





所属成套资源:全套2022-2023学年高一下学期期末英语考试含答案
2022-2023学年江苏省高一下学期期末英语磨尖卷01含答案
展开
这是一份2022-2023学年江苏省高一下学期期末英语磨尖卷01含答案,共7页。试卷主要包含了 考生必须保持答题卡的整洁,B.At 11等内容,欢迎下载使用。
专题01 高一期末磨尖卷
本试卷共10页,满分150分。考试用时120分钟。
注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。用2B铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。因笔试不考听力,选择题从第二部分的“阅读”开始,试题序号从“21”开始。
2. 作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。
3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液,不按以上要求作答的答案无效。
4. 考生必须保持答题卡的整洁:考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the woman think of the watch?
A.It is of poor quality. B.It looks old. C.It seems modern.
【答案】B
【原文】W: That’s a fancy watch. Did you get it from your grandfather or something?
M: No. Actually, it’s brand new. It may look old-fashioned, but it’s quite modern.
W: It certainly looks like it was made a long time ago.
2.When does the meeting start?
A.At 11:40. B.At 11:50. C.At 12:00.
【答案】C
【原文】M: Where is Sarah? The meeting will start in 10 minutes.
W: I’m calling her now. Sarah, hurry up! It’s 11:50. Why are you so late?
3.What did the woman buy?
A.Shoes. B.Jeans. C.A dress.
【答案】B
【原文】M: What clothes did you buy?
W: Well, the blue dress was too expensive. The shoes I liked were too small. So I just got a new pair of jeans.
4.How does the man sound?
A.Worried.
B.Confident.
C.Afraid.
【答案】B
【原文】W: Aren’t you afraid of getting sick? It’s cold out there.
M: No way. This material is stronger than it looks and it’s quite warm.
W: OK, but I worry about you. Make sure to tell me if you’re getting cold.
5.What is the conversation mainly about?
A.Going on holiday. B.Taking photographs. C.Getting a new passport.
【答案】C
【原文】W: I’m so looking forward to going on holiday and taking photos, but I need to get a new passport first.
M: It’s very easy. There is an online form that you can fill out and then upload your own photograph.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话,回答第6、7两个小题。
6.What is the woman doing?
A.Hosting a show. B.Doing a survey. C.Attending a class.
7.Who has a dog?
A.The man. B.The man’s neighbor. C.The woman.
【答案】6.A 7.B
【原文】W: Welcome to our talk show, Bob. Please make yourself at home. First, could you please tell me something about where you live?
M: Yes. I was born in France, but I grew up in Switzerland. And I recently moved to the UK. Now I live in Weybridge.
W: I see, thank you. Now, let’s move on to your new house.
M: At the back of my house there is a garden. My wife has grown many plants in it. And my neighbor has a crazy barking dog but luckily I like dogs and the dog likes me, so when she sees me she gets really excited and welcomes me home.
W: That’s a nice feeling.
听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。
8.Which program is the most popular nowadays?
A.Animal Shelters. B.Working with Children. C.Senior Citizen Schools.
9.What can the elderly do for children through the center?
A.Manage the toys. B.Read to them. C.Walk them to school.
10.What is required for the program related to children?
A.A medical report. B.A flexible timetable. C.Rich nursing experience.
【答案】8.C 9.B 10.A
【原文】W: Hello, I’m told that you’re offering volunteer programs to retirees and I’d like to know more.
M: Yes. We offer various programs to people aged 55 and older, such as Working with Children, Senior Citizen Schools and Animal Shelters. And old people returning to college has been topping the list these years.
W: Okay. How is it possible for us old people to “work”with children in any way?
M: Well, our center has built cooperative relationships with local hospitals, so we’re able to give the elderly chances to spend time with children who need care. We rely on volunteers for activities including looking after sick children, reading stories to them and monitoring playrooms.
W: OK. It all sounds like manageable work for me.
M: Good. And there’s one more thing — volunteer opportunities involving children require the volunteer’s medical report, and their commitment to volunteer for a certain number of hours per week.
听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。
11.How does the woman feel now?
A.Shocked. B.Afraid. C.Angry.
12.Who could the man probably be?
A.A doctor. B.A policeman. C.The woman’s friend.
13.What has the woman lost?
A.A locker. B.A letter. C.Some money.
【答案】11.A 12.B 13.C
【原文】M: You sound anxious. What happened to you?
W: My house has been broken into. And I’m still in a state of shock.
M: Did you see the thief? Are you injured?
W: No, I didn’t see anyone and I wasn’t hurt.
M: OK. When did you discover your house broken into?
W: After I got back from night duty around 6:00 a.m.
M: OK. Do not touch anything in the house. We need to look for finger prints.
W: Well, I’ll do as you say.
M: Is there anything missing?
W: Yes. An envelope with some money in it. And the locker was broken.
M: Other valuables?
W: I’m not sure. I need to check with my husband.
M: Alright, we’ll come to your house later.
听下面一段对话,回答第14至第17三个小题。
14.Where are the speakers?
A.In a car. B.At home. C.At Grandma’s house.
15.What is Grandma’s specialty for Thanksgiving?
A.Roast chicken. B.Apple pie. C.Fried fish.
16.How does the boy sound in the end?
A.Excited. B.Surprised. C.Calm.
17.What do we know about the boy’s dad?
A.He has just finished a business trip.
B.He will go to Grandma’s house by himself.
C.He made some cornbread for Thanksgiving.
【答案】14.A 15.B 16.A 17.A
【原文】M: Mom, are we almost there yet?
W: Not quite, Tom. We have about another hour of driving before we reach Grandma’s house.
M: Mom, I am so hungry. Could I have a piece of the cornbread?
W: No, Tom. Don’t you want to wait until you get to Grandma’s house and share the cornbread with everyone? Remember, Thanksgiving is a holiday to celebrate with family. Think about Aunt Grace’s roast chicken, Grandma Patty’s apple pie, Uncle Joe’s fried fish …
M: My mouth is watering! Mom, will Dad make it to Grandma’s house in time for Thanksgiving dinner then?
W: Of course he will! Dad shortened his business trip just so he could make it to Grandma’s house for Thanksgiving. I called Uncle Joe before we left home to ask him to pick up Dad from the airport. He might even be at Grandma’s house already!
M: Great! I really wish we were already at Grandma’s house!
听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。
18.What did the man study in college?
A.Art history. B.Medicine. C.Business.
19.How do the speakers know each other?
A.They’re neighbors.
B.They’re salesman and customer.
C.They’re teacher and student.
20.What is the man’s advice for the woman?
A.Doing what her father suggests.
B.Exploring all the possibilities.
C.Making a decision as early as possible.
【答案】18.C 19.A 20.B
【原文】M: So, what do you want to study when you go to college, Megan?
W: I’m not sure, Mr. Sanders. My dad would be excited if I studied medicine, but that sounds too difficult. I’ve always been interested in art, but I’m not sure if I want to be a professional artist.
M: Well, you could study art history. That was my wife’s major, you know.
W: Really? What did you major in?
M: Oh, I always wanted to be a businessman, so that’s what I did in college. It’s not for everyone, but I liked it. I wish I had taken some other classes, though. If you have a chance to learn about a bunch of different things and then make a decision, I think that would be your best bet(你最好选择).
W: That’s good advice, Mr. Sanders. Thanks!
M: My pleasure. If you want to talk more, come next door anytime you want.
W: I sure will. Thank you!
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Things to do in Miyakojima
Famous for its sunny beaches and natural wonders, Miyako Island welcomes many visitors during holidays.
Unique beaches
Yonaha Maehama Beach is the most famous beach in Miyakojima, where whites and stretches for seven kilometers. The ocean is colored in blue, attracting visitors with its beauty. Compact Sunayama Beach, known for its arch-shaped (拱形的) rock, is hidden in a small cove (小海湾), and can be reached by walking through a narrow tunnel of trees.
Different kinds of colorful fish
Snorkeling (潜水) is a must-try in Miyakojima, where there are thick coral reefs, all kinds of tropical (热带的) fish, and plenty of space to free dive to depths of 8 to 15 meters close to the shore.
For beginners, Aragusuku and Shigira are a good choice but advanced snorkelers may see Waiwai Beach and Shimojishima as their favourite spots.
The bridges
Irabu Bridge connects Miyakojima and Irabujima, stretching for 3540m. It is the longest vehicle-only bridge in Japan. On Shimoji Island, there is a boardwalk around Tooriike, two sea ponds connected to each other and the sea by an underwater cave system.
Fresh island taste
Delight your senses with melt-in-your-mouth Miyako beef, delicious Miyako noodles, or fresh fruit. Okinawa district have the highest mango products in Japan, and Miyako Island’s warm climate is best for growing fresh, juicy mangoes. Ice cream with a bit of salt known as “yuki shio (snow salt)” does more than simply keep you cool.
21.Where is this text probably taken from?
A.A travel leaflet. B.A science fiction.
C.An academic article. D.A nature report.
22.What can visitors do in Miyakojima?
A.Enjoy the arch-shaped rock on the Yonah a Maehama Beach.
B.Go snorkeling and appreciate different kinds of tropical fish.
C.Take a walk on the Irabu Bridge, the longest bridge in Japan.
D.Taste the fresh juicy mangoes and play with snow to keep cool.
23.Which of the following makes for rich fresh fruits?
A.Rich beaches. B.Thick coral reefs.
C.Warm climate. D.The underwater cave system.
【答案】21.A 22.B 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了游客们在宫古岛可以做的事情。
21.推理判断题。根据第一段中“Famous for its sunny beaches and natural wonders, Miyako Island welcomes many visitors during holidays.(宫古岛以其阳光明媚的海滩和自然奇观而闻名,在假日期间欢迎许多游客。)”可知,本文主要介绍游客们在宫古岛可以做的事情。故推断本文出自旅游宣传单。故选A。
22.细节理解题。根据Different kinds of colorful fish部分中第一段“Snorkeling (潜水) is a must-try in Miyakojima, where there are thick coral reefs, all kinds of tropical (热带的) fish, and plenty of space to free dive to depths of 8 to 15 meters close to the shore.(潜水是宫古岛的必试项目,这里有茂密的珊瑚礁,各种热带鱼,还有充足的空间,可以自由潜水到靠近海岸的8 - 15米深处。)”可知,在宫古岛,游客们可以去潜水,欣赏不同种类的热带鱼。故选B。
23.细节理解题。根据Fresh island taste部分中“Okinawa district have the highest mango products in Japan, and Miyako Island’s warm climate is best for growing fresh, juicy mangoes.(冲绳地区的芒果产量在日本最高,而宫古岛的温暖气候最适合种植新鲜多汁的芒果。)”可知,宫古岛的温暖气候最适合种植新鲜多汁的芒果。故选C。
B
A man wearing sunglasses grabs the mic and stands in a relaxed posture ready to make the audience laugh. Seeing how easily he moves, one can hardly notice that the stylish comedian, Gao Xiang, has any problems with vision.
Gao was diagnosed with the rare eye disease — Stargardt. Initially, he refused to accept the cruel situation. He kept escaping the fact until 2013, when he could use the computer more efficiently with the help of special programs designed to help visually disabled people . Consequently, he got the courage to be frank about his and found that people didn’t care about the problem as he had imagined. His working ability also helped remove any feelings of inferiority that he had. He tried to become mentally stronger to accept reality and get his life back on track.
Two years ago, he decided to become a full-time stand-up comedian. What has been motivating Gao to be so active in the comedy industry is his eagerness to draw the public’s attention to the disease. “As it is a rare disease, medical institutions and companies might lack the driving force to make great efforts to find a cure,” he says. “I want to unite the patients in China and voice out loud our urgent demands.”
Besides, he and two friends launched a public account on WeChat called Stargardt Care Center, through which they share inspiring stories of people suffering from the eye disorder, instructions for those on how to use computers and translations of foreign essays that explore the possibilities of curing the disease. By now, the account has managed to attract more than 1, 000 Stargardt patients and their family members. And some Non- Governmental Organisations also have got in touch with them to see if they could provide help to the community.
“Stand-up comedy has saved me and enabled me to meet interesting people and do what is worth doing,” Gao says.
24.What does the underlined word “inferiority” in paragraph 2 mean?
A.Being proud. B.Being bored. C.Being unconfident. D.Being modest.
25.What drove Gao to become a comedian?
A.His eagerness for money. B.His faith in challenging himself.
C.His ability in performance. D.His desire to fight the disease.
26.What can people do with the Gao’s public account?
A.The visually disabled can learn computer skills.
B.Experts can provide medical help for the patients.
C.Patients can read original articles about the disease.
D.Comedians can post jokes to meet interesting people.
27.Which of the following could best describe Gao Xiang?
A.Sensible and tolerant. B.Positive and inspiring.
C.Talented and aggressive. D.Enthusiastic and punctual.
【答案】24.C 25.D 26.A 27.B
【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了高翔虽然患有眼疾但是凭借乐观积极的人生态度,成为了一名全职单口相声演员,还建立了公众号来帮助视障人士。
24.词句猜测题。根据画线词后文“He tried to become mentally stronger to accept reality and get his life back on track.(他试图在心理上变得更坚强,以接受现实,让他的生活回到正轨)”可知,他试图在心理上变得更坚强,以接受现实,说明他的工作能力也帮助他消除了不自信的感觉。故画线词意思是“不自信”。故选C。
25.细节理解题。根据第三段“Two years ago, he decided to become a full-time stand-up comedian. What has been motivating Gao to be so active in the comedy industry is his eagerness to draw the public’s attention to the disease. “As it is a rare disease, medical institutions and companies might lack the driving force to make great efforts to find a cure,” he says. “I want to unite the patients in China and voice out loud our urgent demands.”(两年前,他决定成为一名全职单口相声演员。促使在喜剧界如此活跃的原因是他渴望引起公众对这种疾病的关注。他说:“由于这是一种罕见的疾病,医疗机构和公司可能缺乏努力寻找治疗方法的动力。我想团结中国的患者,大声说出我们的迫切要求。”)”可知,与疾病作斗争的愿望驱使高成为一名喜剧演员。故选D。
26.细节理解题。根据倒数第二段“Besides, he and two friends launched a public account on WeChat called Stargardt Care Center, through which they share inspiring stories of people suffering from the eye disorder, instructions for those on how to use computers and translations of foreign essays that explore the possibilities of curing the disease.(此外,他和两个朋友还在微信上开设了一个名为Stargardt Care Center的公众号,分享患有这种眼病的人的励志故事、如何使用电脑的指导,以及探索治愈这种疾病可能性的外国文章的翻译)”可知,视障人士可以用高的公众号学习电脑技能。故选A。
27.推理判断题。根据倒数第二段“Besides, he and two friends launched a public account on WeChat called Stargardt Care Center, through which they share inspiring stories of people suffering from the eye disorder, instructions for those on how to use computers and translations of foreign essays that explore the possibilities of curing the disease.(此外,他和两个朋友还在微信上开设了一个名为Stargardt Care Center的公众号,分享患有这种眼病的人的励志故事、如何使用电脑的指导,以及探索治愈这种疾病可能性的外国文章的翻译)”及最后一段““Stand-up comedy has saved me and enabled me to meet interesting people and do what is worth doing,” Gao says.(“单口相声拯救了我,让我认识了有趣的人,做了值得做的事,”高说)”可知,高翔积极乐观且鼓舞人心。故选B。
C
Fifteen months after operation began, the China-Laos Railway (Laos section) is set to introduce the LCR Ticket App on Wednesday, which allows passengers to make ticket purchases via their mobile phones, bringing Laos into the era of online train ticket sales.
The system, developed by a branch of China State Railway Group, marks a further step in the informatization process of the China-Laos Railway passenger business, according to a press release sent to the Global Times by the China State Railway Group on Tuesday. Since the start of operation on December 3,2021,the China-Laos Railway (Laos section) has seen strong demand, with the daily passenger traffic exceeding 10,000 on most busy days. However, the train tickets are sold manually at windows and sales outlets.
The app, which has the advanced technology of China’s 12306 online ticketing system, is based on the laws and regulations of Laos, its cultural characteristics and user preferences. It also supports Lao, Chinese and English. Due to the size of its population and its advanced and extensive railway system, China is home to the world’s most complex online ticket selling system. During the Spring Festival period this year, the system was able to handle a peak transaction volume of over 1,000 tickets per second. Tickets can be paid for via several methods including VISA, UnionPay, WeChat Payment and Alipay. A manager at Laos-China Railway Company, which operates the Laos section, said that online ticket sales will greatly improve the travel experience on the railway which helps promote tourism. The LCR Ticket App is set to be available for downloading from 6:30 am on Wednesday in Laos. Growing passenger and cargo volume has meant that the China-Laos Railway has become a promising route for international logistics.
Lao Ambassador to China Khamphao Ernthavanh said in a recent interview that the China-Laos Railway is an important project featuring win-win cooperation between the two countries, opening up new prospects for the socio-economic development of Laos and turning the dreams of people along the route into reality. The railway has turned land-locked Laos into a land-linked hub with freight train service bringing goods to countries including Laos, Thailand, Myanmar, Malaysia, Cambodia, Vietnam, Bangladesh and Singapore.
28.What changes has the LCR Ticket App brought to China-Laos train ticket sales?
A.It makes Laos enter the age of online ticketing.
B.It is opened along with the railway operation.
C.It leads to the abandonment of manual ticketing.
D.It is more advanced than the technology in China.
29.What can we learn from China-Laos railway online ticketing system?
A.It copies China’s advanced technology totally.
B.It takes requirements of Laos into consideration.
C.It is based on the preferences of Chinese passengers.
D.It is jointly developed by Laos, China and the United Kingdom.
30.What does Lao manager say about the online ticket sales?
A.The app download is not user-friendly.
B.The payment methods are diverse.
C.The travel experience for tourists will promote tourism.
D.The online ticket sales reach 1,000 tickets per second every day.
31.What is the last paragraph mainly about?
A.The benefits of the China-Laos railway.
B.The cooperation between China and Laos.
C.The goods transported by China-Laos railway.
D.The realization of the dreams along China-Laos railway.
【答案】28.A 29.B 30.C 31.A
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍中老铁路(老挝段)推出LCR车票应用程序及其为老挝发展带来的红利。
28.细节理解题。根据第一段“Fifteen months after operation began, the China-Laos Railway (Laos section) is set to introduce the LCR Ticket App on Wednesday, which allows passengers to make ticket purchases via their mobile phones, bringing Laos into the era of online train ticket sales.”(运行十五个月后,中老铁路(老挝段)于周三推出LCR车票应用程序,允许乘客通过手机购票,将老挝带入在线火车票销售时代。)可知,LCR车票应用程序将老挝带入在线火车票销售时代。故选A项。
29.细节理解题。根据第三段第一句“The app, which has the advanced technology of China’s 12306 online ticketing system, is based on the laws and regulations of Laos, its cultural characteristics and user preferences.”(该程序,拥有中国12306在线售票系统的先进技术,建立在老挝的法律法规、文化特点和用户偏好的基础上。)可知,该应用程序的开发考虑到了老挝的法律法规、文化特点和用户偏好。故选B项。
30.细节理解题。根据第三段第六句“A manager at Laos-China Railway Company, which operates the Laos section, said that online ticket sales will greatly improve the travel experience on the railway which helps promote tourism.”(中老铁路公司负责老挝段铁路的运行,公司一名经理说:“网上售票将极大地改善铁路旅客的旅行体验,促进旅游业发展。”)可知,网上售票将大大改善铁路旅客的旅行体验,从而促进旅游业的发展。故选C项。
31.主旨大意题。根据最后一段“the China-Laos Railway is an important project featuring win-win cooperation between the two countries, opening up new prospects for the socio-economic development of Laos and turning the dreams of people along the route into reality.”(中老铁路是体现了两国双赢合作的一个重要项目,开创了老挝社会经济发展新局面,把沿途人们的梦想变成现实。)及下句“The railway has turned land-locked Laos into a land-linked hub with freight train service bringing goods to countries including Laos, Thailand, Myanmar, Malaysia, Cambodia, Vietnam, Bangladesh and Singapore.”(这条铁路已经将内陆老挝变成了一个与陆地相连的货运枢纽,加强了老挝,泰国,缅甸,马来西亚,柬埔寨,越南,孟加拉国和新加坡等国的货运联系。)可知,本段主要介绍了中老铁路带来的好处。故选A项。
D
On Thursdays, Charles Dandino becomes the conductor of an unusual kind of train. He leads what he calls a “ bike train, ” a group of cycling co-workers who band together for their 6-mile ride to work in the name of safety, as well as for fun and exercise.
After rising for several years, the percentage of commuters (通勤者) turning to bikes declined for the third year straight. In some cities, the decline was far more serious. In Tampa, Florida, and Cleveland, cycling to work dropped by at least 50 percent.
Experts offered several explanations for the nationwide decrease. Most obviously, lower gas prices and a stronger economy contributed to strong auto sales and less interest in cheaper alternatives, such as mass transit and bikes. The rise of ride-hailing services (叫车服务) such as Uber and electric scooters cut into bike commuting.
Around the country, city transportation officials wish there were more bicyclists like Dondino as they seek to cut traffic jams, promote health and identify alternatives to cars. Federal highway spending on bike and pedestrian-related improvements totaled $915.8 million this year. City officials tried to support bike commuters. Besides new bike lanes and trails, many cities added bike sharing programs, which allow cyclists to rent a bike to ride point-to-point or for the day.
For bike commuters, safety is a top consideration. It was one of the reasons that Dandino created his bicycle train. “ Riding bikes in a group is more thrilling and a joy to do, ” said Dandino. “ On the safety side, it makes us much more visible, and there’s strength in numbers. ”
Barbara Insua also rides regularly with Dandino’s bike train. She said she loved getting a workout on the way to her job. “ Uphill to work. Downhill home, ” she said. “ There are so many wonderful things about biking. ”
32.What was Charles Dandino’s main purpose to create the “ bike train ” ?
A.To protect the environment. B.To reduce gas consuming.
C.To guarantee cyclists’ safety. D.To support the officials.
33.What is paragraph 3 mainly about?
A.Reasons for decline of cycling. B.Contributions of a stronger economy.
C.Methods of being bike friendly. D.Explanations for lower gas prices.
34.How do city transport officials support bike commuting?
A.By cutting traffic jams. B.By promoting alternative cars.
C.By building bike lanes. D.By improving public transport.
35.Why does the author mention Barbara Insua?
A.To clarify a novel concept. B.To provide more evidence.
C.To show a different opinion. D.To offer background information.
【答案】32.C 33.A 34.C 35.B
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了骑自行车出行的人数减少及其原因,个人以及城市交通官员做出努力,以支持自行车通勤。
32.推理判断题。根据第一段“He leads what he calls a “bike train,” a group of cycling co-workers who band together for their 6-mile ride to work in the name of safety, as well as for fun and exercise.(他领导着一个他称之为“自行车火车”的组织,这是一群同事,他们为了安全、也为了娱乐和锻炼,为了6英里的路程而联合起来骑自行车去工作)”可知,查尔斯·丹迪诺创造“自行车火车”的主要目的是确保骑自行车的人的安全。故选C项。
33.主旨大意题。根据第三段“Experts offered several explanations for the nationwide decrease.(专家对全国范围内的下降提供了几种解释)”以及段落内容可知,本段主要介绍了自行车骑行减少的原因。故选A项。
34.细节理解题。根据第四段“Besides new bike lanes and trails, many cities added bike sharing programs, which allow cyclists to rent a bike to ride point-to-point or for the day.(除了新的自行车道和小道外,许多城市还增加了自行车共享计划,允许骑自行车的人租一辆自行车点到点或一整天骑行)”可知,城市交通官员修建了新的自行车道,以支持自行车通勤。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段“She said she loved getting a workout on the way to her job. “Uphill to work. Downhill home,” she said. “There are so many wonderful things about biking.”(她说她喜欢在上班的路上锻炼身体。“上坡上班,下坡回家,”她说。“骑自行车有很多美妙的事情。”)”可知,芭芭拉·因苏阿认为骑自行车对自己有很多益处,所以作者提到芭芭拉·因苏阿是为了提供更多证据证明人们选择自行车的原因。故选B项。
第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It is rather common that few schools make science attractive. Textbooks are as dull as dictionaries. As a result, children think that science is only for people as clever as Einstein. But actually children start out as natural scientists, eager to look into the world around them. Helping them enjoy science can be easy. ____36____You just have to share your children’s curiosity.
Give them time to think and ask. Adults are always used to asking children questions and waiting for their answers. It is typical that after asking a question, adults wait only one second or less for an answer, no time for a child to think. In fact, when adults increase their “wait time” to three seconds or more, children give more logical and complete answers. Besides, if given some chances, children can also ask some wonderful and creative questions. ____37____
Watch your language. Once you have a child involved in a science discussion, don’t jump in with “That’s right” or “Very good”. These words work well when it comes to encouraging good behavior.
____38____ Instead, keep things going by saying “That’s interesting” or “I’d never thought of it that way before”, or coming up with more questions or ideas.
____39____It doesn’t make sense. Children are always thinking, without your telling them to. What’s more, this can turn a conversation into a performance. The child will try to find the answer you want, in as few words as possible, so that he will be a less likely target for your disagreement.
Show; don’t tell. ____40____ Let children look at their fingertips through a magnifying glass (放大镜), and they’ll understand why you want them to wash before dinner. Instead of saying that water evaporates (蒸 发), set a pot of water to boil and let them watch the water level drop.
A.Encourage children to think.
B.Never push a child to “Think”.
C.Real-life impressions of nature are far more impressive.
D.It is necessary for parents to tell children some stories about science.
E.There’s no need for a lot of scientific terms or expensive lab equipment.
F.But in talking about science, quick praise can signal that discussion is over.
G.This ability comes from the deep thinking and the desire to know what they don’t know.
【答案】36.E 37.G 38.F 39.B 40.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些培养孩子对科学感兴趣的方法。
36.根据前文“Helping them enjoy science can be easy.(帮助他们享受科学是很容易的)”以及后文“You just have to share your children’s curiosity.(你只需要分享孩子们的好奇心)”可知,空处应该是一个过渡句,对前句进一步解释,并引出下文,所以E项“There’s no need for a lot of scientific terms or expensive lab equipment.(不需要大量的科学术语或昂贵的实验室设备)”符合文意。故选E项。
37.根据本段首句“Give them time to think and ask.(给他们时间思考和提问)”可知,本段主题是讲述需要给孩子时间去思考和提问,根据后文“Besides, if given some chances, children can also ask some wonderful and creative questions.(此外,如果有机会,孩子们还可以问一些精彩而有创意的问题)”可知,此句之前讲述的是给孩子时间思考的内容,此句开始讲述让孩子提问的内容,所以空处应是对本句进一步说明,所以G项“This ability comes from the deep thinking and the desire to know what they don’t know.(这种能力来自于深刻的思考和想要知道自己不知道的东西的欲望)”符合文意,这种能力,指的是前文“问一些精彩而有创意的问题”的能力。故选G项。
38.根据后文“Instead, keep things going by saying “That’s interesting” or “I’d never thought of it that way before”, or coming up with more questions or ideas.(相反,你可以继续说“这很有趣”或“我以前从来没有这样想过”,或者提出更多的问题或想法)”可知,空处和此句构成转折关系,指出快速表扬的弊端。所以F项“But in talking about science, quick praise can signal that discussion is over.(但在谈论科学时,快速的赞扬可能意味着讨论已经结束)”符合文意。故选F项。
39.分析设空,空处位于句首,是本段的中心句,根据后文“It doesn’t make sense. Children are always thinking, without your telling them to. What’s more, this can turn a conversation into a performance. The child will try to find the answer you want, in as few words as possible, so that he will be a less likely target for your disagreement.(这没有道理。孩子们总是在思考,不需要你告诉他们。更重要的是,这可以把谈话变成一场表演。孩子会试图用尽可能少的语言找到你想要的答案,这样他就不太可能成为你反对的目标)”可知,本段是在讲不要你来告诉孩子们去思考,所以B项“Never push a child to “Think”.(永远不要强迫孩子去“思考”)”符合文意。故选B项。
40.分析设空,空处位于段首句的后一句,所以应该是对段首句的进一步补充说明,根据前文“Show; don’t tell.(展示;不要告诉)”可知,C项“Real-life impressions of nature are far more impressive.(现实生活中对自然的印象要深刻得多)”符合文意,后文“Let children look at their fingertips through a magnifying glass, and they’ll understand why you want them to wash before dinner. Instead of saying that water evaporates, set a pot of water to boil and let them watch the water level drop.(让孩子们通过放大镜看他们的指尖,他们就会明白为什么你想让他们在饭前洗手。不要说水会蒸发,而是把一壶水烧开,让他们看着水位下降)”则是对C项举例说明。故选C项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I adopted (收养) Didga as a twelve-week-old kitten, and now she’s nearly 11. In 2017, Didga ____41____ twenty-four different tricks in less than a minute while skateboarding, which got her into the Guinness Word Records.
I’ve been in the animal-training ____42____ for 40 years. Eleven years ago, I thought about getting a cat—everyone said cats couldn’t be ____43____, but I wanted to prove them wrong.
I started searching for ____44____ kittens to adopt. I went to a shelter, and, ____45____ I was walking through, a kitten caused a ruckus (喧闹) behind me. I stopped and looked ____46____. She was really trying to get my attention. So I ____47____ the kitten.
Didga knows a handful of tricks that took over a year to ____48____. Skateboarding is one of her most impressive skills. She rides along with the motion (移动) of the ____49____, jumping on and over objects. It’s an unbelievable _____50_____ when a cat does a trick I’ve been trying to _____51_____ for so long.
The psychology of training a cat is fascinating. Because I understand how animals think and learn, I can adjust (调节) to the cat’s abilities. If Didga doesn’t like it, I stop or go in a _____52_____ direction.
I started some social accounts to teach people to have a better relationship with their _____53_____. The attention we get is surprisingly impressive.
Didga has _____54_____ my life and taken me to _____55_____ I would never have dreamed of. I won the lotto (乐彩), finding a cat like Didga.
41.A.invented B.performed C.knew D.directed
42.A.memory B.dream C.business D.emergency
43.A.trained B.challenged C.exchanged D.judged
44.A.responsible B.precious C.independent D.potential
45.A.as B.if C.although D.because
46.A.away B.ahead C.back D.up
47.A.left behind B.gave away C.picked up D.put aside
48.A.learn B.observe C.imagine D.accept
49.A.floor B.house C.wall D.board
50.A.plan B.feeling C.test D.choice
51.A.appreciate B.teach C.recommend D.miss
52.A.normal B.possible C.different D.right
53.A.trainers B.bosses C.neighbors D.cats
54.A.changed B.copied C.saved D.replaced
55.A.steps B.levels C.attitudes D.values
【答案】
41.B 42.C 43.A 44.D 45.A 46.C 47.C 48.A 49.D 50.B 51.B 52.C 53.D 54.A 55.B
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者收养的小猫Didga并且经过训练,她在滑板上在不到一分钟的时间里表演了24种不同的技巧,这让她进入了吉尼斯世界纪录。
41.考查动词词义辨析。句意:2017年,Didga在滑板上在不到一分钟的时间里表演了24种不同的技巧,这让她进入了吉尼斯世界纪录。A. invented发明;B. performed表演;C. knew知道;D. directed指导,指示。根据“twenty-four different tricks”可知,Didga表演了24种不同的技巧。故选B。
42.考查名词词义辨析。句意:我从事动物训练行业40年了。A. memory记忆;B. dream梦想;C. business业务,行业;D. emergency紧急情况。根据“for 40 years”和“The psychology of training a cat is fascinating. Because I understand how animals think and learn, I can adjust (调节) to the cat’s abilities.”可知,作者从事动物训练行业40年了。故选C。
43.考查动词词义辨析。句意:11年前,我想过养只猫——每个人都说猫不能训练,但我想证明他们错了。A. trained训练;B. challenged挑战;C. exchanged交换,交流;D. judged判断,评判。根据“The psychology of training a cat is fascinating.”可知,作者想训练一只猫证明别人的看法错了。故选A。
44.考查形容词词义辨析。句意:我开始寻找可以收养的小猫。A. responsible负责任的;B. precious珍贵的;C. independent独立的;D. potential潜在的,可能的。根据“Eleven years ago, I thought about getting a cat”可知,作者想寻找一只可能收养的小猫。故选D。
45.考查连词词义辨析。句意:我去了一个收容所,当我走过去的时候,一只小猫在我身后引起了一阵喧闹。A. as当……时候;B. if如果;C. although尽管;D. because因为。根据“a kitten caused a ruckus (喧闹) behind me.”可知,作者走进收容所的时候,一只小猫跟在他身后。故选A。
46.考查副词词义辨析。句意:我停下来回头看。A. away离开,不在;B. ahead前面;C. back向后;D. up向上。根据“a kitten caused a ruckus (喧闹) behind me.”可知,猫在作者身后,因此是停下来回头看猫。故选C。
47.考查动词短语辨析。句意:所以我抱起小猫。A. left behind留下,落后;B. gave away捐赠;C. picked up捡起;D. put aside放在一边。根据“She was really trying to get my attention.”可知,这只猫吸引了作者的注意力,因此他将小猫捡起来。故选C。
48.考查动词词义辨析。句意:Didga知道一些花了一年多时间学会的技巧。A. learn学习;B. observe观察;C. imagine想象;D. accept接受。根据“a handful of tricks”可知,此处指学会了一些技巧。故选A。
49.考查名词词义辨析。句意:她随着滑板的运动,在物体上跳上跳下。A. floor地板;B. house房子;C. wall墙;D. board板。根据“Skateboarding is one of her most impressive skills.”可知,此处指她随着滑板运动。故选D。
50.考查名词词义辨析。句意:这是一种难以置信的感觉,当一只猫表演了我一直想教的技巧。A. plan计划;B. feeling感觉;C. test测试;D. choice选择。根据“The psychology of training a cat is fascinating.”可知,作者认为这只猫表演的技巧让作者有难以置信的感觉。故选B。
51.考查动词词义辨析。句意同上。A. appreciate感激;B. teach教;C. recommend推荐;D. miss错过,思念。根据“I’ve been in the animal-training 2 for 40 years.”可知,此处指作者教小猫技巧。故选B。
52.考查形容词词义辨析。句意:如果Didga不喜欢,我就会停下来,或者换个方面。A. normal正常的;B. possible可能的;C. different不同的;D. right正确的。根据“If Didga doesn’t like it”可知,如果Didga不喜欢,作者就会换个不同的方面。故选C。
53.考查名词词义辨析。句意:我开设了一些社交账号,教人们和他们的猫建立更好的关系。A. trainers训练者;B. bosses老板;C. neighbors邻居;D. cats猫。根据“I adopted (收养) Didga as a twelve-week-old kitten”可知,此处指教人们和他们的猫建立更好的关系。故选D。
54.考查动词词义辨析。句意:Didga改变了我的生活,把我带到我从未梦想过的高度。A. changed改变;B. copied复制;C. saved节省,拯救;D. replaced代替,替换。根据“The attention we get is surprisingly impressive.”可知,作者认为Didga改变了自己的生活。故选A。
55.考查名词词义辨析。句意同上。A. steps脚步;B. levels水平,高度;C. attitudes态度;D. values价值。根据“I would never have dreamed of.”可知,Didga把作者带到了从未梦想过的高度。故选B。
第二节(共10小题; 每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Dragon Boat Festival is one of the major Chinese holidays. It ____56____ (fall) on the fifth day of the fifth lunar month and is a ____57____ (tradition) festival of the Chinese nation. In Zigui County, Hubei Province, the Dragon Boat Festival has long been as ____58____ (equal) important as the Spring Festival. Zigui is the hometown of Qu Yuan, a great Chinese poet and politician in ancient China ____59____ (know) for his love for the country and classic poems. And each local custom of Dragon Boat Festival reflects local people’s respect for him.
Realgar (雄黄) wine ____60____ (believe) to be useful in driving away negativity, so it’s ordinary in Zigui that an elderly family member dabs (轻茶) the wine on a child’s ear, nose, forehead and feet, ____61____ (hope) to protect the child from snakes and insects.
In Zigui, zongzi is an important food for the Dragon Boat Festival. Unlike those in other places, Zigui’s zongzi must be made into a shape with sharp edges and corners, ____62____ special form represents Qu’s great spirit.
Zigui has a custom of holding a poetry ____63____ (compete) in honor of its well-known poet citizen. Today, there are more than 1,000 members in two dozen poetry societies in Zigui, making it ____64____ unique cultural tradition in Qu’s hometown.
The Zigui Dragon Boat Festival reflects Chinese people’s respect for their ancestors (祖先) and also the desire _____65_____ a better life.
【答案】
56.falls 57.traditional 58.equally 59.known 60.is believed 61.hoping 62.whose 63.competition 64.a 65.for
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在湖北省秭归县,当地人们庆祝端午节的一些习俗。
56.考查时态和主谓一致。句意:它是农历五月初五,是中华民族的传统节日。这里为本句谓语动词,端午节在农历五月初五是一个客观事实,用一般现在时;主语it,单数,谓语动词用第三人称单数形式。故填falls 。
57.考查形容词。句意:它是农历五月初五,是中华民族的传统节日。根据空后的festival可知,空处为形容词,修饰名词festival。故填traditional。
58.考查副词。句意:在湖北省秭归县,端午节一直和春节一样重要。修饰形容词important用副词形式。故填equally。
59.考查非谓语动词。句意:秭归是中国古代伟大的诗人和政治家屈原的故乡,他以爱国和经典诗歌而闻名。这里为非谓语动词担当后置定语,和被修饰词“a great Chinese poet and politician”之间存在被动关系,用过去分词形式。故填known。
60.考查时态和语态。句意:雄黄酒被认为可以驱除消极情绪,所以在秭归,老人将雄黄酒轻涂在孩子的耳朵、鼻子、额头和脚上,希望保护孩子免受蛇和昆虫的伤害是很常见的。这里为本句谓语动词,根据上下文可知,这些风俗都是每年都做的,时态为一般现在时;主语realgar,单数,和动词believe之间存在被动关系,所以用被动语态。故填is believed。
61.考查非谓语动词。句意:雄黄酒被认为可以驱除消极情绪,所以在秭归,老人将雄黄酒轻涂在孩子的耳朵、鼻子、额头和脚上,希望保护孩子免受蛇和昆虫的伤害是很常见的。这里为非谓语动词担当状语,指的是主句所产生的情理之中的结果,用动词的现在分词形式。故填hoping。
62.考查定语从句。句意:与其他地方的粽子不同,秭归的粽子必须做成棱角分明的形状,这种特殊的形状代表了屈原的伟大精神。这里为定语从句的关系词,先行词为zongzi,和form之间存在所有关系,所以用关系代词whose引导。故填whose。
63.考查名词。句意:秭归有举办诗歌比赛的习俗,以纪念其著名的诗人故人。分析句子成分可知,空处为名词形式。不定冠词a后接可数名词的单数形式。故填competition。
64.考查冠词。句意:如今,秭归有二十多个诗社,有1000多名会员,这使它成为屈原家乡独特的文化传统。修饰可数名词单数,泛指,用不定冠词;其后单词unique发音为辅音音素开头,所以用不定冠词a。故填a。
65.考查介词。句意:秭归端午节反映了中国人对祖先的尊敬,也反映了对美好生活的渴望。固定搭配:desire for,意为“渴望得到……”。故填for。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,上周五你校举行了冬季趣味运动会。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
1. 参与的人员;
2. 活动的内容;
3. 运动会的意义。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Winter Fun Games
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Winter Fun Games
Last Friday, our school succeeded in holding winter fun games, in which over 200 students and teachers participated.
The participants were in high spirits and took an active part in the games, such as tug of war, fancy rope skipping, shuttlecock kicking and running with the ball. The most impressive activity, where five people paced just in one step, demonstrated strength and cooperation.
The games were highly spoken of because they helped to relieve stress and build strong team spirit.
【分析】本篇书面表达属于英语文,要求考生为校英文报写一篇报道,报道上周五学校举行的冬季趣味运动会。
【详解】1. 词汇积累
展示:demonstrate→show
因为:because→as
减轻:relieve→ease
压力:stress→pressure
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:The participants were in high spirits and took an active part in the games, such as tug of war, fancy rope skipping, shuttlecock kicking and running with the ball.
拓展句:The participants were in high spirits and took an active part in the games, which include tug of war, fancy rope skipping, shuttlecock kicking and running with the ball.
【点睛】[高分句型1]Last Friday, our school succeeded in holding winter fun games, in which over 200 students and teachers participated.(运用了“介词+which”引导的非限制性定语从句)
[高分句型2]The most impressive activity, where five people paced just in one step, demonstrated strength and cooperation. (运用了where引导的非限制性定语从句)
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.
Little Tom lived with his poor grandmother Donna in a village. Every day, Tom sold potatoes grown by Donna in a market.
One day, an old foreigner aroused Tom’s curiosity. He frequently visited Tom’s stall (摊位) but didn’t buy. The next day, the man passed from one vendor (小贩) to the next, waving a bag around. But he didn’t visit Tom’s stall that day. Out of curiosity, Tom asked a vendor nearby to temporarily look after his stall. Then, he followed the foreigner.
The man went back to his broken-down house near the market and took several old medals from his bag. “Wow!” Tom said. “I won them in my own country,” the man said proudly, then asking why Tom came here. Tom explained, “I’m wondering why you didn’t visit my stall today.” “Oh, I don’t need potatoes. I need firewood, so I walked around the market looking for someone who would buy these medals and give me money in exchange,” he lied.
Tom left and brought back many potatoes from his stall, saying, “If you don’t have money, you can’t buy food. Keep my grandma’s potatoes.” But the man insisted he had enough food. Tom went back, upset; he could see the man was hungry and weak.
The third day, the man reached the market, selling medals again. He valued them, which were his honors. But after a disaster, now he had to sell them to survive. He looked weaker. Tom packed some potatoes, walking towards him again. From his conversations with vendors, Tom found him trying to sell medals for food! But no one believed his medals were true.
Disappointed, the man sat alone by the roadside. Tom approached him, saying, “I saw it! Why didn’t you let me help you?” Almost crying, he said, “I’m sorry, but I was too embarrassed to ask for your help. Now could you give me your potatoes in exchange for the medals?”
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
“Sure,” Tom said while nodding his head.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
“But Tom, the medals are valuable to the man. We should give them back,” added Donna.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
“Sure,” Tom said while nodding his head. Then he handed him a bag of potatoes. “These potatoes should last you at least a week.” Crying, the man thanked Tom and introduced himself as Conner. “Please take care of yourself. See you later,” Tom said and walked away happily. However, soon he was worried his grandmother would blame him for giving potatoes away. After reaching home, he told Donna what he had done nervously. To his surprise, Donna said, “I’m so proud of you.”
“But Tom, the medals are valuable to the man. We should give them back,” added Donna. Tom agreed right away. The next day, they visited Conner and returned the medals. So touched, Conner thanked them again and again. After that day, vendors in the market heard about Tom’s acts of kindness, and they also offered to help Conner out. Tom was happy that a small act of his own helped someone in need and inspired kindness in others.
【导语】本文以土豆为线索,讲述了Tom跟着奶奶去集市上卖土豆,看到了一个奇怪外国人,Tom在知道那个外国人没有钱买吃的后,就提了一兜土豆送给他,但是被他拒绝了。第三天,外国人拿着他珍贵的勋章想要卖了,然后换取食物,但是没人相信他的勋章是真的。于是Tom就拿了一袋土豆和他交换了勋章。回到家,奶奶不仅没有责备他,反而和他一起将勋章还给了那个人。市场上的人都知道了这件事,大家一起向那个外国人伸出了援助之手。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“‘好的!’Tom边说边点头。”可知,本段可以写Tom与外国人以一袋土豆交换了勋章,回家后忐忑不安地将事情的经过告诉了奶奶。奶奶并没有责备他,并且夸奖了他。
②由第二段首句内容“奶奶补充道:‘但是,这些勋章对他来说很重要,我们应该还给他’。”可知,本段可以描写奶奶和Tom一起将勋章还给那个外国人。集市上的人都听说了这件事,纷纷向那个人伸出了援助之手。
2.续写线索:交换勋章→告诉奶奶→奶奶夸奖他,并说要归还勋章→还勋章→大家一起帮助他。
3.词汇激活:
行为类:
责备:blame/reproach/reprove
到达:reach/get to/arrive at
感谢:thank/express gratitude to
情绪类:
惊讶:surprise/amazement/astonishment
感动的:touched/moved
高兴的:happy/cheerful/delighted
【点睛】【高分句型1】
Crying, the man thanked Tom and introduced himself as Conner.(运用了现在分词做状语。)
【高分句型2】
After reaching home, he told Donna what he had done nervously.(运用了what引导宾语从句。)
相关试卷
这是一份2022-2023学年新高考高一下学期期末英语磨尖卷2含答案,共7页。试卷主要包含了 考生必须保持答题卡的整洁等内容,欢迎下载使用。
这是一份2022-2023学年江苏省高一下学期期末英语磨尖卷2含答案,共7页。试卷主要包含了 考生必须保持答题卡的整洁等内容,欢迎下载使用。
这是一份2022-2023学年江苏省高一下学期期末英语磨尖卷3含答案,共7页。试卷主要包含了 考生必须保持答题卡的整洁,50, please,2% t 26等内容,欢迎下载使用。
