重庆市西南大学附属中学校2023-2024学年九年级上学期10月月考英语试卷
展开
这是一份重庆市西南大学附属中学校2023-2024学年九年级上学期10月月考英语试卷,共45页。试卷主要包含了A.I'm srry.,A.Yes,I will.,A.Hurry up.,A.In spring.,A./'kemɪstri/.,A.Fantastic.等内容,欢迎下载使用。
2023-2024学年重庆市西南大学附中九年级(上)月考英语试卷(10月份)
Ⅰ. 听力测试第一节听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡上对应题目的正确答案标号涂黑。
1.(1分)A.I'm sorry.
B.It's cool.
C.Thank you.
2.(1分)A.Yes,I will.
B.Sounds difficult.
C.No,never.
3.(1分)A .By reading a lot.
B.I'm good at learning.
C.It takes time.
4.(1分)A.Hurry up.
B.It doesn't matter.
C.Good idea.
5.(1分)A.Sure,this way.
B.Yes,I could.
C.No way.
6.(1分)A.In spring.
B.In October.
C.On Sundays.
第二节听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C 三个选项中选出正确答案, 并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
7.(1分)A./'kemɪstri/.
B. /fizɪks/.
C. /dʒi:ˈɒgrəfi/.
8.(1分)A.To watch TV plays.
B.To watch people celebrate the festival.
C.To watch the birthday celebration.
9.(1分)A.Because of a test.
B.Because of the rain.
C.Because of homework.
10.(1分)A.Fantastic.
B.Scary.
C.Educational but a little scary.
11.(1分)A.Leshan.
B.Luoyang.
C.Shanghai.
12.(1分)
第三节听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C 三个选项中选出正确答案, 并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
13.(2分)(1)Which is the problem Peter has learning Chinese?
A.He can't get the grammar right.
B.He forgets a lot of new words.
C.A and B
(2)If Peter wants to improve his Chinese more quickly,what should he do?
A.To listen to Chinese songs and watching some interesting dramas.
B.To write the new words in his notebook and review them.
C.To get a list of Chinese songs.
14.(2分)(1)How many times has the girl been to Canada?
A.Twice.
B.Three times.
C.Four times.
(2)What may be the relationship between the boy and the girl?
A.Friends.
B.Relatives.
C.Strangers.
第四节听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C 三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
15.(4分)(1)In Germany,people start to celebrate Christmas on .
A.December 1st
B.December 24th
C.December 25th
(2)Where could the writer get a piece of chocolate every morning when he was a kid?
A.From a box.
B.From a special calendar.
C.From a store.
(3)What gift can each of the family members get on Christmas Eve?
A.Some chocolate.
B.A pair of shoes.
C.A pair of socks.
(4)How does the writer like the Christmas gift?
A.It warms people's bodies.
B.It warms people's hearts and bodies.
C.It's a special gift.
Ⅱ. 语法选择根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
16.(10分)In a busy neighborhood,there lived a boy named Tim.He had always been admiring his friend Anne because she could speak English fluently. (1) a Sunday,with a burning desire(渴望) to learn the language,Tim decided to ask Anne (2) she had any good suggestions.
"Could you please tell me how to learn English well?"Tim asked his friend.
Anne suggested (3) English﹣language movies with subtitles (字幕).She thought it (4) a fun and effective(有效的) way to learn.After hearing it,Tim gave it a try at once.
On that Sunday,Tim picked a classic English film,sat in front of the TV and hit play. (5) the movie played,Anne reminded him to repeat aloud the lines along with the actors."This will improve your listening and speaking skills and make your learning (6) than before," Anne told him.Tim was deeply attracted by the movie,enjoying the plot(情节) and practicing his English at (7) same time.You could never imagine how excited he felt when he understood a sentence without looking at the subtitles.He said with satisfaction,"(8) great progress I've made by learning English like this!"
From that day on,Tim made it a Sunday (9) to watch English movies with subtitles.Over time,his language skills improved,and he realized that with efforts and the right method,anyone could learn English effectively on (10) own.
(1)A.In
B.On
C.At
(2)A.that
B.whether
C.when
(3)A.to watch
B.watch
C.watching
(4)A.was
B.is
C.has been
(5)A.Because
B.Although
C.As
(6)A.active
B.more active
C.the most active
(7)A.the
B.a
C./
(8)A.How
B.What
C.What a
(9)A.tradition
B.conversation
C.attention
(10)A.them
B.they
C.their
Ⅲ.完形填空。根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
17.(15分)Qixi,which falls on the 7th day of the 7th lunar month,is the Chinese Valentine's Day.It celebrates the annual(每年的) (1) between the mythological characters of the Cowherd(or Niulang) and the Weaver Girl (or Zhinyu) who were separated by the Queen Mother for breaking the rule that a mortal(凡人) cannot(2) a fairy.
It is said that the Queen Mother took off one of her hairpins and created a river,the Milky Way to separate the couple. (3) ,their loyalty touched the magpies(喜鹊).So they formed a bridge (4) the Milky Way to reunite the lovers.
The Queen Mother was touched by their undying love and later agreed 'that the two could meet once a year on the 7th night of the 7th month of the lunar calendar.This is (5) Qixi came to be.
Traditionally,people would look up at the sky and find two bright stars—Niulan g and Zhinyu.The two stars shine on (6) sides of the Milky Way.
The love story between Niulang and Zhinyu has been passed down from generation to generation.As it says in a classic poem,"If love between both sides can last for aye,why need they stay together (7) and day?"
Qixi means walking into the world (8) red hearts,pink flowers,and phrases like "be mine"written in elegant script(精美字样) everywhere you look.In Chinese,qiqiao means praying for nimble(灵巧的) (9) or cleverness in needlework(女红) and making handcrafts.In ancient times,young girls gathered in a yard at night and prayed to Zhinyu,asking her to make their needlework skills (10) ,which was an important part of daily life in traditional culture.They also prayed for wisdom,and happy marriage,which is one of the reasons why the festival is called the Qiqiao Festival.
(1)A.working
B.meeting
C.missing
D.treating
(2)A.educate
B.admire
C.see
D.marry
(3)A.However
B.Instead
C.Besides
D.Also
(4)A.over
B.on
C.up
D.through
(5)A.how
B.why
C.what
D.where
(6)A.all
B.every
C.each
D.opposite
(7)A.night
B.day
C.evening
D.year
(8)A.crowded with
B.filled with
C.laying out
D.passing by
(9)A.heads
B.toes
C.fingers
D.legs
(10)A.fascinating
B.expensive
C.perfect
D.convenient
IV. 阅读理解
18.(3分)
(1)How many places of interest in Shanghai are mentioned in the journal?
A.2.
B.3.
C.4.
D.5.
(2)How did the writer like the scenery of the Normandie Apartments?
A.Crowded.
B.Beautiful.
C.Happy.
D.Fun.
(3)In which part of a magazine can you probably read this passage?
A.Travel.
B.Sports.
C.History.
D.Art.
19.(8分)Through the forest these three friends,and Toto,walked,all full of thoughts about what they will do when they each get what they want.Lost in these thoughts,they did not hear the sound of a large animal,which was watching them nearby.
Suddenly,a very big lion came running at them from the trees.He hit the scarecrow and the tinman,and they fell to the ground,but were not hurt.Then Toto ran up to the lion and started to bark.The lion was going to hit him too,but Dorothy came between him and the dog,and said, "You,a big animal,are going to hit this little dog?You are a coward!"
The lion's face suddenly changed from angry to sad.
"Oh,I'm sorry.You're right.I'm a coward," he said.
"And look at what you did to the scarecrow!"said Dorothy."The straw from his body is all over the ground!"
"I'm terribly sorry,scarecrow," said the lion."I saw you all walking there,and you seemed so scary that I had to try and make you run away.Usually,when people and animals see me,they run;but you did not."
"Why were you scared of us?"asked Dorothy."You're a lion!Lions are the kings of the forests."
"Yes,yes.I know I should not be scared,but I can't help it.I have always been this way."
"Well," said the tinman,"maybe if you come with us,you can get courage."
"Why do you say that?"asked the lion.
"I have no heart," answered the tinman."He has no brain;and she and the little dog want to go home,very far away.We are all going to see the Wizard of Oz,in Emerald City,to see if he can give us these things.Why don't you come with us,and ask him for courage?"
"But I am scared to go!" said the lion.
"Everything will be fine," said the scarecrow."There's nothing to be scared of when we are all together."
"Yes,you're right.I'll go,then!"
So they all continued along the yellow﹣brick road.
(1)What does the underlined word "coward" mean in Chinese?
A.懦夫
B.巨人
C.怪物
D.首领
(2)Who had no brain of them four in the passage?
A.Tinman.
B.Toto.
C.Scarecrow.
D.Dorothy.
(3)Which is the right order of these statements?
a.Dorthy stopped the lion from hitting the dog.
b.The three friends and Toto walked in the forest and lost in their thoughts.
c.The tinman asked the lion to join them to go to Emerald City for courage.
d.The lion told them although he was the king,he was still scared of them.
e.A very big lion hit the scarecrow and the tinman.
A.a﹣e﹣d﹣c﹣b
B.b﹣e﹣a﹣d﹣c
C.b﹣e﹣d﹣a﹣c
D.e﹣a﹣d﹣c﹣b
(4)This passage is probably .
A.a play
B.an ad
C.news
D.a novel
20.(8分)The Rolling Stones said this week that their first new collection of songs in almost 20 years comes out on October 20th.
The album will be called Hackney Diamonds.The name comes from broken glass often seen on the streets of east London's Hackney area.
Three of the band's original members﹣Mick Jagger,Keith Richards and Ronnie Wood﹣came to the Hackney Empire,a historic theater,for the announcement.
The Rolling Stones are still traveling the world and performing concerts,but they have not made an album since 2016.Richards,79,said the band only made a new album because Jagger wanted to sing.So they went to record new songs after almost 20 years.
"When you have a singer that wants to sing,"Richards said, "you grab him and throw him in the studio."Richards said the songs came together with"energy and urgency."
Jagger,who is 80,said, "we are quite pleased," with the new album.He said the group would not have put a recording together if"we hadn't really liked it.We said we had to make a record we really love ourselves ...we hope you all like it."
They released the first song,called Angry,this week.But Jagger said the rest of the songs are not angry.He said the album contains"love songs,ballads(民谣) and country".
The new recording includes songs with Paul McCartney,Lady Gaga,Stevie Wonder and Charlie Watts,the Rolling Stones drummer who died in 2021.Watts recorded sounds for two songs in 2019. "Of course,he's missed incredibly(难以置信地),"Richards said about Watts.But he added that Steve Jordan was Watts' suggestion for a replacement.
The Rolling Stones started in 1962.They celebrated their 60th year with a tour of Europe in 2022 and they said they have plans to visit North America in 2024.
Wood,76,plays guitar.He said the idea of retirement is"Impossible.You've got to keep playing,"he added.
(1)Three of the Rolling Stones' original members came to Hackney Empire .
A.to go to the theater
B.to travel all over the world
C.to have a concert
D.to give their new album an announcement
(2)Their new album includes all these kinds of music EXCEPT
A.country music.
B.love songs
C.rock music
D.ballads
(3)According to Jagger,the band won't make a recording together unless .
A.they really love the music and themselves
B.they think the song is good enough to be recorded
C.Jagger wants to sing
D.they are rich in feelings
(4)What's the best title of the passage?
A.The Band﹣The Rolling Stones
B.The New Album﹣Hackney Diamonds
C.The Rolling Stones and Its New Album
D.The New Drummer of the Band﹣Steve Jordan
21.(8分)Dear VOA,
I have a question about something my American friend usually says.It is the expression "a wild card".What does it mean?Thank you very much for your answer!
Take care!
Katarina
Dear Katarina,
Thank you for writing to us.This expression is like many that come to American English from card games,especially the game of poker.
Each set of playing cards has two extra cards.These can take the place of lost or damaged cards.These cards are called"Jokers".They often have a picture of a clown﹣like person sometimes called a jester.
In some card games,the "Joker" card is dealt to the players along with the usual kinds of cards.It serves as "a wild card"in the game.That means,if you have it in your hand,you can use it as any other card. a I have three kings and one joker.I'll use the wild card as a king,so now I have four kings.
b In sports,we use the expression for a team that is invited to compete for a champinship.For example,in American football,the best teams play each other at the end of the season﹣in a series of games called"play offs."A few teams that might not have the best records are invited to play against the top teams.It is possible,if the wildcard team is good enough,that it can win the championship.
And,as you can probably guess,we use"a wild card"to describe people as well. C Then you might say:My brother is a wild card when it comes to holidays﹣we never know if he is coming to our family dinners.
I hope this will help you to understand and even use the expression"a wild card"yourself,Katarina.What question do you have about American English?
Send us an email at learningenglish@voanews.com .
(1)According to the passage,which of the following card is the "Joker"?
A.
B.
C.
D.
(2)The passage tells us situations to use the expression "a wild card".
A.one
B.two
C.three
D.four
(3)Which is the best sentence for each blank in the passage?
①If a person is unpredictable,you cannot be sure of how they will act.
②Here is an example of how a player might talk about their use of a wild card so a game.
③But card games are not the only places you will hear the term"a wild card".
A.a﹣②;b﹣③;c﹣①
B.a﹣③;b﹣②;c﹣①
C.a﹣①;b﹣②;c﹣③
D.a﹣②;b﹣①;c﹣③
(4)The writer explains the expression "a wild card"to Katarina .
A.by explaining the results
B.B.by raising questions
C.by comparing differences
D.by giving examples
22.(8分)①If your hair is like mine,it doesn't do very much.Most of the time it just hangs there.Manatee(海牛) hair is another story.Manatees are large,gentle,slow﹣moving marine mammals,and their hair can do things yours can't.They use their hair to identify(确认) and hold on underwater plants,and as antennae(触角) to"see"the world around them!
②Many animals use whiskers(须) to help them feel.The scientific name for whiskers is vibrissae (鼻毛),or tactile hairs﹣hairs that are used for touching.Of course,the hairs themselves can't feel (since hair is not alive).Whiskers are sensitive.(敏感的) because they are connected to many nerves(神经) in the skin at the hairs' roots.The more nerves each hair is connected to,the more sensitive it is.So,how sensitive are manatee hairs compared to yours?Human hairs are connected to between 5 and 10 nerves,while each manatee's tactile hair is connected to 20 to 50 nerves.
③Most animals only have extra﹣sensitive whiskers around their nose or mouth.But a manatee has vibrissae over its whole body.
④Manatees live in shallow,muddy water,so they use their tactile hairs instead of sight to sense their environment.Dr.Gordon Bauer at the Mote Marine Laboratory in Florida tested two Florida manatees,Hugh and Buffett,to see how good manatees are at exploring objects with their bristly(粗硬的) facial hairs.
⑤Blindfolded (蒙住眼睛的) so they couldn't peek,manatees Hugh and Buffett were trained to use their face whiskers to compare two panels (嵌板).Both panels were covered with stripes(条纹).On one panel,the stripes were a bit wider.They got a treat if they picked that one.No problem! Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt.
⑥That's some talented hair!
(1)What can we know about manatees' tactile hairs?
A.Manatees only have tactile hairs on parts of their bodies.
B.The manatees' tactile hairs themselves can feel.
C.Each manatee's tactile hair is connected to 5 to 10 nerves.
D.They're much more sensitive than human hairs.
(2)The experiment done by Dr.Gordon Bauer is intended to show that .
A.manatees prefer to live in shallow,muddy water
B.manatees are able to tell different colors and shapes apart
C.manatees use their tactile hairs to sense the environment around
D.manatees use the whiskers around their mouths to help them eat
(3)What does the underline sentence "Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt."in paragraph 5 imply(暗指)?
A.The stripes on the two panels are quite similar to each other.
B.Manatees can tell the panels apart if the difference is clear enough.
C.The difference between the panels is too difficult for manatees to tell.
D.Manatees are able to identify even the smallest difference between the panels.
(4)Which of the following shows the structure of the passage?
A.①;②③;④⑤;⑥
B.①;②③④;⑤;⑥
C.①②;③④;⑤;⑥
D.①;②③④;⑤⑥
V.口语运用。阅读下面对话,从下面选项中选择恰当的句子完成此对话,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
23.(5分)A.I want to know where our school is.
B.No problem.
C.This is Clara.
D.Yes,there's one called Find Chair Bistro.
E.Do you know which bus I should take?
F.I wonder if there's anywhere interesting to go in Beibei.
G.Could you please tell me how I can get there?
A:Hello.(1) May I speak to Alice?
B:Hi,Clara.What's up?
A:You know I'm new here. (2)
B:Actually,there's a good place near our school.Have you ever heard of Jingangbei Ancient Town?
A:Yes,but I don't know where it is. (3)
B:Sure.Just go along this street and turn left at the first crossing,then you can see it on your right side.
A:Oh,I see.By the way,do you have any restaurants to recommend (推荐) over there?
B: (4) The food there tastes pretty good.
A:Well,I can't wait to have a try.Thanks a lot for your information.
B: (5)
VI. 任务型阅读
24.(9分)A Californian girl has overcome one hurdle (障碍) in her search for a magical animal:permission from Los Angeles County Animal Control officials to look after a unicorn in her backyard.
In a handwritten letter dated Nov.14,2022,the girl,Madeline,6,wrote to Los Angeles County.Dear LA County.
I would like your approval if I can have a unicorn in my backyard.If I can find one,please send me a letter in response.
—Madeline
On Nov.30,Marcia Mayeda,the director of the Los Angeles County Department of Animal Care and Control,wrote a letter back.Dear Madeline.
I've approved (批准) a unicorn license(许可证) for you.But you should remember the county's five conditions for unicorn licensing.
You must feed the unicorn watermelon,"one of its favorite treats," once a week.
And you must polish the unicorn's horn(角) "at least once a month with a soft cloth."
In addition to the dietary and grooming (梳毛) requirements,the unicorn must have "regular access to sunlight ,moonbeams and rainbows."
Any glitter(发光小饰物) used on the unicorn must be nontoxic(无毒的) and biodegradable(可生物降解的) to ensure the unicorn's good health.
Beyond the glitter and moonbeams,the unicorn must also be cared for in compliance with Title 10 of the Los Angeles County Code.The Code governs animal control and health.
Yours
Marcia Mayeda
The Animal Care and Control Department also sent Madeline a heart﹣shaped unicorn license tag and gave her a toy unicorn to look after while she searches for a unicorn of her own.The department noted that the animals"are indeed very rare to find."
(1)Can Madeline keep a unicorn in her backyard?
(2)How many times must Madeline feed unicorns watermelon in a month?
(3)What things did Madeline get from the Animal Care and Control Department?
(4)What will happen to Madeline after she has got the license?(about 30 words)
Ⅶ. 完成句子
25.(1分) Nowadays,many people try to improve their p by using apps like LAIX (英语流利说) and Fun Voice(英语趣配音).
26.(1分) Their facial e changed from sadness to joy when they got the good news.
27.(1分) Good learners always pay attention to (memory) long lists of words to prepare for tests.
28.(1分) Over the past few months,teachers have been w the students not to swim in the rivers and lakes.
29.(1分) She was p for breaking the family rules and had to do chores with her parents on weekends.
30.(1分) Her (able) to speak four languages fluently surprised everyone at the international meeting.
31.(1分) The thief (偷) much valuable jewelry from the museum but got caught by police the next day.
32.(1分) As soon as the teacher walked into the classroom,he l all his books on the table.
33.(1分) She n orders a cup of coconut latte (拿铁),but today she decided to try Moutai﹣flavored latte instead.
34.(1分) As the saying goes, "Better to be the head of a (die) lion than the tail of a live one".
VIII. 句型转换
35.(2分)Harry spread the news about radioactive wastewater(核废水) to all his friends.(改为否定句)
Harry the news about radioactive wastewater to all his friends.
36.(2分) We can easily find the restrooms by looking at the signs on the wall.(对画线部分提问)
you easily find the restrooms?
37.(2分)I don't know where I can get any information about Hangzhou Asian Games.(改为同义句)
I don't know get any information about Hangzhou Asian Games.
38.(2分)如果每个人都像斯克鲁奇一样,我们最终就会生活在一个人们只关心自己利益的社会中。(完成译句)
If everyone thinks like Scrooge,we will living in a society where people only care about their own good.
39.(2分)成长的真谛就在这一切背后:更有责任心以及不再依靠他人。(完成译句)
Behind all these things the true meaning of growing up:becoming more responsible and no longer on others.
IX. 短文填空
40.(16分)How can you learn about a city?City walks might be a great choice.Instead of simply (1)w around,city walkers follow certain routes(路线) on different themes.Along the way,they observe(观察),take photos,listen to the guide and take part in fun activities.
The idea of city walks is growing in China.It's one of the top 10 popular lifestyle trends(趋势)released (发布) by the lifestyle platform,Little Red Book,earlier this year.Not only travelers but also locals are becoming (2) in this.For travelers,it allows them to deeply explore (探索) a city.For locals,it's a good chance to see something they haven't noticed before.Zhang Xiaoxin,a college student,is a new comer to Changsha.She once took part in a city walk themed on local communities. (3)A the walk,Zhang and her teammates had a fun task﹣ take photos and match them with the sounds of the city.By doing this,she saw more closely (4) the locals' daily lives were like.
Unlike Zhang,Wang Yixuan grew up in Changsha.Thanks to city walks,she has visited places that she heard about before but (5) set foot on.As the guide introduced the (6) of these sites,she knew more about the city's past."Living here for over 20 years,I thought I was familiar with it enough,but city walks let me see other sides of the city."
For many people,city walks are not just a way to travel but can be a part of their daily lives.Come on!Just (7) to observe everything around you whenever you walk,from your school or company to your home.You'll always discover (8) surprising!
X.书面表达
41.(20分)在中秋节来临之际,你的美国笔友 Tony 打算到重庆来旅行顺便感受中国的传统节日——中秋节,但是他却因为中文表达困难而苦恼,请给他回一封信表示欢迎并给出一些建议。
内容要点:
(1)简要介绍中秋节;
(2)规划重庆一日游;
(3)提出改进中文口语的建议;
(4)…
要求:
(1)80﹣120词;
(2)文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Dear Tony,
I'm glad that you'll come to Chongqing for the Mid﹣Autumn Festival.
Yours,
Han Meimei
2023-2024学年重庆市西南大学附中九年级(上)月考英语试卷(10月份)
参考答案与试题解析
Ⅰ. 听力测试
Ⅱ. 语法选择根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
16.(10分)In a busy neighborhood,there lived a boy named Tim.He had always been admiring his friend Anne because she could speak English fluently. (1) B a Sunday,with a burning desire(渴望) to learn the language,Tim decided to ask Anne (2) B she had any good suggestions.
"Could you please tell me how to learn English well?"Tim asked his friend.
Anne suggested (3) C English﹣language movies with subtitles (字幕).She thought it (4) A a fun and effective(有效的) way to learn.After hearing it,Tim gave it a try at once.
On that Sunday,Tim picked a classic English film,sat in front of the TV and hit play. (5) C the movie played,Anne reminded him to repeat aloud the lines along with the actors."This will improve your listening and speaking skills and make your learning (6) B than before," Anne told him.Tim was deeply attracted by the movie,enjoying the plot(情节) and practicing his English at (7) A same time.You could never imagine how excited he felt when he understood a sentence without looking at the subtitles.He said with satisfaction,"(8) B great progress I've made by learning English like this!"
From that day on,Tim made it a Sunday (9) A to watch English movies with subtitles.Over time,his language skills improved,and he realized that with efforts and the right method,anyone could learn English effectively on (10) C own.
(1)A.In
B.On
C.At
(2)A.that
B.whether
C.when
(3)A.to watch
B.watch
C.watching
(4)A.was
B.is
C.has been
(5)A.Because
B.Although
C.As
(6)A.active
B.more active
C.the most active
(7)A.the
B.a
C./
(8)A.How
B.What
C.What a
(9)A.tradition
B.conversation
C.attention
(10)A.them
B.they
C.their
【分析】这篇文章讲述了一个叫Tim的男孩如何通过观看带有字幕的英语电影来提高他的英语水平的故事。他的朋友Anne建议他这样做,并告诉他跟着电影中的演员大声复述台词可以提高他的听力和口语技巧。Tim发现这种方法非常有效,他的英语水平有了显著的提高,他意识到只要付出努力并采用正确的方法,任何人都能有效地自学英语。
【解答】(1)考查介词。句意:在一个周日,带着学习语言的强烈的渴望,Tim决定询问Anne是否有好的建议。A后面加年/月/季节;B后面加星期/日期;C后面加时间点。根据a Sunday可知此次用介词on。故选B。
(2)考查连词。句意:在一个周日,带着学习语言的强烈的渴望,Tim决定询问Anne是否有好的建议。A引导宾语从句时无意义;B是否;C何时。根据句意可知此次表示"是否"。故选B。
(3)考查动名词。句意:Anne建议观看有字幕的英语电影。watch观看,A不定式;B动词原形;C动名词。suggest doing建议做。故选C。
(4)考查be动词时态。句意:她认为这是一个有趣且有效的学习英语的方法。A过去式;B一般现在时;C现在完成时。根据thought可知此次用一般过去时。故选A。
(5)考查连词。句意:随着电影播放,Anne告诉他跟着电影中的演员大声复述台词。A因为,引导原因状语从句;B尽管,引导让步状语从句;C伴随,引导时间状语从句。根据句意和两句的逻辑关系,可知此次表示时间状语。故选C。
(6)考查形容词比较级。句意:这样可以提高你的听力和口语技巧,使你的学习比以前更积极。active积极的,A形容词原形;B比较级;C最高级。根据than before可知此处用比较级。故选B。
(7)考查定冠词。句意:Tim被电影深深地吸引了,享受着电影情节,同时练习英语。A定冠词表特指;B以辅音音素开头的单词前;C零冠词。at the same time同时,固定短语。故选A。
(8)考查感叹句。句意:像这样学习英语我进步真大啊!A修饰形容词或副词原形;B修饰不可数名词或名词复数;C修饰可数名词单数。progress进步,不可数名词。故选B。
(9)考查名词。句意:从那天开始,Tim把周日作为观看有字幕电影的传统日子。A传统;B对话;C注意。根据句意可知此次表示"传统"。故选A。
(10)考查形容词性物主代词。句意:随着时间的推移,他的语言技巧提高了,他意识到通过努力和正确的方法,任何人都能自己有效地学习英语。A宾格;B主格;C形容词性物主代词。on one's own某人自己,主语是anyone,可知此次需用their。故选C。
Ⅲ.完形填空。根据短文内容,从 A、B、C、D 四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
17.(15分)Qixi,which falls on the 7th day of the 7th lunar month,is the Chinese Valentine's Day.It celebrates the annual(每年的) (1) B between the mythological characters of the Cowherd(or Niulang) and the Weaver Girl (or Zhinyu) who were separated by the Queen Mother for breaking the rule that a mortal(凡人) cannot(2) D a fairy.
It is said that the Queen Mother took off one of her hairpins and created a river,the Milky Way to separate the couple. (3) A ,their loyalty touched the magpies(喜鹊).So they formed a bridge (4) A the Milky Way to reunite the lovers.
The Queen Mother was touched by their undying love and later agreed 'that the two could meet once a year on the 7th night of the 7th month of the lunar calendar.This is (5) A Qixi came to be.
Traditionally,people would look up at the sky and find two bright stars—Niulan g and Zhinyu.The two stars shine on (6) D sides of the Milky Way.
The love story between Niulang and Zhinyu has been passed down from generation to generation.As it says in a classic poem,"If love between both sides can last for aye,why need they stay together (7) A and day?"
Qixi means walking into the world (8) B red hearts,pink flowers,and phrases like "be mine"written in elegant script(精美字样) everywhere you look.In Chinese,qiqiao means praying for nimble(灵巧的) (9) C or cleverness in needlework(女红) and making handcrafts.In ancient times,young girls gathered in a yard at night and prayed to Zhinyu,asking her to make their needlework skills (10) C ,which was an important part of daily life in traditional culture.They also prayed for wisdom,and happy marriage,which is one of the reasons why the festival is called the Qiqiao Festival.
(1)A.working
B.meeting
C.missing
D.treating
(2)A.educate
B.admire
C.see
D.marry
(3)A.However
B.Instead
C.Besides
D.Also
(4)A.over
B.on
C.up
D.through
(5)A.how
B.why
C.what
D.where
(6)A.all
B.every
C.each
D.opposite
(7)A.night
B.day
C.evening
D.year
(8)A.crowded with
B.filled with
C.laying out
D.passing by
(9)A.heads
B.toes
C.fingers
D.legs
(10)A.fascinating
B.expensive
C.perfect
D.convenient
【分析】这篇文章主要介绍了中国的七夕节,这是一个庆祝牛郎和织女一年一度相会的节日。传说中,牛郎和织女因犯了凡人不能与仙女相恋的规则被王母娘娘用银河分开,但他们的忠诚感动了喜鹊,喜鹊们形成了一座桥,让他们得以团聚。王母娘娘被他们的爱情所感动,同意他们每年农历七月七日相会一次。七夕节还有一个传统,就是人们会仰望星空,寻找牛郎和织女这两颗星星。另外,七夕节还有祈求巧艺和智慧的习俗,这也是七夕节被称为乞巧节的原因之一。
【解答】(1)考查动词。句意:它庆祝神话人物牛郎和织女的年度相聚,他们因违反凡人不能与仙女结婚的规定而被王母娘娘分开。A.working工作;B.meeting遇到;C.missing错过;D.treating对待。根据It celebrates the annual(每年的)...between the mythological characters of the Cowherd(or Niulang) and the Weaver Girl (or Zhinyu)(它庆祝神话人物牛郎和织女的年度……)可知是指庆祝牛郎和织女相聚。故选B。
(2)考查动词。句意:它庆祝神话人物牛郎和织女的年度聚会,他们因违反凡人不能与仙女结婚的规定而被王母娘娘分开。A.educate教育;B.admire钦佩;C.see看到;D.marry结婚。根据a mortal cannot...a fairy(凡人不能与……结婚)可知是指凡人不能与仙女结婚。故选D。
(3)考查副词。句意:然而,他们的忠诚感动了喜鹊。A.However然而;B.Instead相反;C.Besides另外;D.Also也。根据their loyalty touched the magpies(喜鹊).(他们的忠诚感动了喜鹊。)可知这跟前文是转折关系。故选A。
(4)考查介词。句意:于是,他们在银河上架起一座桥,让这对恋人重聚。A.over正上方;B.on在上面;C.up往上;D.through通过。根据they formed a bridge over the Milky Way(它们在银河……建成了一座桥。)可知它们在银河正上方上建成了一座桥。故选A。
(5)考查副词。句意:这就是七夕的由来。A.how如何;B.why为什么;C.what什么;D.where哪里。根据This is…Qixi came to be.(这就是银河……来的。)可知是指这就是七夕的由来。故选A。
(6)考查形容词。句意:这两颗恒星分别在银河的两侧发光。A.all全部的;B.every每个;C.each每个;D.opposite对面的。根据sides of the Milky Way(银河的……)可知是指银河的两侧。银河有两边,all指三者或三者以上。every和each接可数名词单数形式,都不合题意。故选D。
(7)考查名词。句意:两情若是长久时,又岂在朝朝暮暮?A.night夜晚;B.day白天;C.evening晚上;D.year年。根据...and day(……和白天)可知此处是指黑色和白天。故选A。
(8)考查短语。句意:七夕意味着走进一个到处都是红心、粉色花朵的世界,到处都是用优雅的字体写着"你是我的"这样的短语。A.crowded with挤满了;B.filled with充满;C.laying out规划;D.passing by经过。根据red hearts,pink flowers,and phrases like "be mine"written in elegant script(精美字样) everywhere you look(红心,粉红色的花,还有"你是我的"这样用优雅的字体写着的短语,随处可见)可知此处是指一个充满红心、粉色花朵的世界。故选B。
(9)考查名词。句意:在中文中,七巧的意思是祈求手指灵巧,能做针线活和手工艺品。A.heads头;B.toes脚趾;C.fingers手指;D.legs腿。根据cleverness in needlework(女红)(针线活的灵巧)可知用手指做针线活。故选C。
(10)考查形容词。句意:在古代,年轻的女孩们晚上聚集在一个院子里,向Zhinyu祈祷,请求她使她们的针线活完美,这是传统文化中日常生活的重要组成部分。A.fascinating迷人的;B.expensive昂贵的;C.perfect完美的;D.convenient方便的。根据asking her to make their needlework skills(请求她让她们的针线活……)可知此处是指请求她让她们的针线活更完美。故选C。
IV. 阅读理解
18.(3分)
(1)How many places of interest in Shanghai are mentioned in the journal? B
A.2.
B.3.
C.4.
D.5.
(2)How did the writer like the scenery of the Normandie Apartments? B
A.Crowded.
B.Beautiful.
C.Happy.
D.Fun.
(3)In which part of a magazine can you probably read this passage? A
A.Travel.
B.Sports.
C.History.
D.Art.
【分析】本文是作者和家人五一去上海旅游的日志。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段On April 30th,we went to see the Oriental Pearl Tower,(4月30日,我们去看了东方明珠塔,);第二段We went to the Normandie Apartments .(我们去了诺曼公寓。);第二段After dinner,we went to the Bund together。(晚饭后,我们一起去外滩。)可知,作者和家人分别去了东方明珠塔、诺曼底公寓和外滩,因而文中提到了三个景点,故选B。
(2)细节理解题。根据第二段The scenery there was really beautiful.(那里的风景真的很美。)可知,作者觉得诺曼底公寓风景很漂亮,故选B。
(3)细节理解题。根据文章标题My Travel Journal(我的旅行日志)结合全文可知,本文主要讲述了作者和家人五一去上海的旅游经历,因而最可能在杂志的旅行部分读到这篇文章,故选A。
19.(8分)Through the forest these three friends,and Toto,walked,all full of thoughts about what they will do when they each get what they want.Lost in these thoughts,they did not hear the sound of a large animal,which was watching them nearby.
Suddenly,a very big lion came running at them from the trees.He hit the scarecrow and the tinman,and they fell to the ground,but were not hurt.Then Toto ran up to the lion and started to bark.The lion was going to hit him too,but Dorothy came between him and the dog,and said, "You,a big animal,are going to hit this little dog?You are a coward!"
The lion's face suddenly changed from angry to sad.
"Oh,I'm sorry.You're right.I'm a coward," he said.
"And look at what you did to the scarecrow!"said Dorothy."The straw from his body is all over the ground!"
"I'm terribly sorry,scarecrow," said the lion."I saw you all walking there,and you seemed so scary that I had to try and make you run away.Usually,when people and animals see me,they run;but you did not."
"Why were you scared of us?"asked Dorothy."You're a lion!Lions are the kings of the forests."
"Yes,yes.I know I should not be scared,but I can't help it.I have always been this way."
"Well," said the tinman,"maybe if you come with us,you can get courage."
"Why do you say that?"asked the lion.
"I have no heart," answered the tinman."He has no brain;and she and the little dog want to go home,very far away.We are all going to see the Wizard of Oz,in Emerald City,to see if he can give us these things.Why don't you come with us,and ask him for courage?"
"But I am scared to go!" said the lion.
"Everything will be fine," said the scarecrow."There's nothing to be scared of when we are all together."
"Yes,you're right.I'll go,then!"
So they all continued along the yellow﹣brick road.
(1)What does the underlined word "coward" mean in Chinese? A
A.懦夫
B.巨人
C.怪物
D.首领
(2)Who had no brain of them four in the passage? C
A.Tinman.
B.Toto.
C.Scarecrow.
D.Dorothy.
(3)Which is the right order of these statements? B
a.Dorthy stopped the lion from hitting the dog.
b.The three friends and Toto walked in the forest and lost in their thoughts.
c.The tinman asked the lion to join them to go to Emerald City for courage.
d.The lion told them although he was the king,he was still scared of them.
e.A very big lion hit the scarecrow and the tinman.
A.a﹣e﹣d﹣c﹣b
B.b﹣e﹣a﹣d﹣c
C.b﹣e﹣d﹣a﹣c
D.e﹣a﹣d﹣c﹣b
(4)This passage is probably D .
A.a play
B.an ad
C.news
D.a novel
【分析】这段短文主要讲述了三个朋友和他们的狗托托在森林中散步时遇到了一只大狮子。
【解答】(1)词义猜测题。根据第二段You,a big animal,are going to hit this little dog?You are a coward!(你,这么大只的动物,要去袭击这只小狗?你是一个懦夫!)可知划线词在此处表示"胆小鬼,懦夫"。故选A。
(2)细节理解题。根据倒数第五段"I have no heart," answered the tinman."He has no brain;and she and the little dog want to go home,very far away.Why don't you come with us,and ask him for courage?"(铁皮人说,"我没有心脏,他没有大脑;她和小狗想回到很远的家。你为什么不和我们一起去向他寻求勇气?")可知稻草人没有大脑。故选C。
(3)细节理解题。根据第一段Through the forest these three friends,and Toto,walked,all full of thoughts about what they will do when they each get what they want.(三个朋友和托托,穿过茂密的森林,他们在想当他们每个人都得到想要的东西时他们将会做什么。)和第二段He hit the scarecrow and the tinman(他袭击了稻草人和铁皮人)和第二段The lion was going to hit him too,but Dorothy came between him and the dog,and said, "You,a big animal,are going to hit this little dog?You are a coward!"(狮子也准备袭击他,但多萝西站在他和狗中间说,"你,这么大只的动物,要去袭击这只小狗?你是一个懦夫!")和倒数第八段Yes,yes.I know I should not be scared,but I can't help it.I have always been this way.(是的。我知道我不应该害怕,但我忍不住。我一直是这样。)和倒数第五段Why don't you come with us,and ask him for courage?"(你为什么不和我们一起去向他寻求勇气?")可知正确的顺序是b﹣e﹣a﹣d﹣c。故选B。
(4)细节理解题。根据文章中的人物和故事情节,可知这是一部小说,《绿野仙踪》。故选D。
20.(8分)The Rolling Stones said this week that their first new collection of songs in almost 20 years comes out on October 20th.
The album will be called Hackney Diamonds.The name comes from broken glass often seen on the streets of east London's Hackney area.
Three of the band's original members﹣Mick Jagger,Keith Richards and Ronnie Wood﹣came to the Hackney Empire,a historic theater,for the announcement.
The Rolling Stones are still traveling the world and performing concerts,but they have not made an album since 2016.Richards,79,said the band only made a new album because Jagger wanted to sing.So they went to record new songs after almost 20 years.
"When you have a singer that wants to sing,"Richards said, "you grab him and throw him in the studio."Richards said the songs came together with"energy and urgency."
Jagger,who is 80,said, "we are quite pleased," with the new album.He said the group would not have put a recording together if"we hadn't really liked it.We said we had to make a record we really love ourselves ...we hope you all like it."
They released the first song,called Angry,this week.But Jagger said the rest of the songs are not angry.He said the album contains"love songs,ballads(民谣) and country".
The new recording includes songs with Paul McCartney,Lady Gaga,Stevie Wonder and Charlie Watts,the Rolling Stones drummer who died in 2021.Watts recorded sounds for two songs in 2019. "Of course,he's missed incredibly(难以置信地),"Richards said about Watts.But he added that Steve Jordan was Watts' suggestion for a replacement.
The Rolling Stones started in 1962.They celebrated their 60th year with a tour of Europe in 2022 and they said they have plans to visit North America in 2024.
Wood,76,plays guitar.He said the idea of retirement is"Impossible.You've got to keep playing,"he added.
(1)Three of the Rolling Stones' original members came to Hackney Empire D .
A.to go to the theater
B.to travel all over the world
C.to have a concert
D.to give their new album an announcement
(2)Their new album includes all these kinds of music EXCEPT C
A.country music.
B.love songs
C.rock music
D.ballads
(3)According to Jagger,the band won't make a recording together unless B .
A.they really love the music and themselves
B.they think the song is good enough to be recorded
C.Jagger wants to sing
D.they are rich in feelings
(4)What's the best title of the passage? C
A.The Band﹣The Rolling Stones
B.The New Album﹣Hackney Diamonds
C.The Rolling Stones and Its New Album
D.The New Drummer of the Band﹣Steve Jordan
【分析】滚石乐队本周宣布,他们将在10月20日发布近20年来的首个新歌集,名为《Hackney Diamonds》。这个名字来源于伦敦东部哈克尼区街头常见的破碎玻璃。乐队的三位原始成员米克•贾格尔、基思•理查兹和罗尼•伍德在哈克尼帝国剧院宣布了这个消息。新专辑包括与保罗•麦卡特尼、Lady Gaga、史蒂夫•旺达和已故的滚石乐队鼓手查理•瓦茨的合作曲目。乐队成立于1962年,2022年庆祝了他们的60周年,并计划在2024年访问北美。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段The Rolling Stones said this week that their first new collection of songs in almost 20 years comes out on October 20th.(滚石乐队本周表示,他们近20年来的首张新歌集将于10月20日发行。)以及第三段Three of the band's original members﹣Mick Jagger,Keith Richards and Ronnie Wood﹣came to the Hackney Empire,a historic theater,for the announcement.(乐队最初的三位成员——米克•贾格尔、基思•理查兹和罗尼•伍德——来到历史悠久的哈克尼帝国剧院宣布了这一消息。)可知滚石乐队的三位创始成员来到哈克尼帝国宣布他们的新专辑。故选:D。
(2)细节理解题。根据第七段He said the album contains"love songs,ballads(民谣) and country".(他说这张专辑包含了"情歌、民谣和乡村歌曲"。)可知不包含摇滚。故选:C。
(3)细节理解题。根据第六段Jagger,who is 80,said, "we are quite pleased," with the new album.He said the group would not have put a recording together if"we hadn't really liked it.We said we had to make a record we really love ourselves ...we hope you all like it."(现年80岁的贾格尔说,"我们非常满意"这张新专辑。他说,如果"我们不是真的喜欢它",乐队是不会录制这张专辑的。我们说我们要做一张我们自己真正爱的唱片……我们希望你们都喜欢。")可知根据贾格尔的说法,除非他们认为这首歌足够好,可以录制,否则乐队不会一起录制。故选:B。
(4)标题归纳题。通读全文可知文章介绍了滚石乐队本周宣布,他们将在10月20日发布近20年来的首个新歌集,名为《Hackney Diamonds》。文章通篇讨论各个乐队各个成员的心历路程和对这本专辑的看法。因此"滚石乐队及其新专辑"为最佳标题。故选:C。
21.(8分)Dear VOA,
I have a question about something my American friend usually says.It is the expression "a wild card".What does it mean?Thank you very much for your answer!
Take care!
Katarina
Dear Katarina,
Thank you for writing to us.This expression is like many that come to American English from card games,especially the game of poker.
Each set of playing cards has two extra cards.These can take the place of lost or damaged cards.These cards are called"Jokers".They often have a picture of a clown﹣like person sometimes called a jester.
In some card games,the "Joker" card is dealt to the players along with the usual kinds of cards.It serves as "a wild card"in the game.That means,if you have it in your hand,you can use it as any other card. a I have three kings and one joker.I'll use the wild card as a king,so now I have four kings.
b In sports,we use the expression for a team that is invited to compete for a champinship.For example,in American football,the best teams play each other at the end of the season﹣in a series of games called"play offs."A few teams that might not have the best records are invited to play against the top teams.It is possible,if the wildcard team is good enough,that it can win the championship.
And,as you can probably guess,we use"a wild card"to describe people as well. C Then you might say:My brother is a wild card when it comes to holidays﹣we never know if he is coming to our family dinners.
I hope this will help you to understand and even use the expression"a wild card"yourself,Katarina.What question do you have about American English?
Send us an email at learningenglish@voanews.com .
(1)According to the passage,which of the following card is the "Joker"? A
A.
B.
C.
D.
(2)The passage tells us C situations to use the expression "a wild card".
A.one
B.two
C.three
D.four
(3)Which is the best sentence for each blank in the passage? A
①If a person is unpredictable,you cannot be sure of how they will act.
②Here is an example of how a player might talk about their use of a wild card so a game.
③But card games are not the only places you will hear the term"a wild card".
A.a﹣②;b﹣③;c﹣①
B.a﹣③;b﹣②;c﹣①
C.a﹣①;b﹣②;c﹣③
D.a﹣②;b﹣①;c﹣③
(4)The writer explains the expression "a wild card"to Katarina D .
A.by explaining the results
B.B.by raising questions
C.by comparing differences
D.by giving examples
【分析】这是一封关于美国英语表达"a wild card"的解释信。信中解释了"a wild card"一词的来源和含义,它来自扑克牌游戏,表示一种可以代替任何其他牌的牌。此外,这个表达也用于体育比赛中,表示被邀请参加比赛的队伍,即使他们的战绩并不是最好的。同时,"a wild card"也可以用来形容人,表示这个人的行为难以预测。
【解答】(1)细节理解题。根据回信的第二段They often have a picture of a clown﹣like person sometimes called a jester.(他们经常有一个像小丑一样的人的照片,有时被称为小丑。)可知,百搭牌上面有小丑,结合选项图片,故选A。
(2)推理判断题。根据回信第二段Each set of playing cards has two extra cards.(每一套扑克牌都有两张额外的牌。);第三段In sports,we use the expression for a team that is invited to compete for a champinship.(在体育运动中,我们用这个表达来形容被邀请参加冠军竞争的团队。)和第四段And,as you can probably guess,we use"a wild card"to describe people as well.(而且,正如你可能猜到的,我们也用"a wild card"来形容人。)可知,"a wild card"被用于玩扑克牌、体育运动和形容人这三个情形中,故选C。
(3)推理判断题。根据回信第二段a的后文 I have three kings and one joker.I'll use the wild card as a king,so now I have four kings.(我有三个k和一个小丑。我将使用外卡作为国王,所以现在我有四个国王。)可知此处是如何使用外卡的例子,结合选项a处用②Here is an example of how a player might talk about their use of a wild card so a game. (以下是一个玩家如何谈论他们在游戏中使用外卡的例子。)符合语境,因而a﹣②;根据回信第三段b的后文In sports,we use the expression for a team that is invited to compete for a champinship. (在体育运动中,我们用这个表达来形容被邀请参加冠军竞争的团队。)可知"a wild card"也用于体育运动中,因而此处b处是承上启下的作用,结合选项b处用③But card games are not the only places you will hear the term"a wild card".(但纸牌游戏并不是你唯一能听到"a wild card"这个词的地方。)最符合语境,因而b﹣③;根据回信第四段c的前文 And,as you can probably guess,we use"a wild card"to describe people as well. (而且,正如你可能猜到的,我们也用"a wild card"来形容人。)可知"a wild card"也用来形容人,结合选项c处用①If a person is unpredictable,you cannot be sure of how they will act.(如果一个人是不可预测的,你就不能确定他会怎么做。)最符合语境,因而c﹣①,故选A。
(4)推理判断题。根据回信第二段Here is an example of how a player might talk about their use of a wild card so a game.(以下是一个玩家如何谈论他们在游戏中使用外卡的例子。);第三段For example,in American football,the best teams play each other at the end of the season﹣in a series of games called"play offs." (例如,在美式足球中,最好的球队在赛季结束时进行比赛,这是一系列被称为"附加赛"的比赛。)以及第四段My brother is a wild card when it comes to holidays﹣we never know if he is coming to our family dinners.(一到假期,我哥哥就是个未知数——我们从不知道他是否会来参加我们的家庭聚餐。)结合全文可知,作者主要通过举例子向卡特琳娜解释了这个表达,故选D。
22.(8分)①If your hair is like mine,it doesn't do very much.Most of the time it just hangs there.Manatee(海牛) hair is another story.Manatees are large,gentle,slow﹣moving marine mammals,and their hair can do things yours can't.They use their hair to identify(确认) and hold on underwater plants,and as antennae(触角) to"see"the world around them!
②Many animals use whiskers(须) to help them feel.The scientific name for whiskers is vibrissae (鼻毛),or tactile hairs﹣hairs that are used for touching.Of course,the hairs themselves can't feel (since hair is not alive).Whiskers are sensitive.(敏感的) because they are connected to many nerves(神经) in the skin at the hairs' roots.The more nerves each hair is connected to,the more sensitive it is.So,how sensitive are manatee hairs compared to yours?Human hairs are connected to between 5 and 10 nerves,while each manatee's tactile hair is connected to 20 to 50 nerves.
③Most animals only have extra﹣sensitive whiskers around their nose or mouth.But a manatee has vibrissae over its whole body.
④Manatees live in shallow,muddy water,so they use their tactile hairs instead of sight to sense their environment.Dr.Gordon Bauer at the Mote Marine Laboratory in Florida tested two Florida manatees,Hugh and Buffett,to see how good manatees are at exploring objects with their bristly(粗硬的) facial hairs.
⑤Blindfolded (蒙住眼睛的) so they couldn't peek,manatees Hugh and Buffett were trained to use their face whiskers to compare two panels (嵌板).Both panels were covered with stripes(条纹).On one panel,the stripes were a bit wider.They got a treat if they picked that one.No problem! Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt.
⑥That's some talented hair!
(1)What can we know about manatees' tactile hairs? D
A.Manatees only have tactile hairs on parts of their bodies.
B.The manatees' tactile hairs themselves can feel.
C.Each manatee's tactile hair is connected to 5 to 10 nerves.
D.They're much more sensitive than human hairs.
(2)The experiment done by Dr.Gordon Bauer is intended to show that C .
A.manatees prefer to live in shallow,muddy water
B.manatees are able to tell different colors and shapes apart
C.manatees use their tactile hairs to sense the environment around
D.manatees use the whiskers around their mouths to help them eat
(3)What does the underline sentence "Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt."in paragraph 5 imply(暗指)? D
A.The stripes on the two panels are quite similar to each other.
B.Manatees can tell the panels apart if the difference is clear enough.
C.The difference between the panels is too difficult for manatees to tell.
D.Manatees are able to identify even the smallest difference between the panels.
(4)Which of the following shows the structure of the passage? A
A.①;②③;④⑤;⑥
B.①;②③④;⑤;⑥
C.①②;③④;⑤;⑥
D.①;②③④;⑤⑥
【分析】文章主要介绍了海牛的毛发功能。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段Human hairs are connected to between 5 and 10 nerves,while each manatee's tactile hair is connected to 20 to 50 nerves.(人类的毛发连接着5到10个神经,而每只海牛的触须连接着20到50个神经。) 可知海牛的触觉毛发比人的头发敏感得多。故选D。
(2)细节理解题。根据第四段Dr.Gordon Bauer at the Mote Marine Laboratory in Florida tested two Florida manatees,Hugh and Buffett,to see how good manatees are at exploring objects with their bristly(粗硬的) facial hairs.(佛罗里达Mote海洋实验室的Gordon Bauer博士对两头佛罗里达海牛Hugh和Buffett进行了测试,以了解海牛在利用其刚毛状面部毛发探索物体方面的能力。 ) 可知,Gordon Bauer博士所做的实验就是为了证明海牛用它们的触觉毛发来感知周围的环境。故选C。
(3)句意理解题。根据第五段On one panel,the stripes were a bit wider.They got a treat if they picked that one.No problem! Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt.(在一块面板上,条纹有点宽。如果他们选了那一个,他们就会得到款待。没问题!Hugh和Buffett可以区分这些面板,即使差异小于一粒盐的宽度。) 可知联系前句可猜测出下划线句子Hugh and Buffett could tell the panels apart even if the difference was less than the width of a single grain of salt.这句话意味着海牛能够识别面板之间哪怕是最小的差异。故选D。
(4)篇章结构题。根据第一段介绍了海牛用毛发识别和抓住水下植物,并作为触角"观察"周围的世界!第二、三段具体介绍了海牛的毛发的特点。第四、五段具体介绍了Gordon Bauer博士对两头佛罗里达海牛Hugh和Buffett进行了测试,第六段总结海牛的毛发的功能。可知,A项显示了文章的结构,故选A。
V.口语运用。阅读下面对话,从下面选项中选择恰当的句子完成此对话,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。
23.(5分)A.I want to know where our school is.
B.No problem.
C.This is Clara.
D.Yes,there's one called Find Chair Bistro.
E.Do you know which bus I should take?
F.I wonder if there's anywhere interesting to go in Beibei.
G.Could you please tell me how I can get there?
A:Hello.(1) C May I speak to Alice?
B:Hi,Clara.What's up?
A:You know I'm new here. (2) F
B:Actually,there's a good place near our school.Have you ever heard of Jingangbei Ancient Town?
A:Yes,but I don't know where it is. (3) G
B:Sure.Just go along this street and turn left at the first crossing,then you can see it on your right side.
A:Oh,I see.By the way,do you have any restaurants to recommend (推荐) over there?
B: (4) D The food there tastes pretty good.
A:Well,I can't wait to have a try.Thanks a lot for your information.
B: (5) B
【分析】本文是爱丽丝向新来这里的克拉拉介绍一些关于北碚的对话。
【解答】(1)根据文中May I speak to Alice?(我可以和爱丽丝说话吗?)可知这是一个打电话的对话,则C选项(我是克拉拉。)符合题意。故选C。
(2)根据上文中You know I'm new here.(你知道我是新来的。)可知克拉拉是新来的。其次根据下文中Actually,there's a good place near our school.(事实上,我们学校附近有个好地方。)可知爱丽丝告诉克拉拉学校附近有个好地方,那么此处克拉拉应该是想知道关于北碚一些好玩的地方,则F选项(我想知道北碚有没有什么好玩的地方。)符合题意。故选F。
(3)根据下文中Sure.Just go along this street and turn left at the first crossing,then you can see it on your right side.(当然可以。沿着这条街走,在第一个十字路口左转,然后你就可以看到它在你的右边。)可知此处克拉拉应该是在问路,则G选项(请你能告诉我怎么去那里吗?)符合题意。故选G。
(4)根据上文中do you have any restaurants to recommend (推荐) over there?(在那边你有推荐的餐馆吗?)可知此处克拉拉询问餐馆,其次根据下文中The food there tastes pretty good.(那里的食物尝起来非常好吃。)可知爱丽丝应该是向爱丽丝推荐了一家餐馆,并告诉她那里的食物好好吃,则D选项(是的,有一家叫Find Chair Bistro的餐厅。)符合题意。故选D。
(5)根据上文中Thanks a lot for your information.(非常感谢你提供的信息。)可知克拉拉向爱丽丝表示感谢,爱丽丝应该说不客气,则B选项(不客气。)符合题意。故选B。
VI. 任务型阅读
24.(9分)A Californian girl has overcome one hurdle (障碍) in her search for a magical animal:permission from Los Angeles County Animal Control officials to look after a unicorn in her backyard.
In a handwritten letter dated Nov.14,2022,the girl,Madeline,6,wrote to Los Angeles County.Dear LA County.
I would like your approval if I can have a unicorn in my backyard.If I can find one,please send me a letter in response.
—Madeline
On Nov.30,Marcia Mayeda,the director of the Los Angeles County Department of Animal Care and Control,wrote a letter back.Dear Madeline.
I've approved (批准) a unicorn license(许可证) for you.But you should remember the county's five conditions for unicorn licensing.
You must feed the unicorn watermelon,"one of its favorite treats," once a week.
And you must polish the unicorn's horn(角) "at least once a month with a soft cloth."
In addition to the dietary and grooming (梳毛) requirements,the unicorn must have "regular access to sunlight ,moonbeams and rainbows."
Any glitter(发光小饰物) used on the unicorn must be nontoxic(无毒的) and biodegradable(可生物降解的) to ensure the unicorn's good health.
Beyond the glitter and moonbeams,the unicorn must also be cared for in compliance with Title 10 of the Los Angeles County Code.The Code governs animal control and health.
Yours
Marcia Mayeda
The Animal Care and Control Department also sent Madeline a heart﹣shaped unicorn license tag and gave her a toy unicorn to look after while she searches for a unicorn of her own.The department noted that the animals"are indeed very rare to find."
(1)Can Madeline keep a unicorn in her backyard?
Yes,she can.
(2)How many times must Madeline feed unicorns watermelon in a month?
Four times.
(3)What things did Madeline get from the Animal Care and Control Department?
A heart﹣shaped unicorn license tag and a toy unicorn.
(4)What will happen to Madeline after she has got the license?(about 30 words)
After Madeline has got the license,she will remember the county's five conditions for unicorn licensing.According to Title 10 of the Los Angeles County Code,she will take good care of the unicorn in her backyard .
【分析】文章介绍了一个加州女孩在寻找一只神奇动物的过程中克服了一个障碍:洛杉矶县动物控制官员允许她在后院照顾一只独角兽。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段A Californian girl has overcome one hurdle (障碍) in her search for a magical animal:permission from Los Angeles County Animal Control officials to look after a unicorn in her backyard.(一个加州女孩在寻找一只神奇动物的过程中克服了一个障碍:洛杉矶县动物控制官员允许她在后院照顾一只独角兽。)可知玛德琳能在后院养一只独角兽。故答案为:Yes,she can.
(2)细节理解题。根据第六段You must feed the unicorn watermelon,"one of its favorite treats," once a week.(你必须每周给独角兽喂一次西瓜,这是它最喜欢的食物之一。)可知玛德琳一个月要喂独角兽吃四次西瓜。故答案为:Four times.
(3)细节理解题。根据最后一段The Animal Care and Control Department also sent Madeline a heart﹣shaped unicorn license tag and gave her a toy unicorn to look after while she searches for a unicorn of her own.(动物保护和控制部门还给了玛德琳一个心形的独角兽牌照,并给了她一个玩具独角兽,让她在寻找自己的独角兽时照顾她。)可知马德琳从动物保护和控制部门得到了一个心形独角兽牌照和一个独角兽玩具。故答案为:A heart﹣shaped unicorn license tag and a toy unicorn.
(4)观点表达题。开放型试题,合理即可得分。参考答案为:After Madeline has got the license,she will remember the county's five conditions for unicorn licensing.According to Title 10 of the Los Angeles County Code,she will take good care of the unicorn in her backyard .
Ⅶ. 完成句子
25.(1分) Nowadays,many people try to improve their p ronunciation by using apps like LAIX (英语流利说) and Fun Voice(英语趣配音).
【分析】现在,许多人尝试通过使用像LAIX(英语流利说)和Fun Voice(英语趣配音)这样的应用来提高他们的发音。
【解答】根据"现在,许多人尝试通过使用像LAIX(英语流利说)和Fun Voice(英语趣配音)这样的应用来提高他们的......"及首字母提示可知,应该是"发音",这里形容词性物主代词their"他们的",修饰不可数名词pronunciation。
故答案为:pronunciation。
26.(1分) Their facial e xpressions changed from sadness to joy when they got the good news.
【分析】当他们得到这个好消息时,他们面部的表情从悲伤变成了喜悦。
【解答】根据"当他们得到这个好消息时,他们面部的......从悲伤变成了喜悦。"及首字母提示可知,及首字母提示可知,应该是"表情"expression。这里形容词性物主代词Their"他们的",修饰名词复数expressions。
故答案为:expressions。
27.(1分) Good learners always pay attention to memorizing (memory) long lists of words to prepare for tests.
【分析】好的学习者总是注意记住一长串单词来准备考试。
【解答】根据long lists of words(长单词列表)和"记住"构成动宾关系,所以此处用动词memory,pay attention to"注意"后接动名词。
故填:memorizing。
28.(1分) Over the past few months,teachers have been w arning the students not to swim in the rivers and lakes.
【分析】过去的几个月里,老师们一直在警告学生们不要在河流和湖泊中游泳。
【解答】根据"过去的几个月里,老师们一直在......学生们不要在河流和湖泊中游泳。"及首字母提示可知,应该是"警告"warn。由have been可知,这里是现在完成进行时,结构是have/has been+动词的现在分词,warn的现在分词是warning。
故答案为:warning。
29.(1分) She was p unished for breaking the family rules and had to do chores with her parents on weekends.
【分析】她因违反家庭规则而被惩罚,周末不得不和父母一起做家务。
【解答】根据"她因违反家庭规则而被......周末不得不和父母一起做家务。"及首字母提示可知,应该是"惩罚"punish。这里是一般过去时的被动语态,结构是was/were+动词的过去分词,punish的过去分词是punished。
故答案为:punished。
30.(1分) Her ability (able) to speak four languages fluently surprised everyone at the international meeting.
【分析】她能流利地说四种语言的能力使国际会议上的每个人都感到惊讶。
【解答】根据题干,可知是指她能流利地说四种语言的能力使国际会议上的每个人都感到惊讶。形容词性物主代词her后接名词。able的名词形式是ability,能力。
故答案为:ability。
31.(1分) The thief stole (偷) much valuable jewelry from the museum but got caught by police the next day.
【分析】这个小偷从博物馆偷走了许多珍贵的珠宝,但第二天就被警察抓住了。
【解答】根据提示"偷"可知,是动词steal。句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式stole。
故答案为:stole。
32.(1分) As soon as the teacher walked into the classroom,he l aid all his books on the table.
【分析】老师一走进教室,他就把所有的书都放在了桌子上。
【解答】根据"老师一走进教室,他就把所有的书都......在了桌子上。"及首字母提示可知,应该是"放置"lay。句子时态为一般过去时,谓语动词用过去式laid。
故答案为:laid。
33.(1分) She n ormally orders a cup of coconut latte (拿铁),but today she decided to try Moutai﹣flavored latte instead.
【分析】她通常会点一杯椰子拿铁,但今天她决定尝试茅台口味的拿铁。
【解答】根据"她......会点一杯椰子拿铁,但今天她决定尝试茅台口味的拿铁。"及首字母提示可知,应该是"通常",这里修饰动词orders,用副词normally。
故答案为:normally。
34.(1分) As the saying goes, "Better to be the head of a dead (die) lion than the tail of a live one".
【分析】俗话说:"宁为死狮之头,不为活狮之尾。"
【解答】根据题干,可知是指俗话说:"宁为死狮之头,不为活狮之尾。"dead死亡的,形容词修饰名词lion。
故答案为:dead。
VIII. 句型转换
35.(2分)Harry spread the news about radioactive wastewater(核废水) to all his friends.(改为否定句)
Harry didn't spread the news about radioactive wastewater to all his friends.
【分析】哈里把有关核废水的消息告诉了他所有的朋友。
哈里没有把有关核废水的消息告诉了他所有的朋友。
【解答】根据题干,原句中的主语是第三人称单数,动词是原形,可知此处动词是过去式。所以否定句用didn't+动词原形。
故答案为:didn't spread。
36.(2分) We can easily find the restrooms by looking at the signs on the wall.(对画线部分提问)
How can you easily find the restrooms?
【分析】我们可以通过看墙上的标志很容易地找到洗手间。
你怎么能轻易找到洗手间?
【解答】根据题干,被划线部分的意思是"通过看墙上的标志",用"how"提问。情态动词can提到主语前。
故答案为:How can。
37.(2分)I don't know where I can get any information about Hangzhou Asian Games.(改为同义句)
I don't know where to get any information about Hangzhou Asian Games.
【分析】我不知道从哪里可以得到有关杭州亚运会的信息。
【解答】根据题干,原句是where引导的宾语从句,可以改成疑问词接不定式结构:where to get。
故答案为:where to。
38.(2分)如果每个人都像斯克鲁奇一样,我们最终就会生活在一个人们只关心自己利益的社会中。(完成译句)
If everyone thinks like Scrooge,we will end up living in a society where people only care about their own good.
【分析】如果每个人都像斯克鲁奇一样,我们最终就会生活在一个人们只关心自己利益的社会中。
【解答】根据题干,可知设空处应填:end up以……结束。由句意可知时态是一般将来时will+动词原形。
故答案为:end up。
39.(2分)成长的真谛就在这一切背后:更有责任心以及不再依靠他人。(完成译句)
Behind all these things lies the true meaning of growing up:becoming more responsible and no longer depending on others.
【分析】成长的真谛就在这一切背后:更有责任心以及不再依靠他人。
【解答】根据题干,可知设空处应填:lie在于;depend on依靠。由句意可知时态是一般现在时,第一空的主语是the true meaning,接动词第三人称单数形式。第二空空前后都是动名词。
故答案为:lies;depending。
IX. 短文填空
40.(16分)How can you learn about a city?City walks might be a great choice.Instead of simply (1)w alking around,city walkers follow certain routes(路线) on different themes.Along the way,they observe(观察),take photos,listen to the guide and take part in fun activities.
The idea of city walks is growing in China.It's one of the top 10 popular lifestyle trends(趋势)released (发布) by the lifestyle platform,Little Red Book,earlier this year.Not only travelers but also locals are becoming (2) interested in this.For travelers,it allows them to deeply explore (探索) a city.For locals,it's a good chance to see something they haven't noticed before.Zhang Xiaoxin,a college student,is a new comer to Changsha.She once took part in a city walk themed on local communities. (3)A long the walk,Zhang and her teammates had a fun task﹣ take photos and match them with the sounds of the city.By doing this,she saw more closely (4) what the locals' daily lives were like.
Unlike Zhang,Wang Yixuan grew up in Changsha.Thanks to city walks,she has visited places that she heard about before but (5) never set foot on.As the guide introduced the (6) history of these sites,she knew more about the city's past."Living here for over 20 years,I thought I was familiar with it enough,but city walks let me see other sides of the city."
For many people,city walks are not just a way to travel but can be a part of their daily lives.Come on!Just (7) start to observe everything around you whenever you walk,from your school or company to your home.You'll always discover (8) something surprising!
【分析】这篇文章主要介绍了城市漫步这种新兴的生活方式。城市漫步是指按照特定的主题路线在城市中行走,沿途观察、拍照、听导游讲解并参与有趣的活动。文章提到,这种方式不仅让游客深入探索城市,也让当地人有机会发现他们以前未曾注意到的事物。对许多人来说,城市漫步不仅是一种旅行方式,也可以成为他们日常生活的一部分。
【解答】(1)考查动词。句意:城市步行者不是简单地四处走动,而是沿着不同主题的特定路线行走。根据上文City walks might be a great choice.(在城市散步可能是个不错的选择。)可知是在城市散步,所以说的是不是简单的走动。instead of后接动词ing。故填walking。
(2)考查形容词。句意:不仅是游客,当地人也对此感兴趣。根据上文It's one of the top 10 popular lifestyle trends(趋势)released (发布) by the lifestyle platform,Little Red Book,earlier this year.(这是生活方式平台"小红书"今年早些时候发布的十大流行生活方式趋势之一。)可知这是流行趋势,说明人们对此感兴趣,be interested in"对......感兴趣"。故填interested。
(3)考查介词。句意:一路上,张和她的队友们有一项有趣的任务——拍照,并将它们与城市的声音相匹配。结合语境可知是沿途拍照。along"沿着",along the way"一路上,沿途"。故填Along。
(4)考查代词。句意:通过这样做,她更近距离地了解了当地人的日常生活。分析可知 the locals' daily lives were like做saw的宾语,what be...like"...什么样",what连接主句和宾语从句。故填what。
(5)考查副词。句意:由于在城市里散步,她参观了一些她以前听说过但从未踏足的地方。but表示转折,结合she heard about before (她以前听说过)可知是听说过但没去过。never"从未"。故填never。
(6)考查名词。句意:当导游介绍这些景点的历史时,她对这个城市的过去了解了更多。根据she knew more about the city's past.(她对这个城市的过去了解了更多。)可知了解过去就是了解历史。history"历史"。故填history。
(7)考查动词。句意:只要开始观察你周围的一切,无论你走在哪里,从你的学校或公司到你的家。根据上文Come on!(来吧!)可知是作者号召大家开始城市漫步。start"开始",start to do sth."开始做某事"。故填start。
(8)考查代词。句意:你总会有惊喜的发现!根据上文everything around you whenever you walk(观察你周围的一切,无论你走在哪里)可知观察就会发现有趣的东西。something interesting"一些有趣的事情"。故填something。
X.书面表达
41.(20分)在中秋节来临之际,你的美国笔友 Tony 打算到重庆来旅行顺便感受中国的传统节日——中秋节,但是他却因为中文表达困难而苦恼,请给他回一封信表示欢迎并给出一些建议。
内容要点:
(1)简要介绍中秋节;
(2)规划重庆一日游;
(3)提出改进中文口语的建议;
(4)…
要求:
(1)80﹣120词;
(2)文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Dear Tony,
I'm glad that you'll come to Chongqing for the Mid﹣Autumn Festival.
Yours,
Han Meimei
【分析】【高分句型一】
Here is my advice.
这是我的建议。倒装句。
【高分句型二】
I look forward to your reply.
【解答】Dear Tony,
I'm glad that you'll come to Chongqing for the Mid﹣Autumn Festival.You asked me about how to learn Chinese well.Here is my advice.【高分句型一】First,don't be shy.You can join a Chinese learning activity group to learn Chinese characters and practice Chinese with your friends.Second,remember to speak Chinese as much as possible.Third,singing or listening to Chinese songs helps you learn more Chinese words as well.(如何学习中文)On the Mid Autumn Festival,we usually watch the moon and dragon boat races.We also eat zongzi.(中秋节)When you come to Chongqing,you can visit the net celebrity Hongya Cave and taste hot pot.(一日游)I look forward to your reply.【高分句型二】
Yours,
Han Meimei
相关试卷
这是一份重庆市西南大学附属中学校2023-2024学年七年级上学期期末 英语试题(含解析,无听力原文及音频).docx重庆市西南大学附属中学校2023-202,共20页。试卷主要包含了5分,共9分), A等内容,欢迎下载使用。
这是一份重庆市西南大学附属中学校2023-2024学年九年级上学期期末英语试题,共11页。试卷主要包含了 A等内容,欢迎下载使用。
这是一份重庆市北碚区西南大学附属中学校2023-2024学年九年级上学期1月期末英语试题,共6页。

