers may kill them after harvesting hney because it’s cheaper than feeding the bees thrugh the winter. T save bees, US cmpany MeliBi has fund a way t make the wrld’s first bee-free hney. They used synthetic bilgy (合成生物学) t create hney directly frm plants.
    ________________
    When yu feel angry r unhappy, what d yu d abut it? Scientists say yu can try t calm yurself. This can help yu calm dwn. That’s why Purrble was invented. This furry (毛茸茸的) bear—like ty has 9 sensrs (感应器). It has a quick “heartbeat” and can respnd t yur tuch. As yu hld and pet it, its heartbeat slws. And it purrs (发出咕噜声) like a cat. It sunds like it really enjys yur tuch! Thrugh petting Purrble, yu will easily ntice yur wn feelings and learn t calm yurselves.
    plan lcal make sure mistake deal with my until

    相关试卷

    湖北省黄石市2024-2025学年九年级(下)开学联考 英语试卷(解析版):

    这是一份湖北省黄石市2024-2025学年九年级(下)开学联考 英语试卷(解析版),共16页。试卷主要包含了完形填空,阅读理解,短文填空,读写结合等内容,欢迎下载使用。

    七年级英语开学摸底考(湖北省卷)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip:

    这是一份七年级英语开学摸底考(湖北省卷)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip,文件包含七年级英语开学摸底考湖北省卷原卷版docx、七年级英语开学摸底考湖北省卷全解全析docx、七年级英语开学摸底考湖北省卷答题卡docx、七年级英语开学摸底考湖北省卷答题卡pdf、七年级英语开学摸底考湖北省卷参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共26页, 欢迎下载使用。

    九年级英语开学摸底考(湖北省卷)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip:

    这是一份九年级英语开学摸底考(湖北省卷)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip,文件包含九年级英语开学摸底考湖北省卷原卷版docx、九年级英语开学摸底考湖北省卷全解全析docx、九年级英语开学摸底考湖北省卷答题卡docx、九年级英语开学摸底考湖北省卷答题卡pdf、九年级英语开学摸底考湖北省卷参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共30页, 欢迎下载使用。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map