九年级英语上学期期末考试02(盐城专用)-2023-2024学年九年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版)
展开
这是一份九年级英语上学期期末考试02(盐城专用)-2023-2024学年九年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共21页。试卷主要包含了全卷满分120分等内容,欢迎下载使用。
注意事项:
1.全卷满分120分。考试时间为100分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用0. 5毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
第Ⅰ卷(选择题,共65分)
一、补全对话(共5小题,每小题2分,计10分)
阅读下面的对话,根据上下文,选择恰当的选项补全对话,使句意完整、符合逻辑。(其中有一项为多余选项)
Mary: Hell, Jhn. This is Mary.
Jhn: Hi, Mary. 1
Mary: Great. Thank yu fr the party last night. 2
Jhn: Gd. I’m glad yu enjyed it.
Mary: Jhn, did I leave my hat at yur huse last night?
Jhn: Well, tw peple left their hats behind. 3
Mary: It’s black.
Jhn: Yes, there is a black ne here.
Mary: 4 Can I cme and get it this evening?
Jhn: 5 I’m ging ut then.
Mary: I’ll cme at 6:30.
Jhn: All right, see yu later.
Mary: OK, gdbye.
A.What time is it?
B.Hw are yu?
C.What clr is yurs?
D.I had a great time.
E.Yu’ll have t cme befre 7:15.
F.I’m ging t wrk nw.
二、完形填空(共15小题,每小题1分,计15分)
阅读下面短文,掌握文章大意,然后从所给A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。
It is nt always easy t discver yurself. Frm a yung age, I had a strng sense f 6 I wuld becme—but an accident 7 everything.
T me, skating was mre imprtant than 8 else in the wrld. Nthing else 9 my heart with s much jy. I spent 24 hurs a week 10 my skills. I had n scial life r interests ther than skating. But I was rewarded (回报) with first prize medals in nearly every 11 .
Unfrtunately, during ne cmpetitin, I fell and was badly 12 . The dctr tld me that I culdn’t skate any mre. The 13 in my back was hard t bear and even basic daily tasks became 14 .
My passin (激情) had been 15 . I lst heart and had n idea what I wuld becme. After eight mnths f suffering, smething had t change. 16 sitting arund and wasting my days, I began t wrk with lcal cmmunity service prjects. By vlunteering as a swimming teacher and summer reading assistant fr kids, I gt a(n) 17 f wh I wanted t becme. After a few mnths, I fund a new interest. Little by little, I stepped ut f the shadw and 18 my cnfidence.
Smetimes, challenges in life will get in ur way. We can 19 t stay behind r try t get past these challenges. My accident was a challenge that 20 t stp me frm reaching success. Thanks t all these bstacles I meet with, I gradually grw int a cnfident and ptimistic persn.
6.A.whB.hwC.whereD.when
7.A.savedB.discveredC.slvedD.changed
8.A.nthingB.smethingC.anythingD.everything
9.A.brkeB.filledC.cpiedD.stressed
10.A.challengingB.develpingC.shwing ffD.staying up
11.A.cmpetitinB.mistakeC.detailD.examinatin
12.A.hiddenB.fllwedC.hurtD.kicked
13.A.bneB.sizeC.muscleD.pain
14.A.necessaryB.imprtantC.difficultD.pssible
15.A.given upB.taken awayC.turned nD.putting up
16.A.Instead fB.SinceC.Even thughD.Althugh
17.A.skillB.radC.ideaD.time
18.A.lstB.repliedC.fferedD.rebuilt
19.A.prtectB.chseC.prvideD.start
20.A.wnB.happenedC.failedD.wrried
三、阅读理解(共20小题,每小题2分,计40分)
(一)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
A
21.Which part tells abut camp activities?
A.Camp Brwn Haw Office.B.Chances fr campers t have fun.
C.Abut Camp Brwn HawkD.Reserve a space.
22.Which f the fllwing best supprts the idea that the camp is safe?
A.There are eight kids per cabin.B.The camp is n the lake.
C.All camp staff are trained.D.Campers sing sngs.
23.Why des the pster include a picture?
A.T catch the readers’ attentin.
B.T shw hw t get t the lake.
C.T shw exactly what the camp lks like.
D.T say mre abut the camp’s activities.
B
Li Qingzha (1084-1155) is ne f the best-knwn female writers in Chinese histry. She shwed great lve fr writing and was knwn as a talented special wman then. But her life was a bittersweet stry.
Brn int a famus literary (文学) family, Li was smene wh always wanted t destry ld custms and traditins frm the start. Wmen in the Sng Dynasty stayed indrs. They didn’t discuss plitics, and nly spke when spken t. But just at the age f 17, Li Qingzha made a name fr herself.
She was lucky in her marriage. In 1101, she married Zha Mingcheng, with whm she shared the interest in the art cllectin. They lived in present-day Shandng. They were nt wealthy, but they lived happily tgether. Li and her husband cllected many bks. They shared a lve f petry and ften wrte pems fr each ther. They sld clthes and went hungry t slwly build up a big library, and they always spent their nights n literary drinking games like this ne: An event wuld be chsen frm a pile f bks, and the persn wuld win if he/she first named the bk, chapter, page, and line where it was fund.
This happy life was ruined by the wars f 1127. The Nrthern Sng capital fell this year during the Jin-Sng wars. Fighting tk place in Shandng and their huse was burned. The cuple tk many f their pssessins and ran away t Nanjing, where they lived fr a year. Zha Mingcheng died in 1129, leaving her childless and alne. Li Qingzha’s life was full f twists and turns (波折), but she left many valuable pems t us.
24.What can we knw abut Li Qingzha frm the first tw paragraphs?
A.She was different frm ther wmen f her age.
B.She ften guided ther wmen t write pems.
C.She liked staying indrs when she was yung.
D.She always fllwed ld custms and traditins.
25.Accrding t the passage, what’s the crrect rder f the fllwing events?
a. The Nrthern Sng capital fell during the Jin-Sng wars.
b. Li and her husband tried their best t set up a big library.
c. Li left her hmetwn with her husband because f the war.
d. Li made a name fr herself.
e. Li lived alne after Zha Mingcheng’s death.
A.b-a-c-d-eB.b-a-d-c-eC.d-b-c-e-aD.d-b-a-c-e
26.What is the structure f this passage?
A. B.C.D.
C
A team f Chinese scientists and climbers reached the tp f Qmlangma at abut 12:30 p.m. n Tuesday, May 23. It’s the secnd time since last year fr the science expeditin (考察) team t reach the tp.
The team was made up f 13 Chinese scientists and climbers. They set ff at a height f 8,300 metres fr the tp at abut 3 a.m. After mre than 8 hurs f hard climbing, they arrived at the 8,830-metre weather statin.
After fixing steel rpes, changing batteries and putting in wind speed and directin sensrs (传感器), they finished imprving the wrld’s highest autmated(自动化的) weather statin, which was setup by Chinese scientists last year. Besides, they cllected ice-snw samples n the tp fr further research.
The weather statin recrds temperatures, wind speeds and ther key data fr studying climate change. Climate scientists have fund that glbal warming has had a large influence n the glacier number n the Qinghai-Tibet Plateau (青藏高原).
Over the last fifty years, the temperature n the Qinghai-Tibet Plateau has risen abut 0.5℃ every ten years. Studying the ecsystem(生态系统) f the Qinghai-Tibet Plateau will help scientists have a better understanding f the influence f climate change, and help scientists and the gvernment make prper decisins.
Since the mid-20th century, China has sent different research expeditin teams t Qmlangma. But because f limited resurces and technlgies, many key scientific questins are still unanswered, such as whether glbal warming can melt the ice at the tp f Qmlangma, and hw ecsystem can change as height increases t extremity.
27.Hw many times has the Chinese science expeditin team reached the tp since last year?
A.Once.B.Twice.C.Three times.D.Fur times.
28.Which paragraph best describes the picture belw?
A.Paragraph 1.B.Paragraph 2.C.Paragraph 3.D.Paragraph 4.
29.What des Paragraph 5 mainly talk abut?
A.The way f scientists studying climate change.
B.The effrt f gvernment t slve climate change.
C.The influence f climate change n the Qinghai-Tibet Plateau.
D.The imprtance f studying ecsystem f the Qinghai-Tibet Plateau.
30.What can we knw frm the passage?
A.The team set f fat a height f 8,830 metres fr the tp at abut 3 a.m.
B.The team cllected rck samples n the tp fr further research.
C.China has setup the wrld's highest autmated weather statin s far.
D.All the key scientific questins have been answered up t nw.
D
When Mark walked empty-handed up the sand, the sun was shining brightly. The watching children were as disappinted as he was. They lked at each ther and spke sftly s he culdn’t hear.
“Is that all?”
“Is he giving up?”
But Mark wasn’t giving up. He rested n the ht sand. He ate sme chclate biscuits and fed energy back int his bdy. Slwly his strength and determinatin returned. “Wuld the crayfish(鳌虾) still be there?” He wndered.
Mark knew crayfish usually hid in the darkness beneath rcks, nly cming ut at night t feed. Hw lng wuld his crayfish remain there befre it went back under the rcks?
Mark frced himself t be patient. He lay n his back in the sun, eyes clsed, nearly asleep. Excitement and speed wuld nly waste energy. Finally Mark rse and went back int the water.
The children, watching frm the shre, were silent. They waited, twisting(缠绕) curls f hair in their fingers, digging their teeth int their knees.
Out in the bay, the crayfish was still there. Its feelers mved in the currents(水流).
Mark tk lng, slw, deep breaths. He cheered himself up with encuraging wrds, “I can d it. I can. I can d it.” Over and ver he tld himself, hping his mind wuld get the idea and believe it.
Dwn he dived. Dwn. Dwn. Dwn. Lungs bursting, ears ppping, eyes painful. Nearly there. Pressure(压力), Pressure. He reached ut his hands. Reaching. Reaching. But it was n gd. He culdn’t make it. Only an arm’s length away, but he culdn’t reach the crayfish.
Up he went. Tired, burning, disappinted, annyed. Flating n the surface, he tld himself ff.
“Yu hurried t much. Take yur time. Prepare yurself. Dn’t dive until everything feels right,” he spke t himself calmly, and he felt the cnfidence building up inside him. “I can d it. I can d it.” He felt gd. It was ging t be a gd dive. Breathing deeply, relaxing, cncentrating. Three mre breaths. One, tw, three. Dwn!
31.What was the weather like in the stry?
A.Sunny.B.Windy.C.Cludy.D.Fggy.
32.What des the underlined wrd “beneath” in Paragraph 5 mean?
A.Abve.B.Under.C.Beside.D.Behind.
33.Frm the underlined sentence, we can see the children were ________.
A.tiredB.excitedC.amazedD.nervus
34.What can we learn frm the last tw paragraphs?
A.Mark caught the crayfish at last.
B.Mark was building up his cnfidence.
C.Mark lst heart and planned t give up.
D.Mark hurried t dive befre everything was right.
35.What’s the main idea f the stry?
A.What Mark ate t get his energy back.
B.What Mark did t reduce his pressure.
C.Hw Mark kept trying t get the crayfish.
D.Hw Mark prepared himself well fr diving.
(二)阅读短文,并从下面方框的六个句子中选择五个还原到文中,使原文的意思完整、连贯。
FAQs abut giant pandas
What animal is black and white, cute and endangered? It can nly be the giant panda! Here are sme interesting facts abut them.
Why are giant pandas black and white?
Scientists are nt sure what’s behind their clr, but think it has t d with camuflage (保护色). The panda’s white bdy clr helps it hide in the snw, while the black part helps it hide in the shade. 36 Hwever, nt all pandas are black and white. There is als a rare brwn and white panda.
Why d giant pandas lk s cute?
Scientists say their rund faces, snub (短平而上翘的) nses and way f walking remind us f human babies. Usually babies wh have big eyes lk cute. 37
38
Researchers have spent years studying giant pandas in the wild. They have nticed that wild giant pandas nrmally start t be active befre daybreak, rest and then reach a secnd active peak (高峰) again befre sunset and then rest until late at night. 39 In summer and autumn, fr example, activity levels are much higher in the daytime than at night.
What shuld we knw when visiting giant pandas?
It’s imprtant fr pandas t have a quiet envirnment. 40 Als, dn’t thrw fd t pandas unless the panda keeper tells yu it’s kay t d s, r it culd cause them t get sick.
A.Daily activities ften change with the seasns.
B.S dn’t make nises r sudden mvements that might scare them.
C.D giant pandas stay active during the day and sleep at night like humans?
D.Other scientists believe that their clr may have smething t d with finding a mate.
E.Similarly, the dark circles arund the eyes make their eyes appear larger, s they lk cute.
F.Giant pandas usually spend 10 t 12 hurs feeding, 8 t 9 hurs resting, and 2 t 3 hurs playing.
第Ⅱ卷(非选择题,共55分)
四、词汇运用
(一)(共10小题,每小题1.5分,计15分)
阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每词或短语限用一次。
Wu Ming, a 27-year-ld German, is a big fan f Chinese culture, like the Shalin kung fu. He has been learning TCM — traditinal Chinese medicine since 2016. Nw he 41 at Henan University f Chinese Medicine.
As he thught sme illnesses can’t 42 well with mdern medicine, he decided t study TCM. Wu came t Henan Prvince in 2015, where the TCM culture can be enjyed because Henan Prvince is the 43 f Zhang Zhngjing. After learning the Chinese language fr ne year, he started t learn Chinese medicine. “TCM is ne f the best parts in Chinese culture,” said Wu. He hpes t slve prblems and understand Chinese culture by learning TCM.
Studying TCM als changed Wu’s mind and lifestyle. He used t spend much time playing cmputer games and stay up late every night, lst himself in this fast-paced but 44 lifestyle. But nw he lives a healthy and peaceful life, practicing gd habits like drinking tea and sitting 45 , as well as reading ancient bks, 46 the Yin-Yang thery (理论) in TCM.
Wu als makes use f what he has learned 47 his family. Acupuncture (针灸) tls and Chinese medicine were welcmed when he went back t 48 hme in Germany. With acupuncture and Chinese-style massages, many physical health prblems f his families have been slved. Nw, he always prvides his family with sme advice abut staying healthy after he checks their tngues (舌头) nline. Over time, his family began t understand his passin abut TCM.
In Wu’s pinin, there’s n big difference between China and 49 cuntries. He plans t run a traditinal Chinese clinic (诊所) in China r Germany after university, which culd 50 a bridge between the tw cuntries and make TCM and its culture knwn by mre peple.
(二)(共10小题,每小题1分,计10分)
根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,完成短文。
It was a cld and rainy day. I finished my wrk late and dragged hme. I threw myself deep int the sfa. I was t tired t c 51 anything fr myself, s I rdered a pt f chicken upn my phne.
Half an hur later, a delivery wrker c 52 me that he’d arrived. I went ut t pick up the fd. I walked s 53 because I thught he wuld leave the fd at the gate f my cmmunity and leave in a hurry.
As I went t the gate, I saw him w 54 in the puring rain withut an umbrella. The rain kept falling dwn n his face, his ft, and his y 55 unifrm. He was in his twenties. He lked tired.
“Chicken sup?”he asked.
I ndded and he handed the f 56 t me with shivering(颤抖的)and watery finger.
“Why didn’t yu leave earlier t find sme s 57 frm the rain?” I asked.
“I wrk t bring fd safely t ur c 58 . Fr us, ne f the mst things is t satisfy their needs.” he said with a smile n his face. Then he turned arund and d 59 in the rain.
The cld rain kept falling, but a wisp(缕)f w 60 rse in my heart. Arund us there are many cmmn peple like him wh d their jbs every day, even when their wrk is really tugh. They never frget t bring us cnvenience and kindness.
五、读写综合
(一)阅读并回答问题。(共5小题,每小题2分,计10分)
Yu may knw that bees make delicius hney. But did yu knw that they keep us all alive?
Every year n the twentieth f May, it’s Wrld Bee Day. It’s a day t thank bees fr all they d. Withut bees, we wuldn’t have any fd! When bees fly frm plant t plant, they carry pllen(携带花粉). The pllen makes new plants grw. It is said that three-furths f the wrld’s flwering plants and abut 35 percent f the wrld’s fd crps depend n bees and ther animals t grw. Bees nt nly help flwers grw. They als help fruit and vegetables grw.
It’s als a day t learn mre abut the prblems bees are facing. Lss f natural habitat(栖息地), getting sick frm chemicals(化学物质) used n crps, and higher temperatures with climate change are making the number f bees drp, said the Fd and Agriculture Organizatin f the United Natins.
Peple are nw lking t technlgy t help save the bees. One example is the rbtic bee prject called RbRyale, said Hrizn magazine. The Eurpean Cmmissin funds(投资) it. The prject makes rbt bees t help feed and lk after the queen bee. This will get the queen bee t lay mre eggs and make mre bees.
S next time, let’s celebrate the day f the cute bees.
回答下面5个问题,每题答案不超过6个词。
61.When is Wrld Bee Day?
62.What can the pllen d?
63.Hw many prblems d bees face accrding t the passage?
64.Hw d peple help save the bees in this passage?
65.What will yu d t celebrate Wrld Bee Day?
(二)书面表达。(共1小题,计20分)
好的故事可以触动心灵、启迪智慧;好的故事可以引人入胜,温暖人心;好的故事,可以……。初中三年,我们或许读过、听过、见证过很多好的故事。请以“The gd stry in my heart”为题写一篇短文参赛。
Q1: Which is the gd stry in yur heart?
Q2: Why d yu like that gd stry?
Q3: What can yu learn frm the gd stry?
注意事项:
1. 词数:100词左右(文章开头已给出,不计入总词数);
2. 文中不能出现真实姓名、校名等信息;
3. 文章必须包含所有要点,可适当发挥,使短文连贯、通顺。
The gd stry in my heart
A gd stry can travel in time and space.
Spend the summer at Camp Brwn Hawk!
Camp is lcated n beautiful lake Ech!
Chances fr campers t have fun: Reserve a space
· hiking n beautiful trails Send a check fr $50. 00 t the address belw.
· swimming All checks must be received by May 15.
· caneing and kayaking Camp Brwn Hawk Office 32 lake Rad
· ding crafts such as pttery and wdcarving Ech Valley. CT, 06421
· ding fun, nature-based science activities
· singing sngs arund the campfire
Abut Camp Brwn Hawk:
· We’re 80 years ld this year.
· All camp staff are trained and experienced.
· Each cabin huses eight bys r girls.
· Kids frm ages 6 t 16 are welcme.
hmetwn study he treat help health silence west accrding t serve as
参考答案:
1.B 2.D 3.C 4.F 5.E
【导语】本文是玛丽和约翰之间的对话。
1.根据答语“Great.”可知,此处在打招呼,询问对方过的怎么样。选项B“你怎么样”符合语境。故选B。
2.根据“Thank yu fr the party last night.”和下文“Gd. I’m glad yu enjyed it.”可知,说话者表示玩得很开心。选项D“我玩得很开心”符合语境。故选D。
3.根据答语“It’s black.”可知,此处询问颜色。选项C“你的是什么颜色”符合语境。故选C。
4.根据“Can I cme and get it this evening”可知,说话者当下没时间去拿,因此请求改时间。选项F“我现在要工作”符合语境。故选F。
5.根据“I’m ging ut then.”和“I’ll cme at 6:30.”可知,此处说话者提出了时间。选项E“你必须在7:15之前来”符合语境。故选E。
6.A 7.D 8.C 9.B 10.B 11.A 12.C 13.D 14.C 15.B 16.A 17.C 18.D 19.B 20.C
【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了滑冰时受伤导致作者失去信心,但作者通过当志愿者担任游泳老师和阅读助教,重获自信。
6.句意:从很小的时候起,我就很清楚自己会成为什么样的人,但一场意外改变了一切。
wh谁;hw怎么样;where哪里;when什么时候。根据“I had a strng sense f ... I wuld becme”可知,很清楚自己想成为什么样的人,wh符合语境,故选A。
7.句意:从很小的时候起,我就很清楚自己会成为什么样的人,但一场意外改变了一切。
saved节约;discvered发现;slved解决;changed改变。根据后文可知,一次事故使得滑冰被迫终止,所以是一次事故改变了一切。故选D。
8.句意:对我来说,滑冰比世界上任何事情都重要。
nthing没什么;smething某物;anything任何东西;everything一切。根据“I had n scial life r interests ther than skating.”可知,除了滑冰,我没有任何社交生活或兴趣,所以对我来说滑冰比任何事情重要。故选C。
9.句意:没有什么比这更让我高兴了。
brke破坏;filled充满;cpied复制;stressed使焦虑。根据“Nthing else ... my heart with s much jy.”可知,没什么比滑冰更能让我的内心充满欢乐,filled符合语境,故选B。
10.句意:我每周花24小时发展我的技能。
challenging挑战;develping发展;shwing ff炫耀;staying up熬夜。根据“I spent 24 hurs a week ... my skills.”可知,我每周花24小时发展我的技能,即训练,develping符合语境,故选B。
11.句意:但我几乎在每一场比赛中都获得了第一名奖牌。
cmpetitin比赛;mistake错误;detail细节;examinatin考试。根据“first prize medals”可知,在比赛中获得第一名,所以cmpetitin符合语境。故选A。
12.句意:不幸的是,在一次比赛中,我摔倒了,受了重伤。
hidden躲藏;fllwed跟随;hurt伤害;kicked点击。根据“The dctr tld me that I culdn’t skate any mre.”可知,医生告诉我不能再滑冰了,可知我伤得很重。故选C。
13.句意:我的背部疼痛难忍,甚至连基本的日常任务都变得困难起来。
bne骨头;size大小;muscle肌肉;pain痛苦。根据“The ... in my back was hard t bear”可知,背部疼痛难以忍受,pain符合语境,故选D。
14.句意:我的背部疼痛难忍,甚至连基本的日常任务都变得困难起来。
necessary必要的;imprtant重要的;difficult困难的;pssible可能的。更好“was badly hurt”可知,伤得很重,可知基本的日常任务都变得困难起来,difficult符合语境,故选C。
15.句意:我的热情被带走了。
given up父亲;taken away带走,turned n打开;putting up举起。根据“I lst heart”可知,我失去了信心,可知我的热情被带走了,故选B。
16.句意:我没有无所事事,而是开始参与当地的社区服务项目。
Instead f而不是;Since既然;Even thugh即使;Althugh尽管。根据“... sitting arund and wasting my days, I began t wrk with lcal cmmunity service prjects.”可知,开始参与当地的社区服务项目,而不是坐在那里浪费我的日子,instead f符合语境,故选A。
17.句意:通过志愿担任游泳老师和孩子们的暑期阅读助理,我对自己想成为什么样的人有了一个想法。
skill技术;rad马路;idea想法;time时间。根据“I gt a(n) ... f wh I wanted t becme.”可知,对自己想成为什么样的人,有了一个想法,idea符合语境,故选C。
18.句意:渐渐地,我走出了阴影,重新树立了信心。
lst丢失;replied回复;ffered提供;rebuilt重建。根据“Little by little, I stepped ut f the shadw and ... my cnfidence.”可知,我一点点走出阴影,重建信心,rebuilt符合语境,故选D。
19.句意:我们可以选择躲避挑战,也可以努力克服这些挑战。
prtect保护;chse选择;prvide保护;start开始。根据“We can ... stay behind r try t get past these challenges”可知,躲避挑战还是克服挑战,我们可以选择,chse符合语境,故选B。
20.句意:我的意外是一个挑战,但没能阻止我取得成功。
wn赢得;happened发生;failed失败;wrried担心。根据文章可知,一场事故没能阻止我取得成功,fail t d“未能做某事”,故选C。
21.B 22.C 23.A
【导语】本文主要介绍了Camp Brwn Hawk夏令营,提供了很多有趣的活动,欢迎6至16岁的孩子参加。
21.细节理解题。根据“Chances fr campers t have fun: hiking n beautiful trails;swimming;caneing and kayaking;ding crafts such as pttery and wdcarving;ding fun, nature-based science activities”可知在“露营者享受乐趣的机会”这部分介绍了夏令营的各种活动。故选B。
22.细节理解题。根据“All camp staff are trained and experienced.”可知,夏令营里的员工都是经过训练的,并且经验丰富,说明这个夏令营是安全的。故选C。
23.推理判断题。本文是一则关于夏令营招生的传单广告,传单上的图片是为了吸引读者的注意力。故选A。
24.A 25.D 26.B
【导语】本文介绍了宋代女词人李清照的一生。
24.细节理解题。根据“Li was smene wh always wanted t destry ld custms and traditins frm the start.”和“Wmen in the Sng Dynasty stayed indrs. They didn’t discuss plitics, and nly spke when spken t. But just at the age f 17, Li Qingzha made a name fr herself.”可知李清照与众不同,总是想要打破传统,和她同时代的女性不一样。故选A。
25.细节理解题。根据第二段中“But just at the age f 17, Li Qingzha made a name fr herself.”可知,17岁的时候,李清照就出名了;根据第三段中“They sld clthes and went hungry t slwly build up a big library”可知,后来李和她的丈夫建立了一个大图书馆;根据第四段中“This happy life was ruined by the wars f 1127. The Nrthern Sng capital fell this year during the Jin-Sng wars.”可知,然后发生的事情是北宋首都在金宋战争中陷落;根据第四段中“The cuple tk many f their pssessins and ran away t Nanjing, where they lived fr a year.”可知,接下来发生的事情是,由于战争,李与丈夫一起离开了家乡;根据第四段中“Zha Mingcheng died in 1129, leaving her childless and alne.”可知,最后,赵明成死后,李独自生活。故正确的顺序是d-b-a-c-e。故选D。
26.篇章结构题。第一段总写李清照,她是中国历史上最著名的女作家之一,天才的特殊女性,她的一生苦乐参半。第二段叙述李清照是天才的特殊女性。第三段叙述李清照幸福的生活。第四段叙述了李清照悲惨的命运。由此可知,本文的篇章结构是总分结构。故选B。
27.B 28.B 29.D 30.C
【导语】本文主要讲述了中国科学家利用气象站去研究珠穆朗玛峰的气候变化情况以及全球变暖对青藏高原的影响。
27.细节理解题。根据“ It’s the secnd time since last year fr the science expeditin (考察) team t reach the tp.”可知,自去年以来,中国科学考察队登顶了两次,故选B。
28.推理判断题题。根据图片的展示可知,图片展示的是科学家和登山者到达气象站的情况,与第二段表达的内容一致,故选B。
29.段落大意题。根据“Over the last fifty years, the temperature n the Qinghai-Tibet Plateau has risen abut 0.5℃ every ten years. Studying the ecsystem(生态系统) f the Qinghai-Tibet Plateau will help scientists have a better understanding f the influence f climate change, and help scientists and the gvernment make prper decisins.”可知,本段主要是介绍研究青藏高原的生态系统的重要性,故选D。
30.细节理解题。根据“After fixing steel rpes, changing batteries and putting in wind speed and directin sensrs (传感器), they finished imprving the wrld’s highest autmated(自动化的) weather statin, which was setup by Chinese scientists last year.”可知,到目前为止,中国已经建立了世界上最高的自动化气象站。故选C。
31.A 32.B 33.D 34.B 35.C
【导语】本文讲述了Mark捉小龙虾的过程以及岸上其他孩子们观看的情况。
31.细节理解题。根据“When Mark walked empty-handed up the sand, the sun was shining brightly.”可知,那天天气很好,阳光明媚,故选A。
32.词义猜测题。根据“Mark knew crayfish usually hid in the darkness beneath rcks, nly cming ut at night t feed. Hw lng wuld his crayfish remain there befre it went back under the rcks?”可知,小龙虾通常躲在黑暗的岩石下面,只在晚上出来觅食,单词“beneath”指的是“在……下方”,故选B。
33.推理判断题。根据“They lked at each ther and spke sftly s he culdn’t hear. ‘Is that all?’ ‘Is he giving up?’ ”以及划线句子可知,岸边观看的孩子原本以为Mark放弃了,但是Mark休息之后又振作起来了,再次下到水里,孩子们都在为他这次能否抓住小龙虾而紧张,故选D。
34.细节理解题。根据“ ‘Yu hurried t much. Take yur time. Prepare yurself. Dn’t dive until everything feels right,’ he spke t himself calmly, and he felt the cnfidence building up inside him. ‘I can d it. I can d it.’ He felt gd”可知,Mark正在建立他的信心,故选B。
35.主旨大意题。根据整个文章的介绍可知,主要介绍在阳光明媚的一天,Mark试图抓小龙虾的故事,故选C。
36.D 37.E 38.C 39.A 40.B
【导语】本文主要介绍了关于大熊猫的一些知识。
36.根据“The panda’s white bdy clr helps it hide in the snw, while the black part helps it hide in the shade. ”可知此处在介绍大熊猫身上颜色的作用。选项D“其他科学家认为,它们的颜色可能与寻找配偶有关。”符合语境,故选D。
37.根据“Usually babies wh have big eyes lk cute”可知是介绍大熊猫的眼睛。选项E“同样地,黑眼圈会让它们的眼睛看起来更大,所以它们看起来很可爱。”符合语境,故选E。
38.根据“They have nticed that wild giant pandas nrmally start t be active befre daybreak, rest and then reach a secnd active peak (高峰) again befre sunset and then rest until late at night.”可知此处是介绍大熊猫的日常作息,选项C“大熊猫像人类一样白天活动,晚上睡觉吗?”符合语境,故选C。
39.根据“In summer and autumn, fr example, activity levels are much higher in the daytime than at night.”可知大熊猫的日常活动和季节有关,选项A“日常活动经常随着季节而变化。”符合语境,故选A。
40.根据“It’s imprtant fr pandas t have a quiet envirnment.”可知大熊猫喜欢安静的环境,选项B“所以不要发出可能吓到它们的声音或突然的动作。”符合语境,故选B。
41.studies/is studying 42.be treated 43.hmetwn 44.unhealthy 45.silently 46.accrding t 47.t help 48.his 49.Western 50.serve as
【导语】本文主要讲述了德国人无名在中国学习中医并打算学成之后开设中医馆的故事。
41.句意:现在就读于河南中医药大学。根据“at Henan University f Chinese Medicine”可知在河南中医药大学学习,study“学习”,结合“Nw”可知可以表达现在的状态,或现阶段正在进行的动作,用一般现在时或现在进行时。studies/is studying。
42.句意:由于他认为有些疾病不能用现代医学很好地治疗,他决定学可知习中医。根据“sme illnesses can’t ... well with mdern medicine”可知用现在医学治不好,treat“治疗”,与主语之间是动宾关系,此处用含情态动词的被动语态。故填be treated。
43.句意:无名于2015年来到河南省,因为河南省是张仲景的家乡,所以可以享受到中医文化。根据“because Henan Prvince is the ... f Zhang Zhngjing”结合常识可知张仲景的家乡在河南,hmetwn“家乡”。故填hmetwn。
44.句意:他过去经常花很多时间玩电脑游戏,每晚都熬夜,在这种快节奏但不健康的生活方式中迷失了自己。根据“He used t spend much time playing cmputer games and stay up late every night”可知花费大量时间玩电脑游戏且熬夜到很晚,是不健康的生活方式,用health的形容词形式unhealthy表示“不健康的”。故填unhealthy。
45.句意:但根据中医的阴阳学说,他现在过着健康平和的生活,养成了喝茶、静坐、阅读古书等好习惯。根据“But nw he lives a healthy and peaceful life, practicing gd habits like drinking tea and sitting ..., as well as reading ancient bks”可知现在的生活方式很平和,由此推出是静坐,用silence的副词形式sliently表示“默默地,静静地”,副词修饰动词。故填silently。
46.句意:但根据中医的阴阳学说,他现在过着健康平和的生活,养成了喝茶、静坐、阅读古书等好习惯。根据“the Yin-Yang thery in TCM”可知此处是根据中医的阴阳学硕来调整自己的生活方式,accrding t“根据”。故填accrding t。
47.句意:无名还利用他所学到的知识来帮助他的家人。根据“Wu als makes use f what he has learned ... his family.”可知用所学的中医知识来帮助家人,help“帮助”,此处用动词不定式作目的状语。故填t help。
48.句意:当他回到德国的家中时,针灸工具和中医受到了欢迎。根据“hme in Germany”可知在德国的额是他的家,用he的形容词性物主代词his表示“他的”。故填his。
49.句意:在无名看来,中国和西方国家没有太大的区别。根据“between China and ... cuntries”结合备选词可知是中国和西方国家,此处用west的形容词形式Western表示“西方的”,形容词作定语。故填Western。
50.句意:他计划毕业后在中国或德国开一家中医诊所,这可以作为两国之间的桥梁,让更多人了解中医及其文化。根据“which culd ... a bridge between the tw cuntries”可知是可以作为两国之间的桥梁,serve as“充当,起到……作用”,culd后接动词原形。故填serve as。
51.(c)k 52.(c)alled 53.(s)lwly 54.(w)aiting 55.(y)ellw 56.(f)d 57.(s)helter 58.(c)ustmers 59.(d)isappeared 60.(w)armth
【导语】本文是一篇记叙文,主要赞美了尽职尽责的外卖员。
51.句意:我太累了,不想给自己做饭。根据“s I rdered a pt f chicken upn my phne.”可知,不想做饭,ck“烹饪”符合题意,空前有不定式符号t,故此空用动词原形。故填(c)k。
52.句意:半小时后,一个外卖员打电话给我说他到了。根据“a delivery wrker c…me that he’d arrived”可知,应该是打电话告诉作者。call“打电话”,根据“arrived”可知,此处是一般过去时,故动词用其过去式。故填(c)alled。
53.句意:我走得很慢,因为我担心他会把食物放在我的社区门口,然后匆匆离开。根据“because I thught he wuld leave the fd at the gate f my cmmunity and leave in a hurry.”可知,作者认为外卖员会把食物放在社区门口,然后匆匆离开,因此走得慢。slwly“慢地”,副词修饰动词walked。故填(s)lwly。
54.句意:当我走到大门口时,我看见他在倾盆大雨中等着,没有带伞。根据“I saw him w…in the puring rain”可知,外卖员正在门口等待,wait“等待”符合题意,see sb ding sth.“看见某人正在做某事”。故填(w)aiting。
55.句意:雨不停地落在他的脸上、脚上和黄色的制服上。根据“his y…unifrm”可知,应该是“黄色的制服”,yellw符合题意。故填(y)ellw。
56.句意:我点了点头,他用颤抖的、湿漉漉的手指把食物递给我。根据“Chicken sup”以及“he handed the f…t me”可知,他把食物递给我,fd“食物”符合题意。故填(f)d。
57.句意:你为什么不早点离开找个避雨的地方?根据“find sme s…frm the rain”可知,此处表示“找个避雨的地方”。shelter“遮蔽物,庇护处”,在此处是不可数名词。故填(s)helter。
58.句意:我的工作是为顾客提供安全的食品。根据“I wrk t bring fd safely t ur c…”可知,此处表示“顾客”,其对应的英文表达是custmer,此处用其复数表示泛指。故填(c)ustmers。
59.句意:然后他转身消失在雨中。根据“Then he turned arund and d…in the rain.”可知,他消失在了雨中。disappear“消失”,and连接的成分一致,故此空应该用过去式。故填(d)isappeared。
60.句意:冷雨不停地下着,我的心里却升起了一缕暖意。根据“The cld rain kept falling, but”可知,此处表示转折,故此处表示“心里却升起了一缕暖意”,此空应填一个名词,warmth“温暖”符合题意。故填(w)armth。
61.On the twentieth f May./On May the twentieth./On May 20th. 62.The pllen makes new plants grw./It makes new plants grw. 63.3./Three./Bees face three prblems. 64.Peple are (nw) lking t technlgy./By lking t technlgy. 65.开放性试题,言之合理即可。参考答案:I will spread the knwledge f bees t my friends.
66.范文
The gd stry in my heart
A gd stry can travel in time and space. During the three years f junir high schl, I have read lts f stries. Nw I want t tell yu smething abut the gd stry in my heart—the stry f Mencius’ Mther Mving Three Times.
When Mencius was a little by, he learned hw t murn in the place where they lived at first. His mther thught it was nt gd fr his study, s she decided t mve. Then, they mved t a place next t a market, and Mencius began t learn the ways f business peple. His mther didn’t want him t be a businessman, s they mved again. Finally, they mved int a huse near a schl. Mencius began t learn knwledge. His mther thught this was right place fr him t grw up.
I think it is an educatinal and meaningful stry. Thrugh this stry I knw the imprtance f the envirnment. It can make a big difference t us.
【导语】本文主要介绍了世界蜜蜂日的相关情况,并描述了蜜蜂现在面对的问题。
61.根据“Every year n the twentieth f May, it’s Wrld Bee Day.”可知世界蜜蜂日是五月二十日,故填On the twentieth f May./On May the twentieth./On May 20th.
62.根据“The pllen makes new plants grw.”可知花粉能让新的植物生长,故填The pllen makes new plants grw./It makes new plants grw.
63.根据“Lss f natural habitat(栖息地), getting sick frm chemicals(化学物质) used n crps, and higher temperatures with climate change are making the number f bees drp, said the Fd and Agriculture Organizatin f the United Natins.”可知蜜蜂面对的问题是自然栖息地的丧失、作物上使用的化学物质导致的疾病,以及气候变化导致的气温升高,一共是三个问题。故填3./Three./Bees face three prblems.
64.根据“Peple are nw lking t technlgy t help save the bees.”可知人们在正寻求技术来帮助拯救蜜蜂。故填Peple are (nw) lking t technlgy./By lking t technlgy.
65.开放性试题,言之合理即可。参考答案:I will spread the knwledge f bees t my friends.
66.[总体分析]
①题材:本文是一篇记叙文,是一篇材料作文;
②时态:本文主要用一般现在时和一般过去时;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点,并适当增加细节,突出写作重点。
[写作步骤]
①第一步,介绍你心里的好故事是什么并简单叙述情节;
②第二步,说说自己喜欢这个故事的原因;
③第三步,谈谈你从这个故事中学到了什么。
[亮点词汇]
①be gd fr 对……有好处
②begin t d 开始做某事
③grw up 成长
④the imprtance f ……的重要性
⑤make a difference t 对……有影响
[高分句型]
①When Mencius was a little by, he learned hw t murn in the place where they lived at first. (when引导时间状语从句;where引导定语从句)
②His mther didn’t want him t be a businessman, s they mved again. (s引导结果状语从句)
相关试卷
这是一份九年级英语上学期期末考试02(镇江专用)-2023-2024学年九年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共22页。试卷主要包含了全卷满分90分等内容,欢迎下载使用。
这是一份九年级英语上学期期末考试02(盐城专用)-2023-2024学年九年级英语上册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共18页。试卷主要包含了全卷满分120分等内容,欢迎下载使用。
这是一份九年级英语上学期期末考试02(苏州专用)-2023-2024学年九年级英语下册单元重难点易错题精练(牛津译林版),共17页。

