人教版 (2019)选择性必修 第一册Unit 3 Fascinating Parks导学案及答案
展开
这是一份人教版 (2019)选择性必修 第一册Unit 3 Fascinating Parks导学案及答案,文件包含Part2docx、Part1docx等2份学案配套教学资源,其中学案共115页, 欢迎下载使用。
Part 2 Using Language,Assessing Your Progress,Video Time
1.主题语境:人与自然——三个代表性的主题公园。
2.语篇类型:说明文。
3.课文内容分析
本文先从概要介绍入手,再分段叙述三个有代表性的主题公园,即迪士尼乐园、多莉山公园和珠海长隆海洋王国。这三个公园各具特色,都围绕着“好玩,不仅仅是好玩”这个主题。阅读本文,有利于培养学生探究人与自然、人与社会和谐发展的意识。
答案:1.various 2.familiar 3.unique 4.leading
1.Go straight ahead (until you come to...) (教材第31页)
一直往前走(直到你来到……)
◆ahead adv.向前;在前面;提前
If you need an extension,please tell me ahead of time.
如果你需要延期一次,请提前告诉我。
We are trying to look ahead and see what our options are.
我们尽力展望未来,看一下我们有什么选择。
[备用例句]
①The new bridge has been finished two years ahead of schedule.
新桥提前两年落成。
②You walk on ahead,and I shall soon catch you up.
你在前面先走,我很快就会赶上你。
③Though it was late,they decided to go ahead with the work.
虽然很晚了,他们决定继续工作。
单句语法填空
①Due to being completed in the first quarter of 2021,the project is said to be carried out a month ahead schedule.
②Go ahead your story; we are all ears.
完成句子
③每个人都帮了忙,所以工作提前完成了。
Everyone lent a hand,so that .
④进行你的计划吧,我完全赞成。
your plan.I’m all for it.
答案:①of ②with ③the work was finished ahead of schedule ④Go ahead with
2.Whichever and whatever you like,there is an incredible theme park that will appeal to you!(教材第31页)
无论你喜欢哪一个,无论你喜欢什么,总有一个奇妙无比的主题公园会让你流连忘返!
◆appeal to 有吸引力;有感染力;呼吁;上诉;打动
Organisers appealed to the crowd not to panic.
组织者呼吁人群不要惊慌。
In addition,most newspapers had little in them that would appeal to a mass audience.(2019全国Ⅲ卷,阅读理解C)
此外,大多数报纸几乎没有能吸引大众的内容。
The police made an appeal to the public to remain calm.
警察呼吁公众保持冷静。
We appeal to everyone to live a low-carbon lifestyle.
我们呼吁每一个人过低碳生活。
单句语法填空
①In recent years,our government has been always appealing to everyone (save) water.
②Her sense of humour appealed him enormously the first time they met each other.
③“Would you really help?” he said with an (appeal) look.
④The police are making appeal to the public to offer information about the crime.
句型转换
⑤We appealed to the villagers for money to build the bridge.
→We the villagers for money to build the bridge.
答案:①to save ②to ③appealing ④an
⑤made an appeal to
3.As you wander around the fantasy amusement park,you may see Snow White or Mickey Mouse in a parade or even on the street.(教材第31页)
漫步于奇幻的迪士尼乐园里,你可能会看到白雪公主或米老鼠出现在游行队伍中甚至在大街上。
(1)wander n.游荡;闲逛;流浪 vt.& vi.闲逛;漫游 vi.走失;离散;走神
People’s attention wanders constantly.(2020新高考全国Ⅰ卷,七选五)
人们的注意力总是分散。
We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.(2020全国Ⅲ卷,阅读理解A)
我们将在传统的小城镇漫步,最后参观上海的一座杰出的博物馆。
His thoughts wandered back to his childhood.
他回想起他的童年时代。
They wandered off in the direction of the nearest store.
他们信步朝最近的商店走去。
[备用例句]
①Wander among a variety of shops selling gifts while enjoying a live music show and nice street entertainment.
漫步在各种出售礼物的商店之间,同时享受现场音乐表演和不错的街头娱乐。
②Halfway through the meeting my mind started to wander.
会开到一半时我就开始走神了。
单句语法填空
①We spent the morning wandering the old part of the city.
②Be careful not to wander the topic.
③The child was found (wander)in the street alone just now.
完成句子
④你开会时,我在城里逛逛。
While you’re in your meeting,I can / .
答案:①around/about ②off/from
③wandering ④wander/go for a wander around the city
(2)amusement n.娱乐(活动);愉悦
Museums must compete for people’s spare time and money with other amusements.
(2020新高考全国Ⅰ卷,语法填空)
博物馆必须与其他娱乐活动争夺人们的空闲时间和金钱。
The centre offers its visitors a variety of amusements.
该中心为游客提供了各种各样的娱乐项目。
He was sitting on a stone,and his grey eyes were dancing with amusement.
他正坐在一块石头上,他那灰色的眼珠高兴地转动起来。
[备用例句]
①They amused themselves by playing games.
他们通过做游戏来自娱自乐。
②He stopped and watched with amusement to see the child so absorbed.
他停下来,饶有兴趣地看着孩子如此投入。
③The cultural theme park offers its visitors all kinds of amusements.
这个文化主题公园提供给游客各种各样的娱乐活动。
表示“使欢乐;使娱乐”的词还有entertain、delight、please等。
单句语法填空
①Playing with water can keep children (amuse) for hours.
②It was raining outside,so I had to amuse myself a novel at home.
③The announcer broadcast a piece of (amuse) news and we all laughed.
完成句子
④她饶有兴趣地向我讲解历史。
She explained the history to me .
⑤孩子们以玩捉迷藏为乐。
The children playing hide-and-seek games.
答案:①amused ②with ③amusing
④with amusement ⑤are amused by
4.People come from all over America to see skilled workers make wood,glass,and iron objects in the old-fashioned way.(教材第32页)
全美各地的游客前来观看能工巧匠以古老的方法制作木头、玻璃和铁制品。
◆fashion n.时尚;时兴;流行款式
When every pupil in the school wears the uniform,nobody has to worry about fashion(时尚).(2019浙江卷,语法填空)
当学校里的每个学生都穿校服时,没有人需要担心时尚。
Many of the clothes come from the world’s top fashion houses.
这些服装中有很多出自世界顶级时装设计公司。
Some styles never go out of fashion.
有些款式永远不会过时。
[备用例句]
①Long skirts have come into fashion again.
长裙又时兴起来了。
②Jeans are still in fashion.
牛仔裤仍然流行。
单句语法填空
①I guess for a (fashion) restaurant like this the prices are OK.
②Sometimes what is out fashion can come back fashion.
③There is another drug that works a similar fashion.
完成句子
④滑冰板流行了几个月,但又不流行了。
The skate-board caught on for a few months,but then dropped .
答案:①fashionable ②of;into ③in ④out of fashion
5.Here you can walk under the Whale Shark Aquarium — the world’s largest— and see up to 20,000 fish,in addition to a whale shark 68 metres in length.(教材第32页)
在这里,你可以漫步于全球最大的鲸鲨水族馆;除了一条长达68米的鲸鲨,你还可以观赏两万条之多的各种鱼类。
◆up to 达到(某数量、程度等);直到;不多于;(体力或智力上)能胜任
Judges will choose up to 50 honorable mention winners,who will each receive a T-shirt in memory of Earhart’s final flight.(2020新高考全国Ⅰ卷,阅读A)
评委们将评选出50名荣誉奖获得者,每位荣誉奖获得者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。
Too often,when you stand up to give a speech,you focus on the “public”at the expense of the “speaking”. (2020新高考全国Ⅰ卷,七选五)
当你站起来演讲时,你常常会以“演讲”为代价去关注“公众”。
The sun’s rays can go through water up to 10 feet.
太阳的光线可以穿透到10英尺深的水下。
[备用例句]
①After four years of university studies,Jim is absolutely up to the job of a network engineer.
经过了四年的大学学习,吉姆完全能胜任网络工程师这份工作。
②Shall we eat out or stay in? It’s up to you.
咱们是到外面吃饭还是待在家里?你决定吧。
写出下列句中up to 的含义
①It’s up to you to choose where we should go.
②In my opinion,he is not up to his work.
③He has learnt up to 2,000 words.
④What on earth are you up to these days?
完成句子
⑤到目前为止,这个地区仅仅建了几个学校。
,only a small number of schools have been built in this area.
⑥做这项工作应该付给她多少钱,这由你来定。
decide how much you should pay her for the job.
答案:①负责 ②胜任 ③达到 ④忙于 ⑤Up to now ⑥It is up to you to
6.If it is ocean entertainment that you are looking for,come to Chimelong Ocean Kingdom! (教材第32页)
如果你想要的是海洋类娱乐,那就来长隆海洋王国吧!
◆entertainment n.娱乐;招待;娱乐活动;文娱节目
There are three bars,with live entertainment seven nights a week.
这里有三家酒吧,每周七个晚上都有现场娱乐节目。
Students can develop their intelligence through study as well as entertainment.
学生可以通过学习和娱乐来发展他们的智力。
We thought that the new comedy was very entertaining.
我们认为这部新的喜剧非常有趣。
[备用例句]
①We sang and danced at her birthday party,spending an entertaining evening.
在她的生日宴会上,我们又唱又跳,度过了一个快乐的夜晚。
②Knowledgeable guides will entertain you with the most interesting stories about presidents,congress,memorials and parks.
知识渊博的导游会给你提供关于总统、国会、纪念馆和公园的最有趣的故事。
③It is said that the early European playing cards were designed for entertainment and education.
据说早期欧洲的纸牌是为娱乐和教育设计的。
单句语法填空
①It is necessary for a teacher to combine (entertain) with education.
②She was always so funny and (entertain).
③He entertained us for hours his stories and jokes.
完成句子
④我喜欢在家里用音乐和茶点招待朋友。
I like to music and refreshments at home.
⑤请你跟我讲讲你是怎么自我娱乐的?
Can you tell me something about how you ?
答案:①entertainment ②entertaining ③with
④entertain friends to ⑤entertain yourself
Whichever and whatever you like,there is an incredible theme park that will appeal to you! (教材第31页)
无论你喜欢哪一个,无论你喜欢什么,总有一个奇妙无比的主题公园会让你流连忘返!
◆本句中Whichever and whatever引导了一个让步状语从句,意为“不管哪一个和无论什么”,相当于no matter which and what。
Whatever it is,the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.(2020新高考全国Ⅰ卷,阅读C)
无论它是什么,结果都是对最纯粹的中亚传统的完美而生动的描述。
One funny observation about a problem in your life can be funny,but five is just complaining,no matter how smart you think you are.(2020江苏卷,任务型阅读)
对生活中某个问题的一种有趣的观察可能是有趣的,但五个就只有抱怨了,无论你认为自己有多聪明。
Wherever/ No matter where you live,you must learn to get along with others.
不管你生活在哪里,你必须学会与他人相处。
No matter how late it is,his mother will wait for him to have dinner together.
无论多晚,他妈妈都会等他一起吃晚饭。
[备用例句]
Whichever day you come,we will be pleased to see you.
无论你哪一天来,我们都很高兴见到你。
引导名词性从句的whoever相当于anyone who、anybody who;whatever相当于anything that。在这种情况下,whoever、whatever相当于定语从句中的“先行词+关系代词”。
完成句子
①无论你做什么,你都不能违背自然。
,you can’t go against nature.
②无论何时你方便都可以过来。
You can come / .
③无论谁最后离开房间都应该把灯关掉。
ought to turn off the lights.
句型转换
④Whenever you need help,you may turn to me.
→ you need help,you may turn to me.
⑤No matter what reasons you have,you should carry out a promise.
→ reasons you have,you should carry out a promise.
答案:①Whatever you do ②whenever/no matter when it is convenient to you
③Whoever leaves the room last ④No matter when ⑤Whatever
Visiting the candy shop and trying some of the same kind of candy that American southerners made 150 years ago is a rare experience.(教材第32页)
去糖果店品尝150年前美国南方人制作的那种糖果,也是难得的一次体验。
◆Visiting the candy shop and trying some of the same kind of candy that American southerners made 150 years ago 为动名词作主语,句中that American southerners made 150 years ago为定语从句,修饰前面的先行词candy。
单句情境写作
1.参观这个美丽的小村庄并品尝当地人亲手做的小吃是一次难忘的经历。
2.参观敬老院并谈论他们的老人在他们年轻时经历的故事是相当令人惊叹的。
3.扫地和给他们几个星期前才在房子周围种下的小树浇水是一件累但快乐的事。
答案:1.Visiting the little beautiful village and trying the snacks that locals made by hand is an unforgettable experience.
2.Visiting the nursing home and talking about the stories that their old people had experienced when they were young was quite amazing.
3.Sweeping the floor and watering the little trees around the house that they just planted a few weeks ago was a tiring but happy thing.
1.The park has more rides than you can imagine: join a water fight against pirates,get turned upside down by an exciting roller coaster,or get wet in one of the water rides! (教材第32页)
公园内的游乐项目比你想象的还要多:参加水战,与海盗搏斗;乘坐刺激的过山车,让你的头脚颠倒;或者在一个水上项目中玩个浑身湿透!
◆upside down 颠倒;倒转;翻转
The painting looks like it’s upside down to me.
在我看来这幅画好像是上下颠倒了。
The naughty child is always turning everything in the room upside down.
这个淘气的孩子总是把房间的东西搞得乱七八糟。
形象示意“颠倒”
完成句子
①那房子被盗贼翻得乱七八糟。
The house was turned by the burglars!
②风把我的伞吹得向外翻转过来。
The wind turned my umbrella .
③他学会了安全地上下楼梯。
He learned to walk stairs safely.
答案:①upside down ②inside out ③up and down
2.Then at night,see the splendid Journey of Lights Parade and fireworks display.(教材第32页)
然后在晚上,看精彩灯展和烟花表演。
◆display n.展览;陈列;展览品 vt.显示;陈列
Often,only a small part of a museum’s collection is on display.(2020新高考全国Ⅰ卷,语法填空)
通常,博物馆只有一小部分的收藏品被展出。
Most obviously,the men displayed lower blood sugar levels at the start of their workouts when they had skipped breakfast than when they had eaten.(2020江苏卷,阅读理解C)
最明显的是,这些人在开始锻炼时,不吃早餐时的血糖水平低于吃早餐时的血糖水平。
She displayed her wound to twelve gentlemen of the jury.
她给陪审团的12位男士看了她的伤口。
[备用例句]
①The festivities included a huge display of fireworks.
庆祝活动包括盛大的焰火表演。
②The exhibition gives local artists an opportunity to display their works.
这次展览为当地艺术家提供了展示自己作品的机会。
单句语法填空
①Department stores display their goods in the windows passers-by.
②There are so many beautiful cards display,I can’t pick out the one I like best.
③The pictures (display) on the wall are chosen from thousands of students.
④Can you help me? There is something wrong with my screen (display).
完成句子
⑤其他有作品展出的艺术家大多数是他的学生或同事。
Most of the other artists were his pupils or colleagues.
答案:①to ②on ③displayed ④displayer ⑤whose works were on display
3.The park has plenty of restaurants with tasty food for every appetite—you can even eat while watching the fish swim by.(教材第32页)
游乐园内设有许多餐馆,有满足不同口味的美食——你甚至可以边吃东西边看鱼儿游过。
◆appetite n.食欲;胃口;强烈欲望
And contrary to existing research that says you should avoid eating with heavier people who order large portions(份),it’s the beanpoles with big appetites you really need to avoid.(2020新高考全国Ⅰ卷,阅读D)
与现有的研究相反,其主张你应该避免和点大份量的肥胖人士一起吃饭,你真正需要避免的是大胃口的瘦瘦高高的人。
The lunchtime menu is more than adequate to satisfy the biggest appetite.
中午的菜给胃口最大的人吃都绰绰有余。
Exercise will improve your appetite for food.
运动能增进你的食欲。
[备用例句]
①The baby has a good/healthy appetite.
这个婴儿胃口很好,很健康。
②Tom has a strong appetite for success.
汤姆对成功有强烈的欲望。
单句语法填空
①More generally,there exists a strong appetite work in order to buy goods and to get ahead.
②My daughter has very healthy appetite.
完成句子
③The waiter’s bad attitude (影响了我的食欲).
答案:①for ②a ③spoiled/ruined my appetite
An introduction to a park
1.文本类型:景点介绍,属于说明文范畴。
2.要点内容:
①主要介绍三个主题公园;
②三个主题公园的特点。
常用短语:
1.a dream trip 梦想之旅
2.place of interest 名胜
3.a summer resort 避暑胜地
4.a must-see place 必游之地
5.appeal to对……有吸引力
6.avoid traffic jam 避免交通堵塞
7.be struck by被……迷住
8.beyond description 难以形容
9.book a single/double room 预订一个单人/ 双人房间
10.catch one’s eye 吸引某人的眼球
11.have a good time/ have fun/enjoy oneself 玩得很开心
亮点句式:
1.The West Lake is located in/ lies in the west of Hangzhou.
西湖位于杭州的西部。
2.Along the roads/streets are many supermarkets.
沿着公路/街道有许多超市。
3.It’s 10 kilometres from the destination to the railway station.
从目的地到火车站有10千米。
4.Wolong Nature Reserve is home to/ is the home of pandas.
卧龙自然保护区是熊猫的家园。
5.Xi’an is one of the oldest cities with a long history.
西安是中国历史最悠久的城市之一。
6.Beijing is rich in/abundant in tourist attractions and enjoys many world-famous places of interest.
北京有很多旅游景点,有许多世界闻名的名胜古迹。
7.It’s very convenient to get there by taking Buses No.17,69 or 59 besides Subway Line 2.
除了乘坐地铁2号线,乘坐17路、69路或59路公共汽车到那里也很方便。
8.As is known to us all,Mount Hua is famous for its breathtaking cliffs and its unique characteristics.
正如大家所知道的,华山以它险峻的悬崖和它独一无二的特征而出名。
9.On arriving at the top of the hill,we were deeply attracted by the beautiful scenery.
一到达山顶,我们就深深地被这里美丽的风景所吸引。
10.The moment we arrived,we were given a warm welcome by the local people.
我们一到达就受到了当地人的热烈欢迎。
请根据以下要点,写一篇80词左右的英语短文,介绍香港海洋公园。
1.香港海洋公园,位于香港的南部,是一个著名的主题公园;
2.面积超过91.5万平方米,是世界上最珍贵的海洋公园之一;
3.有40多年的历史,是亚洲主要的旅游景点之一,也是香港最受人们喜欢的公园,每年吸引了大量的游客;
4.游客可以体验惊险之旅和观看各种表演;
5.香港海洋公园还为其提供的教育项目而自豪。
Ⅰ.对接单元词汇
1. n.奇迹;惊讶
2. adj.爱冒险的
3. 主题公园
4. 旅游景点
5. 多于
6. 种类繁多的
7. 吸引
8. adj.珍贵的
9. adj.可爱的;讨人喜爱的
答案:1.wonder 2.adventurous 3.theme park 4.tourist attraction 5.more than 6.a wide variety of 7.appeal to 8.rare 9.adorable
Ⅱ.巧用单元句式、语法
完成句子
1.香港海洋公园是一个著名的主题公园,坐落在香港的南面。
2.它是世界上最珍贵的海洋公园之一,占地面积超过91.5万平方米。
3.有40多年的历史,该海洋公园现已成为亚洲主要的旅游景点之一。
4.它是香港最受欢迎的公园,吸引了最多的游客。
5.香港海洋公园将会让你的一天充满惊奇、快乐和兴奋,并给你带来令人满意的回忆。
答案:1.Hong Kong Ocean Park,a famous theme park,is situated in the southern side of Hong Kong.
2.It is one of the rarest marine parks in the world,and it covers more than 915,000 square metres.
3.With a history of over 40 years,the ocean park has become one of the major tourist attractions in Asia.
4.It is Hong Kong’s most adorable park and appeals to the most visitors.
5.Hong Kong Ocean Park will fill your day with wonder,pleasure and excitement and reward you with satisfying memories.
句式升级
1.将第2句升级为含有现在分词的句子。
2.将第4句升级为含有定语从句的句子。
答案:1.It is one of the rarest marine parks in the world,covering more than 915,000 square metres.
2.It is Hong Kong’s most adorable park,which appeals to the most visitors.
Hong Kong Ocean Park,a famous theme park,is situated in the southern side of Hong Kong.
It is one of the rarest marine parks in the world,covering more than 915,000 square metres.With a history of over 40 years,the ocean park has become one of the major tourist attractions in Asia.It is Hong Kong’s most adorable park,which appeals to the most visitors.Visitors can experience adventurous trips and enjoy a wide variety of shows,such as dolphin shows.The park also takes pride in its educational programs.
Hong Kong Ocean Park will fill your day with wonder,pleasure and excitement and reward you with satisfying memories.
假设你叫Tony,是一名导游,专门接待来自英语国家的团队。你所在的城市新开了一个名为“动物王国”的主题公园,请你用英语向你的游客介绍一下该动物主题公园。
1.离市中心约20千米,是中国北部最大的主题公园;
2.旨在保护珍稀动物,让这些动物生活在大自然中;
3.该主题公园也有动物圈养区,游客在那儿可以和小动物一起玩耍,喂羊和马。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
One possible version:
Introduction to a Theme Park
Hello,my friends.I’m Tony.As your tourist guide,I would like to give a brief introduction to the new theme park called Animal Kingdom.
The park is about 20 kilometres away from downtown,which is the biggest theme park in the north of China.The park is founded to protect rare animals,making sure they live in nature.There are also areas for captive animals,where tourists can play with little animals,such as feeding sheep and horses.
I hope that all of you will have a good time in the Animal Kingdom theme park.Thank you.
课时作业(六) UNIT 3 Part 2
Ⅰ.语境填词
1.Much to our (amuse),no one appeared at the party.
2.Come to Dollywood to have fun (learn) all about America’s historical southeastern culture.
3.Television is his only (entertain).
4. (cycle) is the best all-round exercise after swimming.
5.There are so many (adore) animals out there,but they all need a home.
6.Spending the holidays in Britain wasn’t (appeal) to me.
7. (incredible),she had no idea what was going on.
8.Tom finished his work ahead time and after that he went home.
9.Exercise will improve people’s appetite food.
10.It is up the travel companies to warn customers of any possible dangers.
答案:1.amusement 2.learning 3.entertainment
4.Cycling 5.adorable 6.appealing 7.Incredibly 8.of 9.for 10.to
Ⅱ.单句情境写作
1.新体育馆的设计正在图书馆里展出。(on display)
2.你把地图颠倒过来了。(turn...upside down)
3.无论发生何事我都会支持你。(take one’s side)
4.要不要这份礼物由你决定。(be up to sb.)
5.他将呼吁政府提供财政援助。(appeal to)
6.您应当熟悉它是如何工作的,以便了解会发生什么。(be familiar with)
答案:1.Designs for the new sports hall are on display in the library.
2.You turn the map upside down.
3.Whatever happens,I’ll take your side.
4.It’s up to you whether to accept the present or not.
5.He will appeal to the government for financial support.
6.You should be familiar with how it works so you know what to expect.
阅读
A
China Danxia is an impressive and unique landscape of great natural beauty,containing several component parts which have the most interesting sites as well as cultural and local attractions to keep visitors busy.
Ready to explore this characteristic landform in China?Here are the destinations for you.
Danxia Mountain(Guangdong Province)
Danxia Mountain is a noted scenic area in Shaoguan,the northern part of Guangdong Province.It is described as a“world-famous UNESCO park of China”.There are a number of temples that are located on the mountain range and visitors can enjoy many scenic walks in the area.There is also a river that winds through the mountain area and boat trips along the river are offered to visitors.
Golden Lake(Fujian Province)
Golden Lake is located in the northwest of Fujian Province.Golden Lake is surrounded by mountains and forests.Stone bamboo shoots stand tall with springs flowing through them.There are more than 1,000 historic sites,such as the Baishuiji waterfall,lover’s peak,and the 5-kilometre-long calm lake.Golden lake is also regarded as“Lake of Gold” by tourists at home and abroad.
Longhu Mountain(Jiangxi Province)
Longhu Mountain is located in Jiangxi Province.It is famous for being one of the birthplaces of Taoism,as many Taoist temples were originally built upon the mountainside.It is particularly important to the Zhengyi Dao as the Shangqing Temple and the Mansion of the Taoist Master are located here.It is known as one of the Four Sacred Mountains of Taoism.
Langshan Mountain(Hunan Province)
Langshan Mountain,one of China’s National Geological Parks,is famous for its unique landform,covering an area of 108 square kilometres which is filled with rich tourism resources.There are more than 500 scenic spots in Langshan Mountain,among which the most famous are Tianyi,Chili Peak,Fuyi River,and the Xicun Ancient Dwelling.
1.What can we learn about Danxia Mountain?
A.It has a calm lake.
B.It offers boat trips.
C.It includes Tianyi Lane.
D.It is famous for its temples.
2.If you are interested in Chinese ancient philosophy,you may go to .
A.Longhu Mountain
B.Golden Lake
C.Danxia Mountain
D.Langshan Mountain
3.What do the four attractions have in common?
A.They are all world-famous parks.
B.They all have temples and forests.
C.They all have typical Danxia landforms.
D.They are all located in Northwest China.
语篇导读:本文为一篇应用文。文章主要介绍了中国四个具有丹霞地貌特色的景点情况。阅读本文有利于学生了解并热爱祖国的大好河山,并增强民族自豪感。
答案及剖析:
1.B 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据Danxia Mountain(Guangdong Province)部分中“There is also a river...are offered to visitors.”可知,丹霞山提供沿河乘船游玩。故选B项。
2.A 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据Longhu Mountain(Jiangxi Province)部分中“It is famous for being one of...built upon the mountainside.”可知,如果你对中国古代哲学感兴趣,你可以去龙虎山。故选A项。
3.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第一段以及第二段中“Ready to explore this characteristic landform in China?Here are the destinations for you.”可知,本文列举的是四个具有丹霞地貌特色的景点,即这四个景点的共同之处是它们都具有典型的丹霞地貌。故选C项。
B
When you think of a national park,you generally picture fresh air and wild animals,right?Well,now you’re going to have to add tea shops and something called“the Underground”to your definition,because London,England has signed up to be the first “National Park City.”
London was founded by the Romans around 2,000 years ago and people have continually lived there since then.In all that time,however,nobody had the idea to replace all the parks with big box stores or high buildings,which means London already has a much lower urban density than most of the world’s cities.Nowadays about a third of the city is green space.
In July 2019,London announced its willingness to become the world’s first National Park City.Now the city is moving toward the goal of achieving 50% green space by the year 2050 by connecting and increasing public parks,greening up unused parking lots and the private yards of existing and new houses,and fixing some green roofs on existing buildings.
“Encouraged by the aims and values of our rural national parks,the London National Park City is basically about making life better in the capital through both small everyday things and long-term thinking,”Daniel Raven-Ellison,who began the movement to make London a National Park City six years ago,said.“We’ve been doing that in London for centuries,which is why London is so green.”It’s about going further to make the city greener,healthier and wilder, making the city richer in wildlife.
London will have a much easier job to achieve this type of green transformation than more densely-urbanized cities like Paris and New York,which have 10% and 27% green space,respectively.But that doesn’t mean it’s not possible—the National Park City Foundation hopes to employ 25 more cities in addition to London by the year 2025.Glasgow,Scotland and Newcastle upon Tyne in northeast England are both considering becoming National Park Cities.
4.What makes London more likely to become a National Park City than other cities?
A.Its smaller population.
B.Its locals’ requirements.
C.Its government’s strict law.
D.Its wider area of green space.
5.What percent of London is green space now?
A.About 10%. B.About 27%.
C.About 33%. D.About 50%.
6.Where can you find out about London’s measures to achieve its goal?
A.In Paragraph 1. B.In Paragraph 2.
C.In Paragraph 3. D.In Paragraph 4.
7.What would be the best title for the text?
A.London is leading the world in park construction
B.London becomes the world’s first National Park City
C.London is listed as the world’s most-visited city
D.London has built the world’s first underground park
语篇导读:本文为一篇说明文。英国伦敦已经签约准备成为第一个“国家公园城市”,文章主要介绍了伦敦成为国家公园城市的一些优势以及原因。阅读本文有利于培养学生热爱大自然、减少污染、绿色生活的意识。
答案及剖析:
4.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第二段中“In all that time,however,...is green space.”可知,更广阔的绿色空间面积让伦敦比其他城市更有可能成为国家公园城市。故选D项。
5.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第二段中“Nowadays about a third of the city is green space.”可知,现在伦敦有大约33%的绿地。故选C项。
6.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第三段内容可知,在第三段可以找到伦敦为实现这一目标所采取的措施。故选C项。
7.B 主旨大意题。考查学生理解文章主旨要义的能力。根据第一段中“Well,now you’re going to have to...signed up to be the first‘National Park City.’”结合文章主要介绍了伦敦成为国家公园城市的一些优势以及原因。可知,B选项“伦敦成为世界上第一个国家公园城市”最符合文章标题。故选B项。
核心素养提升(UNIT 3)
(时间:120分钟 满分:150分)
高考主播音频
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What does the man think of the restaurant?( C )
A.It is OK.
B.It is not good.
C.It is excellent.
2.What is the weather like now?( A )
A.Cloudy. B.Windy. C.Rainy.
3.When does the woman want to leave?( C )
A.At 8:00 am.
B.At 9:00 am.
C.At 3:00 pm.
4.How much will the man pay for his clothes in total?( B )
A.$15. B.$30. C.$45.
5.What does the man think of the price of the car?( B )
A.Too high.
B.Really cheap.
C.Quite normal.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What did the man do over summer vacation?( A )
A.He worked at a restaurant.
B.He attended some classes.
C.He travelled around the world.
7.What does David do now?( C )
A.He’s a student.
B.He’s a waiter.
C.He’s an assistant.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.What is the hardest part of learning French for the man?( B )
A.Reading. B.Grammar. C.Writing.
9.Which word should be female according to the man?( C )
A.Sun. B.Chair. C.Hair.
听第8段材料,回答第10~12题。
10.Why is the woman late?( C )
A.Because she got off at the wrong exit.
B.Because she had to buy Mary a gift.
C.Because she was caught in a traffic jam.
11.Why should the woman come here?( A )
A.To join a party.
B.To see off the man.
C.To attend a meeting.
12.How will Mary probably feel?( C )
A.Sad and regretful.
B.Anxious and upset.
C.Surprised and joyful.
听第9段材料,回答第13~16题。
13.Where are the speakers now?( B )
A.In a library.
B.In a bookstore.
C.In a reading center.
14.What does the woman usually like to read about?( C )
A.Children.
B.The travel places.
C.Strong characters.
15.How does the man describe Jane Austen’s books? ( A )
A.They are amusing.
B.They are frightening.
C.They are touching.
16.What will the man do next?( C )
A.Find some humor books.
B.Charge the woman for the books.
C.Show the woman some books for kids.
听第10段材料,回答第17~20题。
17.How did Penang Toy Museum enter the Malaysian Book of Records?( C )
A.It has the biggest toy in Malaysia.
B.It’s the largest museum in Malaysia.
C.It’s the first toy museum in Malaysia.
18.When did the owner get his first toy?( A )
A.In 1973. B.In 2000. C.In 2005.
19.What do we know about the Gundam robot?( C )
A.It’s from Malaysia.
B.It’s a limited edition.
C.It’s 180 centimetres tall.
20.How many hours is the museum open on Saturday?( B )
A.6. B.9. C.12.
听力原文
第一节
(Text 1)
M:Have you been to the new restaurant on the corner?
W:Not yet.Is it good?
M:No,it’s not just good.It’s amazing.I get hungry every time I think about it.
(Text 2)
M:It’s gotten a lot darker since lunchtime.When I woke up,it looked like it was going to be a nice day.
W:My phone says it will get windy soon,and there will be rain tonight.
(Text 3)
M:Do you want to take the flight at 8:00 this morning or the flight at 3:00 this afternoon?
W:I don’t want to get up too early,so I prefer the latter one.I believe it will also give me enough time to prepare for tomorrow’s meeting at 9:00 a.m.
(Text 4)
M:Hello,I would like to have two shirts washed in the usual way.How much is it for each shirt?
W:$15.
M:Great.I will collect them the day after tomorrow at 3:00 p.m.
(Text 5)
W:John told me he got a second-hand car.Do you know how much he paid for it?
M:Well,he said he paid $800 for it.I think he got a real bargain.
第二节
(Text 6)
W:Hi,Mark.How was your summer vacation?
M:I worked at a restaurant the whole vacation.It was an exciting experience,and I also made enough money for the next term.What did you do for your summer vacation?
W:I attended some classes because I fell behind last term.I wanted to catch up with the others.
M:That’s great.So,have you seen David?
W:He dropped out of school completely.
M:Really?Why?I haven’t seen him for several months.
W:He works at a good company as an assistant now.
M:Wow.He’s so lucky.He doesn’t have a degree and he already has a job.
W:It sounds good now,but I wouldn’t do that.I want a degree.
(Text 7)
M:French is so hard!Do you know what’s the most difficult part for me?
W:The grammar?
M:Yes,but only one particular area.I can’t remember if a word is male or female.
W:You have to just remember those.
M:But there are so many,and I can’t find a pattern! For instance,the moon is female and the sun is male.I know those are common in different languages.But a chair is female and hair is male.I think that hair would be considered female!I just
don’t get it.
W:It can be very confusing.Don’t let it get you down,Andy.You’re doing well this term.One bad quiz score will hardly affect your grade.Your reading is excellent and so is your writing.You’ll get used to this part of the language soon enough.
(Text 8)
M:Where are you? We are all waiting for you.We’re expecting Mary any minute now!
W:I’m so sorry.There was a lot of traffic today.I think there was a major accident on the freeway,but I exited before I could see what happened.I’m five minutes away.
M:I heard on the radio that a truck had crashed into another car,which caused a big traffic jam.Are you OK?
W:Yeah.The good thing is that I decided to change my route.My GPS system is so useful! I don’t know how I would get around otherwise.
M:Did you remember Mary’s gift?
W:I sure did.I have it right here with me in the car.Is everyone else there already? I can’t wait to see her face when she walks in.Do you think she knows?
M:Everyone is here.I think we all did a good job at keeping the party a secret...unless you arrive after Mary!Hurry up!
W:OK,OK...just make sure all the lights are off so she doesn’t see anyone.
(Text 9)
M:Can I help you find anything?
W:Yes,I’m going on vacation next week,and I need a book to take with me.
M:What do you usually like to read?
W:I love classics with strong female characters.I get tired of reading about men all the time.I’m looking for something easy and with a happy ending.I don’t want to think too hard while I’m travelling!
M:Where are you going? Sometimes it’s nice to read about the place you’re visiting.
W:England.
M:You might like an author like Jane Austen,who writes with a lot of humor.Or Emily Bronte,another classic author.Her writing is full of emotion.It isn’t terribly enjoyable,but it always has powerful female characters.
W:I love Austen and Bronte,but I didn’t think about mysteries.Are they frightening?
M:Not at all.The main story is about solving the crime,rather than the murder.I can suggest a few titles.
W:I hope I have time to finish the book!I’m travelling with my children,and they often interrupt my reading.
M:Let’s look for some books for them,too.We have a wonderful youth section right over here.
(Text 10)
As the largest of its kind in the world,Penang Toy Museum has over 110,000 toys,dolls and other fun things.It has also entered the Malaysian Book of Records as the first toy museum in the country and for having the largest collection.
The museum,opened in 2005,was founded by Loh Lean Cheng.He said it all began with his love for toys.He started to collect toys after visiting the London Toy and Model Museum at the age of 19.Starting from the first toy that he bought in 1973,the collection has just kept on growing and growing.Today,you can find almost everything about toys here.According to Loh Lean Cheng,some of his toys are limited editions.One of the most expensive things in the museum is a 1.8-metre tall Gundam robot from Japan.
There are more toy collections to be added,according to the owner who receives about 1,000 to 2,000 visitors per day.If you go to Malaysia,don’t forget to go and have a look at the toys.The museum is open daily from 9:00 a.m.to 6:00 p.m.,including weekends and public holidays.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
The Best Silk Road Tour
Silk Road,a business and trade route,originates from the ancient China and connects with the Asian,African and European countries.Our well-designed Silk Road tour package will never let you down.
Departure City:Shanghai
Guide&Driver:English-speaking guides,experienced drivers with an air-conditioned vehicle
Meals:12 western buffet breakfasts,6 lunches with some being a la carte (点菜) style
Tour Highlights:
●Must-see sights in China—Terracotta Warriors,Famen Temple,Dunhuang Mogao Caves,Maiji Mountain Caves,Jiayuguan Pass and Mutianyu Great Wall
●Trace back to the Silk Road of 2,000 years ago & learn about the culture and history
●Marvel at the art treasure—Mogao Caves & enjoy an exciting camel riding in the Gobi Desert
We Guarantee 100% No Shopping Stops!
Tour Prices
Tour Prices with Luxury Hotels
2-3 travellers
4-5 travellers
6-9 travellers
$3,749
$3,299
$2,939
Tour Prices with Standard Hotels
2-3 travellers
4-5 travellers
6-9 travellers
$3,479
$3,029
$2,669
●Prices are per person in US Dollars.
●Any parts of the tour length,activities or hotels can be tailored to your individual interests.
Are you ready to follow the footsteps of the ancients to explore this mysterious land now?
21.What will people do on the tour?
A.Appreciate the ancient heritage.
B.Ride on camels all the way.
C.Stay a few nights in caves.
D.Do a lot of shopping.
22.Which of the following is most likely to join the tour?
A.A Beijing businessman good at golf.
B.A Japanese model loving fashion.
C.A Yunnan biologist interested in birds.
D.An American student learning history.
23.How much should a traveler pay for her family(with two sons)who want to live comfortably?
A.$3,479. B.$3,749.
C.$7,498. D.$11,247.
语篇导读:本文是一篇应用文。文章是关于去丝绸之路旅行的广告。广告介绍了始发城市、景点、食宿和价格等。阅读本文有利于学生开阔视野,培养学生热爱生活的品质。
答案及剖析:
21.A 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据Tour Highlights部分的“Must-see sights in China—Terracotta Warriors,Famen Temple,Dunhuang Mogao Caves,Maiji Mountain Caves,Jiayuguan Pass and Mutianyu Great Wall”可知,在旅行过程中游客可以欣赏中国古代遗产。故选A。
22.D 推理判断题。考查学生根据文本信息进行推断归纳的能力。根据Tour Highlights部分的“Must-see sights in China—Terracotta Warriors,...and Mutianyu Great Wall”可知,在旅行过程中游客可以欣赏中国古代遗产。由此推测,一个学历史的学生很有可能参加。故选D。
23.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据表格内容可知,如果一个游客和家里的两个儿子要想住得舒适,要支付的费用是每人3 749美元,$3 749×3=$11 247。故选D。
B
I have dreamt of taking a trip to Hawaii since I graduated,but the best thing always needs waiting.I took a trip with my friends to Haleakala National Park,which lies in Hawaii.
When we arrived at Haleakala National Park,we were advised to watch the early morning sunrise.I was lost in the sightseeing that afternoon,so I could hardly wait to see the sunrise.In the next morning,we all got out of bed very early and got to the seaside at 3 o’clock.In the first half an hour,we imagined how wonderful it would be when the first light came out through the thick clouds and how soft it would be when the light touched our skin,so we waited and waited.However,another half an hour later,I gradually lost my patience since there was nothing but the chilly darkness,and I felt that I was frozen to death.But my friends were still extremely cheerful.
Nearly another one hour later,“Amazing!” Judy burst out and we all shouted to welcome the light,which was really unbelievable.Until today,I dare say that it is the most impressive sunrise in my life.However,waiting in the morning darkness is also one memory I cannot wipe from my mind forever.
Waiting sometimes is really a hard thing for most of us as it needs patience and strong-willed determination,but what about the result after that? It might turn out to be pleasing,unbelievable and satisfying.So,it is really worthwhile to wait for the best.
24.What can we learn from the passage?
A.The author’s friends and the author took a trip to China.
B.Hawaii is a good place to enjoy the sunrise.
C.The author enjoyed the worst sunrise in his life.
D.Sometimes,it is worthwhile to wait for the best.
25.When did they see the first light of the sunrise?
A.At about 3 o’clock.
B.At about 4 o’clock.
C.At nearly 5 o’clock.
D.At nearly 6 o’clock.
26.What’s the meaning of the underlined word in Paragraph 2?
A.Total. B.Cold.
C.Terrible. D.Interesting.
27.What’s the author’s attitude towards waiting for the sunrise?
A.Excited all the time.
B.Afraid all the time.
C.Firstly excited then afraid.
D.Firstly excited then impatient.
语篇导读:本文是一篇记叙文。本文记叙了作者去哈莱亚卡拉国家公园看日出的过程,并由此事引发对生活的感慨。阅读本文有利于培养学生开阔视野、热爱自然、热爱生活的品质。
答案及剖析:
24.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章最后一段可知,我们能从这篇文章中学到“最好的结果是值得等待的”的道理。故选D。
25.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第二段中“In the next morning,we all...that I was frozen to death.”可知,我们3点起床,期间等了一个小时,再根据第三段第一句可知,又过去了一个小时,所以应该大约是在5点钟。故选C。
26.B 词义猜测题。考查学生在具体语境中推测词汇意义的能力。根据画线词后面的“and I felt that I was frozen to death”(我感觉自己被冻死了)可知,天气寒冷,由此推知画线词的意思是“寒冷的”。故选B。
27.D 推理判断题。考查学生根据文本信息进行推断归纳的能力。根据文章第二段中“In the first half an hour,we...waited and waited.”可知,作者一开始是很兴奋期待的;根据下文“However,another half an hour later,I...were still extremely cheerful.”可推断出,作者开始很兴奋,但是后来失去耐心了。故选D。
C
The Sanxingdui Museum in southwest China’s Sichuan Province enjoyed huge popularity during the three-day Qingming Festival holidays by receiving nearly 20,000 visitors on the peak day,after the new archaeological discoveries brought international attention.
According to media reports,the museum saw over 15,000 visitors on Saturday,the first day of the Qingming Festival,breaking its record for daily visitors.And on the next day,more visitors swarmed into the museum to exceed 19,800.To cope with the large flow of people,on Sunday afternoon,the official social media account of the Sanxingdui Museum released the message to remind visitors of avoiding rush hours or rescheduling their visiting time.
The Sanxingdui Museum showcases various kinds of precious cultural relics unearthed at the site,such as the 2.62-metre-tall standing statue,1.38-metre-wide bronze mask,3.95-metre-high bronze tree.Earlier on March 20,Chinese archaeologists announced some new major discoveries made during the 37th excavation (挖掘) since its last excavation 35 years ago.The ruins were first discovered in the late 1920s and first excavated in 1934.More than 500 important cultural relics have been unearthed in the six newly-found pits.Since the new discoveries were known to the public,the number of people visiting the Sanxingdui Museum has increased sharply.
The museum said although they are open as usual,the newly-found pits have not opened to the public yet and the newly-excavated cultural relics are still under restoration and cannot meet the public currently.But a hall for cultural relic conservation and restoration will be in pilot operation in April and officially open on May 18.Visitors to it can see how the relics are restored,according to Zhu Yarong,vice director of the Sanxingdui Museum.
Dating back about 3,000 years,the Sanxingdui Ruins have shed light on the ancient Shu civilization and cultural origins of the Chinese nation,and have been regarded one of the most important archaeological discoveries in the 20th century.
28.What mainly brought about a surge in tourists visiting the Sanxingdui Museum?
A.Tourists’ enthusiasm.
B.Sichuan Province’s policy.
C.Qingming Festival holidays.
D.New archaeological discoveries.
29.What was true according to the text?
A.The official social media account linked the museum with the public.
B.Newly-excavated cultural relics on display attracted tourists very much.
C.The Sanxingdui Museum reacted immediately to the large flow of tourists.
D.Tourist numbers reached the peak on the first day of the Qingming Festival.
30.What does the underlined word “pilot” in Paragraph 4 mean?
A.Trial. B.Private.
C.Official. D.Personal.
31.What is the text mainly talk about?
A.The Sanxingdui Museum gives tourists insights into Chinese history.
B.Chinese people make full use of Qingming Festival holidays to travel.
C.The Sanxingdui Ruins is a perfect tourist attraction over the Qingming Festival.
D.New discoveries make the Sanxingdui Museum more popular during the Qingming Festival.
语篇导读:本文是一篇新闻报道。文章主要讲述由于新的考古发现,在清明节假期三星堆博物馆游客激增。阅读本文有利于增强学生文化自信并提高学生的文化鉴赏能力和意识。
答案及剖析:
28.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第一段可知,是新的考古发现使三星堆博物馆游客人数激增。故选D。
29.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第二段后两句可知,三星堆博物馆立即对游客激增作出了反应。故选C。
30.A 词义猜测题。考查学生在具体语境中推测词汇意义的能力。根据第四段首句可知,博物馆表示,虽然照常开放,但新发现的坑尚未向公众开放,新发掘的文物仍在修复中,目前无法满足公众需求,此处与画线词所在句是转折关系,结合本段最后一句“Visitors to it can see how the relics are restored”可推知,画线词所在句意为“但一个文物保护和修复大厅将于4月试行运营,并于5月18日正式开放。”pilot意为“试点的”。故选A。
31.D 主旨大意题。考查学生理解文章主旨要义的能力。通读全文并结合第一段内容可知,本文主要讲述由于新的考古发现,三星堆博物馆在清明节假期受到游客欢迎。故选D。
D
I’ve lived in big cities.And I was often woken at night and frequently concerned by the almost constant sounds of car and truck engines.I now live in the middle of the woods.
So I was excited when hearing about the Spanish city that has prevented cars from running.It seemingly means I could have everything that a city offers museums and culture,walking to get groceries or delicious coffee,a quick subway or bus ride to work —and peace and quiet.It sounds like that’s what people in Pontevedra got after this city carried out its leader Lores’ order of changing 75 acres of this city’s historic center into a pedestrian-only place.
Formerly,the area had been filled with cars.People tried to get in and out of the area as quickly as they could.Cars would get stuck in the area when they tried to cross the city,while others circled endlessly looking for a parking space,which led to upset for drivers and plenty of noise for pedestrians and residents.
Later the area was rebuilt with beautiful stones and returned to pedestrians. Nearly three-quarters of what were car journeys are now made on foot or by bicycle.Air becomes much cleaner.As a result,the population of central Pontevedra is obviously increasing after it has attracted 12,000 new residents from nearby towns to live there.
Considering the negative health effects of pollution,it makes sense to get rid of cars from at least some parts of urban areas.The good news is that Pontevedra isn’t the only one to expand car-free areas.Dublin,Santa Monica and Burlington have pedestrian-only areas,too.These cities’ great changes will probably positively shape many other leaders’ decisions on city planning.
32.What do we know about the author’s past life in cities?
A.She preferred to keep to herself.
B.She visited museums constantly.
C.She didn’t live quite joyfully there.
D.She didn’t like working during the day.
33.What may Lores’ order have led to according to the author?
A.Tourists being less interested in the city.
B.More museums and factories being built.
C.Transportation becoming a little inconvenient.
D.People better enjoying services offered by the city.
34.What did Pontevedra’s historic center use to look like?
A.It had fantastic scenery.
B.It was troubled by traffic.
C.It was crowded with bicycles.
D.It had fewer parking lots.
35.What does the author think of Pontevedra’s plan for cars?
A.It needs to be improved.
B.It may be adopted by more cities.
C.It differs from the Santa Monica’s.
D.It harms the rights of many drivers.
语篇导读:本文是一篇夹叙夹议文。作者曾经在大城市生活得不太愉快,但在Pontevedra执行了Lores的命令后,这个地方以前的交通问题得到了改善,人们能更好地享受到城市所提供的便利了,同时其他一些地方也开始设立行人专区。这些城市的巨大变化可能会对许多其他领导人对城市规划的决定有积极的影响。阅读本文有利于学生开阔视野,培养学生热爱生活、善于观察和勤于思考的品质。
答案及剖析:
32.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第一段中“I’ve lived in big cities.And I...constant sounds of car and truck engines.”可知,作者在过去的城市生活得不太愉快。故选C。
33.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第二段中“It seemingly means I could...a pedestrian-only place.”可知,Lores的命令让人们更好地享受城市提供的服务。故选D。
34.B 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据第三段可知,Pontevedra的历史中心以前被交通问题所困扰。故选B。
35.B 推理判断题。考查学生根据文本信息进行推断归纳的能力。根据最后一段中“The good news is that...leaders’ decisions on city planning.”可推知,作者认为Pontevedra的汽车计划可能会被更多的城市采用。故选B。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
The Lake on Top of a Mountain
Imagine a lake as blue as the summer sky,surrounded by thousands of pine trees and towering mountains.36. ,but Lake Tahoe is a real place in the Sierra Nevada Mountains,along the border of California and Nevada.
People come during every season to enjoy Lake Tahoe.It is the perfect spot for camping,boating,fishing,biking,and hiking.37. .Most of the small towns surrounding Lake Tahoe have lodges (集会处) where families can go skiing or go snowboarding.These holiday destinations are much more fun to stay at than the ones in other parts of the country.
38. ,but the area was popular long before California and Nevada were even states.Native Americans from the Washoe tribe (部落) traveled through the mountains and spent their summers at Lake Tahoe.In fact,the name Tahoe comes from a Washoe, which means “big water”.The Washoe were expert hunters who used the land and water for their food supply.39. .The best one is about a very large birdlike monster (怪物) that lived in the middle of the lake and ate people!
While people now use Lake Tahoe mostly for fun rather than survival,it is still important to keep the water and land clean.California and Nevada work together to make sure these natural resources are used wisely.40. .There would be no place as beautiful or fun for a vacation as Lake Tahoe.
A.Few people know this place
B.It sounds like something from a storybook
C.They even created many tales about the lake
D.Thousands of people visit Lake Tahoe each year
E.However,Lake Tahoe is best known for its snow sports
F.They have excellent hunting skills and never farm the land
G.It would be terrible if the lake and mountains became severely polluted
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了位于美国加利福尼亚州和内华达州边界上内华达山脉上的塔霍湖。阅读本文有利于开阔学生视野,培养学生勇于探索的精神。
答案及剖析:
36.B 考查学生理解段内句间衔接关系的能力。根据上文“Imagine a lake as...and towering mountains.”和下文“but Lake Tahoe is a real place...of California and Nevada.”可知B项“It sounds like something from a storybook”符合语境,与下文构成逻辑上的转折关系,且it指代上文所提到的内容。故选B。
37.E 考查学生理解段内句间衔接关系的能力。上文“It is the perfect spot for camping,boating,fishing,biking,and hiking.”与下文“Most of the small towns...can go skiing or go snowboarding.”前后断层,E项“However,Lake Tahoe is best known for its snow sports”与上文构成转折同时又紧密连接下文。故选E。
38.D 考查学生理解语义转折句的衔接关系的能力。下文“but the area was popular long before California and Nevada were even states.”与D项“Thousands of people visit Lake Tahoe each year”构成逻辑上的转折关系,同时下文“Native Americans from...at Lake Tahoe.”与D项相照应。故选D。
39.C 考查学生理解篇章段内句间衔接关系的能力。下文“The best one is about a very large...middle of the lake and ate people!”是对C项“They even created many tales about the lake”的举例说明,符合语境。故选C。
40.G 考查学生理解篇章段内句间衔接关系的能力。G项“It would be terrible if the lake and mountains became severely polluted”是对上文“While people now use Lake Tahoe mostly for fun...and land clean.”的进一步说明,同时下文“There would be no place as beautiful or fun for a vacation as Lake Tahoe.”解释了如果湖泊和山脉被严重污染,那将是可怕的原因。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
I was driving into my little town in Newlands when I blew a tyre.Fortunately almost outside our local garage,unfortunately after 5 pm it was 41 .
There was a young couple sitting in the open door of their 42 in the garage’s car park,with the hood(折叠式车篷) up,looking a bit 43 .I knew I had a spare tyre in the 44 of my car but no tools,and I’m pretty unconfident with the old tyre 45 anyway.So I was sort of 46 wondering what to do next when the guy 47 next to me and asked if I 48 a hand with the tyre.
I was so grateful,and he 49 out some basic tools quickly and got things started.It turned out that they were on a tour around the country and their truck had just 50 from something expensive and slow to fix.Thus,they were forced to 51 in the car park of the garage that night.
Well,he fixed my wheel up lovely and I took them both home to my cottage,to a homemade 52 and apple cakes and a cosy little spare room,and 53 them back into town the next day.
What was a pain in the trouble for all of us 54 into a fun night of laughter and good food and nice company because they generously offered a 55 hand to a lady meeting with difficulties.
41.A.declined B.fined
C.closed D.cancelled
42.A.car B.truck
C.home D.room
43.A.disappointed B.confident
C.considerate D.guilty
44.A.center B.foot
C.back D.side
45.A.record B.change
C.choice D.use
46.A.excitedly B.enthusiastically
C.sensitively D.awkwardly
47.A.popped up B.backed off
C.opened up D.took off
48.A.raised B.needed
C.put D.had
49.A.looked B.let
C.figured D.took
50.A.fled B.come
C.died D.made
51.A.sleep B.skip
C.eat D.respond
52.A.party B.vase
C.pond D.meal
53.A.dropped B.led
C.invited D.seized
54.A.broke B.crashed
C.turned D.ran
55.A.shaking B.waving
C.striking D.helping
语篇导读:本文是一篇记叙文。讲述了作者路上不幸轮胎爆了,自己既没有工具,又不太会更换轮胎,这时有好心人热心帮助,作者也快乐地给予回报的故事。阅读本文有利于培养学生助人为乐的品质。
[文章脉络]
答案及剖析:
41.C 根据前文“I blew a tyre”以及“Fortunately almost outside our local garage, unfortunately ...”可知,作者的轮胎爆了,不幸的是修理厂关门了。
42.B 根据第三段中“their truck had just 50 from something expensive and slow to fix”可知,这里指卡车。
43.A 基于前文的分析,以及第三段中“their truck had just 50 from something expensive and slow to fix”可知,修理厂已经关门,需要修车的人还没有修好,所以有点儿失望。
44.C 根据常识可知,备用轮胎放在车的尾厢。
45.B 根据前文“I blew a tyre”以及前文的分析可知,作者的轮胎爆了,需要改换轮胎。
46.D 基于前文的分析可知,前文“I’m pretty unconfident with the old tyre 45 anyway”可知,作者没有工具,对换轮胎不自信,所以“尴尬地”在想下一步该怎么办。
47.A 根据语境以及后文“next to me and asked if I 48 a hand with the tyre”可知,作者正在困境中,这时一个小伙子突然出现,伸出援助之手。
48.B 基于前文的分析可知,作者的轮胎爆了,自己没有工具并且也不太会更换轮胎,所以小伙子询问作者是不是需要帮忙。
49.D 根据前文“the guy 47 next to me and asked if I 48 a hand with the tyre”可知,小伙子要帮忙,所以拿出一些工具。take out“拿出”,符合句意。
50.C 根据语境以及后文“from something expensive and slow to fix”可知,这个小伙子之所以在这时能帮助作者,是因为他们旅游到这里,卡车因故停止运行。
51.A 根据后文“that night”以及下一段中“a cosy little spare room”可以推断,他们夜晚被迫在停车场睡觉。
52.D 根据前文“I took them both home to my cottage,to a homemade”以及后文“and apple cakes”可知,这里指吃了一顿家常饭。
53.A 根据语境以及后文“them back into town the next day”可知,作者第二天把他们送回城里。drop sb. to/into...“送某人去……”符合句意。
54.C 根据前文“Well,he fixed my wheel up lovely”可知,作者轮胎爆了,结果遇到好心人帮助修好了,所以说,麻烦的痛苦变成欢笑。
55.D 基于前文的分析,根据前文“next to me and asked if I 48 a hand with the tyre”以及“Well,he fixed my wheel up lovely”可知,作者轮胎爆了,结果遇到好心人帮助修好了,所以说,他们慷慨地向一位遇到困难的女士伸出了援助之手。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
On October 29,2019,the Confucius institute in Edmonton hosted a Chinese Culture Day for 35 students from Riverbend Junior High School,56. are studying the Chinese Language and Culture program.This is 57. first year that Riverbend Junior High School introduced the program.The Chinese teacher hoped that exposure to Chinese culture would inspire the students’ interest and passion for 58. (learn) Chinese.
After listening to a brief 59. (introduce) about the CIE by director Cameron Mah and taking a tour of the CIE,the students took part in 60. (variety) Chinese cultural events,such as 5-animal exercises,handkerchief dance and paper cutting.They showed a great interest in these 61. (activity).We received positive feedback from the students as they described the experience 62. “fun”,“amazing” and “awesome”.
In the past ten years,the CIE 63. (host) Chinese Culture Day for students from Edmonton,St.Albert,Calgary and as far as Whitehorse in Yukon.In order 64. (support) curriculum and provide culture support to schools,the CIE also provides 65. (it) free culture workshops for schools such as paper cutting,Chinese knots,Chinese painting,calligraphy,Tai Chi,etc.Last year the CIE served over 10,000 district students.
语篇导读:本文是一篇说明文,介绍了埃德蒙顿孔子学院举办的“中国文化日”活动。阅读本文有利于培养学生热爱生活的品质,感受中国语言和文化的魅力。
答案及剖析:
56.who 考查定语从句。分析句子结构可知,此处为定语从句。先行词是35 students,指人,并在定语从句中作主语,所以用关系代词who引导非限制性定语从句。故填who。
57.the 考查冠词。根据句意可知,此处指“第一年举办”,再结合序数词first可知,此处表示特指,需要用定冠词the。故填the。
58.learning 考查非谓语动词。根据空格前的介词for可知,此处需要填入动名词。故填learning。
59.introduction 考查名词。根据空格前的形容词brief以及不定冠词a可知,此处填入可数名词的单数形式。故填introduction。
60.various 考查形容词。根据空格后的名词Chinese cultural events可知,此处需要用形容词作定语。故填various。
61.activities 考查名词单复数。根据句意以及空格前的these可知,此处需要填入可数名词activity的复数形式。故填activities。
62.as 考查固定短语。固定短语“describe...as...”意为“把……描述为……”。故填as。
63.has hosted 考查时态及语态。根据时间状语标志“In the past ten years”可知,句子要使用现在完成时。主语the CIE是单数,且与谓语动词host是主动关系。故填has hosted。
64.to support 考查非谓语动词。固定短语in order to do sth.意为“为了做某事”。故填to support。
65.its 考查代词。根据空格后的名词workshops可知,此处需要用形容词性物主代词。故填its。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假设你是某市高中学生李华,你的家乡新建了一个主题公园,请给你的加拿大朋友Tony写一封邮件,邀请他来该主题公园游玩。邮件的内容包括:
1.写这封邮件的目的;
2.介绍新建的主题公园的相关内容;
3.期待他的回复。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Tony,
How is everything going?
Yours truly,
Li Hua
One possible version:
Dear Tony,
How is everything going? Learning that you are keen to Chinese history,I’m writing to invite you to visit the newly-built theme park—Folk Culture Park.
Located 12 km south of our city,the park is a combination of culture, entertainment and food.To begin with,it is a perfect place where you may have a taste of various features in different times of China.Additionally,the park has plenty of restaurants with tasty food for every appetite.
Once you make up your mind,don’t hesitate to contact me.Looking forward to your reply.
Yours truly,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Anyone going to an amusement park might have seen the likes of me.I held purses,cellphones and sunglasses while others threw themselves on roller coasters.I admit their bravery,but refuse to challenge my own limitations.
One day when we were at the Wonderland Amusement Park in Toronto.My friends tried to get me to ride a roller coaster.But the click,click,click of the cars climbing up the tracks made me fear.The stop at the top,before falling with people’s screams,seemed terrible.
My friends were still trying to persuade me,and I was still saying no,when I suddenly saw a familiar face,one I had never seen outside a television set.It was Jennifer Capriati,a popular tennis player at the top of her game,already winning titles at the age of fourteen.She was my heroine.I pulled out a pen and the only paper that I could find and walked to her.
She was weaving her way through a rope that led to a ride called the Jet Scream.I was running quickly because I didn’t want to pass up the chance to meet her face to face,but I was also a bit nervous.So I waited at the exit to calm down and get closer to her as she came off the ride.
Several minutes later,she got out from the exit,laughing and talking with her brother.I focused on her walking toward me.I looked down at the ground.She walked past.It was more difficult to talk to a player than I thought,but I had to take the chance.I called her name,not very confidently,but more like a question,“Jennifer?” She turned around.Her eyes met mine.Our eyes actually met.“Would you mind signing for me?” I asked,handing the pen and paper toward her.Her hand wrote over the paper and said,“You are the first person who has recognised me in the park so let’s take a roller coaster together.”
注意:
续写词数应为150左右。
Paragraph 1:
Hearing her invitation,I was filled with mixed feelings.
Paragraph 2:
My friends came up and asked,“Are you sure you will take a roller coaster?”
1.阅读文章,掌握主旨方向。
2.明确写作思路,确定续写内容。
3.汇集故事线索,列出写作要点。
4.优化语言,完善续写逻辑。
Hearing her invitation,I was filled with mixed feelings.On the one hand,I felt good that I was the only fan who got the opportunity.I admired Jennifer Capriati very much and was eager to stay with her a little longer.On the other hand,I was scared of riding a roller coaster.However,I must take the chance and it didn’t take much time to make my decision.I nodded and went to the roller coaster with her.
My friends came up and asked,“Are you sure you will take a roller coaster?”“Yes,” I answered.“This is the only chance for me to ride a roller coaster with my heroine.” My friends were surprised.They had spent years trying to persuade me to do that.Fears of heights and moving too fast seemed unimportant now.Although I screamed during the entire time like a girl being chased by an axe killer,I finally survived.That chance of meeting with Jennifer Capriati helped me overcome my fear.And since then,I have lived in a world where I am a bit braver.
相关学案
这是一份英语选择性必修 第一册Unit 3 Fascinating Parks导学案,共3页。
这是一份人教版 (2019)选择性必修 第一册Unit 3 Fascinating Parks导学案,共2页。
这是一份高中人教版 (2019)Unit 3 Fascinating Parks学案设计,共2页。

