2023年宁夏吴忠市利通区扁担沟中心学校中考二模英语试题(含解析)
展开
这是一份2023年宁夏吴忠市利通区扁担沟中心学校中考二模英语试题(含解析),共19页。试卷主要包含了完形填空,阅读单选,语法填空,短文综合填空,短文选词填空,阅读补全句子,材料作文等内容,欢迎下载使用。
2023年宁夏吴忠市利通区扁担沟中心学校中考二模英语试题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
Park City is the best-known ski town in Utah, the US. It snows for nearly six months every year from November to April, making it a 1 place for winter sports. Many of the people who live there are professional athletes. Over time, 2 has become a symbol of the city and its people.
When I lived in the US, my friends and my family went on a trip to Park City together. After arriving, I decided to learn 3 to ski.
The ski lessons were expensive. 4 , my friend’s mom, Vicky, could teach me. I borrowed my friend Joey’s skis. They were so heavy that I couldn’t lift my 5 ! I tried going down a hill and fell face down into the snow. Vicky helped me up. She taught me two 6 things—keep my skis parallel (平行的) and look ahead, not down.
As I practiced, I 7 over and over again. Sometimes other children would come and help me up. They said most of the children here learned how to ski at a young age, and it was 8 responsibility (责任) to help others. I was 9 by their kindness towards me.
At the end of the day, I could ski down a hill with no problems. I will never 10 that experience because I not only realized my dream of learning to ski, but also saw how sports could connect people from different places.
1.A.terrible B.wonderful C.harmful D.bright
2.A.rain B.wind C.snow D.water
3.A.what B.how C.when D.which
4.A.Luckily B.Happily C.Angrily D.Quietly
5.A.arms B.head C.legs D.feet
6.A.serious B.important C.nervous D.healthy
7.A.fell down B.took down C.cut down D.wrote down
8.A.his B.her C.their D.our
9.A.touched B.discovered C.regretted D.entered
10.A.remember B.choose C.consider D.forget
二、阅读单选
Teachers Wanted
Are you good at English and Chinese? Do you want to teach foreign children Chinese on Friday and Saturday? Come and join us, please call Frank on 1256 9871.
Dancers Wanted
Can you dance well? We need some dancers. If you are good at dancing, come and join Star Rock Band. Call Julia on 3568 3613 or e-mail her at lovedance@126.com.
Table Tennis Club
Do you want to play table tennis well? Mr. Zhao can teach you on Thursday and Sunday. Come and join our club. You need to pay 600 yuan every month. Call Mr. Wang on 1368 5779 or come to Room 218 of Sunny Hotel.
Art Club
Are you interested in drawing? Do you want to draw well? There are classes from 9:00 a.m. to 11:30 a.m. on Saturday or Sunday. Come and join our club. You need to pay 800 yuan each month. Call Helen on 5328 9176.
11.If you want to be a dancer of Star Rock Band, you can ________.
A.go to Room 218 of Sunny Hotel B.call Helen on 5328 9176
C.e-mail Julia at lovedance@126.com D.call Frank on 1256 9871
12.You can learn how to play table tennis well from ________.
A.Frank B.Julia C.Mr. Wang D.Mr. Zhao
13.You can learn to draw in the Art Club for ________ on weekends.
A.two and a half hours B.three and a half hours
C.four hours D.five hours
14.If you want to learn to draw for half a year, you need to pay ________.
A.3,600 yuan B.4,200 yuan C.4,800 yuan D.5,600 yuan
For Grade 9 students, there is only a short time left before graduation. How will they record their memories of the past three years?
Students in Class 6, Grade 9 at Hangzhou Foreign Languages School got the chance to make a class magazine. They are saving their junior year memories by presenting essays (文章) and photos of different kinds of school activities.
Sun Han is the chief editor (主编) of the magazine. His classmates picked him for the job. “We have been preparing for the magazine for quite a long time. During winter vacation, everyone selected articles they wrote and provided them to our editors.” Sun said. “I chose and shared some of the poems I wrote.” For Han Yuhan, it’s also a great chance to look back on her own growth.
“I found that my articles written in the old days were quite naive. I used to complain a lot. But three years later, I feel I can look at things in a more positive way. I have become more mature (成熟的) than before.” Han said.
Apart from stories, photos are more vivid (生动的) reminders of school years. The photos show many firsts...
“When we go to university or start working in the future, the magazine will remind us of our carefree years,” Sun said.
15.How do the students in the passage record their memories of the past three years?
A.To make a class magazine. B.To take photos.
C.To write some poems. D.To select some articles.
16.The underlined word “carefree” means in Chinese.
A.在意的 B.免费的 C.无忧无虑的 D.有意义的
17.What can’t we get from the magazine?
A.Poems. B.Articles. C.Photos. D.Paintings.
18.Which of the following is true?
A.They publish magazine to make money.
B.Publishing the magazine is an excellent chance to look back on students’ growth.
C.All the students from Hangzhou Foreign Languages School got the chance to make a magazine.
D.Han Yuhan used to be mature in the old days, but now she is naive.
Once, a proud swallow(燕子) lived in a large tree. He liked his colorful feathers(羽毛) and his long tail. One day, he saw a crow(乌鸦) and thought, “How silly this bird is! All his feathers are black.” He looked at himself lovingly and admired his own feathers.
Just then, the crow flew and sat on the same branch(树枝) as the swallow. The swallow said, “All your feathers are black and your tail is so short.”
The crow smiled and said, “But they help me fly.” The swallow said, “So do mine, but look at how beautiful they are!” He spread his wings and flew a little closer to the crow. The crow saw that the swallow had lots of blue feathers and some white and pink ones, too. He looked at his own feathers and thought, “It’s true, the swallow’s feathers are really colorful.”
The crow said, “Swallow, you’re right. You have lovely feathers and a long tail, but only in summer. Your beautiful feathers fall off and cannot keep you warm in winter. While you shiver(颤抖) in the cold, my feathers are always there. They keep me warm in the cold winter.”
Don’t be proud of something that is of little use.
19.The swallow was proud of his ________.
A.flying ability B.strong body C.beautiful voice D.feathers and tail
20.The crow ________ when the swallow said that his feathers were black and that his tail was short.
A.became angry B.smiled and explained
C.flew away quickly D.became worried and sad
21.The crow thought the swallow’s feathers ________.
A.were really colorful and lovely B.looked silly and ugly
C.weren’t beautiful at all D.weren’t long enough
22.What does the writer want to tell us through the story?
A.Black feathers are much warmer in winter.
B.The swallow and the crow can’t become good friends.
C.The swallow and the crow can’t live in the same tree.
D.We shouldn’t be proud of something that’s of little use.
How much do you know about the Ningxia Hui Autonomous Region (自治区)? You may know that it is in the northwestern China. You may also know that it has deserts (沙漠). But what else? October 25, 2018 was the 60th anniversary (周年) of the founding (成立) of the region. Now it is a good time for us to learn more about this beautiful place.
If you go to Ningxia, you should visit Shapotou. It’s a desert in the city of Zhongwei. It became a popular place because of the TV show “Where Are We Going, Dad?”
Besides deserts, Ningxia also has a lot of lakes and wetlands. Yinchuan is the capital city of Ningxia. The city has almost 200 natural lakes and 400 wetlands.
About one-third of Ningxia’s population is the Hui ethnic group. The Hui people sing a kind of folk music called “wild flower”. It is so popular that many Han people can also sing it.
The Yellow River runs through Ningxia. It makes the soil (土壤) rich. People grow a lot of rice there. Many of them eat rice daily. People in Ningxia also make a living by keeping sheep and cattle. They make full use of these animals’ skins. They blow air into sheep skin and make it into rafts (筏子). They can use the rafts to cross the Yellow River.
Ningxia is also building new high-speed railways. By 2022, three high-speed railways will connect Ningxia with Qinghai, Inner Mongolia and Gansu. They will save travelers a lot of time. This is Ningxia. Do you want to enjoy its beauty?
23.When was the Ningxia Hui Autonomous Region founded?
A.In 1938. B.In 1948. C.In 1958. D.In 1968.
24.According to the passage, which of the following statements is NOT true?
A.About one-third of Ningxia’s population is the Hui ethnic group.
B.Ningxia also has a lot of rivers and wetlands besides deserts.
C.Shapotou is a desert in the city of Zhongwei.
D.Ningxia lies in the northwestern China.
25.How do people in Ningxia make a living?
A.By growing rice, keeping sheep and cattle.
B.By keeping sheep and making rafts.
C.By selling animals’ skins.
D.By taking tourists across the Yellow River on rafts.
26.What may be the best title for the passage?
A.The Hui people in Ningxia B.The folk music in Ningxia
C.The animals in Ningxia D.The beauty of Ningxia
Last week, I finally managed to ask my parents to buy me a new football shirt for the school match. I was very excited and wore it to the training before the school match, but I wished I hadn’t done that! My new shirt was torn(破损的) after the training and only a tailor(裁缝) could help!
As I walked home worriedly, I saw a shop sign: All Kinds of Repairs and Services! I went inside at once. I looked around the shop and saw broken toys, broken chairs…I wondered if I was in a wrong place. Just at that moment, a man with white hair came up to me and said cheerfully, “Welcome! This is a repair shop and I can repair everything!”
“But… What I need is a tailor to deal with my football shirt.”
“You’ve come to the right place. I’ve been waiting a long, long time to repair a football shirt.”
“Really?” I held the shirt in my hands.
To my surprise, he took the shirt from me, put on glasses and sat down on the sofa with my shirt in his hands. “I guess you are a striker(前锋),” he smiled warmly. How could he know? The man gave me a wink(眨眼、示意) and said calmly, “See that picture on the wall? That was me 30 years ago.” I couldn’t believe my eyes! He was Orhan, the famous footballer who was on the city team years ago! I told him I was playing for the school team and I had been his fan for years. I told him everything, my dream, my practice and even my dad’s words. “Dad thinks I should be an engineer or a doctor.” I lowered my head. “Follow your dream, choose a job you love and carry on.” The man smiled at me with his blue eyes. He patted(轻拍) me on the shoulder and put the shirt he had repaired in my bag. Today I have become a footballer and I still keep that shirt in my closet(衣柜).
27.Why did the boy go into the old man’s shop?
A.To visit the old man. B.To get his football shirt back.
C.To repair his football shirt. D.To ask the old man for advice.
28.In which order did the boy’s feelings change in the story?
A.surprised→encouraged→excited→worried
B.surprised→excited→worried→encouraged
C.excited→worried→surprised→encouraged
D.excited→surprised→encouraged→worried
29.What can we infer(推断) from the underlined(划线的) sentence in Paragraph 4 ?
A.The old man repaired football shirts as his job.
B.The old man had a special feeling for football shirts.
C.The old man was relaxed when he saw the football shirts.
D.The old man had waited a long time for the boy to come.
30.What does the writer mainly want to tell us?
A.Two heads are better than one. B.Action speaks louder than words.
C.Stick to your dream and you’ll make it. D.All things are difficult before they are easy.
三、语法填空
Nowadays we can see 31 (thousand) of electric bikes in the street. Electric bikes are easy to ride on the road. They run fast and make no pollution. They become very popular, but they also cause 32 (many) traffic accidents than before. So China plans to make a new rule for the electric bike 33 (ride). If an electric bike is heavier than forty kilos and can go faster than twenty kilometers 34 hour, its rider must get a license. It means riders have to pass driving tests 35 they ride their electric bikes on the road.
People have different ideas after 36 (hear) the plan. Some welcome the plan. A bus driver said 37 (happy), “What a good plan! I think it will make the street much safer.” Some are not happy with the new rules at all. One rider said to 38 (we) sadly, “I don’t want to get a license. That’s not convenient for me to get one. I can learn to ride 39 myself. Some don’t care about it. A young rider said calmly, “I prefer to use shared bikes which are popular in some 40 (city) of China now.”
四、短文综合填空
阅读下面短文,在空白处填人适当单词,单词的汉语提示或首字母已给出(每空一词)。
Dear boys and girls,
How time flies! I still remember the day when I first met you. Now you are going to graduate in J 41 .
We have been together for almost three years. Do you remember the basketball match in your second year of junior high school? You w 42 the first prize. You had worked so hard that you deserved (应得) it.
Here are some things that I want each of you to keep in mind. First, be honest and never tell a lie. S 43 , be nice to others and don’t do anything to hurt others. Third, read good books. We can learn a lot of things from reading, but the man who does not read good books has no advantages over the man who reads them. And you must believe in yourselves and be 44 (有希望的). I wish you could 45 (实现) your dreams some day. Farewell (再见), my dear students. I will remember you forever.
Sincerely,
Your English teacher
五、短文选词填空
用方框内所给词的适当形式填空。
at the age, return, teach, family, really, study, set up, that, born, pride
Qian Xuesen is a famous Chinese scientist. He was 46 in Hangzhou, Zhejiang Province on December 11, 1911. After graduating from Shanghai Jiao Tong University in 1934, he got a chance to 47 in the USA.After he graduated, he became a 48 as well as a researcher who studied rockets and missile(导弹) theories(理论).
When he was 44, he 49 to his motherland and China’s space research was almost a blank. In 1956, he 50 the first research institute(研究所)of rockets and missiles in China. He made such important contributions to the missile and space programs 51 he was honored as “The Father of China’s Missiles”. The Chinese people are 52 of him.
He passed away on October 31, 2009, 53 of 98, but all the Chinese will remember him forever. His devotion(奉献)to China was expressed in his saying, “My career is in China, my success is in China and my destination is in China!” When someone said he could make a lot more money if he stayed in the United States, he laughed and said, “My 54 name is Qian, but I don’t like Qian.” His spirit 55 encourages us to love our country and devote ourselves to science.
六、阅读补全句子
任务型阅读
An old man walked slowly into a restaurant with his cane(拐杖). His old jacket and shoes made him unusual that day.
A young waitress named Mary watched him move towards a table by the window. She ran over to him and said with a smile, “Here, sir. Let me give you a hand.” Without saying a word, he gave her a smile. She pulled the chair away from the table and helped him sit down. Then she put his cane against the table so that he could reach it. In a soft, clear voice, he said, “Thank you, Miss.”
“You’re welcome, sir.” she replied, “I will be back in a moment, and if you need anything, just wave at me!”
After he had finished a good meal, Mary brought him the change. She handed him his cane, and walked with him to the front door. Holding the door open for him, she said, “Come back and see us, sir!” The old man turned around and smiled.
When Mary went to clean his table, she was shocked. Under the plate, she found a business card, a 100-dollar bill and a note. The note said, “Dear Mary, I respect you very much, and you respect yourself, too. It shows the way you treat others. You have found the secret of happiness.”
In fact, the old man was the owner of the restaurant. That was the first time that Mary, or any of his waitresses, had seen him.
56.One day an old man with old clothes walked slowly into ________.
57.A young waitress ran over to him with a ________ and helped him sit down.
58.The old man had a good ________ at the restaurant.
59.The young waitress felt ________ when she found a business card, a 100-dollar bill and a note under the plate on the table.
60.From the passage we can infer(推断) that the young waitress is a(n) ________ girl.
七、材料作文
61.为弘扬中华民族“劳动最光荣”的传统美德,这学期你校组织了一系列劳动实践活动(a series of labor activities),请根据表格中的信息并结合自身经历,写一篇短文向学校英语报投稿。
Time
Things I learned
My feelings
March
grow vegetables and plant trees
...
April
go to the old people’s home ...
May
...
要求:
1. 文中须包含表格中的所有信息;
2. 补充至少2种活动;
3. 合理增加细节,以使行文连贯。
注意:
1. 词数80左右(开头已给出,不计入总词数);
2. 文中不得出现真实的人名、校名和地名。
Let’s Enjoy Working!
This term, I took part in a series of labor activities in our school.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.B 2.C 3.B 4.A 5.D 6.B 7.A 8.C 9.A 10.D
【导语】本文主要介绍了作者在帕克城学习滑雪的经历。
1.句意:从11月到4月,每年有近6个月的时间下雪,这使它成为冬季运动的好地方。
terrible糟糕的;wonderful绝妙的;harmful有害的;bright明亮的。根据“It snows for nearly six months every year from November to April”可知,美国的帕克城一年有6个月的下雪时间,这使得它成为一个进行冬季运动的绝妙地方。故选B。
2.句意:随着时间的推移,雪已经成为这座城市和它的人民的象征。
rain雨;wind风;snow雪;water水。根据“It snows for nearly six months every year from November to April”可知,雪是这座城市及人民的象征。故选C。
3.句意:到达后,我决定学习如何滑雪。
what什么;how如何;when什么时候;which哪一个。根据“After arriving, I decided to learn ... to ski.”及下文可知,此处指学习如何滑雪。故选B。
4.句意:幸运的是,我朋友的妈妈Vicky可以教我。
Luckily幸运地;Happily高兴地;Angrily生气地;Quietly安静地。根据“The ski lessons were expensive.”和“my friend’s mom, Vicky, could teach me.”可知,滑雪课很贵,但幸运的是,朋友的妈妈可以教学。故选A。
5.句意:它们太重了,以至于我的脚抬不起来。
arms胳膊;head头;legs腿;feet脚。根据“I borrowed my friend Joey’s skis.”可知,此处指滑雪板太重了,以至于作者的脚抬不起来。故选D。
6.句意:她教会了我两件重要的事情——保持滑雪板平行,向前看,而不是向下看。
serious严肃的;important重要的;nervous紧张的;healthy健康的。根据“keep my skis parallel (平行的) and look ahead, not down”可知,保持滑板平行,以及向前看,是学习滑雪的重要的要领。故选B。
7.句意:在练习的过程中,我一次又一次地摔倒。
fell down摔倒;took down拆除;cut down砍倒;wrote down写下。根据“Sometimes other children would come and help me up.”可知,作者在练习滑雪的过程中,一次又一次地摔倒。故选A。
8.句意:他们说,这里的大多数孩子很小就学会了如何滑雪,帮助别人是他们的责任。
his他的;her她的;their他们的;our我们的。根据“They said”可知,此处指“他们的”责任是帮助他人。故选C。
9.句意:我被他们对我的善良感动了。
touched感动;discovered发现;regretted后悔;entered进入。根据“ I was ... by their kindness towards me.”可知,作者被他们的善良所感动。故选A。
10.句意:我永远不会忘记那次经历,因为我不仅实现了我学习滑雪的梦想,也看到了体育是如何将来自不同地方的人联系在一起的。
remember记得;choose选择;consider考虑;forget忘记。根据“because I not only realized my dream of learning to ski, but also saw how sports could connect people from different places”可知,作者将不会忘记那次经历。故选D。
11.C 12.D 13.A 14.C
【导语】本文介绍了四则广告,具体是关于老师招聘、舞者招聘、乒乓球俱乐部和艺术俱乐部招生。
11.细节理解题。根据“Dancers Wanted”和“Call Julia on 3568 3613 or e-mail her at lovedance@126.com.”可知,如果你想成为明星摇滚队的一位舞者,你可以给Julia发邮件到lovedance@126.com。故选C。
12.细节理解题。根据“Table Tennis Club”和“Do you want to play table tennis well? Mr. Zhao can teach you on Thursday and Sunday.”可知,你可以从赵老师那里学习如何打好乒乓球。故选D。
13.细节理解题。根据“Art Club”和“There are classes from 9:00 a.m. to 11:30 a.m. on Saturday or Sunday.”可知,在周末,你可以在艺术俱乐部学习两个半小时的画画。故选A。
14.细节理解题。根据“You need to pay 800 yuan each month.”可知,每个月需支付800元,学习半年的话,需要支付800×6=4800元。故选C。
15.A 16.C 17.D 18.B
【导语】本文讲述了即将毕业的九年级学生通过制作班级杂志来记录下他们过去三年的回忆的故事。
15.细节理解题。根据“Students in Class 6, Grade 9 at Hangzhou Foreign Languages School got the chance to make a class magazine.”可知,他们通过制作班级杂志来记录他们过去三年的回忆。故选A。
16.词句猜测题。分析单词carefree可知,该词由care“关心,在意”和free“自由的”构成;再联系全文对学校生活的描述以及常识可知,中学时光应是无忧无虑的;因此划线单词意为“无忧无虑的”。故选C。
17.细节理解题。根据“everyone selected articles they wrote and provided them to our editors”,“I chose and shared some of the poems I wrote.”以及“Apart from stories, photos are more vivid (生动的) reminders of school years.”可知,该杂志有诗歌、文章和照片,没有提到绘画。故选D。
18.推理判断题。根据“For Han Yuhan, it’s also a great chance to look back on her own growth.”和“Apart from stories, photos are more vivid (生动的) reminders of school years.”可推知,出版这样一本杂志是回顾学生成长的一个好机会。故选B。
19.D 20.B 21.A 22.D
【导语】本文是一篇寓言故事,讲述了燕子以自己的羽毛和尾巴为自豪,嘲笑乌鸦的羽毛和尾巴。而乌鸦通过美丽和实用的对比,表达了自信,也阐明了道理。故事告诉我们的哲理是:不要以用途不大的东西为自豪。
19.细节理解题。根据第一段“He liked his colorful feathers(羽毛) and his long tail.”可知,燕子感到自豪的是自己的羽毛和尾巴。故选D。
20.细节理解题。由第二段中“The crow smiled and said, ‘But they help me fly.’”可知,面对燕子的贬低,乌鸦微笑着解释。故选B。
21.细节理解题。根据“He looked at his own feathers and thought, ‘It’s true, the swallow’s feathers are really colorful.’”及“The crow said, ‘Swallow, you’re right. You have lovely feathers and a long tail, but only in summer. Your beautiful feathers fall off and cannot keep you warm in winter. While you shiver(颤抖) in the cold, my feathers are always there. They keep me warm in the cold winter.’”可知乌鸦认为燕子的羽毛真的很鲜艳,很可爱。故选A。
22.推理判断题。根据短文最后一段“Don’t be proud of something that is of little use.”可知,不要以用途不大的东西为自豪就是作者想通过故事告诉我们的道理。故选D。
23.C 24.B 25.A 26.D
【导语】本文主要介绍了宁夏回族自治区的一些情况。
23.推理判断题。根据“October 25, 2018 was the 60th anniversary (周年) of the founding (成立) of the region.”可知,2018年是宁夏回族自治区成立60周年的纪念日,由此推知宁夏回族自治区于1958年建立。故选C。
24.细节理解题。根据“Besides deserts, Ningxia also has a lot of lakes and wetlands.”可知,除了沙漠,宁夏还有很多湖泊和湿地;B选项表述与之不符。故选B。
25.细节理解题。根据“People grow a lot of rice there. Many of them eat rice daily. People in Ningxia also make a living by keeping sheep and cattle.”可知,宁夏人通过种植水稻、饲养牛羊谋生。故选A。
26.最佳标题题。根据“This is Ningxia. Do you want to enjoy its beauty?”及全文可知,本文主要介绍了宁夏回族自治区的一些情况;选项D“宁夏之美”符合文意,为本文最佳标题。故选D。
27.C 28.C 29.B 30.C
【导语】本文主要讲述了一个踢足球的作者在修理球衫时遇见奥汉,并且奥汉就是可以修理球衫的老人,奥汉还鼓励作者坚持梦想,最终作者成为足球运动员的故事。
27.细节理解题。根据“But…What I need is a tailor to deal with my football shirt.”可知男孩走进老人的商店是为了修理他的足球衫。故选C。
28.推理判断题。根据“I was very excited and wore it to the training before the match, but I wished I hadn’t done that!”(我很兴奋,在赛前穿着它参加了训练,但我真希望我没有那样做!)以及“As I walked home worriedly, I saw a shop sign: All Kinds of Repairs and Services!”(当我担忧地走回家时,我看到一个商店的招牌:各种各样的维修和服务!)以及“I couldn’t believe my eyes! He was Orhan, the famous footballer who was on the city team years ago! I told him I was playing for the school team and I had been his fan for years.”(我简直不敢相信我的眼睛!他就是Orhan,多年前在曼城队效力的著名足球运动员!我告诉他我是校队的队员,多年来我一直是他的球迷。)以及“‘Follow your dream, choose a job you love and carry on.’ The man smiled at me with his blue eyes. He patted me on the shoulder and put the shirt he had repaired in my bag.”(“追随你的梦想,选择一份你热爱的工作并继续下去。”那人用蓝色的眼睛对我微笑。他拍了拍我,把他修好的衬衫放在我的包里。)可推断出这个男孩的感情在故事中的变化顺序是:兴奋→担心→惊讶→鼓励。故选C。
29.推理判断题。根据“The man gave me a wink and said calmly, ‘See that picture on the wall? That was me 30 years ago.’”(那人向我眨了眨眼,平静地说:“看到墙上的那幅画了吗?那是30年前的我。”)以及“He was Orhan, the famous footballer who was on the city team years ago!”(他就是Orhan,多年前在曼城队效力的著名足球运动员!)可推断出这位老人对足球衫有一种特殊的感觉。故选B。
30.推理判断题。根据“‘Follow your dream, choose a job you love and carry on.’ The man smiled at me with his blue eyes. He patted me on the shoulder and put the shirt he had repaired in my bag.”(“追随你的梦想,选择一份你热爱的工作并继续下去。”那人用蓝色的眼睛对我微笑。他拍了拍我,把他修好的衬衫放在我的包里。)以及“Today I have become a footballer and I still keep that shirt in my closet.”(今天我已经成为一名足球运动员,我仍然把那件球衣放在衣柜里。)可知作者主要想告诉我们:坚持你的梦想,你会成功的。故选C。
31.thousands 32.more 33.riders 34.an 35.before 36.hearing 37.happily 38.us 39.by
40.cities
【导语】本文主要介绍了电动自行车及电动自行车新规,具体讲述了人们对新规的看法。
31.句意:如今,我们可以在街上看到成千上万的电动自行车。根据“Nowadays we can see…of electric bikes”可知此处应填thousands of“成千上万的”修饰名词“electric bikes”,故填thousands。
32.句意:它们变得很受欢迎,但也造成了比以前更多的交通事故。根据后文的“than”可知空处应填many的比较级more“更多的”,故填more。
33.句意:因此,中国计划制定一项针对电动自行车骑手的新规定。根据“So China plans to make a new rule for…”可知新规定应是针对电动自行车骑手的,rider意为“骑手”,此处表泛指,应填其复数形式。故填riders。
34.句意:如果一辆电动自行车的重量超过40公斤,时速超过20公里,那么它的骑手必须获得执照。根据空后的“hour”可知为单数名词,且为元音音素开头,空处应填不定冠词an。故填an。
35.句意:这意味着骑电动车的人必须通过驾驶考试才能上路。根据“It means riders have to pass driving tests…they ride their electric bikes on the road”可推知,骑手必须在上路前通过驾驶考试,before“在……之前”符合语境 ,故填before。
36.句意:人们听到这个计划后有了不同的想法。根据空前的“after”可知,空处应填hear的动名词形式,故填hearing。
37.句意:一位公交车司机高兴地说:“多好的计划啊!我想这会让街道更安全。”根据“A bus driver said…”可知此处应填副词修饰动词“said”,happy的副词为happily“高兴地”。故填happily。
38.句意:一位骑手悲伤地对我们说。根据空前的介词“to”可知,空处应填人称代词宾格形式,故填us。
39.句意:我可以自己学骑车。by oneself意为“独自”,为固定短语,应填by。
40.句意:我更喜欢使用现在在中国一些城市很流行的共享单车。根据空前的“some”可知,此处应填city的复数形式cities。故填cities。
41.(J)une
42.(w)on 43.(S)econd
44.hopeful 45.realize/achieve
【导语】本文是英语老师写给同学们的一封信,信中回忆起了获胜的篮球赛,并给出了一些未来成长发展的建议。
41.句意:现在你们在六月将毕业。根据“Now you are going to graduate in ...”及首字母可知,此处指六月即将毕业;June“六月”,符合语境。故填(J)une。
42.句意:你们获得了第一名。根据“the first prize”及首字母可知,此处指赢得了第一名;win“赢,获胜”,符合语境;再根据“in your second year of junior high school”可知,时态为一般过去时,动词要用过去式won。故填(w)on。
43.句意:其次,善待他人,不要做任何伤害他人的事情。根据“First, be honest and never tell a lie.”可知,此处是第二点;second“第二,其次”,符合语境,句首首字母大写。故填(S)econd。
44.句意:而且你们必须相信自己,充满希望。hopeful“有希望的”,形容词,在“be”后作表语。故填hopeful。
45.句意:我希望有一天你能实现你的梦想。realize/achieve“实现”,动词;空前的“could”是情态动词,后接动词原形。故填realize/achieve。
46.born 47.study 48.teacher 49.returned 50.set up 51.that 52.proud 53.at the age 54.family 55.really
【导语】本文主要介绍了“中国导弹之父”钱学森的生平和事迹。
46.句意:他于1911年12月11日出生在浙江杭州。固定短语be born“出生”,故填born。
47.句意:1934年从上海交通大学毕业后,他有机会去美国学习。根据“After he graduated,”可知是去美国学习,get a chance to do sth“得到……机会”,故填study。
48.句意:毕业后,他成为了一名教师和一名研究火箭和导弹理论的研究员。根据“he became a”及备选词可知是指教师,teacher“教师”,a+名词单数,故填teacher。
49.句意:44岁时,他回到祖国,中国的太空研究几乎是一片空白。根据“he … to his motherland”及备选词可知,回到了祖国,return to“回到”符合语境,句子是一般过去时态,动词要用过去式,故填returned。
50.句意:1956年,他建立了中国第一个火箭和导弹研究所。根据“the first research institute(研究所)of rockets and missiles in China”及备选词可知,建立了中国第一个火箭和导弹研究所,set up“建立”,句子是一般过去时态,动词要用过去式,故填set up。
51.句意:他对导弹和太空计划做出了如此重要的贡献,以至于被尊称为“中国导弹之父”。固定短语such....that“如此……以至于”,引导结果状语从句,故填that。
52.句意:中国人民为他感到骄傲。固定短语be proud of“为……感到自豪”,故填proud。
53.句意:他于2009年10月31日去世,享年98岁。根据“of 98”及备选词可知,此处指在98岁时,at the age of“在……岁时”,故填at the age。
54.句意:我姓钱,但我不喜欢钱。family name“姓”,表示钱学森的姓,故填family。
55.句意:他的精神真的鼓励我们热爱我们的国家,献身于科学。根据“His spirit...encourages us to love our country and devote ourselves to science.”结合备选词汇可知此处是指他的精神真的鼓励我们热爱我们的国家,副词really符合语境,修饰动词encourage,故填really。
56.a restaurant 57.smile 58.meal 59.shocked 60.kind
【导语】本文主要讲述了一个身着旧的夹克穿着旧的鞋子老人拄着拐杖进入餐馆用餐,年轻的服务员Mary很热心为他服务。最后老人留下明信片,钞票和便条,对她很是赞扬。原来这人是餐馆的老板。
56.根据“An old man walked slowly into a restaurant with his cane(拐杖).”可知,进入餐馆。故填a restaurant。
57.根据“She ran over to him and said with a smile”可知,她跑过来,带着微笑说。故填smile。
58.根据“After he had finished a good meal”可知,吃饭很愉快。故填meal。
59.根据“When Mary went to clean his table, she was shocked.”可知,她感到很震惊。故填shocked。
60.根据全文她帮助老人这件事可推断出,他是一个善良的人。故填kind。
61.例文
Let’s Enjoy Working!
This term, I took port in a series of labor activities in our school. I was happy that I learned a lot. In March, I learned to grow vegetables and plant trees on our school farm. In April, I went to the old people’s home to help the elderly. In May, I learned to do much housework, such as making the bed, sweeping the floor and folding clothes. I think the labor activities are not only educational but also useful. I’m sure the more life skills I have, the more independent I will be.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态以“一般过去时”为主;
③提示:写作要求已给出,学生不要遗漏题目中的要点,可适当添加细节,写作时保持主谓一致,注意字数要求。
[写作步骤]
第一步,通过讲述参加学校组织了一系列劳动实践活动来引出话题;
第二步,介绍三月、四月、五月的活动;
第三步,谈谈自己的感受。
[亮点词汇]
①a series of一系列
②learn to do sth学会做某事
③such as例如
[高分句型]
①I think the labor activities are not only educational but also useful. (宾语从句)
②I’m sure the more life skills I have, the more independent I will be.(“the+比较级,the+比较级”的用法)
相关试卷
这是一份宁夏吴忠市利通区扁担沟中心学校2023-2024学年八年级上学期期中考试英语试题,共10页。试卷主要包含了 restaurant, in the htel, A等内容,欢迎下载使用。
这是一份2023年宁夏吴忠市同心县中考模拟英语试题(含解析),共17页。试卷主要包含了完形填空,阅读单选,语法填空,短文综合填空,短文选词填空,阅读补全句子,材料作文等内容,欢迎下载使用。
这是一份2023年宁夏吴忠市盐池县中考二模英语试题(含解析),共18页。试卷主要包含了完形填空,阅读单选,语法填空,短文综合填空,短文选词填空,阅读补全句子,材料作文等内容,欢迎下载使用。

