安徽省滁州市全椒县2022-2023学年八年级下学期期末英语试卷+
展开
这是一份安徽省滁州市全椒县2022-2023学年八年级下学期期末英语试卷+,共33页。
安徽省滁州市全椒县2022-2023学年八年级下学期期末英语试卷(解析版)
V.单项填空 从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
10.(1分) In the Beijing 2022 Olympic Winter Games,Gao Tingyu broke a(n) ______ and won the gold medal in the game.( )
A. habit B. invention C. record D. rule
11.(1分)—Have you heard of the story of Hua Mulan?
—Sure!She was such a(n) girl that she dressed up as a boy and fought in the army.( )
A. crazy B. brave C. funny D. stupid
12.(1分)—Can you yourself when someone makes you angry?
—Well,sometimes I can't.( )
A. control B. train C. guess D. carry
13.(1分)﹣﹣﹣Could I use your dictionary,Sandy?
﹣﹣﹣___________.But you have to return it to me this afternoon.( )
A.No problem B.Yes,you could
C.I hope not D.I'm sorry
14.(1分) We don't remember much about the accident because it happened so .( )
A. recently B. heavily C. completely D. suddenly
15.(1分)—Look!Mr.Smith is still working in his office.
—I'm afraid he his work yet.( )
A. doesn't finish B. hasn't finished
C. haven't finished D. won't finish
16.(1分) the doctors and nurses,the young man was saved in time.( )
A. As for B. According to
C. Thanks for D. Thanks to
17.(1分)﹣ If you can follow your heart and never _____ your dream will come true.
﹣ Yes. I believe I will enter a good high school if I try my best.( )
A.give up B.give back C.give away D.give out
18.(1分) WeChat Pay makes our life convenient.We can buy things we don't take any money.( )
A. unless B. even if C. so that D. after
19.(1分)—When shall we go swimming,this afternoon or tomorrow afternoon?
— .I won't be free until the day after tomorrow.( )
A. Both B. All C. Neither D. Either
Ⅵ.完形填空
20.(10分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
Have you ever been to Beijing,the capital of China?The Kings have been to two of the greatest cities in the world.One is Beijing,and (1) is Paris.The Kings (2) in Beijing for half a month (3) the vacation.They enjoyed (4) there.They've (5) to many great places.During the first two days,they went to Tian 'anmen Square.It is very large and there were many people (6) photos there.Next,they went to Beihai Park.They (7) boating there and had a boat race with other visitors.They had a great time there.The Great Wall is one of the (8) places of (9) in the world.They climbed the Great Wall for the whole day.There were so many people on the Great Wall.The Kings were so excited (10) they took lots of pictures there!For the last two days,they went to the Summer Palace.How beautiful Beijing is!They will go to Beijing again next vacation!
(1)A.other
B.another
C.the other
D.others
(2)A.has gone
B.has been
C.have gone
D.have been
(3)A.to
B.for
C.at
D.with
(4)A.them
B.oneself
C.themselves
D.himself
(5)A.gone
B.been
C.went
D.be
(6)A.to take
B.take
C.taking
D.took
(7)A.go
B.went
C.have gone
D.going
(8)A.more famous
B.famous
C.most famous
D.the most famous
(9)A.interest
B.interests
C.interesting
D.interested
(10)A.that
B.if
C.while
D.but
21.(10分)At the age of six,our kids began to help us with the housework.They helped (1) their pets and clean the house.Now my daughter Cindy can do many (2) of housework.Last week,she even helped me (3) .We were happy because it was very delicious.I think doing housework is a good way for them to learn a lot of life skills (技能).
I like getting kids to start doing housework early for a few (4) .First,it is fun for kids to help.Kids like to (5) together with their parents.They don't want their parents to get everything ready for them.Sometimes they like to do things by themselves.It's a good idea to (6) them help you when you are busy.Second,it's never too (7) for them to learn some things.However,having kids do chores doesn't (8) taking away their play time.It's to let them feel the (9) of working together with family. (10) ,it works well.Now our children always help me with the housework and they feel happy about it.
(1)A.look after
B.look at
C.get back
D.worry about
(2)A.differences
B.kinds
C.ways
D.boxes
(3)A.sweep the floor
B.do the dishes
C.do the cleaning
D.cook dinner
(4)A.words
B.reasons
C.lessons
D.ideas
(5)A.work
B.play
C.sit
D.bring
(6)A.borrow
B.let
C.drive
D.invite
(7)A.early
B.popular
C.important
D.easy
(8)A.raise
B.teach
C.mean
D.think
(9)A.sadness
B.joy
C.time
D.team
(10)A.Finally
B.Hardly
C.Firstly
D.Lonely
VII.补全对话
22.(5分)A:Hi,Jane.What's the matter?
B:(1)
A:For what?
B:My parents want me to go to music and art lessons after school.But I'm not interested in them. (2) I want to be a famous tennis player.
A:You should tell them about it.
B:(3)
A:What a pity!However,you shouldn't argue with them.
B:I have no other ideas.
A:(4)
B:Can you give me some advice?
A:You could ask your teacher to talk with them.(5)
B:I hope so.I'll have a try.Thank you very much.
A:You're welcome.
A.I tried,but I failed.
B.I'm sorry to hear that.
C.Do you love your parents?
D.I argued with my parents.
E.How often do you play tennis?
F.Maybe they will understand you.
G.I like playing ball games very much.
VIII.阅读理解 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
23.(6分)
Alessia—Italy
I was born on a big farm.There are a lot of cows and sheep here.They are my friends.Feeding
them is one of my favorite hobbies.Now I'm old enough to help my father work on the farm with my
tools,I've had them for three months.They are helpful.
Orly—the USA
I have great interest in dinosaurs(恐龙).I have started collecting everything about dinosaurs
since 2015.I have collected over 30 different toy dinosaurs.They're amazing.
Botlhe—Botswana
The toy monkey is my only toy.I have kept it for half a year.A volunteer who came to our
village gave it to me.The toy monkey has become my best friend.He knows all of my secrets.
Pavel—Ukraine
I think every boy should have a toy gun.My father gave me my first toy gun when I was four.I
have got ten guns from him.Being a policeman like him is always my dream.We often play together
on the weekend.It's really fun.
(1)How long has Orly collected things about dinosaurs?
A.For about three months.
B.For about eight years.
C.For about half a year.
D.For about four years.
(2)What does Pavel often do on the weekend?
A.He often goes to the toy shop.
B.He often plays with his father.
C.He often visits the police station.
D.He often collects to y guns.
(3)What can we learn from the passage?
A.Alessia is a lazy girl.
B.Orly has been to a dinosaur museum.
C.Botlhe was born in a poor family.
D.Pavel's father doesn't have a real gun.
24.(8分)In a small village there was a middle﹣aged postman.When he just turned 20 years old,he started delivering (投递) all kinds of happy or sad stories to each home day after day for 50 kilometers.20 years flew by,and so many changes took place,but the road from the post office to the village always hadn't had any tree and nothing but the flying dust(尘土) could be seen.
"How long shall I go along this lonely road?"As soon as he thought he must spend his life riding the bike on the dusty road with no flower or tree,he felt somewhat sorry.
One day when he finished delivering the letters and was ready to return,he happened to pass by a flower shop.He walked into the shop,bought a handful of wild flower seeds(种子) and from the next day on put these seeds along the roadside.Thus,after one day,two days,one month,two months...he always kept putting the wild flower seeds along the roadside.
Before long,on the lonely road,where he had come and gone for 20 years,grew up a lot of little flowers,in all seasons endlessly.For the villagers,the flowers were more enjoyable than any mail the postman delivered in all his life.
On the road without dust but full of petals(花瓣),the postman rode his bike,losing himself in the sweet smell and not feeling lonely and worried anymore.
(1)How old was the postman when he started his job?
A.About 20.
B.About 30.
C.Over 40.
D.Over 50.
(2)What did the postman buy at the flower shop?
A.Flowers.
B.Bikes.
C.Seeds.
D.Petals.
(3)What can we learn from the text?
A.The villagers showed no interest in the flowers.
B.The postman enjoyed the road full of flowers.
C.The villagers helped buy the flower seeds.
D.The postman still felt lonely in the end.
(4)What does the writer want to tell us in this text?
A.Little things make a big difference.
B.Think twice before doing anything.
C.Practice makes perfect.
D.Old habits die hard.
25.(8分)Monkeys are clever and lively,but they are naughty and greedy (贪婪的) as well.Whenever they find delicious food,they will eat enough.What's more,they will take it when they leave.They have suffered(吃亏) a lot because of this.But they never change this way.
In India,people use monkey's greed to catch them.Do you know how they can catch monkeys?Here are some instructions.
Make a hole in a big pumpkin(南瓜).The hole must be just right—neither too big nor too small.
Put some jujubes(枣) in the hole.
Leave the pumpkin under a tree.Make sure there are some monkeys in the tree.
Hide yourself and watch the monkeys.
As soon you leave,the monkeys can't wait to come down to the pumpkin.When they find a hole in the pumpkin,they don't know what's in it and one of them can't help putting its hand into the hole to find what there is.When it touches the jujubes,it will clench(攥紧) some of them in its hand.As a result,it isn't able to take its fist (拳) out of the hole.You can't come close until this time.Will the monkey drop off the pumpkin?Don't worry.It prefers the pumpkin than its life.It will run with the pumpkin,clenching its fist more tightly.In the end,it is caught helplessly.
(1)Monkeys haven't changed their way of doing with nice food because they are .
A.clever
B.lively
C.greedy
D.naughty
(2)"The hole must be just right" means it is .
A.big enough for the monkey to put its hand in
B.smaller than a monkey's hand
C.bigger than a monkey's fist
D.bigger than a monkey's hand but smaller than its fist
(3)Seeing the hole in the pumpkin,a monkey will . "
A.be interested
B.be afraid
C.run away at once
D.take the pumpkin away in arms
(4)Which of the following is TRUE according to the text?
A.Indians often catch the monkeys with a big pumpkin.
B.Sometimes monkeys are stupid.
C.As soon as the monkeys comes to the pumpkin,you can rush to catch it.
D.In India,monkeys like pumpkins very much.
26.(6分)Are you looking for good books to read?You're in the right place.I've put together a list of good books to read.I believe that the books are changing our lives.You cannot just read for fun.Instead,think of reading as a tool for solving problems,a tool you can use to get valuable knowledge from experts all over the world.
How many times have you found you have no idea to solve a problem?Whether it's how to deal with a situation at work or how to become a better person,you just can't seem to come up with a good solution.Well,those're great questions to ask yourself and the answer is very easy to get.You can find the answers to most things by reading a book.
In my Better Habit Guide,one of the ten daily habits I suggest is reading.In Fear of Failure,I note that reading books is a powerful tool in the effort to learn from the tests and mistakes of others.All in all,reading is good.
Although I said a lot,I still believe some books are more powerful than others.These good books are the ones that have had a wonderful influence on my journey to be a better person.
(1)What can good books do according to the writer?
A.Change our lives.
B.Make us funny.
C.Give us money.
D.Take our hopes away.
(2)What does the underlined word "influence" mean in Chinese?
A.损毁
B.阻挡
C.名誉
D.影响
(3)What does the passage mainly talk about?
A.The people who like to read good books.
B.Who has got the best books in the world.
C.The importance of reading good books.
D.Which is the most valuable book in the world.
27.(6分)We use our smartphones to carry out many tasks every day.Many of us have become so reliant(依赖的) on them.However,it is bad for our eyes and health to use them too much.
A study shows that smartphone owners usually start to use their phones early in the morning.They check personal e﹣mails and WeChat.And before they get out of bed,many people often check the weather,read the news and send messages or talk to friends.After getting up,they often take photos of food,themselves and even whatever they can see with their phones.They share their photos with their friends.The research finds that users pick up their phones more than 1,500 times to do different tasks in an average (平均的) week.And the smartphone users are on their phones for about three hours and sixteen minutes a day.That is to say,people use their phones for almost one full day each week.
Using phones will take much time and it's also bad for our health.Many people stay up late playing with phones.And mobile phones will influence our sleep.Without using the phones,many people will feel sad.Man y owners also find they use their phone s without realizing they're doing so.
(1)Before getting up,many people use their phones to do tasks,NOT including .
A.checking weather
B.sending messages
C.reading news
D.taking photos
(2)How long do people use their phones a week?
A.Almost three hours and sixteen minutes.
B.Almost six hours and thirty﹣two minutes.
C.Almost twenty﹣four hours.
D.Almost thirty﹣six hours.
(3)Where can we probably read this text?
A.In a newspaper.
B.In a travel magazine.
C.In a storybook.
D.In a dictionary.
XI阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
28.(6分)A boy kept a little tortoise(乌龟)and he liked it very much.On a cold day in winter,the boy wanted to make the tortoise hold out its head.He tried many ways he could think of.For example,he tried to pat(拍打)it on the head and then struck(击打)it with a stick,but the tortoise didn't even move a little.
The boy's grandfather saw it,laughed and helped the boy put the tortoise on a warm stove(炉子;火炉).After a while,the tortoise put its head,legs and tail out of his carapace(甲壳)because of the warmth.Seeing this,the boy laughed happily.The boy was surprised and asked his grandfather for the reason. "When you want others to do as you wish," said his grandfather, "remember not to use a way of attacking(攻击)but to give him or her love and warmth.This way is sure to work."
Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.
(1)When did the story happen?(不超过10个单词)
(2)How did the boy's grandfather make the tortoise hold out its head?(不超过15个单词)
(3)What can you learn from the story?(不超过10个单词)
X单词拼写 根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
29.(1分) Tom is sad to p (分离) with his best friend.
30.(1分)I haven't finished reading the book .I still have many p (页)to read.
31.(1分)The book f (掉下)from the desk,and it hit my foot.
32.(1分)Please explain the matter c (清楚地).
33.(1分) Tom is an h (诚实的) man.We all believe what he said.
XI书面表达
34.(20分)用微笑播撒阳光,用行动践行梦想,用精神力量感染身边人,为同学们树立积极向上的榜样——这就是"阳光好少年"。请根据下表所给提示,以A Sunshine Teenager为题,介绍一位你身边的"阳光好少年"Li Ming,并谈谈你的感想。
品质
助人为乐,慷慨大方,彬彬有礼
爱好
喜爱旅游,沉迷阅读,坚持锻炼
公益
经常参加志愿者活动,多次为慈善组织募捐
环保
举例……
梦想
将来成为……
要求:1.所写内容必须包括提供的所有信息,并适当发挥。
2.文章80﹣100词左右,开头已给出,不计入总词数。
3.语意通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
4.文中不得出现真实的姓名、校名等信息。
A Sunshine Teenager
Our city had an activity Learning from Sunshine Teenagers.From then on,there are many sunshine teenagers around us.Li Ming is one of them.Let me introduce him to you. .
参考答案与试题解析
V.单项填空 从每小题所给的 A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
10.(1分) In the Beijing 2022 Olympic Winter Games,Gao Tingyu broke a(n) ______ and won the gold medal in the game.( )
A. habit B. invention C. record D. rule
【分析】在北京2022年冬季奥运会上,高廷宇打破了世界纪录,并获得了金牌。
【解答】habit习惯;invention发明;record记录;rule规则,都是名词。根据后面句意"并获得了金牌"可知,前面为"高廷宇打破了世界纪录",要填"记录",其它选项语意不通。
故选:C。
【点评】考查名词词义辨析,要牢记名词的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
11.(1分)—Have you heard of the story of Hua Mulan?
—Sure!She was such a(n) girl that she dressed up as a boy and fought in the army.( )
A. crazy B. brave C. funny D. stupid
【分析】——你听说过花木兰的故事吗?
——当然。她是一个如此勇敢的女孩,她打扮成一个男孩在军队里作战。
【解答】crazy疯狂的;brave勇敢的;funny有趣的;stupid愚蠢的,都是形容词。根据从句句意"她打扮成一个男孩在军队里作战"可知,主句句意为"她是一个如此勇敢的女孩",要填"勇敢的",其它选项语意不通。
故选:B。
【点评】考查形容词词义辨析,要牢记形容词的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
12.(1分)—Can you yourself when someone makes you angry?
—Well,sometimes I can't.( )
A. control B. train C. guess D. carry
【分析】——当有人惹你生气的时候,你能控制住自己吗?
——嗯,有时候我不能。
【解答】control控制;train训练;guess猜测;carry背。根据when someone makes you angry(当有人惹你生气)可知,此处指生气时能否控制住自己的情绪。
故选:A。
【点评】掌握动词的含义是解题的关键。
13.(1分)﹣﹣﹣Could I use your dictionary,Sandy?
﹣﹣﹣___________.But you have to return it to me this afternoon.( )
A.No problem B.Yes,you could
C.I hope not D.I'm sorry
【分析】﹣﹣Sandy,我能用你的词典吗?
﹣﹣没问题,但是你今天下午必须还给我.
【解答】答案:A
根据"But you have to return it to me this afternoon"可知,他同意借词典.A 没问题;B 句中"could"并不是过去式,而是委婉语气,故回答时不能用could;C 我希望不;D 抱歉.只有A符合语境,故答案为A
【点评】这道题考查日常交际用语,做这道题时要理解各个选项的含义,并根据语境选出合适的选项.
14.(1分) We don't remember much about the accident because it happened so .( )
A. recently B. heavily C. completely D. suddenly
【分析】我们对事故记得不多,因为事故发生的那么突然。
【解答】recently最近;heavily沉重地,猛烈地;completely完全地;suddenly突然,都是副词。根据主句句意"我们对事故记得不多"可知,原因状语从句句意为"因为事故发生的那么突然",要填"突然",其它选项语意不通。
故选:D。
【点评】考查副词词义辨析,要牢记副词的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
15.(1分)—Look!Mr.Smith is still working in his office.
—I'm afraid he his work yet.( )
A. doesn't finish B. hasn't finished
C. haven't finished D. won't finish
【分析】﹣看!史密斯先生还在办公室工作。
﹣恐怕他还没有完成他的工作。
【解答】finish完成。A.一般现在时;B.现在完成时;C.现在完成时;D.一般将来时。根据yet,可知时态是现在完成时。主语he接助动词has。
故选:B。
【点评】熟悉现在完成时的用法,结合题意,给出答案。
16.(1分) the doctors and nurses,the young man was saved in time.( )
A. As for B. According to
C. Thanks for D. Thanks to
【分析】多亏了医生和护士,年轻人及时得救了。
【解答】as for至于,according to根据,thanks for因……而感谢,thanks to多亏了,结合句意,判断多亏了医生和护士,年轻人及时得救了。
故选:D。
【点评】分析介词短语的含义,结合句意作答。
17.(1分)﹣ If you can follow your heart and never _____ your dream will come true.
﹣ Yes. I believe I will enter a good high school if I try my best.( )
A.give up B.give back C.give away D.give out
【分析】﹣﹣如果你能跟随自己的心,从不放弃,你的梦想会实现的.
﹣﹣是的,我认为如果我努力的话,我将会进入一所好的高中的.
【解答】give up放弃;give back归还;give away赠送;give out释放出.根据your dream will come true,可知此处是指从不放弃的话,就会实现梦想.
故选:A.
【点评】首先要掌握这个句子的意思以及这些短语的意思,然后结合具体的题目,就可以确定正确答案.
18.(1分) WeChat Pay makes our life convenient.We can buy things we don't take any money.( )
A. unless B. even if C. so that D. after
【分析】微信支付使我们的生活很方便。即使不拿钱我们也能买东西。
【解答】A.unless除非;B.even if虽然,即使;C.so that以便,为了;D.after在……之后。根据句子"我们不拿钱"和"可以买到东西"之间的关系,结合选项可知,用"虽然,即使"连接符合题意,引导让步状语从句,所以是even if。
故选:B。
【点评】辨析选项中连词意思,分析前后两个句子之间的关系 ,结合语境完成试题。
19.(1分)—When shall we go swimming,this afternoon or tomorrow afternoon?
— .I won't be free until the day after tomorrow.( )
A. Both B. All C. Neither D. Either
【分析】﹣﹣我们什么时候去游泳,今天下午还是明天下午?
﹣﹣两天都不。我后天才有空。
【解答】A两者都,B三者及以上全部,C两者都不,D两个中的任何一个,结合语境"﹣﹣我们什么时候去游泳,今天下午还是明天下午?﹣﹣__。我后天才有空。"可知,应该是"两天都不"。
故选:C。
【点评】考查不定代词,此题要分清both,all,neither,either的区别,要结合具体的语境,认真分析,正确完成试题.
Ⅵ.完形填空
20.(10分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
Have you ever been to Beijing,the capital of China?The Kings have been to two of the greatest cities in the world.One is Beijing,and (1) C is Paris.The Kings (2) D in Beijing for half a month (3) B the vacation.They enjoyed (4) C there.They've (5) B to many great places.During the first two days,they went to Tian 'anmen Square.It is very large and there were many people (6) C photos there.Next,they went to Beihai Park.They (7) B boating there and had a boat race with other visitors.They had a great time there.The Great Wall is one of the (8) C places of (9) A in the world.They climbed the Great Wall for the whole day.There were so many people on the Great Wall.The Kings were so excited (10) A they took lots of pictures there!For the last two days,they went to the Summer Palace.How beautiful Beijing is!They will go to Beijing again next vacation!
(1)A.other
B.another
C.the other
D.others
(2)A.has gone
B.has been
C.have gone
D.have been
(3)A.to
B.for
C.at
D.with
(4)A.them
B.oneself
C.themselves
D.himself
(5)A.gone
B.been
C.went
D.be
(6)A.to take
B.take
C.taking
D.took
(7)A.go
B.went
C.have gone
D.going
(8)A.more famous
B.famous
C.most famous
D.the most famous
(9)A.interest
B.interests
C.interesting
D.interested
(10)A.that
B.if
C.while
D.but
【分析】短文主要介绍了介绍了金一家人到北京参观旅游的过程及感触。
【解答】(1)考查代词。句意:金一家去过世界上最大的两个城市。一个是北京,A.other其他的,泛指 B.another另一;再一 C.the other其他的,特指 D.others其他的,泛指,根据There are two greatest cities in the world.One is Beijing(世界上有两个最伟大的城市,一个是北京,)结合选项,推测意思是另一个是巴黎.即两个当中的另一个用the other,故选C。
(2)考查动词。句意:金一家已经在北京度假半个月了。A.has gone已经去了 B.has been 已经是C.have gone已经去了 D.have been 已经是,根据in Beijing for half a month(在北京一个月,)结合选项,推测意思是格林一家人在北京一个月,故这里需要现在完成时,结构是have/has+done,主语是复数格林一家人,即have been in,故选D。
(3)考查介词。句意:金一家已经在北京度假半个月了。A.to到…B.for为了 C.at在…D.with具有,根据The Greens…in Beijing for half a month (格林一家人在北京一个月,)the summer vacation度暑假,这是目的,即用for为了,表示目的,故选B。
(4)考查代词。句意:他们在那里玩得很开心。A.them 他们B.oneself某人自己 C.themselves他们自己 D.himself 他自己,根据They enjoyed 他们享受,主语是复数他们,结合选项,推测意思是他们在那里过得开心,即enjoy themselves,故选C。
(5)考查动词。句意:他们去过很多很棒的地方。A.gone去,过去分词 B.been是,过去分词 C.went去 D.be是,根据They've…to many great places,(他们…去了很多很棒的地方,)结合选项,推测意思是他们已经去了很多很棒的地方,即已经去过了,现在不在那些地方,故用have been to曾经去了,故选B。
(6)考查动词。句意:它非常大,有很多人在那里拍照。A.to take带走,不定式 B.take原形 C.taking动名词 D.took过去式,分析得知,句子的谓语动词是were,即这里需要一个非谓语动词表示主动的含义,结合选项,推测意思是那里有很多照相的人们,用现在分词做后置定语.故选C。
(7)考查动词。句意:他们去那里划船,并和其他游客进行了划船比赛。A.go去,原形 B.went过去式 C.have gone现在完成时 D.going动名词,根据had a boat race with other visitors和其他游客一起划船比赛,这里and表示并列关系,故这里需要一般过去时,意思是他们去那里划船,故选B。
(8)考查形容词最高级。句意:长城是世界上最著名的名胜之一。A.more famous更加有名 B.famous有名的 C.most famous最有名的 D.the most famous最有名的,根据The Great Wall is one of…places of interest in the world,(长城是世界上…名胜之一,)其中in the world是比较的范围,结合one of+最高级+可数名词的复数,意思是长城是世界上最有名的古迹之一,B缺少the.故选C。
(9)考查固定短语。句意:长城是世界上最著名的名胜之一。A.interest兴趣 B.interests感兴趣 C.interesting有趣的 D.interested有趣的,固定短语places of interest名胜古迹,故选A。
(10)考查连词。句意:金一家非常兴奋,他们在那里拍了很多照片!A.that那个 B.if如果 C.while当......时候 D.but但是,根据固定短语so…that…,如此…以至于…,故选A。
【点评】解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文。
21.(10分)At the age of six,our kids began to help us with the housework.They helped (1) A their pets and clean the house.Now my daughter Cindy can do many (2) B of housework.Last week,she even helped me (3) D .We were happy because it was very delicious.I think doing housework is a good way for them to learn a lot of life skills (技能).
I like getting kids to start doing housework early for a few (4) B .First,it is fun for kids to help.Kids like to (5) A together with their parents.They don't want their parents to get everything ready for them.Sometimes they like to do things by themselves.It's a good idea to (6) B them help you when you are busy.Second,it's never too (7) A for them to learn some things.However,having kids do chores doesn't (8) C taking away their play time.It's to let them feel the (9) B of working together with family. (10) A ,it works well.Now our children always help me with the housework and they feel happy about it.
(1)A.look after
B.look at
C.get back
D.worry about
(2)A.differences
B.kinds
C.ways
D.boxes
(3)A.sweep the floor
B.do the dishes
C.do the cleaning
D.cook dinner
(4)A.words
B.reasons
C.lessons
D.ideas
(5)A.work
B.play
C.sit
D.bring
(6)A.borrow
B.let
C.drive
D.invite
(7)A.early
B.popular
C.important
D.easy
(8)A.raise
B.teach
C.mean
D.think
(9)A.sadness
B.joy
C.time
D.team
(10)A.Finally
B.Hardly
C.Firstly
D.Lonely
【分析】文章主要讲了作者让自己的孩子从小进行锻炼,帮忙做家务,这对孩子的成长很有帮助。
【解答】(1)A.考查动词短语。A照顾;B看;C回来;D担心。句意:他们帮助照顾他们的宠物并且打扫房子。根据ourkidsbegantohelpuswiththehousework.可知,这里指照顾动物,故选A。
(2)B.考查名词。A不同;B种类;C方式;D盒子。句意:现在我的女儿Cindy做许多种工作。根据Theyhelped (1)theirpetsandcleanthehouse.可知,这里指不同种类的工作。故选B。
(3)D.考查动词短语。A扫地;B洗碗;C打扫卫生;D做饭。句意:上周她甚至帮我做饭。根据We were happy because it was very delicious.我们很高兴,因为它非常美味,可知,这里指做饭。故选D。
(4)B.考查名词。A单词;B原因;C功课;D想法。句意:我喜欢让孩子们早做家务有几个原因。根据下文 First,itisfunforkidstohelp.Kidsliketo(5)togetherwiththeirparents.首先,孩子们帮忙很有趣。孩子们喜欢和父母在一起劳动,可知,下面叙述的是原因,故选B。
(5)A.考查动词。A工作;B玩;C坐;D带来。句意:孩子们喜欢和他们的父母劳动。根据They don't want their parents to get everything ready for them.可知,这里指帮助父母劳动,故选A。
(6)B .考查动词。A.借;B让;C驾驶;D邀请。句意:当你忙的时候让他们帮助你是好主意。短语let sb do sth.让某人做某事。故选B。
(7)A .考查形容词。A早的;B受欢迎的;C重要的;D容易的。句意:他们学到一些东西永远不会太早。too…to…太…而不能…。故选A。
(8)C 考查动词。A提高;B教;C意味;D认为。句意:让孩子们做家务并不意味着浪费他们玩的时间。mean doing sth意味着做某事。故选C。
(9)B.考查名词。A伤心;B高兴;C时间;D队。句意:让他们感觉和父母在一起劳动的快乐。根据最后一句Nowourchildrenalwayshelpmewiththehouseworkandtheyfeelhappyaboutit.现在我们的孩子总是帮我做家务,他们为此感到高兴。可知,这里指和父母在一起劳动应该是高兴的,故选B。
(10)A .考查副词。A最后;B几乎不;C首先;D孤独的。句意:最后,它也非常起作用。根据前面提到的First,Second,可知,这里表示按顺序排的最后一条。故用Finally最后;故选A。
【点评】首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
VII.补全对话
22.(5分)A:Hi,Jane.What's the matter?
B:(1) D
A:For what?
B:My parents want me to go to music and art lessons after school.But I'm not interested in them. (2) G I want to be a famous tennis player.
A:You should tell them about it.
B:(3) A
A:What a pity!However,you shouldn't argue with them.
B:I have no other ideas.
A:(4) B
B:Can you give me some advice?
A:You could ask your teacher to talk with them.(5) F
B:I hope so.I'll have a try.Thank you very much.
A:You're welcome.
A.I tried,but I failed.
B.I'm sorry to hear that.
C.Do you love your parents?
D.I argued with my parents.
E.How often do you play tennis?
F.Maybe they will understand you.
G.I like playing ball games very much.
【分析】本文是一篇对话,Jane因为父母希望她上音乐和艺术课而和父母吵架,对方给Jane提出了建议。
【解答】(1)根据问句"怎么了?。"和选项可知,D项"I argued with my parents.""我和父母吵架。"符合题意。故选D。
(2)根据上文"我父母想让我放学后去上音乐和艺术课,但我对它们不感兴趣。"和下文"我想成为一名著名的网球运动员。"可知Jane的爱好是打球,故G项"我非常喜欢打球。"符合题意。故选G。
(3)根据上文"你应该告诉他们。"和选项可知,A项"我试过了,但我失败了。"符合题意。故选A。
(4)根据上文"我没有别的想法。"可知,Jane和父母争论了。结合选项,B项"我很遗憾听到这个消息。"符合题意。故选B。
(5)根据上文"你可以请你的老师和他们谈谈。"和下文"希望如此。我试试看。"可知,F项"也许他们会理解你。"符合题意。故选F。
【点评】题目要求补全对话,主要考查学生的语言运用能力及日常交际能力,做题时要根据上下文语境来确定句意。
VIII.阅读理解 阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
23.(6分)
Alessia—Italy
I was born on a big farm.There are a lot of cows and sheep here.They are my friends.Feeding
them is one of my favorite hobbies.Now I'm old enough to help my father work on the farm with my
tools,I've had them for three months.They are helpful.
Orly—the USA
I have great interest in dinosaurs(恐龙).I have started collecting everything about dinosaurs
since 2015.I have collected over 30 different toy dinosaurs.They're amazing.
Botlhe—Botswana
The toy monkey is my only toy.I have kept it for half a year.A volunteer who came to our
village gave it to me.The toy monkey has become my best friend.He knows all of my secrets.
Pavel—Ukraine
I think every boy should have a toy gun.My father gave me my first toy gun when I was four.I
have got ten guns from him.Being a policeman like him is always my dream.We often play together
on the weekend.It's really fun.
(1)How long has Orly collected things about dinosaurs? B
A.For about three months.
B.For about eight years.
C.For about half a year.
D.For about four years.
(2)What does Pavel often do on the weekend? B
A.He often goes to the toy shop.
B.He often plays with his father.
C.He often visits the police station.
D.He often collects to y guns.
(3)What can we learn from the passage? C
A.Alessia is a lazy girl.
B.Orly has been to a dinosaur museum.
C.Botlhe was born in a poor family.
D.Pavel's father doesn't have a real gun.
【分析】本文分别讲述了阿莱西亚﹣意大利、奥利﹣美国、博茨瓦﹣博茨瓦纳、帕维尔﹣乌克兰4个人的兴趣爱好及日常生活小故事.
【解答】(1)细节理解题。根据第二则信息I have started collecting everything about dinosaurs since 2015.(我从2015年开始收集关于恐龙的一切。)可知,他收集关于恐龙的东西已经8年了。故选B。
(2)细节理解题。根据第四则信息We often play together on the weekend.(我们经常在周末一起玩。)可知波特尔周末常和爸爸一起玩。故选B。
(3)推理判断题。根据第三则信息The toy monkey is my only toy.I have kept it for half a year.A volunteer who came to our village gave it to me.(玩具猴是我唯一的玩具。我已经我拥有它半年了。一个来我们村的志愿者把它给了我。)可以推测出博茨瓦出生在一个贫穷的家庭。只有C项符合推理。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
24.(8分)In a small village there was a middle﹣aged postman.When he just turned 20 years old,he started delivering (投递) all kinds of happy or sad stories to each home day after day for 50 kilometers.20 years flew by,and so many changes took place,but the road from the post office to the village always hadn't had any tree and nothing but the flying dust(尘土) could be seen.
"How long shall I go along this lonely road?"As soon as he thought he must spend his life riding the bike on the dusty road with no flower or tree,he felt somewhat sorry.
One day when he finished delivering the letters and was ready to return,he happened to pass by a flower shop.He walked into the shop,bought a handful of wild flower seeds(种子) and from the next day on put these seeds along the roadside.Thus,after one day,two days,one month,two months...he always kept putting the wild flower seeds along the roadside.
Before long,on the lonely road,where he had come and gone for 20 years,grew up a lot of little flowers,in all seasons endlessly.For the villagers,the flowers were more enjoyable than any mail the postman delivered in all his life.
On the road without dust but full of petals(花瓣),the postman rode his bike,losing himself in the sweet smell and not feeling lonely and worried anymore.
(1)How old was the postman when he started his job? A
A.About 20.
B.About 30.
C.Over 40.
D.Over 50.
(2)What did the postman buy at the flower shop? C
A.Flowers.
B.Bikes.
C.Seeds.
D.Petals.
(3)What can we learn from the text? B
A.The villagers showed no interest in the flowers.
B.The postman enjoyed the road full of flowers.
C.The villagers helped buy the flower seeds.
D.The postman still felt lonely in the end.
(4)What does the writer want to tell us in this text? A
A.Little things make a big difference.
B.Think twice before doing anything.
C.Practice makes perfect.
D.Old habits die hard.
【分析】这篇短文主要讲述了一个中年邮递员在一个小村庄里的故事。他从20岁开始每天骑车送信,50公里的路程上他见证了许多变化,但是从邮局到村庄的路上一直没有树木,只有飞扬的尘土。他感到很遗憾,觉得自己的一生都要在这条没有花草的尘土路上度过。直到有一天,他经过一家花店,买了一把野花种子,从第二天开始就在路边撒种子。不久之后,这条孤独的路上长满了小花,四季不断。对于村民来说,这些花比邮递员一生送来的信件更令人愉悦。在没有尘土但充满花瓣的路上,邮递员骑着自行车,沉浸在花香中,不再感到孤独和担忧。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段In a small village there was a middle﹣aged postman.When he just turned 20 years old,he started delivering (投递) all kinds of happy or sad stories to each home day after day for 50 kilometers.(在一个小村庄里,有一个中年邮递员。当他刚满20岁时,他开始日复一日地为每家每户传递各种快乐或悲伤的故事,长达50公里。)可知,邮递员应是大约20岁开始工作的。故选A。
(2)细节理解题。根据第三段 One day when he finished delivering the letters and was ready to return,he happened to pass by a flower shop.He walked into the shop,bought a handful of wild flower seeds(种子) and from the next day on put these seeds along the roadside.(一天,当他送完信准备返回时,碰巧路过一家花店。他走进商店,买了一把野花种子,从第二天开始,把这些种子放在路边。)可知,是从花店里买了野花种子。故选C。
(3)推理判断题。根据最后一段On the road without dust but full of petals(花瓣),the postman rode his bike,losing himself in the sweet smell and not feeling lonely and worried anymore.(在没有灰尘但布满花瓣的路上,邮递员骑着自行车,迷失在甜蜜的气味中,不再感到孤独和担忧。)可推知,邮递员喜欢满是鲜花的道路。故选B。
(4)主旨大意题。根据第三段One day when he finished delivering the letters and was ready to return,he happened to pass by a flower shop.He walked into the shop,bought a handful of wild flower seeds(种子) and from the next day on put these seeds along the roadside.Thus,after one day,two days,one month,two months...he always kept putting the wild flower seeds along the roadside.(一天,当他送完信准备返回时,碰巧路过一家花店。他走进商店,买了一把野花种子,从第二天开始,把这些种子撒在路边。因此,一天、两天、一个月、两个月后...他总是把野花的种子撒在路边。)以及最后一段On the road without dust but full of petals(花瓣),the postman rode his bike,losing himself in the sweet smell and not feeling lonely and worried anymore.(在没有灰尘但布满花瓣的路上,邮递员骑着自行车,迷失在甜蜜的气味中,不再感到孤独和担忧。)可知,作者想在这里表达"小事情造成大的不同"。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
25.(8分)Monkeys are clever and lively,but they are naughty and greedy (贪婪的) as well.Whenever they find delicious food,they will eat enough.What's more,they will take it when they leave.They have suffered(吃亏) a lot because of this.But they never change this way.
In India,people use monkey's greed to catch them.Do you know how they can catch monkeys?Here are some instructions.
Make a hole in a big pumpkin(南瓜).The hole must be just right—neither too big nor too small.
Put some jujubes(枣) in the hole.
Leave the pumpkin under a tree.Make sure there are some monkeys in the tree.
Hide yourself and watch the monkeys.
As soon you leave,the monkeys can't wait to come down to the pumpkin.When they find a hole in the pumpkin,they don't know what's in it and one of them can't help putting its hand into the hole to find what there is.When it touches the jujubes,it will clench(攥紧) some of them in its hand.As a result,it isn't able to take its fist (拳) out of the hole.You can't come close until this time.Will the monkey drop off the pumpkin?Don't worry.It prefers the pumpkin than its life.It will run with the pumpkin,clenching its fist more tightly.In the end,it is caught helplessly.
(1)Monkeys haven't changed their way of doing with nice food because they are C .
A.clever
B.lively
C.greedy
D.naughty
(2)"The hole must be just right" means it is D .
A.big enough for the monkey to put its hand in
B.smaller than a monkey's hand
C.bigger than a monkey's fist
D.bigger than a monkey's hand but smaller than its fist
(3)Seeing the hole in the pumpkin,a monkey will A . "
A.be interested
B.be afraid
C.run away at once
D.take the pumpkin away in arms
(4)Which of the following is TRUE according to the text? A
A.Indians often catch the monkeys with a big pumpkin.
B.Sometimes monkeys are stupid.
C.As soon as the monkeys comes to the pumpkin,you can rush to catch it.
D.In India,monkeys like pumpkins very much.
【分析】短文主要写了印度人是如何捕捉猴子的。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Monkeys are clever and lively,but they are naughty and greedy (贪婪的) as well.Whenever they find delicious food,they will eat enough.(猴子既聪明又活泼,但也很顽皮和贪婪。每当他们发现美味的食物,他们就会吃饱。)可知猴子并没有改变它们吃美味食物的方式,因为它们很贪婪,故选C。
(2)词义猜测题。根据第三段Make a hole in a big pumpkin(南瓜).The hole must be just right—neither too big nor too small.(在大南瓜上钻个洞。这个洞必须恰到好处——既不能太大也不能太小。)结合最后一段As a result,it isn't able to take its fist (拳) out of the hole.(结果,它不能把拳头从洞里拿出来。)可知此句的意思这个洞比猴子的手大,但比它的拳头小,故选D。
(3)推理判断题。根据最后一段As soon you leave,the monkeys can't wait to come down to the pumpkin.(你一离开,猴子们就迫不及待地下来吃南瓜。)可推知看到南瓜上的洞,猴子会感兴趣的,故选A。
(4)细节理解题。根据第二段In India,people use monkey's greed to catch them.(在印度,人们利用猴子的贪婪来捕捉它们。)以及最后一段Will the monkey drop off the pumpkin?Don't worry.It prefers the pumpkin than its life.It will run with the pumpkin,clenching its fist more tightly.In the end,it is caught helplessly.(猴子会把南瓜放下来吗?别担心。它喜欢南瓜胜过它的生命。它会跟着南瓜跑,把拳头攥得更紧。最后,它被无可奈何地抓住了。)可知印度人经常用一个大南瓜抓猴子,故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
26.(6分)Are you looking for good books to read?You're in the right place.I've put together a list of good books to read.I believe that the books are changing our lives.You cannot just read for fun.Instead,think of reading as a tool for solving problems,a tool you can use to get valuable knowledge from experts all over the world.
How many times have you found you have no idea to solve a problem?Whether it's how to deal with a situation at work or how to become a better person,you just can't seem to come up with a good solution.Well,those're great questions to ask yourself and the answer is very easy to get.You can find the answers to most things by reading a book.
In my Better Habit Guide,one of the ten daily habits I suggest is reading.In Fear of Failure,I note that reading books is a powerful tool in the effort to learn from the tests and mistakes of others.All in all,reading is good.
Although I said a lot,I still believe some books are more powerful than others.These good books are the ones that have had a wonderful influence on my journey to be a better person.
(1)What can good books do according to the writer? A
A.Change our lives.
B.Make us funny.
C.Give us money.
D.Take our hopes away.
(2)What does the underlined word "influence" mean in Chinese? D
A.损毁
B.阻挡
C.名誉
D.影响
(3)What does the passage mainly talk about? C
A.The people who like to read good books.
B.Who has got the best books in the world.
C.The importance of reading good books.
D.Which is the most valuable book in the world.
【分析】这篇短文主要介绍了如何通过阅读好书来解决问题和获取有价值的知识。作者认为阅读是一个解决问题的工具,可以从世界各地的专家那里获得宝贵的知识。作者强调了阅读对于解决问题和成为更好的人的重要性,并列举了自己认为有影响力的好书。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段I believe that the books are changing our lives.(我相信书正在改变我们的生活。)可知作者认为书正在改变我们的生活,故选A。
(2)词义猜测题,根据最后一段These good books are the ones that have had a wonderful influence on my journey to be a better person.(这些好书对我成为一个更好的人产生了奇妙的......。)可推知此处是指产生了影响,故选D。
(3)主旨大意题。根据第一段I've put together a list of good books to read.I believe that the books are changing our lives.You cannot just read for fun.Instead,think of reading as a tool for solving problems,a tool you can use to get valuable knowledge from experts all over the world.(我把要读的好书列了一张清单。我相信书正在改变我们的生活。你不能只是为了好玩而读书。相反,把阅读看作是解决问题的工具,一个你可以从世界各地的专家那里获得宝贵知识的工具。)结合下文,可知本文主要介绍了读好书的重要性,故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
27.(6分)We use our smartphones to carry out many tasks every day.Many of us have become so reliant(依赖的) on them.However,it is bad for our eyes and health to use them too much.
A study shows that smartphone owners usually start to use their phones early in the morning.They check personal e﹣mails and WeChat.And before they get out of bed,many people often check the weather,read the news and send messages or talk to friends.After getting up,they often take photos of food,themselves and even whatever they can see with their phones.They share their photos with their friends.The research finds that users pick up their phones more than 1,500 times to do different tasks in an average (平均的) week.And the smartphone users are on their phones for about three hours and sixteen minutes a day.That is to say,people use their phones for almost one full day each week.
Using phones will take much time and it's also bad for our health.Many people stay up late playing with phones.And mobile phones will influence our sleep.Without using the phones,many people will feel sad.Man y owners also find they use their phone s without realizing they're doing so.
(1)Before getting up,many people use their phones to do tasks,NOT including D .
A.checking weather
B.sending messages
C.reading news
D.taking photos
(2)How long do people use their phones a week? C
A.Almost three hours and sixteen minutes.
B.Almost six hours and thirty﹣two minutes.
C.Almost twenty﹣four hours.
D.Almost thirty﹣six hours.
(3)Where can we probably read this text? A
A.In a newspaper.
B.In a travel magazine.
C.In a storybook.
D.In a dictionary.
【分析】本文主要介绍了过度使用手机对我们的健康有害。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段And before they get out of bed,many people often check the weather,read the news,and send a message or two to friends.(在起床之前,许多人经常查看天气,阅读新闻,并给朋友发一两条信息。)可知,人们起床前,用智能机查天气、看新闻及给朋友发信息,文章没有提到拍照,故选D。
(2)推理判断题。根据第二段And the smart phone users are on their phone for three hours and sixteen minutes a day.That is to say,people use their phones for almost one full day each week.(智能手机用户每天使用手机的时间为3小时16分钟。也就是说,人们几乎每周使用手机一整天。)知智能机用户每天使用手机3小时16分,每周将近一整天,即将近24小时。故选C。
(3)推理判断题。根据第一段We use our smartphones to carry out many tasks every day.Many of us have become so reliant(依赖的) on them.However,it is bad for our eyes and health to use them too much.(我们每天都用智能手机执行许多任务。我们中的许多人已经变得非常依赖智能手机。然而,过度使用智能手机对我们的眼睛和健康都不好。)结合全文可知,本文主要介绍了过度使用手机对我们的健康有害,故推测这最有可能是报纸上的报道。故选A。
【点评】首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案,最后再通读全文,核对答案。
XI阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
28.(6分)A boy kept a little tortoise(乌龟)and he liked it very much.On a cold day in winter,the boy wanted to make the tortoise hold out its head.He tried many ways he could think of.For example,he tried to pat(拍打)it on the head and then struck(击打)it with a stick,but the tortoise didn't even move a little.
The boy's grandfather saw it,laughed and helped the boy put the tortoise on a warm stove(炉子;火炉).After a while,the tortoise put its head,legs and tail out of his carapace(甲壳)because of the warmth.Seeing this,the boy laughed happily.The boy was surprised and asked his grandfather for the reason. "When you want others to do as you wish," said his grandfather, "remember not to use a way of attacking(攻击)but to give him or her love and warmth.This way is sure to work."
Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.
(1)When did the story happen?(不超过10个单词)
On a cold day in winter.
(2)How did the boy's grandfather make the tortoise hold out its head?(不超过15个单词)
He helped the boy put the tortoise on a warm stove.
(3)What can you learn from the story?(不超过10个单词)
Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.
【分析】本文通过小男孩的祖父帮助男孩把乌龟放在温暖的炉子上使乌龟伸出了头的故事告诉我们:热情地对待他人,你会得到意想不到的惊喜。
【解答】(1)On a cold day in winter.细节理解题。根据On a cold day in winter,the boy wanted to make the tortoise hold out its head.在一个寒冷的冬天,男孩想让乌龟把头伸出来。可知,故事发生在一个寒冷的冬天。故答案为:On a cold day in winter.
(2)He helped the boy put the tortoise on a warm stove.细节理解题。根据 The boy's grandfather saw it,laughed and helped the boy put the tortoise on a warm stove(炉子;火炉).After a while,the tortoise put its head,legs and tail out of his carapace(甲壳)because of the warmth.男孩的祖父看到了,大笑起来,帮助男孩把乌龟放在温暖的炉子上。过了一会儿,由于暖和,乌龟将头、腿和尾巴从甲壳中伸出来。可知,男孩的祖父帮助男孩把乌龟放在温暖的炉子上使乌龟伸出了头。故答案为:He helped the boy put the tortoise on a warm stove.
(3)Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.开放性试题,答案合理即可。通读全文,根据Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.可知,热情地对待他人,你会得到意想不到的惊喜。故答案为:Treating others warmly and you'll get an unexpected surprise.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
X单词拼写 根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
29.(1分) Tom is sad to p art (分离) with his best friend.
【分析】汤姆对与他最好的朋友分离感到伤心。
【解答】be sad to do sth"对做某事感到伤心"固定短语。根据提示"分离"可知,填动词原形part。
故答案为:part。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
30.(1分)I haven't finished reading the book .I still have many p ages (页)to read.
【分析】我还没读完这本书。我还有很多页要读。
【解答】根据提示"页"可知,这里形容词many"许多",修饰名词page的复数pages。
故答案为:pages。
【点评】翻译填空类型题要充分理解句意,再根据中文提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
31.(1分)The book f ell (掉下)from the desk,and it hit my foot.
【分析】书从桌子上掉下来,砸到了我的脚。
【解答】根据提示"掉下"可知,是动词fall。由过去式hit可知,一般过去时态,谓语动词用过去式fell。
故答案为:fell。
【点评】翻译填空类型题要充分理解句意,再根据中文提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
32.(1分)Please explain the matter c learly (清楚地).
【分析】请把这件事解释清楚。
【解答】根据提示"清楚地"可知,这里修饰动词,用副词clearly。
故答案为:clearly。
【点评】翻译填空类型题要充分理解句意,再根据中文提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
33.(1分) Tom is an h onest (诚实的) man.We all believe what he said.
【分析】汤姆是一个诚实的人。我们都相信他说的话。
【解答】根据提示"诚实的"可知,是形容词honest,这里作定语修饰名词man。
故答案为:honest。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
XI书面表达
34.(20分)用微笑播撒阳光,用行动践行梦想,用精神力量感染身边人,为同学们树立积极向上的榜样——这就是"阳光好少年"。请根据下表所给提示,以A Sunshine Teenager为题,介绍一位你身边的"阳光好少年"Li Ming,并谈谈你的感想。
品质
助人为乐,慷慨大方,彬彬有礼
爱好
喜爱旅游,沉迷阅读,坚持锻炼
公益
经常参加志愿者活动,多次为慈善组织募捐
环保
举例……
梦想
将来成为……
要求:1.所写内容必须包括提供的所有信息,并适当发挥。
2.文章80﹣100词左右,开头已给出,不计入总词数。
3.语意通顺,意思连贯,条理清楚,书写规范。
4.文中不得出现真实的姓名、校名等信息。
A Sunshine Teenager
Our city had an activity Learning from Sunshine Teenagers.From then on,there are many sunshine teenagers around us.Li Ming is one of them.Let me introduce him to you. .
【分析】【高分句型一】:
He likes travelling and reading.他喜欢旅行和阅读。like doing sth表示喜欢做某事。
【高分句型二】:
In the future,he wants to be a doctor to save the patients.将来,他想成为一名医生来拯救病人。want to do sth表示想做某事。
【解答】
A Sunshine Teenager
Our city had an activity Learning from Sunshine Teenagers.From then on,there are many sunshine teenagers around us.Li Ming is one of them.Let me introduce him to you.(引出话题)He is friendly,helpful and kind.He is always ready to help others.He likes travelling and reading.【高分句型一】He thinks it will help him know more knowledge.(品质和爱好)
He keeps taking exercise in order to keep healthy.He often takes part in volunteer activities and raises money for charity many times.He goes to the park every weekend to help clean up.He often gives a talk on the streets to let more people know the importance of protecting the environment.(公益与环保)
In the future,he wants to be a doctor to save the patients. 【高分句型二】(将来指的是)
I am sure Li Ming is a good sunshine teenager.We should learn from him. (感想)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
相关试卷
这是一份2023-2024学年安徽省滁州市全椒县九年级上学期期末英语试卷(含答案),共17页。
这是一份安徽省滁州市全椒县2022-2023学年七年级下学期期末质量检测英语试卷,共10页。
这是一份2023年安徽省滁州市全椒县中考二模英语试题(含解析),共19页。试卷主要包含了单项选择,完形填空,补全对话7选5,阅读单选,阅读回答问题,根据汉语及首字母填空,材料作文等内容,欢迎下载使用。

