


2017—2018浙江省杭州市滨江区九年级英语期末试题(word解析版)
展开
这是一份2017—2018浙江省杭州市滨江区九年级英语期末试题(word解析版),共15页。
第二部分阅读理解(共两节,满分 40 分) 第一节(共 15 小题,每小题 2 分,满分 30 分)
An Activity fr Reading---Read t me By: CCTV Department f Educatin
This activity is develped by reading experts fr yu t use with Children. It's imprtant t read t yur child, but equally imprtant t listen t them read t yu. Ding the activity with yur children helps yu develp their reading skills while having fun at the same time.
What yu'll need: Bks at yur child's reading level
w hat t d:
▲ Read gd bks t yur child. Parents wh read alud t their children are develping their interests and skills in reading. Encurage yur children t listen, express their ideas, and ask questins.
▲ Take turns. Yu read a paragraph and let yur child read the next ne. If yur child becmes
easier with reading alud, yu can ask him r her t read a full page.
▲ Listen carefully as yur child reads. Listening t yur child will encurage them t practice reading. Besides, this is anther way t enjy reading tgether.
▲ If yur child has trut le reading wrds, yu can help him r
her in sme ways:
▲ Ask the child t jump ver the wrd and read the rest, then try t guess the meaning f the missing wrd.
▲ A Guide yur child t use what he r she knws abut letter
sunds.
▲ Tell yur child that yu are prud f his r her hardwrking.
Learn mre: Visit http //www. tv. cctv .cm
A
[文章大意] 文章讲述的是一项由 CCTV 教育电视部发起的“Read t me" 的阅读活动,并 提出了如何和孩子们做这项活动的方式。
The ad ice ffered by the reading experts includes the fllwing EXCEPT.
listen t yur child read
read gd bks t yur child
C ask yur child t express their ideas
D. stp reading when meeting new wrds
[答案] D
[考点] 细节题
[解析] 此题让找出不属于阅读专家的建议的一项,其中 ABC 均可在原文找到依据,分别 对应第四段“Read gd bks t yur child ……encurage yur children t listen, express their
ideas, and ask questins." 和第五段 “Listen carefully as yur child reads."; 从文章末尾“Ask the child t jump ver the wrd and read the rest, then try t guess the meaning f the missing wrd." 可知,遇到新词汇时不应该停止阅读,故 D 选项与原文意思相违背,选 D。
If yu want t knw mre hw t develp children's reading skills, yu can.
write t CCTV fr help
ask the reading experts fr help C ask parents fr help
visit the website f CCTV
[答案] D
[考点] 细节题
[解析] 由文章最后一行“lean mre : visit http //www .tv. cctv .cm" 可知,要想了解更多提 升小孩阅读技能的信息可登陆央视网站。
Accrding t the passage, we knw that.
parents can nly read t their child
B."Read t me" is a way t enjy reading tgether
C parents had better ffer their child different bks
D. reading alud can nly develp children's interests in reading
[答案] B
[考点] 推理判断题
[解析] 从文章第六行“Yu read a paragraph and let yur child read the next ne." 可知 A 选 项与原文意思相违背; C 选项文章并未提及; 从文章第六行“Parents wh read alud t their children are develping their interests and skills in reading." 可知,大声阅读还可以提升孩子的 阅读技巧, D 错误; 纵观全文,“Read t me" 确实是一项共同享受阅读的方式,故选 B。 [参考答案] DDB
B
Arund the wrld, habitats( 栖 息 地 )are being destryed very quickly, putting many wild animals in danger. Endangered animals are fund in many places arund the wrld---yu may even find sme in yur wn backyard, There are many things yu can d t prtect endangered animals. Here's hw we can prtect the endangered animals:
Find ut what animals living near yu are listed n the endangered animal list. Spend sme time learning abut the animals and w hat their preferred habitat is.
Prtect nature reserves( 保 护 区 ) and ther wildness areas. Habitat prtectin is ne f the
best ways t help prtect endangered animals, Yu can give mney r vlunteer yur time helping the nature reserve preserve habitats.
Buy envirnmentally friendly gds. Chse nn-txic cleaners and lawn care items that wn't pllute streams, rivers r ceans. Dn't buy any prducts that have been made frm endangered animals r their habitat. Fr example, lk fr rganic chclate, cffee r cttn clthing that is grw n withut cutting dwn rainfrests r destrying habitat.
Create r restre habitat fr endangered animals. Yu can vlunteer t help with prjects wrldwide designed t rebuild habitats, In yur wn backyard, plant a butterfly garden, use native plants and trees and let" wild" areas grw t prvide habit at and fd
Jin a lcal, natinal r glbal cnservatin rganizatin. Sme rganizatins prtect ne particular endangered animal while thers try t prtect all endangered animals. Yu can" adpt" an animal thrugh these rganizatins,
[文章大意] 文章讲述的是世界上野生动物的栖息地被迅速破坏,这让很多野生动物陷入危 险,并重点介绍了如何保护濒危动物的方法。
Many wild animals are in danger because.
their habitats are being destryed
peple dn't give them fd t eat
sme rganizatins send them t thers
many peple kill them fr their meat [答案]A
[考点] 推理判断题
[解析] 从文章第一段“Arund the wrld, habitats(栖息地) are being destryed very quickly, putting many wild animals in danger." 可知,很多野生动物陷入危险是因为栖息地遭受破坏。
Yu can create habitat fr endangered animals byin yur wn yard.
learning abut the animals
destrying habitats C." adpting" an animal
planting a butterfly garden
[答案] D
[考点] 细节题
[解析] 从文章倒数第二段“In yur wn backyard, plant a butterfly garden" 可知,D 选项正 确。
Hw many ways t save the endangered animals are there in this passage?
Fur
Five
Six
Seven [答案] B
[考点] 推理判断题
[解析] 文章第二至第六段每设都介绍了一种 save the endangered animals 的方法,共计 5
种,选 B.
What is the best title fr the passage?
Create Habitat fr Endangered Animals
Hw t Save the Endangered Animals
Hw t Prtect Nature Reserves
Jin a Cnservatin Organizatin [答案] B
[考点] 主旨大意题
[解析] 文章讲述的是世界上野生动物的栖息地被迅速破坏,这让很多野生动物陷入危险 ,
并重点介绍了如何保护濒危动物的方法,故选 B.
[参考答案] ADBB
C
Mary Tyler and Mre w as an American actress, knw n fr her rles in the televisin sitcms The Mary Tyler Mre Shw and The Dick Van Dyke Shw. Because f her rles n the tw shws, Mre became a cultural icn and served as an inspiratin fr many yunger actresses, prfessinal wmen, and feminists.
When Mre began her high schl in 1951, her mther tld her, "Be sure and take a typing curse s when this shw business thing desn't wrk ut, yu'll have smething t rely n. “ Frm that mment n, the very last thing I ever thught abut ding was taking a typing curse," Mre recalled.
The shw business thing wrked ut, f curse. In her career, Mre wn many awards. Only when she began t write Grwing Up again, life, lves and Oh Yeah and Di abeles did she regret nt caring abut her mm, "I dn't knw hw t use a cmputer," she admitted. Unlike her 1995
autbigraphy, After All, her secnd bk is less abut life as an award-winning actress and mre abut living with diabetes( 糖 尿 病 )."I felt there was a need fr a bk like this," she said. “ I didn't want t lecture, but I wanted ther diabetics t knw that things get better when we're
self-cntrlled and d ur part in managing the disease."
In the bk, she describes that awful day, almst 40 years ag, when she received tw pieces f life-changing news. First, she had lst the baby she was carrying, and the secnd, tests shwed that she had diabetes. In a childlike act, she left the hspital and treated herself t a bx f dughnuts( 甜 甜 圈 ).Years wuld pass befre she realized she had t grw up--again---and take cntrl f( 控制) her diabetes, nt let it cntrl her. Only then did she kick her three-pack-a-day cigarette habit, vercme her addictin t alchl( 酒精),and begin t fllw a balanced diet.
In 2014, friends reprted that she had heart and kidney(肾脏) prblems and was nearly blind. Althugh her disease had affected her eyesight and frced her t the sidelines f the dance flr, she refused t fall int self-pity."Everybdy n earth can ask,' Why me?" abut smething r ther," she insisted."It desn't d any gd. N ne is immune( 免 疫 ) t heartache, pain, and disappintments. Smetimes we can make things better by helping thers. I've cme t realize the imprtance f that as I've grwn up this secnd time. I want t speak ut and be as helpful as I can be.”
[文章大意] 本文讲述了一位美国女演员 Mre 生平事迹。主要叙述了她的演绎事业,文学 创作及与糖尿病斗争的心得体会等。
What des the underlined sentence mean?
Mary Mre tk a typing class at nce.
Mary Mre wuld d anything rather than taking a typing class.
Taking a typing class is what Mary Mre wanted t d.
Mary Mre had t take a typing class because f her mther. [答案] B
[考点] 词义猜测题
[解析] 划线句子中“the very last thing lever thught abut ding was taking a typing curse" 说明作者最不想要做的是上打字课程。而选项 A、D 与划线句无关;选项 C 与作者想要表 达的意思相反,故此选 B,
Mre's secnd bk Grwing Up Again, life, lves, and Oh Yeah, Diabetes is mainly abut
B. her successful shw business
A. living with diabetes
D. remembering her mther
C. the awards she had wn
[答案] A
[考点] 细节题
[解析] 由第三段第四行“Unlike her 1995 autbigraphy, After All, her secnd bk is less
abut life as an award-w inning actress and mre abut living with diabetes( 糖尿病).",此处的 After all 是她的自传,而 Grwing Up Again, life, lves, and Oh Yeah, Diabetes 为第二本书, 故此选 A,
When Mre received the life-changing news, she.
B. began a balanced diet
A. lst cntrl f
D. behaved in an adult way
C. gave up smking and drinking
[答案] A
[考点] 细节题
[解析] 从第四段第三行“In a childlike act, she left the hspital and treated herself t a bx f dughnuts(甜甜圈).”她以一种 childlike act,也就是孩子气的行为,离开了医院并吃了一盒甜 甜圈,不是像成人那样,可知选项 D 错误。由本段最后两句“Years wuld pass befre she realized she had t grw up.…and begin t fllw a balanced diet." 可知几年后她才意识到自己 该长大,控制糖尿病,同时戒酒戒烟,均衡饮食,因此选项 B 和 D 错误,答案为 A.。
What can we knw frm the last paragraph?
Mre felt pity fr herself,
Mre had recvered frm her disease.
Mre wanted t help thers as much as pssible.
Mre determined t g back t the dance flr. [答案] C
[考点] 细节题
[解析]由最后一段第三行“She refused t fall int self-pity" 可知 A 错由第五行"Smetimes we can make things better by helping t speak ut and be as helpful as I can be" 可知 C 正确;而选项 B、D 最后一段并未提到,故不选。
[参考答案] BAAC
D
Fr thusands f years peple have tld stries abut heres. Heres are strng, brave peple wh help thers. Tday we can read stries and watch films abut super heres. What is a superher?
Superheres have special pwers which they use t d gd things like helping peple and fighting crime. hey usually wear special clthes, like a cape. Smetimes they wear a mask s n ne knws wh they are. Sme superheres use gadgets, like spiderman’s web shter.
Mdel superheres started as stries in cmic bks. Superman was ne f the first famus superheres. The first superman is an alien frm the planet Kryptn He can fly and he is super strng. He is super fast and n weapns can hurt him. The nly thing that can hurt him is Kryptnite rck frm his hme planet.
In 1941, Wnder Wman was created. She was the first female superher. wnder wman's stry cmes frm ancient Greek myths. She has sme superhuman pwers like Superman. She is gd at fighting and she has lts f weapns t like a lass and magic bracelets.
Smetimes superheres have friends that help them, like Jimmy Olsen in the Superman stries. these friends are called" sidekicks". One f the mst famus sidekicks is Rbin frm“ Batman and Rbin". Smetimes superheres grup tgether like Irn Man, Captain America and Thr in the Avengers, r the mutants in the X-Men team.
[文章大意]本文主要介绍了三个电影里的超级英雄的相关信息其中一个为第一个女英雄,
还介绍了超人的朋友相关信息。
The underlined wrd "mask" in paragraph 2 means.
a jacket that helps them t wrk
an expressin t hide the truth
smething that cvers the face
a cape that lks really nice [答案] C
[考点] 词义猜测题
[解析] 由第二段这个词所在的句子"Smetimes they wear a mask s n ne knws wh they are." 戴上这个没有人知道他们是谁,可知是把脸遮住的东西,故选 C.
The friends that help and supprt superheres are called.
Wnder wman
Sidekicks
Kryptnite.
Irn Man [答案] B
[考点] 细节题
[解析] 由最后一段第一句“ Smetimes superheres have friends that help them" 和第二句
"These friends are called' sidekicks",可知 B 正确。
In paragraph 4, we can get the infrmatin abut.
B. the first female superher
A. the first superman
D. the planet Kryptn
C. the mst famus sidekicks [答案] B
[考点] 细节题
[解析] 由第四段的第一句“In 1941, Wnder Wmen was created" 与第二句“She was the first female superher." 可知 B 正确。
All f the fllwing are right except
Superheres are strng, brave peple wh help thers.
Superheres have special pwers which they use t fight crimes.
Captain America is a superher in the X-Men team.
The nly thing that can hurt the first superman is Kryptnite rck, [答案] C
[考点] 推理判断题
[解析] 由第一没“Heres are strng. brave peple wh help thers." 可知 A 正确; 由第二没 第一句“Superheres have special pwers helping peple and fighting crime." 可知 B 正确; 由最后一段"Smetimes superheres grup tgether America..." 可知
Captain America 是一个超人小组而不是一个超人故 C 错误由第三段 最 后“The nly thing that can hurt him is Kryptnite rck."可知 D 正确。故答案为 C.
[参考答案] CBBC
第二节(共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)
请仔细阅读下面短文,从 A 到 F 的六个选项中选出符合各段主题句子,完成第 31-35
题。(其余一项为多余选项)
Use Old Tests.
Create a Study Grup r find a Partner.
Have a set f practice tests.
Have yur friend r study partner raise questins and cmpare them.
Make Use f Old assignments. P Build up Yur Class Ntes
Hw t Study fr a Test r Final?
The end f the term is drawing near, and that means final exams are n the way. Hw can yu give yurself a chance t imprve yur scres?
The mst imprtant thing yu can d is t give yurself plenty f time t prepare Then fllw this plan:
Start Early
Gather all the material yu've received during the term. Read thrugh yur class ntes twice.
Sme things will sund familiar and sme things will sund unfamiliar. That's nrmal. 31.
Schedule at least ne meeting time with a study partner r study grup. If yu can't get tgether, then exchange c-mail addresses. Instant messages will wrk well, t.
32.
Cllect yur ld exams frm the year (r semester) and make a phtcpy f each ne Write ut the test answers and cpy each ne again.
33.
T get the best results, yu shuld make several cpies fr each practice and keep taking the tests until yu scre perfectly n each ne.
34.
Organize yur ntes by date and make nte f any missing dates /pages. Get tgether with a study partner r grup t cmpare ntes and fill in any missing material. Dn't be t surprised if yu missed key infrmatin frm the lectures. Everybdy znes ut nce in a while. After yu rganize yur new set f ntes, underline any key wrds, themes, and cncepts.
Make yurself a new practice test with fill-in sentences and term definitins. Print ut several tests and practice several times. Ask the members f yur study grup t make practice tests as well. Then exchange,
35.
Gather sme ld assignments( 作业) and red the exercises. Review the exercises until yu can answer every questin easily.
31.[答案] B
[解析] 从原文中第一句“Schedule at least ne meeting time with a study partner r study grup"
规划一次和学习伙伴或学习小组的集会,B 选项“创造一个学习小组或找到一个学习伙伴
“符合。
32.[答案]A
[解析] 从原文第一句"Cllect yur ld exams",收集旧试卷,A 选项”使用日测试“符合。
.[答案] C
[解析] 从句中“make several cpies fr practice and keep taking the tests" 复印几分来练习并持 续测试,C 选项“有一组测试练习“符合。
.[答案] F
[解析] 从第一句"Organize yur ntes and make nte f any missing dates pages." 组织你的笔 记并标注缺失的日期和页码,F 选项“建立你的上课笔记“符合。
.[答案] E
[解析] 从第一句“Gather sme ld assignments" 收集旧作业,可知 E 选项“利用旧作业” 符合。
[参考答案] BACFE
第 II 卷
第三部分英语知识运用(共两节,满分 25 分)
第一节:完形填空(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
The sng called" I Believe I Can Fly" has meant the mst t me since I was at the age f three. I chse this sng because it 36 me that as lng as I believe, I can be r d everything I want in life even I was 37 . I didn't knw much f what the sng meant a lng time ag but as I grew _38_,I still lved the sng and started t listen t the wrds mre and mre. Every time I listen t it, I think abut all the_ _39 I have vercme.
When I was little, I had t use a wheelchair 40_ there was smething wrng with my
_41_ .The dctr said I had little chance f ever_ 42 _but I was determined t walk. I knew I had t believe in myself t043 my gal t walk smeday.
One day the dctr tld my mther that he culd d 44_ that wuld help me walk. S when I was three, I had my first surgery(外科手术). I was a very. _45_ kid s being in a bed fr
six weeks, nt being able t _46 , I felt terrible. I knew after all the _47_ and the crying wuld be wrth._ 48_, at the age f fur, I felt free when I 49_ the truble and learned hw t walk.
The sng says, "I see me running thrugh that pen dr." That is what I felt like; I believed I culd fly just like the sng says. I've depended _50_ the arms f my parents and I've always knwn I had t be strng and it started inside f me. I've always believed I can tuch the sky. I still have mre difficulties t face, but I will always believe I can fly, as lng as I believe.
[本文大意] 本文讲述的是一个励志故事,作者通过“Believe I Can Fly" 这首歌的介绍与理
解,讲述了自己对抗疾病的故事,故事的最后作者表示虽然自己还要去面对更多的困难但是 他依然笑对人生,相信自己能”飞”。
36.A. warns
reminds
invites
frces [答案] B
[考点] 动词辨析
[解析] 作者选择这首歌是因为它能提醒作者只要自己相信就能做任何想做的事。A. warns
警告,C .invites 邀请,D. frces 强迫,都不符合。
37.A. interested
disabled
shcked
cnfused [答案] B
[考点] 上下文联系
[解析] 下文中二、三段中我们可以得知作者需要用轮椅以及不能走路需要动手术,所以选 B
残疾的。
38. A. smarter
taller
lder
lnger [答案] C
[考点] 形容词辨析
[解析] 这个句子理解为“很久前我不知道太多这首歌的含义。但是当我长大,我还是喜欢 这首歌”,grw lder 长大。
39.A. difficulties
questins
drps
ideas [答案] A
[考点] 名词辨析
[解析] vercme difficulties,克服困难。每一次作者听这首歌,都会想起自己已经克服过的那 些困难。
40.A. because
thugh
SO
but [答案] A
[考点] 连词辨析
[解析“]
I had t use a wheelchair" 跟下文中"there was smething wrng with my leg" 构成因果
关系,因此选择 because,
41.A. arm
head
hand
leg [答案] D
[考点] 上下文联系
[解析] 根据前后文的“wheelchair" 以及“my gal t walk smeday" 可知作者的腿不好,所 以选 leg.
42.A. singing
walking
flying
listening [答案] B
[考点] 上下文联系 [解析]联系上下文我们可以知道作者要做的是关于腿部的手术,所以医生说的是有极小的机 会可以走路,但是我决定要走路。
43.A. achieve
decide
receive
accept [答案] A
[考点] 词组辨析
[解析] achieve ne's gal 是固定搭配,实现目标。作者相信自己某一天可以实现走路的目标。
44.A. nthing
smething
anything
everything [答案] B
[考点] 上下文联系+代词辨析
[解析] 后文中描述通过手术来解决走路问题,可知这里医生是告诉作者的妈妈可以做些事 情来帮助作者走路,故答案是 B。
45.A. shy
brave
active
quiet [答案] C
[考点] 上下文联系
[解析] 根据下文中“所以躺在床上六周,不能动弹,我感觉糟糕”可以推测出;我是个活跃 的孩子。
46.A. hld
lend
wave
mve [答案] D
[考点] 上下文联系
[解析]根据上文中“躺在床上六周”可以推测出不能够动弹故选择 mve, A. hld 握住,B. lend
借出,C. wave 挥手,都不适合。
47.A. pain
lneliness
wrry
fear [答案] A
[考点] 名词辨析
[解析] and 前面说“我知道在所有的之后”,后面说“这些哭喊都是值得的"。可见 空格处需要一个词对应“哭喊”这样强烈的外放型的痛苦情绪。A. pain 伤痛,B. lneliness
孤独,C. wrry 担忧,D. fear 害怕,A 更符合。
48.A. Suddenly
Finally
Nearly
Hardly [答案] B
[考点] 上下文情感联系+ 副词辨析
[解析] 上文中作者一直无法走路,经过手术和长时间不能动弹的休养能自由行动了,用 finally (最终)最能体现作者期待已久得偿所愿的心情。A. Suddenly 突然,B. Finally 最后、 最终,C. Nearly 几,D. Hardly 几乎不,故选 B,
49.A. held n
went thrugh
picked up
turned n [答案] B
[考点] 动词词组辨析
[解析] 作者感觉到自由,当作者经历过困难然后学习如何走路。A .held n 不挂电话、等一 下,B. went thrugh 经历、通过,C. picked up 捡起,D. turned n 打开。
50.A .by
with
ver
n [答案] D
[考点] 词组搭配的介词辨析
[解析] depend n 依赖、依靠,我依靠父母的手臂。
[答案] BBC AADBABCDABBD
第三部分英语知识运用(共两节,满分 25 分) 第二节(共十小题,每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或括号内单词的正确形式。将答案 填写在答题纸的相应位置。
D yu still remember the debate (争论) between sweet and salty zngzi during Dragn Bat Festival? It seems that the 51(different) between nrtherners and sutherners have always been a ppular tpic amng Chinese.
Nw anther difference 52(draw) wide attentin since last year. The way nrtherners and sutherners shp fr fd at markets. Peple frm suthern China might say they prefer t buy 53they need fr just ne r tw meals. It is nrmal fr them t buy just half a Chinese cabbage, tw ptates and 0.25 kilgrams f bee fat 54time
55, ne may be laughed at if he des this in the nrth. Instead, 56(buy) vegetables and meat enugh fr a week is usual, reprted China Daily. Als, when yu g t the market in the suth, yu can buy a small amunt f fruit, such as an apple r pear. Shp wners
even help yu peek( 削 皮 ) and cut them. But hardly d shp wners in the nrth ffer such
service( 服 务 ).
The difference culd be because f the different climate. Fd can 57(keep) fr a lng time in the nrth, 58it is usually cld and dry there. Many nrtherners have the habit f stcking up(囤货) n fd. But because f the ht and wet weather in the suth, suthern Chinese prefer t buy just enugh fd fr ne meal 59ne day. Otherwise, the fd may g bad.
Maybe these debates abut differences help us Chinese knw 60(much) abut each ther than befre.
.[答案] differences
[考点] 名词
[解析] 冠词 the 后面加名词,需要把形容词 different 变成名词 difference,这个句子的谓语动 词为 have been,复数形式,因此需要把 difference 变为复数 differences.
.[答案] has drawn [考点] 动词
[解析] 时间状语 since last year,从过去到现在,为现在完成时时间状语,结合主语 anther difference 故为单数,因此答案为 has drawn.
53.[答案]what [考点] 代词
[解析] buy 后为宾语宾语是一个句子,故判断考察宾语从句连词的使用,从句 need 缺少宾 语,根据句意,补充 what,
.[答案] a [考点] 冠词
[解析] 结合句意对他们来说,每次仅买半个花椰菜、两个番茄和 0 25 千克的牛肉是很正常 的。固定搭配 at a time 每次,填冠词 a。
.[答案] Hwever [考点] 副词
[解析] 根据前后段意,可知南北方在买食物时是不同的,表转折且有逗号,应使用转折副 词 hwever.
.[答案] buying [考点] 动词
[解析] 结合句意;真正的调语动词是 is,前面一个动词短语做主语,故用动名词,答案为 buying.
.[答案] be kept
[考点] 动词
[解析] 主语是无生命的 fd,应该是被保存,需使用被动语态。含情态动词的被动语态。结 构为“情态动词 be dne",因此答案 be kept.
.[答案] because/as [考点] 连词
[解析] 根据前后两个句子,食物在北方可以存放很长一段时间,和下文那里通常很冷很干 燥,得知是因果关系,使用原因连词 because/as.备注说明原文连词使用的是 as,通常来说,在 考试填空中表示因果关系常用 because,非正式场合中或写作中可以结合作者的心情灵活使用 as.
59.[答案]r [考点] 连词
[解析]结合句意由于南方天气炎热潮湿中国南方人更喜欢买够一顿或者一天吃的食物。前后
是选择关系,答案是 r. 60.[答案] mre
[考点] 副词
[解析] 根据前后句意南北方差异可以比之前更好地相互了解,标志词 than" 比“,需使用比 较级,much 变 mre,
[参考答案] differenceshas drawnwhataHweverbuyingbe kept Because/asrmre
第四部分 写作 ( 共两节,满分 25 分 )
第一节: 单词拼写 ( 共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分 )
根据下列句子及所给的首字母,在答题纸上按题号写出各单词的正确、完全形式( 每空 限填一词)
Mre Chinese students are returning t China after gaining kand skills abrad. [答案] knwledge
[考点] 名词
[解析] 根据句子意思许多中国学生在国外获得知识和技能后,将返回中国。and 前后两词为 并列顺承关系,knwledge 与 skills 符合此用法。
I stayed up reading a nvel last night, s I felt very sin class this mrning. [答案] sleepy
[考点] 形容词
[解析] 根据句子意思:昨晚熬夜看小说,所以今早上课感到困倦。两句话为因果关系。
President Xi Jinping made a sn January 1" and tld us that China's great achievement f develpment was made by the peple and fr the peple.
[答案] speech
[考点] 名词
[解析] 根据 and 后面 tld us,再结合 and 连接上下文为并列顺承的关系,可知前文意思为主 席习近平在 1 月 1 日发表演讲,make a speech.
I always leave the huse early t aheavy traffic because I think it's implite t keep thers waiting.
[答案] avid
[考点] 动词
[解析] 根据句子意思:因为我觉得让别人等是不礼貌的,所以总是很早出门的目的是为了避 免交通拥挤。T d 不定式表目的后加动词原形,故答案为 avid.
Pandas are in danger. Scientists are ding a lt f research t help pandas pmre babies and help babies live.
[答案] prduce
[考点] 动词
[解析] 根据句子意思: 熊猫处于危险中,科学家在做很多研究目的是帮助熊猫生育,繁殖更 多熊猫宝宝。再根据 help sb. t d sth 选择动词原形。
In Harbin, It is reallyt see snw everywhere in winter. [答案] cmmn
[考点] 形容词
[解析] 根据句子意思: 在哈尔滨看到雪很普遍,得知答案是 cmmn.
The music named Erquan Yingyue was strangely beautiful, but under the beauty I sensed a strng sand pain.
[答案] sadness
[考点] 名词
[解析] 根据句子意患: 感觉到二泉映月美妙音乐下的悲伤和疼痛。and 前后两词为并列顺承 关系,sadness 与 pain 符合用法。
My father was cshcked by me fr winning the 800-meter race because I have never been in a sprts meeting befre.
[答案] cmpletely
[考点] 副词
[解析] 根据句子意思:我赢得了 800 米的比赛让父亲感到非常震惊,因为我以前从来没参加 过运动会,此处所填单词修饰形容词 shcked,表示震惊的程度,故填副词 cmpletely.
Many times I thught abut gup, but I fught n. [答案] giving
[考点] 动词
[解析] 根据后半句我继续前进,but 表转折,可知前文意思为很多次想放弃,再根据介词
abut,把 give up 中的动词变成 giving.
Hu Yi lut sme fruits and desserts in the garden where culd see Chang'e n the mn.
[答案] laid
[考点] 动词
[解析] 根据句子意思:后裔在花园摆放一些水果和甜点。lay ut 摆出,再结合后文 culd 一 词,时态保持一致,使用 lay 的过去式 laid。
[参 考 普 案] knwledgesleepyspeechavidprducecmmnsadness cmpletelygivinglaid
第二节: 书面表达 ( 共 1 小题,满分 15 分 )
假如你叫张明,请阅读你的外国朋友 Jhn 的来信并回复。
Dear Zhang Ming,
Hw is it ging? I am planning t travel t China, I want t knw smething abut the Chinese festival. Wuld yu please tell me abut yur favrite Chinese festival and tell me when is the best time t visit China?
Yurs,
Jhn
注意:
1.语言通顺,要点齐全,意思连贯,条理清楚,书写规范;
2.文中不得出现真实的姓名和学校名称;
3.80 词左右,文章开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Jhn,
I am glad t hear frm yu.
[写作思路]
Yurs, Zhang Ming
1.本主题和九上 U2 I think that mn cakes are delicius! 这一单元的话题密切相关。学生可直 接以中秋节为主题进行表达。 2.审清题意,注意文章内容必须回答最喜欢的节日以及在中国旅行的最佳时间。
3.注意句式变化和词数要求(80 词) [参考范文]
Dear Jhn,
I am glad t hear frm yu.
There are many festivals in China, such as Spring Festival, L.antern Festival, Dragn Bat Festival, Mid-Autumn Festival and s n. Amng them, Mid- Autumn Festival is my favrite. On this day, everyne gathers tgether t celebrate by eating mn cakes and appreciating the wnderful beauty f the full mn. what's mre, the custms f the festival are different acrss China, why nt start yur wn tur in China by discvering the mysteries f this day ”
Besides, the Mid-Autumn Festival is in autumn. It is the best time t visit China. The temperature is mild and the weather is usually pleasant. I d wish yu can have a fantastic trip in China.
Yurs, Zhang Ming
相关试卷
这是一份[英语]浙江省杭州市滨江区2023-2024学年中考二模试题(解析版),共21页。
这是一份[英语]2024年浙江省杭州市滨江区中考二模英语试题(有答案和),共16页。
这是一份2024年浙江省杭州市滨江区中考二模英语试题,共10页。试卷主要包含了答题前,在答题卷上写明校名等内容,欢迎下载使用。
