七年级英语开学摸底考01(辽宁专用)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷
展开
这是一份七年级英语开学摸底考01(辽宁专用)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷,文件包含七年级英语开学摸底考辽宁专用01全解全析docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用01考试版docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用01答题卡docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用01答题卡pdf、七年级英语开学摸底考辽宁专用01参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共25页, 欢迎下载使用。
本试卷共8页,满分90分。考试用时90分钟。
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、座号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,用0.5mm黑色签字笔将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 选择题(共50分)
一、阅读理解(共20小题,每小题2分;满分40分)
第一节 阅读下面语言材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Wh has the same hbbies as Tracy?
A.Jhn.B.Steve.C.Sarah.D.Je.
Wh wants t teach art when he r she grws up?
A.Jhn.B.Steve.C.Sarah.D.Je.
Why des Tracy write abut her fur friends?
A.T teach us t sing sngs.B.T let us study hard at schl.
C.T tell us nt t play cmputer games.D.T intrduce (介绍) them t us,
Where can we read the passage?
A.On the Internet.B.In a ntebk.C.In a diary.D.In a picture.
【答案】1-4 BCDA
【导语】本文是Tracy的博客,介绍了他自己的信息和他的朋友们。
细节理解题。根据“Tracy’s : Swimming, reading and singing”和“Steve is frm China and he is 13 years ld. He lves swimming. His ther hbbies are reading and singing.”可知,Tracy和Steve爱好相同。故选B。
2.细节理解题。根据“Sarah is 13 years ld. is gd at Art. Her dream is t be an Art teacher.”可知,Sarah长大后想教美术。故选C。
3.推理判断题。根据“Abut my friends”可知,Tracy在博客上介绍朋友们是为了把他们介绍给我们。故选D。
4.推理判断题。根据“Welcme t my blg.”可知,本文是博客,所以可以在网上看到。故选A。
B
The panda is ne f Chinese symbls and a lt f peple at hme and abrad lve them very much. There are abut 60 pandas living abrad nw. After living in America fr 20 years, Panda Ya Ya came back hme in April, 2023.
Panda facts
●Pandas usually eat bamb fr 12 hurs every day.
●Pandas d nt sleep ver the winter like bears, because they cannt get enugh (足够的) fat frm bamb t live.
●Pandas are gd at climbing trees. They can als swim.
●Pandas are shy and never g int places where peple live.
Hw d pandas live abrad?
●Pandas need a healthy and hmelike place t live in. When pandas g t zs abrad, they live in panda huses.
●A panda may eat 12 t 38 kg f bamb in a day. The z must give pandas enugh fd. There is als a big cld rm t keep bamb. Pandas Si Hai and Jing Jing went t Al Khr Park in Qatar in 2022. Every week, the park buys 1, 000 kg f bamb frm Sichuan.
●Pandas als need gd keepers t help them live well.
5.What des the underlined wrd “shy” mean in Chinese?
A.害羞的B.活泼的C.友好的D.愤怒的
6.Which f the fllwing is TRUE accrding t the passage?
A.Pandas usually eat bamb fr 2 hurs every day.
B.Pandas sleep ver the winter like bears t get fat.
C.Pandas can climb trees and swim, but they are shy.
D.Pandas live utside when they g t the zs abrad.
7.Pandas need _________ t live abrad.
①a healthy and hmelike place ②enugh bamb
③a ht rm ④gd keepers
A.①②③B.①②④C.①③④D.②③④
8.In which part f a newspaper can yu read this passage?
A.Health.B.Sprts.C.Science.D.Animals.
【答案】5-8.A CBD
【导语】本文是一篇说明文,介绍了大熊猫的生活习性和如何在国外生活。
5.词句猜测题。根据“never g int places where peple live”可知,熊猫不去有人的地方,从而推知单词是害羞的。故选A。
6.细节理解题。根据“Pandas are gd at climbing trees. They can als swim.”及“Pandas are shy and never g int places where peple live.”可知,熊猫擅长爬树,也会游泳,是害羞的。故选C。
7.细节理解题。根据“Pandas need a healthy and hmelike place t live in.”、“The z must give pandas enugh fd.”、“Pandas als need gd keepers (饲养员) t help them live well.”可知,在国外,熊猫需要健康向家一样的地方,足够的食物以及好的饲养员。故选B。
8.推理判断题。通读全文,本文主要介绍了大熊猫,从而可以从报纸的动物版块看到这篇文章。故选D。
C
Ms. Green makes a survey (调查) abut her students’ favurite Chinese festivals tday. Here are the results (结果).
9.What festival d the students like best?
A.Other festivals.B.The Spring Festival.
C.The Dragn Bat Festival.D.The Mid- Autumn Festival.
10.What desn’t Kitty d at the Mid-Autumn Festival?
A.Sitting in the pen air.B.Having mn cakes.
C.Telling the stry f Chang’e.D.Eating zngzi.
11.Where des Sandy watch the dragn bat races?
A.On the river.B.On TV.C.At schl.D.In the park.
12.Which is the best title f the survey?
A.Different Chinese Festivals
B.Ways f Celebrating Different Festivals
C.A Survey abut Students’ Favurite Festivals
D.Reasns fr Students’ Favurite Festivals
【答案】9-12.BDBC
【导语】本文讲述了格林老师对她学生最喜欢的中国节日所做的调查结果。
9. 细节理解题。根据统计图可知,最喜欢春节的学生人数有十人,是最多的,所以学生们最喜欢春节。故选B。
10.细节理解题。根据“eating mn cakes and enjying the full the stry f Chang’e”可知,Kitty中秋节不吃粽子。故选D。
11. 细节理解题。根据“I usually watch them n TV”可知,Sandy是在电视上看龙舟比赛。故选B。
12.最佳标题题。根据“Ms. Green makes a survey (调查) abut her students’ favurite Chinese festivals tday. Here are the results (结果).”和图表内容可知,本文是关于格林老师对班里学生最喜欢的中国节日的调查。故选C。
D
Arund the wrld, many wild animals are in danger f extinctin (灭绝) because they have n place t live in. Endangered (濒危的) wild animals live all ver the wrld and yu may find sme in yur hmetwn. Here are sme steps fr prtecting endangered animals.
Step 1: Find ut what animals are in danger. Spend sme time learning abut these animals and what their favrite places are.
Step 2: D smething fr nature reserves (自然保护区). Nature reserves are gd places t help prtect endangered animals. Yu can give sme mney t nature reserves r spend yur time helping the nature reserves t prtect endangered animals.
Step 3: Never buy anything that is made frm endangered animals. Dn’t d harm t endangered animals r their living places. Instead, we shuld try ur best t prtect them.
Step 4: Jin an endangered animal prtectin rganizatin (组织). Yu can save animals thrugh these rganizatins by planting mre trees and calling fr mre peple t prtect animals.
If everyne wrks hard t prtect endangered animals, we’ll get a mre beautiful wrld. Let’s take actin frm nw n!
13.Hw many steps are listed t prtect endangered animals?
A.Three.B.Fur.C.Five.D.Six.
14.Why are many wild animals in danger f extinctin?
A.Because they dn’t have enugh fd r water.
B.Because they dn’t have fresh air t breathe.
C.Because they have n place t live in.
D.Because peple buy things that are made frm endangered animals.
15.Which f the fllwing is true abut nature reserves?
A.We can learn abut animals and their favrite places in nature reserves.
B.We can give sme mney t the nature reserves.
C.We can take phts with endangered animals in nature reserves.
D.We can buy things made frm endangered animals in nature reserves.
16.The right structure (结构) f this passage is ________.
A.B.C.D.
【答案】13-16.BCBB
【导语】本文从四个方面详细地介绍了如何保护濒临灭绝的动物。
13.细节理解题。根据“Step 1: Find ut what animals are in danger. ”、“Step 2: D smething fr nature reserves”、“Step 3: Never buy anything that is made frm endangered animals.”以及“Step 4: Jin an endangered animal prtectin rganizatin (组织). ”可知,保护濒危动物的步骤有四个:找出哪些动物濒临灭绝、为自然保护区做些事情、不买用濒危动物制成的东西、加入濒危动物保护组织。故选B。
14.细节理解题。根据第一段“Arund the wrld, many wild (野生的) animals are in danger f extinctin (灭绝) because they have n place t live in. ”可知,很多野生动物处于灭绝的危险中,因为它们没有地方生活。故选C。
15.细节理解题。根据“Yu can give sme mney t nature reserves r spend yur time helping the nature reserves t prtect endangered animals. ”可知,你可以给自然保护区一些钱帮助自然保护区保护濒危动物。故选B。
16.篇章结构题。第一段总述要保护濒临灭绝的动物需要一些措施;第二、三、四、五段分别讲了保护濒临灭绝的动物的措施;第六段总结呼吁大家都要付诸行动来保护濒临灭绝的动物。故本文结构为:总—分—总。故选B。
阅读短文,从方框内所给的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个多余的选项。
The Earth is very imprtant t us. Mst f us dn’t want t pllute it. 17 Here are sme easy things that yu can d t prtect it.
Plant flwers, grass r trees. The plants can make the envirnment arund yu becme beautiful. 18
Turn ff the tap when yu brush yur teeth. Yu can save sme water by nt letting it run all the time. Als, use a glass cup instead f a paper cup because this can prtect frests.
19 In this way, yu can prtect plants and fish in the rivers r lakes.
Ask all yur friends t d the same things t help prtect the Earth. Yu dn’t have t wait fr Earth Day t d these things. 20
If everyne des smething gd t prtect the Earth, it will becme mre beautiful.
A.Make every day Earth Day.
B.Hw can we prtect the trees?
C.Stp putting dirty water int the rivers r lakes.
D.But we dn’t prtect the Earth in sme right ways.
E.Als, mre trees and plants can make the air clean.
【答案】17-20.DECA
【导语】本文主要讲述了我们应该如何保护地球。
17.根据“Mst f us dn’t want t pllute it.”以及“Here are sme easy things that yu can d t prtect it.”结合备选选项可知,此处应说但是我们没有用正确的方式保护地球,因此D项“但我们没有以正确的方式保护地球。”符合语境。故选D。
18.根据“The plants can make the envirnment arund yu becme beautiful.”结合备选选项可知,此处应继续说种植植物的好处,因此E项“此外,更多的树木和植物可以使空气清洁。”符合语境。故选E。
19.根据“In this way, yu can prtect plants and fish in the rivers r lakes.”结合备选选项可知,此处应说保护河流或湖泊的方式,因此C项“停止把脏水倒入河流或湖泊。”符合语境。故选C。
20.根据“Yu dn’t have t wait fr Earth Day t d these things.”结合备选选项可知,此处应说让每一天都成为地球日,因此A项“让每一天都成为地球日。”符合语境。故选A。
二、完形填空 (共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文,理解其大意,从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Hell, friends! I’m Harry. I’m a middle schl student. There are many 21 in my schl. Students can have great fun in these clubs. I lve music. I can 22 and dance very well. S I jin the Music Club. The club has activities n Tuesday and Thursday. I 23 many gd friends in the club. We have the 24 interest . I’m always very happy t 25 with my dear friends.
Besides (除……之外) music, I’m als very gd 26 playing chess. S I jin the Chess Club, 27 . The Chess Club has activities n Mnday. S I have club activities 28 times a week.
A music festival is cming. All the students in the Music Club need t prepare fr it. 29 next week there will be a chess game fr me t jin in. S I’m very busy these days. But I think my schl days are really 30 .
A.subjectsB.lessnsC.clubsD.students
A.swimB.drawC.singD.play
A.jinB.makeC.shwD.like
A.sameB.ldC.easyD.different
A.tellB.talkC.thinkD.help
A.withB.frC.atD.in
A.tB.alsC.eitherD.as well
A.furB.twC.threeD.five
A.OrB.AndC.SD.But
A.interestingB.rightC.sureD.free
【答案】
21-25.CCBAB 26-30 CACBA
【导语】本文主要讲述了Harry在校参加俱乐部的情况。
句意:我的学校有许多俱乐部。
subjects学科;lessns课程;clubs俱乐部;students学生。根据“There are many…in my schl. Students can have great fun in these clubs.”可知,此处指学校有很多俱乐部。故选C。
句意:我能很好地唱歌和跳舞。
swim游泳;draw画画;sing唱歌;play玩。根据“I lve music. I can…and dance very well.”可知,因为喜欢音乐,所以唱歌和跳舞比较好。所以故选C。
句意:我在俱乐部里交了许多好朋友。
jin参加;make使,让;shw展示;like喜欢。根据“I…many gd friends in the club.”可知,make friends“交朋友”,动词短语。故选B。
句意:我们有相同的兴趣。
same相同;ld老的;easy容易的;different不同的。根据“I…many gd friends in the club. We have the…interest.”可知,此处表达我与俱乐部的朋友有共同的爱好。故选A。
句意:我总是很高兴和我亲爱的朋友聊天。
tell告诉;talk谈话;think想;help帮助。根据“I’m always very happy t…with my dear friends.”可知,talk with sb.“与某人谈话”,动词短语。故选B。
句意:除了音乐,我还很擅长下棋。
with和;fr为了;at在;in在……里面。根据“Besides music, I’m als very gd…playing chess.”可知,be gd at“擅长……”,固定用法。故选C。
句意:所以我也加入了象棋俱乐部。
t也;als也;either要么……;as well也,又,还。根据“S I jin the Chess Club,”可知,由于擅长下棋,所以此处表达“我也加入了象棋俱乐部”,t“也”,常常位于句末,并且用逗号隔开。故选A。
句意:所以我一周有三次俱乐部活动。
fur四个;tw两个;three三个;five五个。根据“The club has activities n Tuesday and Thursday.”及“The Chess Club has activities n Mnday. ”可知,我每周有三次俱乐部的活动。故选C。
句意:下周会有一场国际象棋比赛让我参加。
Or或者;And而且;S所以;But但是。根据“A music festival is cming. All the students in the Music Club need t prepare fr it…next week there will be a chess game fr me t jin in.”可知,此处表达并列含义,我们既有音乐节又有国际象棋比赛。故选B。
句意:但是我认为我的学生时代真的很有趣。
interesting有趣的;right正确的;sure一定的;free免费的。根据“But I think my schl days are really…”可知,but转折后表达“我们认为学生时代是有趣的”。故选A。
第二部分 非选择题(共40分)
三、语篇填空 (共10小题,每小题1分;满分10分)
阅读短文在空白处填入1个适当的单词或用括号内所给词的正确形式填空,使短文通顺、连贯。
The Spring Festival is nw a United Natins (联合国) hliday! This is a big hnr (荣耀) fr all the 31 (China) peple. It 32 (mean) that peple all arund the wrld begin t knw hw imprtant and special this hliday is.
The Spring Festival always falls 33 January r February. Families usually celebrate this festival by having a lt f 34 (activity). Family members usually get tgether and have 35 big dinner n the Spring Festival’s Eve. Peple prepare many delicius 36 (dish)fr the dinner. After dinner, many peple wuld like 37 (watch) the Spring Festival Gala n TV.
In sme places, there is als a lin dance t play. Usually parents and grandparents give children red packets t wish them gd luck in the cming new year. We can als enjy 38 (we) by letting ff firewrks at night.
This hliday celebrated by the UN nt nly hnrs the cultural richness f the Spring Festival, 38 als prmtes (促进) crss-cultural understanding and unity. It 40 (be) a prud (骄傲的) mment fr us.
【答案】
31.Chinese 32.means 33.in 34 .activities 35.a 36.dishes 37.t watch 38.urselves 39.but 40.is
【导语】本文介绍了春节成为联合国节日的荣誉,以及其庆祝活动和意义。
句意:这对所有中国人来说都是一个巨大的荣誉。此处应用China的形容词Chinese“中国的”修饰名词peple。故填Chinese。
句意:这意味着全世界的人们都开始知道这个节日是多么的重要和特别。mean“意味着”,此句是一般现在时,主语是It,谓语动词应用第三人称单数形式。故填means。
句意:春节总是在一月或二月。在月份前用介词in .故填 in.
句意:家庭通常通过许多活动来庆祝这个节日。activity“活动”,a lt f修饰可数名词复数形式。故填activities。
句意:家庭成员通常聚在一起,在春节前夕吃一顿丰盛的晚餐。冠词 a .
句意:人们为晚餐准备了许多美味的菜肴。dish“菜肴”,many后接可数名词复数形式。故填dishes。
句意:晚饭后,很多人会在电视上看春节联欢晚会。watch“看”,wuld like t d sth.“想要做某事”。故填t watch。
句意:我们也可以在晚上放烟火来享受快乐。we“我们”,根据“We can als enjy...”可知是指玩得开心,enjy neself“玩得开心”,固定短语,we的反身代词是urselves。故填urselves。
句意:这个由联合国庆祝的节日不仅是为了纪念春节的文化丰富性,也是为了促进跨文化的理解和团结。
句意:对我们来说,这是一个值得骄傲的时刻。时态为一般现在时,主语是It,所以be动词用is。故填is。
四、阅读与表达(共4小题,41-43小题,每小题2分,44小题4分;满分10分)阅读短文,然后根据内容回答问题。
Elephants are smart animals. They play an imprtant part in Thailand’s turism (旅游业). Every year, lts f turists g t Thailand. Many f them like riding elephants and sme want t watch elephants play ball games, draw they dn’t knw that 80% f these elephants live a bad life.
Grups like the Wrld Animal Prtectin (WAP) are helping these animals. They ask peple t stp riding elephants and watching the animal shws. These elephants have t leave their mthers when they are babies (婴儿). Peple take them t a place and they have t take hard exercises every day.
Nw mre and mre peple are wrking t help save the elephants. They take elephants t sme places that are gd fr the animals. One place is Elephant Valley. Elephants can play freely there. A travel website (网站) says the places are nt helpful t elephants if they have elephants fr turists t ride.
Elephants are ur friends. Let’s help them find a gd place t live in.
41.Hw many elephants in Thailand live a terrible life?
42.What des the WAP d fr animals accrding t the passage?
43.Why d sme elephants have t leave their mthers when they are very yung?
44.After reading the passage, what shuld we d t help save the elephants? 20 wrds r mre .
【答案】
41.There are 80% f these elephants live a bad life.
42. They ask peple t stp riding elephants and watching the animals shws.
43.Because they have t take hard exercises every day.
44.We shuld cut dwn less frests. (开放性试题,答案不唯一)
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了泰国大象的境况。
41.根据“But they dn’t knw that 80% f these elephants live a bad life.”可知,泰国有80%的大象过着可怕的生活。故填There are 80% f these elephants live a bad life.
42.根据“Grups like the Wrld Animal Prtectin (WAP) are helping these animals. They ask peple t stp riding elephants and watching the animal shws.”可知,世界物保护组织要求人们停止骑大象和观看动物表演。故填They ask peple t stp riding elephants and watching the animals shws.
43.根据“Peple take them t a place and they have t take hard exercises every day.”可知,有些大象在很小的时候就不得不离开它们的母亲,是因为它们每天都要进行艰苦的训练。故填Because they have t take hard exercises every day.
44.开放性试题,答案言之有理即可。比如我们应该少砍伐森林。故填We shuld cut dwn less frests.
五、书面表达 (满分20分)
假如你是Jane,是一名七年级的学生。请你根据下面的提示,写一篇60-80词的英语短文,向大家介绍你最喜欢的科目与学校生活。
提示:
1.这学期我们有很多科目;
2.最喜欢科学,因为科学实用且有趣;
3.老师和同学很友好;
4.放学后,做自己喜欢的运动。
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
I am Jane. I am a student in Grade Seven.
At schl, we have many subjects this term. My favurite subject is science because it is useful and interesting. We can d many experiments in ur mdern science lab. It’s amazing. My teachers and classmates are nice t me. I am happy at schl. After schl, I can play sprt n the sprts field in frnt f ur teaching building. There I can play basketball, ping- png, tennis and s n, but I like playing vlleyball best.
I think my schl life is great.Tracy’s blg
Hell, everyne. Welcme t my blg.
Abut me
·Age: 13
·Schl: N.1 Middle Schl
·Family: father, mther, brther and me
·Hbbies: swimming, reading and singing
Abut my friends
·Jhn is 14 years ld. He likes schl and his favurite subject is English. He likes ftball. He als likes reading stries abut peple frm ther cuntries. He desn’t like singing r cmputers.
·Steve is frm China and he is 13 years ld. He lves swimming. His ther hbbies are reading and singing. He thinks ftball is bring. His favurite subject is Maths and he is gd at it.
·Sarah is 13 years ld. She is frm Japan. She lives with her parents in a big huse. She likes painting and drawing. She is gd at art. Her dream is t be an Art teacher.
·Je is 13 years ld. He likes cmputers. He spends ne hur playing cmputer games every Sunday. He als likes sprts. He is gd at all subjects except Maths.
Simn: My favurite festival is the Spring Festival. It’s an imprtant festival in China. My family get tgether and have a big dinner. After dinner, we als watch TV and let ff firewrks. I usually get red packets frm my parents. It’s really fun.
Kitty: I like the Mid- Autumn Festival best. It’s time fr family members t get tgether. It usually cmes in September r Octber. On that day, all my family like sitting in the pen air, eating mn cakes and enjying the full mn. We als tell the stry f Chang'e n that day.
Sandy: I lve the Dragn Bat Festival. It’s s great! Peple celebrate it t remember Qu Yuan—a great pet in Chinese histry. I always eat zngzi n that day. It is als my favurite fd. There are dragn bat races n the river. I usually watch them n TV.
相关试卷
这是一份七年级英语开学摸底考02(辽宁专用)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷,文件包含七年级英语开学摸底考辽宁专用02全解全析docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用02考试版docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用02答题卡docx、七年级英语开学摸底考辽宁专用02答题卡pdf、七年级英语开学摸底考辽宁专用02参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共25页, 欢迎下载使用。
这是一份八年级英语开学摸底考02(辽宁专用)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip,文件包含八年级英语开学摸底考辽宁专用02全解全析docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用02考试版docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用02答题卡docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用02答题卡pdf、八年级英语开学摸底考辽宁专用02参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共28页, 欢迎下载使用。
这是一份八年级英语开学摸底考01(辽宁专用)-2024-2025学年初中下学期开学摸底考试卷.zip,文件包含八年级英语开学摸底考辽宁专用01全解全析docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用01考试版docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用01答题卡docx、八年级英语开学摸底考辽宁专用01答题卡pdf、八年级英语开学摸底考辽宁专用01参考答案docx等5份试卷配套教学资源,其中试卷共28页, 欢迎下载使用。

