年终活动
搜索
    上传资料 赚现金
    英语朗读宝

    2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版)

    2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版)第1页
    2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版)第2页
    2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版)第3页
    还剩16页未读, 继续阅读
    下载需要10学贝 1学贝=0.1元
    使用下载券免费下载
    加入资料篮
    立即下载

    2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版)

    展开

    这是一份2023年广东省广州市天河外国语学校中考三模英语试题(解析版),共19页。试卷主要包含了完形填空,补全对话-填空,阅读理解,阅读填空,完成句子,书面表达等内容,欢迎下载使用。
    2023年广东省广州市天河外国语学校中考英语三模试卷
    一、完形填空(本大题共25小题, 共25.0分)
    Peter, a successful businessman, told an experience of his childhood.
    When he was 12, his parents died. He was alone and didn’t get on well with ___1___. No one showed kindness to him. People always laughed ___2___ him. His only friend was a dog called Lucky. His dog ___3___ enough to eat and drink, but he was a little rude to it sometimes.
    One day when he ___4___ down the street, he saw a young lady ___5___ in front of him. Suddenly one of her bags dropped from her arms. As she stopped to pick it up, she dropped other bags. Peter came to help ___6___. “Thank you, clear! You are a nice little boy!” The lady said kindly and politely, smiling.
    A special feeling came to him. He had never heard such kind words before. He watched her ___7___ she went far away. He was very ___8___, then he whistled to his dog.
    “Thank you, clear! You are a nice little boy!” He repeated the woman’s words. Then in a low voice he said to his dog, “You are a nice little dog!” Lucky raised its ears. It seemed that the dog had understood ___9___ he said, “Even a dog likes it!” he thought.
    “Well, Lucky, I won’t say unkind words to you anymore.” he said. Lucky waved its tail _____10_____. Later, they went directly to the river nearby. When he arrived at the riverside, he looked at himself in the river. He saw _____11_____ but a dirty boy. He washed his face carefully. After that, he saw ____12____ nice clean boy. From then on, he started a new life.
    After _____13_____ this story, the businessman stopped for a while. Then he said, “Ladies and gentlemen, she was that kind woman _____14_____ planted the first seed of kindness in me. All of us _____15_____ learn about kindness. What great power it has!”
    1. A. others B. the others C. another D. other
    2. A. to B. on C. in D. at
    3. A. gave B. was given C. give D. is given
    4. A. go B. has gone C. was going D. goes
    5. A. walk B. walked C. walking D. to walk
    6. A. she B. her C. herself D. hers
    7. A. when B. until C. if D. unless
    8. A. excite B. exciting C. excited D. excitedly
    9. A. what B. how C. where D. when
    10. A. happiness B. happy C. happier D. happily
    11. A. something B. anything C. everything D. nothing
    12. A. a B. the C. an D. /
    13. A. tell B. telling C. told D. tells
    14. A. who B. which C. whose D. whom
    15. A. need B. would C. should D. must
    【答案】1. A 2. D 3. B 4. C 5. C 6. B 7. B 8. C 9. A 10. D 11. D 12. A 13. B 14. A 15. C
    【解析】
    【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了Peter带着狗在街上,帮助一位女士拾起包,得到表扬很开心,从此改变了他的生活。如果你对别人善良,你就是一个有能力的人 。
    【1题详解】
    句意:他独自一人,与他人相处不好。
    others其他人(并非其他所有),后不加名词;the others其他人,后不加名词;another另一个,后加名词单数;other其他的,后加名词。get on well with others“与其他人相处”,故选A。
    【2题详解】
    句意:人们经常嘲笑他。
    to到;on在……上;in在……里;at在某时。laught at sb“嘲笑某人”,故选D。
    【3题详解】
    句意:他的狗有足够的食物和饮料,但他有时对它有点粗鲁。
    gave 一般过去时;was given一般过去时的被动语态;give一般现在时;is given一般现在时的被动语态。主语the dog与谓语动词give之间是被动语态,且有was可知,是一般过去时。故选B。
    【4题详解】
    句意:有一次,当他走在街上时,他看到一位年轻的女士走在他面前。
    go一般现在时;has gone现在完成时;was going 过去进行时;goes一般现在时。根据“when he...down the street, he saw...”可知,当他正在沿着街道走时,他看见。表示过去正在进行的动作用过去进行时,故选C。
    【5题详解】
    句意:有一次,当他走在街上时,他看到一位年轻的女士走在他面前。
    walk原形;walked过去式;walking现在分词;to walk不定式。根据“One clay when he was going down the street”可知,当他走在街上时,他看到一位年轻的女士正走在他面前。see sb doing sth“看见某人正在做某事”,现在分词做宾语补足语,表示正在发生。故选C。
    【6题详解】
    句意:Peter来帮助她。
    she她,主格;her她,宾格;herself她自己,反身代词;hers她的,名词性物主代词。help是动词,后接宾格,故选B。
    【7题详解】
    句意:他一直看着她,直到她走远。
    when当;until直到;if如果;unless除非。根据“He watched her...she went far away.”可知,他一直看着她,直到她走远。故选B。
    【8题详解】
    句意:他非常兴奋,然后向他的狗吹了口哨。
    excite激动,动词;exciting令人激动的,修饰物,形容词;excited激动的,修饰人,形容词;excitedly激动地,副词。此空修饰he,故选C。
    【9题详解】
    句意:狗似乎明白了他说的话,“连狗都喜欢!”他想。
    what什么;how怎么样;where哪里;when什么时候。what he said“他所说的”,故选A。
    【10题详解】
    句意:Lucky高兴地摇着尾巴。
    happiness快乐,名词;happy快乐的,形容词;happier更快乐,形容词;happily快乐地,副词。修饰动作waved用副词,故选D。
    【11题详解】
    句意:他只看到一个肮脏的男孩。
    something某物;anything任何东西;everything一切;nothing没有什么。根据“but a dirty boy.”可知,其他什么也没看到,故选D。
    【12题详解】
    句意:在那之后,他看到了一个干净漂亮的男孩。
    a一个;不定冠词;the这,定冠词;an一个,不定冠词;/零冠词。由“a dirty boy”可知,指是一个男孩,泛指用不定冠词,nice发音的第一个音素是辅音音素,用a。故选A。
    【13题详解】
    句意:讲完这个故事后,这位商人停了一会儿。
    tell原形;telling动名词;told过去式;tells动词三单形式。after在该句中是介词,后接动名词形式。故选B。
    【14题详解】
    句意:然后他说:“女士们、先生们,她就是那个在我身上播下第一颗善良种子的善良女人。”
    who指人;which指物;whose指人,且只作定语;whom指人,且只作宾语。此空指代先行词woman,且在定语从句中作主语,故选A。
    【15题详解】
    句意:我们所有人都应该学习善良。
    need需要;would将要;should应该;must必须。根据前文可知,人应该善良,就像那位女士一样在他心里播下第一颗善良种子。故选C。
    阅读下面短文,掌握大意,然后从1~10各题所给的A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    Everybody knows that Edison is a famous scientist who invented the electric light bulb. But maybe fewer people have ____16____ his being kind and forgiving towards others. The following is a true story about him.
    At one point in his experiments, Edison had at last ____17____ a working bulb—the final result of hundreds of trials. It was the ____18____ electric light bulb that had ever been made, and Edison was full of pride and delight. He had dreamed of this moment for years. “Take it upstairs, Jimmy,” he said, handing it to his assistant, Jimmy Price.______19______ there was a crash, and Edison turned around to see that his precious bulb had fallen to the ground and broken into pieces on the floor. Jimmy had let the bulb slip (滑落) through his fingers ____20____.
    Edison said nothing, but everyone can imagine what his thoughts were. He went back to his work table and set to work once more to make another ____21____.
    A few days later, a new bulb was finally ready. There it ____22____ on the table in front of its maker, fully completed. Then Edison did a very big thing. With a smile, he handed the new bulb to Jimmy. “Be careful this time,” he said. He was giving the young man another ____23____. Jimmy did not break it, so we have millions of bulbs in the world today.
    As a proverb says, “Not the power to ____24____, but its very opposite, the power to forget, is a necessary condition for our existence.” Life is too short and no one is _____25_____. If we can forgive those who have hurt us, we will have a better life.
    16. A. heard about B. worried about C. brought about D. looked about
    17. A. sold B. produced C. accepted D. designed
    18. A. best B. worst C. first D. last
    19. A. Luckily B. Surprisedly C. Finally D. Suddenly
    20. A. sadly B. angrily C. carelessly D. carefully
    21. A. fan B. bulb C. phone D. book
    22. A. learned B. held C. put D. lay
    23. A. chance B. hand C. reason D. talk
    24. A. receive B. remember C. keep D. improve
    25. A. strong B. nice C. bad D. perfect
    【答案】16. A 17. B 18. C 19. D 20. C 21. B 22. D 23. A 24. B 25. D
    【解析】
    【导语】本文主要讲了爱迪生除了发明灯泡,还有一点鲜为人知的就是他对他人的宽容和谅解。
    【16题详解】
    句意:但也许很少有人听说过他对其他人的友善和宽容。
    heard about听说过;worried about担心;brought about带来;looked about环顾四周。根据“his being kind and forgiving towards others.”可知,这里是很少有人听说过他对其他人的友善和宽容。故选A。
    【17题详解】
    句意:在他的实验中,爱迪生终于制造出了一个能亮的灯泡——这是数百次试验的最终结果。
    sold出售;produced产生;accepted接受;designed设计。根据“a working bulb-the final result of hundreds of trials.”可知,这里指爱迪生制造出了一个能亮的灯泡。故选B。
    【18题详解】
    句意:这是有史以来第一个电灯泡,爱迪生充满了自豪和喜悦。
    best最好的;worst最差的;first首个;last最后的。根据“electric light bulb that had ever been made”可知,这是爱迪生制造的第一个电灯泡。故选C。
    【19题详解】
    句意:突然发生了一声撞击,爱迪生转过身来,发现他珍贵的灯泡掉到了地上,摔成了碎片。
    Luckily幸运的是;Surprisedly出乎意料地;Finally最后;Suddenly突然。根据“there was a crash, and Edison turned around to see that his precious bulb had fallen to the ground and broken into pieces on the floor.”可知,这件事情是突然发生的。故选D。
    【20题详解】
    句意:吉米不小心让灯泡从手指间滑了下来。
    sadly悲哀地;angrily愤怒地;carelessly粗心地;carefully小心地。根据“Jimmy had let the bulb slip (滑落) through his fingers”可知,这里是因为粗心导致灯泡掉了下来。故选C。
    【21题详解】
    句意:他回到工作台,又开始工作,做另一个灯泡。
    fan风扇;bulb电灯泡;phone电话;book书。根据“Jimmy had let the bulb slip (滑落)”可知,这里是做灯泡。故选B。
    【22题详解】
    句意:在那里,它躺在制造者面前的桌子上,完全完成了。
    leaned学;held持有;put放;lay放置,根据“on the table in front of its maker,”可知,灯泡就在制造者的面前,使用lay。故选D。
    23题详解】
    句意:他又给了这个年轻人一次机会。
    chance机会;hand手;reason原因;talk说话。根据“Jimmy did not break it,”可知,这里给年轻人的是机会。故选A。
    【24题详解】
    句意:不是记忆的力量,而是相反的力量,忘记的力量,是我们存在的必要条件。
    receive接收;remember回想起;keep保持;improve改进。根据“but its very opposite, the power to forget,”可见此处使用forget的相反意义的词remember。故选B。
    【25题详解】
    句意:生命太短,没有人是完美。
    strong坚强的;nice美好的;bad令人不快的;perfect完美的。根据“If we can forgive those who have hurt us, we will have a better life.”可知,此处指没有人是完美的。故选D。
    二、补全对话-填空(本大题共1小题, 共5.0分)
    阅读短文及文后A—E选项,选出可以填入1—5各题空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
    Climate change is one of the biggest challenges we’re facing. Human activity over the last 200 years has meant that we’re standing on the brink(边缘) of an environmental disaster. Yet we’re told that there are still things we can do to protect the planet. ____26____
    Drive less often
    ____27____ Instead of driving to your workplace, take public transportation, walk, skate, or ride a bike. Not only are they good for the planet, but they’re also good for your health. Depending on the weather, you may enjoy this new trip mode even more than sitting in traffic.
    ____28____
    Though it may seem unimportant in the whole wide world, your shopping habits can actually influence our environment. By selling and buying gently used clothes online, more resources will be saved. Some studies have shown that online shopping is better for the environment. ____29____
    Change your diet
    What we eat can have a great effect on the environment. ____30____ They also create a lot of methane(甲烷), a greenhouse gas. Additionally, food shipped from overseas uses a lot more resources than local produce. By eating fewer animal products, especially red meat and shopping for locally-grown food, you can make a big difference.
    The Earth is a fine place and worth fighting for. Do something every day that will improve your surroundings to make the planet a better place to live in.
    A. Make travelling carbon-clever.
    B. Reuse and recycle your clothing.
    C. Let’s take a look at what steps you can take.
    D. For example, meat and dairy products require a lot of land to produce.
    E. Because it takes about 30% less resources to sell products than offline.
    【答案】26. C 27. A 28. B 29. E 30. D
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了在日常生活中我们可以通过“少开车”、“回收衣物”和“改变饮食”来保护环境。
    【26题详解】
    根据前一句“Yet we’re told that there are still things we can do to protect the planet.”可知,然而,我们被告知,我们仍然可以做一些事情来保护地球。所以该空与“保护地球的措施”有关,C选项“让我们看看您可以采取哪些步骤。”符合语境,故选C。
    【27题详解】
    根据小标题“Drive less often”和后一句“Instead of driving to your workplace, take public transportation, walk, skate, or ride a bike.”可知,少开车,与其开车去上班,不如乘坐公共交通工具、散步、滑冰或骑自行车。所以该空与“出行方式”有关,A选项“让旅行变得低碳。”符合语境,故选A。
    【28题详解】
    根据该段“Though it may seem unimportant in the whole wide world, your shopping habits can actually influence our environment. By selling and buying gently used clothes online, more resources will be saved.”可知,购物习惯实际上会影响环境,通过在网上销售和购买二手衣服,可以节省更多的资源。所以该空与“衣服”有关,B选项“重复使用和回收你的衣服”符合语境,故选B。
    【29题详解】
    根据前一句“Some studies have shown that online shopping is better for the environment.”可知,一些研究表明,网上购物对环境更有利。所以该空与“网上购物”有关,E选项“因为线上销售比线下少消耗30%的资源。”符合语境,故选E。
    【30题详解】
    根据前一句“What we eat can have a great effect on the environment.”可知,我们吃的东西对环境有很大的影响。所以该空与“饮食对环境的影响”有关,D选项“例如,肉类和乳制品需要大量的土地来生产。”符合语境,故选D。
    三、阅读理解(本大题共15小题, 共30.0分)
    A
    An old man kept a sparrow (麻雀) which he liked very much. One day the sparrow flew away and the old man became sad. He went out looking all over the place for his sparrow and finally met it near a mountain.
    The old man said joyfully, “I missed you very much, sparrow. Will you follow me home?”
    Though the sparrow was happy to see the old man, it shook its head.
    “Take me to your home and let me see how you live,” the old man pleaded. “I will go away if you are safe.”
    The sparrow led the old man to its home. There were many other birds. They all looked healthy and enjoyed each other’s company(陪伴).
    “I am glad you are well and have good companions, sparrow. I can go back in peace now, “said the old man. The sparrow gave him a basket to take home with him as a present.
    “Well,” said the old man’s wife angrily when he returned home. “Where have you been all day?”
    “I have been to the home of my lost sparrow and received this basket as a present,” he replied.
    When his wife opened the basket she was amazed to find it was full of gold and silver.
    The old woman, who was very greedy and unkind, decided that she would like a basket of gold, so she set out for the sparrows’ home. Seeing the sparrow, she unashamedly asked for a present.
    “All right,” replied the sparrow. “I offer you two choices. One basket is light and the other is heavy. Just choose one. But you can only open the basket when you reach home.”
    The greedy old woman cried out, “I’ll take the heavy on,” as she thought it must contain more gold and silver. And the old woman, carrying the heavy basket, panted and puffed (气喘吁吁) breathlessly all the way.
    But when she arrived home and opened the basket, it was full of stones.
    31. Why did the old man visit the sparrow’s home?
    A. He would like to get presents.
    B. He hoped to visit other sparrows.
    C. He wanted to see how its life was.
    D. He thought it didn’t live peacefully.
    32. What did the wife get from the sparrow?
    A. A light basket. B. A basket of stones.
    C. Two heavy baskets. D. More gold and silver.
    33. What is the main lesson of the story?
    A. It is always pleasing to have good companions.
    B. If we are too greedy, we will hold onto nothing.
    C. Charming presents is important to a real friendship.
    D. We should be kind to animals, or they will go away.
    【答案】31. C 32. B 33. B
    【解析】
    【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了一位老人养了一只麻雀,有一天麻雀飞走了,老人再次见到麻雀时,确认麻雀生活安全后,决定放麻雀离开,麻雀送了老人一篮子金银,老人的妻子知道后也去向麻雀要金银,由于贪婪,拿了一篮子石头回家。
    【31题详解】
    细节理解题。根据“Take me to your home and let me see how you live”可知,老人去麻雀的家是看麻雀的生活是怎样的。故选C。
    【32题详解】
    细节理解题。根据“But when she arrived home and opened the basket, it was full of stones.”可知,妻子从麻雀那里得到的是一篮子石头。故选B。
    【33题详解】
    主旨大意题。根据全文内容可知,老人只关心麻雀的生活,收获了一篮子金银,而老人的妻子只想要金银,很贪婪,因此只收获了一篮子石头,本文告诉我们做人不能过于贪婪。选项B“如果我们太贪婪,我们就什么都抓不住。”为文章要传达的道理。故选B。
    B
    Meeting Anne

    Matthew Cuthbert was on his way to Bright River on his horse and carriage. He was a quiet man who didn’t speak much, especially to strangers. So, he enjoyed the journey and the smell of the apple trees in silence. He reached Bright River but there was no sign of the 5:30 train which he’d come for. Matthew asked the station manager if it would come soon.
    “It came half an hour ago,” answered the manager. “There was one passenger. She’s sitting over there.”
    “I don’t understand. I’m not expecting a girl,” said Matthew. “It’s a boy that I’ve come for.”
    “Guess there’s some mistake,” he said. “Talk to the girl. ▲ That’s for sure.”
    Matthew looked at her. She wore an old brown hat which covered two braids of very long, thick, red hair. Her face was small and thin with lots of freckles (雀斑). Her big green eyes looked back at him.
    Matthew began walking over but as soon as she saw him walking her way, she started the conversation.
    “I suppose you’re Mr. Matthew Cuthbert of Green Gables?” she said in a clear, sweet voice. “I’m Anne. I’m so glad to see you. I was afraid you weren’t coming and I was imagining all the things that might have happened to you. If you didn’t come for me tonight, I made up my mind to go down the road to that cherry tree at the corner, climb up it and stay all night. I wouldn’t be afraid and it would be lovely to sleep in a wild cherry tree all white at night, don’t you think?”
    This girl was different.
    “I’m sorry I’m late,” he said shyly. “Come on. Give me your bag.”
    As they rode home, Anne talked on and on. Normally, too much talking would make Matthew angry, but from Anne, he didn’t mind. She apologized but Matthew didn’t want her to stop.
    “Oh, you can talk as much as you like. I don’t mind,” said Matthew.
    “Oh, I’m so glad. I know you and I are going to get along fine.”
    34. Why did Matthew come to the Bright River station?
    A. To take the 5:30 train. B. To meet the station manager.
    C. To enjoy a quiet journey. D. To meet an expected boy.
    35. Which sentence can probably be put in the ▲ ?
    A. She’s very good at talking. B. She is good at climbing trees.
    C. She’s a little bit shy. D. She’s angry now.
    36. What does the underlined sentence “This girl was different.” mean?
    A. The girl has sweet voice. B. The girl likes speaking alone.
    C. The girl looks beautiful and lovely. D. The girl was brave and interesting.
    37. Which of the following shows the order of the story?
    a. Matthew and Anne rode back together.
    b. The station manager asked Matthew to talk with Anne.
    c. Matthew reached the train station.
    d. Anne started to told Matthew about her thoughts.
    e. Anne got off the train at the station in Bright River.
    A. c﹣e﹣a﹣b﹣d B. e﹣c﹣a﹣b﹣d
    C. e﹣c﹣b﹣d﹣a D. e﹣b﹣c﹣a﹣d
    【答案】34. D 35. A 36. D 37. C
    【解析】
    【导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了Matthew Cuthbert 遇见Anne的故事。
    【34题详解】
    细节理解题。根据“I don’t understand. I’m not expecting a girl ... It’s a boy that I’ve come for.” 可知 Matthew去车站是去接期待中的男孩,故选D。
    【35题详解】
    推理判断题。根据“Guess there’s some mistake” 和 “Talk to the girl...That’s for sure.” 可知车站经理告诉Matthew有时猜测有误,但是他可以确定和Anne说话是不会猜错的;根据下文“Matthew began walking over but as soon as she saw him walking her way, she started the conversation.” 和“As they rode home, Anne talked on and on.” 可知Anne很会说话。故选A。
    【36题详解】
    词义猜测题。根据“... I was afraid you weren’t coming and I was imagining all the things that might have happened to you. If you didn’t come for me tonight, I made up my mind to go down the road to that cherry tree at the corner, climb up it and stay all night. I wouldn’t be afraid and it would be lovely to sleep ...”如果Matthew不来接她,她将会在晚上睡在一棵全白的野樱桃树上。可知她是一个勇敢又有趣的女孩,故选D。
    【37题详解】
    细节理解题。根据“It came half an hour ago...There was one passenger. She’s sitting over there.” 可知Anne先到了车站;根据“He reached Bright River but there was no sign of the 5:30 train which he’d come for.”可知随后Matthew也到了车站;根据“Guess there’s some mistake ...Talk to the girl...” 可知车站经理让Matthew和Anne说话;根据“I suppose you’re Mr. Matthew Cuthbert of Green Gables? ...” 可知Anne告诉Matthew自己的想法;根据“As they rode home, Anne talked on and on.”可知最后他们一起回家了,故选C。
    C
    Smartphones are getting boring. The new models are either a bit faster or have nicer cameras, but they are basically no different from the ones already in our pockets. This is why scientists are hoping, and working for something new, something that will change our lives just as greatly as smartphones do. At the moment, the next invention might be smart glasses.
    Just imagine. Instead of having to pick up your phone and look at the screen, all of the information you need simply appears just in front of you, in your glasses. Satellite navigation (导航) directions would appear right there on the road. And your smart glasses could guide you to the right shelf in the supermarket!
    Smart glasses could also be used in industry. They could show engineers the instructions they need to fix things more quickly. A doctor could carry out a huge operation, guided in real time by someone on the other side of the world. This may not happen. But most of the technologies to invent them are already there. For example, one key technology is called AR, which can make digital 3D objects appear as if they are part of the real world. We’ve used it a lot on our video call. Similarly, huge progress has been made in spatial (空间的) audio. This is when a sound is made to give it a sense of place, like what you hear in an empty room. Some high-end earphones can already do that. Future glasses will of course need to recognize your voice to do tasks. This technology has been widely used in our daily life.
    So, why aren’t we all wearing smart glasses yet? So far, no one has invented a good way to send images of our world onto glasses. However, with the rapid development of technology, smart glasses could arrive much sooner than we think.
    38. Why does the writer mention smartphones in Paragraph 1?
    A. To start a story. B. To explain an idea.
    C. To introduce a topic. D. To discuss a problem.
    39. What are Paragraphs 2 and 3 mainly about?
    A. When smart glasses might be made.
    B. Where smart glasses could be used.
    C. Why smart glasses should be changed.
    D. How smart glasses would give directions.
    40. Which of the following technologies needs to be improved to invent smart glasses?
    A. Making spatial audio. B. Recognizing voices.
    C. Creating digital 3D objects. D. Sending images onto glasses.
    41. How might the writer feel about the future of smart glasses?
    A. Negative. B. Satisfied. C. Positive. D. Uncertain.
    【答案】38. C 39. B 40. D 41. C
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文,主要讲和智能手机一样能改变我们生活的智能眼镜将在生活中的应用及目前尚待解决的问题。
    【38题详解】
    推理判断题。根据“This is why scientists are hoping, and working for something new, something that will change our lives just as greatly as smartphones do. At the moment, the next invention might be smart glasses.”可知,作者写到智能手机是为了能引出智能眼镜的话题。故选C。
    【39题详解】
    主旨大意题。根据“Just imagine. Instead of having to pick up your phone and look at the screen, all of the information you need simply appears just in front of you, in your glasses.”及“Smart glasses could also be used in industry.”可知,第2和3段主要讲智能眼镜的使用场所,可以用在阅读和工业等领域。故选B。
    【40题详解】
    细节理解题。根据“So far, no one has invented a good way to send images of our world onto glasses.”可知,一个能将图像发送到眼镜上的好方式还没有被发明出。故选D。
    【41题详解】
    推理判断题。根据“However, with the rapid development of technology, smart glasses could arrive much sooner than we think.”可知,作者认为随着科技的发展,智能眼镜可能会比我们想象的更快到来,可推测作者对智能眼镜的前景是比较有信心的,持积极态度的。故选C。
    D
    Being green means protecting the environment in our daily life. The best way to do this is buying green products. But how do we know if a product is really green? We need to think about everything of the product.
    First, we should look at the materials of the products. Green products are made of natural materials. This is good for our health.
    Second, where a product is made and where we buy it are also important. We should try to buy local products, especially food. We can order directly from local farmers. Buying from shops near our homes is also a good idea, because we can go there without driving a car.
    Packaging (包装) is another thing we should think about. We should choose products that have glass paper or other packaging that can be reused or recycled. We should also try to buy products that have less packaging or no packaging at all.
    The greenest thing we can do is not to buy unnecessary products. We should only buy things we really need, like food and clothes. If we don't need something, we should leave it in the shop. This saves money, reduces waste, and helps keep the planet healthy.
    All in all, by buying green products, we can help make our planet a better place to live on.
    42. The writer suggests buying food near our homes because ________.
    A. it takes shorter time B. it saves energy
    C. the food is fresher D. the food costs less
    43. What does the underlined word “This” refers to?
    A. Buying only necessary products. B. Not shopping for anything.
    C. Shopping for important products. D. Buying only food and clothes.
    44. Which is the correct structure (结构) of the passage?
    A.
    B.
    C.
    D.
    45. Which can be the best title for the passage?
    A. Keeping Healthy B. Recycling Waste
    C. Buying Green Products D. Reducing Energy Use
    【答案】42. B 43. A 44. D 45. C
    【解析】
    【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了购买绿色产品时,需要考虑的因素。
    【42题详解】
    推理判断题。根据“Buying from shops near our homes is also a good idea, because we can go there without driving a car.”可知,从离家近的地方买东西是个好主意,因为我们可以不开车去那里,可推测是因为可以节省能源。故选B。
    【43题详解】
    推理判断题。根据“We should only buy things we really need, like food and clothes. If we don’t need something, we should leave it in the shop.”可知,我们应该只买我们真正需要的东西,比如食物和衣服。如果我们不需要某物,我们应该让它留在商店里。可推测这里的This指的是只买有需要的、必要的东西。故选A。
    【44题详解】
    篇章结构题。通读全文可知,第一段介绍了保护环境最好的方法是购买绿色产品;第二自然段到第五自然段具体介绍了购买绿色产品时需要考虑的因素, 最后一段总述我们可以帮助使我们的星球成为一个更美好的居住地。故文章结构为总→分→总。故选D。
    【45题详解】
    最佳标题题。根据“We need to think about everything of the product.”并结合全文内容可知,本文主要介绍了购买绿色产品时,需要考虑的因素。选项C“购买绿色产品”符合。故选C。
    四、阅读填空(本大题共1小题, 共5.0分)
    Not long ago, I made a decision to read a lot of books. So I went to the library and b___46___ several books. But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed impossible. It’s d___47___ for me to keep calm and read a whole book. I didn’t know what to do with it. Then one day I thought, “Why not make reading meaningful?” Reading is a journey of spirit. When we read a book, we are talking with the writer. We can feel all of his or her happiness and sufferings. Now books have become a p___48___ of my life.
    Someone once said, “A___49___ sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose our own way.” So, don’t complain about study or work. Try to be positive and look on the b___50___ side of life. This will improve the situation and help you a lot.
    【答案】46. (b)orrowed
    47. (d)ifficult
    48. (p)art 49. (A)lthough
    50. (b)etter
    【解析】
    【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者下决心读书以及从中得到的启发。
    【46题详解】
    句意:于是我去图书馆借了几本书。根据“went to the library”可知,作者是去了图书馆,结合首字母,可推测空处应用borrow表示“借入”,句子时态是一般过去时,谓语动词需用过去式borrowed。故填(b)orrowed。
    【47题详解】
    句意:我很难保持冷静并阅读一整本书。根据“But weeks later, I found that the idea of finishing all of them seemed impossible.”可知,几周后,作者发现读完所有书的想法似乎是不可能的,结合首字母,可推测空处应用difficult表示“困难的”,形容词在句中作表语。故填(d)ifficult.
    【48题详解】
    句意:现在,书籍已经成为我生活的一部分。根据“Now books have become a...of my life.”并结合前文可知,阅读与作者的关系日渐紧密,结合首字母,可推测此处考查名词短语a part of表示“……的一部分”,空处应填part。故填(p)art。
    【49题详解】
    句意:虽然有时情况很糟糕,但人们仍然有机会选择我们自己的方式。根据“... sometimes the situation is bad, people still have a chance to choose our own way.”可知,虽然情况糟糕,但是仍然能自己选择,前后是转折让步关系,结合首字母,应用Although“虽然”引导让步状语从句。故填(A)lthough。
    【50题详解】
    句意:试着保持冷静,看看生活的美好一面。根据“This will improve the situation and help you a lot.”可知,这将改善情况并对您有很大帮助,结合首字母,可推测空处应用better表示“更好的”。故填(b)etter。
    五、完成句子(本大题共5小题, 共10.0分)
    51. 你知道永庆坊因什么而出名吗?
    Do you know _________ Yongqing Fang _________ famous for?
    【答案】 ①. what ②. is
    【解析】
    【详解】what“什么”;be famous for“因……而出名”,固定短语。句子陈述事实,需用一般现在时,主语为Yongqing Fang,因此be动词用is。故填what;is。
    52. 永庆坊充满岭南文化。
    Yongqing Fang _________ _________ _________ Lingnan culture.
    【答案】 ①. is ②. full##filled ③. of##with
    【解析】
    【详解】be full of/be filled with“充满”,固定搭配,此句是一般现在时,主语是单数形式,be动词用is,故填is;full/filled;of/with。
    53. 在永庆坊能够看到岭南风格的建筑。
    Lingnan-style buildings _________ _________ _________ in Yongqing Fang.
    【答案】 ①. can/may ②. be ③. seen
    【解析】
    【详解】根据句意和语境可知,此处考查“能够”,可用情态动词can/may,“岭南风格的建筑”和“看见”是被动关系,故应用被动语态“be seen”,放在情态动词之后用原形。故填can/may;be;seen。
    54. 如果你喜欢粤剧,为什么不去粤剧艺术博物馆呢?
    _________ you _________ Cantonese Opera, _________ _________ go to the Cantonese Opera Art Museum?
    【答案】 ①. If ②. like##enjoy##love ③. why ④. not
    【解析】
    【详解】if如果;“喜欢”的英文表达为like、enjoy或者love;why not为什么不。故填If;like/enjoy/love;why;not。
    55. 永庆坊是个多么美妙的地方!
    _________ _________ wonderful place Yongqing Fang is!
    【答案】 ①. What ②. a
    【解析】
    【详解】根据中文提示和“wonderful place”可知,中心词place是可数名词单数,用感叹句句式:what+a/an+adj.+n.单数+主谓。wonderful是辅音音素开头,what a符合句意,首字母大写。故填What;a。
    六、书面表达(本大题共1小题, 共15.0分)
    56. 上周,你去了科技博物馆参观,你对“未来人类与机器人生活”主题展厅的一款家庭医生机器人Home Doctor很感兴趣,你打算在本周英语课上向同学们介绍它。请根据以下思维导图的内容提示写一篇英语短文,为介绍做准备。
    Home Doctor
    What does it look like?
    ●appearance
    ●colour
    ●height
    What material is it made of?
    ●recycled material
    What do you think of it?
    ●…
    ●…
    What can it do?
    ●offer health advice
    ●treat (治疗) diseases
    ●…
    注意:
    (1)可在思维导图内容提示的基础上适当拓展信息;
    (2)词数80词左右(短文的开头已给出,不计入词数);
    (3)不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
    Last week, I went to the Science and Technology Museum. I was greatly interested in a new kind of robot—Home Doctor. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    【答案】例文:
    Last week, I went to the Science and Technology Museum. I was greatly interested in a new kind of robot—Home Doctor. Home Doctor was invented two months ago. And it was invented by three young men. It is red and looks like a lovely girl, and it is about 1.2 meters tall. It is made from recycled materials, like glass and plastic. Home Doctor can not only offer health advice, but also treat diseases at home. It will save people a lot of time, because they needn’t go to the hospital whenever they feel sick or get hurt. What’s more, it can help take good care of the old people and babies at home. I think it’s a very useful invention that will be a good assistant to people. If its prices can be a little lower, each family can enjoy its service.
    I believe Home Doctor will be very popular with people in the future
    【解析】
    【详解】[总体分析]
    ①题材:本文是一篇说明文;
    ②时态:时态以“一般现在时”为主;
    ③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏补充对于家庭医生机器人的看法,适当增加细节,并突出写作重点。
    [写作步骤]
    第一步,表明写作意图,介绍家庭医生机器人,包括“外形、颜色、高度以及制作材料”。
    第二步,具体阐述写作内容,主要围绕“自己对家庭医生机器人的看法”以及“家庭医生机器人可以做什么”进行展开描写。
    第三步,书写结语,“相信家庭医生机器人在未来会受欢迎”。
    [亮点词汇]
    ① is made from recycled materials由可再生材料制成
    ② help take good care of the old people and babies帮助照顾老人和宝宝
    ③ be a good assistant to people做一个人们的好助手
    ④ be very popular with people非常受人们欢迎
    [高分句型]
    ① Home Doctor can not only offer health advice, but also treat diseases at home.(not only...but also...连接两个并列动词短语)
    ② It will save people a lot of time, because they needn’t go to the hospital whenever they feel sick or get hurt.(because引导原因状语从句,whenever引导时间状语从句)

    相关试卷

    2022年广东省广州市华侨外国语学校中考二模英语试题:

    这是一份2022年广东省广州市华侨外国语学校中考二模英语试题,共8页。

    2023年广东省广州市天河中学中考三模英语试题(含解析):

    这是一份2023年广东省广州市天河中学中考三模英语试题(含解析),共21页。试卷主要包含了语法选择,完形填空,阅读单选,阅读还原5选5,短文首字母填空,完成句子,材料作文等内容,欢迎下载使用。

    2023年广东省广州市天河中学中考三模英语试题:

    这是一份2023年广东省广州市天河中学中考三模英语试题,共9页。

    英语朗读宝
    欢迎来到教习网
    • 900万优选资源,让备课更轻松
    • 600万优选试题,支持自由组卷
    • 高质量可编辑,日均更新2000+
    • 百万教师选择,专业更值得信赖
    微信扫码注册
    qrcode
    二维码已过期
    刷新

    微信扫码,快速注册

    手机号注册
    手机号码

    手机号格式错误

    手机验证码 获取验证码

    手机验证码已经成功发送,5分钟内有效

    设置密码

    6-20个字符,数字、字母或符号

    注册即视为同意教习网「注册协议」「隐私条款」
    QQ注册
    手机号注册
    微信注册

    注册成功

    返回
    顶部
    Baidu
    map