





浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高二上学期11月期中联考英语试题(Word版附解析)
展开
这是一份浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高二上学期11月期中联考英语试题(Word版附解析),文件包含浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高二上学期11月期中英语试题含听力Word版含解析docx、浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高二上学期11月期中英语试题含听力Word版无答案docx、1mp3、10mp3、2mp3、3mp3、4mp3、5mp3、6mp3、7mp3、8mp3、9mp3等12份试卷配套教学资源,其中试卷共40页, 欢迎下载使用。
高二年级英语学科 试题
考生须知:
1. 本卷共8页满分150分,考试时间120分钟;
2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号并填涂相应数字;
3. 所有答案必须写在答题纸上,写在试卷上无效;
4. 考试结束后,只需上交答题纸。
第I卷 (选择题共95分)
第一部分 听力 (共两节, 满分30分)
第一节 (共5小题;每小题1. 5分, 满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:Hw much is the shirt?
A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.
答案是C。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What clr is Linda’s bag?
A. Red.B. Green.C. Blue.
【答案】A
【解析】
【原文】M: Hi, Linda. Did yu buy anything in the twn yesterday?
W: Yes. Lk at my beautiful green sweater. And I bught this amazing red leather bag and a lvely blue skirt.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Hw sn will the man prbably arrive t pick up the wman?
A. In 30 minutes.B. In 20 minutes.C. In 10 minutes.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Hell, Mike. My train is arriving in 30 minutes. Will yu be n time t pick me up?
M: N prblem. I am already n my way. It’s nly l0 minutes’ drive.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What des the wman advise the man t d?
A. Sell his MP3 player.B. Brrw an MP3 player.C. Buy a new MP3 player.
【答案】C
【解析】
【原文】M: This MP3 player is getting wrse and wrse. Nw it desn’t wrk at all.
W: There is a seasnal sale at Carrefur. Why nt g there and have a lk? There might be sme gd bargains.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Why des the wman want a Chinese name?
A. She will wrk in China.
B. She is taking a Chinese class.
C. She has made sme Chinese friends.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Brad, I’ve gt this list f Chinese names here. Culd yu help me pick ne?
M: S yu are serius abut having a Chinese name fr yur jb in China?
W: Yes, tw f my friends in the team have already gt theirs.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the wman ding?
A. Aplgizing.B. Expressing thanks.C. Cmplaining.
【答案】C
【解析】
【原文】W: I wuld appreciate it if yu culd turn the vlume f yur music player dwn a little in the evenings. It is really quite annying, yu knw.
M: I’m srry fr that. I didn’t realize I was bthering anyne else. I prmise it wn’t happen again.
第二节 (共15小题;每小题1. 5分, 满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟; 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What are the speakers talking abut?
A. Eating in China.B. Wrking in China.C. Traveling in China.
7. What’s the prbable relatinship between the speakers?
A. Bss and emplyee.B. Fellw wrkers.C. Custmer and agent.
【答案】6. A 7. B
【解析】
【原文】W: Did yu ften eat ut when yu wrked in China?
M: N. As a matter f fact, I seldm ate ut.
W: Yu must be gd at cking, aren’t yu?
M: Nt really. I smetimes cked fr myself but mst f the time I had dishes delivered t my apartment. Yu never knw hw cnvenient it was. Fd delivery is ppular in China, and it’s nt expensive at all.
W: That’s great. Next time I hpe the bss can send me there.
M: We are setting up mre branches in China I believe yu will have a chance sn.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What des the wman’s husband want t drink?
A. Orange juice.B. Ht milk.C. Lemn tea.
9. When des the wman want the drinks?
A. At abut 7: 30 am.B. At abut 8: 00 am.C. At abut 8: 30 am.
【答案】8. C 9. A
【解析】
【详解】W: Hell, rm service. This is Alice Brwn in rm 308.We’d like t rder sme drinks
M: Yes, madam. What wuld yu like?
W: We’d like t start with fruit juice. Apple fr me and range fr my daughter.
M: Right, Madam! D yu want any tea r milk?
W: N, thank yu! Just sme lemn tea fr my husband, and sme ht milk fr my children.
M: OK! And What time d yu want it brught t yu rm?
W: Abut 8 am. Oh, wait, please bring it half an hur earlier. We may leave early t g sightseeing in the city.
M: OK!
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
10. Why des the man always travel by subway in Beijing?
A. It’s clean.B. It’s cheap.C. It’s fast and cmfrtable.
11. What des the man think f the buses in Beijing?
A. Slw.B. Wnderful.C. Expensive.
12. What d we knw abut the wman?
A. She desn’t like the subway.
B. She travelled much in China.
C. She thinks the taxi fares f Beijing are high.
【答案】10. C 11. A 12. C
【解析】
【原文】W: Have yu travelled much in China?
M: N, nt much — but I travel quite a lt in Beijing every day.
W: D yu think the transprtatin system in Beijing is gd?
M: Yes , I d. I think the Beijing subway is wnderful. I always travel by subway because it’s fast and cmfrtable.
W: But dn’t yu think buses in Beijing are rather slw?
M: Yes, I d, particularly in the rush hur. The rads get very full and there are traffic jams nearly everywhere.
W: When yu are in a hurry, I think the best way t travel in Beijing is by subway. Taxis get held up in traffic jams easily. Besides, the fares are rather high.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
13. What did Charlie Watsn d?
A. He created a website.
B. He set up his wn sccer club.
C. He earned a billin dllars at 16.
14. Why des Anna Philipva impress the wman?
A. She put ut a fire by herself.
B. She saved her tw brthers frm a fire.
C. She climbed the highest muntain in the Andes.
15. Wh will the wman prbably vte fr?
A. Charlie Watsn.B. Malik Mnre.C. Felipe Flres.
16. Hw did Malik Mnre raise mney?
A. By teaching in schls.B. By rganizing cncerts.C. By wrking in hspitals.
【答案】13. A 14. B 15. B 16. B
【解析】
【原文】M: What’s that website?
W: Peple send in the names f teenagers wh have dne smething great. Everyne vtes, and the teenager with the mst vtes wins.
M: Wh’s that by in the pht?
W: He’s a teenager named Charlie Watsn. He has his wn sccer website. He designed it himself and did all the wrk. He’s nly 17, and he already has a millin dllars. There’s als a by named Felipe Flres. He climbed the highest muntain in the Andes.
M: S, wh are yu ging t vte fr?
W: I’m nt sure. There are tw I really like.
M: Wh are they?
W: One is a girl named Anna Philipva. She’s 13 years ld. There was a terrible fire in her hme, and she walked right int the burning building t rescue her tw little brthers. She gt them bth ut alive, but her hand was badly burned.
M: Ww! And wh’s the ther?
W: The ther’s a 16-year-ld by named Malik Mnre. He gave three millin dllars t hspitals and schls in Africa last year.
M: Hw des he get the mney?
W: He rganizes big cncerts in schls and clleges all ver the USA. Then he gives all the mney he gets frm the cncerts t hspitals and schls in Africa.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
17. What was Mr. Perkins like?
A. He tried t be better than thers.
B. He tried t be the same as thers.
C. He was always different frm thers.
18. Where did Mr. Perkins g the day after he bught his new car?
A. His ffice.B. His friend’s huse.C. The cuntry.
19. Hw did Mr. Perkins finally find his car?
A. By trying his key in every car.
B. By checking the plate number.
C. By waiting until all ther cars had left.
20. When did Mr. Perkins leave the parking lt?
A. Arund 5: 00 p. m.B. Arund 6:00 p. m.C. Arund 7:00 p. m.
【答案】17. B 18. A 19. C 20. C
【解析】
【原文】Mr. Perkins std at the bus stp and watched the cars g by. Many f the cars were new Beta 400s, and mst f them were yellw. Mr. Perkins always wre the same clthes as ther men, ate the same fd as ther peple, and did the same things after wrk and at the end f the week. Mr. Perkins did nt like t be different. The fllwing week, Mr. Perkins bught a new, bright yellw Beta 400s. He was satisfied with it, and drve t wrk in it the very next day. He was even mre satisfied with his new car when he saw all the ther Beta 400s in frnt, behind, and n bth sides f him.
Mr. Perkins parked his car in a big parking lt near his ffice, and wrked the rest f the day. But when he came back at five ’clck, there were s many bright yellw Beta 400s in the parking lt that he did nt knw which was his car. He tried his key in sme f the cars, but peple passing by gave him a lk he didn’t like. S he stpped. Pr Mr. Perkins had t wait nearly tw hurs until his car was the nly ne left in the parking lt.
第二部分 阅读 (共两节, 满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)
阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Let a trained driver wrry abut the traffic while yu enjy New Yrk City’s best sights. We have selected the tp bus turs, perfect fr yur adventure in the City That Never Sleeps.
USA Guided Turs — Discver NY Tur
Price: Adults frm $99; kids frm $89
Duratin: 6 hurs
On this full-day bus tur, yu’ll drive thrugh sme f the city’s mst famus and mst-visited areas. Yu’ll enjy the expert cmmentary and a histry lessn frm yur tur guide. A 15-minute walk thrugh each f the main stps is included, as is a bat cruise that takes yu t see the famus NYC skyline.
Turs depart at 9 and 10 a. m. daily. It als ffers a night tur.
A Slice f Brklyn Bus Turs — The Original Brklyn Pizza Tur
Price: Adults frm $105; kids frm $95
Duratin: 4. 5 hurs
Brklyn has s much t see and d — and eat! This tur will take yu thrughut Brklyn t sample delicius slices frm places like Grimaldi’s and L&B Spumni Gardens. Yu’ll als see filming lcatins fr mvies like “Saturday Night Fever” and “Gdfellas”.
Turs are available Friday thrugh Mnday and Wednesday at 11 a. m.
On Lcatin Turs — “Sex and the City” Htspts Tur
Price: Frm $66
Duratin: 3. 5 hurs
Fans f “Sex and the City” can visit ver 40 mvie spts during this bus tur. View icnic filming lcatins, walk past Carrie Bradshaw’s brwnstne apartment, sample cupcakes frm Magnlia Bakery, drink a csmplitan and shp in Greenwich Village.
Participants must be 18 r lder. Turs depart Thursday t Sunday at 3:15 p. m. T read mre, click here.
21. What is special f USA Guided Turs?
A. It prvides a bat tur.
B. It nly ffers services during the daytime.
C. It teaches visitrs a histry lessn frm experts.
D. It drives visitrs thrugh the whle New Yrk City.
22. What can visitrs d in A Slice f Brklyn Bus Turs and On Lcatin Turs?
A. G shpping.B. Ck delicius fd.
C. Watch irnic films.D. View filming lcatins.
23. Where is the text taken frm?
A. An entertainment magazine.B. A turist brchure.
C. A travel agency website.D. A pre-travel checklist.
【答案】21. A 22. D 23. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了非常适合游客在不夜城冒险的顶级巴士之旅的相关信息。
【21题详解】
细节理解题。由USA Guided Turs — Discver NY Tur中“A 15-minute walk thrugh each f the main stps is included, as is a bat cruise that takes yu t see the famus NYC skyline. (包括在每个主要车站步行15分钟,以及乘船游览,带您欣赏著名的纽约市天际线)”可知,USA Guided Turs的特别之处在于它提供乘船游览。故选A项。
【22题详解】
细节理解题。由A Slice f Brklyn Bus Turs — The Original Brklyn Pizza Tur中“Yu’ll als see filming lcatins fr mvies like “Saturday Night Fever” and “Gdfellas”. (您还将看到《周六夜狂热》和《好家伙》等电影的拍摄地点)”和On Lcatin Turs — “Sex and the City” Htspts Tur中“Fans f “Sex and the City” can visit ver 40 mvie spts during this bus tur. View icnic filming lcatins (《欲望都市》的粉丝们可以在这次巴士之旅中参观40多个电影景点。查看标志性的拍摄地点)”可知,游客可在A Slice f Brklyn Bus Turs和On Lcatin Turs看拍摄地点。故选D项。
【23题详解】
推理判断题。由全文介绍了多个旅游项目(包含详细信息和价格)和最后一段中“T read mre, click here. (如需了解更多信息,请点击此处)”可知,文章会出现在旅游公司网站。故选C项。
B
There has been a battle raging in my living rm — a deep-rted standff that began when I was a child f abut nine. That is the age I was when my parents purchased a secnd-hand pian t supprt my cntinuing musical training.
Sme may characterize it as a lve-hate relatinship, even thugh I believe the bnd between us is mre than that. Of curse, n the “hate” side there were plenty f frustrating hurs spent practicing, the frced perfrmances fr relatives, the trimmed fingernails. And the respnsibility I had t shulder, as my family sacrificed a lt fr me t have pian lessns, because I had talent. My teachers said s and, truthfully, my heart said s, t. But all t ften it felt like a burden.
There was als lve n that pian bench. There were times when I culd feel the music ring thrugh me. I culd feel it vibrate thrugh my fingers. The cnnectin between tw peple when perfrming a duet was beautiful. When my music landed n my audience it made me want t play frever.
But my musical talent did nt survive my teenage years. It was n cmpetitin fr the freedm I sught and eventually fught fr. When I had a hme f my wn, the pian mstly sat unlved r at least unused, feeling fingers n the keys nly during Christmas and when my wn children tk pian lessns.
I knw every inch f this pian I spent years f my life in frnt f this pian. Awaiting my free will t ripen enugh t release me frm lessns. Awaiting my life t begin. Awaiting my mther t leave the rm s I culd secretly read my bk while practicing scales.
It feels like I am giving away the family pet. S here I sit playing my last tune befre the mvers take the pian away and surprisingly there lies a grwing desire fr smething else. It is time t clear the air t let in a different meldy. Time t say, “Thank yu fr being part f my life,” take a bw and leave the stage… with ne final nte rising up alngside the dust in a sunbeam.
24. What des the underlined wrd in paragraph 1 mean?
A. Cnflict.B. Challenge.C. Relatinship.D. Understanding.
25. Why did the authr feel frustrated abut playing pian?
A. She lacked the talent in playing the pian.
B. She had t give up activities she enjyed.
C. She felt burdened because f the respnsibility.
D. She culdn’t express her emtins thrugh music.
26. What can we learn abut the authr in paragraph 5?
A. The authr lked frward t grwing up.
B. The pian tk away the authr’s freedm.
C. The authr made a great effrt t learn pian.
D. The authr preferred reading t playing the pian.
27. What is the mst suitable title fr the passage?
A. A Farewell t My Pian.B. Challenges f Playing the Pian.
C. Lve and Respnsibility in Music.D. Reflectin n My Musical Jurney.
【答案】24. A 25. C 26. B 27. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。作者讲述了自己和一架钢琴之间的爱恨情仇,决定要把它处理掉时的心情非常复杂。
【24题详解】
词句猜测题。本句是文章主题句。根据第二段中“Sme may characterize it as a lve-hate relatinship, even thugh I believe the bnd between us is mre than that. Of curse, n the “hate” side there were plenty f frustrating hurs spent practicing, the frced perfrmances fr relatives, the trimmed fingernails.(有些人可能会把它描述为爱恨情仇,尽管我相信我们之间的关系不止于此。当然,在“讨厌”的一面,有很多令人沮丧的练习时间,强迫为亲戚表演,修剪指甲)”及第三段中“There was als lve n that pian bench.(钢琴凳上也有爱)”可知,作者对这架二手钢琴的情感是矛盾的,既有爱又有恨,由此可知划线词词义为“冲突、矛盾”,故选A项。
【25题详解】
细节理解题。根据第二段中“Of curse, n the ‘hate’ side there were plenty f frustrating hurs spent practicing, the frced perfrmances fr relatives, the trimmed fingernails. And the respnsibility I had t shulder, as my family sacrificed a lt fr me t have pian lessns, because I had talent. My teachers said s and, truthfully, my heart said s, t. But all t ften it felt like a burden.(当然,在“讨厌”的一面,有很多令人沮丧的练习时间,强迫为亲戚表演,修剪指甲。还有我必须承担的责任,我的家人为了我上钢琴课牺牲了很多,因为我有天赋。我的老师是这么说的,说实话,我的内心也是这么说的。但很多时候,这感觉像是一种负担)”可知,作者是因为有了这架钢琴,多了很多责任,觉得很有负担,所以对此感到沮丧。故选C项。
【26题详解】
推理判断题。根据第五段“I knw every inch f this pian. I spent years f my life in frnt f this pian. Awaiting my free will t ripen enugh t release me frm lessns. Awaiting my life t begin. Awaiting my mther t leave the rm s I culd secretly read my bk while practicing scales.(我对这架钢琴了如指掌。我在这架钢琴前度过了那么多年。等待我的自由意志成熟到足以让我从教训中解脱出来。等待我的生活开始。等着妈妈离开房间,这样我就可以一边练音阶一边偷偷看书)”可知,作者认为练钢琴占据了自己很多时间,剥夺了自己做自己喜欢做的事情的自由。故选B项。
【27题详解】
主旨大意题。根据最后一段“It feels like I am giving away the family pet. S here I sit playing my last tune befre the mvers take the pian away and surprisingly there lies a grwing desire fr smething else.(感觉就像我把家里的宠物送人了。所以,在搬家公司把钢琴搬走之前,我坐在这里弹奏最后一首曲子,令人惊讶的是,我越来越想要别的东西)”可知,作者回顾了多年来对这架钢琴的复杂情感,最后表示要把钢琴处理掉了。所以A Farewell t My Pian.最适合作题目,farewell意为“告别,再见”。故选A项。
C
Math anxiety has becme a cmmn psychlgical cnditin amng students arund the wrld. Students in cuntries with higher levels f math anxiety tend t achieve lwer math grades, accrding t a study published in the Prceedings f the Natinal Academy f Sciences n Feb 15.
Math anxiety — a negative emtinal reactin t the cre subject — causes fear, physical suffering and behavir prblems amng yung pupils, accrding t a University f Cambridge study. In rdinary life, many peple experience sme degree f discmfrt when cnfrnted with a math prblem, ranging frm mild tensin t strng fear.
Sme peple als experience physical symptms such as sweaty palms r a racing heart. They may then try t avid numbers-related situatins, meaning they are held back frm pursuing careers related t the subject, such as science, technlgy r engineering, accrding t The Guardian.
Relief cmes frm the fact that thse with math anxiety aren’t destined t be bad at math. “If a child has math anxiety, dn’t assume that they’re nt gd at math. They may have had a really bad experience with math,” Daniel Ansari, the senir authr f the study tld The Lndn Free Press. “Students with math anxiety are nt cgnitively (认知地) disadvantaged. ”
Als, there are ways t manage yur math-related stress. If yu’re stressed befre a math exam, spend a few minutes explring thse feelings befre the exam begins. “It’s abut making sure yu’re interpreting yur feelings crrectly,” Sian Beilck, a cgnitive scientist tld the BBC. “A fast heartbeat and sweaty palms dn’t necessarily mean yu will fail.”
A little math anxiety culd be taken as a psitive challenge t vercme. Just like many peple get stage fright befre delivering a speech, this nervus energy can help t mtivate, accrding t Ian Lyns, a psychlgist at Gergetwn University.
Math desn’t cme easy, n matter hw clever yu are. Lenard da Vinci, the famus Italian artist, was a huge fan f mathematics. But his ntebks shw that Da Vinci culdn’t d fractins (分数). He culd never grasp, fr instance, that dividing a number by ne-quarter is the same as multiplying by fur, resulting in a higher number than the riginal.
28. What d we knw abut math anxiety?
A. It is cmmn merely amng students.
B. It can cause physical and emtinal discmfrt.
C. Peple with math anxiety are ften bad at maths.
D. It leads t peple struggling in their career.
29. Which f the fllwing statements will Daniel Ansari agree with accrding t his study?
A. Math anxiety may cntribute t better grades.
B. Bad experience with math can cause cgnitive disadvantages.
C. Math anxiety is nt related t the ability t slve math prblems.
D Students with math anxiety may indeed experience lwer math scres.
30. Hw shuld yu deal with the stress related t math accrding t the article?
A. Avid thinking abut failures in math.B. Learn t make sense f yur feelings.
C. Take all nervus energy as a challenge.D. Pay little attentin t yur math anxiety.
31. Why is Lenard da Vinci’s stry mentined?
A. T shw that math anxiety is very cmmn.
B. T suggest a way t slve math anxiety.
C. T shw it’s nt easy fr da Vinci t learn math.
D. T explain why math is a difficult subject t learn.
【答案】28. B 29. C 30. B 31. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文,文章介绍了数学焦虑症以及缓解的方法。
【28题详解】
细节理解题。由第二段中“Math anxiety — a negative emtinal reactin t the cre subject — causes fear, physical suffering and behavir prblems amng yung pupils, accrding t a University f Cambridge study. (剑桥大学的一项研究表明,数学焦虑症是对核心科目的负面情绪反应,会导致年轻学生的恐惧、身体痛苦和行为问题)”和第三段中“Sme peple als experience physical symptms such as sweaty palms r a racing heart. (有些人还会出现手心出汗或心跳加速等身体症状)”可知,数学焦虑症会在精神和身体上引起不愉快的症状。故选B项。
【29题详解】
推理判断题。由第四段中““If a child has math anxiety, dn’t assume that they’re nt gd at math. They may have had a really bad experience with math,” Daniel Ansari, the senir authr f the study tld The Lndn Free Press. (“如果一个孩子有数学焦虑症,不要认为他们不擅长数学。他们可能有过非常糟糕的数学经历,但有很多方法可以提高数学成绩,”该研究的资深作者Daniel Ansari在接受伦敦自由出版社采访时表示)”可知,Daniel Ansari的研究表明,不要认为有数学焦虑症的孩子不擅长数学,他们可能有过非常糟糕的数学经历,故Daniel Ansari会赞同数学焦虑症并不反映解决数学问题的能力。故选C项。
【30题详解】
细节理解题。由第五段中“If yu’re stressed befre a math exam, spend a few minutes explring thse feelings befre the exam begins. “It’s abut making sure yu’re interpreting yur feelings crrectly,” Sian Beilck, a cgnitive scientist tld the BBC. (如果你在数学考试前感到有压力,在考试开始前花几分钟探索一下这些感觉可能会有所帮助。认知科学家Sian Beilck在接受BBC采访时表示:“这是为了确保你正确解读自己的感受。”)”可知,如果你有关于数学的压力,你应该学会理解自己的感受。故选B项。
【31题详解】
推理判断题。由最后一段首句“Math desn’t cme easy, n matter hw clever yu are. (不管你有多聪明,数学都不容易学)”提到,不管你有多聪明,数学学起来都不容易,接着下文“Lenard da Vinci, the famus Italian artist, was a huge fan f mathematics. But his ntebks shw that Da Vinci culdn’t d fractins (分数). He culd never grasp, fr instance, that dividing a number by ne-quarter is the same as multiplying by fur, resulting in a higher number than the riginal. (Lenard da Vinci,著名的意大利艺术家,是数学的狂热爱好者。但是他的笔记显示达芬奇不会做分数。例如,他永远无法理解,将一个数字除以四分之一等于乘以四,从而得到一个比原来更高的数字)”举了名人达·芬奇的例子,达·芬奇是数学的狂热爱好者,但他不会做分数,也没法明白做分数的原理,以此来支撑上述观点,说明对任何人来讲学习数学不容易,数学焦虑症很常见。故选A项。
D
“The climate time bmb is ticking,” said UN secretary-general Antni Guterres at a recent meeting. Preventing glbal warming frm reaching the 1. 5 °C limit is “achievable” but it will take a giant leap in climate actin, Guterres added.
As cities develp, sme surces f carbn emissins (排放) may be hard t ntice fr mst peple, fr example, the bricks used in buildings. US cmpany Bimasn has prduced bi-based cement (水泥), which can sharply cut emissins during traditinal cement prductin.
“We grw cement the same way nature des,” wrte the cmpany’s website. Hw the cement is “grwn” is based n bimineralizatin, the prcess by which living rganisms prduce minerals. One example f bimineralizatin is cral reefs. Massive reef structures are frmed when each individual stny cral prduces calcium carbnate, a kind f mineral. Althugh the stny crals are tiny, ne reef structure, built by millins f stny crals, can grw t weigh several tns.
This bibased cement alternative is called Bilith. During the prductin f each Bilith tile, bacteria and nutrients are mixed with sand. Organisms then prduce calcium carbnate by absrbing a liquid made f calcium and nitrgen (氮). Hwever, the prcess desn’t change the size f the Bilith tile instead, it increases the density. The prduced calcium carbnate frms bridges between the grains, strengthening the unit frm within. It takes less than 72 hurs t let a Bilith tile “grw” fully, while traditinal cncrete requires abut 28 days t make a brick.
The cmpany aims t “remve 25 percent f carbn emissins frm the cncrete industry by 2030,” accrding t its website. Traditinal cncrete is made f crushed stnes. The prcess invlves heating the stne t temperatures greater than 1,300 °C, during which carbn dixide is emitted. The manufacture f Bilith, hwever, desn’t invlve heating, which greatly reduces carbn emissins. The cmpany plans n increasing the use f bi-based bricks, cvering 35,000 square meters in Eurpe by the end f this year.
32. What is bimineralizatin?
A. The prcess f prducing bi-based cement.
B. The prcess f cntrlling calcium carbnate.
C. The prcess f prducing minerals by living rganisms.
D. The prcess f absrbing a liquid made f calcium and nitrgen.
33. Accrding t the passage, which f the fllwing is TRUE abut the prductin f Bilith?
A. It requires temperatures greater than 1,300° C.
B. It takes as lng as traditinal cncrete t fully harden.
C. It invlves the use f living rganisms t create calcium carbnate.
D. It releases mre carbn dixide than traditinal cncrete prductin.
34. What is the main advantage f Bilith ver traditinal cncrete?
A. It makes bricks larger and mre durable.
B. It requires n heating, cutting carbn emissins.
C. It reduces the amunt f sand used in cnstructin.
D. It reduces the time needed fr cncrete t set by half.
35. Which f the fllwing best summarizes the purpse f the article?
A. T explain hw climate change affects cral reefs.
B. T highlight the difficulties in creating ec-friendly cement.
C. T discuss glbal climate gals and their impact n cnstructin.
D. T describe a cmpany’s effrts t reduce emissins in the cncrete industry.
【答案】32. C 33. C 34. B 35. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了美国公司Bimmasn生产出了生物水泥,可以大大减少传统水泥生产过程中碳排放。
【32题详解】
细节理解题。根据第三段中“Hw the cement is “grwn” is based n bimineralizatin, the prcess by which living rganisms prduce minerals.( 水泥如何“生长”是基于生物矿化,生物矿化是生物体产生矿物质的过程。)”可知,生物矿化是生物产生矿物质的过程。故选C项。
【33题详解】
细节理解题。根据第四段中“This bibased cement alternative is called Bilith. During the prductin f each Bilith tile, bacteria and nutrients are mixed with sand. Organisms then prduce calcium carbnate by absrbing a liquid made f calcium and nitrgen.( 这种生物基水泥替代品被称为生物石。在生产每个生物石瓦的过程中,细菌和营养物质与沙子混合。然后,生物体通过吸收由钙和氮组成的液体产生碳酸钙。)”可知,根据文章,关于生物石的生产,它涉及到利用生物有机体来制造碳酸钙这些陈述是正确的。ABD项均与原文实意不符。故选C项。
【34题详解】
细节理解题。根据最后一段中“The manufacture f Bilith, hwever, desn’t invlve heating, which greatly reduces carbn emissins.( 然而,生物石的制造不涉及加热,这大大减少了碳排放。)”可知,与传统混凝土相比,生物石的主要优势是它不需要加热,减少了碳排放。故选B项。
【35题详解】
推理判断题。根据文章大意以及第二段中“US cmpany Bimasn has prduced bi-based cement (水泥), which can sharply cut emissins during traditinal cement prductin.( 美国公司Bimmasn已经生产出生物基水泥,这种水泥可以在传统水泥生产过程中大幅减少排放。)”和最后一段中“The cmpany plans n increasing the use f bi-based bricks, cvering 35,000 square meters in Eurpe by the end f this year.( 该公司计划增加生物基砖的使用,到今年年底在欧洲覆盖3.5万平方米。)”可推知,这篇文章的目的是介绍Bimasn公司为减少混凝土行业排放所做的努力。故选D项。
第二节 (共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)
阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Excessive screen time and veruse f handheld devices can lead t bth ur physical and mental health issues. By adpting healthy technlgy habits, we can imprve ur verall well-being. Here are sme practical steps t help achieve that.
Assess yur digital habits
___36___D yu smetimes feel verwhelmed by excessive infrmatin r stressed by scial media? Are yu anxius when yu frget yur phne? If negative emtins are assciated with yur digital devices, it’s time t imprve yur digital well-being.
___37___
Gaining a detailed understanding f yur technlgy usage is crucial fr imprving yur digital well-being. Many smartphnes nw ffer activity mnitring features, enabling yu t analyze the time spent n each app and device. Becming aware f yur habits will help yu make infrmed decisins abut yur digital engagement.
Set the bundaries
We are surrunded by digital devices. We live in a wrld f tech! Hwever, we are failing t set healthy tech bundaries.___38___Once yu hit the limit, the apps and sites pause and ntificatins are silenced.
Enjy gadget-free meal time
Traditinally, meal times served as ccasins fr families and friends t relax and talk abut their day. ___39___T prmte meaningful cmmunicatin and cnnectin, it’s imprtant t have technlgy-free meals.
Establish a bedtime rutine
T imprve the quality f yur sleep, cnsider discnnecting frm yur phne r ther devices befre bedtime. There are varius apps available that can put yur phne in nighttime mde, silencing ntificatins and turning yur screen grayscale (灰度).___40___
A. Mnitr yur digital activity.
B. Be aware f yur well-being.
C. Reflect n hw digital devices make yu feel.
D. Yu can set daily limits n the apps and websites yu use.
E. This reduces expsure t artificial blue light, which can make it harder t fall asleep.
F. Hwever, nwadays, electrnic devices have taken ver cnversatins, leading t silent gatherings.
G. This will prevent yur phne frm disturbing yu when yu need t fcus n smething imprtant.
【答案】36. C 37. A 38. D 39. F 40. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要就如何减少长时间看屏幕,提高幸福感提出了一些建议。
【36题详解】
根据后文“D yu smetimes feel verwhelmed by excessive infrmatin r stressed by scial media? Are yu anxius when yu frget yur phne? If negative emtins are assciated with yur digital devices, it’s time t imprve yur digital well-being.(你有时会因为过多的信息或社交媒体而感到压力吗?当你忘记带手机时,你会焦虑吗?如果负面情绪与你的数字设备有关,那么是时候提高你的数字幸福感了)”可知,后文的设问句主要是针对数字设备带来的感受所进行的,故C选项“反思数字设备给你的感觉”符合语境,故选C。
【37题详解】
根据本段内容“Gaining a detailed understanding f yur technlgy usage is crucial fr imprving yur digital well-being. Many smartphnes nw ffer activity mnitring features, enabling yu t analyze the time spent n each app and device. Becming aware f yur habits will help yu make infrmed decisins abut yur digital engagement.(详细了解你的技术使用情况对于提高你的数字幸福感至关重要。现在许多智能手机都提供活动监控功能,让你可以分析花在每个应用程序和设备上的时间。意识到你的习惯会帮助你对你的数字参与做出明智的决定)”可知,本段的建议是监控自己在设备上的时间,故A选项“监控你的数字活动”符合语境,故选A。
【38题详解】
根据后文“Once yu hit the limit, the apps and sites pause and ntificatins are silenced.(一旦达到上限,应用程序和网站就会暂停,通知也会静音)”可知,后文提到了达到上限,推测本句是在说明设置限制。故D选项“你可以对每天使用的应用程序和网站设置限制”符合语境,故选D。
【39题详解】
根据后文“T prmte meaningful cmmunicatin and cnnectin, it’s imprtant t have technlgy-free meals.(为了促进有意义的交流和联系,吃一顿没有科技产品的饭很重要)”可知,后文提到了吃一顿没有科技产品的饭很重要,推测本句是在说明电子设备影响人们的沟通。故F选项“然而,如今,电子设备已经取代了谈话,导致了无声的聚会”符合语境,故选F。
【40题详解】
根据上文“T imprve the quality f yur sleep, cnsider discnnecting frm yur phne r ther devices befre bedtime. There are varius apps available that can put yur phne in nighttime mde, silencing ntificatins and turning yur screen grayscale (灰度).(为了提高你的睡眠质量,考虑在睡前断开你的手机或其他设备。有各种各样的应用程序可以让你的手机进入夜间模式,静音通知,把屏幕调成灰度)”可知,上文提到把屏幕调成灰度,本句说明这么做的原因。故E选项“这样可以减少暴露在人造蓝光下的时间,因为蓝光会让人更难入睡”符合语境,故选E。
第三部分 语言知识运用 (共两节, 满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。
This winter was really special fr me. I recently cmpleted a 10-week ___41___ in a lcal primary schl with a Year Fur class in Bristl, UK. While wrking with children is nt all sunshine and rainbws, it was such a(n) ___42___ experience that I am s grateful fr.
I ___43___ mst f the weeks in the classrm, helping the children with their wrk ___44___ and in grups and als reading with them. I was als extremely lucky t be able t ___45___ them n a range f schl trips. We watched a TV prgram, Hrrible Histries, in an ld barn, and traveled t Wales t see Rman baths and the ruins f their ld barracks (营房). My favrite ___46___ by far was the pprtunity t participate in a Christmas carl service inside Bristl Cathedral.
As with all jbs, the fun didn’t cme withut its set f ___47___. A large percentage f the children in the class had special educatinal needs which, at times, were very hard t manage as I previusly had ___48___ experience with this. ___49___, it was s gratifying t learn hw t wrk and frm relatinships with each f these children in their individual ways. One f my fndest memries is the cach ride back ____50____ Wales when I sat with ne student with autism (自闭症). We spent the whle cach ride laughing and singing tgether, ____51____ ur wn sngs while he tried t cnvince me t dwnlad his favrite vide game.
The whle experience was undubtedly rewarding and smething I will always ____52____ n with jy. Even the rutine f reading with the children was made fun by the ____53____ f characters and persnalities within the class. Wrking with children can be ____54____, but I am s pleased I was able t have this experience.
During the placement, I learned a lt abut patience, understanding, and the jy f seeing children learn and grw. It was ____55____ a life-changing experience.
41. A. studyB. placementC. psitinD. rle
42. A. bringB. rewardingC. amazingD. disappinting
43. A. tkB. cstC. spentD. paid
44. A. independentlyB. initiallyC. instantlyD. incredibly
45. A. assistB. encunterC. accmpanyD. cmmand
46. A. adventureB. tripC. ruteD. prgram
47. A. pressureB. happinessC. challengesD. success
48. A. muchB. anyC. smeD. little
49. A. HweverB. TherefreC. OtherwiseD. Mrever
50. A. frmB. tC. awayD. f
51. A. setting upB. taking upC. picking upD. making up
52. A. lk backB. turn backC. hld backD. g back
53. A. similarityB. regularityC. diversityD. cmplexity
54. A. enjyableB. tughC. crucialD. desperate
55. A. mstlyB. naturallyC. actuallyD. truly
【答案】41. B 42. B 43. C 44. A 45. C 46. B 47. C 48. D 49. A 50. A 51. D 52. A 53. C 54. B 55. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的一次教育实习经历,和孩子们一起工作可能很艰难,但作者受益良多。
【41题详解】
考查名词词义辨析。句意:我最近在英国布里斯托尔的一所当地小学完成了为期10周的四年级课程的实习工作。A. study学习;B. placement实习工作;C. psitin位置;D. rle角色。由下文“During the placement (在实习期间)”可知,作者在经历教育实习工作。故选B项。
【42题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然与孩子们一起工作并不总是阳光明媚,但这是一次非常有益的经历,我非常感激。A. bring没趣的;B. rewarding有益的;C. amazing令人惊喜的;D. disappinting令人失望的。由下文“experience that I am s grateful fr (我非常感激的经历)”和“The whle experience was undubtedly rewarding (整个经历无疑是有益的)”可知,作者认为这次经历很有益。故选B项。
【43题详解】
考查动词词义辨析。句意:我大部分时间都在教室里度过,帮助孩子们独立工作和分组学习,并和他们一起阅读。A. tk需要……时间;B. cst花费;C. spent度过;D. paid支付。由上文“I recently cmpleted a 10-week ___1___ in a lcal primary schl with a Year Fur class in Bristl, UK. (我最近在英国布里斯托尔的一所当地小学完成了为期10周的四年级课程的实习工作)”可知,经历教育实习工作的作者,其大部分时间都在教室里度过。故选C项。
【44题详解】
考查副词词义辨析。句意:我大部分时间都在教室里度过,帮助孩子们独立工作和分组学习,并和他们一起阅读。A. independently独立地;B. initially开始;C. instantly立即;D. incredibly难以置信地。由上文“helping the children with their wrk”和常识可知,教师的职责包含帮助学生培养独立性,让学生们独立工作。故选A项。
【45题详解】
考查动词词义辨析。句意:我也非常幸运能够陪伴他们参加一系列学校旅行。A. assist帮助;B. encunter遭遇;C. accmpany伴随;D. cmmand命令。由下文“We watched a TV prgram, Hrrible Histries, in an ld barn, and traveled t Wales t see Rman baths and the ruins f their ld barracks (营房). (我们在一个旧谷仓里看了一个电视节目《可怕的历史》,然后前往威尔士参观了罗马浴场和旧军营的废墟)”和“We spent the whle cach ride laughing and singing tgether (在整个长途汽车旅行中,我们一起笑着唱歌,编着自己的歌)”可知,作者陪伴学生们参加一系列学校旅行。故选C项。
【46题详解】
考查名词词义辨析。句意:到目前为止,我最喜欢的旅行是有机会参加布里斯托尔大教堂内的圣诞颂歌仪式。A. adventure冒险;B. trip旅行;C. rute路线;D. prgram项目。由上文“I was als extremely lucky t be able t ___5___ them n a range f schl trips. (我也非常幸运能够陪伴他们参加一系列学校旅行)”可知,此处作者在讲自己最喜欢的旅行。故选B项。
【47题详解】
考查名词词义辨析。句意:与所有工作一样,乐趣并非没有挑战。A. pressure压力;B. happiness幸福;C. challenges挑战;D. success成功。由上文“While wrking with children is nt all sunshine and rainbws (虽然与孩子们一起工作并不总是阳光明媚)”和下文“A large percentage f the children in the class had special educatinal needs which, at times, were very hard t manage (班上很大一部分孩子有特殊的教育需求,这有时很难管理)”可知,作者的教育实习经历中,不仅有快乐,也有挑战。故选C项。
【48题详解】
考查代词词义辨析。句意:班上很大一部分孩子有特殊的教育需求,这有时很难管理,因为我以前对此几乎没有经验。A. much许多;B. any任何;C. sme一些;D. little一点儿。由上文语境可知,作者是在教育实习,应该是没有什么经验,这样才符合初次面对特殊教育需求的描述,觉得学生们很难管理。故选D项。
【49题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,学习如何以各自的方式与这些孩子工作和建立关系是如此令人欣慰。A. Hwever然而;B. Therefre因此;C. Otherwise否则;D. Mrever而且。由上文“A large percentage f the children in the class had special educatinal needs which, at times, were very hard t manage (班上很大一部分孩子有特殊的教育需求,这有时很难管理)”和下文“it was s gratifying t learn hw t wrk and frm relatinships with each f these children in their individual ways”可知,上下文转折关系,用Hwever。故选A项。
【50题详解】
考查介词和副词词义辨析。句意:我最美好的回忆之一是从威尔士乘坐长途汽车回来,当时我和一名自闭症学生坐在一起。A. frm来自;B. t向;C. away向远处;D. f……的一部分。由上文“I recently cmpleted a 10-week ___1___ in a lcal primary schl with a Year Fur class in Bristl, UK. (我最近在英国布里斯托尔的一所当地小学完成了为期10周的四年级课程的实习工作)”和下文“Wales”可知,作者在英国布里斯托尔工作,此处应指进行学校旅行的作者和学生们从威尔士乘坐长途汽车回来,back frm (回来)。故选A项。
【51题详解】
考查动词短语辨析。句意:在整个长途汽车旅行中,我们一起笑着唱歌,编着自己的歌,而他试图说服我下载他最喜欢的电子游戏。A. setting up设立;B. taking up占据;C. picking up捡起;D. making up编造。由下文“ur wn sngs”可知,作者和学生们在回程途中,很开心,与学生即兴创造歌曲。故选D项。
【52题详解】
考查动词短语辨析。句意:整个经历无疑是有益的,我将永远愉快地回顾。A. lk back回顾;B. turn back往回走;C. hld back阻止;D. g back回去。呼应上文“One f my fndest memries (我最美好的回忆之一)”和“The whle experience was undubtedly rewarding”讲美好的回忆给作者带来的好处,作者以后会回顾美好的记忆。故选A项。
【53题详解】
考查名词词义辨析。句意:即使是和孩子们一起阅读的日常活动,也因班上性格和个性的多样性而变得有趣。A. similarity相似性;B. regularity规律性;C. diversity多样性;D. cmplexity复杂性。由下文“f characters and persnalities within the class”可知,班上有很多学生,用diversity强调班级性格的多样化。故选C项。
【54题详解】
考查形容词词义辨析。句意:和孩子们一起工作可能很艰难,但我很高兴能有这样的经历。A. enjyable愉快的;B. tugh艰难的;C. crucial 关键的;D. desperate绝望的。呼应上文“While wrking with children is nt all sunshine and rainbws (虽然与孩子们一起工作并不总是阳光明媚)”和“A large percentage f the children in the class had special educatinal needs which, at times, were very hard t manage (班上很大一部分孩子有特殊的教育需求,这有时很难管理)”讲和孩子们一起工作可能很艰难。故选B项。
【55题详解】
考查副词词义辨析。句意:这确实是一次改变人生的经历。A. mstly主要地;B. naturally自然地;C. actually事实上;D. truly真实地。由上文“During the placement, I learned a lt abut patience, understanding, and the jy f seeing children learn and grw. (在实习期间,我学到了很多关于耐心、理解以及看到孩子们学习和成长的乐趣)”可知,这次教育实习经历让作者受益良多,作者认为它确实是一次改变人生的经历, truly加强语气。故选D项。
第Ⅱ卷 (非选择题共55分)
第二节 (共10小题;每小题1. 5分, 满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
What is the wrld’s ___56___ (small) cuntry? Yu culd decide t lk at ppulatins r the actual areas cuntries ccupy t find yur answer. In this case, the answer is ___57___ same either way: Vatican City.
S, exactly hw tiny is this cuntry? Vatican City is a mere 0. 2 square miles (0. 52 square kilmeters), ___58___ is smaller than New Yrk City’s Central Park. Nevertheless, it has its wn pst ffice, telephne system, radi statin, banking system and even its wn currency, the Vatican eur. Abut 800 peple live here.
___59___ Vatican City is an independent cuntry, it’s nt recgnized by the United Natins. Instead, Vatican City ___60___ (cnsider) a permanent nnmember bserver, which means it’s welcme t sit in the UN’s General Assembly and access mst UN ___61___ (serve) and benefits, but it can’t vte. And that’s just fine with Vatican City.
Unlike Palestine which has ___62___ (repeat) applied t becme a full member f the UN, Vatican City has never dne s. In fact, it’s the nly natin ever ___63___ (decline) UN membership. In additin, if it were t apply fr membership, the UN might challenge the idea ___64___ it’s a true cuntry. Accrding t the UN’s definitin, this ____65____ (include) the ability t assist with glbal security.
【答案】56. smallest
57. the 58. which
59. While##Thugh##Althugh
60. is cnsidered
61. services
62. repeatedly
63. t decline
64. that 65. includes
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了世界上最小的国家——梵蒂冈城,它是唯一一个拒绝加入联合国的国家,没有得到联合国的承认。
【56题详解】
考查形容词最高级。句意:世界上最小的国家是什么?结合上下文可知此处指世界上最小的国家,用形容词最高级the smallest作定语修饰名词cuntry。故填smallest。
【57题详解】
考查定冠词。句意:在这种情况下,答案是一样的:梵蒂冈城。此处用定冠词the特指同样的答案,the same (一样的)。故填the。
【58题详解】
考查定语从句关系词。句意:梵蒂冈城仅为0.2平方英里(0.52平方公里),比纽约市的中央公园还小。该空引导非限制性定语从句,先行词是Vatican City,指物,关系词替代先行词在从句中作主语,用关系代词which。故填which。
【59题详解】
考查让步状语从句。句意:虽然梵蒂冈城是一个独立的国家,但它没有得到联合国的承认。结合句意,用从属连词while/thugh/althugh (虽然……但)引导让步状语从句,首字母大写。故填While/Thugh/Althugh。
【60题详解】
考查时态语态。句意:相反,梵蒂冈城被视为一个永久的非会员观察员,这意味着欢迎它参加联合国大会并获得联合国的大部分服务和福利,但它不能投票。讲述客观事实,主语Vatican City和谓语动词cnsider是被动关系,用一般现在时的被动语态,注意主谓一致。故填is cnsidered。
【61题详解】
考查名词复数。句意:相反,梵蒂冈城被视为一个永久的非会员观察员,这意味着欢迎它参加联合国大会并获得联合国的大部分服务和福利,但它不能投票。结合mst可知用可数名词service (服务)的复数形式。故填services。
【62题详解】
考查副词。句意:与巴勒斯坦一再申请成为联合国正式成员不同,梵蒂冈城从未这样做。副词repeatedly (重复地)作状语修饰动词applied。故填repeatedly。
【63题详解】
考查不定式。句意:事实上,它是唯一一个拒绝加入联合国的国家。名词被the nly修饰,decline用不定式形式作后置定语。故填t decline。
【64题详解】
考查同位语从句。句意:此外,如果它申请加入,联合国可能会质疑它是一个真正的国家的想法。该空引导同位语从句解释说明抽象名词idea的具体内容,从句结构完整,不缺成分、意义,用只起连接作用的that。故填that。
【65题详解】
考查时态。句意:根据联合国的定义,这包括协助全球安全的能力。讲述客观事实,谓语动词cnsider用一般现在时,注意主谓一致。故填includes。
第四部分 写作 (共两节, 满分40分)
第一节 (满分15分)
66. 假定你是李华,你校正在与国外友好学校进行文化交流活动,学校安排你带领来访学生参观校剪纸手工艺社团,请用英文写一篇简短介绍,向他们介绍以下内容:
1. 介绍剪纸作品(如图案设计、文化价值等);2. 安排来访学生体验剪纸。
注意: 1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Hell everyne, welcme t ur Paper-Cutting Club!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】pssible versins:
(一)Hell everyne, welcme t ur Paper-Cutting Club! My name is Li Hua, and I’m delighted t welcme yu t ur schl’s paper-cutting club. It’s a pleasure t intrduce yu t ne f China’s mst cherished traditinal arts.
Paper-cutting with its rich histry in China, is knwn fr its symblic meanings and beautiful designs. It ften represents wishes fr gd frtune, happiness, and prsperity. These designs can depict animals, flwers, r traditinal Chinese characters and are cmmnly displayed during festivals like Chinese New Year r at weddings. They are nt nly decratins but als carry cultural significance, expressing hpe and psitivity fr the future.
Tday, we’ve arranged fr yu t try yur hand at paper-cutting. Our club members will guide yu step by step, s dn’t wrry if it’s yur first time. We hpe this hands-n experience helps yu appreciate the beauty f this traditinal art, and yu’ll leave with a memrable piece f Chinese culture!
(二)Hell everyne, welcme t ur Paper-Cutting Club! My name is Li Hua, and tday I’m excited t intrduce yu t ne f China’s mst traditinal and captivating flk arts: Paper Cutting.
Paper cutting is nt merely a craft - it’s a frm f cultural expressin, with each piece hlding deep symblic meanings. Fr example, designs ften feature Chinese characters, animals, r flwers, symblizing gd frtune, happiness, prsperity, and lngevity. These intricate artwrks are cmmnly displayed n windws, drs, r walls during festivals and special ccasins, such as Chinese New Year r weddings, t bring blessings and jy t the hme.
Tday, we’ve prepared sme beginner-friendly designs fr yu t try. Dn’t wrry if yu’re new t Paper Cutting - ur club members will guide yu thrugh each step, frm flding the paper t cutting delicate patterns, helping yu create yur wn unique masterpiece. By the end f the sessin, yu’ll have a beautiful paper cutting t take hme as a keepsake! Enjy the creative prcess, and have fun making yur wn paper-cutting art!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生用英文写一篇简短介绍,向国外友好学校学生介绍学校的剪纸手工艺社团。
【详解】1.词汇积累
难忘的:memrable→unfrgettable
欣赏:appreciate→admire
表达:express→cnvey
高兴:delighted→pleased
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Paper-cutting with its rich histry in China, is knwn fr its symblic meanings and beautiful designs.
拓展句:Paper-cutting, which has its rich histry in China, is knwn fr its symblic meanings and beautiful designs.
【点睛】[高分句型1] Our club members will guide yu step by step, s dn’t wrry if it’s yur first time. (运用了if引导条件状语从句)
[高分句型2] We hpe this hands-n experience helps yu appreciate the beauty f this traditinal art, and yu’ll leave with a memrable piece f Chinese culture! (运用了省略that的宾语从句)
第二节 (满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Standing n the edge f the plane, lking at the grund belw, my tandem skydiving (双人跳伞) instructr, Bill, turned t face me. “D yu have any last wrds?” he asked. “Yes,” I said, jking. “I hpe my parachute pens.”
I’d never felt mre alive as Bill and I stepped ut and started ur freefall. Thse first few secnds were amazing. I felt like a weightless piece f paper. As we reached 44000 feet, I felt a parachute pen abve us. This, I was tld, wuld slw us dwn fr a smth descent (下降). S why were we still traveling s fast? Cnfusin turned t panic as I glanced upward: The parachute was flpping (彻底失败) unpened in the wind.
My heart raced. I culd hear Bill swearing as he tried t fix whatever had gne wrng.
Secnds passed, which felt like frever, until finally ur emergency parachute pened. Except it gt caught in the first ne, making bth parachutes useless. I asked Bill, “Are we ging t die?” He said he didn’t knw.
At that mment, I just felt guilty. I’d brught my family alng fr the day: my parents, sisters, their partners and children. I’d invited them alng t watch me die. I prayed fr a secnd chance, fr a miracle that wuld allw me t g back and red the mments leading up t the jump. I prayed….
We hit the grund. I was immediately breathless, and an unimaginable pain sht up my back as we bunced int a lake n a glf curse. I was smehw still alive. Gathering all my strength, I turned t face Bill. His screams f agny (极度痛苦) filled the air. Frm neck dwn, I culd barely mve.
We were fund by sme glfers, wh quickly summned emergency services. My mther and sisters cried uncntrllably as Bill was put int a helicpter, and I was placed int an ambulance.
注意:
续写词数应为150个左右;
请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
The next fur r five mnths were really challenging.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Years later, I heard that Bill made a full recvery and returned t skydiving.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】pssible versins:
Para 1: The next fur r five mnths were really challenging. I had brken my back, and the dctrs said I was really lucky t still be breathing. But the injury meant I culdn’t walk, and my lng, dull stay in the hspital left me yearning fr the utdrs. Despite my family’s cnstant presence and encuragement, I sank int despair. After being discharged frm the hspital, I islated myself, lcking my bedrm dr and relying n painkillers t numb bth physical and emtinal pain. The thught f facing the wrld utside terrified me, and I culdn’t see a way frward. Yet, deep dwn, I knew I culdn’t live like this frever.
Para 2: Years later, I heard that Bill had made a full recvery and returned t skydiving. I was shcked and wndered hw he managed it. With my family’s encuragement, I gathered the curage t visit Bill again. Our cnversatin was brief, but it left a lasting impact n me. His strng will and persistence reignited smething in me. I realized that life is t shrt t live in fear. Nthing cmpares t falling frm 44,000 feet withut a parachute and surviving - it frced me t re-evaluate everything. We made a prmise that day: I wuld try tandem skydiving again, nt as a test f fate, but t embrace life’s weightless, freeing mments.
Para 1: The next fur r five mnths were really challenging. My severely injured back caused cnstant, unbearable pain. What’s wrse, at first, I was unable t mve n my wn, frcing me t rely cmpletely n my family fr everything. Watching them rush arund t care fr me, I felt like a fl, regretting my reckless decisin t make that dangerus jump. The frustratin in my heart matched the physical pain in my bdy, making the recvery prcess feel endless. Althugh I eventually began t regain sme nrmalcy, I was cnvinced that the darkest days f my life wuld frever keep me grunded, far frm ever skydiving again.
Para 2: Years later, I heard that Bill had made a full recvery and returned t skydiving. The news excited and cnfused me, as I had been tld that Bill’s injuries were even mre severe than mine, and surely his recvery wuld have been lnger and harder. I called him t ffer my cngratulatins and t ask the questin that had been bthering me: “Aren’t yu afraid f skydiving after the accident?” After a brief silence, he respnded calmly, “I lve skydiving. Since Gd gave me anther chance at life, I want t pursue what I lve.” His wrds struck a chrd with me — perhaps the true value lies nt in aviding pain, but in finding curage and gratitude in the face f it, between life and death.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和朋友比尔进行双人跳伞发生了事故,掉进高尔夫球场的湖里,受到严重伤害,二人被紧急送医,作者的母亲和姐妹们无法控制地哭了起来。解析以范文二为例。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“接下来的四五个月真的很有挑战性。”可知,第一段着重描述身体恢复过程中的痛苦和心理斗争以及从家庭中获得的支持,通过努力逐渐恢复身体,但心理上不想再跳伞。
②由第二段首句内容“几年后,我听说比尔已经完全康复,重新开始跳伞。”可知,第二段通过与康复的比尔对话,作者对未来的态度转变,重拾勇气决心仍追求所爱的跳伞。
2.续写线索:很有挑战性的四五个月——严重受伤,依靠家人——内心悔恨且沮丧——身体慢慢恢复,但排斥跳伞——听到比尔康复的消息——作者高兴,与比尔对话——重拾勇气决心仍追求所爱的跳伞
3.词汇激活
行为类
①导致:cause/lead t
②依靠:rely n/depend n
③打电话:call/phne
情绪类
①沮丧:frustratin/depressin
②害怕的:afraid/frightened
【点睛】[高分句型1]. Althugh I eventually began t regain sme nrmalcy, I was cnvinced that the darkest days f my life wuld frever keep me grunded, far frm ever skydiving again. (运用了Althugh引导的让步状语从句和that引导的宾语从句)
[高分句型2]. Since Gd gave me anther chance at life, I want t pursue what I lve. (运用了Since引导的原因状语从句和what引导的宾语从句)
相关试卷
这是一份浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高二上学期11月期中英语试题,文件包含高二英语试卷docx、高二英语试卷pdf、高二英语答案pdf、高二英语答题纸docx、高二英语答题纸pdf、高二英语听力mp3等6份试卷配套教学资源,其中试卷共26页, 欢迎下载使用。
这是一份浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高一上学期期中联考英语试题,文件包含浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高一上学期期中联考英语试题docx、高一英语试题pdf、高一英语答题纸docx、高一英语答题纸pdf、高一英语听力mp3等5份试卷配套教学资源,其中试卷共24页, 欢迎下载使用。
这是一份浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高一上学期期中联考英语试题(01),文件包含浙江省温州市十校联合体2024-2025学年高一上学期期中联考英语试题pdf、高一英语答案pdf等2份试卷配套教学资源,其中试卷共12页, 欢迎下载使用。