2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第十一中学校高三上学期期中考试英语科试题含答案
展开分数:150分;考试时间:120分钟
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Why is Alex carrying a big fish with him?
A. T learn cking. B. T watch it in class. C. T give it t his teacher.
2. Why des the wman call the man a sea bear?
A. He is t heavy. B. He wears t little. C. He prefers summer.
3. What will the wman d?
A. Take a bath. B. See a film. C. Have an exam.
4. Hw lng has the wman been in Paris?
A. A year. B. 2 days. C. 6 mnths.
5. What are the speakers ding?
A. Having a meeting. B. Ding research wrk. C. Listening t a lecture.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What des the wman want the man t d?
A. Intrduce Australia. B. Give her sme advice. C. G shpping with her.
7. What will the wman d next?
A. Try t save mney. B. Buy Christmas gifts. C. G t the pst ffice.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What des the wman lk fr?
A. Fd. B. Rubbish. C. A plastic bag.
9. What mistake did the man make?
A. He left the bag at hme. B. He threw away the sandwiches. C. He frgt t take the rubbish away.
10. Where will the speakers g?
A. A park. B. A restaurant. C. Their wrkplace.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Where des the cnversatin take place?
A. In a shpping center. B. In a htel. C. In a restaurant.
12. What des the wman want t d?
A. T find gds. B. T have dinner. C. T cmpare prices.
13. Where will the wman g at last?
A. Outside. B. Upstairs. C. Dwnstairs.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. What will the man d first?
A. Set the table. B. Turn ff the TV. C. Wait fr Jimmy.
15. What is the relatinship between the speakers?
A. Mther and sn. B. Teacher and student. C. Husband and wife.
16. What des the man think f the dinner?
A. Delicius. B. Unhealthy. C. Unsatisfying.
17. What will the man d in the evening?
A. Prepare a meal. B. G ut fr a walk. C. D his hmewrk.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is the speech mainly abut?
A. A female writer. B. A famus bk. C. An ld family.
19. Wh wrte J’s Bys?
A. David. B. Luisa. C. Emersn.
20. When did Luisa die?
A. In 1868. B. In 1869. C. In 1888.
二、阅读理解(共两节,满分50分)
A
4 Mst walkable cities in Eurpe
Seville, Spain
Seville in Spain takes the tp spt as Eurpe’s mst walkable city, ffering the shrtest walking rute between the tp fur turist attractins.Visitrs can explre the impressive Plaza de Espana public square, befre wandering ver t the UNESCO-listed palace f Real Alcazar and Seville Cathedral. After that, it’s nly a shrt trip n ft t visit the beautiful Barri Santa Cruz neighburhd.
Venice, Italy
Venice is well-knwn as a heaven fr pedestrians (行人), s it’s n surprise it ranks as the secnd best lcatin fr walkable city breaks. There are endless alleyways t explre, as well as plenty f beautiful bridges ver the crisscrssing canals that the city is famus fr. Just under half an hur f walking here will take yu n a tur f the impressive Grand Canal, Dge’s Palace, St Mark’s Square, Basilica and bell twer, all in nly 1.3 miles.
Prt, Prtugal
Nestled alng Prtugal’s picturesque cast, Prt cmes in third with its tp attractins all cvered by a 30-minute walking rute. Meander alng the Dm Luís I Bridge ver the Dur River, head t the Clérigs Church Bell Twer and enjy a riverfrnt walking place alng the Cais da Ribeira. The Stck Exchange Palace is als just a shrt walk away.
Flrence, Italy
Flrence, Italy, secures its place as the furth mst walkable city in Eurpe thanks t its stunning attractins that can be seamlessly explred n ft. A 1.6 mile rute cvers the awe-inspiring Piazzale Michelangel; the famus Uffizi Gallery; the Piazza del Dum where yu will be amazed at the magnificent Flrence Cathedral; and the Galleria dell’Accademia, hme t Michelangel’s masterpiece, the statue f David.
1. Hw lng is prbably the walking rute in Seville?
A. 1.1 miles.B. 1.3 meters.C. 1.6 meters.D. 1.8 meters.
2. Which city is prbably lcated near the sea?
A Seville.B. Venice.C. Prt.D. Flrence.
3 What is the writing purpse f the text?
A. T cmpare the fur cities.
B. T shw the benefits f walking.
C. T stress the imprtance f traveling.
D. T attract visitrs t walk in these cities.
【答案】1. A 2. C 3. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章介绍了四个欧洲最适合步行的城市。
【1题详解】
细节理解题。根据Seville, Spain部分提到的“Seville in Spain takes the tp spt as Eurpe’s mst walkable city, ffering the shrtest walking rute between the tp fur turist attractins.(西班牙的塞维利亚被评为欧洲最适合步行的城市,在四大旅游景点之间的步行路线最短)”,Venice, Italy部分提到“Just under half an hur f walking here will take yu n a tur f the impressive Grand Canal, Dge’s Palace, St Mark’s Square, Basilica and bell twer, all in nly 1.3 miles.(在这里步行不到半小时,你就可以参观令人印象深刻的大运河、总督府、圣马可广场、大教堂和钟楼,所有这些都只有1.3英里)”,Prt, Prtugal部分提到“Nestled alng Prtugal’s picturesque cast, Prt cmes in third with its tp attractins all cvered by a 30-minute walking rute.(坐落在葡萄牙风景如画的海岸上,波尔图排名第三,其顶级景点都是30分钟的步行路线)”以及Flrence, Italy部分提到“A 1.6 mile rute cvers the awe-inspiring Piazzale Michelangel; the famus Uffizi Gallery; the Piazza del Dum where yu will be amazed at the magnificent Flrence Cathedral; and the Galleria dell’Accademia, hme t Michelangel’s masterpiece, the statue f David.(1.6英里长的路线包括令人敬畏的米开朗基罗广场;著名的乌菲齐美术馆;大教堂广场,宏伟的佛罗伦萨大教堂令您惊叹不已;还有学院美术馆,这里收藏着米开朗基罗的杰作——大卫雕像)”可知,文章提到塞尔维亚适合步行的路线是这四个景点中最短的。结合选项可知,塞维利亚的步行路线大概有1.1英里。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Prt, Prtugal部分提到的“Meander alng the Dm Luís I Bridge ver the Dur River, head t the Clérigs Church Bell Twer and enjy a riverfrnt walking place alng the Cais da Ribeira.(沿着杜罗河上的Dm Luís I桥蜿蜒而行,前往Clérigs教堂钟楼,沿着Cais da Ribeira享受河边散步)”可知,在波尔图可以沿着河边散步,而河流最终流入大海,波尔图可能也位于海边。故选C。
【3题详解】
推理判断题。根据文章标题“4 Mst walkable cities in Eurpe(四个欧洲最适合步行的城市)”可知,文章主要介绍了四个欧洲最适合步行的城市。由此推知,本文是为了吸引更多的游客来这些城市徒步旅游。故选D。
B
Yu might think f martial arts mvies when yu see peple perfrming graceful mves dwn the river, all standing n a bamb strip, but actually it is a frm f intangible cultural heritage: bamb drifting (漂流).
Over 2,000 years ag, the high-quality wd, nanmu, in Guizhu was in great demand by the ryal curt mre than 2,000 kilmeters t the nrth. With n better transprtatin, peple had t stand n ne lg (原木) t drift dwn the river. Later, lcal peple began t cmpete alng the way and the game f wd drifting was brn. In the Qing Dynasty, wd drifting became bamb drifting because f bamb’s lwer price. Due t the skills it takes fr ne t master this act, bamb drifting was included in the natinal intangible cultural heritage list last year.
Yang Liu, a 24-year-ld inheritr f bamb drifting, learned it at 7. “Usually, the bamb under yur feet is abut 9 meters lng, and the bamb in yur hands is abut 5 meters. If the length r diameter (直径) f the bamb is nt lng enugh, it will nt flat. Keeping ur feet firmly psitined n the narrw bamb ple is the key, s we shuld fight against the current by cnstantly changing the angle. I lst my balance and fell in the water many times while practicing. Once I fell, I gave it anther try until I knew hw t handle the mst difficult part, ” she said.
The lve fr the ancient skill keeps Yang ging. In the past 17 years, she has drifted all year rund, in winter cld and summer heat. A hanfu culture has been n the rise, Yang started wearing hanfu while perfrming, creating a mre beautiful feel. In 2020, Yang began t pst her vides n scial media. “I’m extremely prud t get respnses frm viewers that bamb drifting makes the line between what is pssible and impssible unclear. It’s my missin t keep it alive and knwn t mre peple,” Yang Liu tld China Daily.
4. What can be learned frm the first tw paragraphs?
A. The martial arts mvie is a frm f cultural heritage.
B. Nanmu was delivered t the nrth by land.
C. Bamb was cstly in Guizhu 2,000 years ag.
D. Bamb drifting invlves lts f skills.
5. What is the biggest challenge in bamb drifting?
A. Finding the prper bamb.B. Hlding the bamb firmly in hands.
C. Maintaining a fixed angle.D. Keeping balance.
6. What d the viewers think f bamb drifting?
A. Unbelievable.B. Elegant.C. Cnfusing.D. Cmplicated.
7. Which f the fllwing is a suitable title fr the text?
A. Transprting Bamb dwn the River
B. Intangible Cultural Heritage in Guizhu
C. Balancing with Grace
D. Yang Liu: A Creative Perfrmer
【答案】4. D 5. D 6. A 7. C
【解析】
【导语】本文一篇说明文。文章主要介绍了国家级非物质文化遗产——独竹漂这项古老艺术的历史,并从其传承人杨柳的角度说明了其涉及的技艺、传承与创新。
【4题详解】
细节理解题。根据第二段中的“Due t the skills it takes fr ne t master this act, bamb drifting was included in the natinal intangible cultural heritage list last year. (由于掌握这门技艺需要的技巧,去年独竹漂被列入国家非物质文化遗产名录)”可知,独竹漂需要很多技巧。故选D项。
5题详解】
推理判断题。根据第三段中杨柳所说的话“Keeping ur feet firmly psitined n the narrw bamb ple is the key, s we shuld fight against the current by cnstantly changing the angle. I lst my balance and fell in the water many times while practicing. Once I fell, I gave it anther try until I knew hw t handle the mst difficult part (让我们的脚牢牢地站在狭窄的竹竿上是关键,所以我们应该通过不断改变角度来对抗水流。在练习的过程中,我多次失去平衡掉进水里。一旦我跌倒了,我就再试一次,直到我知道如何处理最困难的部分)”可知,独竹漂的关键是能牢牢地站在狭窄的竹竿上,因为人很容易就会失去平衡掉下竹竿。由此可知,独竹漂的最大挑战是保持平衡。故选D项。
【6题详解】
推理判断题。根据最后一段中杨柳所说的话“I’m extremely prud t get respnses frm viewers that bamb drifting makes the line between what is pssible and impssible unclear. (我非常自豪地收到观众们的回应,他们认为独竹漂使可能与不可能之间的界限变得模糊)”可知,观众认为独竹漂模糊了可能和不可能之间的界限。由此推知,他们认为独竹漂是令人难以置信的。故选A项。
【7题详解】
主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Yu might think f martial arts mvies when yu see peple perfrming graceful mves dwn the river, all standing n a bamb strip, but actually it is a frm f intangible cultural heritage: bamb drifting (漂流). (当你看到人们站在竹筏上,在河流上表演优美的动作时,你可能会想到武侠片,但实际上这是一种非物质文化遗产:独竹漂)”可知,文章围绕独竹漂这项国家级非物质文化遗产展开,结合其传承人杨柳的经历和叙述,主要介绍了其历史、技艺、传承与创新。C项“优雅地平衡”呼应第一段中的graceful mves,突出了文中对其技艺中平衡这一点的强调,最适合作为标题。故选C项。
C
A teenager needs t have a sense f independence in their life t feel secure (安全的). T sme teenagers independence means a lt t them, and I think that sme parents dn’t allw their teenagers enugh independence.
Independence has smething t d with freedm. Sme kids are nt allwed t g anywhere alne, and the nly thing their schedule includes is ging t schl, cming hme, ging t sleep, and repeating the prcess the next day. Parents tend t be afraid that their kids can get hurt if they g utside int the wrld. But if parents cntrl their kids t much, they may never learn t live n their wn. The best way fr a teenager t learn lessn is thrugh experience. I think it is beneficial fr teenagers t have freedm.
Teenagers’ lack f freedm can als stp them frm having gd friendship at schl. Sme might say this is a gd thing, because it helps them fcus mre n their schl wrk. I argue that this can nly discurage them nt t d their schl wrk. Sme parents d nt allw their children t be arund their friends utside the schl, thinking that this will get them int truble. But I dn’t think s. Instead, isn’t this a gd reasn fr parents t get their children a cellphne? Cellphnes allw teenagers t stay in tuch with their parents, and cmmunicate with friends.
Privacy is anther issue between parents and their teenagers. Teenagers tend t enjy relaxatin by themselves in their wn rm. This als gives them a sense f independence. It ften annys teenagers when their parents enter their rm when they are nt hme. I knw that my mm always ges in my rm when I’m nt hme, and this has brught me t the pint where I have asked many times t get a lck n my dr.
8. What is the main idea f the secnd paragraph?
A. It benefits teenagers t have freedm.B. Sme parents allw their kids n freedm.
C. Kids knw hw t live independently.D. Kids have a dull rutine every day
9. In the pinin f the authr, ________ .
A. it is unnecessary fr a kid t have a cellphne
B. kids shuld fcus n the schl wrk
C. parents shuld make it easy fr kids t cmmunicate with their friends
D. gd friendships between kids harm their schl wrk
10. Hw d teenagers usually feel when their parents enter their rms in their absence?
A. AngryB. LuckyC. DisappintedD. Calm
11. The authr hpes t have her dr lcked in rder t________.
A. keep her father frm reading her dairyB. stp thieves frm ging in
C. prtect herself frm any harmD. prevent her mther entering her rm
【答案】8. A 9. C 10. A 11. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文,主要讲的是独立对青少年很重要,然而许多父母没有让孩子有足够的独立,独立与自主有关,青少年有自由是有益的,青少年缺乏自由会影响孩子在学校建立良好的友谊,此外,有自己的隐私空间会给青少年一种独立感。
【8题详解】
主旨大意题。由第二段“Independence has smething t d with freedm. Sme kids are nt allwed t g anywhere alne, and the nly thing their schedule includes is ging t schl, cming hme, ging t sleep, and repeating the prcess the next day. Parents tend t be afraid that their kids can get hurt if they g utside int the wrld.(独立与自由有关。有些孩子不被允许单独去任何地方,他们唯一的日程安排就是上学、回家、睡觉,然后第二天重复这个过程。父母往往害怕他们的孩子如果走到外面的世界会受伤。)”以及本段后面内容可知,作者提出独立与自由有关,他指出很多父母过分控制自己的孩子,这样孩子永远不可能学会独立,因此第二段主要讲的是拥有自由对青少年有好处。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段“Instead, isn’t this a gd reasn fr parents t get their children a cellphne? Cellphnes allw teenagers t stay in tuch with their parents, and cmmunicate with friends.(相反,这难道不是父母给孩子买手机的一个好理由吗?手机让青少年与父母保持联系,并与朋友交流。)”可知,作者认为父母应该让孩子和他们的朋友交流变得容易。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据第四段“It ften annys teenagers when their parents enter their rm when they are nt hme.(当青少年不在家的时候,父母进入他们的房间,这常常会惹恼他们。)”可知,当父母在他们不在的时候进入他们的房间时,青少年通常会觉得生气,故选A。
【11题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“I knw that my mm always ges in my rm when I’m nt hme, and this has brught me t the pint where I have asked many times t get a lck n my dr.(我知道我妈妈总是在我不在家的时候进入我的房间,这让我不得不多次要求给我的门上一把锁。)”可知,作者希望锁门是为了不让自己的妈妈进入自己的房间。故选D。
D
Whm shuld yu marry? Where shuld yu live? Hw shuld yu spend yur time? Fr centuries, peple have relied n their gut instincts (直觉) t figure ut the answers t these life-changing questins. Nw, thugh, there is a better way. We are living thrugh a data explsin, as vast amunts f infrmatin abut all aspects f human behavir have becme mre and mre accessible. We can use this big data t help determine the best curse t chart.
There has lng been verwhelming—and ften surprising—evidence that algrithms (算法) can be much better than peple at making difficult decisins. Researchers have cllected data n varius kinds f chices peple make, the infrmatin they base thse chices n, and hw things turn ut. They have fund, fr example, that a simple data-driven algrithm wuld have been better than judges at deciding whether a defendant shuld stay in prisn r be released; better than dctrs at deciding whether a patient shuld underg surgery; and better than schl principals at deciding which teachers shuld be prmted.
The pwer f data analysis has been prved in the sprts and business wrlds, t. As made famus by the bk and mvie Mneyball, baseball teams fund that algrithms were better than scuts (星探) at picking players, and better than managers at picking strategies. In finance, the hedge fund Renaissance Technlgies dramatically defeated cmpetitrs by seeking ut patterns in stck market data and using them t infrm its investment strategy. Tech firms in Silicn Valley have fund that data frm experiments prvides better insights int hw t design their websites than designers culd.
These are the early days f the data revlutin in decisin-making. I am nt claiming that we can cmpletely cunt n algrithms t make ur lifestyle chices, thugh we might get t that pint in the future. I am claiming instead that we can all dramatically imprve ur decisin-making by cnsulting evidence mined frm thusands r millins f peple wh faced dilemmas similar t urs. And we can d that nw.
12. What’s the main idea f the passage?
A. Big data is a duble-edged swrd.
B. Data revlutin will change peple’s life.
C. Big data is helpful in making imprtant decisins.
D. Algrithms behaves better than peple in many fields.
13. Accrding t paragraph 2, algrithms might NOT defeat peple in_________.
A. curt rulingsB. jb prmtins
C. perative estimatinD. teaching practices
14. What is the writing purpse f paragraph 3?
A. T prvide further evidence.B. T shw ptential applicatins.
C. T encurage the use f big data.D. T explain hw t use algrithms.
15. Which f the fllwing will the authr mst prbably agree with?
A. Algrithms ffer perfect advice nw.
B. Big data will certainly cause a revlutin.
C. Big data can make up fr ur lack f experience.
D. Algrithms are bund t be fully trusted in the future.
【答案】12. B 13. D 14. A 15. C
【解析】
【导语】这是一篇议论文。文章主要讲述随着大数据的普及,我们可以利用大数据来改善我们的决策。
【12题详解】
主旨大意题。根据第一段中“We are living thrugh a data explsin, as vast amunts f infrmatin abut all aspects f human behavir have becme mre and mre accessible. We can use this big data t help determine the best curse t chart.(我们正生活在一个数据爆炸的时代,关于人类行为各个方面的大量信息变得越来越容易获取。我们可以利用这些大数据来帮助确定绘制地图的最佳路线。)”可知,数据革命将改变人们的生活。故选B项。
【13题详解】
细节理解题。根据第二段中“They have fund, fr example, that a simple data-driven algrithm wuld have been better than judges at deciding whether a defendant shuld stay in prisn r be released; better than dctrs at deciding whether a patient shuld underg surgery; and better than schl principals at deciding which teachers shuld be prmted.(例如,他们发现,一个简单的数据驱动算法在决定被告是应该留在监狱还是释放时,会比法官更好;在决定病人是否应该接受手术方面优于医生;而且比学校校长更擅长决定哪些老师应该升职。)”可知,数据算法只有“教学实践”方面有可能不会打败人类。故选D项。
【14题详解】
推理判断题。根据第三段“The pwer f data analysis has been prved in the sprts and business wrlds, t. As made famus by the bk and mvie Mneyball, baseball teams fund that algrithms were better than scuts(星探) at picking players, and better than managers at picking strategies. In finance, the hedge fund Renaissance Technlgies dramatically defeated cmpetitrs by seeking ut patterns in stck market data and using them t infrm its investment strategy. Tech firms in Silicn Valley have fund that data frm experiments prvides better insights int hw t design their websites than designers culd.(数据分析的力量在体育和商业领域也得到了证明。正如书和电影《点球成金》所述,棒球队发现,算法在挑选球员方面比球探好,在挑选策略方面比经理好。在金融领域,对冲基金文艺复兴科技公司通过从股市数据中寻找规律,并利用这些规律制定投资策略,一举击败了竞争对手。硅谷的科技公司发现,实验数据比设计师更能帮助他们了解如何设计网站。)”可知,算法在体育和商业领域,也可以帮助人们更好地做出决策,此段的写作目的是提供进一步的证据。故选A项。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段中“I am claiming instead that we can all dramatically imprve ur decisin-making by cnsulting evidence mined frm thusands r millins f peple wh faced dilemmas similar t urs. And we can d that nw.(相反,我认为我们都可以通过咨询从成千上万与我们面临类似困境的人那里获得的证据来显著改善我们的决策。我们现在就能做到。)”可知,作者应该赞成“大数据可以弥补我们经验的不足。”这一观点。故选C项。
Hw t Turn Yur Dreams int a Reality
D yu have dreams, visins r plans abut things yu’d lve t have r achieve? Of curse yu d! We all d. Unfrtunately, dreaming is the easy part. ___16___ The gd news is that there are prven techniques that can get yu frm where yu are t where yu want t be. Fllw this prcess t bring yur dreams t fruitin (实现):
Turn yur dream int a gal.
When yu have a gal, yu have a true target. Fr a greater chance f success, yur plan shuld have a deadline and it must be measurable. ___17___ Give yurself the gift f setting a deadline and things will start t happen. Make yur gal as desirable as pssible withut being unrealistic. If yu feel that yur gal is unreasnable, it’s much mre difficult t encurage yurself t actually pursue it.
Priritize (优先化) yur gal daily.
___18___ Yu give instructins t yur brain thusands f times a day. Let yur mind knw that yur gal is smething mre imprtant than “I feel like eating a ham sandwich” r “I need t stp at the grcery stre n the way hme”.
___19___
Difficult gals can rarely be achieved alne; yu’re likely t need sme help and guidance. Lk at the list yu made and see what yu already have in yur life that culd help yu n yur path.
Track yur prgress.
Measure yur prgress each day. Use ld fashined paper and pencil r take advantage f the latest smartphne app. ___20___ Yu can nly adjust yur apprach if yu knw hw yu’re ding. Cnsider making a chart if that’s applicable t yur gal.
A. Read and write yur gal each day.
B. Make a list f negative assciatins.
C. Classify (将……分类) yur available resurces.
D. Tracking is critical t making cntinued prgress.
E. Turning thse dreams int a reality is the challenge.
F. It has been said that dreams are gals withut a deadline.
G. S make a list f all the negative stuff that slip int yur mind.
【答案】16. E 17. F 18. A 19. C 20. D
【解析】
【导语】这是一篇说明文。每个人都有自己的梦想,那么怎么能把梦想变为现实呢?本文提出了一些可行性建议。
【16题详解】
上文“Unfrtunately, dreaming is the easy part. (不幸的是,有梦想是一件轻松的事情)”说明有梦想是件容易的事。空处和前文为转折关系,并且引出下文。E项中的challenge和前文中的easy是相反的意思,说明有梦想容易,但是把梦想转变成现实是一个挑战。故选E。
【17题详解】
下文“Give yurself the gift f setting a deadline and things will start t happen. (给你自己设定一个梦想实现的截止日期,然后事情就会逐渐开始进行)”说明给梦想设置截止日期,那么梦想就会慢慢实现。空处呼应本段标题,引出下文。F项中的gals和本段主题相呼应,“withut a deadline”和下文中的“setting a deadline”相呼应,表明有人认为梦想就是没有最后期限的目标,但实际上我们要给它设定一个截止日期。故选F。
【18题详解】
小标题“Priritize yur gal daily (每天优先考虑你的目标)”说明本段主要给出了每天优先考虑你的目标的建议。空处进一步说明怎样优先考虑你的目标。A项“每天读写你的目标”符合语境。故选A。
【19题详解】
下文“Lk at the list yu made and see what yu already have in yur life that culd help yu n yur path.(看看你列出的清单,看看你生活中已经有什么可以帮助你走上正轨)”说明本段建议把可利用的资源列成目录分类,然后看在你生活中所能帮助你的那些资源。C项“对可用资源进行分类。”适合作本段的主旨句。故选C。
【20题详解】
小标题“Track yur prgress.(跟踪你的进度)”以及空前“Measure yur prgress each day. Use ld fashined paper and pencil r take advantage f the latest smartphne app. (衡量你每天的进步。使用老式的纸和铅笔,或者使用最新的智能手机应用程序)”说明本段所给建议为每天都追踪你的进度。空处表明这种方法的重要性。D项中的Tracking 和主旨句相呼应,说明追踪对于取得持续进展至关重要。故选D。
完形填空
During a recent lng internatinal trip, my yungest daughter gt airsick again.
We were ___21___ ur chices after landing in San Francisc fr an vernight layver (中途停留).
When we std in the middle f the terminal (航站楼), nt nly ___22___ hw t get t ur htel, but als debating whether r nt we shuld just turn arund and g hme, a pilt ___23___ us.
He quietly asked me if my 4-year-ld daughter was the passenger wh had gtten ___24___ n the flight. I ndded, half afraid smene was ging t tell us we weren’t ___25___ t fly with her.
___26___, he bent dwn t her level, pened up his bag and tk ut a pair f wings. While he was ___27___ the wings t her, the pilt kindly asked my yung daughter hw she was feeling. Like mst kids, smetimes she is ___28___ abut talking t strangers, but nt this time. They spke fr 60 secnds, but in thse 60 secnds, she went frm feeling bad and ___29___ t walk arund the airprt t smiling ____30____ and jgging t the airprt htel.
As he walked away, she smiled and said, “He ____31____ abut me.” My daughter is still yung, but she is ld enugh t feel special when a pilt wants t check in n her. In that mment, the pilt was exactly the right ne t make her feel better abut flying. He ____32____ ur day by taking tw minutes ut f his time.
It’s ften the hrrr stries that make the headlines, but small, ____33____ mments are still happening all arund us. I’m ____34____ t all in the travel industry—and beynd—that take thse few minutes t make a ____35____ t the wrld.
21. A. dubtingB. makingC. exercisingD. changing
22. A. pinting utB. quarrelling abutC. figuring utD. wrrying abut
23. A. apprachedB. examinedC. appreciatedD. ignred
24. A. hungryB. embarrassedC. sickD. thirsty
25. A. advisedB. allwedC. persuadedD. inspired
26. A. InsteadB. BesidesC. TherefreD. Otherwise
27. A. describingB. deliveringC. mentiningD. recmmending
28. A. cncernedB. cnfusedC. nervusD. curius
29. A. refusingB. decidingC. prmisingD. pretending
30. A. unwillinglyB. slightlyC. regretfullyD. cheerfully
31. A. inquiredB. cmplainedC. thughtD. cared
32. A. wastedB. savedC. ruinedD. affected
33. A. mind-blwingB. eye-peningC. heart-warmingD. sul-searching
34. A. attractedB. gratefulC. ppsedD. respectful
35. A. wnderB. frtuneC. cmmitmentD. difference
【答案】21. A 22. C 23. A 24. C 25. B 26. A 27. B 28. C 29. A 30. D 31. D 32. B 33. C 34. B 35. D
【解析】
【导语】本文为一篇记叙文。作者小女儿的晕机症犯了,在机场航站楼,机长主动关心作者的小女儿,并送给她一对翅膀,短短两分钟化解了作者一家的困境,也让作者的小女儿开心了起来。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:在旧金山降落过夜后,我们开始怀疑自己的选择。A. dubting怀疑;B. making制造,制定;C. exercising锻炼;D. changing改变。根据上文 “During a recent lng internatinal trip, my yungest daughter gt airsick again. (在最近的一次长途国际旅行中,我的小女儿又晕机了。)”可知,在旧金山过夜后,应该是我们开始怀疑自己的选择。故选A。
【22题详解】
考查动词短语辨析。句意:当我们站在候机楼中央,不仅想弄清楚怎么去酒店,而且还在争论我们是否应该掉头回家时,一名飞行员向我们走来。A. pinting ut指出;B. quarrelling abut争论,争吵;C. figuring ut弄清楚,弄明白;D. wrrying abut担心,担忧。根据下文 “hw t get t ur htel, but als debating whether r nt we shuld just turn arund and g hme (如何去酒店,而且还在争论我们是否应该掉头回家)”可知,此处应该是指我们在航站楼的中央,想要“弄清楚”如何去酒店。故选C。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我们站在候机楼中央,不仅想弄清楚怎么去酒店,而且还在争论我们是否应该掉头回家时,一名飞行员向我们走来。A. apprached靠近,接近;B. examined检查;C. appreciated欣赏;D. ignred忽视。根据下文 “He quietly asked me if my 4-year-ld daughter was the passenger wh had gtten ___4___ n the flight. (他平静地问我,我4岁的女儿是不是在飞机上生病的乘客。)”可知,一名飞行员走近我们。故选A。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他平静地问我,我4岁的女儿是不是在飞机上不舒服的乘客。A. hungry饥饿的;B. embarrassed尴尬的;C. sick生病的,不舒服的;D. thirsty口渴的。根据上文 “During a recent lng internatinal trip, my yungest daughter gt airsick again. (在最近的一次长途国际旅行中,我的小女儿又晕机了。)”可知,他悄悄地问“我”,“我”四岁的孩子是不是在飞机上感觉“不舒服”。此处sick与上文中的airsickness相呼应。故选C。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:我点了点头,有点担心有人会告诉我们,我们不能和她一起坐飞机。A. advised建议;B. allwed允许;C. persuaded劝服;D. inspired激励,鼓舞。根据上文 “I ndded, half afraid smene was ging t tell us (我点了点头,有点担心有人会告诉我们
)”作者,有点担心,所以此处担心的应该是有人不允许“我们”和她一起坐飞机。故选B。
【26题详解】
考查副词词义辨析。句意:相反,他弯下腰和她齐平,打开包,拿出一对翅膀。A. Instead 相反;B. Besides此外;C. Therefre因此;D. Otherwise否则。前文 “I ndded, half afraid smene was ging t tell us we weren’t ___5___ t fly with her. (我点了点头,有点担心有人会告诉我们,我们不能和她一起坐飞机。)”作者担心不能和女儿一起坐飞机;后文 “he bent dwn t her level, pened up his bag and tk ut a pair f wings (他弯下腰和她齐平,打开包,拿出一对翅膀)”可知,机长没有不允许她们一起坐飞机,而是拿出了一对翅膀,前后为转折关系。故选A。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:当他把翅膀交给她时,飞行员亲切地问我的小女儿感觉如何。A. describing描述;B. delivering传递;C. mentining提及;D. recmmending推荐。根据前文 “tk ut a pair f wings (拿出一对翅膀)”可知,此处应该是把翅膀“递给”作者的女儿。故选B。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:像大多数孩子一样,有时她对和陌生人说话感到紧张,但这次没有。A. cncerned担心的;B. cnfused困惑的;C. nervus紧张的;D. curius好奇的。根据常识可知,像大多数孩子一样跟陌生人说话应该是感到紧张的。故选C。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:他们交谈了60秒,但在这60秒里,她从心情不好,拒绝在机场周围走动,变成了愉快地微笑,慢跑到机场酒店。A. refusing拒绝;B. deciding决定;C. prmising承诺;D. pretending假装。空格前 “feeling bad”可知,她一开始心情不好;空格处与feeling bad为并列关系,所以此处应该表示“拒绝在机场周围走动”。故选A。
【30题详解】
考查副词词义辨析。句意:他们交谈了60秒,但在这60秒里,她从心情不好,拒绝在机场周围走动,变成了愉快地微笑,慢跑到机场酒店。A. unwillingly不愿意地;B. slightly 轻微地;C. regretfully 遗憾地;D. cheerfully高兴地。根据后文 “jgging t the airprt htel (慢跑到机场酒店)”可知,女儿是高兴地微笑。故选D。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:当他走开时,她笑着说:“他关心我。” A. inquired询问;B. cmplained抱怨;C. thught思考;D. cared关心。根据前文 “___6___, he bent dwn t her level, pened up his bag and tk ut a pair f wings. (相反,他弯下腰和她齐平,打开包,拿出一对翅膀。)机长递给女儿一对翅膀,可知,女儿知道机长在关心她。故选D。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:他用两分钟的时间,挽救了我们的一天。A. wasted浪费;B. saved拯救;C. ruined毁灭;D. affected影响。根据上文 “In that mment, the pilt was exactly the right ne t make her feel better abut flying. (在那一刻,飞行员正是那个让她对飞行感觉更好的人。)” 可知,这名机长只抽出两分钟时间,但是却化解了我们的困境。故选B。
【33题详解】
考查形容词词义辨析。句意:登上头条的往往是恐怖的故事,但我们身边仍然发生着感人的小时刻。A. mind-blwing非常令人兴奋的;B. eye-pening使人开眼界的;C. heart-warming感人的;D. sul-searching深刻内省的。根据前文 “In that mment, the pilt was exactly the right ne t make her feel better abut flying. (在那一刻,飞行员正是那个让她对飞行感觉更好的人。)” 可知,这名机长只抽出两分钟时间,但是却化解了我们的困境,这应该是一件感人的事情。故选C。
【34题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我感谢所有在旅游行业和其他行业工作的人,他们花了几分钟的时间来改变世界。A. attracted被吸引的;B. grateful感激的;C. ppsed反对的;D. respectful尊敬的。根据前文 “In that mment, the pilt was exactly the right ne t make her feel better abut flying. He ___12___ ur day by taking tw minutes ut f his time. (在那一刻,飞行员正是那个让她对飞行感觉更好的人。他节省了两分钟的时间,挽救了我们的一天。)”可知,飞行员化解了作者一家的困境,所以应该是感谢他以及所有在旅游行业和其他行业工作的人。故选B。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:我感谢所有在旅游行业和其他行业工作的人,他们花了几分钟的时间来改变世界。A. wnder奇观,奇迹;B. frtune财富;C. cmmitment忠诚;D. difference差别。根据前文 “I’m ___14___ all in the travel industry (我感谢旅游业工作人员)”可知,是因为他们将世界变得不同。故选D。
第II卷(非选择题)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Yangge is the general name f a widespread and representative grup-based flk dance in China, mainly in Nrth China. It is knwn by different names and has different styles in ___36___(vary) places. There are tw main types f Yangge: “Gaqia Yangge (stilt yangge)”, ___37___ is perfrmed n stilts (高跷) , while “Grund Yangge”, perfrmed ___38___ stilts. Yangge has a lng histry. It was recrded as “Cuntianle” in the Suthern Sng Dynasty.
Tday, Yangge is mainly perfrmed by Yangge trupes, each ___39___ (cntain) dzens r even ver 100 members, in the frm f grup dances, du dances r tri dances, etc. And if they ___40___ (require) because f the rles, perfrmers may dance with the ___41___ (assist) f instruments like gngs, drums and suna, hlding handkerchiefs, umbrellas, bars, drums r cpper cash whips. Yangge in different places differs in terms f its steps, mvements and styles. N matter mighty r gentle, ___42___ styles r mvements are all fantastic and entertaining.
As ne f ___43___ (ppular) flk dances in Nrth China, Yangge is either practiced as part f a perfrmance r individually and is highly ppular amng the peple. Tday, as the cultural envirnment ___44___ (change) with the rapid develpment f the rural ecnmy, few flk artists wh can master the traditinal techniques and authentic styles f Yangge exist. Therefre, cnservatin and inheritance effrts are ____45____ (extreme) needed fr Yangge.
【答案】36. varius
37. which 38. withut
39. cntaining
40. are required
41. assistance
42. the 43. the mst ppular
44 changes
45. extremely
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了秧歌是中国一种广泛存在且具有代表性的群体性民间舞蹈的总称,主要分布在中国北方。它以不同的名字而闻名,在不同的地方有不同的风格。
【36题详解】
考查形容词。句意:它以不同的名字而闻名,在不同的地方有不同的风格。修饰名词places应用形容词varius,作定语。故填varius。
【37题详解】
考查定语从句。句意:秧歌主要有两种类型:踩跷表演的称为“高跷秧歌”,不踩跷表演的称为“地秧歌”。非限制性定语从句修饰先行词Gaqia Yangge (stilt yangge),在从句中作主语,指物。故填which。
【38题详解】
考查介词。句意:秧歌主要有两种类型:踩跷表演的称为“高跷秧歌”,不踩跷表演的称为“地秧歌”。后跟名词作宾语,表示“没有,不”应用介词withut。故填withut。
【39题详解】
考查非谓语动词。句意:今天,秧歌主要由秧歌团表演,每个秧歌团有几十人甚至上百人,形式有群舞、二人舞或三人舞等。分析句子结构可知此处为独立主格结构,each与cntain构成主动关系,故用现在分词形式,故填cntaining。
【40题详解】
考查时态语态。句意:如果因为角色需要,表演者可以在锣、鼓、唢呐等乐器的帮助下跳舞,手拿手帕、雨伞、棍棒、鼓或铜制现金鞭子。主语与谓语构成被动关系,且陈述客观事实用一般现在时,主语为they,谓语用复数。故填are required。
【41题详解】
考查名词。句意:如果因为角色需要,表演者可以在锣、鼓、唢呐等乐器的帮助下跳舞,手拿手帕、雨伞、棍棒、鼓或铜制现金鞭子。表示“在……的帮助下”短语为with the assistance f,故填assistance。
【42题详解】
考查冠词。句意:无论是有力的还是温和的,风格或动作都是梦幻般的和娱乐的。此处特指秧歌的风格和动作,应用定冠词。故填the。
【43题详解】
考查最高级。句意:作为中国北方最流行的民间舞蹈之一,秧歌既可以作为表演的一部分,也可以作为个人表演,在民间非常受欢迎。此处为ne f+形容词最高级+可数名词复数,在ppular前加the mst,故填the mst ppular。
【44题详解】
考查时态。句意:今天,随着文化环境的变化和农村经济的快速发展,能够掌握秧歌传统技法和地道风格的民间艺人寥寥无几。根据主句谓语exist可知为一般现在时,主语为the cultural envirnment,谓语用三单形式。故填changes。
【45题详解】
考查副词。句意:因此,保护和传承秧歌是十分必要的。修饰动词need应用副词extremely,故填extremely。
46. 为确保2025年第9届哈尔滨亚冬会圆满成功,亚组委发起了招募学生志愿者活动。假定你是李华,某国际学校学生会主席,请你以学生会名义写一篇英文招募启事贴到学校报栏展板上。内容包括: 1.招募条件;2.报名地点及截止日期。参考词汇: 招募 recruit
注意:1.词数80词左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Vlunteers Wanted
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Students’ Unin
【答案】 Vlunteers Wanted
T ensure the great success f the 9th Harbin Asian Winter Games, the rganizing cmmittee have launched an activity fr recruiting vlunteers frm students. If yu want t be a member f it, yu can refer t the fllwing requirements.
Be ver 18 years ld; Gd at spken English and cmmunicatin; warm-hearted and respnsible. In additin, thse wh have experience in vlunteering are preferred. Mrever, being familiar with Harbin city is necessary.
Remember t sign up at the student unin ffice and the applicatin shuld be submitted by the end f this mnth.
Students’ Unin
【解析】
【导语】本篇是应用文写作。为确保2025年第9届哈尔滨亚冬会圆满成功,亚组委发起了招募学生志愿者活动,要求考生以学生会名义写一篇英文招募启事贴到学校报栏展板上。
【详解】1. 词汇积累
发起:launch→cmmence
此外:in additin→besides
确保:ensure→make secure
报名:sign up→enrll
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:Remember t sign up at the student unin ffice and the applicatin shuld be submitted by the end f this mnth.
拓展句:Remember t sign up at the student unin ffice befre the end f this mnth, and make sure that yur applicatin is submitted n time.
【点睛】[高分句型1]If yu want t be a member f it, yu can refer t the fllwing requirements.(if引导的条件状语从句)
[高分句型2]In additin, thse wh have experience in vlunteering are preferred.(wh引导的定语从句)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Tm wrked fr a cmpany that helped peple buy r sell huses. One day, he tk the bus hme. The bus drpped him a few blcks away frm his hme, s be walked the rest f the way. As he was nearing his hme, he saw a man begging fr mney. He tk ut sme cins t give the man. “Hey, man. Hw are yu tday?” Tm asked.
“Hell sir. I’m ding all right, I guess,” the man replied, smiling at Tm. “I need t feed my children. This is a huge help. Thank yu.” Tm wished him gd luck, and went n his way. He felt great abut helping ut. But he hped there was mre he culd d t this pr man, althugh he himself wasn’t rich at all.
During the fllwing days, Tm tried t give the man sme mney and bring him fd when he passed by him.
Actually, the man, named Adam, begged fr mney t feed the many hmeless dgs he had brught t his hme. He had a jb at night at a cnstructin site. But the mney made there wasn’t enugh fr him t care fr the dgs which he cnsidered as his kids, s he had t beg fr mney. Hwever, Tm didn’t knw abut it.
One day, Tm stpped at the newsstand (报摊) n the street. And the wner asked him, “Why d yu always give that man mney?” Tm explained that man had t feed his family. “But that man desn’t have a family r any kids,” the wner said, nt knwing the truth.
Tm angrily walked away, thinking that man lied t him. He walked t where he knew the man was begging fr mney and met him. “I knw yu dn’t have children. Stp lying t peple. If yu need a jb, I can help yu. This is just wrng,” Tm said angrily. The man std up and explained, “Sir, I’m nt lying at all.” Hearing Adam’s wrds, Tm said, “Prve it.”
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
Adam ndded, asking Tm t fllw him t his huse.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Feeling srry, Tm decided t d smething t help Adam care fr his dgs.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One pssible versin:
Adam ndded, asking Tm t fllw him t his huse. Tm agreed. On the way, he was dubtful and still angry. “We’re here. Cme in,” Adam said, pinting twards a wrn-ut huse n a empty lt. Getting inside, Tm was surprised t see many dgs. They all gathered arund Adam, happily dancing and barking. “I adpted these pr, hmeless dgs. I cnsidered them my kids,” Adam said. Then he explained why he had t beg fr mney.
Feeling srry, Tm decided t d smething t help Adam care fr his dgs. Tm said srry t Adam and petted sme dgs that apprached him. He sat dwn with Adam and they talked further. Finally Tm decided t take ne dg hme s he culd care fr it. Tm als began encuraging animal shelters and ther peple t help Adam and his dgs. Many peple came with dg fd, medicine, etc. At last Adam had a better husing situatin, and he cntinued helping dgs. Tm never judged anther persn withut knwing the whle stry ever again.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了Tm在回家的路上遇到了乞讨的Adam,虽然自己也并不富裕,但是他给了Adam一些硬币,Adam说自己需要养活孩子,非常感谢Tm。接下来的几天里,Tm继续给Adam一些钱和食物。实际上Adam有一份夜间的工作,但是赚的钱不够他照顾家里的那些流浪狗,所以不得不乞讨。一天Tm从报摊的摊主那里得知Adam没有家庭,也没有孩子,认为Adam对自己撒谎了,非常生气,于是劝说Adam不要再撒谎,Adam解释说自己没有撒谎,Tm要求他证明这一点。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“Adam点点头,让Tm跟他去他家。”可知,第一段可描写Adam家里的情形,以及Adam向Tm解释实情。
②由第二段首句内容“Tm感到很抱歉,他决定做点什么来帮助Adam照顾他的狗。”可知,第二段可描写Tm决定收养一只狗以帮助Adam,以及Tm鼓励更多的人来帮助Adam和他的狗。
2. 续写线索:Adam带Tm去自己家——Adam家里的情形——Adam解释——Tm感到抱歉——Tm收养狗——Tm鼓励更多人来帮助Adam
3. 词汇激活
行为类
①看到:see/spt/catch sight f
②视为:cnsider/regard
③解释:explain/clarify/explicate
④靠近:apprach/g near
⑤交谈:talk/cmmunicate/chat
⑥照顾:care fr/take care f
情绪类
①怀疑的:dubtful/skeptical/dubius
②生气的:angry/annyed/irritated
③高兴地:happily/merrily/jyfully
【点睛】[高分句型1] Then he explained why he had t beg fr mney. (why引导名词性从句作explained的宾语)
[高分句型2] Tm said srry t Adam and petted sme dgs that apprached him. (that引导限制性定语从句修饰先行词dgs)
听力答案:1—5 BBACA 6—10 BCABA 11—15 ABCBA 16—20 CCABC
黑龙江省哈尔滨市第一中学校长联合体2023-2024学年高三上学期期末(一模)英语试题: 这是一份黑龙江省哈尔滨市第一中学校长联合体2023-2024学年高三上学期期末(一模)英语试题,共19页。
2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第九中学校高三上学期期中考试英语学科试卷+听力含答案: 这是一份2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第九中学校高三上学期期中考试英语学科试卷+听力含答案,共16页。试卷主要包含了5分,满分7,5分)等内容,欢迎下载使用。
2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第十一中学校高一上学期期中考试英语试题含答案: 这是一份2023-2024学年黑龙江省哈尔滨市第十一中学校高一上学期期中考试英语试题含答案,共17页。试卷主要包含了5分,满分7等内容,欢迎下载使用。

