|试卷下载
终身会员
搜索
    上传资料 赚现金
    2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析)
    立即下载
    加入资料篮
    2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析)01
    2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析)02
    2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析)03
    还剩17页未读, 继续阅读
    下载需要20学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析)

    展开
    这是一份2023-2024学年山东省青岛市市北区八年级(下)期中英语试卷(含解析),共20页。试卷主要包含了单选题,完形填空,补全对话-填空,阅读理解,任务型阅读-多任务混合,选词填空-短文,阅读填空,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    1.—What's ______ wrng with yur little sister?
    —I tk her temperature just nw.She has ______ fever.( )
    A. /,aB. the,/C. /,theD. the,a
    2.-Lk at the ______,dear.It says,"Keep quiet".
    -Oh,srry.I didn't see that just nw.( )
    A. letterB. signC. wnerD. wheel
    3.—T tell the truth,I am nw feeling very ______.
    —Dn't wrry.Yu'll make it.( )
    A. peacefulB. excitedC. typicalD. nervus
    4.—What happened t Mlly?
    —She hurt ______ while she was running n the playgrund.( )
    A. myselfB. yurselfC. herselfD. himself
    5.-Ms.White,I am sad that I didn't pass the test.
    -Keep trying.Success ______ hard wrk.( )
    A. cares frB. depends nC. takes afterD. puts ff
    6.My friend and I will g smewhere relaxing ______ the summer vacatin begins.( )
    A. as sn asB. unlessC. s thatD. until
    7.—Yur advice make it pssible fr me ______ gegraphy well,Tina.
    —That's gd.When yu have difficulty ______ anything,yu can ask me fr help.( )
    A. learning;t dB. t learn;ding
    C. learning;dingD. t learn;t d
    8.Befre chsing a bk,yu'd better ______ sme pages t knw if it's easy r hard.( )
    A. try utB. wrk utC. lk thrughD. give up
    9.-Where were yu in the afternn?I called yu five times.
    -Oh,I ______ my brther prepare fr his exam at that time.( )
    A. am helpingB. helpedC. was helpingD. will help
    10.-Li Ping,I didn't g summer camping last year.
    -_____.( )
    A. S did IB. Neither did IC. Neither I didD. S I did
    二、完形填空:本大题共10小题,共10分。
    Bringing Bks
    Alice has always lved reading."Grwing up,I was really shy,s I always turned t bks."she says.In 2022,Alice was in high schl when her dad (1) ______ gt a serius illness.Bks became an even bigger cmfrt.She started thinking abut families in similar (2) ______ .Alice came up with a plan t help thers (3) ______ her dad gt better."(4) ______ idea came frm just the great thanks t the dctrs wh saved my dad."she says.
    Alice started cllecting bks in her hmetwn.She wanted t get bks fr sick children in lcal hspitals.Her father was nt (5) ______ ."She is always interested in bks." he says."And she always wanted t d (6) ______ fr the neighbrhd."She called the bk cllecting fr Lve&Buttercup.She's cllected mre than 10,000 bks.
    Alice started by psting n scial media.She asked peple in her hmetwn t(7) ______ bks."I was expecting maybe tw r three replies frm neighbrs."she says."(8) ______ it gt really big."News statins began reprting it.
    Alice (9) ______ t run the bk cllecting.She gets help frm her parents."We d the driving."her dad says.She hpes t ne day spread the prject t reach mre kids.The memry f the first time she visited children wh had received her bks sticks with her."It was the best day f my life."she says."I(10) ______ I wanted t d this kind f wrk frever."
    11.A. heavilyB. quietlyC. hardlyD. suddenly
    12.A. situatinsB. fairnessC. develpmentD. deal
    13.A. befreB. untilC. afterD. while
    14.A. AB. AnC. TheD. /
    15.A. tuchedB. shckedC. crazyD. glad
    16.A. smethingB. anythingC. nthingD. everything
    17.A. take awayB. give awayC. thrw awayD. run away
    18.A. SB. AndC. OrD. But
    19.A. cntinuesB. explainsC. imaginesD. reprts
    20.A. allwedB. arguedC. realizedD. cmpeted
    三、补全对话-填空:本大题共1小题,共5分。
    21.A survey shws that the number f lnely adults(成年人) is rising.Accrding t recent research,lneliness can be bad fr health. (1) ______ Here are sme tips fr yu t avid(避免) being lnely.
    Make time t meet peple
    Maybe it seems that yu dn't have time t meet new friends,but yu need t cnsider yur scial life first. (2) ______ Yu can even ffer t take a neighbr's dg fr a walk.The neighbr will surely like t make friends with yu.
    Build yur cmmunity nline
    Withut dubt,it's difficult fr yu t mve t meet like-minded peple.Hwever,the Internet can easily bring peple with the same interests tgether. (3) ______ Try sme safe meet up websites,which list lcal grups and events,bringing peple with cmmn interests tgether.
    Knw mre abut yur friends
    In rder t find pssible friends,try t knw mre abut them.What d they like ding?Jin ne f their activities.What subject(话题) are they interested in?( 4) ______ In this way,yu can knw each ther much better.
    Wrk as vlunteers
    Vlunteering is gd fr bth bdy and mind.It gives yu the chance t cmmunicate with peple.Helping at the lcal fd stre r in a charity(慈善) shp will give yu a warm feeling and yu'll get t knw ther vlunteers.(5) ______
    (1)
    (2)
    (3)
    (4)
    (5)
    四、阅读理解:本大题共10小题,共15分。
    A
    There are sme special events that happen every year,and peple ften remember them.Last Children's Day,there was a terrible rainstrm in Mr.Green's city,and he remembers it clearly.Nw,the Greens are discussing what they were ding at the time f the rainstrm.
    22.Hw did Frank feel when the rainstrm came? ______
    A. Excited.B. Happy.C. Scared.D. Tired.
    23.When did Mr.Green listen t the weather reprt? ______
    A. On April 30.B. On May 30.C. On June 1.D. On June 3.
    24.What was Alice ding at that time? ______
    A. She was making dumplings.B. She was playing vide games.
    C. She was writing a reprt.D. She was ding her hmewrk.
    25.What can we knw frm the passage? ______
    A. Frank ran t his mm fr help when the rainstrm came.
    B. Mrs.Green was busy clsing the dr befre the rainstrm came.
    C. Mr.Green was surprised when the rainstrm came.
    D. Alice might cme t her dad after it gt dark.
    26.What's the theme(主题)f the passage? ______
    A. Cmmunicatin.B. Accidents.
    C. Husewrk.D. Past experiences.
    B
    Yuan Xin,a ne-armed student frm Wuhan University f Science and Technlgy,tuches many peple with his stry.
    Yuan lst ne arm at the age f 3.When he reached schl age,his mther didn't send him t schl.Instead,she taught her sn at hme first,helping her sn learn t write with his left hand.
    Yuan is nw 26 years ld.Seven years ag,he started t use his nly hand t prgram and wn mre than 30 prizes.In fact,befre ging t university,he never used a cmputer.
    "I can't always be upset in life.There will always be successful peple in life.Wh says it can't be me?"Yuan said.
    Yuan's achievements(成就)did nt cme as a surprise t peple arund him."He always cmes earlier and leaves later than us,"said Xu Xin,Yuan's teacher."N matter wh asks him fr help,he's always friendly,"said Wang Shiqin,a student in the university.
    Als,Yuan is glad t jin in sme cmpetitins and activities.During a sprts meeting,n ne in the university wanted t jin in the 10,000-meter race.Then Yuan vlunteered and ran the race althugh it was raining.His act mved many teachers and students that day.
    "Yuan lst an arm.It takes him mre effrts than cmmn peple t get such a result," said Fang Yuan,Yuan Xin's mther.She is happy with her sn's achievements.
    27.Why did Yuan's mther NOT send him t schl when he reached schl age? ______
    A. Because she was t pr t send her sn t schl.
    B. Because she didn't think there was a gd schl fr her sn.
    C. Because she was afraid that ther students wuld laugh at him.
    D. Because she wanted t teach him t learn t use his left hand.
    28.Hw ld was Yuan when he started t use his nly hand t prgram? ______
    A. 17 years ld.B. 18 years ld.C. 19 years ld.D. 20 years ld.
    29.What d the peple's wrds in Paragraph 5 tell us? ______
    A. Yuan can always slve thers' prblems.
    B. Yuan desn't finish his wrk very quickly.
    C. They were surprised at Yuan's achievements.
    D. Yuan is a hard-wrking and helpful persn.
    30.Which f the fllwing is TRUE? ______
    A. Yuan didn't think he culd be successful at first.
    B. Yuan's mther is happy with her sn's achievements.
    C. Yuan ran the race because thers asked him t d that.
    D. Yuan was gd at using the cmputer when he was a child.
    31.Why did the writer write the passage? ______
    A. T tell us abut a hard-wrking yung man.
    B. T advise us t learn t prgram in ur free time.
    C. T ask us t study hard t get int a gd university.
    D. T shw us hw t becme a cmputer prgrammer.
    五、任务型阅读-多任务混合:本大题共2小题,共20分。
    32.D yu knw what decides yur persnality?Sme peple believe that peple brn with the same animal sign may have similar persnalities.
    In Western cuntries,a year is divided int 12 star signs.Yur star sign depends n yur date and birth.Sme peple believe that smene's star sign may decide his r her persnality.
    D animal signs r star signs really tell anything abut the persnality?N,nt really.If yu are interested in either animal signs r star signs,read them just fr fun.It is yu wh shape yur life and yur future.
    Persnalities include yur thughts,feelings and behavirs which make yu different frm ther peple.Mst peple believe that persnality is frmed by bth nature and the envirnment.
    Sme parts f yur persnality are passed t yu by yur parents,such as liveliness.That is why peple say" like father,like sn".Smetimes,these persnalities keep the same thrugh yur life.
    The envirnment,including yur experience and the peple arund yu,can change yur persnality.Fr example,yu may becme cnfident if yu successfully finish a difficult jb by wrking hard.That is hw yur experience makes a difference t yur persnality.
    (1) 根据文本内容补全A、B所缺单词。
    A. ______ B. ______
    (2) Ask ne questin abut Paragraph
    ______
    (3) What des "them" refer t?
    ______
    (4) What's the passage abut?
    ______
    (5) 翻译划线句子like father,like sn.
    ______
    33.阅读下面的文章,根据短文内容完成小题。
    Since it came ut in 1908,Anne f Green Gables《绿山墙的安妮》 has been a favrite bk f teenagers all ver the wrld.What it teaches us is simple:Hw t grw up t be a happy and useful persn;Hw t be n the way t success.
    Anne is an 11-year-ld rphan wh is adpted(收养) by Mathew and Marilla Cuthbert,a brther and sister.She cmes t help them in a twn called Avnlea in Canada.
    At first,Mathew and Marilla hpe t adpt a by,nt a thin girl.Will she be f any use fr them?It seems impssible.Anne is very talkative and easily distracted(分心的). ①
    And in fact,we can see that Anne can be helpful.She wrks really hard,but she desn't lse her pwerful sense f fun--this is why readers lve the stry.She desn't becme "a gd girl",if "a gd girl" means nly knwing hw t wrk and live unhappily.We see Anne's lve fr life everywhere.She knws hw t enjy herself,whether it's by eating ice-cream r trying n a new dress.
    Many stries abut children are written t tell them hw t act well. ②But that's nt the kind f stry the writer wants t tell.The bk gives readers a helping hand instead f trying t scare them int being"gd"girls and bys.
    (1) 根据文本内容,将下列句子放回到文中准确位置。有一个多余选项。
    A.They like her very much.
    B.Usually,it means ding ne's duty and nt having any fun.
    C.That's nt needed n the farm.
    ① ______ ② ______
    (2) 根据下列英文释义从文中找出对应的单词。
    ①withut parents ______
    ②be gd at cmmunicating ______
    (3) What can yu learn frm Anne?
    ______
    (4) 根据文章内容,完成下列句子(每空一词)
    Anne f Green Gables is lved by ______ all ver the wrld.It is quite ______ frm ther bks.It teaches us hw t grw up ______ and be successful.Anne is the main character f the bk.She wrks hard,but she als tries t live ______ .
    六、选词填空-短文:本大题共1小题,共5分。
    34.
    (1) When I walked int the rm,my sister ______ n the bed.
    (2) Jack's mther always ______ him int learning all kinds f skills.
    (3) I ______ the bk t him as sn as I see Jim.
    (4) My alarm ______ this mrning,s that I missed the early bus.
    (5) -The bys ______ mney fr the pr area n the playgrund.
    -S are we.
    七、阅读填空:本大题共1小题,共10分。
    35.Mnday mrning is (1) ______ imprtant time at ur schl.All f the students g t the playgrund.We listen t music,and we watch the natinal flag(2) ______ (rise).
    Usually,ne f the students (3) ______ (give) a talk n Mnday mrnings.One Mnday last year,a by gave the talk.He was prud and excited!When I saw him,I wanted t have a try,t.Can I really d it?
    Last week,ur teacher said ur class wuld give the talk.My teacher said t me,"I knw yu want t have a try.Next Mnday,yu can give the talk.Get ready fr it.I'm sure yu (4) ______ ( make) it."
    "Thank yu."I answered.It was such a great chance fr me!When I gt hme,I was excited.I wrte tw pages fr the talk.I read (5) ______ again and again.When I read,I asked my parents t listen t me.
    Mnday mrning came.I began t feel nervus.When I gt t schl,we all went ut t playgrund.I (6) ______ ( stand) in frnt f everyne.I pened my muth,but I (7) ______ (彻底地) frgt what I shuld say."Take it easy."I said t myself."Dn't be nervus.Yu can d it."
    Just then,I lked dwn at everyne.I saw abut 1,000 eyes.All f them (8) ______ (lk) at me at that time!I culdn't even stand up.I lked at their eyes mre carefully.They didn't laugh at me. (9) ______ ,their eyes were saying,"Yu can d it!Dn't be afraid,just talk!"I tk a big breath.Then I began t talk.It wasn't hard.It was easy.I dn't knw (10) ______ I finished my talk.But I did it.I felt s gd that day.I shwed myself t everyne what I can d.
    (1)
    (2)
    (3)
    (4)
    (5)
    (6)
    (7)
    (8)
    (9)
    (10)
    八、书面表达:本大题共1小题,共15分。
    36.良好的家庭关系对青少年的健康成长很重要。作为青少年,我们应该如何和父母友好相处呢?请结合自己或朋友的经历来谈一谈。
    内容包括:
    (1)如何和父母友好相处,请提出至少两条合理化建议。
    (2)结合自己或朋友的经历,谈谈你或朋友是如何在父母的帮助下解决困难的。
    要求:
    (1)文中不得出现真实的校名,人名。
    (2)字数80-100字。
    Building a gd relatinship with ur parents is really imprtant fr ur health and develpment as teenagers._____
    答案和解析
    1.【答案】A
    【解析】定冠词the常用来表特指;不定冠词泛指"一个,一次"等,不定冠词a用于以辅音音素开头的单词或字母前,不定冠词an用于以元音音素开头的单词或字母前,零冠词是指不加冠词。由句意可知题中第一空考查What's wrng?"怎么了?";第二空考查短语have a fever"发烧"。
    故选:A。
    —你妹妹怎么了?
    —我刚刚量了她的体温。她发烧了。
    熟悉冠词的用法,结合题意,给出答案。
    2.【答案】B
    【解析】letter信件;sign标志,指示牌;wner物主;wheel车轮。分析句意应为"看这个标志,亲爱的。上面写着"保持安静""。
    故选:B。
    -看这个标志,亲爱的。上面写着"保持安静"。
    -哦,抱歉。我刚才没有看到。
    掌握单词的意思和用法,分析选项,结合句意选择正确答案。
    3.【答案】D
    【解析】peaceful和平的;excited兴奋的;typical典型的;nervus紧张的。根据Dn't wrry.Yu'll make it(不要担心。你会成功的)可知前面句意应为"我现在感到很紧张"。
    故选:D。
    —说实话,我现在感到很紧张。
    —不要担心。你会成功的。
    掌握单词的意思和用法,分析选项,结合句意选择正确答案。
    4.【答案】C
    【解析】myself我自己;yurself你自己;herself她自己;himself他自己。hurt neself弄伤自己,固定搭配;由前面的主语She(她)可知,此处应用反身代词herself。
    故选:C。
    —莫莉怎么了?
    —她在操场上跑步时弄伤了自己。
    掌握反身代词的用法和含义是解答本题的关键。
    5.【答案】B
    【解析】 cares fr关心;depends n取决于;takes after相似;puts ff推迟。根据Ms.White,I am sad that I didn't pass the test.(怀特女士,我很难过,因为我没有通过考试。)可知,此处是说"继续努力。成功取决于努力的工作。"
    故选:B。
    -怀特女士,我很难过,因为我没有通过考试。
    -继续努力。成功取决于努力的工作。
    考查动词短语,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
    6.【答案】A
    【解析】A一……就……;B除非;C为了;D直到……时。根据空前My friend and I will g smewhere relaxing (我和我的朋友就会去令人放松的某个地方)可知,暑假一开始就会去令人放松的某个地方。空处使用as sn as引导时间状语从句。
    故选:A。
    暑假一开始,我和我的朋友就会去令人放松的某个地方。
    分析选项的意思,结合语境确定答案。
    7.【答案】B
    【解析】learn学习。d做。第一空考查make it pssible fr sb t d sth"使某人做某事有可能";第二空考查have difficulty ding sth"做某事有困难"。
    故选:B。
    —蒂娜,你的建议使我学好地理成为可能。
    —很好。当你做任何事有困难时,你可以找我帮忙。
    熟悉不定式的用法,结合题意,给出答案。
    8.【答案】C
    【解析】try ut试用;wrk ut算出;lk thrugh浏览;give up放弃。根据Befre chsing a bk,yu'd better…sme pages t knw if it's easy r hard.(选择一本书之前,你最好……几页来了解它是容易的还是难的。)可知,此处是说"选择一本书之前,你最好浏览几页来了解它是容易的还是难的。"
    故选:C。
    选择一本书之前,你最好浏览几页来了解它是容易的还是难的。
    考查动词短语,应牢记其含义和用法,结合语境答题。
    9.【答案】C
    【解析】help帮助。选项A是现在进行时;选项B是过去式;选项C是过去进行时;选项D是一般将来时。根据对话的语境以及at that time(那时)可知空格处使用过去进行时,正确答案是C。
    故选:C。
    -你今天下午在哪?我给打五次电话。
    -哦,我那时在帮助我的弟弟准备考试。
    本题考查过去进行时的用法。
    10.【答案】B
    【解析】当上文所表达的含义也适用于另一个人或物时,要用s/ neither/ nr+be/ 助词/情态动词+主语;此时谓语的时态、语态应与前句谓语的时态、语态相一致。根据题干的时态是一般过去时态,结合didn't表示否定 ,应用Neither表示也不,所以选项B符合题意。
    故选:B。
    -李平,去年我没有去夏令营。
    -我也没有。
    考查倒装句,在学习中要牢记常见的倒装句的句式。
    11~20.【答案】D、A、C、C、B、A、B、D、A、C
    【解析】(1)考查副词。句意:2022年,爱丽丝正在上高中,她的父亲突然得了一场重病。A.heavily沉重地;B.quietly安静地;C.hardly几乎不;D.suddenly突然。根据her a serius illness.(她的父亲得了一场重病。)结合选项可知,是指突然得了重病。故选D。
    (2)考查名词。句意:她开始考虑情况相似的家庭。A.situatins情况;B.fairness公平;C.develpment发展;D.deal交易。根据She started thinking abut families in similar...(她开始考虑相似的家庭。)结合选项可知,是指况相似的家庭。故选A。
    (3)考查介词。句意:爱丽丝在父亲病情好转后想出了一个帮助他人的计划。A.befre在之前;B.until直到;C.after在之后;D.while当时。Alice came up with a plan t help thers(爱丽丝想出了一个帮助他人的计划)是发生在her dad gt better(父亲病情好转)之后。故选C。
    (4)考查冠词。句意:这个想法来自于对救了我父亲的医生的感谢。A.A一个,辅音音素前,泛指;B.An一个,元音音素前,泛指;C.The这个,特指;D./零冠词。此处idea是特指上文提到的a plan t help thers(一个帮助他人的计划)。故选C。
    (5)考查形容词。句意:她的父亲并不感到震惊。A.tuched感激的;B.shcked震惊的;C.crazy疯狂的;D.glad高兴的。根据后句"She is always interested in bks." he says."And she always wanted t the neighbrhd."(他说:"她总是对书感兴趣。""她总是想为社区做")可知,父亲对她的举动并不感到震惊。故选B。
    (6)考查不定代词。句意:她总是想为社区做点什么。A.smething某事,陈述句中;B.anything任何事,疑问句或否定句;C.nthing没有什么;D.everything一切。该句是一个陈述句,是指为社区做点什么。故选A。
    (7)考查动词短语。句意:她叫家乡的人们赠送书籍。A.take away拿走;B.give away捐赠;C.thrw away扔掉;D.run away逃跑。根据第二段She's cllected mre than 10,000 bks.(她募集了一万多本书。)可知,是叫人们捐赠书籍。故选B。
    (8)考查连词。句意:但很多人参与它了。A.S所以;B.And和;C.Or或者;D.But但是。前句I was expecting maybe tw r three replies frm neighbrs.(我本指望有两三个人回应我。)和后句it gt really big.(很多人参与它了。)之间存在转折,用转折连词but。故选D。
    (9)考查动词。句意:爱丽丝继续募集书本。A.cntinues继续;B.explains解释;C.imagines想象;D.reprts报道。cntinue t d sth.继续做某事,是指她继续募集书本。故选A。
    (10)考查动词。句意:我意识到我想永远做这种工作。A.allwed允许;B.argued争论;C.realized意识到;D.cmpeted竞争。根据frever(永远)可知,是指她意识到自己想永远做这种工作。故选C。
    本文主要讲述了爱丽丝通过募集书本来报答社会,帮助他人的故事。
    解答完形填空题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文。
    21.【答案】【小题1】D
    【小题2】F
    【小题3】
    B
    【小题4】
    A
    【小题5】E
    【解析】(1)细节推理题。根据上文Accrding t recent research,lneliness can be bad fr health. (根据最近的研究,孤独对健康有害。)可知此句提到了孤独对健康有害,故"所以如果你有时感到孤独,一定要关心它"符合语境,故选D。
    (2)细节推理题。根据上文Maybe it seems that yu dn't have time t meet new friends,but yu need t cnsider yur scial life first. (也许你似乎没有时间结识新朋友,但你需要首先考虑你的社交生活。)可知此句提到了社交生活,故"与其查看你的手机,不如去散步,和别人聊天"符合语境,故选F。
    (3)细节推理题。根据上文Hwever,the Internet can easily bring peple with the same interests tgether. (然而,互联网可以很容易地将具有相同兴趣的人聚集在一起。)可知此句介绍了互联网可以将具有相同兴趣的人聚集在一起,故"所以建立一个网上朋友社区很容易"符合语境,故选B。
    (4)细节推理题。根据上文What subject(话题) are they interested in?(他们对什么科目感兴趣?)可知此句谈到了感兴趣的科目,故 "多了解一下,和他们讨论一下"符合语境,故选A。
    (5)细节推理题。根据上文Helping at the lcal fd stre r in a charity(慈善) shp will give yu a warm feeling and yu'll get t knw ther vlunteers.(在当地食品店或慈善商店帮忙会给你一种温暖的感觉,你也会认识其他志愿者。)可知此句提到了当地食品店或慈善商店,故"这也会给你一些与朋友和家人谈论的话题"符合语境,故选E。
    文章主要介绍了如何避免孤独。
    首先通读全文,了解文章大意;其次掌握每段的主旨大意,并选出中心句;最后要再次阅读文章检查,避免错误。
    22~26.【答案】C、B、A、C、D
    【解析】(1)推理判断题。根据表格一I was playing vide games n my smartphne when it suddenly gt very dark,and the lights went ut.Sn,it began t rain hard,and I culdn't think clearly in the dark.I quickly ran t my bed.(我正在智能手机上玩视频游戏,这时候天突然黑了,灯熄灭了。很快,雨开始下得很大,在黑暗中我不能清楚地思考。我迅速跑到床上。)可知,风暴来临的时候Frank很害怕。故选C。
    (2)推理判断题。根据第一段Last Children's Day(去年儿童节)以及表格三I listened t the weather reprt tw days befre the rainstrm.(风暴的前两天我听了天气预报)可知,Green先生在5月30日听了天气预报。故选B。
    (3)细节理解题。根据表格四but I was helping her with sme cking when it began t rain hard that day(但那天雨开始下得很大的时候我正在帮她做饭)可知,Alice在做饺子。故选A。
    (4)细节理解题。根据表格三but I never imagined it wuld cme s suddenly(但我从没想到它来得这么突然)可知,风暴来临的时候Green先生很惊讶。故选C。
    (5)标题归纳题。根据第一段Last Children's Day,there was a terrible rainstrm in Mr.Green's city,and he remembers it clearly.(去年儿童节的时候,Green先生所在的城市发生了一场可怕的风暴,他清楚地记得。)可知,本文讲述了去年儿童节发生的风暴,最佳标题应该是"过去的经历"。故选D。
    本文讲述去年儿童节的时候,Green先生所在的城市发生的一场可怕的风暴。
    通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
    27~31.【答案】D、C、D、B、A
    【解析】(1)细节理解题。根据第二段When he reached schl age,his mther didn't send him t schl.Instead,she taught her sn at hme first,helping her sn learn t write with his left hand.(当他到了上学的年纪,他的妈妈没有送他去学校。相反,她先在家里教自己的儿子,帮助儿子学会用左手写字。)可知,妈妈没有送他去学校是因为想教会他用左手。故选D。
    (2)推理判断题。根据第三段Yuan is nw 26 years ld.Seven years ag,he started t use his nly hand t prgram (袁现在26岁。7年前,他开始用仅有的一只手编程)可知,7年前他19岁的时候开始编程。故选C。
    (3)推理判断题。根据第五段He always cmes earlier and leaves later than us(他总是来得比我们早,走得比我们晚)以及N matter wh asks him fr help,he's always friendly(无论谁请他帮忙,他总是很友好)可知,这说明了袁是一个勤奋且乐于助人的人。故选D。
    (4)细节理解题。根据最后一段She is happy with her sn's achievements.(她很高兴儿子取得的成就。)可知,袁的妈妈很高兴儿子取得的成就。故选B。
    (5)主旨大意题。根据第一段Yuan Xin,a ne-armed student frm Wuhan University f Science and Technlgy,tuches many peple with his stry.(袁鑫,武汉科技大学的一名独臂学生,用他的故事感动了很多人。)可知,本文讲述的是一个勤奋的年轻人的故事。故选A。
    本文讲述一位独臂男孩在成长路上不懈努力,勇敢面对生活的故事。
    通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
    32.【答案】【小题1】Dragn
    【小题2】clever
    【小题3】Accrding t the furth paragraph,hw is yur persnality frmed?
    【小题4】Animal signs and star signs.
    【小题5】It mainly intrduces sme factrs that determine persnality.
    【解析】(1)细节理解题。根据生肖顺序(鼠、牛、虎、兔、龙、蛇、马、羊、猴、鸡、狗、猪)可知,A处为"龙",Dragn"龙",首字母大写。根据表格中的Sheep:gentle(羊:温和的)和Dg:lyal(狗:忠诚的)可知,猴子是聪明的,所以应填形容词clever"聪明的"。Dragn;clever。
    (2)段落大意题。根据第四段Persnalities include yur thughts,feelings and behavirs which make yu different frm ther peple.Mst peple believe that persnality is frmed by bth nature and the envirnment.(个性包括你的思想、感觉和行为,这些使你与其他人不同。大多数人认为性格是由自然和环境共同形成的。)可知,第四段主要介绍个性是如何形成的。故填Accrding t the furth paragraph,hw is yur persnality frmed?
    (3)代词指代题。根据第三段If yu are interested in either animal signs r star signs,(如果你对生肖或星座感兴趣,)可知,此处指代的是"生肖或星座"。故填Animal signs and star signs.
    (4)主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了一些决定性格的因素。故填It mainly intrduces sme factrs that determine persnality.
    (5)英译汉题。like father,like sn.(像父亲,像儿子。)结合常识可知,应翻译为"有其父必有其子。"故填:有其父必有其子。
    本文主要介绍了一些决定性格的因素。
    通读全文,了解文章大意,联系上下文,结合语境,完成试题。
    33.【答案】【小题1】C
    【小题2】B
    【小题3】rphan
    【小题4】talkative
    【解析】(1)①细节推理题。根据第三段At first,Mathew and Marilla hpe t adpt a by,nt a thin girl.Will she be f any use fr them?It seems impssible.Anne is very talkative and easily distracted(分心的).(一开始,Mathew and Marilla希望收养一个男孩,不是一个瘦弱的女孩。她对他们有用吗?似乎是不可能的。Anne健谈且容易分心。)可知她并不符合农场主Mathew and Marilla的要求。C选项"这在农场里并不需要"符合题意。故选C。
    ②细节推理题。根据最后一段Many stries abut children are written t tell them hw t act well.(许多关于孩子的小说都是关于如何让他们表现好的。)可知此处是这些小说这样写的目的。B选项"通常这意味着一个人的责任,并不有趣。"符合题意。故选B。
    (2)①同义词题。释义:没有父母。根据第二段Anne is an 11-year-ld rphan wh is adpted(收养) by Mathew and Marilla Cuthbert(Anne是一个被Mathew和Marilla Cuthbert收养的11岁的孤儿)可知rphan意为"孤儿,没有父母的"。故填rphan。
    ②同义词题。释义:擅长沟通。根据第三段Anne is very talkative and easily distracted(分心的).(Anne健谈且容易分心。)可知talkative意为"健谈的"。故填talkative。
    (3)观点表达题。答案合理即可。根据第四段We see Anne's lve fr life everywhere.(我们看到Anne对生活的热爱。),我从她身上学到要热爱生活。故填Lve life.
    (4)细节理解题。根据第一段Since it came ut in 1908,Anne f Green Gables《绿山墙的安妮》 has been a favrite bk f teenagers all ver the wrld.(自从1908年出版以来,《绿山墙的安妮》已经成为全世界青少年最喜欢的书。)可知第一空指"青少年"。根据最后一段But that's nt the kind f stry the writer wants t tell.(但这不是作者想在这部小说中告诉我们的。)可知第二空指这本书与其它书不同。根据第一段Hw t grw up t be a happy and useful persn(如何成为一个快乐有用的人。)可知第三空指快乐地成长。根据第四段She desn't becme "a gd girl",if "a gd girl" means nly knwing hw t wrk and live unhappily.(她没有变成"一个好女孩",如果"好女孩"只是意味着知道如何工作和不开心地活着。)可知Anne努力工作,但也试着开心地生活。故填teenagers;different;happily;happily。
    本文讲述了《绿山墙的安妮》一书的故事内容。
    通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
    34.【答案】【小题1】was lying
    【小题2】pushes
    【小题3】will return
    【小题4】didn't g ff
    【小题5】are raising
    【解析】(1)考查过去进行时。句意:当我走进房间时,我的姐姐正躺在床上。根据句意可知,此处要表达"躺"这一含义,lie意为"躺",又根据句意可知,此句意为"当我走进房间时,我的姐姐正躺在床上",所以用过去进行时,其构成是"was/were+动词的现在分词",lie的现在分词是lying,且主语"my sister(我的姐姐)"是第三人称单数,所以用was,故填:was lying。
    (2)考查主谓一致。句意:Jack的妈妈总是催促他学习各种技能。根据句意可知,此处要表达"催促"这一含义,push意为"催促",又根据"always(总是)"可知,此句用一般现在时,主语"Jack's mther(Jack的妈妈)"是第三人称单数,所以push用第三人称单数形式,故填:pushes。
    (3)考查一般将来时。句意:我一见到Jim就把书还给他。根据句意可知,此处要表达"归还"这一含义,return意为"归还",又根据句型"as sn as(一……就……)"和"see(见到)"可知,此句要用一般将来时,其构成是"will+动词原形",故填:will return。
    (4)考查动词短语及一般过去时。句意:我的闹钟今天早上没响,所以我错过了早班车。根据句意可知,此处要表达"没有响"这一含义,nt g ff意为"没有响",又根据"this mrning(今天早上)"可知,此句用一般过去时,所以用助动词did,因为只有一空,所以用didn't,故填:didn't g ff。
    (5)考查现在进行时。句意:-男孩们正在操场上为贫困地区筹钱。-我们也是。根据句意可知,此处要表达"筹集"这一含义,raise意为"筹集",又根据句意可知,此句意为"男孩们正在操场上为贫困地区筹钱",所以用现在进行时,其构成是"am/is/are+动词的现在分词",又主语"The bys(男孩们)"是复数,所以be动词用are,raise的现在分词是raising,故填:are raising。
    (1)当我走进房间时,我的姐姐正躺在床上。
    (2)Jack的妈妈总是催促他学习各种技能。
    (3)我一见到Jim就把书还给他。
    (4)我的闹钟今天早上没响,所以我错过了早班车。
    (5)-男孩们正在操场上为贫困地区筹钱。
    -我们也是。
    解答此类题,关键在于理解,即理解句子的逻辑关系,选择合适的短语或词语,并用其正确形式填空。
    35.【答案】【小题1】an
    【小题2】rise
    【小题3】gives
    【小题4】will make
    【小题5】them
    【小题6】std
    【小题7】cmpletely
    【小题8】were lking
    【小题9】Hwever
    【小题10】hw
    【解析】(1)考查不定冠词。句意:周一早上是我们学校一个重要的时间。表泛指用不定冠词,imprtant是以元音音素开头的,不定冠词用an。故填an。
    (2)考查动词。句意:我们听音乐,看国旗升起。watch sb./sth.d看某人/某物做,固定短语。故填rise。
    (3)考查动词时态。句意:通常一个学生在周一早上讲话。Usually通常,用于一般现在时。主语是单数,谓语动词用第三人称单数。故填gives。
    (4)考查动词时态。句意:我相信你会成功的。此处用一般将来时表示未发生的动作,助动词will后面需用动词原形。故填will make。
    (5)考查人称代词。句意:我一遍又一遍地读。此处用them指代前句提到的tw pages(两页)。故填them。
    (6)考查动词时态。句意:我站在大家面前。此处介绍过去发生的动作,需用一般过去时。故填std。
    (7)考查副词。句意:我张开嘴,但我彻底忘记我该说什么了。cmpletely完全地,彻底地,副词修饰动词frgt。故填cmpletely。
    (8)考查动词时态。句意:那时候他们都在看着我!根据at that time(在那时)可知本句用过去进行时,主语是复数,be动词用were。故填were lking。
    (9)考查副词。句意:然而,他们的眼睛在说,"你可以的!"根据两句的逻辑关系,可知此处表示转折。hwever然而,副词,句首首字母大写。故填Hwever。
    (10)考查副词。句意:我不知道我是如何完成演讲的。根据句意可知此处指"如何"。故填hw。
    本文主要介绍了作者一次升旗仪式讲话的经历。
    语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识,反复推敲以求得解答。
    36.【答案】 Building a gd relatinship with ur parents is really imprtant fr ur health and develpment as teenagers.What shuld we d?Firstly,we shuld spend sme time cmmunicating with ur parents. (多交流)Fr example ,we may talk abut ur teachers ,classmates r the things that happen in schl. (主动交流) Secndly,we shuld d smething with ur parents each week ,such as making dinner r ging shpping.We'll imprve ur relatin with them in this way. (做家务)Thirdly,we'd better discuss ur prblems with them. 【高分句型一】They will help us find better ways t slve them. (寻求帮助)
    Once I failed my math exam.When my father fund ut,he ffered t help me with my lessns.Nw my math scre is very gd.(我的经历)
    It's nt easy t get n with parents.S we shuld learn t be understanding first.【高分句型二】(我的观点)
    【解析】高分句型一:
    Thirdly,we'd better discuss ur prblems with them. 第三,我们最好和他们讨论我们的问题。had better d sth表示最好做某事。
    高分句型二:
    S we shuld learn t be understanding first. 所以我们应该先学会理解。句子中learn t d sth表示学习做某事。
    能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。A.Find ut mre abut it and discuss it with them.
    B.S it is easy t build an nline friend cmmunity.
    C.There are s many ways yu can talk face t face nw.
    D.S if yu feel lnely at times,be sure t care abut it.
    E.It'll als give yu smething t talk abut with friends and family.
    F.Instead f checking yur phne,g fr a walk and chat with smene.
    Frank:I was playing vide games n my smartphne when it suddenly gt very dark,and the lights went ut.Sn,it began t rain hard,and I culdn't think clearly in the dark.I quickly ran t my bed.Then,I heard my mther shuting, "Dn't cry,my sn.I'm cming at nce."
    Mrs.Green:At that time,I was making dumplings with my daughter,Alice,in the kitchen.We quickly stpped and ran t clse all the windws.While lking arund,I heard my sn crying,s I ran t help him.
    Mr.Green:I listened t the weather reprt tw days befre the rainstrm.It said there wuld be a rainstrm in the fllwing days,but I never imagined it wuld cme s suddenly.I was writing a reprt n the cmputer when it came.I quickly std up and walked arund t see if everything was kay.I wrried that ther families might be in truble,s I went t help them.
    Alice:I ften help my mther d the dishes,but I was helping her with sme cking when it began t rain hard that day.I wanted t g ut and see what happened,but my mther tld me t g t my bedrm.
    In the Chinese lunar calendar,there are 12 animal signs.Each f them represents a lunar year.They appear in a fixed rder and the cycle repeats every 12 years.
    Muse:smart
    Hrse:lively
    Ox:hard-wrking
    Sheep:gentle
    Tiger:brave
    Mnkey: B
    Rabbit:careful
    Rster:practical
    A:pwerful
    Dg:lyal
    Snake:wise
    Pig:hnest
    push raise nt g ff lie return
    相关试卷

    2023-2024学年山东省青岛市市北区九年级(上)期末英语试卷(含详细答案解析): 这是一份2023-2024学年山东省青岛市市北区九年级(上)期末英语试卷(含详细答案解析),共21页。试卷主要包含了单选题,完形填空,补全对话-填空,阅读理解,任务型阅读-多任务混合,选词填空-短文,阅读填空,书面表达等内容,欢迎下载使用。

    山东省青岛市市北区2023-2024学年八年级上学期期末英语试题(原卷+解析): 这是一份山东省青岛市市北区2023-2024学年八年级上学期期末英语试题(原卷+解析),文件包含精品解析山东省青岛市市北区2023-2024学年八年级上学期期末英语试题原卷版docx、精品解析山东省青岛市市北区2023-2024学年八年级上学期期末英语试题解析版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共31页, 欢迎下载使用。

    山东省青岛市市北区2023-2024学年七年级上学期期末 英语试题(含解析).docx山东省青岛市市北区2023-2024学年七年级上学期期末 英语试: 这是一份山东省青岛市市北区2023-2024学年七年级上学期期末 英语试题(含解析).docx山东省青岛市市北区2023-2024学年七年级上学期期末 英语试,共18页。试卷主要包含了 本试卷共六道大题等内容,欢迎下载使用。

    英语朗读宝

    免费资料下载额度不足,请先充值

    每充值一元即可获得5份免费资料下载额度

    今日免费资料下载份数已用完,请明天再来。

    充值学贝或者加入云校通,全网资料任意下。

    提示

    您所在的“深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载 10 份资料 (今日还可下载 0 份),请取消部分资料后重试或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深深圳市第一中学”云校通为试用账号,试用账号每位老师每日最多可下载10份资料,您的当日额度已用完,请明天再来,或选择从个人账户扣费下载。

    您所在的“深圳市第一中学”云校通余额已不足,请提醒校管理员续费或选择从个人账户扣费下载。

    重新选择
    明天再来
    个人账户下载
    下载确认
    您当前为教习网VIP用户,下载已享8.5折优惠
    您当前为云校通用户,下载免费
    下载需要:
    本次下载:免费
    账户余额:0 学贝
    首次下载后60天内可免费重复下载
    立即下载
    即将下载:资料
    资料售价:学贝 账户剩余:学贝
    选择教习网的4大理由
    • 更专业
      地区版本全覆盖, 同步最新教材, 公开课⾸选;1200+名校合作, 5600+⼀线名师供稿
    • 更丰富
      涵盖课件/教案/试卷/素材等各种教学资源;900万+优选资源 ⽇更新5000+
    • 更便捷
      课件/教案/试卷配套, 打包下载;手机/电脑随时随地浏览;⽆⽔印, 下载即可⽤
    • 真低价
      超⾼性价⽐, 让优质资源普惠更多师⽣
    VIP权益介绍
    • 充值学贝下载 本单免费 90%的用户选择
    • 扫码直接下载
    元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
    您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      充值到账1学贝=0.1元
      0学贝
      本次充值学贝
      0学贝
      VIP充值赠送
      0学贝
      下载消耗
      0学贝
      资料原价
      100学贝
      VIP下载优惠
      0学贝
      0学贝
      下载后剩余学贝永久有效
      0学贝
      • 微信
      • 支付宝
      支付:¥
      元开通VIP,立享充值加送10%学贝及全站85折下载
      您当前为VIP用户,已享全站下载85折优惠,充值学贝可获10%赠送
      扫码支付0直接下载
      • 微信
      • 支付宝
      微信扫码支付
      充值学贝下载,立省60% 充值学贝下载,本次下载免费
        下载成功

        Ctrl + Shift + J 查看文件保存位置

        若下载不成功,可重新下载,或查看 资料下载帮助

        本资源来自成套资源

        更多精品资料

        正在打包资料,请稍候…

        预计需要约10秒钟,请勿关闭页面

        服务器繁忙,打包失败

        请联系右侧的在线客服解决

        单次下载文件已超2GB,请分批下载

        请单份下载或分批下载

        支付后60天内可免费重复下载

        我知道了
        正在提交订单

        欢迎来到教习网

        • 900万优选资源,让备课更轻松
        • 600万优选试题,支持自由组卷
        • 高质量可编辑,日均更新2000+
        • 百万教师选择,专业更值得信赖
        微信扫码注册
        qrcode
        二维码已过期
        刷新

        微信扫码,快速注册

        手机号注册
        手机号码

        手机号格式错误

        手机验证码 获取验证码

        手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

        设置密码

        6-20个字符,数字、字母或符号

        注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
        QQ注册
        手机号注册
        微信注册

        注册成功

        下载确认

        下载需要:0 张下载券

        账户可用:0 张下载券

        立即下载
        使用学贝下载
        账户可用下载券不足,请取消部分资料或者使用学贝继续下载 学贝支付

        如何免费获得下载券?

        加入教习网教师福利群,群内会不定期免费赠送下载券及各种教学资源, 立即入群

        返回
        顶部
        Baidu
        map