2024年浙江高考英语考前冲刺仿真模拟卷01(解析版)-A4
展开
这是一份2024年浙江高考英语考前冲刺仿真模拟卷01(解析版)-A4,共21页。试卷主要包含了5分,满分 7等内容,欢迎下载使用。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分 7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What are the speakers prbably ding?
A. Visiting a gallery.B. Running a race.C. Climbing a muntain.
【答案】C
【原文】M: Wnderful view frm up here, isn’t it?
W: Great. But I’m wrn ut. We’re at the tp, aren’t we?
M: Just abut three hundred metres t g.
2. Where des the Thames g in the end?
A. The suth f the cuntry.
B. The Nrth Sea.
C. The west f the cuntry.
【答案】B
【原文】M: D yu knw the Thames?
W: Yes. It’s a very beautiful river. It is in the suth f the cuntry and runs t the east, int the Nrth Sea.
3. What happened t Mary?
A. She went crazy.B. She had a car accident.C. She was killed last Friday.
【答案】A
【原文】W: D yu knw Mary was sent t St Andrew’s mental institutin last Friday by her family?
M: N way! What’s wrng with her?
W: She went mad after her sn was killed in the car accident.
M: Oh, I feel s srry fr her.
4. What’s the prbable relatinship between the speakers?
A. Headmaster and parent.B. Prfessr and student.C. Bss and secretary.
【答案】A
【原文】M: Ms. Green, I am afraid if yur sn keeps annying ther students in class, I’ll have t ask yu t find a better schl fr him.
W: I’m s srry, Mr. Petersn. I prmise I’ll teach him t behave.
5. Why des the wmen feel pity?
A. She culdn’t receive a satisfactry salary.
B. She might nt be able t see the man as usual
C. She can’t travel t Hng Kng with the man.
【答案】B
【原文】M: Hi Susan. Gd news! I’ve been ffered a new jb and my salary will be dubled.
W: That’s great. But what’s a pity that yu have t mve t Hng Kng.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What is the wman nw?
A. A student.B. A judge.C. An artist.
7. What des the man prefer t d?
A. Deal with things.
B. Wrk with kids.
C. D sme management.
【答案】6. A 7. B
【原文】M: Hi, Susan. What d yu want t d after graduatin?
W: My plitics prfessr says I shuld think abut a jb in law. But I dn’t think I’d make a gd judge because I’m nt gd at dealing with things.
M: That’s true. Yu lve painting pictures and I think yu will be a gd artist.
W: Thank yu! What abut yu?
M: Yu knw my parents have a restaurant, right? They want me t be the manager. Hnestly, I want t be a teacher because I like wrking with kids, and I’m gd at it.
W: That’s true.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Why des the man make a phne call?
A. T cancel a scheduled flight.
B. T bk his flight in advance.
C. T cnfirm his flight infrmatin again.
9. When is the best time fr the man t check in?
A. At 10:40 am.B. At 11:00 pm.C. At 2:00 pm.
【答案】8. C 9. B
【原文】M: Excuse me, I like t recnfirm my flight please.
W: OK. Please shw me yur name and flight number.
M: My name is Lrry Smith and flight number is 327.
W: Hld the line, please…. All right. Yur seat is cnfirmed, Mr. Smith. Yu’ll leave at 11:40 a.m. n June 15th, and arrive in Amsterdam at 1:00 p.m. Yu’d better check in at least ne hur befre departure time. And we will stp checking in half an hur befre departure time.
M: Thank yu fr reminding me.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. What des the wman think f the hliday at first?
A. Meaningful.B. Interesting.C. Scary.
11. Hw lng des the hliday last fr?
A. Only ne day.B. Tw days.C. Three days.
12. What des the man d during the hliday?
A. Visits friends.B. Scares kids fr fun.C. Prepares fd fr the dead.
【答案】10. C 11. B 12. C
【原文】W: Juan, what’s yur favrite Mexican hliday?
M: Definitely the Day f the Dead.
W: What is that? It sunds a little scary.
M: It’s nt really scary fr us Mexicans. Actually that day we celebrate, well, nt celebrate, but remember ur family members wh are already dead.
W: OK. Hw d yu remember then?
M: We put a big table decrated with flwers, bread, cffee r whatever the persn that is dead used t like and we think that n that day that persn is ging t cme back frm the dead.
W: I see. And when d yu have the hliday?
M: It’s n Nvember the first, and the secnd t.
W: D yu d it just fr yur family r d yu g and visit friends r ther relatives?
M: N, we nly keep it within the family actually.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What des the man knw abut Zhuzheng Garden?
A. It was first built in the Qing Dynasty.
B. It tps the ther classical gardens in Suzhu.
C. It is abut 6 miles away frm Gusu District.
14. What des the wman say abut Liuyuan Garden and Tuisi Garden?
A. They are eighty miles apart.
B. They are in ppsite directins.
C. They are quite clse t each ther.
15. Which garden will the man skip this time?
A. Tuisi Garden.B. Liuyuan Garden.C. Zhuzheng Garden.
16. Why is Suzhu Museum wrth visiting?
A. It is therwise knwn as the Garden Museum.
B. It features the Qing Dynasty's garden landscaping.
C. It huses relics dating back t the Ming and Qing dynasties.
【答案】13. B 14. B 15. A 16. C
【原文】M: Excuse me, I need sme infrmatin abut sme classical gardens f Suzhu near here.
W: What wuld yu like t knw?
M: Well, first I'd like directins t Gusu District. I believe there lies the number ne classical garden in Suzhu. It isn't far, is it?
W: N, Gusu District is abut six miles east f here, the railway statin, and yu're right, dating back t the Ming dynasty, Zhuzheng Garden in Gusu district is listed as wrld heritage site and it is a must see.
M: Oh gd. Nw what abut Liu Yuan garden featuring the Qing dynasty's garden landscaping? And I als want t visit Tuisi Garden. Are they near each ther?
W: Hmm. Well, Le Yuan gardens is nrthwest, while Tuisi Garden is abut eighteen miles sutheast.
M: Eighteen miles sutheast. Well, maybe I wn't g there this time.
W: I'd recmmend visiting the garden museum next t Zhuzheng Garden and then yu may want t visit the nearby Suzhu museum, famus fr its abundant and rare cultural relics f Ming and Qing dynasties.
M: I see. Gd, thank yu.
W: Yu are welcme, sir.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. What was the writing subject abut last year?
A. A bedrm.B. A place.C. Fd.
18. Wh can take part in the writing cmpetitin?
A. Teenagers.B. Middle-aged peple.C. Old peple.
19. What will the winners get?
A. 500 dllars.B. Free tickets t a z.C. The club’s magazines.
20. What is the deadline fr the entry?
A. The 4th next mnth.B. The 14th next mnth.C. The 25th next mnth.
【答案】17. C 18. A 19. B 20. B
【原文】W: We are the members in the Culture Club. We lve writing very much, and we want yung peple t lve it, t. That’s why, nce again, we’re ging t hld a writing cmpetitin. Last year, we asked participants t write abut their favrite fd in the British cuntryside. This year, the subject is different. We want yu t write abut yur favurite place in Britain. It can be a beach, a frest, a park r a muntain. But it must be utdrs. Yu can’t write abut yur bedrm! S, if yu’re between 13 and 19 years ld, start writing! Last year, yu had t write a 500-wrd cmpsitin, but we have decided t change it this year. This time, yu’ll nly write a cmpsitin between 200 and 400 wrds. The best nes will appear in ur club’s magazine. The winners will als get free family tickets t the Lndn Z. If yu want t enter, please send yur entry t N. 25, Black Street. Yur entry must arrive befre the 14th next mnth. We are lking frward t reading yur entries!
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,共37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。
A
Keeping plants at hme is a healthy and cmfrtable way f life. The fllwing huseplants can create a mst beautiful piece f green fr yur hme.
Bird’s Nest Fern (蕨)
The bird’s nest fern is a gd chice fr anyne with a huse that wuldn’t supprt sun-lving species. It’s a hardy fern variety adapting t living n frest flrs, where the air tends t be cl and damp. It likes t be misted as well, but this desn’t always mean yu need a misting bttle—spraying (喷洒) it in the sink r hanging it near a shwer ften wrks as well.
Chinese Mney Plant
This is a flwering species that might be mst apprpriate fr experienced plant gardeners lking fr a new challenge. It prefers a mderate amunt f indirect light, and tends t dry ut slightly between watering sessins. It prduces new plants easily withut any input, directly frm its rt system. These can cexist in the same pt fr a time.
Resurrectin Plant
This native f the Mexican desert has adapted t surviving in extreme drught by curling (蜷缩) int a ball and remaining in seemingly lifeless state fr years, if necessary. In this frm, it can be transprted by the wind acrss the dry landscape t areas with water. It will revive within hurs in a shallw bwl f water, unflding and transfrming int a fresh and green mss (苔藓).
Snake Plant
This is a striking huseplant that can be an especially gd ptin fr new plant wners wh yu might nt trust t keep a plant alive. It grws happily in almst any cnditin. While it prefers bright light, it desn’t mind shade r even artificial light. Plus, thanks t its thick, fleshy leaves, it stres water with remarkable efficiency, which makes it survive withut water in the earth.
21. What is special abut the bird’s nest fern?
A. It prefers shade.B. It is sun-lving.
C. It tends t grw in the sink.D. It can return t life after death.
22. Which plant will test its wner’s gardening skill mst?
A. Bird’s nest fern.B. Chinese mney plant.
C. Resurrectin plant.D. Snake plant.
23. What d resurrectin plant and snake plant have in cmmn?
A. They demand attentive wners.B. They are very drught-tlerant.
C. They will curl fr self-prtectin.D. They can stre water fr drught.
【答案】21. A 22. B 23. B
【解析】本文是应用文。文章介绍了四种适合家养的植物。
21. 细节理解题。根据Bird’s Nest Fern部分介绍中的第一句“The bird’s nest fern is a gd chice fr anyne with a huse that wuldn’t supprt sun-lving species.”(对于那些家里不支持喜欢阳光的物种的人来说,Bird’s nest fern是一个很好的选择)可知,Bird’s nest fern 对那些房屋不适合种植喜阳植物的人来说是个不错的选择。由此可知,bird’s nest fern是喜阴植物。故选A项。
22. 细节理解题。根据Chinese Mney Plant部分介绍中的第一句“This is a flwering species that might be mst apprpriate fr experienced plant gardeners lking fr a new challenge.”(这是一个开花的物种,可能是最适合有经验的植物园丁寻找一个新的挑战)可知,Chinese mney plant可能最适合正在寻找新的挑战的有经验的园艺师。由此可知,这种植物最考验主人的园艺技能。故选B项。
23. 细节理解题。根据Resurrectin Plant部分介绍中的第一句“This native f the Mexican desert has adapted t surviving in extreme drught by curling (蜷缩) int a ball and remaining in seemingly lifeless state fr years, if necessary.”(这种原产于墨西哥沙漠的植物已经适应了在极端干旱中生存,它们蜷缩成一个球,如果必要的话,会在看似没有生命的状态下保持数年。)和Snake Plant部分介绍中的最后一句“Plus, thanks t its thick, fleshy leaves, it stres water with remarkable efficiency, which makes it survive withut water in the earth.”(此外,由于它厚厚的肉质叶子,它储存水分的效率非常高,这使得它在没有水的情况下也能生存。)可知,这两种植物都耐旱。故选B项。
B
Fr the first time in the cmpetitin’s histry, tw athletes are sharing a gld medal at the Wrld Athletics Champinships.
The USA’s Katie Mn and Australia’s Nina Kennedy fund themselves in a difficult situatin during the wmen’s ple vault (撑竿跳) final. They bth cleared 4.90 meters, but neither managed t clear 4. 95 meters n any f their three attempts.
Kennedy says she lked at Mn and said, “Hey, girl, maybe yu want t share this?”
“And the relief n her face — and yu culd see it n my face — and it was mutual (相互的). And yeah, abslutely incredible t share a medal with Katie Mn. Yu knw, we’ve been friends fr s lng, s it’s super special,” Kennedy tld reprters after the final.
Thusands f fans were n their feet at the Natinal Athletics Centre in Budapest, Hungary, fr Date 5f the cmpetitin, which hsts almst 2,000 athletes frm 192 cuntries. The dramatic event lasted tw hurs and ten minutes. Katie Mn tld FlTrack that as the final prgressed, it became clear that very little separated the tw athletes.
As the cmpetitin was ging. I kept thinking. “I dn’t want this t g t a jump-ff (加赛),” Mn tld sprts jurnalist Andersn Emerle. “This cmpetitin was the tughest battle I’d say that I’ve had. It was very emtinally draining (消耗), and I think that’s why bth f us were feeling like. ‘We’re nt really feeling the jump- ff right nw.’”
It was Mn’s secnd cnsecutive gld medal at the Wrld Champinships. She als w n an Olympic gld in Tky in 2021. With a persnal recrd f 4. 95meters. Mn appeared t be the favrite.
Kennedy, hwever, did nt back dwn. Nt nly did she set a new persnal recrd, but she als brke the Australian recrd by eight centimeters when she sailed ver the 4.90-meter high bar. She held back tears after the career-defining leap.
“It was a miracle t get the gld. I think a miracle happened tnight.” Kennedy tld reprters.
24. What did Nina Kennedy suggest Katie Mn d?
A. Cntinue the cmpetitin.B. Take a break first.
C. Share the gld medal.D. Let g f the fear.
25. Hw did Katie Mn feel abut Nina Kennedy’s prpsal?
A. Jyful.B. Cnfused.C. Mixed.D. Disappinted.
26. What can we infer abut Nina Kennedy and Katie Mn?
A. They felt tired physically and mentally when cmpeting.
B. They didn’t take the cmpetitin seriusly.
C. They were lking frward t a jump-ff.
D. They hadn’t wn a gld medal befre.
27. What was the previus Australian recrd fr the wmen’s ple vault?
A. 4.80 meters.B. 4.82 meters.C. 4.95meters.D. 4.98 meters.
【答案】24. C 25. A 26. A 27. B
【解析】本文是一篇记叙文。主要讲述了在世界田径锦标赛上,美国选手凯蒂·穆恩和澳大利亚选手妮娜·肯尼迪共享女子撑杆跳项目一枚金牌,这是该项目历史上的第一次。
24. 细节理解题。根据第三段中的“Kennedy says she lked at Mn and said, “Hey, girl, maybe yu want t share this?”(肯尼迪说她看着穆恩,说:“嘿,女孩,也许你想分享这个?”)”可知,妮娜·肯尼迪建议凯蒂·穆恩和她分享金牌。故选C。
25. 细节理解题。根据第四段中的“And the relief n her face—and yu culd see it n my face—and it was mutual(相互的). (肯尼迪在决赛后对记者说:“她脸上的宽慰——你可以在我脸上看到——是相互的。)”可知,凯蒂·穆恩对妮娜·肯尼迪的提议感到高兴。故选A。
26. 推理判断题。根据倒数第四段中的““This cmpetitin was the tughest battle I’d say that I’ve had. It was very emtinally draining (消耗), and I think that’s why bth f us were feeling like.”(“这场比赛是我经历过的最艰难的一场比赛。这场比赛让我的情绪非常低落,我想这就是为什么我们俩都有这种感觉。”)”可知,这场比赛令两位运动员感到身心疲惫。故选A。
27. 细节理解题。根据倒数第二段中的“Nt nly did she set a new persnal recrd, but she als brke the Australian recrd by eight centimeters when she sailed ver the 4.90-meter high bar. (她不仅创造了一项新的个人纪录,而且当她越过4.90米高的横杆时,还以8厘米的优势打破了澳大利亚纪录。)”可知,此前澳大利亚女子撑杆跳的纪录4.82米。故选B。
C
Jrg Muller, an eclgist at the University f Würzburg, with his clleagues, prpses a way t measure the bidiversity—listen t the jungle by AI, in a paper published in Nature Cmmunicatins.
The rainfrests are very imprtant and always alive with the sunds f animals, which is useful t eclgists. When it cmes t measuring the bidiversity f a piece f land, listening ut fr animal caller is mre effective than uncvering the bushes lking fr tracks and paw prints. The latter analysis methd is time-cnsuming, and it requires an expert pair f ears. Muller’s idea was t apply the principle f smartphne apps which can identify the sunds f birds, bats and mammals t cnservatin wrk.
The researchers tk recrdings frm acrss 43 sites in the rainfrests. Sme sites were relatively primitive, ld-grwth frests. Others were areas that had just been cleared fr pasture(牧场) recently. And sme ther riginal frests had been cleared but then abandned, allwing themselves t regrw. The varius calls were identified by an expert,and then used t cnstruct a list f the species present. As expected, the lnger the land had been free frm agricultural activity, the greater bidiversity it hsted. Then it was the cmputer’s turn. “We fund that the AI tls culd identify the sunds as well as the experts,” says Dr. Muller.
Of curse, nt everything in a rainfrest makes a nise. Dr. Muller and his clleagues used light traps t catch night-flying insects, and DNA analysis t identify them. They fund that the diversity f nisy animals was a reliable representative fr the diversity f the quieter nes, t.
Besides measuring the bidiversity, the results are als expected t be applied t utside eclgy departments. Under pressure frm their custmers, firms like L’Oreal, a make-up cmpany, and Shell, an il firm, have been spending mney n frest restratin prjects arund the wrld. Dr. Muller hpes that an autmated apprach t checking n the results culd help mnitr such effrts, and give a standard way t measure whether they are wrking as well as their spnsrs say.
28. Why des Muller prpse t measure bidiversity with AI?
A. T make a new cnservatin principle.
B. T seek away fit fr ht envirnments.
C. T wrk mre efficiently than manpwer
D. T study the rainfrests mre specifically.
29. Hw was the identificatin wrk f AI tls n the 43 sites?
A. It agreed with the wrk frm experts..
B. It identified different types f raintarests.
C. It recrded mre sunds in the abandned frests.
D. It was used t restre the bidiversity fr pasture.
30. What des the authr indicate in paragraph 4?
A. DNA analysis is skeptical in the research.
B. Quiet animals are as diverse as nisy nes.
C. A rainfrest is always full f varius nises.
D. AI technlgy is used t catch the insects.
31. What can be inferred frm the last paragraph?
A. The research fcuses n bidiversity nly.
B. L’Oreal and Shell develp mnitring apps.
C. The research will assist in frest restratin.
D. AI’s help will attract sme spnsrs’investment.
【答案】28. C 29. A 30. B 31. C
【解析】这是一篇说明文。主要介绍了一种可以测量热带雨林中生物多样性的人工智能工具。作者认为这种人工智能工具比较高效,并且有望被应用于森林恢复工程。
28. 细节理解题。根据第二段中“When it cmes t measuring the bidiversity f a piece f land, listening ut fr animal caller is mre effective than uncvering the bushes lking fr tracks and paw prints. The latter analysis methd is time-cnsuming, and it requires an expert pair f ears.”(在测量一块土地的生物多样性时,倾听动物的叫声比揭开灌木丛寻找足迹和爪印更有效。后一种分析方法耗时长,需要一双专家的耳朵。)可知,穆勒提出用人工智能来衡量生物多样性是因为比人力更有效率地工作。故选C项。
29. 细节理解题。根据第三段中““We fund that the AI tls culd identify the sunds as well as the experts,” says Dr. Muller.”(“我们发现人工智能工具可以像专家一样识别声音,”穆勒博士说。)可知,人工智能工具可以像专家一样辨认出不同物种的声音。故选A项。
30. 推理判断题。根据第四段中“They fund that the diversity f nisy animals was a reliable representative fr the diversity f the quieter nes, t.”(他们发现,嘈杂动物的多样性也是安静动物多样性的可靠代表。)可推知,作者在第4段指出安静的动物和嘈杂的动物一样具有多样性。故选B项。
31. 推理判断题。根据最后一段中“Dr. Muller hpes that an autmated apprach t checking n the results culd help mnitr such effrts, and give a standard way t measure whether they are wrking as well as their spnsrs say.”(穆勒博士希望一种自动检查结果的方法可以帮助监督这些努力,并提供一种标准方法来衡量它们是否像赞助商所说的那样有效。)可知,从最后一段可以推断出这项研究将有助于森林恢复。故选C项。
D
Nwadays, the wrld is slwly becming a high-tech sciety and we are nw surrunded by technlgy. Facebk and Twitter are innvative tls; text messaging is still a smewhat existing phenmenn and even e-mail is nly a flashing spt n the screen when cmpared with ur lng histry f snail mail. Nw we adpt these tls t the pint f essentialness, and nly rarely cnsider hw we are mre fundamentally affected by them.
Scial media, texting and e-mail all make it much easier t cmmunicate, gather and pass infrmatin, but they als present sme dangers. By remving any real human engagement, they enable us t develp ur abnrmal self-lve withut the risk f disapprval r criticism. T use a theatrical metaphr (隐喻), these new frms f cmmunicatin prvide a stage n which we can each create ur wn characters, hidden behind a furth wall f tweets, status updates and texts. This unreal state f uncncern can becme addictive as we separate urselves a safe distance frm the cruelty f ur fleshly lives, where we are imperfect, pwerless and insignificant. In essence, we have been prvided nt nly the means t be mre free, but als t becme new, t create and prject a mre perfect self t the wrld. As we becme mre reliant n these tls, they becme mre a part f ur daily rutine, and s we becme mre restricted in this fantasy.
S it is that we live in a cld era, where names and faces represent tw different levels f clseness, where wrking relatinships ccur nly thrugh the magic f email and where lve can start r end by text message. An envirnment such as this reduces interpersnal relatinships t mere digital exchanges.
Wuld a celebrity have been s daring t d smething dishnrable if he had had t d it in persn? Dubtful. It seems he might have been lst in a fantasy wrld that ultimately cnvinced himself int believing the digital self culd bey different rules and regulatins, as if he culd cntinually push the limits f what’s acceptable withut facing the cnsequences f “real life.”
32. What can we knw abut new cmmunicatin tls?
A. Destrying ur life ttally.B. Psing mre dangers than gd.
C. Helping us t hide ur faults.D. Replacing traditinal letters.
33. What is the ptential threat caused by the nvel cmmunicatin tls?
A. Sheltering us frm virtual life.B. Remving face-t-face interactin.
C. Leading t false mental perceptin.D. Making us rely mre n hi-tech media.
34. What can be inferred frm the last tw paragraphs?
A. Technlgies have changed ur relatinships.
B. The digital wrld is a recipe fr pushing limits.
C. Lve can be better cnveyed by text message.
D. The digital self need nt take respnsibility.
35. Which f the fllwing is a suitable title fr the text?
A. Addictin t the Virtual WrldB. Cst f Falling int Digital Life
C. Interpersnal Skills n the NetD. The Future f Scial Media
【答案】32. C 33. C 34. A 35. B
【解析】本文是议论文。文章主要介绍了陷入数字生活的代价。
32. 推理判断题。根据第二段“T use a theatrical metaphr(隐喻), these new frms f cmmunicatin prvide a stage n which we can each create ur wn characters, hidden behind a furth wall f tweets, status updates and texts. This unreal state f uncncern can becme addictive as we separate urselves a safe distance frm the cruelty f ur fleshly lives, where we are imperfect, pwerless and insignificant. In essence, we have been prvided nt nly the means t be mre free, but als t becme new, t create and prject a mre perfect self t the wrld. (用戏剧化的比喻来说,这些新的交流形式提供了一个舞台,我们每个人都可以在这个舞台上创造自己的角色,隐藏在推特、状态更新和文本的第四堵墙后面。当我们与残酷的肉体生活保持安全距离时,这种不真实的漠不关心状态会让人上瘾,在肉体生活中,我们是不完美、无能为力和微不足道的。从本质上讲,我们不仅获得了更自由的手段,而且获得了变新的手段,创造并向世界投射出更完美的自我。)”可知,新的交流工具让人们隐藏自己的不完美。故选C。
33. 推理判断题。根据第二段“By remving any real human engagement, they enable us t develp ur abnrmal self-lve withut the risk f disapprval r criticism. (通过消除任何真实的人际交往,它们使我们能够发展我们不正常的自爱,而不会有不赞成或批评的风险。)”可知,新的交流工具让人们产生了错误的心理感知。故选C。
34. 推理判断题。根据第三段“S it is that we live in a cld era, where names and faces represent tw different levels f clseness, where wrking relatinships ccur nly thrugh the magic f email and where lve can start r end by text message. An envirnment such as this reduces interpersnal relatinships t mere digital exchanges. (此,我们生活在一个冷漠的时代,名字和面孔代表着两种不同程度的亲密,工作关系只能通过电子邮件的魔力来建立,爱情可以通过短信开始或结束。在这样的环境下,人与人之间的关系就变成了单纯的数字交流。)”可知,科技改变了我们人与人之间的社会关系。故选A。
35. 主旨大意题。根据第一段“Nwadays, the wrld is slwly becming a high-tech sciety and we are nw surrunded by technlgy. Facebk and Twitter are innvative tls; text messaging is still a smewhat existing phenmenn and even e-mail is nly a flashing spt n the screen when cmpared with ur lng histry f snail mail. Nw we adpt these tls t the pint f essentialness, and nly rarely cnsider hw we are mre fundamentally affected by them. (如今,世界正在慢慢成为一个高科技社会,我们现在被科技所包围。Facebk和Twitter是创新工具;短信仍然是一种存在的现象,与我们悠久的蜗牛邮件历史相比,即使是电子邮件也只是屏幕上的一个亮点。现在,我们采用这些工具到了本质的地步,很少考虑我们如何从根本上受到它们的影响。)”根据第二段“By remving any real human engagement, they enable us t develp ur abnrmal self-lve withut the risk f disapprval r criticism. (通过消除任何真实的人际交往,它们使我们能够发展我们不正常的自爱,而不会有不赞成或批评的风险。)和第三段“S it is that we live in a cld era, where names and faces represent tw different levels f clseness, where wrking relatinships ccur nly thrugh the magic f email and where lve can start r end by text message. An envirnment such as this reduces interpersnal relatinships t mere digital exchanges. (此,我们生活在一个冷漠的时代,名字和面孔代表着两种不同程度的亲密,工作关系只能通过电子邮件的魔力来建立,爱情可以通过短信开始或结束。在这样的环境下,人与人之间的关系就变成了单纯的数字交流。)”可知,这篇文章主要介绍陷入数字生活的代价。故选B。
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Giving generusly and receiving gratefully make it easier t live happily with thers. 36
Let me start with the idea f giving generusly. 37 Fr example, my husband and I have family members wh nly cntact us when they need mney. We usually accept their requests, but we rarely receive a “thank yu”. Mst peple wuld say that my husband and I are being used, and I suppse we are. But when we give, we shuldn’t be giving fr the purpse f getting gratitude r praise. Rather, we shuld be giving because it is a gd thing.
The gd news is that when we lead ur life being nice t thers, ur life runs mre smthly. 38 But if yu practice being generus, mst f yur relatinships will imprve.
At the same time, we shuld remember t receive gratefully. I truly believe that yu cant say “thank yu” enugh when yu receive.
39 Parents can feel unappreciated by their children, and teachers can feel unappreciated by their students. D yu think it unnecessary t thank them when receiving just because a task is part f smene’s jb descriptin? That’s wrng!
40 It is gd fr us t say “thank yu” because we regularly need t remind urselves hw lucky we are. And hearing thse tw wrds can make us feel great fr days.
If yu are lking fr a way t imprve yur life, I can give yu ne: Give generusly and receive gratefully.
A. S ften we get lazy abut expressing gratitude.
B. Thus,saying “thank yu” can bring us gd luck.
C. If yu are generus, sme peple will use yu.
D. In return, we are t help thers by giving them ur time r mney.
E. I think peple are unwilling t be generus t thers fr fear f being used.
F. Yet,why d we have such difficulty achieving these things in ur relatinships?
G. Wrds f appreciatin make thers feel gd abut themselves like nthing else.
【答案】36. F 37. E 38. C 39. A 40. G
【解析】这是一篇议论文。主要议论了在人际关系中很难做到慷慨地给予、心怀感激地接受的原因。
36. 上文“Giving generusly and receiving gratefully make it easier t live happily with thers.(慷慨地给予,心怀感激地接受,让我们更容易与他人幸福地生活在一起。)”说明慷慨给予和心怀感激接受可以生活的更加幸福。根据文章第二段“ We usually accept their requests, but we rarely receive a thank yu.(我们通常接受他们的要求,但很少收到谢谢。)”可知,很多人很少表达感激。F选项“Yet, why d we have such difficulty achieving these things in ur relatinships?(然而,为什么我们在人际关系中很难做到这些呢?)符合文意”。故选F项。
37. 根据下文“Fr example, my husband and I have family members wh nly cntact us when they need mney. We usually accept their requests, but we rarely receive a thank yu. Mst peple wuld say that my husband and I are being used, and I suppse we are.(例如,我丈夫和我的家人只有在需要钱的时候才会联系我们。我们通常接受他们的要求,但很少收到谢谢。大多数人会说我和我丈夫被利用了,我想我们是被利用了。)”,作者举了例子,说我们很少收到谢谢,我们被利用了“my husband and I are being used”。E选项“I think peple are unwilling t be generus t thers fr fear f being used.(我认为人们不愿意对他人慷慨,因为害怕被利用。)”符合文意。故选E项。
38. 下文“But if yu practice being generus, mst f yur relatinships will imprve.(但是如果你练习慷慨,你的大部分关系都会改善。)”用“but”做转折,说明前后内容是转折关系。C选项“If yu are generus, sme peple will use yu(如果你慷慨大方,有些人会利用你)”与下文是转折关系,符合文意。故选C项。
39. 根据下文举例“Parents can feel unappreciated by their children, and teachers can feel unappreciated by their students.(父母会觉得孩子不感激他们,老师也会觉得学生不感激他们。)”父母和老师都觉得孩子和学生不感激他们,所以前文应该是得出不感激的结论,用下文的例子来说明。A选项“S ften we get lazy abut expressing gratitude.(我们常常懒得表达感激之情)”符合文意。故选A项。
40. 根据下文“It is gd fr us t say thank yu because we regularly need t remind urselves hw lucky we are. And hearing thse tw wrds can make us feel great fr days.(对我们来说,说谢谢是件好事,因为我们经常需要提醒自己我们是多么幸运。听到这两个词会让我们好几天感觉好。)”可知,听到谢谢两个词会让我们感觉好几天。G选项“Wrds f appreciatin make thers feel gd abut themselves like nthing else.(感激之词能让别人对自己感觉良好)”符合文意。故选G项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
As a writer, I miss rejectin slips. Nt that I enjyed receiving thse pre-printed slips f paper, but at least when I gt ne, I was pretty sure that a flesh-and-bld 41 had put it in the envelpe. And there was always the chance I might see a handwritten sentence n the bttm, 42 the piece almst made it. When an editr at McCall’s wrte, “I’m afraid I have t say n n this 43 piece, but try me again n anther, wuld yu?” It was almst as 44 t me as if she had said, “We’ll 45 it and here is an advance fr yu”.
Nwadays, rejectin slips seem t have disappeared with the use f nline submissins. Mst editrs dn’t feel it a must t 46 they have received, read, r cnsidered yur wrk because they receive s many 47 each day.
Fr me, there are three 48 f rejectin slip pain. The first is 49 brught n by finding a flat “n” n a 50 piece f paper, then fllwed by anger (hw culd they 51 a piece that is bviusly s much 52 than mst f the stuff they print), and, finally, rebirth: I will live t 53 a new piece anther day.
Learning t 54 rejectin seems like part f grwing up as a writer. Despite the many letters f acceptance I have received, my flder f “Ntewrthy Rejectin Slips” is far 55 than that f “Ntewrthy Acceptances”, which indicates t me the fact: I still have sme grwing up t d.
41. A. writerB. readerC. mailmanD. editr
42. A. demandingB. indicatingC. suspectingD. arguing
43. A. bringB. nvelC. lengthyD. particular
44. A. thrillingB. upsettingC. embarrassingD. amusing
45. A. buyB. rejectC. checkD. substitute
46. A. prveB. determineC. explainD. acknwledge
47. A. prpsalsB. draftsC. cntributinsD. instructins
48. A. meaningsB. stagesC. wndersD. rewards
49. A. reliefB. frustratinC. angerD. hesitatin
50. A. valuelessB. expensiveC. characterlessD. shiny
51. A. make upB. put awayC. turn dwnD. insist n
52. A. easierB. betterC. shrterD. lnger
53. A. printB. reviseC. dwnladD. submit
54. A. acceptB. criticizeC. judgeD. evaluate
55. A. thinnerB. fatterC. lderD. newer
【答案】
41. D 42. B 43. D 44. A 45. A 46. D 47. C 48. B 49. B 50. C 51. C 52. B 53. D 54. A 55. B
【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者作为一名作家,对于自己的投稿被拒绝的一些感悟。
41. 考查名词词义辨析。句意:并不是说我喜欢收到那些预先打印好的纸条,但至少当我收到一张纸条时,我很确定是一个有血有肉的编辑放在信封里的。A. writer作家;B. reader读者;C. mailman邮递员;D. editr编辑。根据下文“When an editr at McCall’s wrte”可知,此处指的是编辑。故选D。
42. 考查动词词义辨析。句意:我总是有可能在底部看到一个手写的句子,表明这篇文章几乎成功了。A. demanding要求;B. indicating表明;C. suspecting怀疑;D. arguing争论。根据“I might see a handwritten sentence n the bttm”可知,编辑留下的句子表明这篇文章几乎快要成功了。故选B。
43. 考查形容词词义辨析。句意:McCall的一位编辑写道:“恐怕我不得不拒绝这篇特殊的文章,但请再试一试另一篇,好吗?”A. bring无聊的;B. nvel新颖的;C. lengthy冗长的;D. particular特殊的。根据“but try me again n anther, wuld yu?”可知,这是对于拒绝投稿的委婉的说法,赞扬文章很特别,但是不得不拒绝。故选D。
44. 考查形容词词义辨析。句意:这几乎让我感到激动,就好像她在说:“我们将要买它,这是给你的预付款。”A. thrilling令人激动的;B. upsetting令人苦恼的;C. embarrassing令人尴尬的;D. amusing引人发笑的。根据后文描述可知,因为提前支付预付款,所以激动。故选A。
45. 考查动词词义辨析。句意同上。A. buy买;B. reject拒绝接受;C. check检查,查看;D. substitute代替。根据“here is an advance fr yu”可知,此处表示将要购买。故选A。
46. 考查动词词义辨析。句意:大多数编辑并不觉得必须承认他们已经收到、阅读或考虑过你的作品,因为他们每天都会收到如此多的投稿。A. prve证明;B. determine决定;C. explain解释;D. acknwledge承认。根据“Nwadays, rejectin slips seem t have disappeared with the use f nline submissins.”可知,如今,由于网上投稿的使用,退稿单似乎已经消失了,大多数编辑并不觉得必须承认他们已经收到、阅读或考虑过你的作品。故选D。
47. 考查名词词义辨析。句意同上。A. prpsals提议;B. drafts草稿;C. cntributins投稿;D. instructins指导。根据“Mst editrs dn’t feel it a must t 6 they have received, read, r cnsidered yur wrk”可知,此处对应的是wrk,指的是每天收到很多投稿作品。故选C。
48. 考查名词词义辨析。句意:对我来说,被拒绝的痛苦有三个阶段。A. meanings意义;B. stages阶段;C. wnders奇迹;D. rewards奖励。根据“The first”,“then”和“finally”可知,此处指被拒绝后的痛苦有三个阶段。故选B。
49. 考查名词词义辨析。句意:首先是在一张毫无特色的纸上发现一个“不”字所带来的挫败感,然后是愤怒(他们怎么能拒绝一份明显比他们印刷的大多数东西都要好得多的作品),最后是重生:我将在另一天提交一份新作品。A. relief宽慰;B. frustratin受挫;C. anger生气;D. hesitatin犹豫。根据“by finding a flat “n””可知,发现被拒绝首先应该感受到的是挫败感。故选B。
50. 考查形容词词义辨析。句意同上。A. valueless没有价值的;B. expensive昂贵的;C. characterless无个性的;D. shiny发光的。根据“because they receive s many 7 each day.”可知,编辑拒绝投稿的纸条应该是没有个性的,千篇一律的。故选C。
51. 考查动词短语辨析。句意同上。A. make up组成,编造;B. put away把……收起来;C. turn dwn拒绝;D. insist n坚持。根据“then fllwed by anger”可知,此处表示他们怎么能拒绝一份明显比他们印刷的大多数东西都要好得多的作品。故选C。
52. 考查形容词词义辨析。句意同上。A. easier更容易的;B. better更好的;C. shrter更短的;D. lnger更长的。根据“than mst f the stuff they print”可知,作者认为自己的投稿明显比他们印刷的大多数东西都要好得多。故选B。
53. 考查动词词义辨析。句意同上。A. print打印;B. revise修改;C. dwnlad下载;D. submit提交。根据“a new piece anther day”可知,此处表示重新提交一份新的作品。故选D。
54. 考查动词词义辨析。句意:学会接受拒绝似乎是作家成长的一部分。A. accept接受;B. criticize批评;C. judge评判;D. evaluate评估。根据“seems like part f grwing up as a writer”可知,作者认为学会接受拒绝是作为作家成长的一部分。故选A。
55. 考查形容词词义辨析。句意:尽管我收到了很多录取通知书,但我的“值得注意的拒绝通知书”文件夹比“值得注意的录取通知书”文件夹要厚得多,这告诉我一个事实:我还有很长的路要走。A. thinner更瘦的;B. fatter更厚的;C. lder更老的;D. newer更新的。根据“which indicates t me the fact: I still have sme grwing up t d.”可知,作者“值得注意的拒绝通知书”文件夹比“值得注意的录取通知书”文件夹要厚得多。故选B。
第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The pening ceremny f the Beijing 2022 Winter Olympic Games n the evening f Feb 4 was different, yet spectacular(引人入胜的). The audiences were treated t a pared-dwn(简约的) ceremny, 56 the large-scale artistic perfrmances that marked the 2008 pening ceremny, 57 it was n less symblic—symblic f a shared future fr humankind. The final trch(火炬)at the snwflake-themed ceremny was small, yet the flames cnveyed significant messages f 58 (green) Olympic Games. The use f 59 (advance) technlgies such as artificial intelligence, machine visin, 5G and clud bradcasting 60 (add) t the nvelty f the pening ceremny. The perfrmances, carrying frward the theme f glbal peace and a shared future fr humankind, fcused n envirnmental prtectin and human health, 61 (highlight) the imprtance f sprts t instill (灌输)new cnfidence in the internatinal cmmunity 62 (cntain) the pandemic(瘟疫). Thrugh the pening ceremny n Feb. 4, peple can clearly see China’s pursuit f building a peaceful wrld, its 63 ( reflect) f the new Olympic mtt f “Faster, Higher, Strnger, Tgether” and the Beijing Winter Games’ mtt f “tgether fr a shared future”.
Tday, 64 ver 300 millin peple engaged in winter sprts in abut 2000 ski resrts and ice rinks, China is becming a winter sprt cuntry. This extrardinary achievement pens a new era fr glbal winter sprt, 65 will raise the glbal participatin t new levels, benefiting the Chinese peple as well as winter sprt enthusiasts arund the wrld.
【答案】
56. withut /unlike 57. but/yet 58. greener 59. advanced 60. added 61. highlighting 62. t cntain 63. reflectin 64. with 65. which
【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了北京2022年冬奥会开幕式的相关内容。
56. 考查介词。句意:观众们享受了一个简约的仪式,没有(不像)2008年开幕式上的大型艺术表演,但它同样具有象征意义——象征着人类共同的未来。分析句子结构以及空后名词perfrmances可知,设空处应用介词。结合句意,空前“a pared-dwn ceremny”与空后“the large-scale perfrmances”形成对比,表示“没有,不像”。故填withut或unlike。
57. 考查连词。句意:观众们享受了一个简约的仪式,没有(不像)2008开幕式上的大型艺术表演,但它同样具有象征意义——象征着人类共同的未来。分析句子结构及空后句子,设空处应用连词。结合句意及空后“n less symblic(居然有象征意义的)”可知,虽然观众们享受简约的仪式,但同样具有象征意义,此处应表示转折。故填but或yet。
58. 考查比较级。句意:以雪花为主题的仪式上的最后一个火炬很小,但火焰传达了更绿色的奥运会的重要信息。分析句子结构及空后名词Olympic Games可知,设空处应用形容词。根据句意可知,此处表示“更绿色的”,需要用形容词的比较级。故填greener。
59. 考查形容词。句意:人工智能、机器视觉、5G、云广播等先进技术的运用,为开幕式增添了新奇感。根据空后名词technlgies可知,设空处应用形容词作定语。advance其形容词形式为advanced译为“先进的”。故填advanced。
60. 考查动词时态。句意:人工智能、机器视觉、5G、云广播等先进技术的运用,为开幕式增添了新奇感。分析句子结构可知,设空处应用动词作谓语。根据文章时态为一般过去时,应使用动词过去式。故填added。
61. 考查非谓语动词。句意:这些表演发扬了全球和平与人类命运共同的主题,聚焦环境保护和人类健康,突出了体育对国际社会遏制疫情新信心的重要性。分析句子结构可知,设空处为非谓语动词,与逻辑主语The perfrmances之间的逻辑关系是主动,用现在分词作结果状语。故填highlighting。
62. 考查非谓语动词。句意:这些表演发扬了全球和平与人类命运共同的主题,聚焦环境保护和人类健康,突出了体育对国际社会遏制疫情新信心的重要性。分析句子结构可知,设空处为非谓语动词,根据句意可知,此处表达“来遏制疫情”,所以用不定式作目的状语。故填t cntain。
63. 考查名词。句意:通过2月4日的开幕式,人们可以清楚地看到中国对建设和平世界的追求,它反映了“更快、更高、更强大、共同”的新奥运口号和北京冬奥会的座右铭“携手共进,共创美好未来”。分析句子及空前形容词性物主代词its可知,设空处应用名词。reflect是动词,意为“反映”,其名词形式是reflectin。故填reflectin。
64. 考查介词。句意:如今,中国有超过3亿人在约2000个滑雪胜地和溜冰场从事冬季运动,正在成为冬季运动国家。分析句子结构可知,设空处应用介词作状语。结合句意,本句为with复合结构,表伴随,意为“带有”。故填with。
65. 考查定语从句。句意:这一非凡的成就开启了全球冬季运动的新时代,将把全球参与提升到新的水平,造福中国人民和世界各地的冬季运动爱好者。分析句子结构可知,设空处引导非限制性定语从句,由关系代词which连接。故填which。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 假如你是某国际学校学生李华,最近刚参加了你校科技工作坊举办的“3D打印”科创作品展览活动,请在本校英语报写一则评论。内容包括:
1.活动特色;
2.参与体验;
3.改进意见。
注意:
1.词数80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Impressins frm the 3D Printing Exhibitin
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Impressins frm the 3D Printing Exhibitin
Last week, I attended a 3D printing exhibitin held by ur schl technlgy wrkshp, where lts f 3D art creatins were displayed, which surprised us all.
I culdn’t feel mre excited t visit the different 3D printed prducts, such as printed art creatins, animals, fd and even mdel planets. Als, the speeches given n 3D printing technlgy were cnsidered as a highlight t help us better understand the thery, functin and practice f 3D technlgy.
Hwever, I d believe it wuld be better if the maximum number f visitrs culd be limited fr better experience.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Befre seven ’clck ne Saturday mrning, a large crwd had already gathered at the stadium. David sat at the starting line, his glved hands hlding his wheelchair. With his heart beating, the by wndered if he wuld be able t cmplete the race. His classmates were all there t supprt him. Frm a distance, he culd see them hlding up big banners (横幅) which screamed: WE ARE WITH YOU! ALL THE WAY, DAVID! Heartened, he smiled and waved back. He was nt ging t let them dwn.
Brn with a severe cnditin that left him paralysed (瘫痪) frm the waist dwn. At six, he underwent several surgeries t imprve his cnditin. As a result, he was able t attend schl and even tk up sprts t help strengthen his bnes and muscles. Then, he fell in lve with wheelchair racing. Unfrtunately, he did nt have a lt f crdinatin (协调) r strength but he had a will t keep ging. Once, withut warning, his cnditin tk a turn fr the wrse and it almst destryed his pursuit f his passin.
One day, David’s teachers encuraged him t cmpete alngside his nn-wheelchair schlmates. Unsure and yet grateful fr the pprtunity, he thught he shuld give it a sht. By the time the race was abut t begin, the sun had risen. David was glad that he was well prepared. Adjusting the cap n his head and his glves, David was all ready t prtect himself frm the heat and the strng strkes t his wheelchair. David’s eyes fllwed the starter wh was waving a red flag. As sn as the gun was fired, David was ff. The entire stadium erupted int thunderus cheers.
David pushed frward with all his strength, his hands hlding the wheels the whle time fr the lng-distance race. His wheelchair rlled steadily ut f the stadium, passing the shp huses. Despite ding everything he culd t keep up with the ther cmpetitrs, David fell behind.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Overhead, the sun cntinued t burn in the cludless sky.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
He was determined t vercme every single challenge.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【参考范文】
Overhead, the sun cntinued t burn in the cludless sky. Gradually, David felt tired and thirsty. His head felt as if it were n fire as the sun was burning thrugh his cap, which was cnsuming his energy. He was beginning t feel weak. David pushed n, and the heated metal f his wheels burned int his hands. With each passing minute, he was breathing harder. Every single push als made his arms and shulders ache badly. Despite this, he never thught f stpping.
相关试卷
这是一份2024年浙江高考英语考前冲刺仿真模拟卷02(原卷版)-A4,共12页。试卷主要包含了5分,满分 7等内容,欢迎下载使用。
这是一份2024年浙江高考英语考前冲刺仿真模拟卷02(解析版)-A4,共21页。试卷主要包含了5分,满分 7等内容,欢迎下载使用。
这是一份2024年浙江高考英语考前冲刺仿真模拟卷01(原卷版)-A4,共12页。试卷主要包含了5分,满分 7等内容,欢迎下载使用。

