


2022-2023学年江西省抚州市金溪一中、崇仁一中、广昌一中三校高二上学期第二次联考英语试题(Word版) 听力
展开
这是一份2022-2023学年江西省抚州市金溪一中、崇仁一中、广昌一中三校高二上学期第二次联考英语试题(Word版) 听力,共16页。试卷主要包含了15 B等内容,欢迎下载使用。
崇仁一中、广昌一中、金溪一中高二第二次月考联考英语试题 考试时间:12 月 13 日
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号等填写在答题卡和试卷指定位置上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改
动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本
试卷上无效。
第一部分 听力(共两节,满分 30 分)
第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B 、C 三个选项中选出最佳
选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和
阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?
A.£19.15 B. £9.18 C. £9.15
答案是 C。
1. Where might the conversation take place?
A. In the cinema. B. At home. C. In the street.
2. How much does the man give the woman?
A. £ 1.60. B. £ 3.40. C. £ 5.00.
3. What does the woman mean?
A. She won’t hold a birthday party. B. She is planning a birthday party.
C. She will check out her birthday.
4. What might be the woman’s advice?
A. It is good to have breaks when studying.
B. Studying every thirty minutes is reasonable.
C. Moving and drinking are important to study.
5. What are the speakers talking about?
A. Their dinner. B. Their plan. C. A new movie.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个
选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个
小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料,回答第 6、7 题。
6. When can kids under 16 train?
A. On Mondays. B. On Thursdays. C. On Saturdays.
7. What should the woman do to join the club?
A. Fill in a form. B. Show her ID card. C. Get her parents’ permission.
听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。
8. What makes Erin uncomfortable?
A. Having a business trip with her boss. B. Making a lecture in the company.
C. Booking a hotel room for her boss.
9. How does the man view Erin’s boss?
A. Unconcerned. B. Positive. C. Negative.
10. What advice does the man give Erin?
A. Avoiding meeting the boss. B. Inviting another clerk along.
C. Learning some body language.
高二英语 第 1 页 共 8 页
听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。
11. Where is the man now?
A. In France. B. In England. C. In Canada.
12. What did the man worry about at first?
A. Language. B. Accommodation. C. Transport.
13. How was the man’s living place?
A. Large. B. Terrible. C. Satisfying.
听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。
14. What’s wrong with the woman?
A. She has a headache. B. She can’t concentrate. C. She failed in the exam.
15. Why does the woman feel stupid?
A. She often gets lost. B. She often loses things. C. She often feels worried.
16. What does the man advise the woman to do?
A. Have more rest. B. Consult a doctor. C. Turn to their professor.
17. Where does the conversation probably happen?
A. In the yard. B. At the doctor’s. C. In the classroom.
听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。
18. What does the killing of wild animals result in?
A. The shortage of food. B. The happening of disasters.
C. The imbalance of nature.
19. How do some rare diseases affect humans?
A. Through humans’ unhealthy lifestyle. B. Through man’s contact with wild animals.
C. Through destroying the earth.
20. What is the text mainly about?
A. Wildlife protection. B. Nature reserves. C. Coronavirus treatment.
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A 、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。
A
Camp Odayin provides fun, safe and supportive camp experiences and community building
opportunities for young people and their families this year.
Winter Camp
February 15-February 17
It is hosted in Amery, a two-hour drive from the Twin Cities and free round trip transportation
is provided from Minneapolis and Madison. This camp is for children who have attended
Residential Camp or Day Camp before. Campers can experience snowshoeing, skiing and
snowboarding. Registrations are processed during December & January.
Moms Retreat
May 16-May 17
Scheduled in downtown Stillwater. Moms Retreat will seek to improve the quality of
caregivers’ life. It will include meals, boarding and yoga-activities. Registration will open in April
for moms that receive the email invitation from Camp Odayin. If the limit is reached, we will start
a wait list.
Residential Camp
July 13-July 18
Campers will have a chance to communicate with other young people sharing the same grade.
高二英语 第 2 页 共 8 页
Hosted in Lutherdale, it will include swimming, horseback riding and talent show. The approval
by the Camp Odayin Director is necessary. Registration will open in early March and is due May
1st.
Family Camp
October 26-November 1
Hosted in Camp Lake, the camp is a two-night commitment for families with children
suffering from heart diseases, who will benefit from connecting with other families who have
similar health, emotional and social concerns. Activities will include drawing, fancy dress balls
and movies. Families who have a child in 12th grade or younger (no minimum age) can attend.
Camper registration is available online in late August.
21. Which camp will you choose if you are interested in yoga?
A. Moms Retreat. B. Winter Camp. C. Family Camp. D. Residential Camp.
22. Where can you go if you register in late March?
A. To Amery. B. To Stillwater. C. To Lutherdale. D. To Camp Lake.
23. What is special about Family Camp?
A. It offers snow activities. B. It welcomes all families.
C. It is intended for previous campers only. D. It accepts children with health problems.
B
The tables quickly turned for an 89-year-old pizza delivery driver who received a surprise
delivery of his own from “regulars” on his route-a $12, 000 tip.
Derlin Newey delivered pizzas for Papa John’s about 30 hours a week. He started the job
after realizing he couldn’t live only on social security checks. Despite being forced to work at his
advanced age, he didn’t let that affect his attitude. In addition to being a delivery driver, Newey
was also a rising TikTok star thanks to some loyal customers inspired by his kindness. Fans of
pizza, the Valdez family said they always requested him when ordering pizza and started recording
his deliveries as TikTok videos. “It’s crazy. Everybody loves him.” said Dad Carlos Valdez. The
family said his signature phrase with each delivery was, “Hello, are you looking for some pizza?”
With more than 53, 000 followers, the Valdez family often got comments asking why Newey
was delivering pizzas at his age. The family agreed that he shouldn’t have to work so much and
decided to use their platform for some good. They asked their followers to make a donation to
help Newey, and the money started rolling in. They were quickly able to raise $12, 000. All that
was left was to surprise Newey in his own home, making a special delivery to their special
delivery man.
Newey was completely caught off guard. The “TikTok-famous” delivery man thought they
were going to bring him a shirt with their signatures, which they did, but he got far more than he
had expected when Valdez handed him a fat envelope filled with cash. “We collectively prepared a
gift for you, and I’m here to deliver that gift to you on behalf of the TikTok community,” Valdez
said.
Newey didn’t even know what TikTok was, asking, “Is that an online group where you
communicate with each other through the telephone?” Tears welled up in his eyes as he gratefully
accepted the amazing gift.
24. Why did Newey work as a delivery man?
A. He had to cover his living expenses.
B. He did so at the request of his friend.
C. He considered delivery an interesting job.
D. He wanted to give his family a surprise.
高二英语 第 3 页 共 8 页
25. What about Newey impressed the Valdez family most?
A. His age. B. His punctuality. C. His sense of humor. D. His kind attitude.
26. How did their followers react to the Valdez family’s appeal on TikTok?
A. Cautiously. B. Positively. C. Doubtfully. D. Indifferently.
27. What can we learn about Newey from the last two paragraphs?
A. He failed to get his desired shirt.
B. He knew little about some social media.
C. He preferred TikTok to other platforms.
D. He was very active in the TikTok community.
C
Despite the fact that there were a lot of great Hong Kong movies and singers in the 1990s,
Hong Kong has been called a cultural desert for quite a long time.
But since the handover, the situation has changed. Currently known as one of the world’s top
international financial centers, Hong Kong also wants to achieve the status of a global art center.
Galleries from the Chinese mainland began to come to Hong Kong in 2008. After three years,
international galleries also set their sights on Hong Kong. Within three months, 10 international
galleries opened locations.
After Art Basel, an international art fair, launched in Hong Kong in 2013, the region became
one of the three global art markets, after New York and London. The Hong Kong Tourism Board
seized the opportunity to make art the region’s new cultural and tourism product. “Art March”
became a regular art festival along with Art Basel and Art Central, an event showcasing talent
from innovative galleries.
In just 25 years, commercial art in Hong Kong has seen a lot of development. The number of
galleries has increased from 10 to hundreds. Famous auction(拍卖)houses have also set up offices
in Hong Kong, all of which represent Hong Kong’s flourishing(繁荣)art trade.
In the past couple of years, Hong Kong’s museums and art galleries have sprung up like
mushrooms after rain.
In 2021, Hong Kong’s new landmark cultural and art project - the M+ Museum - officially
opened. It has received positive feedback from people in Hong Kong. It is the world’s largest
museum dedicated to modern visual art from Asia.
What’s more, in July this year, the Hong Kong Palace Museum will also be completed. With
a new curatorial(策展)approach of presenting both global and local perspectives, it will promote
the public’s appreciation for Chinese art and culture.
28. What opportunity did the Hong Kong Tourism Board seize to promote art?
A. The launch of Art March as an art festival.
B. The increased value of artworks auctioned.
C. The flourishing art market in Hong Kong in 2010s.
D. The Chinese mainland opening galleries in Hong Kong.
29. What do we learn about the Hong Kong Palace Museum?
A. It officially opened in 2021.
B. It is the largest museum of its kind in Asia.
C. It received local and global positive feedback.
D. It aims to boost people’s love for Chinese art and culture.
30. What is the text mainly about?
A. The fast development of art in Hong Kong.
B. The benefits art has brought to Hong Kong.
高二英语 第 4 页 共 8 页
C. Hong Kong’s famous cultural and art projects.
D. The factors that make Hong Kong a global art center.
31. Which section can you read about the passage in the newspaper?
A. Sports Express B. Education of Arts
C. City Development D. Science & Technology
D
A new technology project in southern Greece is helping visitors experience the ancient
birthplace of the Olympic Games.
The project used Augmented Reality (AR) to recreate temples and competition areas in the
ancient city of Olympia. It was recently launched in the city, one of the world’s major
archaeological sites. Augmented Reality is a technology that can project computer-created
imagery onto special eyeglasses. Through the eyeglasses, the images appear along with other
physical objects in the environment.
The project is a partnership between American software maker Microsoft and Greece’s
Ministry of Culture and Sport. The ministry helped Microsoft map and build virtual
representations of Olympia. The city was used for nearly a thousand years to host the games in
ancient Greece that served as the model for the modern Olympics. The experience provides users
the chance to virtually walk through the ruins of Olympia. At the Olympic Museum in Athens,
people can also use Microsoft’s AR headsets for a similar experience.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis joined a group of schoolchildren who were using
the app for the first time. “I’m absolutely thrilled that we’re able to present to the world a
completely new cultural experience utilizing technology to recreate the ancient world of Olympia,”
Mitsotakis told the media.
Students from a local middle school looked at statues and structures that were brought to life
on their phones. One of the children, Panagiotis Christopoulos, called the project “impressive”. “I
think it can help with teaching in schools,” the student said. They were able to virtually visit inside
and outside settings to explore where ancient Olympians had competed in different sports.
The project began 18 months ago with a series of imaging flights to help map areas across
Olympia. Microsoft is to build several data centers in and near Athens as part of a $ 1 billion
investment agreement with the Greek government.
32. What can users do with the eyeglasses?
A. Move physical objects.
B. Take photos of the ruins of Olympia.
C. Take part in the virtual Olympic Games.
D. Pay a virtual visit to the ruins of Olympia.
33. What does the underlined word “utilizing” in paragraph 4 mean?
A. Using. B. Recycling. C. Replacing. D. Determining.
34. What will Microsoft do according to the last paragraph?
A. Develop advanced operating systems.
B. Make an agreement with other companies.
C. Spend lots of money setting up data centers.
D. Help the Greek government to plan the city.
35. Which can be the best title for the text?
A. Greece Will Open a New Olympic Museum
B. Digital Project Brings Olympics Birthplace to Life
C. The AR Glasses Helps You See More about the World
D. The Olympic Museum in Athens Will Create a Virtual Map
高二英语 第 5 页 共 8 页
第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为名余
选项。
Good neighbors are a lot like electricity or running water: We don’t know how much we
depend on them until we don’t have them. 36 Here is how to develop your relationships
with these very important people in your life.
• Reach out to the newcomers.
These days, the old Welcome Wagon (欢迎礼车) is a thing of the past. 37 If they
have kids, tell them where the children in the neighborhood live. Introduce the best places to eat
and sleep. Invite them over for coffee or tea when they get settled, give them your number, and
point to your house as you say good-bye.
• Avoid causing inconvenience.
Return anything that you borrow from a neighbor, such as tools, in good condition as soon as
you’ve finished with them. Replace anything that belongs to your neighbor if damaged. 38
Such acts of consideration will have your neighbors talking—and the talk will be good.
• Make time for friendships.
If you value a friendship with your neighbors, spend time with them. Better yet, you might
even consider throwing a get-together in their honor. Deliver the invitations in person to everyone
who lives on your street and chat with each for five minutes before moving on to the next house.
39 So you can plan for proper food and music.
• 40
Help to bring in the mail for the elderly neighbor when there is a heavy rain. When your
neighbor forgets to take in his rubbish cans, roll them back into his yard. If you’re truly concerned,
you’ll give a bunch of flowers or a helping hand when it’s needed. All it takes to develop your
relationship with neighbors is the respect for their feelings.
A. Care about details.
B. Show interest in their life.
C. They make our lives more pleasant.
D. Your new neighbors are good listeners.
E. This way, you’ll know what your neighbors are like.
F. Make sure that your car is not blocking their doorway.
G. But your new neighbors may be feeling lonely and unsure.
第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)
第一节(共 15 小题,每小题 1 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项选出可以填入空白处的最佳选项。
The first time my mom came over to babysit Alice, our newborn daughter, for a couple of
hours, all I wanted to do was take my elderly Brooklyn out for a walk.
Brooklyn was 41 my dog. Fourteen years ago, when I first saw her in the pet store, I
knew it was a done deal: we were 42 .I had never had a pet growing up, but I welcomed
everything about it. I 43 her whole life in photos. And during large 44 gatherings,
seeing me with baby Brooklyn, my favorite aunt would tell me one day I would be a great mother.
Brooklyn was already getting old and grey when my daughter was born, but she 45
the new baby with gentleness. However, as my daughter 46 more and more space in my
life, Brooklyn’s place in it began to 47 . And the less of a priority she became, the further I
felt from my old self and the things that used to be 48 to me.
By the time she was nearly 17, she was in a(n) 49 condition. The day she died, she
高二英语 第 6 页 共 8 页
was in so much pain. I fought back my tears and buried my 50 in her fur as I carried her
to the 51 .When the pet doctor gave her two shots that would make her 52 forever,
I watched her big brown eyes go still.“Rest now, my baby.” I 53 to her.
Four years later, I still 54 that dog every day, because she was the one who taught
me the heart-breaking beauty of being 55 by another living being.
41. A. actually B. merely C. surely D. apparently
42. A. recognized B. perceived C. reunited D. attached
43. A. protected B. documented C. identified D. recalled
44. A. company B. family C. school D. club
45. A. welcomed B. hugged C. fed D. satisfied
46. A. saved B. explored C. occupied D. created
47. A. fall B. disappear C. expand D. shift
48. A. simple B. tiring C. important D. safe
49. A. critical B. fair C. steady D. original
50. A. hands B. face C. body D. feet
51. A. farm B. park C. zoo D. hospital
52. A. cheer up B. fall asleep C. hold on D. keep quiet
53. A. whispered B. sighed C. whistled D. nodded
54. A. attend B. greet C. guard D. miss
55. A. admired B. approved C. needed D. remembered
第二节(共 10 小题,每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
At this year’s Singles’ Day shopping spree (狂欢), domestic brands 56 (fill) up the
shopping cart of Wang Xinyi, 57 university student from Southwest China’s Chongqing.
“Most of us choose domestic products owing to the fact 58 they are cost-effective and
high in quality” said Wang, 59 bought daily necessities, clothes and digital products
made by local brands during last week’s shopping festival.
Wang said many young Chinese 60 (increase) chose domestic brands, 61 (add)
that this trend could not only satisfy consumers’ needs but incorporate (融入) traditional Chinese
culture into the products.
Nearly 70% of post-90s and around 80% of post-00s generations prefer to buy domestic
brands. Young consumers have 62 (strong) confidence and a higher sense of national
identity than those of other groups. Overall, Chinese people’s interest in domestic products
increased by 528 percent 63 (compare) with 10 years ago.
The 64 (improve) in quality and branding have helped promote domestic products.
Besides, domestic brands have become popular among young consumers due to their innovative
use of 65 (tradition) Chinese elements and culture.
第四部分 写作(共两节,满分 40 分)
第一节(满分 15 分)
假如你是李华,你校将于下周举办一年一度的文化周活动,今年的主题为“中国饮食文
化”,请你用英语为本次活动写一则宣传稿,内容包括:
1. 活动内容;
2. 活动意义;
3. 欢迎参与。
注意:
1. 词数 80 左右;
高二英语 第 7 页 共 8 页
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
第二节(满分 25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
A light knock on the door brought me from my kitchen. Because we had just moved into the
neighborhood, I couldn’t imagine who it would be. Opening the door, an old man stood there, who
was dressed in dirty clothing and wearing dirty rubber boots. His hand hung a plastic bag.
“Can I help you?” I asked.
“Would you like to buy some fresh garden vegetables?” His blue eyes were hopeful.
“Are they from your garden?” I looked inside his plastic bag and saw some carrots with soil.
“Yes,” his voice was soft. “And I can get some apples from a tree in my yard. Would you like
some of those, too?”
My heart softened, and I wondered if he was badly in need of money. With a sigh, I said,
“Please step inside and I’ll get my money.”
The next day, he knocked at our door again. This time, my little four-year-old daughter got
there first. “Oh, hello. Would you like to come in for some tea?” Without a second thought, the old
man stepped inside and held out a broken basket with several apples. “From my tree,” he said,
removing a worn cap. “You might like to make a pie.”
The three of us sat at the kitchen table and drank our tea. It was obvious that my daughter
liked hosting a visitor in her never-ending questions. “What is your name? Where do you live?
Why are your clothes so dirty?”
The homeless-looking man laughed as he answered each question. His name was Mr. Locket
and he lived around the corner. His wife had passed away several years ago, and his children all
lived far away. He was lonely. His need for friends had sent him door to door selling fruit and
vegetables. Ours was the only door opened to him that day.
注意:1. 续写词数应为 150 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
When he finished the tea, he said he had to go home and promised to return the next day.
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Several years later, a letter from the old man’s daughter was delivered to our home.
高二英语 第 8 页 共 8 页
崇仁一中、广昌一中、金溪一中高二第二次月考联考英语参考答案
1 -5 CCAAB 6-10 BAABC 11-15 BBCBC 16-20 BACBA
21-25 ACDAD 26-30 BBCDA 31-35 CDACB 36-40 CGFEA
41-45 ADBBA 46-50 CACAB 51-55 DBADC
56. filled 57.a 58.that 59.who 60.increasingly
61.adding 62.stronger 63.compared 64.improvement 65.traditional
第四部分: 第一节 应用文写作
【答案】One possible version:
The annually held Cultural Festival, which will focus on Chinese food this year, is scheduled
to take place next week.
To immerse the participants in the Chinese food culture, the coming festival offers various
activities, including a dumpling making contest where you will learn the recipe for the most
famous traditional Chinese food and be entertained with delicious dumplings as well. Also, a
lecture themed Chinese table manners will be arranged, from which you will grasp a better
understanding of Chinese table manners and be more polite and proper on certain occasions.
Those who are interested in it are welcome to get involved. Don’t miss it!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇宣传稿介绍学校的文化周活动。
【详解】1.词汇积累
集中于:focus on→ concentrate on
竞赛,比赛:contest→ competition
另外:also → besides
有名的:famous → well-known
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Also, a lecture themed Chinese table manners will be arranged, from which you will grasp a
better understanding of Chinese table manners and be more polite and proper on certain occasions.
拓展句:Also, a lecture whose theme is Chinese table manners will be arranged, from which you
will grasp a better understanding of Chinese table manners and be more polite and proper on
certain occasions.
【点睛】【高分句型 1】To immerse the participants in the Chinese food culture, the coming festival
offers various activities, including a dumpling making contest where you will learn the recipe for
the most famous traditional Chinese food and be entertained with delicious dumplings as well.(使
用了 where 引导的定语从句)
【高分句型 2】Also, a lecture themed Chinese table manners will be arranged, from which you
will grasp a better understanding of Chinese table manners and be more polite and proper on
certain occasions.(使用了一般将来时的被动语态,使用了“介词+关系代词”结构非限制性
定语从句)
第二节:短文续写
学科网(北京)股份有限公司
One possible version:
Paragraph 1:
When he finished the tea, he said he had to go home and promised to return the next day.
Making his way to the door, he turned and waved us goodbye. My daughter excitedly waited for
his next visit and made full preparations. As the old man visited us the next day, he was amazed by
all of the preparations for him, including apple pies. His eyes were filled with tears. We became
friends, and my daughter and I enjoyed the company the old visitor offered us. But before long, he
had to move to live with his daughter and we hadn’t seen him ever since.
Paragraph 2:
Several years later, a letter from the old man’s daughter was delivered to our home. She
informed us that our dear old friend had passed away and sent us another letter written by the old
man, which said, “Thank you for all your kindnesses to an old man. When I was lonely, you took
me in. When I was badly in need of a family, you accepted me. My last few years are filled with
happiness because of you.” After reading the letter, we wished the old man would lead a happy life
in the heaven.
通过阅读所给文章可知,Mr. Locket 的妻子几年前去世了,他的子女都离得远,他一个
人孤独地生活,为了排解孤独他上门向邻居推销自己种的蔬菜和水果。作者刚刚搬来这个社
区,Mr. Locket 敲响了她家的门,并且请他进门,第二天他再来时还请他喝了茶,作者一家
是唯一给他开门的邻居。
第一段可以写当天他们三人一起喝茶后,老人不舍地离去的场景,作者的女儿再次邀请
老人来家里做客,为老人准备的各种茶点,老人的言谈举动等,三人一起度过的愉快的时光,
后来老人经常性地来访,他们成为了可以谈话的朋友。
第二段可以写老人去世后作者收到了老人女儿寄来的信,写信里的内容,表达老人女儿
对作者一家的感激,可以写老人给作者一家的留言,通过老人的话来表现作者一家在老人最
需要陪伴的日子里所做的一切,对老人的意义.
高分句型一:Making his way to the door, he turned and waved us goodbye.
译文:他走到门口,转身向我们挥手道别。
分析:这句话使用现在分词作状语。
高分句型二:When I was badly in need of a family, you accepted me.
译文:当我急需一个家庭时,你接受了我。
分析:when 引导时间状语从句。
答案解析
听力材料
1 -5 CCAAB 6 - 10 BAABC 11 -15 BBCBC 16 -20 BACBA Text 1
M: Hey! That car just ran a red light and hit that truck! W: Is anyone hurt?
M: I don’t know...Watch out ! Text 2
M: Hello. I’ll take this magazine and a bottle of water. Here is the money.
W: OK. The total is £ 3.40, please. And there’s £ 1. 60 change.
Text 3
M: Oh! It's your 30th birthday! Are you planning a party?
W: No, I never celebrate birthdays. I don’t see why this one should be any different.
Text 4
M: I’m so tired. I have studied tor two hours.
学科网(北京)股份有限公司
W: Well, that isn’t very good! I always study for thirty minutes. Then I have a break for five
minutes. I move my arms and legs and drink some water. Then I study again for thirty minutes.
It’s good to have a short rest during your study.
Text 5
W: Would you like to go out to dinner or to a movie tonight? I hear there is a new movie on in the
New World Cinema.
M: Either one, it is up to you. Text 6
W. Hello. I'd like some information about how your swimming club train kids under 16.
M: Let's see, the under 16s train two evenings a week, on Mondays. no sorry. on Tuesdays and
Thursdays from 6:30 pm -8.00 pm. And matches are on Saturday mornings.
W: Great! What do I have to do to join? Should I take my ID card?
M: Just complete a form and bring a photograph too.
Text 7
W: I’m going on a business trip with my boss. M: How do you feel about that, Erin?
W: Uncomfortable. I’ve never traveled with my boss before. And our hotel rooms are next to
each other.
M: Then what is the problem?
W: We have to sit on the plane together and eat meals together.
M: Your boss is really nice. You shouldn’t worry.
W. I know. I’m just afraid I’m going to make a bad impression.
M: You’re worrying too much. Just be yourself. And remember to learn some basic knowledge
about body language. In this way you can understand him better and make the trip more
pleasant.
Text 8
W: Hi, Dave. You’re back now, aren’t you?
M: Yeah, I got back two days ago. I actually wouldn’t answer the phone if I saw the call was
coming from England.
W: Yeah. So, how was the trip to Canada? Did you have trouble with the language or
transportation?
M: No. It was very good. At first I was worried about my accommodation because I kept reading
stories about rental flats going all wrong.
W: Oh, was it one of those? My friend Karl had a terrible experience in France with one of them.
The place didn’t look anything like the photos.
M: Right. I was really worried because I heard these stories. And at first when I arrived in Toronto
I couldn’t find the place. It turned out I was in the wrong building. It was next door, and on
the top floor, and... wow. Jean, this place was wonderful with these floor-to-ceiling windows
and the most scenic views of the city.
W: Sounds pretty cool. I'm dying to see your photos.
Text 9
M: Hi, how are you? I haven’t seen you in class for a while.
W: I’m struggling a bit. I’ve not been sleeping well at all and then I can’t concentrate. And all
these things are just going around and around in my head.
M: Mmm...that doesn’t sound good.
W: What's worse, I’m afraid of going outside. I find myself worrying about stupid things like what
if I forget the way home. Or, what if I go to class thinking it’s Monday but actually it’s Friday.
It sounds even more stupid when I say out loud.
M: It doesn’t sound stupid at all. It actually sounds a lot like me last year. I used to have panic
attacks. And you’d be surprised how common they are. Our professor once told me that lots
of people have them; they just don’t talk about it.
W: How did you get over them?
M: I actually talked to a doctor about it, and I think you should too. But I’ve learned some
学科网(北京)股份有限公司
practical things. We’ll talk about it later in the classroom, OK? It’s a little cold here in the yard.
W: OK. Text 10
Since the novel coronavirus broke out in Wuhan in December 2019, the number of people infected
and patients who have died keep climbing. It is reported that the disease has something to do with
the killing, selling and eating wild animals. With the decrease of wild animals, many animals are
endangered. Worse still, some of them may disappear forever. There is no doubt that hunting and
killing wild animals has a bad influence. Wild animals are killed for their fur, which causes the
imbalance of nature. For another, due to the close contact between humans and wild animals,
some rare and deadly diseases may infect humans easily. As far as I am concerned, something
must be done to stop this illegal action. First, Nature Reserves are supposed to be built so as to
offer more living space to wildlife. Also, remember to never have wild animals for food, as they
are part of environment. Last but not least, it is high time that we raised people’s awareness to
protect wildlife.
A 21-23 ACD
这是一篇应用文,文章主要介绍了 Odayin 营地为人们提供的四个露营项目,包括它们 举办的时间、地点、要求、活动内容以及各自的特色等情况。
21 . 细 节 理 解 题 。 根 据 Moms Retreat 部 分 的 It will include meals, boarding and yoga
activities.(它将包括餐饮、寄宿和瑜伽活动。)可知对瑜伽感兴趣可以选择 Moms Retreat。故
选 A。
22.推理判断题。根据 Residential Camp 部分的 Hosted in Lutherdale, it will include swimming,
horseback riding and talent show.(它将在 Lutherdale 举办,包括游泳、骑马和才艺表演。)和最
后一句 Registration will open in early March and is due May 1st. (注册将于 3 月初开始,截止日
期为 5 月 1 日。)可知在三月底报名的话可以去在 Lutherdale 举办的 Residential Camp。故选
C。
23.细节理解题。根据 Family Camp 部分的 Hosted in Camp Lake, the camp is a two-night
commitment for families with children suffering from heart diseases, who will benefit from
connecting with other families who have similar health, emotional and social concerns. (该夏令营
在 Camp Lake 举办,为患有心脏病的孩子的家庭提供为期两晚的服务,他们将从与其他有
类似健康、情感和社会问题的家庭的联系中受益。)可知 Family Camp 特别之处是接受有健
康问题的孩子。故选 D。
B 24-27 ADBB
本文是一篇记叙文,主要讲的是 89 岁的披萨送餐员从他的“常客”那里得到了 1.2 万 美元的惊喜小费的故事。
24. 细节理解题。根据第二段中的 He started the job after realizing he couldn’t live only on
social security checks(他在意识到他不能只靠社会保障过活后开始了这份工作)可知,Newey
在 89 岁高龄选择做送餐员是生活压力所迫,是为了支付生活费用,故选 A。
25. 推理判断题。根据第二段中的 In addition to being a delivery driver, Newey was also a
rising TikTok star thanks to some loyal customers inspired by his kindness(除了是一名送货司机,
纽威也是一名冉冉升起的 TikTok 明星,因为他的善良激励了一些忠诚的客户)可知,Newey
送披萨时对自己的客户总是态度和蔼可亲。这一点深深打动了 Valdez 一家。故选 D。
26. 推理判断题。根据第三段中的 They asked their followers to make a donation to help
Newey, and the money started rolling in. They were quickly able to raise $12, 000( 他们要求粉
丝们捐款帮助纽威,于是钱就滚滚而来。他们很快就筹到了 12000 美元)可知,Valdez 一家
的五万多抖音粉丝对他们帮助 Newey 的倡议非常热情。故选 B。
27. 细节理解题。根据最后一段中的 Newey didn't even know what TikTok was, asking, “Is
that an online group where you communicate with each other through the telephone?”(Newey 甚
至不知道 TikTok 是什么,他问:“那是一个你们通过电话相互交流的在线小组吗?”)可知,
Newey 对于像抖音这样的现代社交媒体了解很少。故选 B。
C 28-31 CDAC
学科网(北京)股份有限公司
本文是说明文。尽管在 20 世纪 90 年代有很多优秀的香港电影和歌手,但香港在相当长 的一段时间内一直被称为文化沙漠。但自交接以来,香港艺术得以快速发展。
28.细节理解题。根据第四段 After Art Basel, an international art fair, launched in Hong Kong in
2013, the region became one of the three global art markets, after New York and London. The
Hong Kong Tourism Board seized the opportunity to make art the region’s new cultural and
tourism product. (继 2013 年在香港举办的国际艺术博览会巴塞尔艺术展(Art Basel)之后,
香港成为继纽约和伦敦之后的全球三大艺术市场之一。香港旅游发展局抓住这个机会,让艺 术成为区内新的文化和旅游产品。),可知,香港旅游发展局抓住 2010 年代香港艺术市场
的繁荣机会推广艺术。故选 C。
29.推理判断题。根据最后一段 What’s more, in July this year, the Hong Kong Palace Museum
will also be completed. With a new curatorial(策展)approach of presenting both global and local
perspectives, it will promote the public’s appreciation for Chinese art and culture.(更重要的是,
今年 7 月,香港故宫博物院也将落成。它将以全新的策展方式,从全球和本土的角度,促进
公众对中国艺术和文化的欣赏。),可知,香港故宫博物院旨在提高人们对中国艺术和文化
的喜爱。故选 D。
30.主旨大意题。根据第五段 In just 25 years, commercial art in Hong Kong has seen a lot of
development. The number of galleries has increased from 10 to hundreds. Famous auction(拍卖)
houses have also set up offices in Hong Kong, all of which represent Hong Kong’s flourishing art
trade.(在短短 25 年的时间里,香港的商业艺术有了很大的发展。画廊的数量从 10 个增加
到数百个。著名拍卖行也纷纷在香港设立办事处,这些办事处都代表着香港繁荣的艺术品贸
易。过去几年,香港的博物馆和美术馆如雨后春笋般涌现。)可知,可知,本文主要讲述了 香港艺术的快速发展。故选 A。
31.推理判断题。根据第两段 But since the handover, the situation has changed. Currently known
as one of the world’s top international financial centers, Hong Kong also wants to achieve the
status of a global art center.(但自交接以来,情况发生了变化。作为目前世界上最顶尖的国际
金融中心之一,香港还希望实现全球艺术中心的地位。),以及第五段 In just 25 years,
commercial art in Hong Kong has seen a lot of development. The number of galleries has
increased from 10 to hundreds. Famous auction(拍卖)houses have also set up offices in Hong
Kong, all of which represent Hong Kong’s flourishing art trade.(在短短 25 年的时间里,香港的
商业艺术有了很大的发展。画廊的数量从 10 个增加到数百个。著名拍卖行也纷纷在香港设
立办事处,这些办事处都代表着香港繁荣的艺术品贸易。过去几年,香港的博物馆和美术馆
如雨后春笋般涌现。)可知,本文主要讲述了香港艺术的快速发展,所以在报纸的“城市发 展”版面中可以看到本文。故选 C。
D
32-35 DACB
这是一篇说明文,主要在南部希腊,一项新技术将帮助游客体验奥运会的古代诞生地。
32. 细节理解题。根据第二段 “Augmented Reality is a technology that can project
computer-created imagery onto special eyeglasses. Through the eyeglasses, the images appear
along with other physical objects in the environment.” (增强现实技术 AR 是一种可以将计算机
生成的图像投射到特殊眼镜上的技术。通过这种眼镜,图像与环境中的其他物体一起出现在
眼前)可知,带上这种眼镜为用户提供了虚拟漫步于奥林匹亚废墟中的机会。故选 D。
33.词义猜测题。根据第四段 “Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis joined a group of
schoolchildren who were using the app for the first time.”(希腊首相 Kyriakos Mitsotakis 也加入
到学生中,和他们第一次使用这款应用)”可知,这是使用新技术的一款应用。因此“utilizing
technology to recreate the ancient world of Olympia,”中的 utilizing 是和 using(使用)同义的词。
故选 A。
34.细节理解题。根据最后一段“Microsoft is to build several data centers in and near Athens as
part of a $ 1 billion investment agreement with the Greek government. (作为与希腊政府达成的
一项 10 亿美元投资协议,微软将在雅典及其附近地区建立几个数据中心)”可知,微软将
投巨资在雅典及其附近地区建立几个数据中心。故选 C。
35.主旨大意题。根据第一段“A new technology project in southern Greece is helping visitors
experience the ancient birthplace of the Olympic Games.(在南部希腊,一项新技术将帮助游客
体验奥运会的古代诞生地)”可知,这篇文章主要介绍一种新技术可以让更多的人体验奥运
学科网(北京)股份有限公司
会的古代诞生地。因此 B. Digital Project Brings Olympics Birthplace to Life(数字项目使奥运会
诞生地复活)可以概括全文大意,适合做文章标题。故选 B。
七选五:36-40.CGFEA
本文是一篇说明文。文章主要介绍了好的邻里关系对于我们来说很重要,并告诉我们如何拥
有好的邻里关系。
36.根据上文“Good neighbors are a lot like electricity or running water: We don’t know how
much we depend on them until we don’t have them.(好邻居很像电或自来水:只有当我们没有
他们的时候时,我们才知道我们有多依赖他们。)”可知,好的邻居对我们很重要。选项 C“They
make our lives more pleasant.(他们让我们的生活更愉快。)与上文一致,故选 C。
37.根据下文“If they have kids, tell them where the children in the neighborhood live.(如果他们
有孩子,告诉他们邻居家的孩子住在哪里。)”可知,这是给邻居的孩子提供玩伴。选项 G“But
your new neighbors may be feeling lonely and unsure.(但是你的新邻居或许会感到孤独和不确
定。)”承接下文,符合下文给邻居介绍小孩都住在哪儿。故选 G。
38.根据小标题“Avoid causing inconvenience.(避免造成不便)”可知,这一段主要讲述的就是
不要给邻居带来不便。选项 F“Make sure that your car is not blocking their doorway.(确保你的
车没有挡住他们的门口)”,正是讲的不要给邻居带来不便,符合本段主要内容。故选 F。
39.根据下文“So you can plan for proper food and music.(所以你可以准备适当的食物和音乐。)”
可知,先要去了解才能知道邻居喜欢什么。选项 E“This way, you’ll know what your neighbors
are like.(这样的话,你就会知道你的邻居是怎样的。)”正是讲的通过上文可以了解邻居,承
上启下,符合文意。故选 E。
40.空处是小标题,为本段中心句。根据下文“Help to bring in the mail for the elderly neighbor
when there is a heavy rain. When your neighbor forgets to take in his rubbish cans, roll them back
into his yard. If you’re truly concerned, you’ll give a bunch of flowers or a helping hand when it’s
needed.(下大雨时,帮年迈的邻居拿邮件。当你的邻居忘记收垃圾筒时,把它们滚回他的院
子里。如果你真的关心,你会送一束花或在需要的时候伸出援助之手。)”可知,本段讲述的
是你可以为邻居做的各种细节小事,关心他们的生活。选项 A“Care about details.(关心细节)”
正是此意,不管从形式还是内容都符合要求。故选 A。
第三部分:第一节 完形填空
41-45 ADBBA 46-50 CACAB 51-55 DBADC
【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了 14 年前作者开始养了一只狗,作者很喜欢她,
像一位母亲一样照顾她,但是后来作者的女儿出生了,作者把注意力都放在女儿身上,而狗
狗的地位下降了。后来,狗狗去世了,作者很伤心,现在仍然每天都想起它。
41.考查副词词义辨析。句意:事实上,Brooklyn 是我的狗。A. actually 事实上;B. merely
仅仅,只是;C. surely 肯定;D. apparently 显而易见地。由上文“all I wanted to do was take my
elderly Brooklyn out for a walk.”可知,上文提到作者的母亲第一天来照顾自己的孩子时,作
者想做的事就是带着 Brooklyn 出去散步,此处具体解释谁是 Brooklyn,事实上,Brooklyn
是作者的狗。故选 A。
42.考查动词词义辨析。句意:14 年前,当我第一次在宠物店见到它时,我就知道收养它
是板上钉钉的事,我们彼此很喜欢对方。A. recognized 认出;B. perceived 察觉;C. reunited
团聚;D. attached 系上,使依恋。由上文“Fourteen years ago, when I first saw her in the pet store,
I knew it was a done deal”可知,作者第一次在宠物店见到 Brooklyn 的时候,就知道 Brooklyn
就是自己想要的狗,所以此处说彼此很喜欢。故选 D。
43.考查动词词义辨析。句意:我用照片记录了它的一生。A. protected 保护;B. documented
记录;C. identified 认出;D. recalled 回想。由下文“her whole life in photos.”可知,作者用照
片来记录 Brooklyn 的一生。故选 B。
44.考查名词词义辨析。句意:在大家庭聚会的时候,看到我和 Brooklyn 在一起,我最喜
欢的阿姨告诉我,有一天我会成为一位好母亲。A. company 公司;B. family 家庭;C. school
学校;D. club 俱乐部。由下文“my favourite aunt”可知,此处指家庭聚会。故选 B。
45.考查动词词义辨析。句意:我女儿出生的时候,Brooklyn 已经老了,毛发也变白了,但
它还是温柔地迎接了我刚出生的女儿。A. welcomed 欢迎;B. hugged 拥抱;C. fed 喂养;D.
satisfied 使满意。由下文“the new baby with gentleness.”可知,Brooklyn 温柔地迎接作者刚出
生的女儿。故选 A。
46.考查动词词义辨析。句意:然而,随着我女儿占据我越来越多的生活空间,Brooklyn
学科网(北京)股份有限公司
的地位开始下降。A. saved 节省;B. explored 探索;C. occupied 占据;D. created 创作。由下
文“more and more space in my life,”可知,此处指作者把越来越多的注意力都放在女儿身上。
故选 C。
47.考查动词词义辨析。句意:然而,随着我女儿占据我越来越多的生活空间,Brooklyn
的地位开始下降。A. fall 下降;B. disappear 消失;C. expand 扩大;D. shift 移动。由下文“And
the less of a priority she became”可知,此处指 Brooklyn 的地位开始下降。故选 A。
48.考查形容词词义辨析。句意:它变得越来越不重要,我就越觉得自己和以前的自己,以
及那些曾经对我很重要的东西越来越疏远。A. simple 简单的;B. tiring 令人疲倦的;C.
important 重要的;D. safe 安全的。由上文“And the less of a priority she became, the further I felt
from my old self and the things that used to be”可知,Brooklyn 变得越来越不重要,作者和它
开始疏远,Brooklyn 曾经在作者心里很重要,所以此处指作者觉得和以前的自己,以及对自
己很重要的东西,如 Brooklyn,越来越疏远。故选 C。
49.考查形容词词义辨析。句意:在它快 17 岁的时候,它病重了。A. critical 病重的;B. fair
公平的;C. steady 稳定的;D. original 原先的。由下文“The day she died”可知,后来 Brooklyn
死了,所以可以推断出,此处指 Brooklyn 病重。故选 A。
50.考查名词词义辨析。句意:当我把它送到医院时,我强忍住眼泪,把脸埋在它的毛发里。
A. hands 手 ;B. face 脸 ;C. body 身体;D. feet 脚。由下文“in her fur”可知,作者强忍住泪水,
把脸埋在它的毛发里。故选 B。
51.考查名词词义辨析。句意:当我把它送到医院时,我强忍住眼泪,把脸埋在它的毛发里。
A. farm 农场;B. park 公园;C. zoo 动物园;D. hospital 医院。由下文“the pet doctor”可知,
作者把 Brooklyn 带到了医院。故选 D。
52.考查动词短语词义辨析。句意:当宠物医生给它打了两针,让它永远睡着的时候,我看
着它棕色的大眼睛一动不动。A. cheer up 使高兴;B. fall asleep 睡着;C. hold on 等一下;D.
keep quiet 保持安静。由下文“Rest now, my baby,”和上文“The day she died”可知,此处指宠物
医生给它打了两针,让它永远睡着,此处“永远睡着”是指 Brooklyn 死了。故选 B。
53.考查动词词义辨析。句意:“好好休息吧,我的宝贝,”我低声对它说。A. whispered 小
声说;B. sighed 叹息;C. whistled 吹口哨;D. nodded 点头。由上文“Rest now, my baby,”可知,
作者低声对 Brooklyn,让它安息。故选 A。
54.考查动词词义辨析。句意:四年后,我仍然每天都想念那只狗,因为是它教会了我,被
另一个生命所需要的那种令人心碎的美。A. attend 出席,参加;B. greet 打招呼;C. guard
守卫;D. miss 想念。由下文“that dog every day,”可知,作者仍然每天都想念那只狗。故选 D。
55.考查动词词义辨析。句意:四年后,我仍然每天都想念那只狗,因为是它教会了我,被
另一个生命所需要的那种令人心碎的美。A. admired 钦佩;B. approved 同意;C. needed 需
要;D. remembered 记住。由上文“And during large family gatherings, seeing me with baby
Brooklyn, my favourite aunt would tell me one day I would be a great mother.”可知,作者收养
Brookly 时,Brookly 还是一只小狗,它的成长需要作者的照顾和陪伴,所以这里意思是作
者被狗狗所需要。故选 C。 第二节:语法填空
57. filled 57.a 58.that 59.who 60.increasingly
61.adding 62.stronger 63.compared 64.improvement 65.traditional
【分析】本文为一篇说明文。越来越多的人买国内产品,因为国内产品价格合适,并且质量
好。买国内产品不仅能满足消费者的需求,并能将中国文化融入到产品中。
56.考查动词时态。句意:在今年的双十一购物节中,国内品牌装满了王欣怡的购物车,王
欣怡是来自重庆的大学生。根据句子分析可知,domestic brands 为主语,此空为谓语动词,
时间状语为“在今年的双十一购物节中”,为过去时,故用一般过去时,故填 filled。
57.考查冠词。句意:句意:在今年的双十一购物节中,国内品牌装满了王欣怡的购物车,
王欣怡是来自一位重庆的大学生。根据句子分析可知,student 为可数名词,且此处表泛指“一
个学生”,university 的音素是以辅音开头,故用冠词 a,故填 a。
58.考查同位语从句。句意:我们大多数的人都选择国内产品,是因为国内产品不仅划算,
而且质量高。根据句子分析可知,the fact 做先行词,后跟同位语从句,进一步解释说明 the
fact,从句不缺成分,并没有意思,故用 that 引导,故填 that。
59.考查定语从句。句意:王欣怡说道:“我们大多数的人都选择国内产品,是因为国内产
品不仅划算,而且质量高。”王欣怡在上周的购物节中,购买了国内品牌的日需品,衣服和
学科网(北京)股份有限公司
电子产品。根据句子分析可知,Wang 做先行词,指人,后跟非限制性定语从句,从句中 bought
做谓语动词,daily necessities, clothes and digital products 做宾语,故缺主语,故填 who。
60.考查副词。句意:越来越多的中国年轻人选择国内产品。根据句子分析可知,many young
Chinese 做主语,chose 为谓语动词,故此空用副词修饰动词,故填 increasingly。
61.考查现在分词。句意:王说,越来越多的中国年轻人选择国内产品,并补充说道这种趋
势不仅能满足顾客的需求,而且还能将传统中国文化融入到产品中。根据句子分析可知,add
与 Wang 之间为主动关系,故用现在分词做状语,故填 adding。
62.考查形容词比较级。句意:年轻顾客比其他人对国内产品有更强的信心,并且有高的国
家认同感。根据空后的“and a higher sense”可知,and 连接前后相同的比较级,故此空也应用
比较级,故填 stronger。
63.考查过去分词。句意:总的来说,与十年前相比,中国人对国内品牌的兴趣增加了 528%。
根据句子分析可知,空处需填非谓语动词,Chinese people's interest 和 compare 为逻辑动宾
关系,需用过去分词形式。故填 compared。
64.考查名词。句意:质量的提高以及品牌化促进了国内产品的发展。根据句子分析可知,
此空为主语,空前定冠词 the,故此空应用名词,故填 improvement。
65.考查形容词。句意:此外,国内品牌在年轻顾客中变得越来越流行,是因为他们创新地
使用了中国传统元素和文化。根据空后的名词 elements 可知,此空应填形容词修饰名词,故
填 traditional。
学科网(北京)股份有限公司
相关试卷
这是一份2023-2024学年湖北省恩施一中、建始一中、咸丰一中三校高二上学期9月联考英语试题含答案,文件包含湖北省恩施一中建始一中咸丰一中三校2023-2024学年高二上学期9月联考英语试题原卷版docx、湖北省恩施一中建始一中咸丰一中三校2023-2024学年高二上学期9月联考英语试题解析版docx等2份试卷配套教学资源,其中试卷共46页, 欢迎下载使用。
这是一份2022-2023学年江西省抚州市崇仁一中、广昌一中、金溪一中高二下学期第一次联考英语试题含解析,共21页。
这是一份2022-2023学年江西省抚州市崇仁一中、广昌一中、金溪一中高二下学期第一次联考英语试题解析版+听力,共21页。