四川省西昌市天立教育集团等2023-2024学年高二下学期开学联考英语试题(解析版)
展开
这是一份四川省西昌市天立教育集团等2023-2024学年高二下学期开学联考英语试题(解析版),共20页。试卷主要包含了5分,满分37等内容,欢迎下载使用。
第一部分 听力(略)
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Summer Art Classes
Afr-Atlantic Histries (Ages 9—12)
Students will explre strytelling thrugh artwrks in the exhibitin Afr-Atlantic Histries and will highlight mments f their lives thrugh their wn artistic creatins. Taught by artist Fernand Isai Garcia, this prgram will take place indrs, June 12—16.
Art & Eclgy—Our Friends the Plants (Ages 6—8)
Explre the fantastic wrld f plants! Let’s lk at hw artists have “used” plants, and been inspired by their clrs and shapes. Cmbine art, and science t learn abut plants. Taught by artist Beatriz Jaramill, this prgram will take place utdrs, July 10—14.
Making Cmics (Ages 10—14)
We’ll view, discuss, and sketch (给……画素描) artwrks t learn abut different aspects f visual strytelling, and then, in the studi, we’ll cntinue t learn abut strytelling while making ur wn cmics. We knw yu’ve gt a stry t tell! Taught by artist Shannn Green, this prgram will take place indrs, July 17—21.
Art in Actin (Ages 5 and under)
Children will make art with a fcus n the prcess as much as the results. We’ll explre bubble prints (泡泡印画) and blw painting. Cme ready fr an experience that will blw yur artistic mind! Taught by artist Katie Lipsitt, this prgram will take place indrs, July 31—August 4.
1. When will the utdr prgram take place?
A. June 12—16.B. July 17—21.C. July 10—14.D. July 31—August 4.
2. Which class is suitable fr a 13-year-ld teen?
A. Making Cmics.B. Art in Actin.
C. Afr-Atlantic Histries.D. Art & Eclgy—Our Friends the Plants.
3. What is Katie Lipsitt expert at?
A. Using plants t create art.B. Visual strytelling.
C. Sketching artwrks.D. Blw painting.
【答案】1. C 2. A 3. D
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章简要介绍了四个暑期艺术项目。
【1题详解】
细节理解题。根据Art & Eclgy—Our Friends the Plants中“Taught by artist Beatriz Jaramill, this prgram will take place utdrs, July 10—14. (由艺术家Beatriz Jaramill教授,该项目将于7月10日至14日在户外举行)”可知,“艺术与生态——我们的植物朋友”这个项目在户外进行,时间是7月10日至14日。故选C项。
【2题详解】
细节理解题。根据Making Cmics中“Ages 10—14 (10至14岁)”可知,“制作漫画”这个项目适合13岁的青少年。故选A项。
【3题详解】
细节理解题。根据Art in Actin中“We’ll explre bubble prints (泡泡印画) and blw painting. (我们将探索泡泡印画和吹画)”和“Taught by artist Katie Lipsitt, this prgram will take place indrs, July 31—August 4. (由艺术家Katie Lipsitt教授,该项目将于7月31日至8月4日在室内进行)”可知,Katie Lipsitt擅长的是吹画。故选D项。
B
Delivery wrkers will finally be able t charge their electric bicycles — and themselves — at new statins created ut f repurpsed news stands in New Yrk City, Senatr (参议员) Chuck Schumer annunced n Mnday.
The repurpsed news stands, the first f their kind in the natin, will feature charging statins safe fr e-bike batteries, bike parking, and a place fr delivery wrkers t rest r ride ut bad weather.
“Yu’ve been riding this bike a lng time. Yu need a break. Maybe yu’ve gt t make a phne call. Maybe yu have t take care f yur persnal needs, any f these things,” Schumer said. “They’re cnstantly ut n the street, n place t rest, n shelter t prtect them — imagine it’s puring rain, r even snw and yu still gt t d this,” he said. “And s we’re ging t take underutilized (未利用的) public space n ur streets like this news stand right behind us. Very simple.”
And the statins, which will be designed by Manuel Mansylla, will nt cntain bathrms — which were nce a flashpint (焦点) fr delivery wrkers wh were banned frm using the restrms at sme f the very restaurants frm which they were delivering fd.
But thanks t new city laws that went int effect at the start f this year, including requiring restaurants t allw delivery wrkers t use their restrms, that’s thankfully nt the main cncern anymre, said Gustav Ajche, a delivery wrker. “The bathrm is different. There’s n prblem with that any mre what we need here is mre parking spaces,” he said.
Nt everyne lves the idea f news stands being repurpsed fr e-bike charging statins. “After car chargers n the sidewalk, this is anther facility f the city taking pedestrian (行人) space t create charging statins,” said Christine Berthet f CHEKPEDS, the pedestrian advcacy grup that has lng called fr the creatin f mre public space fr pedestrians.
4. What service can delivery wrkers expect frm the repurpsed news stands?
A. Charging their phnes.B. Selling them e-bike batteries.
C. Repairing their bikes.D. Offering them shelter.
5. What d Schumer’s wrds in paragraph 3 highlight abut the repurpsed news stands?
A. They are underutilized.B. They are necessary.
C. They are simple t cnstruct.D. They are gaining ppularity.
6. Hw d the new city laws issued this year affect delivery wrkers?
A. They get mre parking spaces.B. They can use car chargers n the sidewalk.
C. They can use restaurant bathrms.D. They get extra pay fr wrking in bad weather.
7. What is Berthet’s attitude tward the repurpsed news stands?
A. Critical.B. Unclear.C. Tlerant.D. Favrable.
【答案】4. D 5. B 6. C 7. A
【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了纽约市将重新改造报刊亭,为外卖员提供安全充电、停车和休息的场所,营造更好的工作环境。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段中“The repurpsed news stands, the first f their kind in the natin, will feature charging statins safe fr e-bike batteries, bike parking, and a place fr delivery wrkers t rest r ride ut bad weather. (这些经过改造的报刊亭是全国首个此类报刊亭,将设有电动自行车电池安全充电站、自行车停车场,以及外卖员休息或度过恶劣天气的地方)”可知,外卖员可以期待改造后的报刊亭为他们提供庇护。故选D项。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段中Schumer所说的话“Yu’ve been riding this bike a lng time. Yu need a break. Maybe yu’ve gt t make a phne call. Maybe yu have t take care f yur persnal needs, any f these things (你骑这车很久了。你需要休息一下。也许你得打个电话。也许你需要照顾好自己的个人需求,诸如此类的事情)”和“They’re cnstantly ut n the street, n place t rest, n shelter t prtect them — imagine it’s puring rain, r even snw and yu still gt t d this (他们经常在街上,没有地方休息,没有庇护所保护他们——想象一下,下着倾盆大雨,甚至下雪,你仍然要这样工作)”可知,Schumer认为外卖员的工作环境并不理想,没有可以满足个人需求的庇护空间,非常辛苦。因此,他是在强调改造报刊亭的必要性。故选B项。
【6题详解】
细节理解题。根据第五段中“But thanks t new city laws that went int effect at the start f this year, including requiring restaurants t allw delivery wrkers t use their restrms (但由于今年年初生效的新城市法,包括要求餐馆允许外卖员使用他们的洗手间)”可知,今年生效的新城市法使得外卖员可以使用餐馆的洗手间。故选C项。
【7题详解】
推理判断题。根据最后一段中““After car chargers n the sidewalk, this is anther facility f the city taking pedestrian (行人) space t create charging statins,” said Christine Berthet f CHEKPEDS, the pedestrian advcacy grup that has lng called fr the creatin f mre public space fr pedestrians. (“继人行道上的汽车充电器之后,这是这座城市利用行人空间建造充电站的又一项设施,”行人权益倡导组织CHEKPEDS的Christine Berthet说,该组织长期以来一直呼吁为行人创造更多的公共空间)”可知,Berthet参与的是呼吁为行人创造更多的公共空间的组织,他认为改造后的报刊亭夺走了城市中行人的空间。由此可知,他对此持批评的态度。故选A项。
C
Every year, thusands f K-12 students visit the University f Gergia (UGA) thrugh the Experience UGA prgram. Hsting these students is made pssible by the Experience UGA ambassadrs (大使), a team f UGA students trained t supprt the prgram. They help create and supprt the field trips and intrduce schl children t cllege with interactive and educatinal visits that are grade-level specific. Fr example, every secnd grade grup turs the Ramsey Student Center t learn abut health-related tpics, and all seventh graders explre UGArden t learn abut nutritin and agriculture.
“Each year I realize the impact I’m making n students,” said Leslie Oryemi, wh is beginning her third year as an Experience UGA ambassadr. “I lve reaching yunger ppulatins and engaging with them. It’s nice t see them grw and discver different interests.”
This was the first year that Oryemi has been an ambassadr fr secnd grade trips, and she said it has becme her favrite. Her favrite part f the day is teaching secnd graders hw easily germs (病菌) spread thrugh a game f tag (捉人游戏) — thse with “germs” have chalk n their hands and g arund trying t tuch and “infect” thers. The kids then learn hw imprtant hand washing is t prevent the spread f germs.
Camille Hlcmb is beginning her secnd year as an ambassadr. She said wrking with different ages means cnnecting with them differently. The secnd graders are excited abut everything, while the seventh graders are mre reserved (保守的). Hlcmb learned that cnnecting with the lder students wrks best in between the activities — being persnable and asking questins while walking arund campus. Hlcmb als learned that sme friendly cmpetitin helps engage the mre reserved students.
“Each ambassadr is very fervent abut giving back t the cmmunity and hlds a special skill that cntributes t creating a wnderful experience fr students during each grade level trip,” said Aiyana Egins, crdinatr f Experience UGA. “I lk frward t seeing the impact they will have n students this year.”
8. What d the ambassadrs d fr K-12 students?
A. Cnvince them t jin the UGA prgram.B. Organize educatinal visits fr them.
C. Shw them arund famus clleges.D. Encurage them t apply t UGA.
9. What impressed Oryemi mst as an ambassadr fr secnd graders?
A. The kids’ interest in health-related tpics.B. The wide variety f field trips.
C. The kids’ rich knwledge abut germs.D. The interactive game f tag.
10. What des Hlcmb emphasize abut her wrk?
A. N pains, n gains.B. Every little helps.
C. Different methds matter.D. Easier said than dne.
11. What des the underlined wrd “fervent” in the last paragraph mean?
A. Enthusiastic.B. Sensitive.C. Curius.D. Cncerned.
【答案】8. B 9. D 10. C 11. A
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了佐治亚大学体验项目的学生大使的工作,他们负责创建和支持实地考察,并通过针对年级的互动和教育访问向学生介绍大学。
【8题详解】
细节理解题。根据第一段中“They help create and supprt the field trips and intrduce schl children t cllege with interactive and educatinal visits that are grade-level specific. (他们帮助创建和支持实地考察,并通过针对年级的互动和教育访问向学生介绍大学)”可知,这些项目大使为K-12学生组织教育访问。故选B项。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段中“Her favrite part f the day is teaching secnd graders hw easily germs (病菌) spread thrugh a game f tag (捉人游戏) — thse with “germs” have chalk n their hands and g arund trying t tuch and “infect” thers. (她一天中最喜欢的部分是通过一个捉人游戏教二年级的学生细菌如何容易传播——那些手上有“细菌”的人手上有粉笔,四处走动,试图触摸和“感染”别人)”可知,作为二年级学生大使,Oryemi印象最深的是互动性的“捉人游戏”。故选D项。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段中“She said wrking with different ages means cnnecting with them differently. The secnd graders are excited abut everything, while the seventh graders are mre reserved (保守的). Hlcmb learned that cnnecting with the lder students wrks best in between the activities — being persnable and asking questins while walking arund campus. Hlcmb als learned that sme friendly cmpetitin helps engage the mre reserved students. (她说,与不同年龄的人一起工作意味着以不同的方式与他们交流。二年级的学生对一切都很兴奋,而七年级的学生则比较内向。Hlcmb发现,在活动间隙与年长的学生交流效果最好——在校园里走动时表现得风度翩翩,多提问。Hlcmb还了解到,一些友好的竞争有助于吸引更内向的学生)”可知,Hlcmb认为在这份工作中需采用不同的方式与不同年龄的人交流,对七年级相对内向的学生来说,在活动间隙交流、开展友好的竞争效果更好。由此可知,不同的方法很重要。故选C项。
【11题详解】
词句猜测题。根据画线词的下文“giving back t the cmmunity and hlds a special skill that cntributes t creating a wnderful experience fr students during each grade level trip (回馈社会,并拥有一项特殊技能,有助于在每个年级的旅行中为学生创造美好的体验)”可知,Aiyana Egins是在评价这些项目大使的工作情况,再结合第二段中Leslie Oryemi所说的话“I lve reaching yunger ppulatins and engaging with them. It’s nice t see them grw and discver different interests. (我喜欢接触年轻人群并与他们互动。很高兴看到他们成长并发现不同的兴趣)”可推知,这些大使是“热衷于”回馈社会的,画线词意思应该是“热情的,热心的”,与Enthusiastic意思一致。故选A项。
D
The cttn harvest is abut t get underway in the Texas High Plains, the windswept regin that grws mst f the crp in the natin’s tp cttn-prducing state. But Barry Evans, a third-generatin cttn grwer, has already walked away frm mre than 2,000 acres (英亩) f his bne-dry fields. “It just didn’t cme up. We hardly had anything,” said Evans.
Extreme heat and a lack f rainfall have severely damaged much f this year’s cttn harvest in the U.S., which prduces abut 35% f the wrld’s crp. The U.S. Department f Agriculture (USDA) frecast that mre than 40% f what U.S. farmers planted in the spring wuld be abandned because f drught. Nwhere is this mre apparent than the flat, dry stretch f Texas. The USDA says Texas cttn farmers are likely t abandn nearly 70% f their spring planting. That has been the wrst harvest since 2009.
The regin nrmally receives arund 18 t 20 inches f rain per year, but saw less than three inches f rain frm August thrugh the summer, as nearly all f Texas baked under drught. Much f the cttn grwn in the regin needs rain. Even thse with irrigated (灌溉的) fields are expecting lw yields (产量) this year.
The lsses in cttn culd cst the Texas High Plains $1.2 billin after farmers receive federal (联邦的) crp insurance payments, estimates Darren Hudsn, directr f the Internatinal Center fr Agricultural Cmpetitiveness at Texas Tech University. That leaves ut thers wh depend n the crp, such as cttn gins (轧棉机) and strehuses. “Any time yu have a bad year in cttn, it has a rle t play in the verall ecnmy,” Hudsn said.
Frtunately, mst cttn farmers in this part f Texas plan t use cttn seed varieties that can resist drught. Varieties are cntinuusly develped and will be adjusted t generate high yields if dry cnditins cntinue. “Even thugh it’s drught resistant,” Hudsn added, “we still have t have a little bit f help frm Mther Nature.”
12. What are the statistics in paragraph 2 mainly abut?
A. The impact f extreme weather n U.S. farmers.
B. The wrld’s cttn distributin.
C. USDA’s measures t address drught.
D. The amunt f U.S. cttn harvest in 2009.
13. What des Hudsn stress in paragraph 4?
A. Texas is unfriendly t cttn farmers.B. Cttn is vital t the American ecnmy.
C. Farmers depend much n Mther Nature.D. Cttn gins are unaffected by cttn lsses.
14. What will cttn farmers mst likely d next?
A. Build effective irrigatin systems.B. Apply fr federal crp insurance.
C. Switch t grwing a different crp.D. Use further imprved cttn seeds.
15. What can be the best title fr the text?
A. Drught pushes cttn prices t a new high.B. The wrld’s cttn supply keeps falling.
C. Texas cttn takes a hit during drught.D. Drught impacts the quality f cttn.
【答案】12. A 13. B 14. D 15. C
【语篇解读】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了德克萨斯州高平原地区的棉花收成受到了极端高温和降雨不足的严重影响,干旱导致大部分棉农面临低产甚至放弃农作物的困境,这是自2009年以来最差的收成,造成了巨大的经济损失。
【12题详解】
推理判断题。根据第二段中“The U.S. Department f Agriculture (USDA) frecast that mre than 40% f what U.S. farmers planted in the spring wuld be abandned because f drught. Nwhere is this mre apparent than the flat, dry stretch f Texas. The USDA says Texas cttn farmers are likely t abandn nearly 70% f their spring planting. (美国农业部USDA预测,由于干旱,美国农民在春季种植的作物中有40%以上将被放弃。这一点在德克萨斯州平坦干燥的地区表现得最为明显。美国农业部表示,德克萨斯州棉农可能会放弃近70%的春季种植。)”可知,本段的数据反映了干旱造成大量作物被放弃,尤其是德克萨斯州的棉花。由此可知,这些数据展示了极端天气对美国农民的影响。故选A项。
【13题详解】
推理判断题。根据第四段中“The lsses in cttn culd cst the Texas High Plains $1.2 billin after farmers receive federal (联邦的) crp insurance payments (在农民获得联邦农作物保险赔付后,棉花的损失可能使德克萨斯高平原地区损失12亿美元)”和“That leaves ut thers wh depend n the crp, such as cttn gins (轧棉机) and strehuses. “Any time yu have a bad year in cttn, it has a rle t play in the verall ecnmy,” Hudsn said. (这不包括其他依赖棉花生产的企业,比如轧棉机和棉花仓库。Hudsn说:“任何时候棉花收成不好,都会对整体经济产生影响。”)”可知,Hudsn表示仅棉花本身造成的经济损失就非常大,而且这会影响其他相关产业,以及整体经济。由此可知,他在强调棉花对美国经济至关重要。故选B项。
【14题详解】
细节理解题。根据最后一段中“Frtunately, mst cttn farmers in this part f Texas plan t use cttn seed varieties that can resist drught. Varieties are cntinuusly develped and will be adjusted t generate high yields if dry cnditins cntinue. (幸运的是,德克萨斯州这一地区的大多数棉农计划使用抗旱的棉花种子品种。品种不断发展,如果干旱情况继续,还将调整,以生产高产量)”可知,棉农接下来很可能使用进一步改良的棉花籽。故选D项。
【15题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第二段中“Extreme heat and a lack f rainfall have severely damaged much f this year’s cttn harvest in the U.S. (极端高温和降雨不足严重破坏了美国今年的大部分棉花收成)”可知,文章报道了德克萨斯州高平原地区的棉花收成受到了极端高温和降雨不足的严重影响,干旱导致大部分棉农面临低产甚至放弃农作物的困境,这是自2009年以来最差的收成,造成了巨大的经济损失。因此,C项“德克萨斯州的棉花在干旱期间受到打击”契合文章主旨,适合作为标题。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Despite demnstrating a lve f the written wrd, many readers tend t devte mst f their time t cnsuming bks in ne r tw specific genres (体裁). Of curse, yu want t read bks that bring yu jy, but it’s well wrth adding sme variety t yur reading list. ____16____
Yu can imprve yur vcabulary.
When yu read a wide variety f bks, it’s nt uncmmn t cme acrss unfamiliar wrds and phrases. Smetimes yu can get enugh cn text frm the sentence t understand the meaning; ther times yu’ll need t cnsult a dictinary fr clarificatin. ____17____
Yu can discver a new favrite genre.
Yu undubtedly have a favrite genre r tw nw, but what if yu’re missing ut n thers because yu’re nt adding any variety t yur reading list? ____18____ Hwever, by varying yur reading material, yu culd end up enjying a particular type f bk just as much as thers yu read n a regular basis.
____19____
When yu add a wide selectin f titles t yur reading list, yu can start t see peple, places, and histrical events in a new perspective. Fr example, reading a nnfictin bk abut a grup f peple in anther cuntry can have a greater understanding f cultures unlike yur wn.
Yu can get inspiratin frm surprising places.
It’s amazing hw expanding yur reading list can prvide yu with inspiratin when yu need it mst. Of curse, sme genres are meant t prvide encuragement, mtivatin, and supprt, such as self-help bks and Memirs (回忆录). ____20____ They’re able t d s nevertheless. By picking up a bk frm a genre yu wuldn’t nrmally read, yu may be mtivated t finally write yur wn nvel, travel t a faraway place, r even just take up a new hbby.
A. Yu can knw many new peple.
B. Yu can develp a brader utlk.
C. There are many benefits f reading different genres.
D. Having a cmprehensive vcabulary serves yu well.
E. Others, hwever, aren’t designed specifically t inspire readers.
F. Either way, yu’re able t stre the definitin in yur mind fr later use.
G. Sure, yu’ll likely find that nt every genre is yur cup f tea-and that’s kay.
【答案】16. C 17. F 18. G 19. B 20. E
【语篇解读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了读不同体裁的书的好处。
【16题详解】
根据空前内容“Of curse, yu want t read bks that bring yu jy, but it’s well wrth adding sme variety t yur reading list.(当然,你想读能给你带来快乐的书,但在你的阅读清单上增加一些种类是很值得的。)”可知,作者建议我们多读一些种类的书籍。选项C“There are many benefits f reading different genres.(读不同体裁的书有很多好处。)”是上文内容的自然延续,指的是读许多体裁的书会有很多好处。故选C。
【17题详解】
根据上文内容“When yu read a wide variety f bks, it’s nt uncmmn t cme acrss unfamiliar wrds and phrases. Smetimes yu can get enugh cn text frm the sentence t understand the meaning; ther times yu’ll need t cnsult a dictinary fr clarificatin.(当你阅读各种各样的书籍时,遇到不熟悉的单词和短语并不罕见。有时你可以从句子中获得足够的上下文来理解意思;有时你需要查字典来解释。)”可知,我们在阅读的时候会遇到不熟悉的词句,此时我们要么就通过上下文理解意思,要么通过查字典来了解不熟悉的词句。选项F“Either way, yu’re able t stre the definitin in yur mind fr later use.(无论哪种方式,你都可以将定义存储在你的脑海中,以备以后使用。)”延续上文内容,指的是不管是通过上下文理解词句还是通过查字典了解词句,都可以让我们扩大词汇量。故选F。
【18题详解】
根据上文“Yu undubtedly have a favrite genre r tw nw, but what if yu’re missing ut n thers because yu’re nt adding any variety t yur reading list? (毫无疑问,你现在有一两个最喜欢的类型,但如果因为你没有在你的阅读清单上增加任何种类,你错过了其他类型呢?)”可知,上文鼓励我们在阅读清单上增加一些种类。选项G“Sure, yu’ll likely find that nt every genre is yur cup f tea-and that’s kay.(当然,你可能会发现并不是每一种类型的书籍都是你的菜——这没关系。)”延续上文内容,指的是我们可以在阅读清单上增加一些类型,哪怕发现不是每种类型的书籍都是我们所喜欢的也没关系。故选G。
【19题详解】
空处为小标题,为本段主要内容。根据下文内容“When yu add a wide selectin f titles t yur reading list, yu can start t see peple, places, and histrical events in a new perspective. Fr example, reading a nnfictin bk abut a grup f peple in anther cuntry can have a greater understanding f cultures unlike yur wn. (当你在你的阅读清单中添加了广泛的选择时,你可以开始以新的视角看待人物、地点和历史事件。例如,阅读一本关于另一个国家的一群人的非小说类书籍,可以更好地了解与你自己不同的文化。)”可知,本段主要讲述的是在自己的阅读清单中增加一些选择的话会让我们从全新的角度看待世界。选项B“Yu can develp a brader utlk.(你可以开拓更广阔的视野。)”正是本段主要内容,指的是通过阅读各种体裁的书籍,我们可以拥有更广阔的视野。故选B。
【20题详解】
根据空前的“Of curse, sme genres are meant t prvide encuragement, mtivatin, and supprt, such as self-help bks and Memirs (回忆录). (当然,有些类型是为了提供鼓励、激励和支持,比如自助书籍和回忆录。)”可知,有些书籍是为了激励读者而写的。选项E“Others, hwever, aren’t designed specifically t inspire readers.(然而,有些书并不是专门为激励读者而设计的。)”中的“thers”与上文的“sme”保持一致,讲述的是还有些书并不是为了激励读者而写的,同时与空后内容“They’re able t d s nevertheless.(尽管如此,它们还是能够这样做。)”保持一致,指的是尽管这些书不是为了激励读者而写,但是还是可以达到这样的效果。故选E。
第三部分 语言运用 (共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Last December I was invited t an interview fr Structural Repair Engineer at Airbus. I wanted t make the best f this ____21____.
It was time t take my first rund f interviews. They ____22____ t asking questins. Surprisingly, n questins were frm any f thse cncepts I’d prepared. They asked me ____23____ questins based n my experience. The interview was s ____24____. In additin t this, ne f the interviewers was staying in the building right next t the ne in which I was living and he ____25____ me. Everything went s well that I felt the jb wuld be mine.
As expected, they called me and asked fr my ____26____ expectatins and I said $50,000 a year. They als asked me t ____27____ my past three mnths’ payslips (工资单) befre attending the next interview. I ____28____ and after ten days I received thse dcuments. That was when the call fr my secnd rund f interviews ____29____.
This rund als went well and I was expecting a (n) ____30____ reply. They said within three days they’d let me knw the result. Ten days passed; I felt sad and ____31____. I was thinking if I didn’t get this jb, I wuldn’t have any mre strength t ____32____ again when my cell phne rang suddenly. A(n) ____33____ awaited miracle (奇迹) happened; the call was frm Airbus HR. The manager said, “____34____! Yu’ve gt the jb. We’ve decided t give yu $80,000 …” Hurray! All the wait was ____35____!
21. A. chiceB. repairC. pprtunityD. missin
22.A. set ffB. gt dwnC. set utD. gt n
23. A. practicalB. trickyC. reliableD. strange
24. A. tiresmeB. ppularC. usefulD. easy
25. A. mentinedB. recgnizedC. fllwedD. satisfied
26.A. salaryB. accmmdatinC. welfareD. career
27.A. writeB. submitC. finishD. reserve
28.A. cntinuedB. appealedC. appliedD. refused
29.A. failedB. changedC. slippedD. came
30. A. psitiveB. interestingC. crrectD. amusing
31.A. ashamedB. annyedC. lstD. shcked
32. A. escapeB. askC. relaxD. try
33.A. ccasinallyB. highlyC. prlyD. instantly
34. A. CngratulatinsB. HelpC. CheersD. Srry
35. A. similarB. wrthwhileC. frtunateD. lng
【答案】21. C 22. B 23. A 24. D 25. B 26. A 27. B 28. C 29. D 30. A 31. C 32. D 33. B 34. A 35. B
【语篇解读】这是一篇记叙文,文章主要讲述作者两轮面试并最终得到这份工作的经历。
【21题详解】
考查名词词义辨析。句意:我想充分利用这次机会。A. chice选择;B. repair修理;C. pprtunity机会;D. missin任务。根据上文“Last December I was invited t an interview fr Structural Repair Engineer at Airbus.(去年12月,我被邀请参加空客公司结构维修工程师的面试)”可知,作者被邀请参加面试,想充分利用这次机会,故选C。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:他们开始问问题。A. set ff动身,出发;B. gt dwn开始,着手;C. set ut动身,启程;D. gt n和睦相处。根据下文“Surprisingly, n questins were frm any f thse cncepts I’d prepared.(令人惊讶的是,没有一个问题来自我准备的那些概念)”可知,此处指他们开始问问题,get dwn t ding sth“开始做某事”,故选B。
【23题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他们根据我的经历问了我一些实际的问题。A. practical实际的;B. tricky难对付的;C. reliable可靠的;D. strange奇怪的。根据“based n my experience”可知,此处指问的是基于自身经历的实际问题,故选A。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:面试如此简单。A. tiresme讨厌的;B. ppular流行的;C. useful有用的;D. easy简单的。根据上文“They asked me ________ questins based n my experience.”和下文“Everything went s well”可知,作者认为面试很简单,故选D。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:除此之外,有一个面试官就住在我住的隔壁,他认出了我。A. mentined提到;B. recgnized辨认出;C. fllwed跟随;D. satisfied使满意。根据“ne f the interviewers was staying in the building right next t the ne in which I was living”可知,此处指面试官认出了作者,故选B。
【26题详解】
考查名词词义辨析。句意:不出所料,他们给我打电话,问我对薪水的期望,我说每年5万美元。A. salary薪水;B. accmmdatin住宿;C. welfare福利;D. career事业。根据“and I said $50,000 a year”可知,面试官问作者对薪水的期望,故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们还要求我在参加下次面试前提交过去三个月的工资单。A. write写;B. submit提交;C. finish完成;D. reserve保留。结合上文“asked fr my ________ expectatins”以及下文“befre attending the next interview”可知,面试官询问作者对薪水的期望,并让作者在下次面试前提交过去三个月的工资单,故选B。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:我申请了,十天后我收到了那些文件。A. cntinued继续;B. appealed上诉,呼吁;C. applied申请,应用;D. refused拒绝。根据“after ten days I received thse dcuments”可知,作者申请过去三个月的工资单,十天后拿到了相关文件,故选C。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:就在那时,我接到了第二轮面试的电话。A. failed失败;B. changed改变;C. slipped滑倒;D. came来。根据下文“This rund als went well”可知,第二轮面试的电话到来了,故选D。
【30题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这一轮也很顺利,我期待着一个积极的答复。A. psitive积极的;B. interesting有趣的;C. crrect正确的;D. amusing有趣的,好笑的。根据“This rund als went well”可知,两轮面试都很顺利,故作者期待着一个积极的答复,故选A。
【31题详解】
考查形容词词义辨析。句意:十天过去了;我感到悲伤和失落。A. ashamed惭愧的;B. annyed恼怒的;C. lst迷失的,不知所措的;D. shcked震惊的。空处和“sad”并列,结合下文“I was thinking if I didn’t get this jb(我在想如果我得不到这份工作)”可知,约定的时间到了,但是作者没有得到答复,故应是感到悲伤、失落,故选C。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:我正在想如果我没有得到这份工作,我就没有力气再试一次了,这时我的手机突然响了。A. escape逃跑;B. ask询问;C. relax使放松;D. try尝试。根据前文“if I didn’t get this jb”以及空后的“again”可知,此处指如果得不到这份工作,没有力气再去尝试找另一份,故选D。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:一个很期待的奇迹发生了;电话是Airbus人力资源部打来的。A. ccasinally偶尔;B. highly很,非常;C. prly糟糕地;D. instantly立即。根据上文“I was expecting a (n) ________ reply”以及提到作者感到伤心、失落等可知,作者很期待面试结果的电话,故选B。
【34题详解】
考查副词词义辨析。句意:经理说:“恭喜你!你得到这份工作了。我们决定给你8万美元……”A. Cngratulatins祝贺;B. Help救命;C. Cheers干杯;D. Srry对不起。根据“Yu’ve gt the jb.”可知,经理恭喜作者得到这份工作,故选A。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:所有的等待都是值得的。A. similar相似的;B. wrthwhile值得的;C. frtunate幸运的;D. lng长的。根据上文“Yu’ve gt the jb. We’ve decided t give yu $80,000”可知,作者最终得到了这份工作,故所有的等待都是值得的,故选B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Placed amng the busy streets f Washingtn, D. C. is a large public garden that many Americans have never heard f. The U. S. Natinal Arbretum (植物园) includes ___36___ cllectin f flwering plants called azaleas, a field f native plants named ferns, and flwering trees in the dgwd tree area. The garden ___37___ (establish) by Cngress in 1927. It plays a leading part in researching and develping plants like trees, shrubs, flwers, and grasses.
Gvernment scientists are in charge f the 180-hectare area. Their main gal is ___38___(strengthen) the U. S. ecnmy by making sure an imprtant kind f agriculture, ___39___ (call) the nursery industry, cntinues t perfrm well. The mst recent numbers frm the U. S. Department f Agriculture (USDA) shw that the rnamental and landscape plant industry creates billins f funds in sales each year.
The arbretum is hme t ne f the ___40___ (large) cllectins f preserved seeds in the wrld. The Natinal Arbretum Herbarium (植物标本) ___41___ (huse) arund 700,000 ex-ample seeds. They include seeds frm plants that the USDA cnsiders as ___42___(ecnmical) imprtant. Scientists cllect many genetically different seeds within a kind f plant frm bth native and nn-native plants. The reasn ___43___ cllecting that data is that scientists prtect plants frm harmful situatins like climate change, changed envirnments, r ther new and pssible risks.
While the scientists d their wrk, the public ___44___ (explre) plants is free t visit the arbretum. Thugh many peple may nt knw it, the arbretum has had a hand in develping a number f plants ____45____ are part f American landscaping.
【答案】36. a 37. was established 38. t strengthen 39. called 40. largest 41. huses 42. ecnmically 43. fr 44. explring 45. that/which
【语篇解读】这是一篇说明文。文章主要介绍了华盛顿特区繁忙的街道中间的美国国家植物园。
【36题详解】
考查冠词。句意:美国国家植物园包括一种叫做杜鹃花的开花植物,一种叫做蕨类植物的本土植物,以及山茱萸树地区的开花树木。a cllectin f为固定搭配,意为“一批,一些”。故填a。
【37题详解】
考查动词时态语态和主谓一致。句意:国会于1927年建立了这个花园。根据时间状语“in 1927”可知,此处为一般过去时,主语The garden和establish为被动关系,需用被动语态,主语为单数名词,be动词用was。故填was established。
【38题详解】
考查非谓语动词。句意:他们的主要目标是通过确保一种被称为苗圃产业的重要农业继续表现良好来加强美国经济。空处表示主句gal的具体内容,需填动词不定式作表语。故填t strengthen。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意同上。空处需填非谓语动词作后置定语,call和an imprtant kind f agriculture为逻辑动宾关系,需用过去分词形式。故填called。
【40题详解】
考查形容词最高级。句意:植物园是世界上保存种子最多的地方之一。空处需填形容词作定语,修饰名词cllectins,根据“ne f+the+形容词最高级+可数名词复数”可知,空处应填形容词最高级。故填largest。
【41题详解】
考查动词时态。句意:国家植物标本馆收藏了大约70万个样本种子。此处陈述客观事实,使用一般现在时,主语为The Natinal Arbretum Herbarium,谓语动词使用第三人称单数形式。故填huses。
【42题详解】
考查副词。句意:其中包括美国农业部认为具有重要经济意义的植物种子。修饰形容词imprtant,需用副词ecnmically,作状语。故填ecnmically。
【43题详解】
考查介词。句意:收集这些数据的原因是,科学家保护植物免受气候变化、环境变化或其他新的和可能的风险等有害情况的影响。the reasn fr为固定搭配,意为“……的原因”,动名词短语cllecting that data作介词fr的宾语。故填fr。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:当科学家们工作时,探索植物的公众可以免费参观植物园。空处需填非谓语动词作定语,修饰名词the public,explre和the public为逻辑主谓关系,需用现在分词形式。故填explring。
【45题详解】
考查定语从句。句意:虽然很多人可能不知道,但植物园已经参与开发了许多植物,这些植物是美国园林绿化的一部分。空处引导定语从句,先行词a number f plants,指物,在定语从句中作主语,需用关系代词that/which引导。故填that/which。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是校英文报编辑李华,你校英文报将增设“中国中学生”专栏,请你给交换生Alice写一封邮件介绍该专栏,内容包括:
1.开设目的;
2.专栏内容;
3.未来的期望。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Alice,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yurs,
Li Hua
【参考范文】
Dear Alice,
In tday’s sciety, peple frm different backgrunds cmmunicate mre and mre frequently. Given this bservatin, I am prud t intrduce a new clumn t The Schl English Newspaper: Chinese Middle Schl Students.
In this new clumn, ur editrs will prvide articles and phts abut varius campus lives f middle schl students in China. Yu will knw what they are keen t d at hme as well. Certainly, yu can cmpare their lives with yurs and think abut what leads t these differences.
We hpe this will becme a new pprtunity t better serve ur readers and fster a deeper understanding f Chinese middle schl students. Please fllw us and share yur thughts and ideas.
Yurs,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When Jhn pulled int his mther’s driveway with his yung daughter, Lily, the sight f the familiar lychee (荔枝) tree welcmed them. “Lk, Lily,” Jhn said, pinting t the twering tree in the frnt yard. “It’s the family tree.”
Lily smiled as Jhn treated the tree as if it were a real family member, patting its trunk (树干) affectinately. As they were admiring the tree, the screen dr pened and ut stepped Grandma Mei, bathed in the warm Flrida sunlight. Grandma Mei, wh came frm the prvince f Guangdng in China, was knwn fr her green thumb, particularly when it came t lychees.
Seeing her granddaughter, Grandma Mei adjusted her baseball cap and asked if Lily was ready fr sme lychees. But Lily hesitated, fr the fruit’s appearance was unlike any ther fruit she had tried befre. With a laugh, Grandma Mei gave her a gentle hug. “Mre lychees fr me then, Jhn,” Grandma Mei said.
“Let’s get busy!” Jhn said with enthusiasm, rubbing his hands tgether. “Family tree’s waiting.”
Hearing Dad calling the tree by name, Lily culdn’t help laughing. “Laugh if yu want, Lily, but this tree is really family. On cld nights, befre family tree was fully grwn, Grandma Mei used t take my blanket and thrw it ver that tree.” Grandma Mei ndded, adding that she had t prtect the tree frm bad weather s that it wuld becme a big strng tree and grw fruit fr the whle family.
Jhn, eager t start the day’s wrk, began climbing the tree, determined t harvest the best lychees fr the family. Lily watched in amazement, nticing the clusters (簇) f lychees, their skin rugh yet inviting.
As Jhn skillfully cut thrugh the branches with a cutter, Lily expressed her cncern fr the well-being f the tree. Jhn explained t her that cutting the ends f branches wn’t hurt family tree. Instead such behaviur made it healthier and strnger.
注意:
1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Lily’s hesitatin twards the fruit gradually shifted t curisity and she wanted t try it.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Later in the afternn, they all sat under the tree, surrunded by bxes filled with lychees and sharing stries related t lychees.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Lily’s hesitatin twards the fruit gradually shifted t curisity and she wanted t try it. After Jhn cntinued t climb higher and pick mre lychees, she apprached Grandma and asked shyly, “Can yu shw me hw t take the spiky skin ff the lychee, Grandma?” Grandma Mei smiled with delight. With practiced hands, she tk the skin ff t shw the juicy fruit beneath. “Here yu g, dear,” she handed it t Lily. The initial taste made Lily’s face light up in surprise. The sweetness was unlike any ther fruit she had tried befre.
Later in the afternn, they all sat under the tree, surrunded by bxes filled with lychees and sharing stries related t lychees. Grandma Mei shared stries f her hmeland, Guangdng, and hw the traditin f grwing lychees was passed dwn in their family. Jhn tld his childhd days, climbing and playing arund the same tree. Lily, nw a new fan f the fruit, listened attentively, her hands busy with anther lychee, understanding the deeper rts f her family’s legacy. The family tree, standing tall, silently witnessed anther beautiful day binding the generatins tgether even mre tightly.
相关试卷
这是一份2024雅安天立教育集团高二下学期开学考试英语PDF版含解析(可编辑),共12页。
这是一份四川省雅安市天立教育集团2023-2024学年高二下学期开学考试英语试卷(PDF版附解析),共12页。
这是一份四川省雅安市天立教育集团2023-2024学年高一下学期开学考试英语试卷(Word版附解析),共32页。试卷主要包含了考试结束后,将答题卡交回等内容,欢迎下载使用。

