八年级英语下学期期中考试02(苏州卷)-2023-2024学年八年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版)
展开
这是一份八年级英语下学期期中考试02(苏州卷)-2023-2024学年八年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共18页。
1. 本试卷共七大题,满分100分(不含听力口语30分)、考试用时100分钟;
2. 答题前,考生务必将自己的姓名、考点名称、考场号、座位号用0.5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡和对应的位置上,并认真校对条形码上的准考号、姓名是否与本人相符合;
3. 答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动、请用橡皮擦干净后、再选涂其他答案;答非选择题必须用0.5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡指定的位置上,不在答题区域内的答案一律无效,不得用其他笔答题;
4. 考生答题必须答在答题卡上、答在试卷和草稿低上一律无效。
第I卷(客观题 共45分)
第一部分 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
先通读下面的短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,选出可以填入相应空白处的最佳选项,并将答案写在答题卷上。
The Japanese Macca mnkey (猕猴) has been studied in the wild fr ver 50 years. In 1952, n ne small Japanese island, scientists drpped sme 1 with dirt fr the mnkeys. The mnkeys liked the taste, but they fund the dirt t be 2 . One clever 18-mnth-ld mnkey fund she culd 3 the prblem by washing the sweet ptates in a nearby river. She taught this t her mther. Her 4 als learned this new way and they taught their mthers t.
All the yunger mnkeys 5 learned t wash the dirty sweet ptates t make them 6 t eat. But many ld mnkeys fund it very hard t learn this and still ate the 7 sweet ptates.
Then smething very surprising 8 . In the autumn f 1958, scientists fund that mnkeys n a nearby 9 began washing their sweet ptates t. Scientists still dn’t fully understand hw this knwledge was 10 frm ne island t anther.
1.A.sweet ptatesB.green plantsC.hard stnesD.fresh nuts
2.A.beautifulB.terribleC.difficultD.interesting
3.A.findB.reachC.slveD.understand
4.A.childrenB.brthersC.sistersD.friends
5.A.quietlyB.easilyC.angrilyD.awfully
6.A.cleanerB.smallerC.lighterD.drier
7.A.smallB.largeC.newD.dirty
8.A.tk nB.tk ffC.tk placeD.tk away
9.A.treeB.islandC.beachD.river
10.A.learnedB.drppedC.passedD.left
第二部分 阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。并在答题卡上将该项涂黑。
A
What d yu think rbts will be like in the future? D yu think rbts will wrk better than humans? Nw cme n and see the mvie Rbt.
11.The mvie will be n fr ________ days in all.
A.sixB.sevenC.nineD.ten
12.The mvie is n three times n ________.
A.MndayB.TuesdayC.FridayD.Sunday
13.If the Smiths g t see the mvie with their tw 7-year-ld sns n Sunday evening, they will pay ________.
A.$160B.$130C.$110D.$70
14.We can’t find ________ in the advertisement.
A.the name f the mvieB.the name f the cinema
C.the telephne numberD.the names f the main actrs
B
Whether frm news reprts r scial media articles, yu may knw that 5G is cming. T help yu understand 5G better, we list sme facts as fllws:
★ What is 5G?
5G is the 5th generatin netwrk. It is a new glbal netwrk after 1G, 2G, 3G and 4G and it can cnnect everyne and everything tgether. 5G means super-fast data speeds and ne can dwnlad(下载) a tw-hur film within 10 secnds.
★5G will make self-driving cars pssible.
Fr safety, self-driving cars need super-fast data transmissin(传输) speeds t cmmunicate with their surrunding(周边的) envirnment. 5G is just what makes self-driving cars achieve this.
★5G will change the way we wrk r study.
In the future, having remte wrking r studying ability is very imprtant. With the help f 5G, peple can have vide meetings, take nline classes and d ther wrk as easily in their hmes as in the ffices r classrms. It will be als easier fr dctrs t treat patients remtely by 5G.
★5G will change sciety in t many ways.
The facts listed abve are nly a part f what 5G will make pssible. Just as in the early days f the Internet in the 1990s, few culd see hw it culd change ur life and the wrld. The same will surely be true f 5G.
With 5G, many things d nt seem like dreams any mre. Nw let’s get ready t say gdbye t 4G and welcme the cming f 5G.
15.The underlined wrd “remte” prbably means “________” in Chinese.
A.独立的B.远程的C.偏僻的D.疏远的
16.Which f the fllwing is TRUE accrding t the passage?
A.As a new glbal netwrk, 5G is nt as fast as 1G, 2G, 3G and 4G.
B.With 5G, dctrs can nt treat the patients remtely.
C.We shuldn’t say gdbye t 4G and welcme 5G.
D.Withut 5G, self-driving cars are nt prbably pssible.
17.The writer may mean ________ by saying “The same will surely be true f 5G.”
A.5G will nt change ur life and the wrld in the future
B.5G will change ur life and the wrld in the future
C.peple may nt knw hw 5G will change ur life and the wrld nw
D.peple will nt understand why 5G will change ur life and the wrld
C
Right nw, the biggest surce f energy(能源) in the wrld is fssil fuel(矿物燃料). Fssil fuels are il, gas, and cal (煤). Mre than 80 percent f the wrld’s energy cmes frm fssil fuel. There are many prblems with fssil fuel. One prblem is that when fssil fuel is burned, it pllutes the air. Als, when we take fssil fuel frm the Earth, we ften cause a lt f harm. Anther prblem is that we’re running ut f it.
A big surce f energy fr many cuntries is nuclear pwer(核能).Thirty-ne cuntries use nuclear pwer. A lt f ships als use it.
Nuclear pwer has sme advantages(优点). First f all, we can’t run ut f nuclear pwer. Nuclear pwer des nt make the air dirty. Als, if a cuntry has nuclear pwer, it desn’t need t buy as much il frm ther cuntries.
Hwever, there are als a lt f prblems that cme with nuclear pwer. Fr example, nuclear accidents are very serius. In 1986, there was a nuclear accident in Russia. In the next 20 years, abut 4,000 peple gt sick and died. In 2011 there was anther very serius nuclear accident in Japan. That was several years ag, but Japan is still trying t clean up the nuclear waste frm the accident.
Many peple dn’t want nuclear pwer in their cuntries. They say that it’s nt safe. A lt f peple in the United States, Russia, France, Japan, India, and many ther cuntries want their cuntries t use safer and cleaner ways t get electricity(电力). Smetimes they get tgether t shw their strng disagreement with nuclear energy.
Many peple hate nuclear energy, but mre and mre cuntries are using it. One reasn fr this is that the wrld is using mre and mre energy. We just dn’t have enugh fssil fuel. Hwever, if we use nuclear pwer, then we may have mre serius prblems in the future.
18.In the secnd sentence f the fifth paragraph, what des the underlined wrd “it” mean?
A.The cuntry.B.Nuclear pwer.C.A persn.D.The electricity.
19.What can we learn frm the passage?
A.Nuclear pwer is a kind f fssil fuels.B.There were n nuclear accidents in 1986.
C.Nuclear pwer is easy enugh t make.D.Peple may run ut f fssil fuel ne day.
20.The fllwing sentence wuld best be placed at the end f ________.“That’s why we need new surces f energy.”
A.Paragraph 1B.Paragraph 3C.Paragraph 4D.Paragraph 5
21.What wuld be the best title fr the passage?
A.A Safe Surce f Energy?B.The Best Energy Surce in the Wrld!
C.Everyne Lves Nuclear Pwer .D.We Shuld Only Use Fssil Fuels.
D
Imagine yu are watching a mvie yu've been waiting mnths t see at a mvie theater. All f a sudden, a man's cell phne rings. Nt nly des the man answer it, he keeps talking n the phne fr a lng time. Situatins like this make many peple need cell blcking equipment (屏蔽设备). While this is quite understandable, it's much fairer and safer t allw peple t use their cell phnes in mvie theaters.
Using cell phnes in mvie theaters is a matter f culture. If yu lk arund a theater, mst peple there are nt using phnes and are enjying the film they paid t see. The few bad apples are thse that are rude (粗鲁的) in almst all situatins, and thse wh shut at waiters and cut in line. Putting in the blcking equipment wuld cause truble fr everyne, nt just the implite, but the plite peple as well.
There are als sme peple wh disagree t put in cell phne blcking equipment because f emergency situatins (紧急情况). There are times when peple might be getting a message that needs them t leave the theater. Sme f these might be car accidents, births, deaths, r smene getting lcked ut etc. All f these are situatins that wuld just need smene t leave the theater at nce.
Putting in cell phne blcking equipment wuld be unfair t thse wh knw hw t use their phnes plitely. The answer t this prblem is t make sure rules are fllwed, nt t stp everyne in the theater frm using their cell phnes.
22.The man mentined in Paragraph 1 can be described as ________.
A.shyB.impliteC.friendlyD.strict
23.Accrding t the text, the bad apples ________.
A.are rude nt just in mvie theatersB.shw n interest in the mvies at all
C.welcme the blcking equipmentD.like t spend mney n the newest phne
24.Hw des the writer explain that cell blcking equipment is bad fr emergency situatins?
A.By giving examples.B.By cmparing tw situatins.
C.By giving advice.D.By sharing a saying.
25.Which f the fllwing shws the structure f the text? (P=Paragraph)
A.B.C.D.
第三部分 信息还原(共5小题:每小题1分,满分5分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。
We all dream abut things that we wuld like t d and things we hpe t get in the future. But are everybdy’s dreams the same? 26
What are the hpes f teenagers (青少年)? We received several different answers t the questin: What wuld yu like t d after yu finish yur educatin (教育)? 27 Other students hpe t g n studying after they finish schl and t g t cllege. Althugh mney is imprtant, many teenagers want t d jbs they like.
28 Teenagers have all kinds f dreams. Sme are mre realistic (现实的) than thers. Fr example, many students wuld like t be vlunteers if Beijing culd hld the Wrld Cup. And many students dream f having a trip t every crner f the wrld ne day.
Accrding t the survey, less realistic dreams are als cmmn (常见的), but many students reprted that they were willing t wrk hard t make their dreams cme true. Quite a few dreamed f becming famus, maybe famus sprts peple r singers. Sme students wuld like t g n exciting trips. One student wuld lve t sail acrss the Pacific Ocean. 29 Three students wuld like t be able t fly.
It is clear frm the survey that teenagers have similar hpes. It seems that mst students hpe t have a gd educatin and find a gd jb. 30 It is very imprtant t dream, s hld n yur dreams. One day they may just be realized.
A.On the ther hand, students dream f very different things: gd things, and even crazy things.
B.What are the dreams f teenagers?
C.The fllwing tips will get yu knw what t d in the future.
D.And then there are dreams that it is impssible fr students t realize.
E.At the same time, there are dreams that can be easily realized.
F.Sme students wuld like t start wrk as sn as they can, s that they can help ffer their parents better lives.
G.Here are sme findings f a survey abut hpes and dreams, in which thusands f students acrss China tk part.
第II卷(主观题共55分)
第四部分 词汇运用(共13小题;每小题1分,满分13分)
第一节 根据下列句子所给汉语注释或首字母,在答题卡标有题号的横线上,写出空缺处各单词的正确形式,每空限填一词。
31.Nwadays, everyne in ur cuntry is encuraged t save, nt t w .
32.We r sme mney fr the children in pr areas last mnth.
33.—D yu have any truble t this article int English?
—Yes. I need yur help.
34.It’s true that believing yurself is the first step n the rad t s .
35.That girl wears nice clthes, but what she said makes her lk even (丑陋).
36.Mr. Wu is a teacher with 21 years’ teaching (经验).
37.The pliceman fund the thief quickly because the man (避免) eye cntact.
38.The rain kept beating (撞,碰) the windws, and the little girl lked s sad.
第二节 根据文章内容,从方框中选择适当的单词或短语填空,使内容完整正确。
Accrding t a recent reprt, searches abut gucha n a lifestyle platfrm 39 by 170 percent ver the past few years. The gucha trend is happening, but what is it? The term stands fr the rise f China’s wn fashin trends.
The gucha trend came int 40 attentin in 2018. Befre that, big-name freign cmpanies ruled the wrld market. T win market share, many Chinese brands 41 t frm a new style. Fr instance, Li-Ning intrduced its Taism (道家)-inspired Wu Da cllectin, which nt nly had a trendy lk, but als had smething t d with traditinal Chinese culture. It immediately attracted attentin at hme and 42 .
Nw, the gucha trend is mving t the next stage. Behind it is peple’s 43 in the cuntry’s develpment and natinal culture.
第五部分 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读材料,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。(每空不超过三个单词)
Hi, friends! D yur parents encurage yu t travel? Greg’s dream was 44 (travel) arund Asia. He gt the idea after he 45 (finish) a lng bike ride. At first, he 46 (fear) his parents wuldn’t agree t let him g. He didn’t tell his parents his idea. He 47 (simple) tld his friend Brks abut it. Brks als enjyed 48 (ride) a bike. They made a plan t travel frm Tky t Mumbai (孟买) by bike.
T pay fr the trip, Greg and Brks tried t save sme mney. Befre setting ut (出发), they tld 49 (they) parents abut their plan. It was 50 (believe) that their parents agreed. And they gt tw new cameras frm their parents. Then they culd take sme phts with them.
On their way, they saw deserts, rainfrests and muntains. They visited mdern cities and 51 (peace) villages. And they made many friends. They als learned tw new languages — Indian and 52 (Japan).
Here are sme pieces f Greg’s advice.
T have a perfect vacatin, yu shuldn’t carry t many things with yu. Be flexible (灵活的). Dn’t plan everything. Then yu’ll be mre relaxed and 53 (happy). Be plite. And peple will be mre likely t help yu.
第六部分 阅读表达(共3小题;1题2分,2题2分,3题3分,满分7分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
What kind f clthes did yu wear during the COVID-19 lckdwns (封控)? If yu were like mst peple, yu might wear cmfrtable clthes like sweatpants (运动裤) and T-shirts. Yu might have even wrn yur pajamas (睡衣) during the day!
But as lckdwns arund the wrld slwly cme t an end, peple have t leave their hmes t g t wrk r schl. What fashin trends (趋势)can we see?
Cmfrt will be a tp chice. Snya Abreg, a design and fashin histrian, tld USA Tday. “I think we’re ging t see wmen wear less tailred (剪裁讲究的) clthes.” Big and breathable (透气的) dresses are ging t be at the tp f many peple’s fashin lists. The breathable dress ffers nt nly style, but als the cmfrt that we need.
Als, after wearing the same clthes fr s lng, yu might see mre peple wearing clthes with bright and bld clrs. “I think we’re ging t see a lt f shapes and stripes n clthes,” said Emilia Ferrara, wh writes abut fashin trends in Washingtn. “It’s ging t be clrful.”
S d yu want t cntinue feeling cmfrtable r g fr new clrs and styles?
54.What kind f clthes did mst peple wear during the COVID-19 lckdwns?
55.Why are big and breathable dresses ging t be at the tp f many peple’s fashin lists?
56.D yu think cmfrt is mre imprtant than style in chsing clthes? Why?
第七部分 书面表达(共1题;满分25分)
57.你班下周开展主题为“读万卷书、行万里路”的演讲活动,请根据以下要点提示并自主发挥,用英语写一篇演讲稿。
注意事项:
1.词数90词左右(文章开头、结尾已给出,不计入总词数);
2.文章中不能出现真实的姓名、校名等信息;
3.文章必须包括所提供的主要信息,并适当发挥。
Dear my friends,
It is my great hnr t make a speech here. My tpic is “Read ten thusand bks and walk ten thusand miles.”
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That’s all. Thank yu!
Dates: July 20th—July 28th
Mn.—Fri.: 10:00 a.m., 7:00 p.m.
Sat.—Sun.: 10:00 a.m., 2:00 p.m., 7:00 p.m.
Place: Star Cinema
Time: Tw and a half hurs
Ticket price: $30 (day shws) $40 (evening shws)
Free (children under 6 years ld)
Family package (套餐):
$110 fr 4 tickets (10:00 a.m., 2:00 p.m. shws)
$130 fr 4 tickets (7:00 p.m. shws)
Tel: 356-89263
cnfidence public have risen managed abrad
参考答案:
1.A 2.B 3.C 4.D 5.B 6.A 7.D 8.C 9.B 10.C
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了科学家研究日本猕猴时丢给他们一些带泥的红薯,很快地一只小猕猴发现在河里可以洗掉泥土,她把这个教给了她的妈妈,她的朋友,年轻的猴子们很快掌握了这门技术,但是几年后另一个岛上的猴子也开始洗红薯,这让科学家们百思不得其解。
1.句意:在1952年,在一个日本小岛上,科学家为猴子们丢下一些带泥土的红薯。
sweet ptates红薯;green plants绿色植物;hard stnes硬石头;fresh nuts鲜坚果。根据“ prblem by washing the sweet ptates in a nearby river”可知应是红薯,故选A。
2.句意:猴子们喜欢这味道,但是他们发现泥土是糟糕的。
beautiful美丽的;terrible糟糕的;difficult困难的;interesting有趣的。根据“by washing the sweet ptates in a nearby river”可知泥土需要洗掉,他们觉得泥土是糟糕的,故选B。
3.句意:一个聪明的18个月大的猴子发现她能通过在附近的河里清洗红薯来解决问题。
find发现;reach到达;slve解决;understand明白。根据上题可知他们觉得红薯上的泥土糟糕,所以此处应是解决问题,故选C。
4.句意:她的朋友们也学会了这个新方法并且他们也教给他们的妈妈。
children孩子们;brthers兄弟们;sisters姐妹们;friends朋友们。根据“and they taught their mthers t”可知应是朋友们,故选D。
5.句意:所有年轻的猴子容易地学会了洗脏的红薯使它们成为更干净的去吃。
quietly安静地;easily容易地;angrily生气地;awfully极坏地。根据“But many ld mnkeys fund it very hard t learn this”可知对于年轻的猴子学习洗红薯是容易地,故选B。
6.句意:所有年轻的猴子容易地学会了洗脏的红薯使它们成为更干净的去吃。
cleaner更干净的;smaller更小的;lighter更轻的;drier更干的。根据“wash the dirty sweet ptates”可知洗红薯的目的是使其更干净,故选A。
7.句意:但是许多老猴子发现学习这个是艰难的并且仍然吃脏的红薯。
small小的;large大的;new新的;dirty脏的。根据“But many ld mnkeys fund it very hard t learn this”可知老猴子没有学会洗红薯,所以只能吃脏红薯,故选D。
8.句意:然后一些非常令人惊奇的事发生了。
tk n承担;tk ff脱下;tk place发生;tk away带走。根据“smething very surprising”可知应是一些事情发生,故选C。
9.句意:在1958年的秋天,科学家发现在一个附近的岛屿上的猴子也开始洗他们的红薯。
tree树;island岛屿;beach海滩;river河。根据“frm ne island t anther”可知应是另一个岛屿,故选B。
10.句意:科学家仍然完全不明白这个知识是怎样从一个岛被传到另一个岛的。
learned学习;drpped掉下;passed传递;left离开。根据上文可知洗红薯的知识传到了另一个岛,故选C。
11.C 12.D 13.B 14.D
【导语】本文是一则电影广告的信息,内容包含了上映的日期和时间、电影院的名字、电影的时长、票价以及家庭套餐的价格等信息。
11.细节理解题。根据“Dates: July 20th—July 28th”可知,电影将于7月20日至7月28日上映,一共9天。故选C。
12.细节理解题。根据“Sat.—Sun.: 10:00 a.m., 2:00 p.m., 7:00 p.m.”可知,周六和周日一天上映三次。故选D。
13.推理判断题。根据“Free (children under 6 years ld)”可知,7岁的孩子不能免票,买家庭套餐更划算;根据“Family package: $110 fr 4 tickets (10:00 a.m., 2:00 p.m. shws) $130 fr 4 tickets (7:00 p.m. shws)”可知,周日晚上观影家庭套餐票价是130美元。故选B。
14.细节理解题。根据“Nw cme n and see the mvie Rbt. ... Place: Star Cinema ... Tel: 356-89263”可知,广告中有电影名、电影院名和电话号码,没有提到主演的名字。故选D。
15.B 16.D 17.C
【导语】本文是一篇说明文,介绍了什么是5G,及它在我们生活中的作用。
15.词义猜测题。根据“With the help f 5G, peple can have vide meetings, take nline classes and d ther wrk as easily in their hmes as in the ffices r classrms.”可知,视频会议,上网课等都属于远程工作。所以“remte”意为“远程的”。故选B。
16.细节理解题。根据“5G will make self-driving cars pssible.”“5G is just what makes self-driving cars achieve this.”可知,5G使得无人驾驶成为可能。故选D。
17.句意猜测题。根据“Just as in the early days f the Internet in the 1990s, few culd see hw it culd change ur life and the wrld.”可知,最初人们也是不知道互联网会如何改变我们的生活和世界,正如现在的5G一样。故选C。
18.B 19.D 20.A 21.A
【分析】本文是一篇议论文,主要讨论了核能作为许多国家的第一能源是否安全的问题。
18.词意猜测题。根据第五段“Many peple dn’t want nuclear pwer in their cuntries. ”可知,许多人不想在他们国家使用核能;由此推知,核能是不安全的。故it指nuclear pwer“核能”。故选B。
19.推理判断题。根据最后一段“We just dn’t have enugh fssil fuel. Hwever, if we use nuclear pwer, then we may have mre serius prblems in the future.”可知,我们只是没有足够的矿物燃料。然而,如果我们使用核能,那么在未来,或许我们会有更严重的问题。由此推知,D项“有一天人们会用尽矿物燃料”符合语境。故选D。
20.推理判断题。“That’s why we need new surces f energy.”表示“那就是我们需要新能源的原因”。根据第一段谈到矿物燃料快用光了;第二段谈到一种新的能源;由此推知,该句应用作第一段的结尾句,引出下文。故选A。
21.最佳标题题。根据最后两段可知,许多人认为核能是不安全的,但越来越多的国家在使用它,那么它到底是否安全,本文就此展开了讨论。故选A。
22.B 23.A 24.A 25.C
【分析】本文是一篇议论文,作者认为在电影院放屏蔽设备是不合适的,电影院的人应该想办法让大家都遵守规则,而不是阻止每个人都使用手机。
22.细节理解题。根据“All f a sudden, a man's cell phne rings. Nt nly des the man answer it, he keeps talking n the phne fr a lng time.”可知这位男士不仅接了电话还一直打电话,这在电影院是非常不礼貌的行为,会影响他人看电影,故选B。
23.细节理解题。根据“The few bad apples are thse that are rude (粗鲁的) in almst all situatins...”可知害群之马在几乎所有的场合都是很粗鲁的,故选A。
24.细节理解题。根据“Sme f these might be car accidents, births, deaths, r smene getting lcked ut etc.”可知作者是通过举例子的方法来解释“紧急情况”,紧急情况包括车祸,孩子出生,有人去世或是某人被锁在了外面等,这些都是实例,故选A。
25.篇章结构题。通读全文可知,文章第一段作者表明观点“放屏蔽设备虽然可以被理解,但允许人们在电影院使用手机更公平、更安全”;文章第三、四段作者详细论述自己的观点;文章最后一段作者再次表明观点,认为电影院放屏蔽设备不合适,所以篇章结构是“总——分——总”,故选C。
26.G 27.F 28.B 29.D 30.A
【导语】本文主要介绍了一项关于希望和梦想的调查的一些结果。
26.根据“But are everybdy’s dreams the same”以及下文内容可知本文介绍了一项关于希望和梦想的调查,选项G“以下是一项关于希望和梦想的调查的一些结果,中国各地数千名学生参加了这项调查”符合语境。故选G。
27.根据“What wuld yu like t d after yu finish yur educatin”以及“Other students hpe t g n studying after they finish schl and t g t cllege.”可知此处介绍一些学生完成学业后想做什么,选项F“一些学生希望尽快开始工作,这样他们就可以帮助父母过上更好的生活”符合语境。故选F。
28.根据“Teenagers have all kinds f dreams”可知青少年有各种各样的梦想,选项B“青少年的梦想是什么”符合语境。故选B。
29.根据“Three students wuld like t be able t fly.”可知三个学生希望能飞,这是不现实的梦想,选项D“还有一些梦想是学生无法实现的”符合语境。故选D。
30.根据“It is clear frm the survey that teenagers have similar hpes. It seems that mst students hpe t have a gd educatin and find a gd jb”可知青少年也有类似的希望,选项A“另一方面,学生们梦想着非常不同的东西:好的东西,甚至疯狂的东西”符合语境。故选A。
31.(w)aste
【详解】
句意:如今,我们国家鼓励每个人节约,而不是浪费。根据前文“Nwadays, everyne in ur cuntry is encuraged t save”,结合首字母可知,此处应该表达“不是浪费”,waste,意为“浪费”,动词;encurage t d sth“鼓励做某事”,所以此处动词要用原形形式,与横线前面“t”,构成不定式。故填(w)aste。
32.(r)aised
【详解】
句意:上个月我们为贫困地区的孩子们筹集了一些钱。根据last mnth可知,时态为一般过去时,结合横线后“sme mney fr the children in pr areas”和首字母提示可知,此处应该表达为我们为贫困地区的孩子们筹集了一些钱,raise,意为“筹集”,动词,过去式是raised,作谓语。故填(r)aised。
33.(t)ranslating
【详解】句意:——你把这篇文章翻译成英语有困难吗?——是的。我需要你的帮助。根据“this article int English”以及首字母t可知,此处意为“翻译”,其英文表达为translate。have truble (in) ding sth.“做某事有困难”,所以设空处填写其动名词形式。故填(t)ranslating.
34.(s)uccess
【详解】句意:相信自己是走向成功的第一步,这是真的。分析句子可知,n the rad t“在通往……的路上”,t为介词,其后接名词或动名词;根据“believing yurself is the first step…”及首字母提示可知,相信自己是走向成功的第一步;此处使用不可数名词success,表示“成功”。故填(s)uccess。
35.uglier
【详解】句意:那个女孩穿着漂亮的衣服,但她说的话让她看起来更丑。“丑陋的”ugly,根据空前“even”可知,这里用形容词比较级。故填uglier。
36.experience
【详解】句意:吴老师是一位有着21年教学经验的老师。“经验”experience,不可数名词,teaching experience“教学经验”。故填experience。
37.avided
【详解】句意:警察很快找出了贼,因为这个那人避免眼神交流。避免:avid,动词。根据“The pliceman fund”可知,此处时态为一般过去时。故填avided。
38.against
【详解】句意:雨不停地敲打着窗户,小女孩看起来很伤心。beat against表示“敲击”,空处需填介词,作宾语,against“碰,撞”,介词。故填against。
39.have risen 40.public 41.managed 42.abrad 43.cnfidence
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了国潮风潮的发展。
39.句意:根据最近的一份报告,过去几年,在一个生活方式平台上关于国潮的搜索量增长了170%。根据“searches abut gucha n a lifestyle platfrm ... by 170 percent”和所给词汇可知,关于国潮的搜索量增长了170%,且由“ver the past few years”可知,时态是现在完成时have dne,have risen“已经上升”符合语境,故填have risen。
40.句意:国潮风潮在2018年开始引起公众关注。根据“The gucha trend came int ... attentin in 2018.”和所给词汇可知,国潮风潮引起公众关注,public“公众”符合语境,故填public。
41.句意:为了赢得市场份额,许多中国品牌设法形成了一种新的风格。根据“many Chinese brands ... t frm a new style”和所给词汇可知,许多中国品牌设法形成新的风格,且根据该段可知时态是一般过去时,managed“设法”符合语境,故填managed。
42.句意:它立即引起了国内外的关注。hme and abrad“国内外”,固定短语。故填abrad。
43.句意:这背后是人们对国家发展和民族文化的信心。根据“Behind it is peple’s ... in the cuntry’s develpment and natinal culture.”和所给词汇可知,国潮背后是人们对国家发展和民族文化的信心,cnfidence“信心”符合语境,故填cnfidence。
44.t travel 45.finished 46.feared 47.simply 48.riding 49.their 50.unbelievable 51.peaceful 52.Japanese 53.happier
【导语】本文主要讲述的是格雷格和他的朋友布鲁克斯骑自行车去印度旅行的事情,旅行之后格雷格给出了一些建议。
44.句意:格雷格的梦想是周游亚洲。此处用动词不定式作表语,介绍格雷格的梦想。故填t travel。
45.句意:他在骑了很长一段自行车后产生了这个想法。根据“gt”可知用一般过去时,finish的过去式是finished。故填finished。
46.句意:起初,他担心他的父母不会同意让他去。根据“wuldn’t”可知用一般过去时,fear的过去式是feared。故填feared。
47.句意:他只是告诉了他的朋友布鲁克斯。此处用副词修饰动词,simple的副词形式是simply。故填simply。
48.句意:布鲁克斯也喜欢骑自行车。enjy ding sth.“喜欢做某事”。故填riding。
49.句意:出发前,他们把计划告诉了父母。根据“parents”可知名词前用形容词性物主代词their,意为“他们的”。故填their。
50.句意:令人难以置信的是,他们的父母同意了。根据“At first, he ... (fear) his parents wuldn’t agree t let him g. He didn’t tell his parents his idea.”可知一开始以为父母不会同意,现在父母同意了,这是令人难以置信的,用形容词unbelievable表示“难以置信的”,作表语。故填unbelievable。
51.句意:他们参观了现代化的城市和宁静的乡村。修饰名词“villages”,用形容词peaceful,意为“宁静的”。故填peaceful。
52.句意:他们还学习了两种新的语言——印度语和日语。根据“tw new languages”可知此处用Japanese表示“日语”。故填Japanese。
53.句意:然后你会更放松,更快乐。根据“mre relaxed”可知此处用形容词比较级happier。故填happier。
54.Cmfrtable clthes like seatpants and T-shirts. 55.Because they ffer nt nly style, but als the cmfrt that we need. 56.Yes. Because I think wearing cmfrtable clthes can help me wrk better but clthes in a gd style may nt.
【导语】本文主要介绍了疫情之后的时尚趋势。
54.根据“ If yu were like mst peple, yu might wear cmfrtable clthes like sweatpants (运动裤) and T-shirts.”可知,大多数人穿舒适衣服,像运动裤和T恤。故填Cmfrtable clthes like seatpants and T-shirts.
55.根据“Big and breathable (透气的) dresses are ging t be at the tp f many peple’s fashin lists. The breathable dress ffers nt nly style, but als the cmfrt that we need.”可知,宽大透气的衣服不仅有风格,还很舒适。故填Because they ffer nt nly style, but als the cmfrt that we need.
56.开放性试题,答案言之有理即可。例如“穿舒适的衣服可以帮助我更好地工作,但一个好的风格的衣服可能不会”;故填Yes. Because I think wearing cmfrtable clthes can help me wrk better but clthes in a gd style may nt.
57.例文
Dear my friends,
It is my great hnr t make a speech here. My tpic is “Read ten thusand bks and walk ten thusand miles.”
Reading makes a full man. We can get knwledge frm gd bks. They help us pen ur mind. I like reading in my spare time. Black Beauty is ne f my favurite bks. It tells a stry f a hrse. After reading the bk, I learnt that we shuld treat thers kindly, n matter a persn r an animal.
Besides reading, travelling als plays an imprtant rle in ur life. We can enjy beautiful views and relax urselves while travelling. The trip t Beijing was impressive. I visited lts f places f interest, tried the famus Beijing duck and really understd the meaning f the ld saying “He wh des nt reach the Great Wall is nt a true man.”
Yu can either travel r read, and either yur bdy r sul must be n the way.
That’s all. Thank yu.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇演讲稿;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:根据提示内容介绍读书和旅行的好处,适当增加细节。
[写作步骤]
第一步,引出话题;
第二步,介绍读书的好处,并介绍一本你喜欢的书;
第三步,介绍旅行的好处,并描述你的一次旅游经历;
第四步,书写结语。
[亮点词汇]
①in my spare time在我的空闲时间
②play an imprtant rle in扮演重要作用
③或者……或者
[高分句型]
①After reading the bk, I learnt that we shuld treat thers kindly, n matter a persn r an animal. (that引导的宾语从句)
②He wh des nt reach the Great Wall is nt a true man. (wh引导的定语从句;谚语)
相关试卷
这是一份八年级英语下学期期中考试02(广东卷)-2023-2024学年八年级英语下册单元重难点易错题精练(人教版),共16页。试卷主要包含了 词数80左右等内容,欢迎下载使用。
这是一份八年级英语下学期期中考试02(徐州卷)-2023-2024学年八年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共20页。试卷主要包含了全卷满分110分等内容,欢迎下载使用。
这是一份八年级英语下学期期中考试02(扬州卷)-2023-2024学年八年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共21页。试卷主要包含了全卷满分120分等内容,欢迎下载使用。

