上海市杨浦区2020-2022年中考英语二模试题分类汇编:阅读回答问题
展开上海市杨浦区2020-2022年中考英语二模试题分类汇编
阅读回答问题
2022年上海市杨浦区中考二模英语试题
XI. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)
Ellie 25 October 7:42 p.m. A few weeks ago a school inspector observed my class. I gave him my chair and he went to the back of the classroom. I was really nervous but my students were great: they weren’t noisy, they paid attention, they didn’t shout and they put their hands up to ask questions. After a while I asked them to do some pair work and I sat down. Unfortunately, I forgot my chair wasn’t in its usual place and I fell on the floor! Peter 25 October 7:55 p.m. Did you hurt yourself? Ellie 25 October 7:56 p.m. No, I didn’t. I was a little embarrassed but I wasn’t hurt. | |
Jill 25 October 8:15 p.m. My year 6 class did some projects last month. I told them their posters were fantastic and I wanted to put them up on the wall, so I took some drawing pins and stood on my chair. But the chair had wheels. It started to move. My pupils watched in silence as I rode my chair across the room. Ellie 25 October 8:33 p.m. Were you OK? Jill 25 October 8:36 p.m. Yes, I was. I didn’t fall. I got down from the chair and then I told the kids it was OK to laugh. | Chris 25 October 8:44 p.m. Yesterday my last class was in the laboratory on the third floor. I handed out a work sheet to my students but then I saw a fly on the window. I picked up a textbook and tried to hit the fly. I missed it but I hit the window and it broke. Just then the headteacher walked into the room. Peter 25 October 8:52 p.m. What did he say? Chris 25 October 8:58 p.m. He didn’t say anything but he wasn’t very happy. |
58. The text is about three teachers sharing their embarrassing moments, isn’t it?
___________________________________________________________
59. Where was Ellie’s chair when she fell on the floor?
___________________________________________________________
60. What did Peter ask in his reply to Ellie?
He asked Ellie ______________________________________________
61. When did the incident happen to Jill?
The incident happened to Jill when she ___________________________
62. How did Jill’s pupils act when the incident happened?
___________________________________________________________
63. Why do you think the headteacher was not happy about Chris? Think of 2 possible reasons.
___________________________________________________________
2021年上海市杨浦区中考二模英语试题
XI. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)
Sally woke with a sudden movement. She heard strange sounds; she could smell smoke. The room was full of smoke. She coughed. What was happening? Her bedroom door opened with a bang and her mother ran in, her face white.
Get up Sally, we have to go! Get dressed now! Her mother disappeared back into the house. Sally jumped from her bed and opened the window. Screams and cries came from the streets below. Sally watched people throw their things into carts, horses threading the ground, keen to leave.
“Hey, what’s happening?” Sally yelled .
“Fire!” her neighbour shouted back.
“Coming from Pudding Lane! Get out now Sally! No one is safe!”
Sally pulled her window shut and got changed as quickly as she could. Downstairs, she found her father, mother and sister jamming their things into a handcart. They watched people trying to put out the big fire with leather buckets full of water. It didn't seem to make any difference, as the fire jumped from one building to the next.
“The houses are so close together and made of wood!” Sally noticed, as she tripped over candlesticks, burnt pans and odd bits of furniture that people had dropped in the streets.
The grocer’s boy, Tom Winter, saw Sally and said, “Some people are going to St. Paul’s Cathedral to stay safe. Made of stone. Won’t burn like wood.” Sally nodded, but followed her parents down the dark street.
They walked and walked. Finally, they arrived at Moorfields. It was a wide-open space with no buildings to burn. They were safe.
- Sally’s house was on fire, wasn’t it?
- Why did Sally cough?
- Where did the fire start?
81. How were people trying to put out the fire?
- Why did Sally’s family go to Moorfields?
- What changes do you think were made to the buildings after the fire?
2020年上海市杨浦区中考二模英语试题
XI. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)
52.
Our Great Ocean Road Adventure
By Donn Waverley
My family and I recently went to Australia, to see my grandparents. But before we visited them, we went sightseeing along the Great Ocean Road, on the Australian coast.
Dad had panned to dive, but even though he was used to diving miles without getting exhausted, he then read on the website that the road wouldn't be an easy drive. Anyway, we thought he deserved to enjoy the fantastic views to, which he couldn't do as our driver. So instead, we booked discount bus tickets and off we went.
Our first stop was where wild kangaroo lived ﹣ and Dad and I were taking a walk when a big one appeared! For a moment, it seemed to consider coming towards us, which made me a little nervous ﹣ but then it went off along the road and into the bushes.
That wasn't the only wildlife we saw. I thought it unlikely we'd see famous Koala bears during our short visit. In fact, at our next stop, we saw roughly six million in that area!
Sadly, some gum trees they were in had very few leaves left, which people told us was because of the Koalas, although I'd read that lack of water is idea the problem.
Dad had booked a campsite for the night, with ready﹣made tents ﹣ for an adventure! I wasn't sure about, but they were really luxury tents, within walking distance of some famous rocks and other places we hoped to visit. However, Dad also said the sounds of wild creatures would help us sleep. That sounded worrying﹣ until the "wild creature" turned out to be frogs! So I was embarrassed by my fears ﹣ and kept awake by the frogs! But we had fun making meals together ﹣ we'd brought food, as we knew there'd be nowhere to eat.
In fact, this whole trip was fantastic!
(1)The passage is mainly about Donna's visit to his grandparent, isn't it?
(2)Why did Dona' s Dad decide not to drive he Great Ocean Road himself?
(3)How was Donna when she saw a big kangaroo along the route?
(4)What has caused the gum tress such a bad state?
(5)Where did Donna's family spend the night?
(6)What did Donna like and dislike about the place where they stayed?
答案:
2022年上海市杨浦区中考二模英语试题
【答案】58. Yes, it is.
59. It was at/in the back of the classroom.
60. if/whether she hurt herself.
61. was putting up/trying to put up the posters on the wall.
62. They just watched in silence.
63. Because Chris broke the window (with a book) and he thought it was not proper for a teacher to behave like that./He shouldn’t have tried to hit the fly when he was in the middle of teaching a class.
【解析】
【导语】本文主要讲述三位老师经历的尴尬事件。
【58题详解】
通读全文可知,本文主要讲述三位老师经历的尴尬事件。故填Yes, it is.
【59题详解】
根据“I gave him my chair and he went to the back of the classroom.”和“After a while I asked them to do some pair work and I sat down.”可知,Ellie的椅子被拿到课室后面了。故填It was at/in the back of the classroom.
【60题详解】
根据“Did you hurt yourself?”可知,Peter询问她有没有受伤。故填if/whether she hurt herself.
【61题详解】
根据“I wanted to put them up on the wall, so I took some drawing pins and stood on my chair.”可知,当时Jill想把海报贴在墙上。故填was putting up/trying to put up the posters on the wall.
【62题详解】
根据“My pupils watched in silence as I rode my chair across the room.”可知,Jill的学生都静静地看着她。故填They just watched in silence.
【63题详解】
根据“I picked up a textbook and tried to hit the fly. I missed it but I hit the window and it broke.”可推测,校长对Christ感到不高兴的原因可能是:一是Christ打破了窗户,作为老师,这是不当的行为;二是Christ不应该在上课时打苍蝇。故填Because Chris broke the window (with a book) and he thought it was not proper for a teacher to behave like that./He shouldn’t have tried to hit the fly when he was in the middle of teaching a class.
2021年上海市杨浦区中考二模英语试题
【答案】
78.No, it wasn’t.
79. Because there was smoke in the room.
80. The fire started from Pudding Lane.
81. With leather buckets full of water. / They used leather buckets full of water to put out the fire.
82. Because it was a wide-open space with no buildings to burn. They could stay safe.
83. Firstly, buildings were made/built of stones instead of wood. Secondly, buildings were built further apart./ Certain distance was left between buildings.
【分析】
78. 根据原文细节可知,文中没有一处提到是Sally的房子着火了,由第六段细节“she found her father, mother and sister jamming their things into a handcart. They watched people trying to put out the big fire with leather buckets full of water. It didn't seem to make any difference, as the fire jumped from one building to the next.
”知道Sally能看到着火的房子,而Sally自己的家人在忙着收拾东西,所以不是自己加的房子着火!
79. 根据第一段第三、四句,“The room was full of smoke. She coughed.”,房间里充满了烟,Sally咳嗽了起来。可知是烟导致了Sally咳嗽。
80. 根据第五段,“Coming from Pudding Lane! Get out now Sally! No one is safe!”,他的邻居回答的话中说了火灾来自Pudding Lane ,然后一直烧到了他们这儿。
81. 根据文章第六段第三句“They watched people trying to put out the big fire with leather buckets full of water.”可以知道,人们通过用皮桶装满水来灭火!
82. 根据文章最后一段,“They walked and walked. Finally, they arrived at Moorfields. It was a wide-open space with no buildings to burn. They were safe”可知,他们去到了Moorfields,这是一个开阔的地带,没有房屋可以烧起来,所以安全了。可知答案。
83. 根据倒数第二段中小男孩回复的话,“Made of stone. Won't burn like wood.”,石头制作的房子不容易烧起来,所以为了减少火灾,人们会建造石头的房子。答案合理即可。
2020年上海市杨浦区中考二模英语试题
52. 【分析】本文主要讲述了作者和家人去澳大利亚海岸的大洋路观光的故事
【解答】(1)No, it isn't. 主旨大意题. 通读全文, 尤其是根据第一段中 My family and I recently went to Australia, to see my grandparents. But before we visited them, we went sightseeing along the Great Ocean Road, on the Australian coast. 我和我的家人最近去了澳大利亚, 看望我的祖父母. 但是在我们去看望他们之前, 我们去了澳大利亚海岸的大洋路观光. 以及最后一段中 In fact, this whole trip was fantastic!事实上, 这次旅行太棒了!可知本文主要讲述了作者和家人去澳大利亚海岸的大洋路观光的故事, 而不是讲的去看望祖父母的故事. 故答案为No, it isn't.
(2)It was hard to drive and if he drived as a driver, he couldn't enjoy the beautiful scenery. 细节理解题. 根据第二段中 he then read on the website that the road wouldn't be an easy drive. Anyway, we thought he deserved to enjoy the fantastic views to, which he couldn't do as our driver. 但后来他在网站上读到, 这条路不是一条容易的路. 无论如何, 我们认为他应该享受美妙的景色, 而他作为我们的司机是做不到的. 因此可知多纳的爸爸决定不亲自开车去大洋路是因为路很难走而且如果作为司机开车的话就享受不到美妙的景色. 故答案为It was hard to drive and if he drived as a driver, he couldn't enjoy the beautiful scenery.
(3)she was a little nervous. 细节理解题. 根据第三段中 Dad and I were taking a walk when a big one appeared! For a moment, it seemed to consider coming towards us, which made me a little nervous可知爸爸和我正在散步, 突然一只大袋鼠出现了!有一瞬间, 它似乎在考虑向我们走来, 这让我有点紧张. 因此可知唐娜看到一只大袋鼠时感到有点紧张. 故答案为she was a little nervous.
(4)The Koalas andlack of water. 细节理解题. 根据第五段中Sadly, some gum trees they were in had very few leaves left, which people told us was because of the Koalas, although I'd read that lack of water is idea the problem. 可悲的是, 他们的一些口香糖树只剩下很少的叶子, 人们告诉我们这是因为无尾熊, 虽然我认为缺水是个问题. 因此可知口香糖树状态这么糟糕的原因是因为无尾熊和缺水. 故答案为The Koalas andlack of water.
(5)In the tents. 细节理解题. 根据倒数第二段中Dad had booked a campsite for the night, with ready﹣made tents ﹣ for an adventure! 可知爸爸已经为晚上预订了一个露营地, 准备好帐篷, 准备去探险!因此可知唐娜的家人在帐篷里过夜. 故答案为In the tents.
(6)Donna liked to cook with his family and she disliked wild animals around around where they stayed. 细节理解题. 根据倒数第二段中However, Dad also said the sounds of wild creatures would help us sleep. That sounded worrying﹣ until the "wild creature" turned out to be frogs! So I was embarrassed by my fears ﹣ and kept awake by the frogs! But we had fun making meals together ﹣ we'd brought food, as we knew there'd be nowhere to eat. 可知然而, 爸爸也说, 野生动物的声音会帮助我们入睡. 这听起来令人担忧, 直到"野生动物"变成青蛙!所以我为自己的恐惧而感到尴尬﹣﹣被青蛙们吵醒了!但我们一起做饭很开心﹣我们带了食物, 因为我们知道那里没有地方吃. 因此可知唐娜对住的地方喜欢的是可以一起做饭, 不喜欢的事周围有野生动物. 故答案为Donna liked to cook with his family and she disliked wild animals around around where they stayed.
【点评】阅读理解题通常从细节, 文章主旨, 推测词组大意几个方面考查学生对文章的理解, 做题时注意找到文章出处, 做到有理有据.

