 
 
 
所属成套资源:2024漯河高一下学期期末考试及答案(九科)
- 2024漯河高一下学期期末考试语文含答案 试卷 0 次下载
- 2024漯河高一下学期期末考试数学含答案 试卷 0 次下载
- 2024漯河高一下学期期末考试政治含解析 试卷 0 次下载
- 2024漯河高一下学期期末考试地理含解析 试卷 0 次下载
- 2024漯河高一下学期期末考试历史含解析 试卷 0 次下载
2024漯河高一下学期期末考试英语含解析
展开
这是一份2024漯河高一下学期期末考试英语含解析,共33页。试卷主要包含了 B等内容,欢迎下载使用。
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。答案需写在答题卡上,否则无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where des the cnversatin take place?
A. In a bkstre. B. In a library. C. In a restaurant.
2. What will the wman buy fr the man?
A. Ink. B. Paper. C. Pencils.
3. What des the wman ask the man t d?
A. Dry the dishes. B. Clean the huse. C. Wash the car.
4. Where did the mang last Thursday?
A. T take a hliday. B. T attend a wedding. C. T travel n business.
5. Hw ld is the man nw?
A. 22. B. 27. C. 29.
第二节(共15小题;每小题15分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What time des the man want t be called?
A. 9:00. B.8:30. C.7:30.
7. Hw will the mang t the library?
A. By taxi. B. By bus. C. By driving a car.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Why des the wman refuse t g t the swimming pl?
A. She has been there. B. She can’t swim. C. She has a lt f hmewrk t d.
9 Where are they ging t g?
A. The science museum. B. The schl library. C. The sea wrld.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Which subject is the girl gd at?
A. English. B. Maths. C. Chemistry.
11. Why d they plan t have a picnic?
A. The girl gt first prize in the English speech cntest.
B. Dad thinks they need t relax themselves.
C. The girl feels tired.
12. What is the weather like tday?
A. Sunny. B. Cludy. C. Rainy.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the man’s favrite band?
A. Byzne. B. Take That. C. The Beatles.
14. What d the wman’s parents think f the Beatles?
A. Crazy. B. Individual. C. Cl.
15. When is the man ging t Liverpl?
A. In June. B. In July. C. In August.
16. What is the prbable relatinship between the tw speakers?
A. A cuple. B. Clleagues. C. Classmates.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where did the stry take place?
A. In the classrm. B. In the teacher’s ffice. C. On the playgrund.
18. Why did the girl get clse t her classmate during the test?
A. T brrw a pen frm her classmates.
B. T cpy her classmate’s answers.
C. T find ut what her classmate said.
19. What did the teacher ask the girl t d after the test?
A. T ask fr the pen.
B. T g n writing her paper.
C. T stay in the classrm.
20. When did the girl realize the teacher made a mistake?
A. The next day. B. On the day f the test. C. When the teacher talked t her.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Family-Friendly Outdr Festivals
Here are sme f the best utdr festivals fr families.
Strawberry Music Festival: Grveland, CA
When: May and August
Held in Ysemite Natinal Park, the Strawberry Music Festival, held twice a summer, is famus fr its prgramming, swimming, and hiking at Birch Lake, superb arts and crafts, and mre. The prgram ffers activities like arts and crafts, nature prgrams, dance and music wrkshps, and strytelling. Free fr kids aged 6 and under. 
Lake Eden Arts Festival: Black Muntain, NC
When: May and Octber
Just 20 minutes utside f Asheville, LEAF is an arts festival that’s super kid-friendly. Families can camp ut, g caneing(划独木舟) and swimming in Lake Eden, and create crafts, and enjy music and petry perfrmed n seven stages. Free fr kids aged 9 and under.
Jshua Tree Music Festival: Jshua Tree, CA
When: May and Octber
Twice a year, this kid-friendly glbal music festival draws thusands f families t the Mjave Desert at the gateway t Jshua Tree Natinal Park. There are perfrmances frm dzens f musical artists frm arund the wrld, while Kidsville is filled with arts and crafts, yga, dance parties, music wrkshps, and circus shws. Free fr kids aged 10 and under.
Bumbersht: Seattle: WA
When: September
Since 1971, Bumbersht has been ne f Seattle’s premier culture and arts festivals, drawing families frm all ver the Pacific Nrthwest. The prgram shws the best f cmedy, dance, film, literary arts, perfrming arts, and theater, but it’s the strng musical prgram f tp acts that makes this festival a must. Free fr kids aged 7 and under.
1. What can visitrs d at Strawberry Music Festival?
A. Caneing.B. Hiking.C. Yga.D. Camping.
2. Which f the fllwing may attract a mvie fan?
A. Strawberry Music Festival.B. Lake Eden Arts Festival.
C. Jshua Tree Music Festival.D. Bumbersht.
3. What d the fur festivals have in cmmn?
A. They are free fr children.B. They are held twice a year.
C. They are festivals related t arts.D. They are indr festivals fr families.
B
I was nce a captive f my smartphne. My eyes were fixed n the little screen whenever I walked dwn the street, had dinner with friends r lay in bed at night. Smetimes I had the uncmfrtable feeling that this little machine had taken up t much f my time, and that I culd have dne smething mre meaningful than just lking at a tiny screen all day.
Then the day came when I finally realized I had t make a change. Head dwn eyes n my smartphne, I stepped int the rad and a cars ht past, nearly kncking me ff my feet! At that very mment, I made up my mind t spend a whle week withut my smartphne.
The first day was the hardest. I fund myself at a lss, unsure f hw t ccupy my time. Then smehw I began t feel free. I finally picked up the classic nvel I had always wanted t read and kept a jurnal f my feelings, thughts and daily activities t see hw much prgress I was making. Best f all I began t appreciate the beauty in life with my wn eyes, instead f thrugh my smartphne camera.
My ffline relatinships benefited as well. I went fr a lng walk with an ld friend. Our wide-ranging cnversatin went s much deeper than brief texts ever culd. I als made sure t spend mre time with my parents. We went t the pera, played badmintn, and visited museums. We had never felt clser t each ther.
By the end f the week, I almst did nt want t turn my phne back n. Thse seven days have given me a great appreciatin fr life beynd the screen. I cannt escape frm the mdern wrld, but I can cut back n the amunt f time I spend n my smartphne every day, and I d.
4. What des the underlined wrd “captive” in paragraph 1 refer t?
A. nn-user.B. helper.C. advcate.D. addict.
5. What made the authr decide t make a change?
A. Apiece f news nline.B. A terrifying rad experience.
C. A friend’s scial media update.D. A suggestin f family members.
6. Hw can we describe the authr’s first week withut a smartphne?
A. Scary and useless.B. Hard and fruitless.
C. Easy but unrewarding.D. Challenging but meaningful.
7. Which is the pssible title f this text?
A. The Smartphne is Smart.B. Smartphne? N way!
C. Smartphne: A Smart Chice?D. Hw t Live Withut a Smartphne.
C
A team f researchers at ETH Zurich has the perfect lng-lasting slutin t ur fg prblem. They have develped a very thin and gld-based cating (涂层) that can turn sunlight int heat, which can be applied t glass and ther surfaces t prevent them frm fgging.
The special cating selectively absrbs radiatins frm the sunlight and creates a heating effect that is pwerful enugh t keep fg away frm the surface f an bject. The cating basically emplys heat t stp fgging. The cating absrbs a large part f the radiatin, which causes it t heat up -by up t 8℃.
Previusly, prducts like anti-fgging sprays create a very thin film (膜) f water n the surface t remve fg. The prblem with such surfaces is pllutin. Alng with water, the sprays als attract dirt, dust, il, and varius ther dirty substances, and just a little dirt n the surface makes it useless. Hwever, the new cating des nt absrb water. Furthermre, the cating is significantly thinner, which makes it mre transparent as well as flexible. It is heated passively and requires, during daytime, n additinal energy surce.
Gld might be expensive, but the researchers stress that their cating requires s little that the material csts remain lw. Their cating is prduced with standardized prcedures that can be easily scaled up, ensuring cst efficiency. Hwever, althugh this prduct can wrk at very lw levels f slar expsure, it des depend n a certain amunt f light.
The researchers will develp the cating further fr ther applicatins. In the prcess, they will examine whether ther metals wrk just as well as gld. The researchers have already filed a patent. Hpefully, this grundbreaking prduct will sn be available n the market.
8. Hw des the new cating wrk?
A. By cling air away frm the bject.B. By reflecting sunlight selectively.
C. By creating a thin film n the surface.D. By transfrming sunlight int heat.
9. What is the weakness f previus anti-fgging prducts?
A. They are t thin.B. They tend t get dusty.
C. They are heated passively.D. They d nt absrb water.
10. What d we knw abut the new cating?
A. It is rather cstly.B. It relies n sunlight t wrk.
C. It is difficult t get the raw material.D. It ccupies t much time t prduce.
11. What will the researchers prbably d next?
A. Reduce the cst f the prduct.B. Prmte the sales f the new cating.
C. Put the prduct t use in mre fields.D. Cnduct a survey n the availability f the new cating.
D
There are sme sunds mst f us regard are annying — the chewing f chips, the lw nise f air cnditining r a screaming baby. These nises, fr many peple, act as a mere incnvenience that can distract them frm the task at hand. Hwever, there are sme amngst us wh have a much mre severe respnse t these nises. Has a nise ever made yu feel s angry that yu culd explde with rage? If the answer is yes, yu may be suffering frm misphnia (恐音症).
The wrd “misphnia” literally means “a hatred f sund” and is smetimes called Selective Sund Sensitivity Syndrme. There are sme experts wh dubt the existence f the cnditin. Hwever, fr thse wh claim t suffer frm it, the experience can be painful. Certain sunds culd set ff intense emtinal r psychlgical (心理的) respnses that may seem ver the tp cmpared with an n-sufferer’s cmplaints.
The sund f peple chewing their fd culd start sufferers’ anxiety, r make them feel panic. It may even activate their fight-r-flight respnse, making them want t run away. In extreme cases, that feeling f panic may result in intense anger and even end up expressing rage physically.
Sadly, there’s n knwn cure. But cgnitive (认知的) behaviural therapy and cunselling culd help sufferers put up with nises and manage the cnditin. Accrding t James Cartreine, a clinical psychiatrist, the cnditin can lead t separatin. Sufferers use cping strategies that include aviding places with lts f nises, like restaurants, r mving away when they feel like raging against smene due t their breathing.
S, the next time yu see smene fly int a rage because f a sund that is driving them crazy, it may be due t a difficult cnditin they are trying t manage, and nt just because they hate a certain sund.
12 Hw d many peple react t annying sunds?
A. They becme very angry.B. They scream at the sunds.
C. They cncentrate n the wrk.D. They cnsider them n big deal.
13. What can we infer frm paragraph 2?
A. Misphnia means sensitivity t all uncmfrtable sunds.
B. Sufferers hardly experience great pain.
C. Sme experts are uncertain whether there is misphnia.
D. Nn-sufferers dn’t cmplain abut the annying sunds.
14. What are sufferers unlikely t d with the annying sunds?
A. Avid places with a lt f nises.B. Cnsider them as a minr incnvenience.
C. Shw their anger thrugh their behaviur.D. Leave thse wh prduce annying sunds.
15. What is the authr’s purpse in writing the passage?
A. T intrduce a physical cnditin-misphnia.
B. T advise readers t mind their behaviur in public.
C. T tell peple t cntrl their emtin in nisy places.
D. T persuade peple t get n with peple with misphnia.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mney habits are the small daily decisins we make that influence hw we spend and save ur mney.____16____But with a little awareness and effrt, we can make imprvements that will help us achieve ur financial gals.
Taking a careful lk at yur existing spending habits is ne f the first steps in imprving yur mney habits.____17____It can make yu realize the issues n yur spending habits, which help yu identify y areas where yu can adjust yur spending patterns.
Next, setup clear financial gals fr yurself. Having a specific bjective in mind will help yu keep mtivated and fcused, whether it’s saving fr a dwn payment n a hme, remving credit card debtr creating an emergency fund.
____18____A budget ensures that yur spending is fcused n imprtant things and that yu set aside enugh cash t achieve yur gals. Make sure t include it fr savings and keep using it.
Impulsive(冲动的) purchasing is a key habit t break. It’s necessary t take actin t stp the habit f impulse shpping because it can significantly reduce yur bank accunt. Making a list f the items yu require befre yu g shpping and sticking t it is ne apprach t achieve this____19____
Finally it’s critical t track yur spending and gals, and be prepared t adjust as required___20___Adjusting yur spending patterns is a prcess, and its effects might nt be seen right away. With a little knwledge and effrt, yu can make psitive changes, helping yu achieve yur financial gals and strengthen yur verall financial health.
A. It is never t late t start saving mney.
B. It might be challenging t change these habits.
C Setting and sticking t a budget (预算) is als imprtant.
D. Budgeting and savings are bth necessary fr gd mney habits.
E. Be patient and d nt expect t change yur mney habits vernight
F. Plus, waiting a day r tw can help yu decide if yu still want the item.
G. This includes tracking yur spending fr a mnth and analyzing the data.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Jnah Larsn, 15, f La Crsse, was awarded the 2023 Glria Barrn Prize fr Yung Heres. He funded Jnah’s Hands t use his passin fr crcheting (钩针编织) t___21___$75,000 fr schl imprvements in the Ethipian village where he was brn. He is a crchet talent wh taught himself the craft at age 5 and was sn winning ____22____at the cunty fair. At age 11, he c-authred a bk ____23____“Hell, Crchet Friends!” with his mther and started n a bk tur t inspire ther kids.
Larsn’s stry and missin have since gne viral, inspiring a large number f fllwers and____24____t his cause frm arund the wrld. Larsn uses his platfrm t share his___25___f giving back specifically, f fulfilling a prmise his mther made while____26____him as a baby frm Ethipia. The rphanage (孤儿院) nurses there asked that she never let him frge this____27____
A passinate reader, Jnah was disheartened t learn that the Ethipian village primary schl ___28___a library, s he sld his crchet pieces nline, alng with ther fundraising____29____, t create ne fr the schl’s 3, 000 students.
____30____, Larsn has funded a science lab fr the schl and an eight-stall tilet fr girls. He als bught desks and created a sccer prgram cmplete with____31____, balls and gals. He is nw wrking t imprve the high schl. “I hpe my wrk can help bring the wrld tgether.” said Larsn.
The Barrn Prize was____32____in 2001 by authr T.A. Barrn and was named fr his mther, Glria Barrn. Since then, the Prize has____33____mre than 500 yung peple wh shw heric____34____like curage, passin, and perseverance as they wrk t help their cmmunities r prtect the planet.
“We shine the sptlight n these____35____yung peple s that their stries will inspire thers,” said Barrn.
21. A. demandB. raiseC. brrwD. lend
22. A. gamesB. rewardsC. racesD. awards
23. A. paintedB. titledC. clickedD. cnfirmed
24. A. dnatinsB. devtinC. bjectinD. blames
25. A. regretB. cncernC. messageD. traditin
26. A. adaptingB. carryingC. tendingD. adpting
27. A. rtB. nameC. ageD. path
28. A. investigatedB. builtC. lackedD. preserved
29. A. prpsalsB. effrtsC. effectsD. impacts
30. A. AbslutelyB. GraduallyC. DefinitelyD. Additinally
31. A. unifrmsB. starsC. playsD. matches
32. A. called ffB. shutdwnC. setupD. turned away
33. A. impressedB. chargedC. prtestedD. hnred
34. A. deedsB. qualitiesC. striesD. quantities
35. A. amazingB. frankC. perfectD. flexible
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。
By drawing patterns n the surface f a cup f tea, Chabaixi, an ancient Chinese tea trick, has gain _____36_____ (ppular) fr its similarity with mdern latte art (咖啡拉花) Chabaixi can create ____37____ (end) patterns such as bambs and muntains r even calligraphy. There are ver a dzen steps, ____38____ getting fine tea pwder, puring biled water, stirring the mixture fr thick fam (泡沫), t finally ____39____ (draw) the patterns. It is different frm making latte ____40____ peple use clear water as the bject t put int the cup instead f milk. But when the water tuches the surface f famed tea, it turns int a white clr and disappears in 20 minutes. The prcess befre the drawing is knwn as the tea-making technique, Diancha, ____41____ quality is crucial t whether patterns can be successfully prduced later.
Chabaixi is ne f the cuntless ____42____ (frm) f tea-making techniques in China. The significance f Chabaixi is that it is nt nly ____43____ unique technique, but als gives us a windw int peple’s lifestyle in the Sng Dynasty. It wuld be a shame ____44____ (let) it disappear, and this technique must ____45____ (pass) n t the next generatins s we can understand its histry.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是高一(1)班班长李华,你班外教Peter即将回国,同学们计划为他举行一次活动表示感谢。你为此调查了同学们喜欢的欢送活动,请你根据调查结果给外教写一封邮件,内容包括:
1.表达感谢;
2.告知调查结果;
3.征求外教意见。
注意:
1.词数80左右;
2.请在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yurs, 
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Because f the change f his father’s jb, James mved t a new twn with his family. The mve was a necessary ne, but it left James feeling discnnected and ut f srts. The new twn seemed full f strangers, and James fund himself lnging fr the familiar faces and places f his ld hme.
One afternn, while wandering aimlessly thrugh the twn, James saw an ld and dilapidated (破旧的) huse. It was surrunded by at all brken fence cvered in ivy, and the yard was a mess f vergrwn weeds. Curius, James peeked thrugh the gate and saw an ld man, a bit like his late grandfather, sitting n the prch, lst in his thughts. The ld man, Mr. Smith, had a reputatin in the twn fr being bad-tempered and strange. He never seemed t mix with the neighbrs, and many peple avided him. But James, with his yung and pen mind, saw smething different in Mr. Smith. The ld man reminded him f his grandfather. S, James thught this was just alnely man wh needed a friend and he was willing t get t knw Mr. Smith.
James intrduced himself and, despite Mr. Smith’s riginal cldness, they struck up a cnversatin. They nly exchanged a few wrds that time. But in the fllwing days, James ften came t visit Mr. Smith and brught him sme hmemade cakes and fruits. They began t warm up as they learned mre abut each ther.
Over the next few weeks, James and Mr. Smith began t spend mre time tgether. James helped clear the vergrwn yard and repair the fence, while Mr. Smith shared stries f his past adventures. James learned that Mr. Smith was almst 80 years ld. He had n children and his wife passed away several years ag, frm which he did nt quite recver. With few friends in twn, he lived a life f lneliness. James thught perhaps that was why Mr. Smith seemed s strange in thers’ eyes.
One sunny afternn, James arrived at Mr. Smiths huse.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The next day, Mr. Smith wke up in the hspital.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力1-5 BAABB 6-10C BBCA 11-15 BACAC 16-20 BACCA
漯河市2023—2024学年下学期期末质量监测
高一英语
(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)
注意事项:
1.答第Ⅰ卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。答案需写在答题卡上,否则无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Where des the cnversatin take place?
A. In a bkstre. B. In a library. C. In a restaurant.
2. What will the wman buy fr the man?
A. Ink. B. Paper. C. Pencils.
3. What des the wman ask the man t d?
A. Dry the dishes. B. Clean the huse. C. Wash the car.
4. Where did the mang last Thursday?
A. T take a hliday. B. T attend a wedding. C. T travel n business.
5. Hw ld is the man nw?
A. 22. B. 27. C. 29.
第二节(共15小题;每小题15分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What time des the man want t be called?
A. 9:00. B.8:30. C.7:30.
7. Hw will the mang t the library?
A. By taxi. B. By bus. C. By driving a car.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. Why des the wman refuse t g t the swimming pl?
A. She has been there. B. She can’t swim. C. She has a lt f hmewrk t d.
9. Where are they ging t g?
A. The science museum. B. The schl library. C. The sea wrld.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Which subject is the girl gd at?
A. English. B. Maths. C. Chemistry.
11. Why d they plan t have a picnic?
A. The girl gt first prize in the English speech cntest.
B. Dad thinks they need t relax themselves.
C. The girl feels tired.
12. What is the weather like tday?
A. Sunny. B. Cludy. C. Rainy.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What is the man’s favrite band?
A. Byzne. B. Take That. C. The Beatles.
14. What d the wman’s parents think f the Beatles?
A. Crazy. B. Individual. C. Cl.
15. When is the man ging t Liverpl?
A. In June. B. In July. C. In August.
16. What is the prbable relatinship between the tw speakers?
A. A cuple. B. Clleagues. C. Classmates.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where did the stry take place?
A. In the classrm. B. In the teacher’s ffice. C. On the playgrund.
18. Why did the girl get clse t her classmate during the test?
A. T brrw a pen frm her classmates.
B. T cpy her classmate’s answers.
C. T find ut what her classmate said.
19. What did the teacher ask the girl t d after the test?
A. T ask fr the pen.
B. T g n writing her paper.
C. T stay in the classrm.
20. When did the girl realize the teacher made a mistake?
A. The next day. B. On the day f the test. C. When the teacher talked t her.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Family-Friendly Outdr Festivals
Here are sme f the best utdr festivals fr families.
Strawberry Music Festival: Grveland, CA
When: May and August
Held in Ysemite Natinal Park, the Strawberry Music Festival, held twice a summer, is famus fr its prgramming, swimming, and hiking at Birch Lake, superb arts and crafts, and mre. The prgram ffers activities like arts and crafts, nature prgrams, dance and music wrkshps, and strytelling. Free fr kids aged 6 and under. 
Lake Eden Arts Festival: Black Muntain, NC
When: May and Octber
Just 20 minutes utside f Asheville, LEAF is an arts festival that’s super kid-friendly. Families can camp ut, g caneing(划独木舟) and swimming in Lake Eden, and create crafts, and enjy music and petry perfrmed n seven stages. Free fr kids aged 9 and under.
Jshua Tree Music Festival: Jshua Tree, CA
When: May and Octber
Twice a year, this kid-friendly glbal music festival draws thusands f families t the Mjave Desert at the gateway t Jshua Tree Natinal Park. There are perfrmances frm dzens f musical artists frm arund the wrld, while Kidsville is filled with arts and crafts, yga, dance parties, music wrkshps, and circus shws. Free fr kids aged 10 and under.
Bumbersht: Seattle: WA
When: September
Since 1971, Bumbersht has been ne f Seattle’s premier culture and arts festivals, drawing families frm all ver the Pacific Nrthwest. The prgram shws the best f cmedy, dance, film, literary arts, perfrming arts, and theater, but it’s the strng musical prgram f tp acts that makes this festival a must. Free fr kids aged 7 and under.
1. What can visitrs d at Strawberry Music Festival?
A. Caneing.B. Hiking.C. Yga.D. Camping.
2. Which f the fllwing may attract a mvie fan?
A. Strawberry Music Festival.B. Lake Eden Arts Festival.
C. Jshua Tree Music Festival.D. Bumbersht.
3. What d the fur festivals have in cmmn?
A. They are free fr children.B. They are held twice a year.
C. They are festivals related t arts.D. They are indr festivals fr families.
【答案】1. B 2. D 3. C
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个户外音乐和艺术节。
【1题详解】
细节理解题。根据Strawberry Music Festival: Grveland, CA部分的“Held in Ysemite Natinal Park, the Strawberry Music Festival, held twice a summer, is famus fr its prgramming, swimming, and hiking at Birch Lake, superb arts and crafts, and mre.(在约塞米蒂国家公园举行的草莓音乐节,每年夏天举行两次,以其节目,游泳,在桦树湖徒步旅行,精湛的艺术和手工艺品等而闻名。)”可知,游客可以在草莓音乐节徒步旅行。故选B。
【2题详解】
细节理解题。根据Bumbersht: Seattle: WA部分的“The prgram shws the best f cmedy, dance, film, literary arts, perfrming arts, and theater, but it’s the strng musical prgram f tp acts that makes this festival a must. (该节目展示了喜剧、舞蹈、电影、文学艺术、表演艺术和戏剧的精华,但顶级表演的强大音乐节目使这个节日成为必须。) ”可知,Bumbersht可能会吸引影迷。故选D。
【3题详解】
细节理解题。根据Strawberry Music Festival: Grveland, CA部分的“Held in Ysemite Natinal Park, the Strawberry Music Festival, held twice a summer, is famus fr its prgramming, swimming, and hiking at Birch Lake, superb arts and crafts, and mre.(在约塞米蒂国家公园举行的草莓音乐节,每年夏天举行两次,以其节目,游泳,在桦树湖徒步旅行,精湛的艺术和手工艺品等而闻名。)”和Lake Eden Arts Festival: Black Muntain, NC部分的“Just 20 minutes utside f Asheville, LEAF is an arts festival that’s super kid-friendly.(离阿什维尔只有20分钟的路程,LEAF是一个非常适合孩子们的艺术节。)”和Jshua Tree Music Festival: Jshua Tree, CA部分的“There are perfrmances frm dzens f musical artists frm arund the wrld, while Kidsville is filled with arts and crafts, yga, dance parties, music wrkshps, and circus shws.(这里有来自世界各地的几十位音乐艺术家的表演,而基德斯维尔则充满了艺术和手工艺、瑜伽、舞会、音乐工作坊和马戏表演。)”以及Bumbersht: Seattle: WA部分的“The prgram shws the best f cmedy, dance, film, literary arts, perfrming arts, and theater, but it’s the strng musical prgram f tp acts that makes this festival a must. (该节目展示了喜剧、舞蹈、电影、文学艺术、表演艺术和戏剧的精华,但顶级表演的强大音乐节目使这个节日成为必须。) ”可知,这四个节日都是与艺术有关的节日。故选C。
B
I was nce a captive f my smartphne. My eyes were fixed n the little screen whenever I walked dwn the street, had dinner with friends r lay in bed at night. Smetimes I had the uncmfrtable feeling that this little machine had taken up t much f my time, and that I culd have dne smething mre meaningful than just lking at a tiny screen all day.
Then the day came when I finally realized I had t make a change. Head dwn, eyes n my smartphne, I stepped int the rad and a cars ht past, nearly kncking me ff my feet! At that very mment, I made up my mind t spend a whle week withut my smartphne.
The first day was the hardest. I fund myself at a lss, unsure f hw t ccupy my time. Then smehw I began t feel free. I finally picked up the classic nvel I had always wanted t read and kept a jurnal f my feelings, thughts and daily activities t see hw much prgress I was making. Best f all I began t appreciate the beauty in life with my wn eyes, instead f thrugh my smartphne camera.
My ffline relatinships benefited as well. I went fr a lng walk with an ld friend. Our wide-ranging cnversatin went s much deeper than brief texts ever culd. I als made sure t spend mre time with my parents. We went t the pera, played badmintn, and visited museums. We had never felt clser t each ther.
By the end f the week, I almst did nt want t turn my phne back n. Thse seven days have given me a great appreciatin fr life beynd the screen. I cannt escape frm the mdern wrld, but I can cut back n the amunt f time I spend n my smartphne every day, and I d.
4. What des the underlined wrd “captive” in paragraph 1 refer t?
A. nn-user.B. helper.C. advcate.D. addict.
5. What made the authr decide t make a change?
A. Apiece f news nline.B. A terrifying rad experience.
C A friend’s scial media update.D. A suggestin f family members.
6. Hw can we describe the authr’s first week withut a smartphne?
A. Scary and useless.B. Hard and fruitless.
C. Easy but unrewarding.D. Challenging but meaningful.
7. Which is the pssible title f this text?
A. The Smartphne is Smart.B. Smartphne? N way!
C Smartphne: A Smart Chice?D. Hw t Live Withut a Smartphne.
【答案】4. D 5. B 6. D 7. C
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者曾经痴迷于智能手机,在一次差点出车祸后作者开始做出改变,并最终收获了不使用智能手机的好处。
【4题详解】
词句猜测题。根据划线词后文“My eyes were fixed n the little screen whenever I walked dwn the street, had dinner with friends r lay in bed at night.(每当我走在街上,与朋友吃饭或晚上躺在床上时,我的眼睛都盯着小屏幕)”可知,作者曾经是智能手机的上瘾者。故划线词意思是“上瘾者”。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第二段“Then the day came when I finally realized I had t make a change. Head dwn, eyes n my smartphne, I stepped int the rad and a cars ht past, nearly kncking me ff my feet! At that very mment, I made up my mind t spend a whle week withut my smartphne.(有一天,我终于意识到我必须做出改变。低着头,眼睛盯着我的智能手机,我走到路上,一辆汽车从我身边驶过,差点把我撞倒!就在那一刻,我下定决心要度过一个没有智能手机的星期)”可知,一次可怕的道路经历让作者决定做出改变。故选B。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段“The first day was the hardest. I fund myself at a lss, unsure f hw t ccupy my time. Then smehw I began t feel free. I finally picked up the classic nvel I had always wanted t read and kept a jurnal f my feelings, thughts and daily activities t see hw much prgress I was making. Best f all I began t appreciate the beauty in life with my wn eyes, instead f thrugh my smartphne camera.(第一天是最难熬的。我发现自己不知所措,不知道如何打发时间。然后不知怎么的,我开始觉得自由了。我终于拿起了我一直想读的经典小说,并把我的感受、想法和日常活动记录下来,看看我取得了多大的进步。最重要的是,我开始用自己的眼睛去欣赏生活中的美丽,而不是通过智能手机的相机)”可知,作者没有智能手机的第一周具有挑战性但有意义。故选D。
【7题详解】
主旨大意题。根据最后一段“By the end f the week, I almst did nt want t turn my phne back n. Thse seven days have given me a great appreciatin fr life beynd the screen. I cannt escape frm the mdern wrld, but I can cut back n the amunt f time I spend n my smartphne every day, and I d.(到了周末,我几乎不想再打开手机了。这七天让我对屏幕之外的生活充满了感激。我无法逃离现代世界,但我可以减少每天花在智能手机上的时间,我也确实这么做了)”结合文章主要讲述了作者曾经痴迷于智能手机,在一次差点出车祸后作者开始做出改变,并最终收获了不使用智能手机的好处。可知,C选项“智能手机:明智的选择?”最符合文章标题。故选C。
C
A team f researchers at ETH Zurich has the perfect lng-lasting slutin t ur fg prblem. They have develped a very thin and gld-based cating (涂层) that can turn sunlight int heat, which can be applied t glass and ther surfaces t prevent them frm fgging.
The special cating selectively absrbs radiatins frm the sunlight and creates a heating effect that is pwerful enugh t keep fg away frm the surface f an bject. The cating basically emplys heat t stp fgging. The cating absrbs a large part f the radiatin, which causes it t heat up -by up t 8℃.
Previusly, prducts like anti-fgging sprays create a very thin film (膜) f water n the surface t remve fg. The prblem with such surfaces is pllutin. Alng with water, the sprays als attract dirt, dust, il, and varius ther dirty substances, and just a little dirt n the surface makes it useless. Hwever, the new cating des nt absrb water. Furthermre, the cating is significantly thinner, which makes it mre transparent as well as flexible. It is heated passively and requires, during daytime, n additinal energy surce.
Gld might be expensive, but the researchers stress that their cating requires s little that the material csts remain lw. Their cating is prduced with standardized prcedures that can be easily scaled up, ensuring cst efficiency. Hwever, althugh this prduct can wrk at very lw levels f slar expsure, it des depend n a certain amunt f light.
The researchers will develp the cating further fr ther applicatins. In the prcess, they will examine whether ther metals wrk just as well as gld. The researchers have already filed a patent. Hpefully, this grundbreaking prduct will sn be available n the market.
8. Hw des the new cating wrk?
A. By cling air away frm the bject.B. By reflecting sunlight selectively.
C. By creating a thin film n the surface.D. By transfrming sunlight int heat.
9. What is the weakness f previus anti-fgging prducts?
A. They are t thin.B. They tend t get dusty.
C. They are heated passively.D. They d nt absrb water.
10. What d we knw abut the new cating?
A. It is rather cstly.B. It relies n sunlight t wrk.
C. It is difficult t get the raw material.D. It ccupies t much time t prduce.
11. What will the researchers prbably d next?
A. Reduce the cst f the prduct.B. Prmte the sales f the new cating.
C. Put the prduct t use in mre fields.D. Cnduct a survey n the availability f the new cating.
【答案】8. D 9. B 10. B 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章讲述苏黎世联邦理工学院的一组研究人员找到了解决雾霾问题的完美持久解决方案。
【8题详解】
细节理解题。根据第二段的“The special cating selectively absrbs radiatins frm the sunlight and creates a heating effect that is pwerful enugh t keep fg away frm the surface f an bject.(这种特殊的涂层选择性地吸收阳光中的辐射,并产生足够强大的加热效果,使雾远离物体表面)”可知,新涂层的工作原理是通过将阳光转化为热量来防止雾的形成。故选D。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段的“The prblem with such surfaces is pllutin. Alng with water,the sprays als attract dirt,dust,il,and varius ther dirty substances,and just a little dirt n the surface makes it useless.(这种表面的问题是污染。除了水,喷雾还会吸引污垢、灰尘、油和其他各种脏物质,表面上的一点污垢就会使其无用)”可知,以前的防雾产品的缺点是它们容易变脏,因为它们不仅吸引水分,还吸引污垢、灰尘、油脂和其他各种脏物,表面只有一点点污垢就会使其失效。故选B。
【10题详解】
细节理解题。根据第四段的“Hwever,althugh this prduct can wrk at very lw levels f slar expsure,it des depend n a certain amunt f light.(然而,尽管该产品可以在非常低的阳光照射下工作,但它确实取决于一定量的光线)”可知,这种新涂层虽然可以在非常低的太阳辐射水平下工作,但它确实依赖于一定量的光线。因此,我们知道新涂层依赖于阳光来工作。故选B。
【11题详解】
推理判断题。根据最后一段“The researchers will develp the cating further fr ther applicatins. In the prcess, they will examine whether ther metals wrk just as well as gld. The researchers have already filed a patent. Hpefully, this grundbreaking prduct will sn be available n the market.(研究人员将进一步开发涂层用于其他应用。在此过程中,他们将检查其他金属是否与黄金一样有效。研究人员已经申请了专利。希望这种突破性的产品很快就会上市)”可知,研究人员将进一步开发这种涂层,以应用于其他领域。由此可推知,他们下一步可能会将产品应用到更多的领域。故选C。
D
There are sme sunds mst f us regard are annying — the chewing f chips, the lw nise f air cnditining r a screaming baby. These nises, fr many peple, act as a mere incnvenience that can distract them frm the task at hand. Hwever, there are sme amngst us wh have a much mre severe respnse t these nises. Has a nise ever made yu feel s angry that yu culd explde with rage? If the answer is yes, yu may be suffering frm misphnia (恐音症).
The wrd “misphnia” literally means “a hatred f sund” and is smetimes called Selective Sund Sensitivity Syndrme. There are sme experts wh dubt the existence f the cnditin. Hwever, fr thse wh claim t suffer frm it, the experience can be painful. Certain sunds culd set ff intense emtinal r psychlgical (心理的) respnses that may seem ver the tp cmpared with an n-sufferer’s cmplaints.
The sund f peple chewing their fd culd start sufferers’ anxiety, r make them feel panic. It may even activate their fight-r-flight respnse, making them want t run away. In extreme cases, that feeling f panic may result in intense anger and even end up expressing rage physically.
Sadly, there’s n knwn cure. But cgnitive (认知的) behaviural therapy and cunselling culd help sufferers put up with nises and manage the cnditin. Accrding t James Cartreine, a clinical psychiatrist, the cnditin can lead t separatin. Sufferers use cping strategies that include aviding places with lts f nises, like restaurants, r mving away when they feel like raging against smene due t their breathing.
S the next time yu see smene fly int a rage because f a sund that is driving them crazy, it may be due t a difficult cnditin they are trying t manage, and nt just because they hate a certain sund.
12. Hw d many peple react t annying sunds?
A. They becme very angry.B. They scream at the sunds.
C. They cncentrate n the wrk.D. They cnsider them n big deal.
13. What can we infer frm paragraph 2?
A. Misphnia means sensitivity t all uncmfrtable sunds.
B. Sufferers hardly experience great pain.
C. Sme experts are uncertain whether there is misphnia.
D. Nn-sufferers dn’t cmplain abut the annying sunds.
14. What are sufferers unlikely t d with the annying sunds?
A. Avid places with a lt f nises.B. Cnsider them as a minr incnvenience.
C. Shw their anger thrugh their behaviur.D. Leave thse wh prduce annying sunds.
15. What is the authr’s purpse in writing the passage?
A. T intrduce a physical cnditin-misphnia.
B. T advise readers t mind their behaviur in public.
C. T tell peple t cntrl their emtin in nisy places.
D. T persuade peple t get n with peple with misphnia.
【答案】12. D 13. C 14. B 15. A
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了“恐音症”这种病症的特点以及对人们的影响。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段“These nises, fr many peple, act as a mere incnvenience that can distract them frm the task at hand.(对许多人来说,这些噪音只是给他们带来了不便,使他们无法专心于手头的工作)”可知,很多人认为恼人的声音没什么大不了的。故选D。
【13题详解】
推理判断题。根据第二段“There are sme experts wh dubt the existence f the cnditin.(有一些专家怀疑这种情况存在)”可知,一些专家不确定是否有恐音症。故选C。
【14题详解】
细节理解题。根据第三段“The sund f peple chewing their fd culd start sufferers’ anxiety, r make them feel panic. It may even activate their fight-r-flight respnse, making them want t run away. In extreme cases, that feeling f panic may result in intense anger and even end up expressing rage physically.(人们咀嚼食物的声音可能会引起患者的焦虑,或者让他们感到恐慌。它甚至可能激活他们的战斗或逃跑反应,使他们想要逃跑。在极端情况下,这种恐慌的感觉可能会导致强烈的愤怒,甚至最终以身体上的愤怒来表达)”可知,患者不太可能把这些恼人的声音当作一个小麻烦。故选B。
【15题详解】
推理判断题。根据第二段“The wrd “misphnia” literally means “a hatred f sund” and is smetimes called Selective Sund Sensitivity Syndrme.(“恐音症”这个词的字面意思是“讨厌声音”,有时也被称为选择性声音敏感综合征)”结合文章主要介绍了“恐音症”这种病症的特点以及对人们的影响。可知,作者写这篇文章的目的是介绍一种身体状况——恐音症。故选A。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Mney habits are the small daily decisins we make that influence hw we spend and save ur mney.____16____But with a little awareness and effrt we can make imprvements that will help us achieve ur financial gals.
Taking a careful lk at yur existing spending habits is ne f the first steps in imprving yur mney habits.____17____It can make yu realize the issues n yur spending habits, which help yu identify y areas where yu can adjust yur spending patterns.
Next, setup clear financial gals fr yurself. Having a specific bjective in mind will help yu keep mtivated and fcused, whether it’s saving fr a dwn payment n a hme, remving credit card debtr creating an emergency fund.
____18____A budget ensures that yur spending is fcused n imprtant things and that yu set aside enugh cash t achieve yur gals. Make sure t include it fr savings and keep using it.
Impulsive(冲动的) purchasing is a key habit t break. It’s necessary t take actin t stp the habit f impulse shpping because it can significantly reduce yur bank accunt. Making a list f the items yu require befre yu g shpping and sticking t it is ne apprach t achieve this____19____
Finally, it’s critical t track yur spending and gals, and be prepared t adjust as required___20___Adjusting yur spending patterns is a prcess, and its effects might nt be seen right away. With a little knwledge and effrt, yu can make psitive changes, helping yu achieve yur financial gals and strengthen yur verall financial health.
A. It is never t late t start saving mney.
B. It might be challenging t change these habits.
C. Setting and sticking t a budget (预算) is als imprtant.
D. Budgeting and savings are bth necessary fr gd mney habits.
E. Be patient and d nt expect t change yur mney habits vernight
F. Plus, waiting a day r tw can help yu decide if yu still want the item.
G. This includes tracking yur spending fr a mnth and analyzing the data.
【答案】16. B 17. G 18. C 19. F 20. E
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了如何通过改变日常的金钱习惯来影响我们的消费和储蓄方式,以及如何通过一些具体的方法来改善我们的财务状况。
【16题详解】
根据上文“Mney habits are the small daily decisins we make that influence hw we spend and save ur mney.(金钱习惯是我们每天做出的影响我们花钱和存钱的小决定。)”以及下文“But with a little awareness and effrt, we can make imprvements that will help us achieve ur financial gals.(然而,只要有一点意识和努力,我们就可以做出改进,帮助我们实现财务目标。)”可知,这里主要讲做出一些改变,我们可以实现财务目标。而B项It might be challenging t change these habits.(改变这些习惯可能具有挑战性。)符合语境,these habits代指上文Mney habits ,且本句与下文But后的内容形成转折关系,所以有承上启下作用。故选B项。
【17题详解】
根据上文“Taking a careful lk at yur existing spending habits is ne f the first steps in imprving yur mney habits.(仔细审视你现有的消费习惯是改善你的金钱习惯的第一步之一。)”可知,这里主要讲仔细审视你现有的消费习惯,接下来应该具体说明如何审视,所以G项This includes tracking yur spending fr a mnth and analyzing the data.(这涉及跟踪你一个月的所有支出,然后分析数据。)符合语境,this指代上句内容,本句是对上文的进一步解释。故选G项。
【18题详解】
 根据下文“A budget ensures that yur spending is fcused n imprtant things and that yu set aside enugh cash t achieve yur gals.(预算确保你的支出集中在重要的事情上,并留出足够的现金来实现你的目标。)”可知,此处强调制定和坚持预算的重要性,而C项Setting and sticking t a budget (预算) is als imprtant.(制定并坚持预算也很关键。)符合语境,对下文有总括作用,其中a budget与下文对应。故选C项。
【19题详解】
根据上文“It’s necessary t take actin t stp the habit f impulse shpping because it can significantly reduce yur bank accunt. (有必要采取行动阻止冲动购物的习惯,因为它会大大减少你的银行账户。)”可知,这里主要讲减少冲动消费。而F项Plus, waiting a day r tw can help yu decide if yu still want the item.(另外,等待一两天可以帮助您决定是否仍然想要该商品。)符合语境,这是减少冲动消费的具体方法,所以有承上作用。故选F项。
【20题详解】
 根据下文“Adjusting yur spending patterns is a prcess, and its effects might nt be seen right away.(调整你的消费模式是一个过程,其影响可能不会立即显现)”(记住,调整你的支出模式是一个过程,其效果可能不会马上看到。)”可知,这里主要讲你做出改变后效果不是立竿见影的。而E项Be patient and d nt expect t change yur mney habits vernight(要有耐心,不要指望一夜之间改变你的理财习惯)符合语境,有启下作用。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Jnah Larsn, 15, f La Crsse, was awarded the 2023 Glria Barrn Prize fr Yung Heres. He funded Jnah’s Hands t use his passin fr crcheting (钩针编织) t___21___$75,000 fr schl imprvements in the Ethipian village where he was brn. He is a crchet talent wh taught himself the craft at age 5 and was sn winning ____22____at the cunty fair. At age 11, he c-authred a bk ____23____“Hell, Crchet Friends!” with his mther and started n a bk tur t inspire ther kids.
Larsn’s stry and missin have since gne viral, inspiring a large number f fllwers and____24____t his cause frm arund the wrld. Larsn uses his platfrm t share his___25___f giving back specifically, f fulfilling a prmise his mther made while____26____him as a baby frm Ethipia. The rphanage (孤儿院) nurses there asked that she never let him frge this____27____
A passinate reader, Jnah was disheartened t learn that the Ethipian village primary schl ___28___a library, s he sld his crchet pieces nline, alng with ther fundraising____29____, t create ne fr the schl’s 3, 000 students.
____30____, Larsn has funded a science lab fr the schl and an eight-stall tilet fr girls. He als bught desks and created a sccer prgram cmplete with____31____, balls and gals. He is nw wrking t imprve the high schl. “I hpe my wrk can help bring the wrld tgether.” said Larsn.
The Barrn Prize was____32____in 2001 by authr T.A. Barrn and was named fr his mther, Glria Barrn. Since then, the Prize has____33____mre than 500 yung peple wh shw heric____34____like curage, passin, and perseverance as they wrk t help their cmmunities r prtect the planet.
“We shine the sptlight n these____35____yung peple s that their stries will inspire thers,” said Barrn.
21. A. demandB. raiseC. brrwD. lend
22. A. gamesB. rewardsC. racesD. awards
23. A. paintedB. titledC. clickedD. cnfirmed
24. A. dnatinsB. devtinC. bjectinD. blames
25. A. regretB. cncernC. messageD. traditin
26. A. adaptingB. carryingC. tendingD. adpting
27. A. rtB. nameC. ageD. path
28. A. investigatedB. builtC. lackedD. preserved
29. A. prpsalsB. effrtsC. effectsD. impacts
30. A. AbslutelyB. GraduallyC. DefinitelyD. Additinally
31. A. unifrmsB. starsC. playsD. matches
32. A. called ffB. shutdwnC. setupD. turned away
33. A. impressedB. chargedC. prtestedD. hnred
34. A. deedsB. qualitiesC. striesD. quantities
35. A. amazingB. frankC. perfectD. flexible
【答案】21. B 22. D 23. B 24. A 25. C 26. D 27. A 28. C 29. B 30. D 31. A 32. C 33. D 34. B 35. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。主要说明了来自拉克罗斯的15岁的乔纳·拉尔森获得了2023年格洛丽亚·巴伦青年英雄奖,因为他致力于慈善事业。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:他创立了约拿之手,利用他对钩针编织的热情为他出生的埃塞俄比亚村庄筹集75,000美元用于改善学校。A. demand要求;B. raise筹集;C. brrw借给;D. lend借给。根据后文“$75,000 fr schl imprvements”指筹集善款。故选B。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:他是一个钩针天才,5岁时自学了这门手艺,很快就在县集市上获奖。A. games游戏;B. rewards奖励;C. races比赛;D. awards奖品。根据后文“at the cunty fair”可知,他是一个钩针天才,5岁时自学了这门手艺,很快就在县集市上获奖。故选D。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:11岁时,他与人合著了一本名为《你好,钩针朋友!》,并开始了一场激励其他孩子的售书之旅。A. painted绘画;B. titled加标题于;C. clicked点击;D. cnfirmed确认。后文“Hell, Crchet Friends!”是这本书的标题。故选B。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:拉尔森的故事和使命迅速传播开来,激励了大量的追随者,并从世界各地为他的事业捐款。A. dnatins捐赠;B. devtin奉献;C. bjectin反对;D. blames责备。根据后文“t his cause frm arund the wrld”可知,拉尔森致力于作慈善,所以这里指人们从世界各地为他的事业捐款。故选A。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:拉尔森用他的平台来分享他回馈社会的信息,履行他母亲在从埃塞俄比亚收养他时做出的承诺。A. regret后悔;B. cncern关心;C. message信息;D. traditin传统。根据后文“f giving back specifically”平台主要是用来分享信息的。故选C。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:拉尔森用他的平台来分享他回馈社会的信息,履行他母亲在从埃塞俄比亚收养他时做出的承诺。A. adapting适应;B. carrying搬运;C. tending照顾;D. adpting收养。根据后文“The rphanage nurses”可知,他是被收养的。故选D。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:孤儿院的护士要求她永远不要让他忘记这个根。A. rt根部;B. name名字;C. age年级;D. path道路。根据上文“him as a baby frm Ethipia”可知,他母亲在从埃塞俄比亚收养他,所以孤儿院的护士要求她永远不要让他忘记这个根。故选A。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:乔纳是一个充满激情的读者,当他得知埃塞俄比亚的乡村小学缺少图书馆时,他很沮丧,所以他在网上出售了他的钩针作品,并进行了其他筹款活动,为学校的3000名学生创建了一个图书馆。A. investigated调查;B. built建立;C. lacked缺乏;D. preserved保存。根据上文“Jnah was disheartened”可知,沮丧是因为得知埃塞俄比亚的乡村小学缺少图书馆。故选C。
【29题详解】
考查名词词义辨析。句意:乔纳是一个充满激情的读者,当他得知埃塞俄比亚的乡村小学缺少图书馆时,他很沮丧,所以他在网上出售了他的钩针作品,并进行了其他筹款活动,为学校的3000名学生创建了一个图书馆。A. prpsals提议;B. effrts努力;C. effects效果;D. impacts影响。根据上文“he sld his crchet pieces nline, alng with ther fundraising”可知,他在网上出售了他的钩针作品,并进行了其他筹款活动,为学校的3000名学生创建了一个图书馆。故选B。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:此外,拉尔森还为学校资助了一个科学实验室和一个有8个隔间的女生厕所。A. Abslutely完全地;B. Gradually逐渐地;C. Definitely肯定;D. Additinally此外。后文是对上文建立图书馆的补充说明,指此外,拉尔森还为学校资助了一个科学实验室和一个有8个隔间的女生厕所。故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:他还买了桌椅,创建了一个足球项目,包括队服、球和球门。A. unifrms制服;B. stars星星;C. plays戏剧;D. matches比赛。根据上文“a sccer prgram cmplete with”可知,足球项目需要制服、球和球门。故选A。
【32题详解】
考查动词短语辨析。句意:巴伦奖于2001年由作家T.A.巴伦设立,并以他母亲格洛丽亚·巴伦的名字命名。A. called ff取消;B. shut dwn关闭;C. set up建立;D. turned away转移。根据上文“The Barrn Prize was”此处指奖项的设立,故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:从那时起,该奖项已经授予了500多名年轻人,他们在帮助社区或保护地球的工作中表现出英雄般的品质,如勇气、激情和毅力。A. impressed使印象深刻;B. charged收费;C. prtested抗议;D. hnred给……光荣,尊重。根据后文“mre than 500 yung peple”指该奖项已经授予了500多名年轻人。故选D。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:从那时起,该奖项已经授予了500多名年轻人,他们在帮助社区或保护地球的工作中表现出英雄般的品质,如勇气、激情和毅力。A. deeds行为;B. qualities品质;C. stries故事;D. quantities数量。后文“like curage, passin, and perseverance”勇气、激情和毅力是英雄般的品质。故选B。
【35题详解】
考查形容词词义辨析。句意:巴伦说:“我们把聚光灯放在这些了不起的年轻人身上,这样他们的故事就会激励其他人。”A. amazing了不起的;B. frank坦白的;C. perfect完美的;D. flexible灵活的。根据上文“like curage, passin, and perseverance as they wrk t help their cmmunities r prtect the planet”可知,这些年轻人有英雄般的品质,是了不起的人。故选A。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。
By drawing patterns n the surface f a cup f tea, Chabaixi, an ancient Chinese tea trick, has gain _____36_____ (ppular) fr its similarity with mdern latte art (咖啡拉花) Chabaixi can create ____37____ (end) patterns such as bambs and muntains r even calligraphy. There are ver a dzen steps, ____38____ getting fine tea pwder, puring biled water, stirring the mixture fr thick fam (泡沫), t finally ____39____ (draw) the patterns. It is different frm making latte ____40____ peple use clear water as the bject t put int the cup instead f milk. But when the water tuches the surface f famed tea, it turns int a white clr and disappears in 20 minutes. The prcess befre the drawing is knwn as the tea-making technique, Diancha, ____41____ quality is crucial t whether patterns can be successfully prduced later.
Chabaixi is ne f the cuntless ____42____ (frm) f tea-making techniques in China. The significance f Chabaixi is that it is nt nly ____43____ unique technique, but als gives us a windw int peple’s lifestyle in the Sng Dynasty. It wuld be a shame ____44____ (let) it disappear, and this technique must ____45____ (pass) n t the next generatins s we can understand its histry.
【答案】36. ppularity 
37. endless 
38. frm 39. drawing 
40. because##since##as 
41. whse 42. frms 
43. a 44. t let 
45. be passed
【解析】
【导语】本文属于说明文。文章主要介绍了中国古代茶艺“茶百戏”的特点、制作过程及其文化意义,同时还对比了它与现代咖啡拉花艺术的不同,强调了其作为传统技艺传承的重要性。
【36题详解】
考查名词。句意:“茶百戏”是一种古老的中国茶法,它通过在一杯茶的表面画出图案,与现代拉花艺术相似,因此受到了人们的欢迎,“茶百戏”可以创造出无数的图案,如竹、山甚至书法。本空应填名词ppularity“受欢迎,流行”,作has gain的宾语。故填ppularity。
【37题详解】
考查形容词。句意:“茶百戏”是一种古老的中国茶法,它通过在一杯茶的表面画出图案,与现代拉花艺术相似,因此受到了人们的欢迎,“茶百戏”可以创造出无数的图案,如竹、山甚至书法。本空应用形容词endless“无尽的,无穷的”,修饰名词patterns,作前置定语。故填endless。
【38题详解】
考查介词。句意:有十几个步骤,从获得细茶粉,倒入开水,搅拌混合物产生厚泡沫,最后绘制图案。此处表示列举步骤,“从……到……”为固定搭配。故填frm。
【39题详解】
考查动名词。句意:有十几个步骤,从获得细茶粉,倒入开水,搅拌混合物产生厚泡沫,最后绘制图案。“从……到……”为固定搭配,其中t为介词,应用draw“绘制”的动名词形式drawing,作介词t的宾语。故填drawing。
【40题详解】
考查原因状语从句。句意:它不同于制作拿铁,因为人们使用清水作为加入杯中的对象,而不是牛奶。本句解释了茶百戏与拿铁的不同之处,应用连词because/since/as“因为”引导原因状语从句。故填because/since/as。
【41题详解】
考查定语从句。句意:绘制前的过程被称为点茶技术,其质量对于后续能否成功制作图案至关重要。本空引导非限制性定语从句,先行词Diancha,指物,关系词代替先行词在从句中作定语,修饰名词quality,应用关系代词whse引导。故填whse。
【42题详解】
考查名词的数。句意:茶百戏只是中国无数泡茶技法中的一种。因为空前有cuntless“无数的”修饰,frm“形式”在此处应使用复数形式frms。故填frms。
【43题详解】
考查冠词。句意:茶百戏的意义不仅在于它是一种独特的技术,还为我们提供了一扇了解宋代人们生活方式的窗口。此处泛指“一种独特的技术”,且unique以辅音音素开头,应用不定冠词a。故填a。
【44题详解】
考查非谓语动词。句意:让它消失是一种耻辱,这项技术必须传给下一代,这样我们才能了解它的历史。It作形式主语,此处是真正的主语,用let“让”的是不定式。故填t let。
【45题详解】
考查动词语态。句意:让它消失是一种耻辱,这项技术必须传给下一代,这样我们才能了解它的历史。主语this technique与pass“传递”为被动关系,用be passed,must为情态动词,后接动词原形。故填be passed。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是高一(1)班班长李华,你班外教Peter即将回国,同学们计划为他举行一次活动表示感谢。你为此调查了同学们喜欢的欢送活动,请你根据调查结果给外教写一封邮件,内容包括:
1.表达感谢;
2.告知调查结果;
3.征求外教意见。
注意:
1.词数80左右;
2.请在答题卡的相应位置作答。
Dear Peter,
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yurs, 
Li Hua
【答案】Dear Peter,
Learning that yu are departing frm China, we are rganizing a special event t express ur heartfelt thanks fr yur dedicatin thrughut the past year. 
I’ve recently cmpleted a survey amng my classmates t determine the preferred activities. The survey results indicate that a significant majrity, 85%, are in favr f hsting a party. Additinally, a substantial 60% are excited abut the idea f a park picnic, while 26% have shwn interest in a Sunday hike. 
Which f these activities d yu find mst appealing? Lking frward t yur chice. 
Yurs, 
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生就调查了同学们喜欢的欢送活动给给外教写一封邮件。
【详解】1.词汇积累
衷心的:heartfelt →sincere
完成:cmplete→accmplish 
 吸引人的:appealing→attractive 
 选择:chice→ptin
 2.句式拓展
同义句
原句:Learning that yu are departing frm China, we are rganizing a special event t express ur heartfelt thanks fr yur dedicatin thrughut the past year.
拓展句:Because I learn that yu are departing frm China, we are rganizing a special event t express ur heartfelt thanks fr yur dedicatin thrughut the past year.
【点睛】【高分句型1】 Learning that yu are departing frm China, we are rganizing a special event t express ur heartfelt thanks fr yur dedicatin thrughut the past year.(运用现在分词作状语和that引导的宾语从句) 
【高分句型2】 Additinally, a substantial 60% are excited abut the idea f a park picnic, while 26% have shwn interest in a Sunday hike.(运用了while引导的并列句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Because f the change f his father’s jb, James mved t a new twn with his family. The mve was a necessary ne, but it left James feeling discnnected and ut f srts. The new twn seemed full f strangers, and James fund himself lnging fr the familiar faces and places f his ld hme.
One afternn, while wandering aimlessly thrugh the twn, James saw an ld and dilapidated (破旧的) huse. It was surrunded by at all brken fence cvered in ivy, and the yard was a mess f vergrwn weeds. Curius, James peeked thrugh the gate and saw an ld man, a bit like his late grandfather, sitting n the prch, lst in his thughts. The ld man, Mr. Smith, had a reputatin in the twn fr being bad-tempered and strange. He never seemed t mix with the neighbrs, and many peple avided him. But James, with his yung and pen mind, saw smething different in Mr. Smith. The ld man reminded him f his grandfather. S, James thught this was just alnely man wh needed a friend and he was willing t get t knw Mr. Smith.
James intrduced himself and, despite Mr. Smith’s riginal cldness, they struck up a cnversatin. They nly exchanged a few wrds that time. But in the fllwing days, James ften came t visit Mr. Smith and brught him sme hmemade cakes and fruits. They began t warm up as they learned mre abut each ther.
Over the next few weeks, James and Mr. Smith began t spend mre time tgether. James helped clear the vergrwn yard and repair the fence, while Mr. Smith shared stries f his past adventures. James learned that Mr. Smith was almst 80 years ld. He had n children and his wife passed away several years ag, frm which he did nt quite recver. With few friends in twn, he lived a life f lneliness. James thught perhaps that was why Mr. Smith seemed s strange in thers’ eyes.
One sunny afternn, James arrived at Mr. Smiths huse.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The next day, Mr. Smith wke up in the hspital.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】范文
One sunny afternn, James arrived at Mr. Smith’s huse. He fund the dr unlcked and the ld man nwhere in sight. Curius, James walked inside and called ut fr Mr. Smith. As he runded the crner int the living rm, he was startled t see Mr. Smith lying n the flr, uncnscius. James’s heart skipped a beat. He ran t the phne and dialed fr an ambulance. Mr. Smith was rushed t the hspital and gave a thrugh examinatin. Frtunately, he had nly suffered a mild strke. 
The next day, Mr. Smith wke up in the hspital. When he saw James sitting beside him, a smile brke ut acrss his face. He reached ut and grasped James’s hand. “James,” he said weakly, “yu’re a gd by. I dn’t knw what wuld have happened t me withut yu.” James smiled back, “Mr. Smith, I’m just glad I was there t help. Yu’re my friend, and I wuld d anything fr yu.” Frm that day n, James and Mr. Smith’s bnd grew even strnger. James visited him regularly in the hspital and peple mistk them fr grandpa and grandsn, which James was happy abut.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了由于他父亲工作的变动,詹姆斯和家人搬到了一个新的城镇,而詹姆斯逐渐与史密斯先生成为了朋友。詹姆斯某天去拜访史密斯先生,发生对方倒在家中的地板上,不省人事,于是叫来了救护车,救了史密斯先生。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“一个阳光明媚的下午,詹姆斯来到史密斯先生家”可知,第一段可描写詹姆斯去拜访史密斯先生,发生对方倒在家中的地板上,不省人事,于是叫了救护车。
②由第二段首句内容“第二天,史密斯先生在医院里醒来”可知,第二段可描写史密斯先生感谢詹姆斯帮助了自己,两人的关系更加亲密。
2.续写线索:拜访史密斯先生——发现史密斯先生倒地——叫救护车——史密斯先生被送往医院——史密斯先生感谢——关系亲密
3.词汇激活
行为类
①走进:walk int/step int
②抓住:grasp/hld
③拜访:visit/pay a visit t
情绪类
①吃惊:startled/stunned
②高兴:happy/delighted
【点睛】[高分句型1] As he runded the crner int the living rm, he was startled t see Mr. Smith lying n the flr, uncnscius. (运用了as引导时间状语从句)
[高分句型2] I dn’t knw what wuld have happened t me withut yu. (运用了what引导宾语从句)
听力1-5 BAABB 6-10C BBCA 11-15 BACAC 16-20 BACCA
相关试卷
这是一份河南省漯河市2023-2024学年高一下学期期末考试英语试卷(Word版附解析),共33页。试卷主要包含了 B等内容,欢迎下载使用。
这是一份河南省漯河市2023-2024学年高二下学期期末考试 英语 Word版含解析,共34页。
这是一份2024漯河高二下学期期末考试英语含解析,共34页。
 
 
 
 
 
 
 
 


