2021-2022学年广东省广州市海珠区九年级(上)期中英语试卷(word版 含答案)
展开
这是一份2021-2022学年广东省广州市海珠区九年级(上)期中英语试卷(word版 含答案),共27页。试卷主要包含了 a sng.,h .,昨天那个小偷被警察关进了监狱,请不要嘲笑处于困境中的人等内容,欢迎下载使用。
2021-2022学年广东省广州市海珠区九年级(上)期中英语试卷
一. 语法选择(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.(15分)Lisa has always been overweight.She wanted to lose(1) ,not just because she wanted to look more beautiful and healthier,but also because it would make life easier.For example,it was difficult for Lisa(2) ready﹣made clothes that would fit.She had to ask a tailor(裁缝)to make clothes that(3) large enough.In school,she needed a special chair which was bigger and stronger than(4) chairs.If she went for a walk,she got tired very(5) .She was also(6) about the way people treated her sometimes. "People look at me and even make fun of me.That's unfair!It's true that I'm overweight,but I don't think people (7) treat me differently because I'm big.I can't enjoy(8) dinner with my friends because I'm afraid of getting fatter." Her friends and family never made fun of her.(9) ,they tried to help her.They wanted her to be happy and healthy. (10) Lisa was feeling sad,she didn't want to speak to anyone.
But now things are quite different.Last month her classmates were preparing for the School Art Week.Someone advised Lisa to play(11) lead role of the proud Queen who was tall and fat.Lisa agreed and she practiced (12) .
Soon after the play,Lisa became the star!She did (13) well that everybody remembered the proud Queen. (14) stood around and said "Congratulations" to her.She even(15) the School Best Actress Award for her wonderful performance.
Now Lisa doesn't worry about being fat any more.She believes in the English saying, "Every dog has its day."
(1)A.weights
B.weight
C.weigh
D.weighs
(2)A.find
B.finds
C.found
D.to find
(3)A.is
B.are
C.was
D.were
(4)A.the others
B.others
C.the other
D.another
(5)A.quick
B.quicker
C.quickest
D.quickly
(6)A.more unhappy
B.unhappiness
C.unhappily
D.unhappy
(7)A.can't
B.should
C.must
D.need
(8)A.have
B.has
C.having
D.to have
(9)A.Instead
B.Or
C.However
D.Then
(10)A.When
B.Though
C.Unless
D.Until
(11)A.a
B.an
C.the
D. /
(12)A.a lot
B.a lot of
C.lots
D.lots of
(13)A.so
B.such
C.very
D.much
(14)A.Their
B.Theirs
C.They
D.Them
(15)A.was winning
B.won
C.has won
D.win
二. 完形填空(共 10 小题:每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~10各题所给的 A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
2.(10分)It was a summer day.An old man was taking a walk down a hill cheerfully.He wiped the sweat(擦汗)from his face and started(1) a song.
Suddenly,he heard a low voice. "Hello,Sir." The old man turned around(2) he saw no one. "I'm here." the voice came from beside his feet.The old man looked down and saw a beautiful flower.
"Sir,would you mind answering a question?" (3) the flower. "Certainly not,my child.What do you want to know?" said the old man.The flower hesitated(犹豫) for a second and said(4) ?You are not young and maybe you don't have(5) days left." The flower went on, "My days have(6) and I' m going to wither(枯萎).It makes me sad."
The old man laughed, "Yes,I am not young and don't have a lot of days left.But so what? (7) waste such a lovely day on something that hasn't happened?" The flower didn't(8) understand.The old man continued, "What's gone is gone.What' s to come is to come.You can't change it.But you can decide to enjoy this very (9) that you truly have."
And he didn't(10) the flower to respond(回应).He just walked away,continuing with the happy song he had been singing.
(1)A.playing
B.singing
C.practising
D.writing
(2)A.however
B.so
C.but
D.because
(3)A.asked
B.replied
C.repeated
D.answered
(4)A.worried
B.annoyed
C.tired
D.happy
(5)A.some
B.many
C.any
D.few
(6)A.returned
B.stood
C.passed
D.ended
(7)A.Where
B.What
C.How
D.Why
(8)A.quiet
B.quite
C.seldom
D.very
(9)A.moment
B.song
C.word
D.voice
(10)A.listen to
B.put away
C.drop by
D.wait for
三. 阅读(共两节:满分30分)第一节 阅读理解(共 15 小题:每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从 1~15 各题所给的 A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
3.(8分)In the state of Qin,there was a man called Shang Yang.He was a statesman(政治家)and worked out many reforms(改革),like focusing(关注)on farming and giving rewards(奖励)
To solve this problem,Shang came up with an idea.He put a thin wooden pole at the south gate of the capital of Qin.Many people came to see him.
Then,in front of the crowd,he said loudly
It was a simple job and the reward was large.However,some time passed and no one stepped forward.They all thought Shang was joking.
Hearing no answer,Shang stepped forward and said, "The reward now goes to 50 gold pieces."
This offer was unbelievable.Finally,a man from the crowd came forward.He put the pole on his shoulders and walked to the north gate.True to his word,Shang gave the man 50 gold pieces.
After that,the people of Qin were all talking about what Shang did at the south gate.They believed he was a man of his word.So when Shang began carrying out his reforms,the people followed him.Under these great reformsunified all the states,becoming the first empire of China.
Credibility(诚信)is very important for everyone.It will help people believe what they say and respect them.
(1)Shang Yang's reforms focused on .
A.farming
B.giving rewards to soldiers though they were not successful
C.how to carry them out
D.how to make people trust him
(2)Shang Yang gave gold to the person because .
A.he needed the pole to be at the north gate
B.he wanted people to know he could keep his promises
C.he wanted to teach people a valuable lesson
D.he was going to introduce his reforms at the north gate
(3)What does the underlined word "unified" mean?
A.统一标准.
B.统一.
C.多重标准.
D.分裂.
(4)What's the main idea of this story?
A.Money talks.
B.Reforms are important.
C.Keeping promises can earn people's trust.
D.Earning people's trust is never easy.
4.(6分)So,it's exam time again.Have you done the necessary work to get good marks?Sleeping with the textbook under the pillow doesn't work.The best way is to space your practice out,rather than cram(塞满),if you organize five hours of study into one hour a day,you'll remember more than if you study for five hours on one day.
Don't depend on memory alone.Get pens and paper,and start working!Students who can test themselves earlier will be better at retrieving(检索)the knowledge from the memory and keep it in the long run.John Dunlosky,suggests that "you start by reading a textbook with your favourite pens and colours,and then write down the important ideas on small cards.While doing so
Good revision should give you confidence,but if you are still worried,it's not harmful to follow some special customs.In Japan,meaning "winning".For some students in South Korea,the key to success is not washing their hair before an exam,there are always those who believe in their "lucky underwear".
The bottom line is that you need to study,eat a good meal,sleep well on the eve of the test
Good luck in your exam!
(1)When you "space your practice out",you .
A.study for at least 5 hours on one day
B.sleep with your textbook under the pillow
C.organize 5 hours of study into one hour a day
D.take your textbook out from the pillow
(2)Which of the following is TRUE according to Paragraph 3?
A.The word "Katsudon" sounds similar to "winning" in South Korea.
B.In some countries,washing hair brings bad luck after having exams.
C.Some people might wear special underwear when there is a test.
D.Students in Japan will eat noodles with egg and pork pieces before a test.
(3)What does the writer advise student to do before tests?
A.Prepare your exams well and be confident.
B.Choose your favourite pens and stay up late.
C.Follow some customs and just enjoy yourselves.
D.Sleep with the textbook under your pillow.
5.(8分)Do you like writing by hand or with a keyboard?
A new brain research,led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology,shows that choosing handwriting over using a keyboard results in better learning and memory.
"When you write your shopping lists or notes by hand,you simply remember things better after some time." said Audrey van der Meer,author of the study.
The study was done using equipment (设备) to track (跟踪) and record brain wave activity.12 young adults and 12 children took part in the study.Each person was asked to write by hand and type on a keyboard while wearing a special cap with over 250 electrodes (电极)(传感器) in the electrodes picked up the electrical activity that took place in the brain.Each examination took 45 minutes per person.
The results show that the brain in both young adults and children is much more active when writing by hand than when typing on a keyboard.According to Van der Meer,plenty of senses become active by pressing a pen on paper,seeing the letters written and hearing the sound made while writing. These build connection between different parts of the brain,opening the brain up for learning.
Van der Meer believes that the results show the importance of children's learning to draw and write at an early age,especially at school. "Learning to write by hand is a bit slower course,but it's important for children to experience the tiring step of learning to write by hand." she said.
The hand movements are good for us in many ways. "If you use a keyboard,you use the same movement for each letter.Writing by hand requires control of your fine motor (精细动作) skills and senses.It's important to put the brain in a learning state as often as possible." Van der Meer added. "You might use a keyboard to write an article
(1)Which is the correct order of the research steps?
①Record and study the results.
②Put special caps on each person.
③Find 12 young grown﹣ups and 12 children.
④Ask the people to write by hand and use a keyboard.
A. ②④①③
B. ③②④①
C. ③④②①
D. ②①④③
(2)What does the underlined word "These" refer to (指的是)?
A.The letters you are learning to write.
B.The skills you use to write an article.
C.The sense experiences when you write by hand.
D.The different parts of the brain relative to writing.
(3)What is the last paragraph mainly about?
A.The examples of writing by hand instead of using a keyboard.
B.The control of your fine motor skills and senses when you write.
C.The several ways to write an article and take notes during a class.
D.The reasons why the hand movements in writing are helpful in learning.
(4)What can be inferred (推断) from the passage?
A.Children will be encouraged to write more by hand.
B.We must write our shopping lists by hand from now on.
C.The more a young person writes,the worse his memory is.
D.Learning to write by hand is faster than learning to use a keyboard.
6.(8分)Your summer vacation is coming.The following activities in your city can help you to have a colorful vacation.
Paintings & Calligraphy(书法)
Great changes have taken place in China in the past 100 years.To show love for the Communist Party of China,100 students from different schools will use their pens and brushes to show you the great changes.
Time
10:00 ﹣ 15:00
July 1st ﹣ July 15th,2021
Closed on Mondays
Place
Achievement Hall
Inventions
To memorize Yuan Longping,Father of Hybrid Rice,people in our city will show you their greatest inventions on saving food.In the show
Time
13:30 ﹣ 16:00
August 10th ﹣ August 11th,2021
Place
Sunshine Hall
A book on embroidery(刺绣)
The book Xun Xiu Ji has been named China's most beautiful book.Zhang Shulin is the writer of it.We have invited Fan Deng to introduce it to us.For more information,call Linda at 679 ﹣ 8871,please.
Time
14:00 ﹣ 15 :30
June 30th,2021
Place
School Hall
Volunteers
To keep away from COVID﹣19,we'd better get vaccinated(接种疫苗).But many people in our community are afraid of it.Please work for our community to tell them the importance of getting vaccinated and help to reduce the worries.
Time
13:30 ﹣ 15:00
July 15th ﹣ July 24th,2021
Place
Community Office
(1)Who will introduce the book Xun Xiu Ji to you on June 30th,2021?
A.Zhang Shulin.
B.Linda.
C.Xun Xiuji.
D.Fan Deng.
(2)How long will the invention show last during the two days?
A.2.5 hours.
B.5 hours.
C.7 hours.
D.3.5 hours.
(3)Zhang Wei is a volunteer in the community,what should he do?
A.He should help people to reduce the worries.
B.He should lay out the paintings from 100 students.
C.He should invent something new to save food.
D.He should order people to get vaccinated.
(4)The Greens will come to your city on July l0,2021.What can they see?
A.Embroidery works.
B.Many volunteers.
C.New inventions on saving food.
D.Painting and calligraphy works.
三.第二节 阅读填空(共 5 小题:每小题 1 分,满分 5 分)根据短文内容,将下面 A—E五个句子分别填入文中的空缺处,使补全后的短文意思通顺,结构完整。请把答案的编号在答题卡上相应的题号涂黑。
7.(5分)Family meals are an important part of living with a family.A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week.This is a very good sign.(1)
Sharing a meal can help a family stick together.Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging.It can also teach younger people about their culture by eating traditional food. (2)
All these help family members learn patience and respect for each other.
(3) Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time.They can discuss problems.All these are really helpful in their growth.Studies show that eating together helps to reduce the risk that a child will smoke,get into fight or do something wrong. (4) Family meals help a family build up a healthy body,too.Families who share meals together often eat more fruits and vegetables.These families don't eat at fast﹣food restaurants as often as families that do not eat a shared meal.(5)
A.It is because there are many advantages for families to have dinner together.
B.Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends.
C.Family meals also play an important part in child development.
D.Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company.
E.So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals.
四. 写作(共三节,满分5分)第一节 语篇填词 阅读文章,根据上下文及所给单词的首字母用正确形式写出所缺单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。(每空限填一词)
8.(5分)Mark Twain was a famous writer and he had a good sense of(1)h .
One day,Mark Twain received an invitation to give a speech in a small city.When he arrived,he decided to have his hair cut before the speech. "Do you like our city?" The barber asked him. "It's my(2) to be in such a beautiful place here." answered Mark Twain. "It's lucky for you to be here today," the barber continued, "Because Mark Twain is going to give a speech tonight.I(3) you're coming for it,right?"
"That's true." replied Mark Twain.
"Have you got the ticket?"
"Not yet."
"Oh,what a pity!I'm (4)c that the lecture hall will be full of audience.Then you'll have to stand from the beginning till the end.There will be no (5)s ."
"Exactly!" said Mark Twain. "It' s really annoying to be with Mark Twain.I have to stand all the way whenever he gives a speech."
五.第二节 完成句子(共5小题: 每小题2分,满分10分)根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。(每空限填一词)
9.(2分)昨天那个小偷被警察关进了监狱。
The thief by the policeman yesterday.
10.(2分)请不要嘲笑处于困境中的人。
Please don't people when they are in trouble.
11.(2分)最终他们学会了怎样开心地生活在一起。
Finally,they learnt with each other.
12.(2分)昨晚汉斯做的演讲多么精彩啊!
Hans gave last night!
13.(2分)她一次又一次地犯同一个错误,真是粗心。
It's really her the same mistake again and again.
六.第三节 书面表达(共1小题: 满分15分)
14.(15分)上周六晚上,你们全家人在一家饭店用餐。请你根据以下提示写一篇短文,描述事情发生的经过
提示:
(1)邻桌青少年们大声说话、吸烟;
(2)你请他们不要那么做;
(3)他们不听,反而说不关你的事,嘲笑你;
(4)你认为:他们在公共场所那样做是不对的;青少年是祖国的未来,应该……
注意:
(1)短文应包括所有要点,可以适当发挥,使文章连贯;
(2)词数80左右(文章的开头已给出,不计入词数);
(3)不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Last Saturday evening,all my family had dinner in a restaurant._________
2021-2022学年广东省广州市海珠区九年级(上)期中英语试卷
参考答案与试题解析
一. 语法选择(共 15 小题:每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从1~15各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
1.(15分)Lisa has always been overweight.She wanted to lose(1) ,not just because she wanted to look more beautiful and healthier,but also because it would make life easier.For example,it was difficult for Lisa(2) D ready﹣made clothes that would fit.She had to ask a tailor(裁缝)to make clothes that(3) D large enough.In school,she needed a special chair which was bigger and stronger than(4) C chairs.If she went for a walk,she got tired very(5) D .She was also(6) D about the way people treated her sometimes. "People look at me and even make fun of me.That's unfair!It's true that I'm overweight,but I don't think people (7) treat me differently because I'm big.I can't enjoy(8) C dinner with my friends because I'm afraid of getting fatter." Her friends and family never made fun of her.(9) A ,they tried to help her.They wanted her to be happy and healthy. (10) A Lisa was feeling sad,she didn't want to speak to anyone.
But now things are quite different.Last month her classmates were preparing for the School Art Week.Someone advised Lisa to play(11) C lead role of the proud Queen who was tall and fat.Lisa agreed and she practiced (12) A .
Soon after the play,Lisa became the star!She did (13) A well that everybody remembered the proud Queen. (14) C stood around and said "Congratulations" to her.She even(15) the School Best Actress Award for her wonderful performance.
Now Lisa doesn't worry about being fat any more.She believes in the English saying, "Every dog has its day."
(1)A.weights
B.weight
C.weigh
D.weighs
(2)A.find
B.finds
C.found
D.to find
(3)A.is
B.are
C.was
D.were
(4)A.the others
B.others
C.the other
D.another
(5)A.quick
B.quicker
C.quickest
D.quickly
(6)A.more unhappy
B.unhappiness
C.unhappily
D.unhappy
(7)A.can't
B.should
C.must
D.need
(8)A.have
B.has
C.having
D.to have
(9)A.Instead
B.Or
C.However
D.Then
(10)A.When
B.Though
C.Unless
D.Until
(11)A.a
B.an
C.the
D. /
(12)A.a lot
B.a lot of
C.lots
D.lots of
(13)A.so
B.such
C.very
D.much
(14)A.Their
B.Theirs
C.They
D.Them
(15)A.was winning
B.won
C.has won
D.win
【解答】(1)B.名词辨析。A.weights错误表达,名词,动词,动词单数,Lisa超重了。lose weight意为"减肥"。故选:B。
(2)D.动词用法辨析。A.find 动词原形;C.found过去式;该句句意:例如。句式为:It is+形容词+(for sb.)+ to do sth.意为做某事对于某人来说的"。故选:D。
(3)D.系动词辨析。A.is是;B.are是用于一般现在时主语为复数时,用于一般过去时主语为单数时;本句中hat后从句为定语从句,且根据前句谓语"had to ask"可知时态为一般过去时。故选:D。
(4)C.不定代词辨析。A.the others剩余的所有人或物;B.others其他人或物;C.the other其他的,表两者中另一个"时可不加名词,需加名词,又一,此处表达的是她的椅子比其他所有人的椅子都大和结实,所以用the other。
(5)D.词形辨析。A.quick快的;B.quicker更快的;C.quickest最快的;D.quickty快地;本句中修饰动词 got。故选:D。
(6)D.词形辨析。A.more unhappy更加不快乐;B.unhappiness不快乐;C.unhappily 不快乐地;D.unhappy不快乐的;根据后文lisa说"Poople look at me and even make fan of me."可知,所以她会不开心。故选:D。
(7)B.情态动词辨析。A.can't不能;B.should应该;D.need需要,此处句意为"不应该因为我很胖就区别对待我",故此空填should。
(8)C.动词用法辨析。A.have原形;C.having 现在分词;该句句意:我不能和我的朋友们共享晚餐。enjoy doing sth 意为"喜欢享受做某事"。故选:C。
(9)A.副词辨析。A.Instead相反;C.However然而;根据上文"Her friends and family never made fun of her."和后文"they tried to help her"可知,反而还尽力去帮助她。故选:A。
(10)A.介词辨析。A.When当……的时候;C.Unless除非;根据句意可知该句引导的是时间状语,因此用when引导时间状语。
(11)C.冠词辨析。A.a 一个,位于铺音发音的单间前,表泛指;C.the这个;D./ 零冠词,故用the表特指。
(12)A.a lot很多,非常;B.a lot of表"许多大量";C.lots 不可单独使用,修饰名词,她大量地进行练习,故用a lot。
(13)A.so如此,其后加形容词,其后加名词或名词短语,其后加形容词,其后加不可数名词,且根据语义及后面ha"可知,意为如此……以至于……"。
(14)C.动词辨析。A.Their 他们的,名词性物主代词,主格D.Them他们;此处缺主语。故选:C。
(15)B.时态辨析。A.was winning 过去进行时;C.has won 现在完成时;根据语境,请语动词用过去式won。
二. 完形填空(共 10 小题:每小题 1 分,满分 10 分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从 1~10各题所给的 A、B、C、D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
2.(10分)It was a summer day.An old man was taking a walk down a hill cheerfully.He wiped the sweat(擦汗)from his face and started(1) a song.
Suddenly,he heard a low voice. "Hello,Sir." The old man turned around(2) C he saw no one. "I'm here." the voice came from beside his feet.The old man looked down and saw a beautiful flower.
"Sir,would you mind answering a question?" (3) C the flower. "Certainly not,my child.What do you want to know?" said the old man.The flower hesitated(犹豫) for a second and said(4) D ?You are not young and maybe you don't have(5) C days left." The flower went on, "My days have(6) C and I' m going to wither(枯萎).It makes me sad."
The old man laughed, "Yes,I am not young and don't have a lot of days left.But so what? (7) D waste such a lovely day on something that hasn't happened?" The flower didn't(8) understand.The old man continued, "What's gone is gone.What' s to come is to come.You can't change it.But you can decide to enjoy this very (9) A that you truly have."
And he didn't(10) D the flower to respond(回应).He just walked away,continuing with the happy song he had been singing.
(1)A.playing
B.singing
C.practising
D.writing
(2)A.however
B.so
C.but
D.because
(3)A.asked
B.replied
C.repeated
D.answered
(4)A.worried
B.annoyed
C.tired
D.happy
(5)A.some
B.many
C.any
D.few
(6)A.returned
B.stood
C.passed
D.ended
(7)A.Where
B.What
C.How
D.Why
(8)A.quiet
B.quite
C.seldom
D.very
(9)A.moment
B.song
C.word
D.voice
(10)A.listen to
B.put away
C.drop by
D.wait for
【解答】(1)B 动词辨析,B唱歌,D写,故答案是B。
(2)C 连词辨析,B所以,D因为,(2)he saw no one.老人转过身来。表转折。
(3)C 动词辨析,B回复,D回答,would you mind answering a question,故答案是C。
(4)D 形容词辨析,B恼怒的,D开心的,应该是问为什么这么开心。
(5)C 形容词辨析,修饰可数和不可数名词,修饰可数名词,用于否定句或问句,表否定,且本句是否定句,故答案是C。
(6)C 动词辨析,B站,D结束,可知我的时间已经流逝了。
(7)D 疑问词辨析,B什么,D为什么 waste a lovely on that happened?故答案是D。
(8)B 副词辨析,B相当,D非常?这里应该是花相当地不理解。
(9)A 名词辨析,B歌曲,D声音?应该是享受你所拥有的瞬间。
(10)D 短语辨析,B收起,D等待,故答案是D。
三. 阅读(共两节:满分30分)第一节 阅读理解(共 15 小题:每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从 1~15 各题所给的 A、B、C和D项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
3.(8分)In the state of Qin,there was a man called Shang Yang.He was a statesman(政治家)and worked out many reforms(改革),like focusing(关注)on farming and giving rewards(奖励)
To solve this problem,Shang came up with an idea.He put a thin wooden pole at the south gate of the capital of Qin.Many people came to see him.
Then,in front of the crowd,he said loudly
It was a simple job and the reward was large.However,some time passed and no one stepped forward.They all thought Shang was joking.
Hearing no answer,Shang stepped forward and said, "The reward now goes to 50 gold pieces."
This offer was unbelievable.Finally,a man from the crowd came forward.He put the pole on his shoulders and walked to the north gate.True to his word,Shang gave the man 50 gold pieces.
After that,the people of Qin were all talking about what Shang did at the south gate.They believed he was a man of his word.So when Shang began carrying out his reforms,the people followed him.Under these great reformsunified all the states,becoming the first empire of China.
Credibility(诚信)is very important for everyone.It will help people believe what they say and respect them.
(1)Shang Yang's reforms focused on A .
A.farming
B.giving rewards to soldiers though they were not successful
C.how to carry them out
D.how to make people trust him
(2)Shang Yang gave gold to the person because .
A.he needed the pole to be at the north gate
B.he wanted people to know he could keep his promises
C.he wanted to teach people a valuable lesson
D.he was going to introduce his reforms at the north gate
(3)What does the underlined word "unified" mean?
A.统一标准.
B.统一.
C.多重标准.
D.分裂.
(4)What's the main idea of this story? C
A.Money talks.
B.Reforms are important.
C.Keeping promises can earn people's trust.
D.Earning people's trust is never easy.
【解答】(1)A.细节理解题。根据He a statesman(政治家)and out reforms(改革)for state focusing(关注)on and rewards(奖励)to who successful war.他是一位政治家并为国家制定了许多改革方案,给在战争中取得成功的士兵给予奖励。故选A。
(2)B.理解判断题。根据 After ,the of were talking what did the gate.They he a man his ,秦人都在谈论商在南门的所作所为。可知商鞅给人金币,他会遵守他的诺言。
(3)B.词义猜测题。根据becoming first of 。结合选项,故选B。
(4)C.主旨大意题。根据Credibility(诚信)is important everyone.It help believe they and them.诚信对每个人都很重要。可知本文主要讲的是遵守诺言会赢得人们的信任。
4.(6分)So,it's exam time again.Have you done the necessary work to get good marks?Sleeping with the textbook under the pillow doesn't work.The best way is to space your practice out,rather than cram(塞满),if you organize five hours of study into one hour a day,you'll remember more than if you study for five hours on one day.
Don't depend on memory alone.Get pens and paper,and start working!Students who can test themselves earlier will be better at retrieving(检索)the knowledge from the memory and keep it in the long run.John Dunlosky,suggests that "you start by reading a textbook with your favourite pens and colours,and then write down the important ideas on small cards.While doing so
Good revision should give you confidence,but if you are still worried,it's not harmful to follow some special customs.In Japan,meaning "winning".For some students in South Korea,the key to success is not washing their hair before an exam,there are always those who believe in their "lucky underwear".
The bottom line is that you need to study,eat a good meal,sleep well on the eve of the test
Good luck in your exam!
(1)When you "space your practice out",you C .
A.study for at least 5 hours on one day
B.sleep with your textbook under the pillow
C.organize 5 hours of study into one hour a day
D.take your textbook out from the pillow
(2)Which of the following is TRUE according to Paragraph 3? C
A.The word "Katsudon" sounds similar to "winning" in South Korea.
B.In some countries,washing hair brings bad luck after having exams.
C.Some people might wear special underwear when there is a test.
D.Students in Japan will eat noodles with egg and pork pieces before a test.
(3)What does the writer advise student to do before tests? A
A.Prepare your exams well and be confident.
B.Choose your favourite pens and stay up late.
C.Follow some customs and just enjoy yourselves.
D.Sleep with the textbook under your pillow.
【解答】(1)C.细节理解题。根据第一段"Just as a scientist called Tom Stafford advises,you'll remember more than what you study for five hours on one day"正如科学家汤姆•斯塔福德建议的那样,你一天记住的东西将超过五个小时所学的东西,应该把五个小时的学习组织成一天一小时的学习。
(2)C.细节理解题。根据第三段"And in different parts of the world "lucky underwear"在世界的不同地方。可知,有人会在考试前穿幸运内衣。
(3)A.细节理解题。根据第四段" The bottom line is that you need to study,sleep well on the eve of the test,你需要学习,考试前夕睡好觉。可知、睡好。故选A。
5.(8分)Do you like writing by hand or with a keyboard?
A new brain research,led by researchers at the Norwegian University of Science and Technology,shows that choosing handwriting over using a keyboard results in better learning and memory.
"When you write your shopping lists or notes by hand,you simply remember things better after some time." said Audrey van der Meer,author of the study.
The study was done using equipment (设备) to track (跟踪) and record brain wave activity.12 young adults and 12 children took part in the study.Each person was asked to write by hand and type on a keyboard while wearing a special cap with over 250 electrodes (电极)(传感器) in the electrodes picked up the electrical activity that took place in the brain.Each examination took 45 minutes per person.
The results show that the brain in both young adults and children is much more active when writing by hand than when typing on a keyboard.According to Van der Meer,plenty of senses become active by pressing a pen on paper,seeing the letters written and hearing the sound made while writing. These build connection between different parts of the brain,opening the brain up for learning.
Van der Meer believes that the results show the importance of children's learning to draw and write at an early age,especially at school. "Learning to write by hand is a bit slower course,but it's important for children to experience the tiring step of learning to write by hand." she said.
The hand movements are good for us in many ways. "If you use a keyboard,you use the same movement for each letter.Writing by hand requires control of your fine motor (精细动作) skills and senses.It's important to put the brain in a learning state as often as possible." Van der Meer added. "You might use a keyboard to write an article
(1)Which is the correct order of the research steps?
①Record and study the results.
②Put special caps on each person.
③Find 12 young grown﹣ups and 12 children.
④Ask the people to write by hand and use a keyboard.
A. ②④①③
B. ③②④①
C. ③④②①
D. ②①④③
(2)What does the underlined word "These" refer to (指的是)? C
A.The letters you are learning to write.
B.The skills you use to write an article.
C.The sense experiences when you write by hand.
D.The different parts of the brain relative to writing.
(3)What is the last paragraph mainly about? D
A.The examples of writing by hand instead of using a keyboard.
B.The control of your fine motor skills and senses when you write.
C.The several ways to write an article and take notes during a class.
D.The reasons why the hand movements in writing are helpful in learning.
(4)What can be inferred (推断) from the passage? A
A.Children will be encouraged to write more by hand.
B.We must write our shopping lists by hand from now on.
C.The more a young person writes,the worse his memory is.
D.Learning to write by hand is faster than learning to use a keyboard.
【解答】(1)B.细节理解题。根据第四段12 ﹣ ups and children took part in the study.Each person wore a special cap with over electrodes on the head (传感器) 。每个人头上戴着一个250多电极的特殊帽子。传感器记录发生在大脑的活动,故选B。
(2)C.词义猜测题。根据第五段According to Van der Meer,seeing the letters written and hearing the sound made while writing.根据Van der Meer的说法,看到所写的字母并听到所发出的声音时。据此判断建立大脑不同部位连接的是这些感官,故选C。
(3)D.段落大意题。根据最后一段The hand movements used to form the shapes of letters are helpful in several ways.用来形成字母形状的手部动作有几个方面的帮助,故选D。
(4)A.推理判断题。根据第二段A new brain research,选择手写而不是使用键盘能获得更好的学习和记忆力,故选A。
6.(8分)Your summer vacation is coming.The following activities in your city can help you to have a colorful vacation.
Paintings & Calligraphy(书法)
Great changes have taken place in China in the past 100 years.To show love for the Communist Party of China,100 students from different schools will use their pens and brushes to show you the great changes.
Time
10:00 ﹣ 15:00
July 1st ﹣ July 15th,2021
Closed on Mondays
Place
Achievement Hall
Inventions
To memorize Yuan Longping,Father of Hybrid Rice,people in our city will show you their greatest inventions on saving food.In the show
Time
13:30 ﹣ 16:00
August 10th ﹣ August 11th,2021
Place
Sunshine Hall
A book on embroidery(刺绣)
The book Xun Xiu Ji has been named China's most beautiful book.Zhang Shulin is the writer of it.We have invited Fan Deng to introduce it to us.For more information,call Linda at 679 ﹣ 8871,please.
Time
14:00 ﹣ 15 :30
June 30th,2021
Place
School Hall
Volunteers
To keep away from COVID﹣19,we'd better get vaccinated(接种疫苗).But many people in our community are afraid of it.Please work for our community to tell them the importance of getting vaccinated and help to reduce the worries.
Time
13:30 ﹣ 15:00
July 15th ﹣ July 24th,2021
Place
Community Office
(1)Who will introduce the book Xun Xiu Ji to you on June 30th,2021? D
A.Zhang Shulin.
B.Linda.
C.Xun Xiuji.
D.Fan Deng.
(2)How long will the invention show last during the two days?
A.2.5 hours.
B.5 hours.
C.7 hours.
D.3.5 hours.
(3)Zhang Wei is a volunteer in the community,what should he do? A
A.He should help people to reduce the worries.
B.He should lay out the paintings from 100 students.
C.He should invent something new to save food.
D.He should order people to get vaccinated.
(4)The Greens will come to your city on July l0,2021.What can they see? D
A.Embroidery works.
B.Many volunteers.
C.New inventions on saving food.
D.Painting and calligraphy works.
【解答】细节理解题。
(1)D.根据"We have invited Fan Deng to introduce it to us.我们已经邀请Fan Deng为我们介绍。June 30th。故选D。
(2)B.根据"Time 13:30 ﹣ 16:00 August 10th ﹣ August 11th,2021"可知两天的发明展会持续5小时。
(3)A.根据"But many in community afraid it.Please for community tell the of vaccinated help reduce worries.但是我们社区的很多人都害怕它,告诉他们接种疫苗的重要性。"可知他应该帮助人们减少担心。
(4)D.根据"July 1st ﹣ 15th。Great have place China the 100 show for Communist of ,100 from schools use pens brushes show the changes.在过去的100年里。为了表达对中国共产党的爱。"可知格林一家将于2021年4月10日来你的城市。故选D。
三.第二节 阅读填空(共 5 小题:每小题 1 分,满分 5 分)根据短文内容,将下面 A—E五个句子分别填入文中的空缺处,使补全后的短文意思通顺,结构完整。请把答案的编号在答题卡上相应的题号涂黑。
7.(5分)Family meals are an important part of living with a family.A recent survey shows that most children and teenagers share a meal with their family at least four times a week.This is a very good sign.(1) A
Sharing a meal can help a family stick together.Family meals help to strengthen(加强) each family member's sense of belonging.It can also teach younger people about their culture by eating traditional food. (2) D
All these help family members learn patience and respect for each other.
(3) C Parents can keep an eye on their children's moods and feelings at this time.They can discuss problems.All these are really helpful in their growth.Studies show that eating together helps to reduce the risk that a child will smoke,get into fight or do something wrong. (4) Family meals help a family build up a healthy body,too.Families who share meals together often eat more fruits and vegetables.These families don't eat at fast﹣food restaurants as often as families that do not eat a shared meal.(5) E
A.It is because there are many advantages for families to have dinner together.
B.Children who eat with their families are likely to earn higher grades and make more friends.
C.Family meals also play an important part in child development.
D.Family members can also feel relaxed during this time and enjoy each other's company.
E.So parents can ensure that their children are eating healthy food through family meals.
【解答】细节推理题。
(1)A。根据前句"A survey that children teenagers a meal their at four a week.This a very sign"最近的一项调查显示。这是一个非常好的迹象,A项:这是因为家庭聚餐有很多好处。故选:A。
(2)D。根据前句"It also younger about culture eating food"它还可以通过吃传统食物来教年轻人了解他们的文化,D项:家庭成员也可以在这段时间里感到放松,符合语境。
(3)C。根据后句"Parents keep eye their moods feelings this ,父母可以密切关注孩子的情绪和感受,C项:家庭聚餐在儿童发展中也起着重要的作用。故选:C。
(4)B。根据前句"Studies that together to the that a will ,get fight do wrong"研究表明、打架或做错事的风险,B项:和家人一起吃饭的孩子可能会获得更高的成绩,符合语境。
(5)E。根据前句"These don't at restaurants often families do eat a meal"这些家庭不像那些不共同吃饭的家庭那样经常去快餐店吃饭,E项:所以父母可以通过家庭聚餐来确保他们的孩子吃健康的食物。故选:E。
四. 写作(共三节,满分5分)第一节 语篇填词 阅读文章,根据上下文及所给单词的首字母用正确形式写出所缺单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。(每空限填一词)
8.(5分)Mark Twain was a famous writer and he had a good sense of(1)h umor .
One day,Mark Twain received an invitation to give a speech in a small city.When he arrived,he decided to have his hair cut before the speech. "Do you like our city?" The barber asked him. "It's my(2) leasure to be in such a beautiful place here." answered Mark Twain. "It's lucky for you to be here today," the barber continued, "Because Mark Twain is going to give a speech tonight.I(3) uppose you're coming for it,right?"
"That's true." replied Mark Twain.
"Have you got the ticket?"
"Not yet."
"Oh,what a pity!I'm (4)c ertain that the lecture hall will be full of audience.Then you'll have to stand from the beginning till the end.There will be no (5)s eat ."
"Exactly!" said Mark Twain. "It' s really annoying to be with Mark Twain.I have to stand all the way whenever he gives a speech."
【解答】(1)humor.考查名词。根据文章内容和最后一句提到的 !" said Twain. s really to with Twain.I to all way he a speech.""没错。"和马克•吐温在一起真的很烦人,我都得一路站着",可知是humor"幽默","a sense of humor"为"幽默感",他很有幽默感。
(2)pleasure.考查名词。根据后面提到的to in a beautiful here,可知是pleasure"高兴",后面跟名词。句意:马克•吐温回答说:"我很高兴来到这样一个美丽的地方。
(3)suppose.考查动词。根据前面提到的Because Twain going give a tonight,可知是suppose"猜想",可知这里描述的是一般事实,主语为"I"。句意:理发师接着说。我猜想你是来听演讲的?" 故填:suppose。
(4)certain.考查形容词。根据前面说的Mark lecture will full audience,可知是certain"肯定的"。句意:我肯定演讲厅会挤满观众。
(5)seat.考查名词。根据前面提到的Then have stand the till end,可知是seat"座位",可知seat用单数形式。没有座位了。
五.第二节 完成句子(共5小题: 每小题2分,满分10分)根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。(每空限填一词)
9.(2分)昨天那个小偷被警察关进了监狱。
The thief was put into prison by the policeman yesterday.
【解答】put...into prison把...送进监狱;根据句意为一般过去时
故答案为was put into prison。
10.(2分)请不要嘲笑处于困境中的人。
Please don't laugh at people when they are in trouble.
【解答】根据题干,可知考查:laugh at嘲笑……。
故答案为laugh at.
11.(2分)最终他们学会了怎样开心地生活在一起。
Finally,they learnt how to live happily with each other.
【解答】how to live happily如何快乐地生活;根据句意用一般过去时。
故答案为how to live happily。
12.(2分)昨晚汉斯做的演讲多么精彩啊!
What a wonderful lecture Hans gave last night!
【解答】What+ a(n)+ adj.+ n(单)+ 主+ 谓!感叹句形式,用由what引导的感叹句。
故答案为What a wonderful lecture。
13.(2分)她一次又一次地犯同一个错误,真是粗心。
It's really careless of her to make the same mistake again and again.
【解答】根据中文可知careless表示马虎的,粗心的。make 。其次该句型是It is +形容词+for/of sb. to do sth.,其中当形容词是修饰人的性格,应用介词of,则应用of。
故答案是:careless of, to make
六.第三节 书面表达(共1小题: 满分15分)
14.(15分)上周六晚上,你们全家人在一家饭店用餐。请你根据以下提示写一篇短文,描述事情发生的经过
提示:
(1)邻桌青少年们大声说话、吸烟;
(2)你请他们不要那么做;
(3)他们不听,反而说不关你的事,嘲笑你;
(4)你认为:他们在公共场所那样做是不对的;青少年是祖国的未来,应该……
注意:
(1)短文应包括所有要点,可以适当发挥,使文章连贯;
(2)词数80左右(文章的开头已给出,不计入词数);
(3)不得透露学校、姓名等任何个人信息,否则不予评分。
Last Saturday evening,all my family had dinner in a restaurant._________
【解答】Last Saturday evening,all my family had dinner in a restaurant.We enjoyed ourselves while we were at table.However,they began to smoke in the restaurant,I stood up and advised them to stop smoking and talking so loudly.To my surprise,they laughed at me.(事情经过)
In my opinion,it's wrong to do that in public. ,we should not only obey the rules in public but also set good examples for others.【高分句型二】(我的观点)
相关试卷
这是一份广东省广州市海珠区2021-2022学年八年级下学期期末英语试卷(word版含答案),共14页。
这是一份广东省广州市海珠区南武教育集团2021-2022学年七年级下学期期中英语试题(word版含答案),共12页。试卷主要包含了语音,语法选择,完形填空,阅读,语音知识,书面表达等内容,欢迎下载使用。
这是一份广东省广州市海珠区2020-2021学年九年级上学期期末英语试卷(word版 含答案),共21页。试卷主要包含了写作等内容,欢迎下载使用。

